Intermittent fasting op AZM

Gisteren een IF dag. Voor mij betekent dat, dat ik ontbijt met 2 koppen koffie met room, half wafeltje, eetlepel kokosolie, koffielepel notenboter en theelepel honing.

Daarna geen eten meer tot volgende dag 9.00 uur. Dus 24 uur vasten.
Gaat zó makkelijk op AZM ( 2x twee volle eetlepels per dag ) De honger is totaal verdwenen. En ik word er heel energiek van, vooral ook in mijn hoofd, concentratie  😉

images rs 2

Hoogste BS 7.3 van de dag !!!

FBS 5.1
Rest van de dag
15.00 uur 6.2
17.00 uur 6.5
19.00 uur 7.3
22.30 uur 7.1
24.00 uur 6.7

Vandaag :

FBG 9.00 uur 4.5
Geen hypo’s meer. Gelijkmatig door de hele dag, bijna in de normale range. Tussen 4 en 6 non-diabetic !

Ik spuit nu 45 eenheden per dag, Lantus, langwerkende insuline. Al een paar dagen dezelfde hoeveelheid, na de eenheden te hebben teruggebracht van de maximale 55 eenheden, in kleine stapjes naar die 45 eenheden. Dit was nodig omdat ik hypo’s kreeg. 45 is waarschijnlijk voorlopig de juiste hoeveelheid. Lage FBG en BS overdag gelijkmatig en geen hypo’s in de nacht. Hypo’s maken het geheel onrustig, extra glucose eten en daardoor weer vaak te hoog daarna. Dus hypo’s wil ik graag vermijden.

See you, next time 🙂

Advertenties

106 thoughts on “Intermittent fasting op AZM

 1. Pingback: 2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar | Ketogeen... en... Wat ?

 2. Ha, ha, Sunny, ik pas, met mijn nét 71 geworden, wel in de categorie 🙂
  Aha, fast-5, doe ik ook in principe. Tot voor kort 2 x eten: ontbijt en lunch/diner.
  Nu voor ontbijt alleen twee koffie met kokosolie en scheutje room en 1 x eten. Wel twee keer per dag AZM.

  Ik hoop voor jou, dat het niet alleen een wens blijft, maar werkelijkheid wordt. Met zo, jong beginnen, gaat dat zeker gebeuren ❤
  Bij mij er al veel 'oud' zeer opgeruimd ( en vet, ha ) En veel medicatie, met hun bijwerkingen., waaronder vet opslaan.

  Like

 3. Die oefeningen helpen wel. Heb ik wel gedaan als ik zo’n aanval kreeg. Maar binnen 30 sec. weer overeind was krap hoor, van wegen de enorme duizeligheid die het opriep :-). Dus het animo om de oefeningen door te zetten is bij mij niet heel groot….
  (Ik ben trouwens midden 40, haha)
  Als ik zo’n aanval voel komen, meestal erg onverwacht, helpt het mij goed om niet op de draaierige kant te slapen en het hoofd iets hoger.
  Overdag doe ik vooral mijn gewone werkzaamheden.
  Omdat ik nu weet wat het vandaan komt is het een stuk minder beangstigend. Als ik een zwieper maak, omdat ik me plots buk, weet ik dat het na een minuut ook echt wel weer gaat.

  Sinds ik een half jaar geleden met fast-5 ben begonnen vanwege darmklachten heb ik het idee dat mijn lichaam aan t genezen is. En omdat ik gezonder wordt, lijkt het alsof en oude kwalen meer ruimte krijgen. Net alsof mijn lichaam het aandurft om alles op te ruimen. (Maar dat is natuurlijk ook de wens van die gedachte)

  Like

 4. Sunny, als je het al zo lang hebt, 2.5 jaar, dan zou je het wel kunnen laten behandelen ?
  Heel herkenbaar wat je beschrijft. Eng ! Je weet niet wat je overkomt.

  “Het loslaten van de kristallen treedt vaak spontaan op, zonder dat er sprake is van een aanwijsbare onderliggende oorzaak. Soms is er sprake van een voorafgaand hoofdtrauma, een (chronische) oorontsteking of een periode van bedlegerigheid. BPPD komt vooral voor bij mensen ouder dan vijftig jaar”

  Zij noemen het kristallen, maar het wordt elders oorsteenjes genoemd, is hetzelfde.

  http://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/bppd

  Er staan zelfs oefeningen op die je zelf kunt doen.
  Als het bij mij aanhoudt ga ik dat wel overwegen 😉

  Like

 5. Dag Mariet, ja echt vanuit t niets.
  Tijdens vakantie ik sprong s’ochtends vroeg uit bed om snel naar het toiletgebouw te gaan. En klapte letterlijk van duizeligheid tegen het grondzeil.
  Om niet de hele familie (en camping) wakker te gillen van paniek, ben ik rustig blijven liggen. Heel voorzichtig omhoog gekomen en erg wankelend naar het toiletgebouw gegaan.
  Daar bukte ik iets en ging gelijk weer tegen de vlakte.
  Kreeg diezelfde dag oorpijn (dat hoort bij mij vanaf kinds af) Dat is het enige verband wat ikzelf heb kunnen ontdekken wat een reden kan zijn.
  Heb er sindsdien af en toe wel last van gehad als ik een bijholte/oorontsteking aan voelde komen.
  Overdag, als ik maar rechtop blijf met m,n hoofd, gaat t goed.
  Zodra ik ga liggen…. een niet te beschrijven duizeligheid, waarvan ik in een liggende positie wel eens dubbel geklapt ben. Zo eng!
  Als ik nu een verkoudheid aan voel komen zet ik t hoofdeinde iets omhoog, dat helpt mij om de duizelingen binnen de perken te houden. .

  Like

 6. Mariet, met grote belangstelling lees ik sinds kort mee op jouw blog en die van Melchior.
  Je vroeg of iemand anders ook zo’n ervaring van duizelingen kent. Nou en of! 2,5 jaar geleden voor t eerst, vanuit het niets…..
  Hoe beangstigend! Ben toen al googelend tot dezelfde conclusie gekomen, loszittend oorsteentje. Ik heb er af en toe weer last van, als een bijholteontsteking/oorpijn opduikt. Zet nu bij eerste verschijnselen het bed iets omhoog aan t hoofdeind. Dat helpt bij mij goed om het beheersbaar te houden.

  Like

  • Sunny, vanuit het niets ? Dat is interessant. Heb je geen enkel idee, wat de oorzaak zou kunnen zijn ? Dat zou betekenen, dat het niets te maken zou hebben met voeding/AZM of het bacteriepreparaat.

   Maar in mijn ervaring lijkt het niet zo.
   Toen ik begon met Paleo/HFLC, dus ketogeen eten, kreeg ik duizelingen, als ik ging liggen. Die trokken langzaam weg. Min of meer tegelijk ging mijn bijholteontsteking los komen. Niet helemaal weg, maar een stuk minder.
   Dat wat er gebeurde door de AZM en later het bacteriepreparaat was een stuk heftiger. Ging heel duidelijk gepaard met evenwichtsstoring. Ook als ik gewoon rechtop liep. Ik moest me aan de muur vasthouden, want het voelde alsof ik zou omvallen.
   De bijholteontsteking kwam ook weer los door de AZM. Er kwam duidelijk weer ruimte in mijn hoofd. Dus ik zie daar verbanden. Alle holtes hebben contact met elkaar, denk ik, dus zo’n verschuiving heeft misschien wel ook effect op de oorholtes !? Het blijft voorlopig een raadsel.

   Geruststellend is dat het nu steeds minder wordt. Dat wordt ook verteld bij info over Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD), dat het ook vanzelf kán overgaan.

   Like

 7. Christel, mijn brainfog trok op ongeveer 2 jaar geleden, toen ik begon met Paleo/ HFLC en dus ketogeen te eten. Vooral de EV kokosolie heeft waarschijnlijk dat effect gehad.

  Bij het begin van het AZM experiment, en voordat de bloedsuiker begon te zakken, had ik tijdelijk weer wat brainfog. Maar bij het stabiliseren van de BS ging dat weer over.

  Like

 8. Hallo Mariet,
  Na het lezen van je bevindingen vraag ik me het volgende af: je brainfog trok op. Was dat toen je EV kokosolie ging gebruiken naast of in plaats van room in je koffie? Dit vraag ik omdat kokosolie bekend staat om zijn vele goede eigenschappen. Ik merk, sinds ik room gebruik, dat ik warriger ben, en dat was ik door de basis paleo, dus zonder zuivel, juist kwijt. Ga ik toch maar weer stoppen met de zuivel 😉

  Like

 9. Pingback: RS/PS/AZM na zo’n dikke 3 maanden. Hoe is ‘t ? | Ketogeen... en... Wat ?

 10. Ik ging meteen kijken op internet naar stroke en tia verschijnselen. Maar dat was het niet.
  Meer: BPPV of Benigne Paroxysmal Positional Vertigo.

  Mijn chronische voorhoofdsholte ontsteking is nl. helemaal verdwenen. Had ik al 20 en meer jaar last van. Al door Paleo minder, maar nu helemaal open. Toen had ik ook duizelingen als ik b.v. op mijn linkerzij ging draaien in bed. Dus heel voorzichtig draaien.
  Daarom zette ik ook die link van Richard Nikoley, hij meldt dat ook. Verdwijnen van bijholte ontsteking.

  Ik hou het in de gaten 😉 Anders naar de dokter.

  Like

 11. Dit was het. Ik zag dat er L. plantarum in zat. En al die berichten bij Heisenbug, he.
  Die reactie was erg heftig. Nooit meer voor mij. Ik blijf lekker bij mijn AZM 😉
  Staat gewoon op de toonbank bij mijn winkel voor kokosolie, enz.
  Dit is nog maar een slappe versie. Er is er ook een met 3x zoveel in een capsule. Ik ga ze waarschuwen !

  “Orthiflor Original
  Eén capsule Orthica Orthiflor Original bevat:
  1 x 109 kve* van de volgende bacteriën in ongeveer gelijke verhoudingen:
  Eén capsule bevat:
  bacteriepreparaat met 1 miljard kve* in ongeveer gelijke verhoudingen:
  Bifidobacterium bifidum
  Bifidobacterium lactis
  Enterococcus faecium
  Lactobacillus casei
  Lactobacillus gasseri
  Lactobacillus paracasei
  Lactobacillus plantarum
  Lactobacillus salivarius
  Lactococcus lactis

  Gebruik
  1-3 capsules per dag, met ruim water innemen op een lege maag.
  Voor een optimaal effect de inhoud van de capsule(s) in een half glas lauw water oplossen. Minimaal 15 minuten laten staan, doorroeren en opdrinken.
  Kinderen vanaf vier tot twaalf jaar 1 capsule per dag.

  Ingrediënten
  maïszetmeel, gelatine, maltodextrine, kaliumchloride, bacteriecultuur, magnesiumsulfaat, enzymen, mangaansulfaat.

  Vrij van
  sacharose, gluten, niet natuurlijke conserveermiddelen en synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen.”

  Ben zo wie zo niet iemand van de supplementen. Als ik wel eens wat koop vergeet ik het te slikken 🙂
  Zoals Vit.D3, B12, Omega 3. Doe ik maar heel weinig.

  Like

  • Die bacteriesoorten zien er heel onschuldig uit, maar ik ken ook iemand die acuut verschrikkelijk ziek werd van een vergelijkbaar supplement. Die doet dat dus ook nooit weer.

   Mocht je dit nog eens krijgen zonder duidelijke aanleiding dan zou ik toch wel naar de dokter gaan 😦 .

   Like

 12. Jeese, Mariet! Dat is maf. Ik dacht dat alleen gram negatieve bacteriën endotoxinen konden produceren, maar dat blijkt niet zo te zijn. Toch lijkt het me heel sterk dat probiotica een echte Herxheimer kunnen veroorzaken. En toch lijkt jouw angstaanjagende ervaring daarop… Wat zit er nog meer in dat supplement?

  Onder het motto ‘if it ain’t broken don’t fix it’ zou ik maar gewoon op de oude voet doorgaan. De darmflora is duidelijk geen speelgoed 🙂 .

  Like

 13. Hoi Melchior, nog eentje om het af te leren 🙂

  Ik mis ons teamwork wel een beetje, en de structuur die dat met zich meebracht, vaak regelmatig meten en rapporteren.
  Daardoor heb ik ook meer kunnen zien, wat, welk voedsel wat doet met de BS.

  Maar de teststripjes waren niet meer toereikend. Ik krijg/kreeg er 250 per kwartaal. Dat betekent 2.5 keer meten per dag. Gelukkig had ik er nog veel in voorraad. Nu heeft de dokter er 200 meer voorgeschreven, op tijdelijke basis tot 2015.
  Dus kan ik weer vooruit.

  Gisteren, 3-3 Sportdag Ontbijt koffie met KO stukje vis. 15 uur gegeten. 3 eieren met spek, tomaat, zuurkool, spinazie.

  9 uur FBG 4.4
  11 uur BG 5.7 Voor sport
  12 uur BG 6.6 Na sport
  13 uur BG 7.0 1 uur na sport
  14 uur BG 5.3 2 uur na sport
  19 uur BG 7.3
  24 uur BG 7.2

  4-3
  9 uur FBG 3.8

  Dus alles gaat nog steeds goed. Hoera !

  Er duiken nog steeds nieuwe fenomenen op. Zoals in de moodswings. Veel minder last van ( manisch) /depressieve reacties op vervelende situaties. Niet mee laten slepen in een negatief gevoel. Verrassend cool reageren daarop.
  Een soort bird’s-eye view, meer afstandelijk kijken naar een situatie. Even wennen voor mij en de omgeving 😉

  Richard Nikoley schreef daar ook een post over. Ik kan hem niet meer vinden. Hij schreef toen ook over zijn voorhoofdsholte ontsteking, die nagenoeg verdween.

  Hongerpijn, ook zoiets raars. Echt letterlijk pijn in mijn maag, die weggaat als ik b.v. twee kleine tomaatjes eet. Dan kan ik weer rustig mijn eten klaarmaken.

  Bedankt, nogmaals voor je aanmoediging en input !

  Like

  • Top, Mariet!

   Ik zal iets verzinnen 🙂 . Bovendien ga ik nog een uitgebreidere post maken, met meer overwegingen en speculatie, waarin ik als het lukt ook je Excell grafiek meeneem. Het is momenteel alleen een beetje een gekkenhuis.

   Like

   • Melchior, Vrijdag weer een heftige reactie van, nu weet ik het wel bijna zeker, Herxheimer, net als de vorige keer, maar nu zonder krabbende kat waardoor wondroos. Dus echt wel door, niet RS, maar het nemen van een bacteriepreparaat, waarin ook de aangeprezen L. plantarum.
    Een paar dagen 1 capsule en omdat ik niks merkte 2. Afgezien van diarree, niet eens zo heel erg, kreeg ik zeer heftige duizelingen. Eigenlijk nog meer een soort evenwichtsstoring. Aan de muur vasthouden om een paar stappen te zetten. En vreselijke koude rillingen en dan weer warm. Angstaanjagend !
    Iedere beweging met mijn hoofd bracht de duizeling en evenwichtsstoring te weeg. Iets oprapen, te heftig bewegen. Ik ben echt geschrokken. Het duurde de hele dag en pas Zaterdag begon het weg te trekken. Vanzelf ook wel weer hoge BS, maar dat was de volgende dag ook weer weg. Wat zou dat toch betekenen ? Gut/brain connection, leuk voor Vandenbug ? Not !!!

    Natuurlijk gestopt met dat preparaat. Ik houd het maar op zuurkool 😉

    Hongerpijn weer verdwenen overigens.

    Like

 14. Ik heb N=1 hoog in het vaandel, en zeker die van jou. Zeker zo’n massaal RS-experiment vormen tezamen een smoking gun, of nee .. maak daar een rokende loop van een tank van.

  Like

 15. Vandenbug, nee jammer niet gehad en ook er niet over nagedacht. Al heel lang geleden ooit getest voor een studietoelage (die heb ik gekregen, maar verder weet ik er niets meer van)

  Ik ging voor de verbetering van mijn diabetes. Wie had kunnen bevroeden, dat de RS ook het IQ en de spieren zou kunnen verbeteren.
  Zou interessant zijn om daar gericht op te testen. Ook bij autisme en adhd, zou het me niet verwonderen, dat er door RS effecten zijn te sorteren door verbetering van de gut/brain connectie. Spannende tijden !

  Mijn subjectieve ervaringen zijn maar N=1 😉

  Like

 16. Mariet je hebt toch niet toevallig ooit neuropsychologisch-/ intelligentieonderzoek gedaan voor je RS-experiment? In dat geval zou ik namelijk benieuwd zijn naar je huidige scores. Durf te wedden dat die daling in BS/hbA1C een inverse relatie heeft met uitkomsten van IQ/neuropsych. onderzoek 🙂

  Like

 17. Eerst even die 1000+ comments lezen haha. Nu je het zegt, ik heb ook minder last van verstijfde spieren als ik uit bed kom ’s ochtends sinds ik RS neem! Stom dat ik die link nog niet had gelegd, en idd het zou alweer kunnen worden toegeschreven aan verbeterde cholinerge transmissie. Ik kom er vanavond op je blog even op terug.

  Like

 18. Hoi Melchior ik zal eens terugbladeren. Je blog volg ik al een hele tijd trouwens, bijna vanaf het begin, met veel interesse. Benieuwd naar je aangekondigde RS update!

  Like

   • Vandenbug, kijk als je tijd heeft even naar de jongste reacties onder mijn eerste aardappelzetmeelpost. DojoDelft meldt verdwijnende spierstijfheid na inspanning. Ik – stom toevallig – ook! Ik zie hier een mega rol voor acetylcholine, maar weet niet precies hoe… Erg benieuwd naar jouw kijk erop.

    Like

 19. Vandenbug, ik had al een tijdje het idee dat Mariet in haar reacties op mijn blog beter spelt, coherenter formuleert en minder typo’s maakt.

  Het zou aardig zijn om de eerste reacties van een paar jaar geleden eens te vergelijken met die van na het AZM-experiment!

  Like

 20. Hallo Mariet,
  De hippocampus verschrompelt in de loop van de tijd door verhoogde bloedsuikers, het mooie is dat hij ook weer kan herstellen wanneer de bloedsuikers laag genoeg uitvallen. Waarschijnlijk is dat herstel bij jou ingezet toen je paleo ging en nu je BS nog verder dalen verbetert de hippocampus functie nog meer. Ik betwijfel of oudjes uit de oertijd last hadden van ouderdomsvergeetachtigheid.

  Dat effect dat RS lijkt te hebben op dyslexie vind ik bizar. Ik hoop dat de achterliggende mechanismen snel worden opgehelderd.

  Dat van die moodswings houden we nog te goed dan.

  Groet, Peter.

  Like

   • Ja alleen lijkt het gunstige effect op dyslectie hier specifiek het gevolg van RS/short chain fatty acids, mogelijk ongeacht de verdere staat van de darmflora. Ik was aanvankelijk erg enthousiast over GAPS maar kwam regelmatig verhalen tegen die het enthousiasme wat temperde. Niettemin, met de nadruk gelegd op het belang van voeding en optimale darmfunctie zit ze zeker in de goede richting lijkt me. En misschien is haar claim dat zelfs dyslexie zou kunnen verminderen met een op de darmflora gericht dieet achteraf toch niet zo vergezocht.

    Ik geloof dat het Art Ayers was die een verklaring had voor evt tegenvallende effecten, hij zei dat een nadeel van de rigoreuze beginperiode van GAPS die als doel heeft de pathogenen uit te laten sterven er onbedoeld tevens voor zorgt dat ook de gewenste bacterieën het loodje leggen. Vervolgens is het des te moeilijker weer een optimale darmflora te ontwikkelen. Klinkt plausibel.

    Like

 21. Hallo Mariet ik zag je post bij Heisenbug. Wat een succesverhaal inmiddels na een wat stroeve start! Wat ik me afvroeg: of het je de laatste tijd eventueel opgevallen is dat je met meer gemak nieuwe informatie in het geheugen vasthoudt? Ben benieuwd!

  Like

  • Hoi Vandenbug, toen ik Paleo/HF/LC ging, zo’n 2 jaar geleden merkte ik al een grote verbetering. Vóór die tijd had ik het vaak dat ik niet op b.v. een naam van een plant kon komen. Ik zag de plant, wist wat het was, maar kon niet op de naam komen. Ik ging er vanuit dat mijn leeftijd een rol speelde en vond dat echt irritant. Door het andere voedsel, zoals ook kokosolie ( en waarschijnlijk betere darmflora ) popte ze zomaar uit mijn brein. Dat was heerlijk, want Alzheimer, dementie, ik moet er niet aan denken. Brrr.

   Door de AMZ, nu 2.5 maand, had ik half januari opeens een soort brainfog. Ik denk dat toen de darmbacteriën echt veranderde.Het viel me pas op toen alles weer opklaarde.
   Mijn geheugen is beter. Mijn lichte vorm van dyslexie is nog lichter geworden. Waar ik altijd moeite mee had was: moeilijke woorden lezen en ze vervolgens uitspreken en schrijven. Ik draaide met mijn stem b.v. wesp om naar weps.
   Toen ik studeerde ( maatschappelijk werk en later assurantiën ) begreep ik de moeilijke woorden wel, maar had altijd moeite met de uitspraak of het schrijven. Dat was heel vervelend, want het leek alsof ik het niet begreep, dus dom was. Ik werd erom uitgelachen en iedere keer verbeterd op zo’n spottende manier. Slecht voor het zelfvertrouwen. Ik heb altijd veel gelezen en mijn hele leven blijven studeren, professioneel en voor hobby’s zoals planten met hun Latijnse namen. Frustrerend was dat ik er veel over wist maar niet goed kon uitspreken en opschrijven.

   Nu typ ik zo’n woord als dyslexie gewoon, zonder spellingscontrole 😉
   Ik dacht dat het kwam omdat ik meer oefende, maar de berichten van anderen doen mij inzien dat er meer aan de hand is.

   Niet alleen dat, maar ook mijn ‘moodswings’ zijn verbeterd. Daarover een andere keer 🙂

   Like

 22. Naar het lab om de HbA1c te laten meten.
  18-2 en 19-2 Twee dagen kaas gegeten, effe relax, na het meten, dom maar menselijk 😦 (((. Dat dus nooit meer, voorlopig dan.

  18-2
  9.uur FBG 5.1
  12 uur BG 7.0
  15 uur BG 6.5
  15.30 uur Kaas ! en eieren en sla komkommer
  21 uur BG 9.1
  24 uur BG 9.2

  19-2 Ontbijt Koffie met KO

  9 uur FBG 6.3
  14 uur BG 6.3
  15 uur weer kaas en wat vlees en spinazie.
  17 uur BG 8.0
  21 uur BG 6.8
  24 uur BG 9.1
  Kaas in de vuilnisbak !

  20-2 Ontbijt alleen koffie met KO. 16 uur Stoofvlees met ui, knoflook, pastinaak, wortelpeterselie, aardpeer, wortel.

  9.uur FBG 6.3
  14 uur BG 7.1
  19 uur BG 6.3
  21 uur BG 6.8
  24 uur BG 8.5

  21-2 Ontbijt koffie met KO, stukje vlees.

  9 uur FBG 4.1
  11 uur BG 5.7 Voor sport
  12 uur BG 6.8 Na sport
  13 uur BG 6.4 1 uur na sport
  14 uur BG 6.2 2 uur na sport
  21 uur BG 6.2
  24 uur BG 5.8

  Weer geen leverdump.

  Like

  • 22-2
   Ontbijt Koffie met KO stukje vis en lepeltje jam, vanwege laag. Eten 17 uur, vlees, sla, komkommer, paar tomaatjes. Tussendoor een handje noten. In tuin gesnoeid 3 uur.

   9 uur FBG 3.7
   17 uur BG 5.6
   21 uur BG 7.8
   24 uur BG 7.1

   23-2
   Ontbijt 2x Koffie met KO, stukje vlees. Eten 15 uur Rundvlees, aardpeer, spruiten.

   9 uur FBG 3.8
   14 uur BG 5.9

   Like

 23. Ik ben al een beetje blasé geworden, ga er gewoon van uit dat de waardes goed zijn. Bij een BS van 8 heb ik al zoiets van wat moet dat ?
  Dat was voorheen wel anders. Vandaag mijn Hb1Ac prikken. Ben benieuwd wat het wordt. Maandag uitslag.

  Heel interessant bij Heisenburg, ik volg het op de voet. Koffie heb ik al vaker zien voorbij komen i.v.m. diabetes, maar waarom bleef een raadsel.

  Ik weet het, werken is tijdrovend 😉

  Ik heb tot mijn 65ste gewerkt, als enige in de diabeten familie. De rest ging allemaal al veel eerder eruit.

  Like

 24. De voorgaande dagen een soort dip gevoel. Niets liep echt lekker, sporten niet, contacten niet, behalve poetsen ( want visite Zaterdag ) dat ging goed.
  Wat is er ?, ook een raar gespannen buikgevoel en de FBS een klein beetje hoger.
  Ik dacht: misschien wel teveel AZM ?
  Dus Zaterdag en Zondag maar 1x 2 eetlepels en op Zondag ook nog rond 19 uur 1 eetlepel AZM.
  De cijfertjes laten het zien 😉

  Zaterdag 15-2 Ontbijt Kip met spinazie. 2xKoffie en KO.
  Eten sla, tomaat, komkommer en worst. Niet veel.

  9 uur FBG 5.7
  17 uur BG 7.8
  21 uur BG 7.1
  24 uur BG 7.9

  Zondag 16-2 Koffie met KO. Geen honger dus IF dag, lekker resetten. Wel veel thee van olijf bladeren met scheutje appelazijn, soms, voor de verandering,

  9 uur FBG 5.6
  13 uur BG 5.9
  19 uur BG 5.1
  21 uur BG 6.0
  24 uur BG 6.7

  Maandag 17-2 Ontbijt 2x Koffie met KO, Stukje worst en lepeltje zelfgemaakte cranberry jam zit een beetje suiker in, vanwege erg laag.10.45 uur 2 eetlepels AZM. Eten 14.30 uur Biefstuk van de wilde runderen uit Groningen, ben benieuwd ! Met ui, knoflook, spinazie en komkommer.

  8.30 uur FBG 3.3
  11 uur BG 6.7 Voor sport
  12 uur BG 6.1 Na sport, koud water splash !
  13 uur BG 7.0 1 uur na sport
  14 uur BG 5.6 2 uur na sport
  19 uur BG 7.3
  21 uur BG 7.2
  24 uur BG 7.0

  Weg leverdump 😉

  Like

 25. Iedere dag 2x twee eetlepels AZM genomen. En voor het slapen een theelepeltje honing.

  Woensdag 12-2
  Ontbijt 2x Koffie met KO, verder geen honger.
  15 uur eten wildgehakt met ui, knoflook, spinazie, een paar mini tomaatjes en een klont boter.

  9 uur FBG 4.3
  13 uur BG 6.6
  19 uur BG 7.9
  21 uur BG 8.5
  24 uur BG 6.7

  Donderdag 13-2
  Ontbijt 2x Koffie met KO, stukje kip met spinazie, even aangebakken met de kip. 15 uur eten, half ons spek, 2 eieren, paar mini tomaatjes, 2 plakken kaas.

  9 uur FBG 5.3
  13 uur BG 6.6
  15 uur BG 6.5
  21 uur BG 7.9
  24 uur BG 7.5

  Vrijdag 14-2 Ontbijt 2x koffie met KO. Stukje kip en spinazie.
  15 uur eten 2x worstje met, ui, knoflook, spinazie en sla
  Sportdag 10.45 uur AZM

  9 uur FBG 5.3
  11 uur BG 6.3 Voor sport
  12 uur BG 7.1 Na sport
  13 uur BG 7.1 1 uur na sport
  14 uur BG 6.2 2 uur na sport
  21 uur BG 8.6
  24 uur BG 7.9

  Like

 26. Vervolg Update. Iedere dag 2x twee eetlepels AZM genomen. En voor het slapen een theelepeltje honing.
  De Zaterdag en de Zondag weer wat hoger in de avond !?
  Daarom Dinsdag IF dag
  .
  Zaterdag 8-2 Ontbijt, 2 x Koffie met KO, stukje stoofvlees met spinazieblaadjes rauw. 15 uur Vis met sla.
  9 uur FBG 4.6
  14 uur BG 6.9
  21 uur BG 8.0
  24 uur BG 8.3

  Zondag 9-2 Ontbijt, 2x Koffie met KO, 2x eieren met spinazie.
  15 uur ± 150 gr.wild gehakt ( een heleboel tegelijk gemaakt, halve zoete aardappel, een pastinaak, een ui, knoflook en 1/4 bloemkool ).

  9 uur FBG 5.3
  14 uur BG 7.6
  21 uur BG 9.9
  24 uur BG 10.4

  Maandag 10-2 Ontbijt 2x Koffie met KO en wildgehakt.
  Eten 15 uur Wildgehakt met stukje zoete aardappel en pastinaak en spinazie.
  9 uur FBG 4.7
  11 uur BG 6.2 Voor sport
  12 uur BG 7.7 Na sport
  13 uur BG 7.9 1 uur na sport
  14 uur BG 8.0 2 uur na sport
  19 uur BG 7.6
  21 uur BG 7.4
  24 uur BG 6.3

  Dinsdag 11-2 Ontbijt 2x koffie met KO. Vandaag IF dag. Vanaf 15 uur gisteren tot 20.30 uur niet gegeten. Dan stukje vette vis en rest gehakt met spinazie.
  9.30 uur FBG 5.1
  13 uur BG 6.9
  15 uur BG 7.2
  21 uur BG 7.1
  24 uur BG 7.5

  Woensdag 12-2
  9 uur FBG 4.3

  Melchior van de voorafgaande periode heb ik een overzicht gemaakt. Eén in excel en één in word. Met grafiek en één grafiek over de hele periode. Ik denk dat die duidelijk de neergaande lijn laten zien.
  Als je wilt dat ik het opstuur: Stuur me even het emailadres waar je ze wilt hebben.

  Like

  • Ga ik proberen, vind ik ook wel leuk zo’n overzicht. Ben niet zo goed met excel., maar doe mijn best;-)

   Vrijdag 7-2 Sportdag. Ontbijt,2x koffie met KO, roerei, 2 ei, met spinazie. AZM 11.45 twee eetlepels en nog een keer om 19 uur. Gegeten om 15 uur, stoofvlees, spruitjes en spinazie. Vóór slapen theelepeltje honing.

   9 uur FBG 3.8
   11 uur BG 5.8 Vóór sport
   12 uur BG 5.6 Ná sport ( flink koud water in gezicht )
   13 uur BG 6.9 1 uur na sport
   14 uur BG 5.6 2 uur na sport 🙂 )))
   18 uur BG 7.2
   21 uur BG 7.9
   24 uur BG 6.7

   Like

 27. Donderdag 6-2

  Klopte dus, iets meer spuiten is dus nodig, om tussen de 4 en 6/7 te blijven. Ook, gisteren, 1 theelepeltje honing genomen, vlak voor het slapen. Heerlijk geslapen en gedroomd, een heel duidelijk droom. Ontbijt, geen honger, 2 Koffie met KO. 15 uur eten, lekker gestoofd vlees met spruitjes. 2x AZM

  9 uur FBG 4.4
  13 uur BG 6.6
  18 uur BG 7.4
  21 uur BG 7.2
  24 uur BG 6.5

  Lantus 43 eenheden en … 1 theelepeltje honiNg.

  Like

 28. Doorgaan !
  Was een gekke droom. Ik zag mezelf in een stationshal via een spiegel op de rug. Ik zag er héeeeel dun uit.
  En toen, opeens in de auto, ik was heel wankel en stuntelig, bibberig, een beetje angstig.
  Mijn droomuitleg ! ( die van een leek ) : Als ik dun wordt ( en dat wordt ik als ik zo doorga ) dan raak ik mijn stoere stevigheid kwijt. Daar kon ik altijd op vertrouwen, niet zo maar weg te blazen. Daar zit mijn weerstand !? daar ben ik bang voor ? , onbewust, denk ik 😦
  Aha. Gewoon nog wat meer spieren kweken en dat duiveltje de mond snoeren, ha, ha.

  Like

 29. Donderdag 6-2

  Klopte dus, iets meer spuiten is dus nodig, om tussen de 4 en 6/7 te blijven. Ook, gisteren, 1 theelepeltje honing genomen, vlak voor het slapen. Heerlijk geslapen en gedroomd, een heel duidelijk droom. Ontbijt, geen honger, 2 Koffie met KO.

  9 uur FBG 4.4

  Like

 30. Verder met de rapportage.

  Zaterdag 1-2 Uithuizig, rare dag, qua eten en meten. Ontbijt 2 koffie met KO, kipfilet en beetje spinazie. 2 eetlepels AZM. 8.30 en 19 uur.
  13 uur koffie met melk. 15 uur salade van groenten, bieten, venkel, tomaat, enz. maar welke olie ? Geen eiwit, niks behoorlijks te krijgen.
  Deze dag maar even links laten liggen.

  8 uur FBG 4.2
  19 uur BG 8.3
  21 uur BG 9.1
  Lantus 44 eenheden

  Zondag 2-2 Ontbijt 2 koffie met KO, kipfilet en spinazie. 2x 2eetlepels AZM, IF dag

  9.30 FBG 5.0
  12 uur BG 7.5
  14 uur BG 6.7
  16 uur BG 6.2
  21 uur BG 7.9
  24 uur BG 8.2

  Lantus 42 eenheden

  Maandag 3-2 Ontbijt 2 koffie met KO, verse wildworst met spinazie
  Sportdag, dus vlak voor vertrek 2 eetlepels AMZ, na sport flink koud water in het gezicht. 15 uur gegeten, worst, ei, bloemkool, spinazie.

  9 uur FBG 4.9
  11 uur BG 6.5 Voor sport
  12 uur BG 6.9 Na sport
  13 uur BG 7.8 1 uur na sport
  14 uur BG 6.7 2 uur na sport
  18 uur BG 6.6
  21 uur BG 7.2
  24 uur BG 6.9

  Lantus gespoten 40 eenheden ( altijd om 21 uur, dus dan zie je de 24 uur weer zakken )

  Dinsdag 4-2 Ontbijt 2 koffie met KO, geen honger, geen ontbijt, 11 uur AZM en 18 uur. 14 uur eten wilde beefburger,8 olijven en spinazie.

  9.30 uur FBG 5.1
  13 uur BG 5.6
  18 uur BG 6.5
  21 uur BG 7.3
  24 uur BG 7.1

  21 uur Lantus 40 eenheden ( wat te weinig blijkt, iets hoger 5-2, dus terg naar 43 )

  Woensdag 5-2 Ontbijt met 2 koffie en KO, beefburger en spinazie. 2 x AZM 11 uur en 18 uur, 15 uur gestoofd Riblap, sla en spinazie.

  9 uur FBG 5.3
  12 uur BG 7.5
  15 uur BG 6.9
  19 uur BG 7.4
  21 uur BG 8.5
  24 uur BG 8.0

  21 uur Lantus,nu 43 spuiten en … een theelepeltje HoniNg 😉

  Like

 31. Mariet, wat zou dat gaaf zijn… Echt ongelofelijk.

  Wat betreft James, ik vind hem juist ook zo’n goeie vent en eigenlijk neem ik hem niks kwalijk. Ik kan wel lachen om het idee. Het ongelukkige is dat hij net iets te lang vasthield aan dat fantasietje, waardoor heel wat mensen begonnen te twijfelen. En als er eenmaal twijfel is gezaaid…

  Anyway, ik hoop dat hij weer terugkomt. De situatie is vervelend, niet James.

  Like

 32. Jammer, dat gedoe. Never verwacht, juist van James. Ik hoop dat Audrey hem bij zinnen kan brengen. Trotse man ! Dat werkt vaak in zijn eigen nadeel. Pijnlijk om te zien. Heb ik in mijn familie ervaring mee.

  Brain fog is al weg. Was de eerste 4/5 weken zo en het viel eigenlijk pas op toen het weer minder werd.
  Ik denk dat naast die ontsteking, toch ook de shift in mijn darmen meespeelde ( herxheimer ) Valt niet te bewijzen, natuurlijk.

  Het gaat fantastisch nu ! Echt een succes. De hoop groeit 😉

  Like

 33. Vrijdag 31-1 SPORTDAG
  Ontbijt Koffie met KO, Kipfilet en sla ( spinazie was op) 2 eetlepels AZM 10.30 uur

  9. uur FBG 4.0
  11 uur BG 5.3 Voor sport
  12 uur BG 6.9 Na sport ( gezicht flink met koud water afgespoeld )
  13 uur BG 7.2 1 uur na sport
  14 uur BG 7.4 2 uur na sport Géén leverdumping !
  rest wordt straks aangevuld
  17 uur BG 4.7
  19 uur BG 5.8
  21 uur BG 7.1 Lantus gespoten 40 eenheden
  24 uur BG 7.2

  Zaterdag 1-2
  8 uur FBG 4.2
  Vandaag effe weg. Morgen update

  Like

 34. Donderdag 30-1 Ontbijt Koffie met KO, 2 roereieren en wat spinaziebladeren erbij, stukje vis. IF vandaag ( om 17 uur, klein stukje vis en 8 nootjes, een beetje flauw/ laag ) Drie grote bekers Olijfbladeren thee. 2 x 2 volle eetlepels AZM.

  9.30 FBG 4.6
  13 uur BG 5.9
  17 uur BG 4.8
  19 uur BG 6.3
  21 uur BG 6.6
  24 uur BG 6.3

  Lantus 42 eenheden gespoten, moet genoeg zijn 😉

  Like

 35. Leuk om te zien dat we hetzelfde pad bewandelen. Ik doe AIP, elke dag IF van 19.00-12.00, 1x per week 24h IF van 19.00 tot 19.00, minimaal 2 dag keto, de rest low carb. een klein beetje WAPF – lever, kefir, ghee, geen zuivel, geen nachtschade, geen noten en pitten, grasgevoerd vlees etc.
  Het plan is om mijn MS er onder te krijgen (zit nu in rolstoel), ism mijn therapeut. Ben nu 1 mnd bezig en begin het al te merken!

  Like

 36. Wegens verplichting elders 😉 even oponthoud met rapporten.

  Vandaag 29-1, één sportsessie ingehaald. 2 x overgeslagen.
  Mijn been is een heel stuk opgeknapt. Verwonderlijk hoe snel dat nu gebeurt. Dat vuur waarmee mijn immuuncellen de indringers bestrijden nu, is van langgeleden. Geruststellend !
  Nog vermeldingswaardig is dat ik in de zeven weken AZM, een beetje verontrustend fenomeen van lichte brainfog optrad. Ik betrapte me erop vaker ergens naar toe lopen en niet meer weten, waarom, ook niet na concentreren. Dat was ik door Paleo/HFLC helemaal kwijt ! De laatste twee/drie weken trekt de mist weer op. Connectie darm/hersenen weer hersteld ?

  Dinsdag 28-1 . 2x Koffie met KO, geen honger. AZM 10.30 uur
  Eten 14 uur wildbeefburger, flink spinazie, sla en komkommer

  9 uur FBG 5.5
  13 uur BS 7.5
  19 uur BS 7.8
  21 uur BS 7.2
  24 uur BS 6.9
  Lantus ( die ik weer had opgehoogd ivm ziek zijn, tot 45 eenheden ) nu weer terug naar 43 eenheden.

  Woensdag 29-1 Ontbijt koffie met KO, 8.30 geen honger zo vroeg. Vroeg sporten. Wel AZM genomen. 15 uur gegeten : Beefburger en garnalen, spinazie en een paar oesterzwammen.
  Wel weer leverdump. Vrijdag weer sport, dan wel eten, kijken of dat helpt. Koud water ervoor en erna !

  8 uur FBG 5.5
  9.30 BG 7.4 Voor sport
  11 uur BG 11.5 Na sport, met koud water in gezicht.
  12.uur BG 9.5
  13 uur BG 8.1
  14 uur BG 7.9
  15 uur BG 7.2
  17 uur BG 8.4
  21 uur BG 9,4
  24 uur BG 7.3

  Opvallend dat de BG na 17 uur weer stijgt. Ik denk toch te weinig insuline. Of/en ontsteking nog teveel invloed. Want om 21 uur gespoten en om 24 uur weer gezakt. Dus vanavond weer 45 eenheden Lantus gespoten.

  Like

 37. Goed begin, Mariet! Hopelijk keert de glucoregulatie nu snel terug naar waar ‘ie was voor deze hobbel.

  Ik wacht met het maken van een nieuwe AZM-post tot je weer een tijdje on track bent. Tenzij dat niet gebeurt natuurlijk 😦 . Maar daar gaan we niet van uit!

  Like

 38. Maandag 27-1

  Jammer Melchior, van deze terugslag. Ik ben bang dat het nog wel een paar dagen duurt, voor mijn BS weer in orde is.

  Te lang geslapen. Voor mijn been zeker goed, ziet er al beter uit. Ontbijt alleen koffie met KO. AZM om 12 uur. Ik ga pas weer eten, als de BS zakt.

  10 uur FBG 8.2
  12.30 BG 7.5
  15.30 BG 7.2
  19 uur BG 8.2
  21.30 BG 7.9
  24 uur BG 7.4

  Like

 39. Ik volg jouw experiment nog steeds en zie nu dat het de laatste paar dagen wat minder gaat. Inderdaad een virus misschien.
  Maar op de langere termijn zal het mij niet verbazen als er toch wel weer wat terugval optreed. Dat zie je vrijwel bij alle interventies. Fysiologisch heel normaal en te verwachten. En wat betreft AZM zijn daar ook wel wat voorbeelden van. Maar toch, zolang men niet terug naar af gaat is het zeer de moeite waard.
  Ik vind het mooi om te zien dat Melchior dit hier op de voet volgt, en dat jullie beiden ook verder experimenteren, nu met eiwit en spinazie. Het is heel interesant allemaal.
  Wellicht een tip voor de toekomst: je zou ooit ook eens Bimuno GOS (direct te koop via bimuno.com) naast AZM en/of andere oplosbare/fermenteerbare vezels/voeding kunnen proberen. Bill Lagakos heeft er over geschreven. Ikzelf verdroeg GOS beter dan AZM, en het bevorderd kennelijk dezelfde soort gunstige bugs. Voordeel bij GOS is dat je veel minder hoeft in te nemen.
  Anyway, het is maar een idee.
  Veel sterkte.

  Like

  • Michael, bedankt voor je belangstelling. Het is denk ik een flinke infectie in mijn been. Een infectie heeft altijd hele hoge BS tot gevolg. Als ik naar het verleden kijk, dat valt het nu heel erg mee, die reactie. In één dag al het ergste voorbij. Dat betekent toch dat mijn laaggradige ontsteking minder wordt en herstel vermogen groter. Vroeger duurde dit weken en moest ik ook wel antibiotica slikken.
   Vóór de diabetes had ik altijd ‘snel helend vlees’ en maakte ik me nooit zorgen bij schrammen of ontstekingen. Door de diabetes werd dat anders en kon ik niet meer vertrouwen op mijn helend vermogen.

   Maar voor dit moment, zo midden in mijn experiment, komt het slecht uit. Want zeker een week oponthoud.

   Bedankt voor je info, die site van Bill, heb ik wel gezien, maar ik ga er nog eens goed naar kijken.

   En ja, ik ben heel blij met Melchior 😉

   Like

 40. Woensdag 22-1 Nog een ‘goede’ dag. Ontbijt 2 koffie met KO, 2 kippenpootjes met spinazie. 15 uur eten kip, veel spinazie, halve tomaat, stukje zoete aardappel en aardpeer.
  2x AZM

  9 uur FBG 3.3
  13 uur BG 6.2
  19 uur BG 7.2
  21 uur BG 7.0
  24 uur BG 5.7

  Donderdag 23-1 Ontbijt 2 koffie met KO,kip en spinazie vers, 1x AZM 15 uur eten gehakt met spinazie en sla.
  9 uur FBG 3.0
  13 uur BG 5.6
  13.30 Opeens steenkoud, rillingen, spiertrekkingen, griep ? Herxheimer ? Of toch reactie op wondroos in mijn ‘slechtste’ been ? Flinke haal van de kat op Woensdag,( hij noemt het spelen 😦 ja, ja, toch maar afleren, maar hoe ? ) flink bloed, een dag water uit de wond, was Zaterdag pas echt wondroos, gekoeld en nu weer bijna weg. Een raadsel.

  9 uur FBG 3.0
  13 uur BG 5.6
  13.30 BG 5.6 ?
  19 uur BG 10.3
  21 uur BG 11.4
  Naar bed !

  Vrijdag 24-1 Ontbijt Koffie met KO verder niks. 2x AZM
  9 uur FBG 8.4
  14.30 BG 12.2
  17.30 BS 10.9
  21 uur BS 10.9
  24 uur BS 11.1

  Zaterdag 25-1 Ontbijt 2 koffie met KO . Wat gehakt met spinazie. 2x AZM. !6 uur eten Wildgehakt met spinazie en sla.

  9 uur FBG 7.0
  15 uur BG 8.3
  17 uur BG 9.0
  21.30 BG 11.5
  24 uur Bg 11.2

  Zondag 26-1 Ontbijt 2 koffie met KO, roerei met spinazie.
  2x AZM geen eten, veel thee ook met olijfbladeren

  9 uur FBG 6.3
  14.30 BG 8.4
  18 uur BG 7.0
  21 uur BG 9.3
  24 uur BG 8.6
  Zaterdag en Zondag wel weer meer gespoten. 45 eenheden
  Mijn been is weer bijna normaal.

  Like

 41. Weer helemaal beter, geen griep, geen koorts, wel de BS weer torenhoog in de loop van de dag 10 tot 12. Reactie van de stress, denk ik. Vanmorgen FBG 7.0
  Is morgen vast weer ‘normaal’ rond de 5, ha,ha.
  Voelt goed, zomaar een kilo afgevallen, nu drie in de hele AZM periode. Niet het belangrijkste, maar wel een goed teken, na een half jaar geen gram.

  Like

 42. Het was heftig. Kokhalzen, midden in de nacht. Darmen liepen leeg. Geen macht meer over mijn bewegingen. Struikelen, bijna vallen.
  Toen jij over een virus begon, dacht ik, ja misschien toch een virus. Mijn dochter had de griep een dikke week geleden. Zij had keelpijn, neusverkouden. Dat heb ik allemaal niet. Toch Herxheimer ?

  Van morgen weer redelijk, geen griepverschijnselen meer. Wel heel moe.
  Ja en de BS weer torenhoog. FBG 8.4. vandaag.
  Gisteren om 13 uur nog BS 5.6. Om 19 uur BS 10.3
  Rustig aan doen, gaat wel weer zakken.

  Wel weer grappig, Tim Tatertot, die Nederlands tegen me spreekt 😉

  Like

 43. Als dit een Herxheimer is, zijn ze het aan het opgeven. Zodra die gramnegatieve etters peigeren, geven ze hun toxines af. Gaan ze in groten getale, dan komen er veel toxines vrij en word je tijdelijk ziek.

  Het zou fantastisch zijn als dat de werkelijkheid is. Want dan ligt er mogelijk nog meer verbetering in het verschiet.

  Helaas kan het ook zijn dat je gewoon een virusje te pakken hebt. Ik duim!

  Like

 44. Gaat al beter, drinken helpt. Trillen is over, alleen nog wat koud en moe. Op de bank onder een dekentje. De poes tussen mijn benen, doezelen.
  Ik denk dat je gelijk hebt, voelt ook een beetje vergiftigd aan. Ze krijgen me niet klein, ha, ha. Ik ben de baas en de RS 😉
  Blijf in buurt van wc, voor als ze het opgeven en het hazenpad kiezen, the mean devils !!!

  Lekker vroeg naar bed …

  Like

 45. Dit is allemaal zo nieuw en braakliggend dat niemand er waarschijnlijk iets met zekerheid over kan zeggen.

  Theoretisch acht ik het mogelijk dat de tot voor kort dominante diabetogene bacteriën in het nauw gedreven worden door op RS florerende gunstige stammen. Die gunstige stammen maken het milieu in de darm zuurder (positief) en daarmee steeds onvriendelijker voor de diabetogene stammen. Ik zou me kunnen voorstellen dat er een soort kritiek punt komt, waarop grote hoeveelheden van die slechte jongens het loodje leggen. Op dat moment laten ze hun endotoxinen lopen en wordt de host (in dit geval jij 😦 ) ziek.

  Als dit scenario zich daadwerkelijk voltrekt, is dat inderdaad een zeer goed teken.

  Maar het blijft speculatie.

  Like

 46. Gaat al stuk beter, wat gegeten. De verschijnselen worden daar ook beschreven, zie link. Gif, van de afstervende bacteriën. Zou zomaar kunnen. Flink gaan drinken. Azijn water. Gewone thee, effe. Komt goed 😉

  Voor wat het waard is op de LymeNet Nederland http://www.lymenet.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=6174

  “Wat ik weet van een herxheimer reactie is dat het komt omdat wanneer de borrelia bacterie sterft (bijvoorbeeld door antibiotica), dat hij dan gif afgeeft en dit extra klachten veroorzaakt.

  Welke effect dit heeft bij welk middel weet ik niet, en wat een sterkere reactie veroorzaakt ook niet. Dit is allemaal moeilijk te voorspellen, maar het is wel zo dat als je tijdens een behandeling een herxheimer reactie krijgt dit een goed teken kan zijn omdat de bacterie dan aan het afsterven is.
  Verbeter mij als ik fout ben.”

  Like

 47. Sorry. Een Herxheimer ontstaat wanneer gramnegatieve bacteriën massaal het loodje leggen en hun endotoxinen plotseling vrijkomen. Theoretisch mogelijk bij een herpopulatie met andere, gunstige creatuurtjes (die de ongunstige naar het leven staan).

  Kweenie. Hoop wel dat je snel opknapt.

  Like

 48. Ik zit hier totaal te shaken, totaal koud ( kachel hoger gezet ) Spiercontracties, rillingen. Lepeltje jam met wat suiker erin gegeten. Zeker weer een hypo ? Nee BS 5.6, dus dat is het niet ! Gaat nu wat afnemen. pfff
  Gauw wat gaan eten, staat te pruttelen.
  Wat ’t betekent , I don’t know ? Vast iets goeds 😉

  Like

 49. Ha, ha, ha, ik stel natuurlijk wel prioriteiten… Dit is zooooo bijzonder! Ik wacht nog iets meer data van je af en dan maak ik een post die in feite viral zou moeten gaan (maar dat waarschijnlijk niet zal doen omdat veel mensen het gewoon niet zullen geloven).

  Ik heb voor die post ook en fantastisch plaatje gevonden. Weet zeker dat je je helemaal scheel lacht 🙂 .

  Like

  • 🙂 Je ziet ook alles, he. Ik vind het een wonder, dat je zoveel bij houdt, naast ook nogeens gewoon werken, very quick mind !?

   Vandaag weer lagere FBG 3.0, weer minder gaan spuiten, waar gaat dat naar toe ?
   Morgen twee dagen verslaan, om het spannend te houden 😉

   Like

 50. Dinsdag 21-1

  9 uur FBG 3.8 Ontbijt koffie met kokosolie, had geen eieren in huis, wat vis, sardientjes, uit blik en spinazie rauw ( smootie ) met water.

  12 uur AZM 2 eetlepels
  13 uur BS 5.1
  14.30 BS 5.4 Eten, 100gr.rauwe zalm, veel spinazie, wat sla en wat zeeuws spek

  17 uur BS 7.0
  19 uur AZM 2 eetlepels
  21 uur BS 5.7 Lantus spuiten 40 eenheden ( 3 minder )
  24 uur BS 5.6

  Woensdag 22-1 FBG 3.3

  Vanavond weer minder spuiten ! Dan 38 eenheden lantus. Dit was het laagste hoeveelheid die ik spoot, vóórdat ik moest gaan verhogen vanwege te hoge A1c.
  Als deze lijn zich voortzet, dan ga ik daar dus onder zitten.

  Amazing 😉

  Like

 51. Ja, Melchior, denk ik ook, sportpiek. Maar al veel minder dan eerder gemeten sportpieken. Die was vóór AZM 11 ofzo. Ook nu weer snel naar beneden na 2 uur.
  Zou heel goed kunnen dat ´gezonde´ mensen ook een sportpiek hebben. Maar niemand meet dat, want een hoge bloedsuiker, tijdelijk, daar voel je niks van.

  Als ik lang hoog was, vroeger, dan kreeg ik altijd veel honger. Bij laag juist niet ( totdat het een hypo werd )
  Mijn dokter keek altijd wazig als ik dat opmerkte. Ik denk nu, dat het logisch is. Want door de insulineresistente krijgen de cellen niets te eten en geven een signaal af om te gaan eten !?
  Of het klopt, ik weet het niet zeker, maar zou wel verklaren waarom honger bij veel glucose in het bloed.

  Like

 52. Vandaag ( Maandag, sportdag )

  9 uur FBG 4.6
  Ontbijt, 1 ei, stuk vlees van gisteren en spinazie.
  11.30 twee eetlepels AZM
  11uur BS 5.1 Sporten
  12 uur BS 7.4
  13 uur BS 8.9
  14 uur BS 5.6
  15 uur eten wildrundvlees, veel spinazie, handje zeekraal
  18 uur BS 6.1 twee eetlepels AZM
  21 uur BS 7.3 spuiten Lantus 43 eenheden
  24 uur BS 6.7

  Like

 53. Vandaag weer helemaal opgeknapt 🙂 Gisteren een ziek dagje en even rust op de plaats. Ik denk toch dat er iets met de 3 haringen was. Want, later op de dag 2 bekers olijfbladeren thee, met tussenpozen van enkele uren gedronken en geen rare dingen meer. Bouillon met flink zout. De BS na de hypo, helemaal van slag, Ook ketose gemeten, voorgisteren eruit, gisteravond er weer in.

  Vandaag weer helemaal op orde 😉
  9.30 uur FBG 4.6
  AZM en even daarna, 10 uur, koffie met kokosolie, 2 roerei en spinazie.
  11 uur BS 6.4
  Back on track !

  Like

  • Even deze dag afmaken ( Zondag ) ( Ontbijt zie boven )

   9.30 uur FBG 4.6
   11 uur BS 6.4
   12 uur BS 6.3
   15.30 uur BS 5.7
   Eten, gestoofd wildrundvlees, in kokosolie en reuzel, ui, knoflook, tumeric en spinazie.
   16.30 uur BS 6.9
   18 uur BS 7.8
   20 uur twee eetlepels AZM
   21 uur BS 7.1
   Spuiten 43 eenheden lantus
   24 uur BS 7.6
   Twee bekers olijfbladeren thee in de loop van de avond.

   De lantus curve zwakt in de avond wat af, denk ik. Dat betekent dat ik niet té laag de nacht in ga. Anders eventueel kans op hypo in de nacht.

   Like

 54. Mariet, de werkzame stof in olijfblad is erg potent, zoals je hebt gemerkt 😦 . Twee bekers is veel te veel. Sorry dat ik daar niet voor heb gewaarschuwd. Misschien even weglaten en zuiver sturen op eiwitgecentreerde maaltijden. De spinazie kun je ook in een roerei doen. Als je ’s ochtends moeite hebt met eiwit, is roerei misschien zelfs wel voldoende.

  Wat ook kan, is het olijfblad in de koffiemolen malen en heel voorzichtig iets van het poeder door je eten doen, dosis voorzichtig ophogen tot je effect ziet.

  Like

 55. Melchior, 16-1 Begonnen 3 haringen met spinazie. 9 uur BS 4.8 16 uur eten, 17 uur BS 7.9, 20 uur AZM, 21 uur BS 6.8, 24 uur BS 6.9

  17-1 FBG 4.7, koffie met kokosolie ( kreeg de vis en spinazie niet naar beneden, dus niks gegeten, moet nog wennen, kip lijkt me makkelijker, maar hier geen behoorlijke kip te krijgen, heb besteld, bij schotse hooglanders, krijg ik dinsdag ) 10.30 uur AZM, 11 uur Sport BS 4.4, Na sport BS 7.4, rijden naar A’dam o.a. de olijfbladeren opgehaald. 13 uur BS 8.2, terug naar huis. 16 uur BS 5.3, eten kabeljauw en spinazie, 17 uur BS 6.8, 20 uur BS 7.1, tussen 18 uur en 19 uur: TWEE BEKERS OLIJFBLADEREN THEE, OM 19.30 uur, buikpijn en diarree, alle AZM van de laatste 4 weken, foetsie bah 🙂 21 uur BS 10.3 ? en spuiten 43 eenh. 10 uur BS 2.3, een dijk van een hypo, heftig zweet breekt je uit, honing en notenboter eten. 10.15 uur BS 3.2, 10.30 BS 4.2. Doodmoe, hoofdpijn. naar bed. De eenmaal ingespoten insuline is er niet meer uit te halen, he. Maar dat er iets gebeurd, is wel duidelijk, ha, ha.

  18-1 FBG 7.3 ná hypo van gister, niet verwonderlijk. Vandaag even een reset dag, IF. Wel AZM en één beker olijfbladeren thee. Kijken of die thee de oorzaak was of niet van diarree en/of hypo.

  Morgen weer opnieuw starten met eiwit/spinazie.

  Like

 56. Goed, ga ik doen. Ik ben mijn room al een beetje aan het verminderen, want nu ik zo veel meet kan ik beter zien wat er gebeurd, bij welk voedingsmiddel. Ik merkte gisteren, toen ik weer at, na IF dag, en daarna wat opgeklopte room nam mijn BS weer hoger werd. Kip gaan halen en spinazie 😉
  De olijfbladeren om thee te maken besteld, want niet op voorraad. Ik krijg het morgen.

  Ja, heerlijk bezig. Ik voel me net een laboratoriumratje, maar dan wel uit vrije wil 🙂 )))

  Like

 57. Mariet, zou je iets voor me willen doen 🙂 ?

  Zou je de room willen vervangen door kokosvet en verder een poosje helemaal willen afzien van zuivelproducten, inclusief kaas? (Boter = okay, want nauwelijks caseïne/wei).

  Zou je elke maaltijd (dus ook het ontbijt) willen centeren rond een royale eiwitbron (bijvoorbeeld een stuk van te voren in bulk bereid en ingevroren kipfilet, vis, etc)? Ei en bacon zijn te eiwitarm voor het doel dat ik beoog.

  Zou je dagelijks een royale hoeveelheid spinazie willen eten (mag ook fijngemalen in een shake)?

  Ik heb tamelijk goede redenen om aan te nemen dat je glucoregulatie dan snel (nog) beter wordt.

  Uiteraard ga ik, met jouw welnemen, over enige tijd een post aan je wijden 🙂 .

  We zijn lekker bezig, nietwaar?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s