Ketose ? Vet voor energie !

In mijn post over diabetes stelde ik dat : “Weinig glucose in het bloed, betekent weinig of geen insuline nodig om de boel op te ruimen”

Heel leuk, maar een mens heeft toch energie nodig om te kunnen leven ? Dat klopt. Suiker/glucose/koolhydraten leveren energie en de meeste mensen in onze tijd ‘draaien’ vooral op die soort van energieleveranciers. Minder bekend is dat vet ook, en zeker in afwezigheid van veel glucose, gebruikt wordt voor energie. Zonder dit mechanisme, waarin het lichaam overschakelt op vetgebruik voor energie, zouden wij mensen allang zijn uitgestorven.

In de tijd dat wij ontstonden en ontwikkelde, was voedsel niet op iedere hoek van de straat te koop. Het voedsel werd bij elkaar gesprokkeld in de natuur door middel van jagen en verzamelen. Naar gelang de seizoenen was dat makkelijker of moeilijker. Als er veel was at men zijn buikje rond en werd ook een deel opgeslagen als vet. Om weer gebruikt te kunnen worden in tijden van schaarste, zoals bijvoorbeeld in de winter of bij natuurverschijnselen van droogte/overstroming/branden.

Bij ‘gezonde’ mensen ( en zeker zij die Paleo eten, ha, ha, dat houdt in alleen volwaardige voeding eten)  zorgt het lichaam ervoor dat er geruisloos van glucose naar vet als energiebron kan worden geswitcht en visa versa. Een prachtig mechanisme ons door de evolutie geschonken. Helaas wordt het nu door de mens vaak verkracht, door het eten van de ‘verkeerde’ voeding, de verkeerde adviezen en de onkunde van onze leveranciers. Er wordt te veel vet opgeslagen, dat niet meer kan worden hergebruikt.

Als het lichaam die functie heeft verloren om geruisloos van glucose naar vetverbranding  over te gaan ( zoals bij mij het geval is ) is alleen Paleo niet meer genoeg.

Daarom voor mij Hoog Vet/Lage Koolhydraten/Ketogeen eten. Op basis van Paleo.  Om te trachten mijn vetreserve weer in beweging te krijgen.  Op z’n engels HFLC/ Ketogeen.

Ketogeen eten houdt in dat de verhoudingen tussen de voedingsmiddelen ( koolhydraten, eiwit en vetten )  strikt worden aangepast om het lichaam te dwingen in plaats van glucose hoofdzakelijk vet te gebruiken als energiebron. De verhouding zijn voor iedereen anders, maar globaal kan je stellen:  65 tot 70 % vet,  25 tot 30 % eiwit en 5 tot 10 % koolhydraten.  Het opgeslagen vet wordt als het ware uit de vastgeroeste holen gedwongen. Het vet wordt afgebroken, zoals in de onderstaande wiki link staat. De ketonen, die daarbij vrij komen vervangen in veel gevallen de glucose voor energie.  Het teveel wordt uitgeademd en uitgeplast.  Dit is te meten via urinesticks of in het bloed via de sticks van een ketonenbloedmeter.  Als de waarde positief is, ben je in Ketose  😉

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ketose_(metabolisme)

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16318637

.Reuzel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s