Op drift … van Taylor naar Mobbs. Het geheim van lang leven ?

Vervolg van het Roy Taylor experiment  ! Calorierestrictie, ketose, lang leven ?

De 8 weken, die staan voor het Roy Taylor experiment zijn ruimschoots overschreden ( 9 weken )

Alhoewel veel vooruitgang geboekt is het nog niet klaar. Gewicht verloren ( 7.5 kg ) en insuline gebruik bijna gehalveerd. Doordat ik niet kan zien of mijn lever en pancreas al een stuk ontvet zijn  ( alleen via MRI-scan te constateren ) is mijn enige indicatie het verlies van gewicht. 
Tijdens het verloop van dit experiment zijn er al een aantal inzichten bovenkomen drijven en ook een aantal voedingsrichtlijnen gesneuveld en vervangen door een meer Paleo manier van eten i.p.v. de toch behoorlijk ‘normale’ manier,die Taylor adviseert. Hoewel zijn manier uitgaat van calorierestrictie zijn de ingrediënten, zoals whey eiwit met in verhouding veel meer glucose/sucrose, dan ik voorheen at. Dus ik zocht en vond wheyeiwit met minder glucose.
In het begin ging het goed: gewichtsverlies en goed uit te houden qua honger. Eén maaltijd per dag, met nog twee keer een shake. Insuline gereduceerd tot ongeveer de helft. Bloedsuiker goed. Totdat de non-Paleo eetwijze me begon op te breken. Ik voelde me heel moe en misselijk, bloedsuiker ging weer stijgen, daardoor weer hoger gebruik. Totdat ‘we” op het lumineuze idee kwamen om het Taylor menu om te bouwen naar Paleo !  Dus wel maar 400/500 calorieën, maar dan met écht eten. Geen whey meer !  Gewoon: goed vlees, vis, eieren en groente. Eén maaltijd per dag, veel drinken, koffie ( gewone ’s morgens en cafeïnevrij door de dag ) thee, water. 
Dat was een gouden greep, na 1 tot 2 dagen knapte ik op en ook de bloedsuiker ( en gewicht ) ging weer zakken, met gevolg weer minder insuline gebruik.  
Ik eet al 2,5 jaar Paleo en dan een meer LC/HF versie, die neerkomt op ketose. Met in december 2013 een toevoeging van RS ( resistant Starch ) in de vorm van AZM ( aardappelzetmeel )
Dit was voor mij een zegen. Omdat door de 2 jaar ketose de darmflora een beetje te weinig gevoed werd. Ook werd mijn bloedsuiker weer hoger, het gewicht steeg weer en het insulinegebruik moest ook weer hoger, als gevolg hiervan. Mij HbA1c steeg van 6.7 naar 8.1.
De hypothese achter het RS verhaal, gepromoot door Richard Nikoley en bij mij onder de aandacht gebracht door Melchior Meijer is dat door de RS de darmflora weer gevoed wordt en de ‘goede’ bacteriën weer ontwikkelen. Gevolg is beter insulinegevoeligheid en glucosetolerantie.   
https://mariethoen.wordpress.com/2014/03/20/rspsazm-na-zon-dikke-3-maanden-hoe-is-t/  
Na wat aanloop probleempjes, ging het fantastisch. Gewicht weer in beweging, maar vooral de bloedsuiker ging behoorlijk zakken. 
Gevolg: mijn HbA1c waarde zakte weer van 8.1 naar 6.5 in februari 2014.
https://mariethoen.wordpress.com/2014/02/24/houston-we-have-a-lift-off-azm-laat-mariets-hba1c-dalen/    

De volgende 3 maanden bleef ik doorgaan op de ingeslagen weg, goed monitoren hoe de de progressie verliep, met als resultaat: In juni een HbA1c van 5.8

https://mariethoen.wordpress.com/2014/04/09/op-naar-hb1ac-5-0-meten-is-weten/  
https://mariethoen.wordpress.com/2014/04/30/in-mei-leg-ik-mijn-ei/
https://mariethoen.wordpress.com/2014/06/02/happy-happy-birthday-todays-a1c/

De laatste post is eigenlijk geruisloos overgegaan op de Taylor interventie en inmiddels behoorlijk onoverzichtelijk geworden.

Aangezien er weer van allerlei nieuwe inzichten aan de horizon opduiken, wordt het tijd om Charles Mobbs te introduceren. En dan vooral, voor mij, de consequenties, die het voor mijn voeding gaat hebben.

Calorierestrictie staat ook bij hem voorop ! Maar dan met als doel om het glucose metabolisme te vervangen door ketose c.q. vetverbranding als energiebron. Volgens zijn bevindingen zou dit een garantie zijn voor het voorkomen van complicaties, zoals diabetes en de daar uit voortvloeiende ziektes, zoals aan het hart, kanker, nieraandoeningen, enz. leven-verkortende aandoeningen ! En daarbij zegt hij dat door zo te eten, het weleens zo kan zijn dat we langer zouden leven. Laat ik dat nou heel graag willen:  Lang en zo gezond mogelijk leven ❤

Ik ben geen wetenschapper ( of iets dat daarop lijkt ) dus verwacht van mij geen wetenschappelijke verhandelingen over Charles Mobbs en zijn theorie. Het is veel ingewikkelder dan ik, zo simpel mogelijk, probeer uit te leggen.

Daarvoor moet je bij Melchior zijn 😉 Die kan dat veel beter uitleggen.

Ik probeer het te begrijpen en daar uit te destilleren, met welke voeding ik dat effect kan bereiken. Over ketose ( op Paleobasis ) weet ik al veel, over calorierestrictie  inmiddels ook. Dus peace of cake 🙂

Ik ga hier ook weer verslagen posten over de voortgang.

See you !

Hier een lange video met een lezing van  Charles Mobbs, voor de volharders:

SAM_4550

Op verzoek van Stef: foto van het eten van 10-8 Artisjok, gamba’s, knoflook, okra’s en tomaat.

SAM_4558

14 augustus, kogelbiefstuk, eetlepel kokosolie, 3 okra’s, 1 eddoe, 1 gele peper, ui, knoflook, tomaat, bloemkool.

SAM_4595

2 september, lamskotelet, kokosolie, boter, ui, knoflook, tijm, rozemarijn, sugarsnaps, groene tomaat, puntpaprika, kimchi

SAM_4604

3-9 kip, kokosolie, kimchi, sugarsnaps, ui, knoflook

SAM_4606

8-9 sla, shrimps, eetl. kokosolie, klont boter, ui, knoflook, kimchi

SAM_4667

11-9 schenkelvlees, kokosolie, kimchi, sla, komkommer, champignons, knoflook

SAM_4700

18-9 shrimps, kokosolie, boter, knoflook, ui, pastinaak, champignons, sperciboontjes, sla, kimchi

SAM_4750

25-9 runderstooflap, kokosolie, reuzel, ui, knoflook, bloemkool, paprika, champignons, kimchi

SAM_4812

8-10 kippenlever, ui, knoflook, appeltje, zuurkool, komkommer

SAM_4816

9-10 procureur, ui, knoflook, zuurkool, kimchi, spruitjes

270 thoughts on “Op drift … van Taylor naar Mobbs. Het geheim van lang leven ?

 1. Pingback: 2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar | Ketogeen... en... Wat ?

 2. Pingback: Are you a victime or a warrior ?… aan het begin van jaar vier … | Ketogeen... en... Wat ?

 3. Verslag 29-10
  8 uur FBG 4.3
  12 uur AZM
  13 uur BS 5.2
  13 uur BS 5.7 Rapid 4 EH en eten, weinig vanwege misselijk, twee keer een klein beetje, gehakt, kokosolie, ui, knoflook, tomaat, pastinaak.
  18 uur BS 9.3 Rapid 4 EH
  21 uur BS 8.5 Lantus 36 EH
  22 uur BS 2.0, Wow hypo !!! met alle verschijnselen van dien.
  What the f*ck, al bijna een jaar niet meer gehad.
  Grote dadels ( extra in huis voor dit soort calamiteiten ) 2x, stuk geiten kaas,vraatzucht, want het lichaam vráágt suiker. Met het verstand in toom houden, wat tegen de aandrang is.
  Binnen een kwartier weer oké, maar doodmoe.

  30-10
  8.30 uur FBG 6.5
  Dat was te verwachten, na zo’n hypo, valt nog mee.

  Wat was de oorzaak: 2 dingen, denk ik !?

  Om 13 uur kreeg ik een aanval van los oorsteentje duizeling. De kamer om mij heen ging tollen en misselijkheid, tot een gevoel van overgeven.Vast houden aan de muur, niet lekker. Het hield de hele middag aan. Heel voorzichtig bewegen en het hoofd rechtop houden.
  Al lang veel minder, die los oorsteentje duizelingen, alleen bij het planken heb ik er wel eens last van. Dus kreeg ik een lesje met oefeningen om dit tegen te gaan/ te genezen. Een paar keer gedaan. Maar het verergert de boel, denk ik. Dus nu maar weer ophouden daarmee.

  Door de stress, die dit veroorzaakt had ik ook opeens hoge bloedsuiker.

  2de oorzaak, om 18 uur extra Rapid gespoten, omdat de bloedsuiker hoog was. Had dus waarschijnlijk niet gehoeven en dat heeft de hypo veroorzaakt.
  Wat kan ik er van zeggen: insuline werkt nu sneller ? toch een glucosedumping bij stress ? weinig gegeten door de misselijkheid ? Raadsels !
  Ik hoop dat dit eenmalig was.

  Vanmorgen is alles weer oké, behalve hogere FBG
  Gemiddelde waardes verschoven naar 7 dagen 5.7 ( was 5.5, 14 dagen 5.8 ( was 5.7 ) en 30 dagen 6.3 ( gelijk )
  .

  Like

  • Och Mariet, wat vervelend. Ik heb zo met je te doen.
   Ik weet hoe super beangstigend zo’n duizeligheidsaanval is.
   Met bijkomende misselijkheid, echt heel naar.
   En dan die hypo er nog bij, wat een pechdag.
   Ik wil even laten weten dat ik met je mee leef,
   en steeds diepere bewondering heb voor jouw doorzettingsvermogen!! Hou vol !!!

   Like

   • Bedankt Sunny, jij had dat ook, die oorsteentjes duizelingen, he !?
    Inderdaad beangstigend.
    Het gekke is dat ná de hypo aanval en het eten van wat glucose ook de duizelingen totaal verdwenen. Je zou bijna zeggen dat er een verband is. En dan denk ik aan de darmen/hersenen connection. Blijft een raadsel.

    Zeker ga ik volhouden 😉 Aanmoediging wordt geapprecieerd, dank je.

    Like

  • Mariet , het ging zo mooi , hopelijk morgen weer de goeie kant op !
   Wist niets van ,,losse oorsteentjes ” .

   Mijn adagium is inmiddels : ,, Hoe meer ik weet , hoe minder ik weet ” .

   Schiet me even niet te binnen van wie die uitspraak is 😉

   Maakt niet uit omdat ik inmiddels weet dat je doorgaat met je experiment , die gesponsorde -meter van Abbot gaat daar uiteraard aan meedragen 🙂

   Like

  • Dat is ook toevallig, Mariet, ik heb daar al een paar jaar last van (overgehouden aan een griep). Het is wel steeds minder geworden, maar bij mij nog wel eens gerelateerd aan vermoeidheid. Ik weet hoe naar je je daarvan kan voelen :(. Ik kan me goed voorstellen dat het stress veroorzaakt.
   Hopelijk blijft het hierbij en stabiliseert de bloedsuiker weer, sterkte! Je bent zo inspirerend bezig. 🙂

   Like

   • Ellen, ik had daar voorheen nooit van gehoord. Dus jij kreeg het van de griep ! Het is super vervelend. Gelukkig is het bij jou steeds minder geworden. Bij mij ook wel minder, maar dan opeens weer een heftige aanval. Vandaag weer goed, Alleen de BS moet nog weer stabiliseren.
    Bedankt, Ellen, voor het sterkte wensen ❤

    Like

  • Oei Mariet, wat waardeloos!
   Verergert het door de oefeningen? Vreemd…. Misschien helpt het als je tijdens je ‘oefeningen’ je kaak bij je hals houdt. Ik denk dat je dat bij de sportschool ook wel leert tijdens het planken.

   De invloed op je suiker komt waarschijnlijk vanuit je hersenstam via een relatie evenwicht(szenuw) met je bovenste nekwervels. Daar zitten zoveel regelsystemen; waarschijnlijk ook invloed op BS. Jouw evenwicht is natuurlijk nogal labiel.

   En daarnaast natuurlijk nog de invloed van adrenaline….

   Sterkte!!!

   Like

   • Ja, dat is een heel goede uitleg Corrien. Die had ik nog niet gehoord. Ga ik op letten. Ik voelde intuïtief dat er een verband moest zijn. De BS vandaag ook nog van slag. IF dagje, dan gaat het morgen vast beter. Labiel, ja, nog altijd. pffff

    Like

   • Hoi Corrien, net even contact gehad met de huisarts. Zij zei ook dat zo’n duizel aanval heel veel energie kost en dat dan de hypo kán uitlokken.
    En dan zoals jij ook al zei: door de stress adrenaline stoot.
    Ingewikkelde machientjes zijn ‘wij’ toch 😉

    Like

 4. Verslag 28-10
  8 uur FBG 4.1 Koffie en kokosolie
  12 uur AZM
  13 uur BS 4.7
  15 uur Rapid 4 EH en eten: kalfsschenkel, gehakt, reuzel, kokosolie, ui, knoflook, pastinaak, paprika, kimchi
  18 uur BS 6.5 handje noten
  21 uur BS 7.1 Lantus 36 EH
  Total insuline 40 EH
  Calorieën ± 590

  29-10
  8 uur FBG 4.3
  Gewicht gelijk gisteren

  Gemiddelde waardes blijven 7 dagen 5.5, 14 dagen 5.7, maar 30 dagen 6.3. Op naar de nieuwe HbA1c 😉

  Er wordt een nieuwe bloedsuiker meet methode uitgerold door Abbott. Meten zonder prikken. Een sensor, geplaatst op de achterkant van de bovenarm ‘leest’ de BS. Er wordt elke 15 min gemeten en die metingen worden voor 8 uur opgeslagen. Ieder moment uit te lezen en eventueel in de computer in een grafiek zetten.

  Heel leuk, maar voorlopig een dure geschiedenis. Het voordeel is dat door het zo vaak meten ook de postprandiale bloedsuiker gemeten wordt. Nu wordt er meestal, bij de insuline afhankelijke diabeten, alleen preprandiaal gemeten om te bepalen hoeveel kortwerkende insuline vóór de maaltijd gespoten dient te worden.

  Niet ( nog niet ? ) vergoed door de ziektekostenverzekeringen.
  Startpakket € 169,90 en sensor € 59.90 ( 2 nodig per maand )
  Ze willen ons overhalen om het zelf aan te schaffen ( en het waarschijnlijk zo in de markt te zetten ) Alleen haalbaar voor rijke stinkers, toch 😉
  Voorlopig ! Als het opgenomen wordt b.v. in het basis pakket, wordt het vast goedkoper en zou het een goede vervanging van de huidige meters en stripjes kunnen worden. Dat zal nog wel een tijdje duren.
  Nu betaal je zoveel om Abbott de ontwikkelingskosten te laten terugverdienen.

  http://abbott.emsecure.net/optiext/optiextension.dll?ID=ZBqZupTvtrg0llXpOi68V8aFZ3WNIPhE%2BukZec_uOqau4rWdcFO6EbMdIYq5VFDbqZlppUe8J18p5X0xNy

  Like

   • Melchior, mail verstuurd ! Nu maar wachten op de reactie. Ik zag op twitter ook al iemand die hem mocht uitproberen. Kan het zo vlug niet meer vinden. Dus benieuwd 😉

    “Geachte dames en heren van Abbott,
    Ik ben al meer dan een jaar bezig met reversing diabetes. Ik houd de voortgang hiervan bij op een blog. En dit blog wordt bezocht door veel volgers in binnen en buitenland ( over de 20.000 hits in een klein jaar )
    Ik ben al 25 jaar een DM type 2, insuline afhankelijke diabeet.

    De FreeStyle Libre zou een uitstekend middel zijn om mijn bloedsuikers te monitoren. Vooral door het feit dat door de FreeStyle Libre ook de postprandiale bloedsuikers gemeten worden. Dit geeft een vollediger beeld in hoeverre ook deze verbeteren, naast de nuchtere waardes en de preprandiale waardes. Nu heb ik een FreeStyle Precision meter en een een machtiging voor 5 keer meten per dag. Dat is te weinig om ook regelmatig de postprandiale bloedsuiker waarde te meten. Voorlopig, zolang de FreeStyle Libre ( nog ) niet vergoedt wordt door de ziektekosten verzekering, is het aanschaffen een dure geschiedenis. Althans voor mij !
    Mijn vraag is: Kan ik de FreeStyle Libre en de sensors gesponsord krijgen in ruil voor reviews op mijn blog, Facebook en Twitter, enz.
    Mijn blog is hier te vinden: https://mariethoen.wordpress.com/

    In de hoop van u te vernemen verblijf ik hoogachtend,
    Mariet Hoen

    Geliked door 2 people

 5. Verslag 27-10
  7 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 6.4
  15 uur BS 7.2 Rapid 4 EH en eten: stukje gestoofde kalfsschenkel, 2 kleine tomaatjes en later nog een restje van de zalm met wat groenten, van gisteren.
  18 uur BS 5.3
  21 uur BS 6.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën ± 500

  28-10
  8 uur FBG 4.1
  Gewicht -3 ons

  Doodse stilte, bij de schoenenreus ( revalidatie afd.Vu ) toen ik zei: Dit zijn misschien wel de laatste ( orthopedische ) schoenen. Ze moesten even aan dat idee wennen. ( het wordt toch altijd slechter i.p.v. beter !? )

  Maar tijdens het passen van mijn plastic mal, bleek dat er wel degelijk wat in de stand van de voeten was veranderd. Aan de binnenkant ( voetboog ) kán de schoen smaller, want meer ruimte. Voetboog zit dus hoger waardoor de enkels niet meer zo naar binnen/naar elkaar toe zakken.
  Voorzichtig optimisme sloeg toe, ha.ha. Iedereen blij 😉

  Geliked door 1 persoon

   • Ja Hans, wat zegt dat over de ‘geneeskunst’ dat ze gewoon niet verwachten, dat mensen beter/vooruit kunnen gaan ?
    Ik ben iedere keer weer verrast, door de ongelovig blik, als ik zo’n opmerking in de groep gooi. Ik krijg er steeds meer lol in, ha, ha.
    Ze een beetje ‘shocken’, he 😉
    En dan die ongelovigheid over zien gaan in verbazing en voorzichtige blijheid. Ik krijg er een kick van… en zij misschien ook wel.
    Bij de internist, de elastische kousen aanmeet mevrouw en nu weer bij de revalidatie afdeling.

    Mooie titel voor een boek, uitbrengen op mijn 100ste verjaardag ?

    Like

   • Hoop dat je de aantekeningen die je hier publiceert bewaart ( op andere schijf/usb of gewoon kladblok ? ) om idd in je boek te vermelden als ondersteuning van het bewijs !

    Als redelijk-digibeet hoop ik dat je begrijpt wat ik probeer te zeggen , jij bent daar handiger mee dan ik 😉

    Geliked door 1 persoon

 6. Verslag 26-10
  8.30 u FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.1
  14 uur Rapid 4 EH en eten zalm, kokosolie, reuzel, knoflook, paprika, tomaat, kimchi, scheutje hennepolie
  18 uur BS 6.1, handje noten
  21 uur BS 7.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 H
  Calorieën ± 550

  27-10
  7 uur FBG 4.4
  Gewicht gelijk.

  Gemiddelde op bloedsuikermetertje weer verschoven: 7 dagen 5.5, 14 dagen 5.7, 30 dagen 6.4

  Vandaag naar de schoenenreus ( zo noem ik het ) Revalidatie afdeling Vu, dokter en de producent van de orthopedische schoenen. De bijna-af nieuwe schoenen passen, voordat ze definitief klaar zijn.
  Misschien wel de laatste keer ?
  Sinds 2007 de eerste orthopedische schoenen, enkels heel pijnlijk en doorzakken/scheef staan van de enkels naar de binnenkant van de voet, vocht in benen en voeten ( elastische kousen ) . Door het gewicht en chronische ontsteking ?
  Zo’n orthopedische schoen is eigenlijk een soort korset, die d.m.v. een binnenschoen, stevigheid biedt en de enkel op zijn plaats houdt. Voordeel: minder pijn, nadeel: stijfheid en te weinig uitdaging om de spieren te trainen.
  Dus nu, al een paar maanden, samen met de coach, bezig om de enkels te trainen. Door een minimale schoen aan te trekken bij de sport en extra oefeningen te doen. Voetboog en enkels weer sterker en soepeler maken. Deed pijn in het begin, maar nu weer meer bewegelijkheid.

  In het Vu geen aandacht hiervoor, ha,ha, ze gaan er gewoon van uit, dat je nooit beter wordt, alleen maar slechter ( net zo als de elastische kousen club, totaal verwonderd is dat mijn benen steeds minder vocht vasthouden )
  Dus zal ik zelf moeten beslissen wanneer het stopt, de kousen en schoenen, ik ze niet meer nodig heb 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Mariet, ik ben ervan overtuigd dat alle ‘krukken’ functieverlies geven en de zaak erger maken. Ik zou om te beginnen, als je dat nog niet doet, binnenshuis uitsluitend op blote voeten lopen. Verder zou ik gaan experimenteren met minimaal schoeisel voor buiten. Het orthopedische schoeisel geeft je door de destijds slecht gereguleerde diabetes gecompromitteerde voeten exact de verkeerde prikkels, namelijk om nog verder te degenereren. Het zal ongetwijfeld wennen zijn, maar op den duur zijn je voeten (en jij) zonder zo’n korset beter af.

   Like

   • Melchior, dat wil ik ook graag, er vanaf komen. Katy Bowman zou met de ogen rollen 😉
    Dat doe ik al zoveel mogelijk, binnen op blote voeten en steeds meer de minimale schoenen ook buitenhuis aan.
    Voor langere tochten nog altijd wel, maar ook dat ga ik afbouwen.

    Geliked door 2 people

 7. Verslag 25-10
  8 uur FBG 3.9 Koffie en kokosolie en klein stukje ( 1 bij 2 cm ) 85% chocolade
  11 uur AZM
  14 uur BS 4.7
  16 uur Rapid 4 EH en eten: rosbief, boter, tomaat, radijs
  18 uur BS 4.3, handje noten
  21 uur BS 6.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën ± 510

  26-10
  8.30 uur FBG 4.4
  Gewicht gelijk, echt gelijk 😉

  Wintertijd, uur later opstaan, zo’n verschuiving kán de ( suiker ) boel een beetje ontregelen. Was in het verleden altijd zo, het duurde wel een paar dagen tot een week.
  Ik ben benieuwd of het nu ook weer zo is, nu de BS zo laag is.

  De totaal afwezigheid van uitschieters naar boven van de laatste week/weken is wel opmerkelijk. Laatste hoge waarde was 11-10 BS 8.3. Daarna een enkele keer rond 7 ( 6.8- 7.2 ) maar een paar uurtjes later weer flink terug.

  Je zou bijna kunnen concluderen dat de glucosedumping een halt is toegeroepen. Dat de alfacellen weer luisteren naar de insuline, geproduceerd door de betacellen, en stoppen met het produceren van glucagon, indien niet nodig. Dat zou betekenen dat de leverontvetting op gang is gekomen ?
  O,o,o, wist ik het maar zeker, he ( welke dokter is zó nieuwsgierig, dat hij mij een mri-scan aanbiedt )
  Nu, kan ik alleen maar wachten tot de bloedsuikers steeds beter worden en de kunst-insuline behoefte steeds minder.

  Geliked door 2 people

 8. Verslag 24-10
  8 uur FBG 4.1 Koffie en kokosolie
  10.30 AZM en naar de sport
  12.30 u BS 6.7
  14 uur BS 6.5 Rapid 6 EH
  14.30 u eten , Rosbief, boter, kokosolie, knoflook, piepklein paars aardappeltje, kimchi, radijsjes, sla, hennepolie.
  18 uur vergeten te meten, handje noten
  21 uur BS 6.9 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 590/610

  25-10
  8 uur FBG 3.9
  Gewicht gelijk.

  Even over functie op het bloedsuikermetertje, dat de gemiddelde waarden geeft van de laatste 7,14 en 30 dagen,
  Die metingen/waardes kruipen steeds dichter naar elkaar. Zo waren ze vandaag: 7 dagen 5.8, 14 dagen 5.8 en 30 dagen 6.5
  Geeft een heel stabiel beeld 😉

  Geliked door 1 persoon

 9. Verslag 23-10
  8 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie, klein stukje 80% chocolade
  Geen AZM,
  15 uur BS 5.1
  18 uur BS 5.9 handje noten
  21 uur BS 5.6 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 36 EH
  Calorieën ± 100-150

  24/10
  8 uur FBG 4.1
  Gewicht gelijk…

  Gisteren een ongeplande IF dag. Wel koffie, thee ( met kokosolie en stevia ) water en handje noten.

  Onderweg naar A’dam naar de oogarts ( en naar Tijn )
  Uitslag:
  VOD en VOS: 1.0 cc, oogdruk 17-17 mm HG, geen rubeosis iridis, geen cataract, geen diabetische retinopathie.
  Hij was tevreden, het blijft goed gaan.
  Ik vond zelf dat het veraf zicht weer beter was, ik kon de kleinste lettertjes lezen. Geen afwijking van de kleine bloedvaatjes en geen ( nieuwe ) staar.

  Ik kreeg nog een advies op papier, eet-leefadvies om te beschermen tegen maculadegeneratie.
  Wel grappig dat veel van die richtlijnen in de Paleo richting gaan, zoals géén graan/bewerkte koolhydraten. Brood is bewerkt, zei hij, alles wat bewerkt is is slecht. Vers fruit en groenten, noten. Zink, Vit. C en Vit E en Omega 3. Allemaal goed om de maculadegeneratie tegen te gaan. Bewegen, goede bloeddruk, goed cholesterol.
  Alleen de dierlijke vetten worden afgeraden, mmm, vegetarisch en Kees/kaas ( dus niet van melk )
  Dat is, denk ik, hun gele ( blinde, ha,ha ) vlek.
  Op hun website staat die info ook ( ook voor Hans ! ) : http://oogziekenhuis.me/Maculadegeneratie/Leefregels.html

  Met hem weer over Paleo gepraat, en zoals een goede dokter betaamt, kreeg ik een lesje evolutietheorie ( hij heeft er oog voor, is al heel wat ) over onze vetopslag:
  “Wij kunnen 6 weken zonder eten, omdat wij niet in staat waren, zoals andere beesten ( leeuwen enzo ) iedere dag voedsel/vlees te vangen. Dus moeten wij van ons vet leven, af en toe. ”
  De dokter praat, patiënt luistert. Niet kwaad bedoelt, zo is het rollenspel. Toen moesten we weer verder met het onderzoek.
  Over een jaar weer terug 😉

  Geliked door 1 persoon

 10. Verslag 22-10
  8 uur FBG 5.5 Koffie en kokosolie
  12 uur AZM
  13 uur BS 5.5
  13.30 u Rapid 4 EH
  14 uur eten, shrimps, kokosolie, boter, ui, knoflook, tomaat, spruitjes.
  18 uur BS 6.7, handje noten
  21 uur BS 6.8 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën 570

  23-10
  8 uur FBG 3.6
  Vlug aan de koffie met stukje chocolade
  Gewicht gelijk. Volgende week 24u/IF dagje proberen.

  Vandaag naar de oogarts, jaarlijkse controle.
  Ga ik ( weer ) over Paleo ( en AHS, polsen sponsor ? beetje oefenen ) vertellen. Hij vindt dat echt interessant. Hij en zijn compagnons zijn op een hele nette manier tegendraads. Heel eigen politiek t.o.v. verzekeringsdwang. Tips van hem welkom, ha,ha.

  Like

 11. Verslag 21-10
  8 uur FBG 3.8 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  14 uur BS 4.2
  14.30 u Rapid 4 EH
  15 uur eten: geitenbout gestoofd, meegestoofd:bietje, ui, knoflook, spruitjes, kimchi
  18 uur BS 6.4 handje noten
  21 uur BS 5.2 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 550

  22-10
  8 uur FBG 5.5
  Gewicht gelijk

  Like

   • Ja Corrien, dat is waar. Mijn overgewicht is hardnekkig. Waarom, ik weet het niet.
    Maar in die bijna 3 jaar heb ik dat regelmatig gehad, periodes van afvallen, zo’n 6 á 7 kg, en dan weer een hele tijd een plateau. Altijd als ik weer met een nieuwe interventie startte ging het gewicht weer bewegen !? Zoals IF, AZM, Taylor, Mobbs …

    In november ga ik dus weer wat veranderen ( voorbereiding op weer een doktersbezoek en het meten van de Hb1Ac )
    Wat weet ik nog niet helemaal, ik denk aan 24 uur IF weer invoeren. En de dag daarna wat meer eten. Een beetje stress maken.
    Mijn lichaam past zich extreem aan bij een vast patroon, denk ik, en houdt alles gelijk.
    Maar de spiergroei gaat gestaag door, te merken aan dieper te kunnen, zwaardere gewichten aankunnen en de spieren die uit het vet komen.
    Fijn dat je zo’n trouwe bezoekers bent ❤

    Like

   • Hans , zal ik wel een beetje missen, Melchior. Maar ik moet het ook alleen kunnen, nu intussen.
    Het gaat goed, met kleine stapjes vooruit.
    Dat ga ik proberen, hormese, even wat veranderen. Koud douchen, doe ik al ! Stress bouwen, leuk he, hebben we mooi maar geleerd op MM 😉

    Tijn gaat goed, wond geneest goed. Zaterdag ga ik hem weer halen en heb ik mijn vriendje weer terug. Dan hem nog een tijdje binnen houden, is het lastigste. Nu zit hij op een bovenwoning, dus kán hij niet naar buiten.

    Geliked door 1 persoon

 12. Verslag 20-10
  8 uur FBG 5.9 Koffie kokosolie
  12 uur, na de sport BS 7.6
  13.30 u Rapid 6 EH
  14 uur eten, gehakt, kokosolie, ui, knoflook, spitskool, tomaat, bloemkool.
  18 uur BS 6.4, 2 x handje noten
  21 uur BS 7.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 590

  21 -10
  8 uur FBG 3.8
  Gewicht gelijk.

  Eerlijk gezegd schat ik de calorieën, min of meer de laatste tijd. Door het iedere keer in te vullen op MyFitnessPal heb ik de calorieën van wat ik eet ongeveer in mijn hoofd opgeslagen. Het komt altijd op hetzelfde neer. Als je het heel precies zou willen weten moet je ook nog eens alles wegen.
  Waar het omgaat is dat ik weinig eet en wat ik eet heeft welk effect op de bloedsuiker. Ik eet nog altijd één maaltijd per dag en ’s avonds wat noten bij de koffie of thee. Dat zijn er soms 10 en ook weleens 15. Meer niet.
  Als ik, zo als vandaag, een lage FBG heb eet ik wel eens een heel klein stukje 80% chocolade ( 1 á 2 cm in het vierkant ) bij de koffie. Dat heeft nauwelijks effect en is voor mij een traktatie. Ook kan ik het daar makkelijk bij laten. Met zo’n reep doe ik soms wel een maand 😉
  Naast eten heeft ook stress, negatieve én ook positieve stress, invloed op de bloedsuiker.
  Negatieve stress probeer ik zoveel mogelijk te vermijden 😉
  Maar positieve stress van b.v. sport of reisjes en ontmoetingen/ bijeenkomsten zijn opwindende stres. De weerslag hiervan is meestal pas een dag later te merken. Klein beetje pieken. Ervaringsfeit ! Leuk soms zo’n glucosemeter. Dat heeft waarschijnlijk ieder mens, bloedsuiker schommeling door opwinding, maar door de meter zichtbaar te maken.
  Na een dag is dat alweer voorbij en dat was toen ik nog niet LC/HF/Paleo at veel erger en duurde ook veel langer.
  Nu dus na een dag over. Hoera.

  Like

 13. Verslag 18-10
  9 uur FBG 5.2 koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.3
  13.30 u Rapid 6 EH
  14 uur eten, gehakt, ui, knoflook, bloemkool, tomaat, kinmchi.
  18 uur BS 6.3 handje noten
  21 uur BS 6.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 570

  19-10
  5 uur FBG 4.8 ( wakker, raar gevoel even meten)
  7 uur FBG 4.1 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 7.2 Rapid 6 EH
  dutch-lunch in Zwolle 😉 gestoofd ( grasgevoerd ) rundvlees, geroosterde bietjes van Esther, witlofsla met appel van Sylvia, klein stukje brownie van Birgit en hennepzaad/chiazaad cracker van Robert.
  19 uur BS 5.6
  21 uur BS 5.8 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 500/550 ?

  20-10
  8 uur FBG 5.9
  Gewicht – 1 ons

  19-10, Mooie 1ste vergaderdag voor de AHS Nederland ❤

  Like

 14. Quote: “Observational studies are no substitute for a patient with a glucometer” 🙂 🙂 🙂

  Dr. Troy Stapleton – ‘Carbohydrate Restriction in Diabetes Management’
  Hij is een Type 1 Diabeet, 20 maanden op LC …

  Like

 15. Verslag 17-10
  8 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolie
  Geen AZM
  12 uur, ná de sport BS 6.9
  14.30 u BS 5.8 Rapid 4 EH
  15 uur eten, halfom gehakt, ui, knoflook, kokosolie, reuzel, tijm, rozemarijn, salie, bloemkool, kimchi.
  19 uur BS 5.9, handje noten
  21 uur BS 6.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën 570

  18-10
  9 uur FBG 5.2
  Niet gewogen, logeren ( dochter vervangen, naar een feestje 😉 ) en later op. Tijn vond het fijn …

  Like

 16. Verslag 16-10
  8 uur FBG 5.4 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.9
  !3.30 u Rapid 4 EH
  14 uur eten, klein stukje rundvlees, geitenkaas, kokosolie, sla, kimchi, hennepolie
  18 uur BS 5.6 handje noten
  21 uur BS 5.6 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën 550

  17-10
  8 uur FBG 4.2
  Gewicht gelijk

  Mijn glucose metertje geeft vandaag een gemiddelde van 5.7
  over de laatste 7 dagen. Wow !
  Dat betekent al een week lage bloedsuikers en geen uitschieters naar boven. Want een paar keer hoog doet die gemiddelde waarde snel weer stijgen.Nu wil dat niet alles zeggen. Een uitschieter naar boven. Als die maar gauw genoeg weer zakt. En dat legt dat metertje niet vast.
  Maar toch….

  Geliked door 1 persoon

 17. Verslag van 14-10 en 15-10
  8 uur FBG 3.1 koffie en kokosolie, klein stukje 80% chocolade
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.5
  !3.30 u Rapid 4 EH
  14 uur eten, kip, ui, knoflook, kokosolie, reuzel, kimchi, bloemkool
  18 uur BS 5.8 handje noten
  21 uur BS 7.0 Lantus 34 EH
  Totaal insuline 38 EH
  Calorieën 510

  15-10
  8 uur FBG 6.1 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13.30 uur BS 6.0 Rapid 6 EH
  14 uur eten, wilde gans bout, sla, paprika, tomaat, olijfolie
  18 uur BS 5.6 handje noten
  21 uur BS 6.6 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 550

  16-10
  8 uur FBG 5.4

  Mooie waardes weer, ik kan niet anders zeggen 😉

  Like

 18. Verslag 12-10 en 13-10
  8 uur FBG 5.0 Koffie en kokosolie
  12 uur AZM
  13 uur BS 6.6
  14 uur Rapid 6 EH
  14.30 u, eten kippendijen, kokosolie, reuzel, zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, kimchi, schuitje hennepolie ( koud)
  18 uur BS 7.0
  21 uur BS 5.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 490

  13-10
  8 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  14.30 u BS 7.1 Rapid 6 EH
  15 uur eten, shrimps, roerbak groenten, handje snijbonen, paprika, tomaat, knoflook, broccoli, in boter gebakken
  18 uur BS 4.6, handje noten
  21 uur BS 5.9 Lantus 34 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën 510

  14-10
  8 uur FBG 3.1
  Gewicht – 4 ons

  Dus nu weer lagere BS en lager gewicht. Kijken hoe het loopt vandaag, misschien minder Lantus weer !

  Gisteren Tijn naar andere dierenkliniek gebracht in A’dam, opnieuw geopereerd. Arm kind ( vorige dokter heeft het waarschijnlijk niet goed gedaan, pfff en ook niet available wegens vakantie en geen vervanging, en niet aangekondigd, dus zij wordt nu het bos ingestuurd, voorgoed )

  Like

   • Melchior, AZM heeft grotendeels zijn werk gedaan. Ik merk dat teveel averechts werkt. Ik denk dat ik alleen een onderhoud dosis nodig heb. Dus minder en minder vaak. Soms een dagje overslaan. Bij teveel krijg ik een wat opgeblazen gevoel.
    In het begin van het nemen van AZM en de daaropvolgende maanden had ik ook druk en zeurende pijn in duodenum, direct onder de maag. Dat is nu volledig verdwenen.
    Laatst een hele week overgeslagen, AZM, dat was te lang, dus weer met wel minder en minder vaak begonnen. Ook een paar dagen Greens for life genomen. Daar zit ook in: “Een portie Greens for Life™ bevat 1.5 miljard maagzuurresistente lactosporen die zich in de dunne darm tot een volwaardige lactobacillencultuur ontwikkelen. Lactobacillen zijn ‘goede’ bacillen die de darmflora ondersteunen”
    Voor de rest nog van alles: http://www.youngagain.nl/catalog/product_info.php?cPath=1&products_id=54&gclid=CjwKEAjwk_OhBRD06abu3qSoxlwSJACt7sZ7Z7MZl_tA1gFU7XP_mGmZ6grU2_7ckIXX6quVZxQIBBoC4Xvw_wcB
    Ook veel fruitextracten, die voor mij teveel glucose geven. Merk ik dan aan de BS. Dus maar een paar dagen.

    Mijn darmen kunnen veel weer alleen. Ik denk dat ze gezonder zijn geworden. Hoop ik. We zullen het zien.Goed opletten en bijsturen, zit niets anders op. Bij gebrek aan nieuwsgierige dokters 😉

    Dierendokters, net als mensendokters: goeden en slechten. Tussen de regels hoor je de kritiek, maar ze gaan elkaar niet afvallen ( beroepscode ) Dus moet je als patiënt/ eigenaar van de patiënt door schade en schande wijs worden. 😦

    Like

   • Corrien, de kat leeft nog, gelukkig !!!
    Opnieuw geopereerd, want de dierendokter, hier in de buurt, had het slordig gedaan. Wond ging niet dicht, stuk huid stierf af en kon niet meer helen. Zij was op vakantie zonder vervanging en zonder er iets van te zeggen.
    Nu heel mooi gedaan, je ziet meteen dat dit veel beter uitziet. Soort van Zorro teken/hechting, waardoor er veel minder spanning opstaat.
    Hij snapt er niets van, Tijn, wat er aan de hand is, kon ik het maar uitleggen. Hij wil naar buiten, Nu !
    Hij was waarschijnlijk ‘ergens’ aan blijven hangen en een hele lap huid losgescheurd. Vervolgens zich verstopt, dus ik merkte het pas een dag later. Toen was snelheid geboden, vandaar hier in de buurt.
    Maar mijn verpleegsters skills heb ik nog niet verleerd 😉

    Like

 19. Verslag 10-10 en 11-10
  8 uur FBG 5.3 Koffie en kokosolie
  11 uur Sport, progressie ! In de situps ( verder naar de grond ) , deadlifts ( meer gewicht ) en voorvoet en kuiten oefening: calf raises ( meer beweging ) Verbetering in de uitvoering van push-ups en lunges. Hard gewerkt, tevreden coach ( en ik ook ) 😉
  12.15 u BS 8.2
  13 uur Rapid 6 EH
  13.30 eten, procureur ( pulled porc ) kokosolie, reuzel, knoflook, ui, zout, peper, kurkuma, kimchi, spruitjes met nootmuskaat en hennepolie.
  18 uur BS 6.5, handje noten
  21 uur BS 7.0 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 560

  11-10
  8 uur FBG 6.3 Koffie en kokosolie
  14.30 uur BS 6.1
  15 uur eten Shrimps, kokosolie, zout, kurkuma, hennepolie, kimchi
  19 uur BS 8.6 Rapid 6 EH
  21 uur BS 4.2 Lantus 36 EH, handje noten
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 550

  12-10
  8 uur FBG 5.0
  Gewicht onsje op, onsje af. Geen echte beweging, wel weer opmerkingen over dat de sportlegging te wijd wordt, zegt de coach. Bij de billen en bovenbenen. O ja ? Ik heb nog een kleinere maatje in de kast 😉

  Vandaag weer AZM, twee dagen niet. Soms staat het me tegen, en dan sla ik even over en na twee dagen rust voelt het weer goed. Dus vandaag weer wel.

  Gisteren op de Diabetes Warrior groep, gestart door Steve Cooksey, een video van Franziska Spritzler op het Low Carb Down Under Seminar 2014 in Nieuw Zeeland.
  Zij legt, naast de low carb, ook nadruk op de postprandiale bloedsuikerwaardes. Lage FBG zegt niet alles, ook het snel zakken van de bloedsuiker ná een maaltijd is een marker.

  Like

  • Bloedsuiker meters mogen momenteel een afwijking van 15 % hebben, vaak is het zelfs 20 % Dat is veel. Bij een waarde van 4 mmol/L is de werkelijke waarde dan 3.4 of 4.6.
   Bij een gemeten waarde van 7.5 mmol/L is het verschil zelfs 1.125, dus 6.375 of 8.625. Maakt nogal wat uit !
   Ik heb ergens gelezen dat in 2015 de marges van afwijking bijgesteld worden, dus minder moeten zijn. Ik kan het alleen niet meer terugvinden. Dus morgen maar even bellen met mijn leverancier 😉

   http://www.pw.nl/nieuws/nieuwsberichten/2011/copy_of_jan-smits-we-staan-midden-in-de-modder

   Klik om toegang te krijgen tot 2014_1_Advies%20in%20het%20kort%20bloedglucosemeters.pd.pdf

   Ken Sikaris op het Low Carb Down Under Seminar 2014 in Nieuw Zeeland. Ook over het testen van de bloedsuiker en de cholesterol.

   Like

   • Ik weet hem; de begin zin voor mij voordrachtje op de AHS, voorlopig 😉
    Gewoon doorgaan. Eens komt de dag !
    Welke dag ? ? De dag dat ik genezen mag !
    Na 25 jaar Diabetes !!!

    Ik ben er, waar dan ook ! Norg, Zwolle ..
    Leuk, elkaar zien ❤

    Like

   • Mariet , ik heb weinig verstand van diabetes en al die waarden , in grote lijnen en door de grote lijnen begrijp ik e.e.a. , maar lees hier dat het nog steeds in stapjes de goede kant op gaat , prachtig !
    Zei al vaker , wat goed is voor een diabeet is zeker goed voor iedereen 😉

    Even over Norg en Zwolle , Melchior en Esther melden er nog niets over op hun blogs maar als het al 19 oktober zou zijn is het wel erg kort dag voor mensen qua planning lijkt me , althans helaas voor mij in ieder geval …….

    Beetje weinig ruchtbaarheid op dit moment begrijp ik om zoiets op poten te zetten , maandje later misschien beter en als de organisatie lukt dan ,, rondknallen” ? Iedereen neemt iemand mee bijv. , je weet zelf waarom , en de ,,olievlek” gaat steeds verder ….

    Tip : Guido Vogel , je weet wel , terecht recalcitrant op Foodlog zou Dick Veerman als dagvoorzitter kunnen vragen . 😉

    @ Melchior , plaats mijn reactie hier omdat ik niet exact weet hoe of wat met de organisatie.

    Mariet, dank voor het tussenstation 😉

    Like

   • Hans, we zijn met een clubje mensen van het MM blog ( die hebben gereageerd op de oproep van Esther ) bezig met het organiseren van een AHS Nederland.( Ancestral Health Symposium Ned. )
    De bedoeling is om dat symposium in 2015 te houden.
    Op !9 okt. is de eerste vergadering van de groep. Brainstormen en plannen. Dus je hoort het bijtijds, wanneer en waar ( denkelijk tegen september 2015 ofzo )

    Over de diabetes, het gaat langzaam, de verbetering. Ik blijf stug volhouden.
    Deze quote van Confusius las ik laatst, mooi van toepassing toch:
    “It does not matter how slowly you go as long as you do not stop”
    😉

    Like

 20. Verslag 8- en 9 -10
  8 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 8.9 Rapid 7 EH
  14 uur eten: kippenlever, ui, knoflook, klein appeltje, zuurkool, komkommer, kokosolie, reuzel.
  18 uur BS 7.3
  21 uur BS 8.6 Lantus 38 EH
  Totaal insuline 45 EH
  Calorieën 650

  9-10
  8 uur FBG 6.7 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 7.6 Rapid 6 EH
  14 uur eten: procureur, ui, knoflook, zuurkool, kimchi, spruitjes
  18 uur BS 7.4, handje noten en stukje schapenkaas
  21 uur BS 8.3 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 630

  10-10
  8 uur FBG 5.3
  Gewicht -2 ons

  Hogere BS, waardoor? ik zou het niet weten. Stress door de kat ?
  Weer naar de dierenarts, wond geneest goed, maar hij wil naar buiten en dat mag niet, dus hij is boos 😉 Heeel boos ! Kijkt mij doordringend aan, mauwt, legt zich er weer even bij neer en begint weer opnieuw. Stress !

  Like

 21. Verslag 7-10
  8 uur FBG 5.2 Koffie kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.7
  14 uur eten, 3 eieren, ui, knoflook, tomaat, paprika, zuurkool, boter, reuzel, kokosolie.
  18 uur BS 7.9 Rapid 4 EH
  21 uur BS 6.3 Lantus 28 EH
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 540

  8-10
  8 uur FBG 5.2
  Gewicht gelijk

  Like

 22. Zo, de verslagen gaan weer beginnen !
  Vandaag kwam deze quote binnen van Dr.Tom O’Bryan, lekker toepasselijk 😉

  “Take it easy, but take it!” This quote comes from former Chicago-based radio show host, Louis “Studs” Terkel. The path to health is a process. You’ll have victories as well as setbacks on the road to wellness. Don’t be discouraged by the setbacks. The important thing is to stay engaged in your journey to achieve better health. Never give up! ”

  Dat had ik, een setback !
  Hoge FBG ‘s, tussen de 6.0 en zelfs 7.2 gisteren. Door de dag ging het van hoog naar laag, soms 9.0 en dan weer 6.4 ofzo. Door Rapid te spuiten zakte de BS weer.
  Ik schreef dat toe aan de virusinfectie !?

  Ik heb ook iets meer gegeten en Greens for life genomen, daar zitten ook veel vruchten extracten ( antioxidanten ) in van bessen enzo. En probiotica ( lactobacillencultuur ) Dat mijn BS daar hoger van wordt, ondanks dat het per portie maar 5.16 gr. koolhydraten oplevert, was wel te verwachten.

  Gisteren weer gestopt daarmee.

  Verslag van gisteren 6-10
  7.30 uur FBG 7.2 Koffie en kokosolie
  11.30 u. AZM
  13 uur BS 6.4
  Eten, kalfsoester, ui, knoflook, reuzel, kokosolie, tomaat, zuurkool en komkommer.
  Toch Rapid genomen 4 EH
  18 uur BS 6.6
  21 uur BS 7.5 Lantus 28 EH
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieeën 550

  7-10
  8 uur FBG 5.2
  Gewicht 1 kg gezakt ( na ± 2 kilo erbij )

  En nu weer op weg naar de victorie 😉

  Like

 23. Allemaal bedankt voor het beterschap wensen ❤
  Het gaat al weer wat beter. Ik denk dat ik een beetje te veel van mezelf verg en zoals Hans zegt, vatbaarder ben.
  Dus ben ik wat meer en vooral vaker per dag gaan eten, zoals Corrien al suggereerde. Vooral ook extra supplementen. Dat voelt goed.
  Alleen wordt de BS dan hoger. Al een paar dagen in de ochtend FBG van 6.8/6.6 en het gewicht 2 kilo's meer.
  Ook ben ik weer begonnen met alleen Lantus, de langwerkende insuline te gebruiken. De kortwerkende Rapid heeft wel onmiddellijk resultaat, maar maakt de BS ook onrustig, van hoog naar laag en weer terug.
  Om goede bloedsuikers te produceren is de kortwerkende insuline een leuk, maar ook verdoezelende instrument. Denk ik 😉 Dus effe niet, kijken wat er gebeurt. Bij één maaltijd per dag ook makkelijk te doseren, bij meerdere keren eten heeft het geen zin.
  Zo'n verandering heeft weer even tijd nodig om zijn beslag te krijgen, dan is er kans dat de bloedsuiker weer stabiliseert.

  Wat wél goed gaat is de sport ! Gek genoeg, Gisteren toch gegaan, ondanks 🙂
  Heel gericht bezig om vooral de buikspieren te activeren, met lunge, push-up, plank, calf raise en deadlift ( steeds zwaardere gewichten )
  En een soort van uitgeklede ( zeg maar halverwege, om langzaam verder te komen ) burpees en situps à la freeletic.
  De coach weer gek gekletst erover en zij pakt het meteen op !
  Mijn heupbeen is plotseling te voelen, gekke ervaring en er vallen kuilen in mijn buik, naast de heupbeenderen. Dus bodycompositie veranderd ?
  Ook al weer een paar weken de orthopedische schoenen uit bij het sporten, met als doel meer beweging te krijgen in de voeten en enkels. De orthopedische schoenen hebben een stabiliserende binnenschoen, waardoor de enkels en voorvoet nauwelijks kunnen bewegen. Dat zijn we nu dus aan het veranderen, door daarvoor extra oefeningen te doen. Even raar en pijnlijk, maar de stijfheid wordt minder. Doel: weer op eigen voeten staan ! 😉

  Like

  • Mariet, je bent en blijft een gekke outlier 🙂 .

   Ik deel de zorg van de anderen, al maken je sportieve prestaties het onwaarschijnlijk dat je je organen aan het opvreten bent (mijn grootste angst). Ondanks de duur van het experiment is het nog altijd mogelijk dat het punt waarop de hoeveelheid ectopisch vet in lever en pancreas de kritische grens bereikt nog moet komen. Het kan ook zijn dat het na zo veel jaren diabetes gewoon niet werkt. Alleen een scan kan antwoord geven op die vraag.

   De zuinigheid van jouw individuele metabolisme verbaast me keer op keer, al heb je natuurlijk een indrukwekkende hoeveelheid overtollig vet verloren.

   De vraag is of je dit hongerregiem door moet zetten, of dat je voorzichtig overschakelt naar een meer normaal paleodieet. De consequentie zal ongetwijfeld zijn dat je wat meer moet spuiten, maar vermoedelijk niet zo veel als toen je dit experiment begon. Een gezond mens maakt ook insuline aan en als de seruminsuline bij een volgende test de helft zou zijn van wat hij de vorige keer was, zou je volgens mij dik in de normale range zitten.

   Ik vermoed dat de kern van het probleem nog altijd zit in de darmflora. Een poeptransplantatie zou misschien het laatste zetje kunnen geven. Praktisch gezien een fluitje van een cent, maar je moet wel zeker weten dat de donor kerngezond is.

   Geliked door 1 persoon

   • Ja, dat kán, Melchior. Ik doe het eigenlijk al jaren. Hooguit 1100/1200 calorieën eten. Laatste tijd nóg minder dus. Even een weekje meer en dus ook meer insuline, zo’n 38 tot 42 EH per dag. In ieder geval minder dan de 50 EH daarvoor. Even bijeten en dan weer terug.
    Over her algemeen voel ik me sterk en gezond, af en toe een dipje, maar wie heeft dat niet.
    Griepje in de familie, dus gevangen, denk ik, maar wie heeft er uiteindelijk de minste last van ? Ik. De anderen veel meer, dus.
    Outlier ? Ha, ha, ook op dat gebied…

    Geliked door 1 persoon

  • Mariet, je bent een geweldige stijfkop! Mooi.
   Maar wat ik mij afvraag, of je nu misschien last hebt van een schuivende darmflora. Ik doel op een die-off van slechte flora, waardoor je griepachtige verschijnselen krijgt. Ik heb het zelf meegemaakt toen ik net op paleo zat. Bij mij was het regelrechte carb-flue, wist niet wat me overkwam.
   Het is meer ook dat ik het zo apart vind dat je het redt met kracht te kunnen sporten. Maar goed, misschien moet ik het ook maar eens proberen 😉
   Trouwens dat ik het volgende onderzoekje tegenkwam, waarin nog maar eens triviaal het principe van een ketogeen dieet beschreven wordt: http://www.ergogenics.org/duuratleet-bereidt-zich-beter-voor-met-koolhydraatarm-dieet.html.

   Like

   • Jaaa, dat zou wel eens kunnen, he. Tije en Corrien. Of liever gezegd: dat zou ik wel hopen 😉
    Dat mijn darmflora ( weer ) schuift ! Stel je voor ! Wat ervoor spreekt is hoge activiteit bij het ledigen van de darmen.
    Weer regelmatig AZM, en nu een paar dagen Greens for life genomen. Die heb ik toen gekocht bij het Taylor experiment ( advies van Ansula, waar is ze toch ? )
    Daar zitten naast veel vitamines enzo, ook: ” Een portie Greens for Life™ bevat 1.5 miljard maagzuurresistente lactosporen die zich in de dunne darm tot een volwaardige lactobacillencultuur ontwikkelen. Lactobacillen zijn ‘goede’ bacillen die de darmflora ondersteunen”
    Voelt goed, nu. Bloedsuiker iets meer stabiel, dus afwachten.

    Like

  • Katy Bowman adviseert overigens de voeten te mobiliseren door te rollen over een balletje. In Castricum verkochten ze dikke zacht-plastic balletjes in allerlei kleuren 2,50, of 2 voor 4. Dacht; duik ik toch eerst de berging in… daar ligt vast nog wel zo’n beach-ball set met bijbehorende balletjes.

   Maar bij erg stijve voeten kan je beginnen met rollen over een fles of tennisbal en langzaam op-/afbouwen naar een walnootformaat. Vroeger had je van die ‘houten telramen met te grote kralen’ in allerlei wellness-shops; ook leuk voor bij de TV of PC.

   En om je voetspiertjes te trainen (als de diabetes nog niet teveel neurogene schade heeft aangebracht) hielen en tenen aan de grond houden en daartussen proberen je voetgewelf te herstellen; dat kan ‘kaal’ of door knikkers of potloden op te rapen of handdoeken opfrommelen op een gladde vloer. Succes!

   Ga trouwens nog ff wat leuks bij een collega jatten. Tot zo!

   Like

 24. Verslag 28-9
  8 uur FBG 5.1 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.0
  13.30 u Rapid 4 EH
  14 uur eten: runderstoofvlees,ui, knoflook, bloemkool, 2 tomaten, komkommer, zout, peper, kurkuma.
  18 uur BS 6.5 ,handje noten
  21 uur BS 6.3 Lantus 26 EH
  23 uur BS 6.9
  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën 520

  29-9
  8 uur FBG 5.3
  Gewicht gelijk

  Like

  • Hey Mariet,

   Hoe gaat het? Als ik het goed zie is er al een tijdje weinig verandering te zien in je gewicht, of niet?. Dat is toch bijzonder…. Zou het zijn dat de samenstelling van je lichaam ondertussen stiekem wel verandert?

   Like

   • Hoi Tije, klopt de weegschaal blijft weer eens hangen. Maar, ik hoop en denk, dat mijn body wél verandert. Gezien de spontane reactie’s op de sportschool. Maar ja, zeker weet ik natuurlijk niet 😉
    De AZM ( 2 eetlepels, nu ) weer regelmatig genomen, maakt de BS toch stabieler 😉

    Like

   • He ? Corrien, wat zou dat dan bewerkstelligen ?
    In mijn geval hoge suikers, toch. Als ze maar hoog genoeg zijn val je zeker af, maar of dat een goede methode is ?
    Ik heb dat al eens gedaan, fruit gaan eten om de vermeende eventuele insulineresistentie door langdurige ketose aan te pakken. Was geen succes. Flink hoge BS.
    Wat ik wel ga doen is even stoppen met de 48u/IF. De eerste keer werkte het goed, maar de twee daarop volgende keren waren, naast zwaar, niet geweldig, qua verlagen van de BS.
    Eigenlijk doe ik al 18/19 uur IF per dag,
    Plateau’s duiken in mijn ervaring altijd op, na tussen de 5 tot 8 kg verlies en houden dan een tijdje aan.
    Het vet vecht terug ! Leptin resistance ?

    Ik zag vandaag een lezing: What Causes Leptin Resistance? — Stephan Guyenet, Ph.D. (AHS14)

    Like

   • Maar zou je geen plateau krijgen van altijd maar 500 eten….. ? Geen wonder dat dat vet terugvecht het wil je beschermen tegen de (vermeende) schaartse. Oké geen fruit dan, maar een keer 2000 met vetten en eiwitten

    Like

 25. Verslag van 26/27-9
  De bloedglucosemeetstripjes waren op. Dus kon ik niet meten. ( een paar in reserve voor nood/hypos gehouden ) Gelukkig kreeg ik Zaterdag nieuwe, dus kan ik weer regelmatig meten.

  27-9
  7.30 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie
  Op naar A’dam pakketje halen.Verhuizen kleinkind.
  10.30 AZM 2 eetlepels
  6 uur BS 7.4 Rapid 6 EH
  Eten, sla, tomaat, komkommer, eitje, stukje schapenkaas, noten
  21 uur BS 6.9 Lantus 26 EH
  10 uur Vroeg naar bed

  28- 9
  8 uur FBG 5.1
  gewicht -2 ons

  Like

   • Hoi Corrien, ach gewicht. Leuk als de weegschaal beweegt 😉
    Maar toch is het alleen op de lange termijn een
    echte indicatie. De sport gaat de laatste tijd weer met een sprongetje vooruit. Mijn coach merkt dat ook op en komt weer met nieuwe uitdagingen. Dat heeft niet meteen effect op de weegschaal, eerder niet. Eerder meer gewicht, maar wel meer spier ? Dus als het gelijk is gebleven, ben ik eigenlijk meer vet kwijt ? We zullen het zien, he 😉

    Like

 26. Verslag 25-9
  7.30 u FBG 5.3 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM 2 eetlepels
  12 uur BS 5.4
  13 uur Rapid 5 EH
  13.30 uur eten Runderstooflap, bloemkool, ui, knoflook, paprika, champignons, kimchi,
  18 uur BS 6.4
  21 uur BS 7.8 Lantus 26 EH
  23 uur BS 6.0
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 510

  26-9
  7.30 uur FBG 5.1
  Gewicht + 1 ons

  Stil, het staat stil. Even nog een paar dagen aankijken, vorige keer na 48u/IF ook pas na een paar dagen beweging. Mocht het niet gebeuren dan toch maar weer over op: 1 x per dag eten, met regelmaat. #experiment, dat blijft het 😉

  Like

  • Mariet, je eet al lange tijd weinig. Je krijgt dus ook minder voedingstoffen binnen (vitamines en mineralen). Zou het wat zijn om voedsel te eten met een hogere nutrientendichtheid? Zoals bijvoorbeeld runderlever en eigeel.

   Zomaar een gedachtespinsel dat ik met je wilde delen.

   Like

   • Daniel, dat klopt wel je gedachtespinsel 😉
    Daar moet ik wel aandacht aan besteden…. Dus probeer ik er voor te zorgen om dat wat ik eet van goede kwaliteit is. Vlees, alleen van grasgevoerde dieren, antibiotica kip, lever eet ik ook, runder en kip, zoveel mogelijk échte scharreleieren, vis ( hier moeilijk te controleren van welke bron ) Af en toe kaas, voornamelijk schapen en geitenkaas. Goede vetten.
    En dan veel variatie in groenten, 4 of 5 soorten per dag, van alles wat, Kimchi, ook van verschillende groenten.
    En af en toe supplementen, D3, B12, C, Krillolie/ Visolie, Magnesium, Lysine. Maar met mate, liefst via eten.

    Like

 27. Verslag 24-9
  7.30 u FBG 5.1 Koffie en koffielepel Kokosolie
  11 uur AZM
  15 uur BS 7.1 rapid 4 EH
  18 uur BS 6.1
  21 uur BS 6.3 Lantus 26 EH
  22.30 BS 6.2
  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën ± 100

  25-9
  7.30 uur FBG 5.3
  Gewicht gelijk

  Derde 48u/IF afgerond, niks te zien in de BS en gewicht ! ?
  Verlate reactie ? Het voelt ‘dunner’ De komende dagen zullen het leren.

  Like

  • AZM is een koolhydraat en dat verhoogd de bloodsuikers. Logisch. Dat kan volgens Jimmy Moore wel 4 uur na-ijlen, dat verergert de insuline resistentie, dus heb je verhoogde insuline in je bloed (dan val je niet af). En Jimmy schrijft in zijn boek Keto Clarity suppressing the secretion of insuline is the key to running your body on your own fat. Ketones are generated during fat metabolism. High carbs suppresses ketone production. Die AZM kan je net over de grens tillen. Jimmy schreef dat hij een likje boter neemt bij elk hap voedsel dat hij naar binnen werkt!! Dus, Mariet, je zou kunnen proberen wat meer vet te eten, in de vorm van boter (butyrate).

   In ieder geval heeft Jimmy voor mij duidelijk gemaakt dat mijn verhoudingen scheef zijn. Mijn HbA1c was weer 2 punten gestegen, dus heeft de DVK mijn medicijnen verdubbeld en stuurt me naar een diatist!! Dat zal een leuke exercisie worden. Volgens de Ketostix ben ik niet in ketose, maar door de vet te verdubbelen ben ik al een 1 kilo afgevallen. BS wil nog niet zakken, maar dat komt wel.

   Like

   • Jo, wanneer ga je nu eindelijk mij eens een compliment maken en je vreugde uitspreken over mijn vorderingen ? Ik ben 28 kilo afgevallen, dat is niet niks. Mijn 2 pillen eruit, insuline bijna gehalveerd, Mijn laatste HbA1c was 5.8.
    Op Paleo/HF/LC/Ketose/AZM/Taylor/Mobbs.

    Ik meet mijn ketose ( ook ) met de bloedketonenmeter. De laatste meting was 1.2.( 23-9 ) Dat is behoorlijk in ketose. En dat was tijdens het gebruiken van AZM, zoals ik al vanaf december 2013 doe.
    Op 20-9 ben ik na een week geen AZM, juist weer begonnen met AZM en mijn BS ging weer naar beneden.
    Ik ben Jimmy niet. Bij mij brengt AZM de BS naar beneden en werkt het niet als een koolhydraat, maar gaat het naar de dikke darm om daar gebruikt te worden als voeding voor de darm bacteriën ( butyrate ) Waarschijnlijk ook omdat ik geen andere darmverschijnselen/ziektes heb in de hoger gelegen gedeeltes van de darm, zoals candida overgroei, enz. Gevolg betere BS. Dat heb ik genoegzaam uitgetest.

    Ik hoop dat je BS snel weer zakt, Succes 🙂

    Like

   • Pssttt Mariet is je suiker in de war? je bent zo prikkelbaar 😉 hahaha
    Wel leuk dat Jo je volgt toch?
    En je krijfgt al zoveel complimentjes dat een goedbedoelde hint/aanwijzing niet persé onwelkom hoeft te zijn.

    Maar gelijk heb je ook; iedereen moet zijn waarheid vinden.

    Bij deze neem ik Jo’s tip maar aan om de AZM eens een tijdje te laten staan. Hoewel het afvallen prima gaat is m’n ontlasting (te) licht van kleur en ruikt zuur, dus voor mij misschien geen goede darmvoeding. Misschien hoog nog teveel foute bewoners en m’n FODMAPs nog maar een tijdje miniseren.

    Like

   • Corrien, Mijn suiker is in orde 😉
    Ik wil graag duidelijkheid. Ik hoef geen complimentjes, alleen als ze eerlijk gemeend zijn.
    AZM is geen koolhydraat, zoals Jo beweert ( en dat doet ze al vanaf dag 1 )
    Het kan zijn dat het bij sommige mensen niet goed werkt. We are different !

    Ik heb dat ook weleens gehad, Te lichte ontlasting ( te weinig gal ? ) Of dat van de AZM komt, weet ik niet. Op advies van Melchior ben ik toen choline gaan gebruiken. Dat hielp ! Weer een mooi kleurtje.
    Volgens hem kán dat gebeuren als je weinig eet. Dat was n.l. bij de calorierestrictie op Taylor.
    Soms vergeet ik het weer te nemen en dan merk ik het weer, dus … slik ik het weer.

    Like

   • AZM kan niet worden omgezet in glucose. Het gaat niet. Dan zou je het eerst moeten verhitten. Kan dus ook geen BG-piek geven. Het spul is niet heilig, maar zeker in combinatie met zo veel mogelijk andere koolhydraatarme bronnen van vezels, zoals asperges, artisjokken (géén aardperen, echte artisjokken), lookachtigen, palmkernen, schorseneren, etc. kan het helpen de darmflora te verschuiven van sterk diabetogeen naar neutraal of zelfs anti-diabteogeen.

    Geliked door 1 persoon

   • Hoi Hans, hier ook veel aardpeer. Ze bloeien heel uitbundig dit jaar, door de mooie nazomer.
    Ik eet ze wel, over een maand ofzo, dan zijn ze uitgebloeid en oogstbaar. Maar eentje per keer. Ik ben benieuwd hoe ze het doen, in combinatie met AZM. Want vroeger flink effect op de darmen ( winden ) Of dat meer of juist minder wordt door de AZM ? Ik ben benieuwd !

    Like

 28. Verslag 23-9
  8 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 5.7
  18 uur BS 6.9 Rapid 4 EH
  21 uur BS 7.0 Lantus 26 EH
  Ketonen ( bloedmeting ) 1.2
  22.30 u BS 6.8
  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën ± 100

  24-9
  7.30 uur FBG 5.1
  Gewicht gelijk

  Gisteren dus voor de derde keer 48u/IF gestart. De eerste dag is altijd het zwaarst. Veel, heel veel, drinken, een paar noten gegeten. Gewoon wat te knabbelen.
  Vroeg naar bed 😉

  Like

 29. Verslag 22-9
  8 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  10 uur AZM 2 eetlepels en naar de sport
  12 uur BS 6.7
  13.30 u Rapid 6 EH
  14 uur eten: makreel, bloemkool, ui, knoflook, champignons, boter, kokosolie
  18 uur BS 5.6 handje noten
  21 uur BS 7.1 Lantus 26 EH
  23 uur BS 6.5
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 495

  23-9
  8 uur FBG 4.5
  Gewicht gelijk

  Sporten gaat weer hartstikke goed, iedere keer progressie: een paar reps meer, zwaarder tillen, een nieuwe oefening erbij.
  Naast de 10 min. loopband ( heuvel op, warm lopen )
  en dan buikpress 56 kg 3 x 15 reps.
  Aan het eind van het uur, 5 min. fietsen met 3 x Hitt van 30 sec.

  Daar tussen door de krachttraining, die op dit moment bestaat uit: van elk 3 x 10 reps :
  1. lunge 2. push-up 3. plank 4. calf raise 5. dead lift

  En ook niet onbelangrijk, niet of nauwelijks glucose dumping ná de sport. BS blijft rustig.
  Spierpijn gehad vraagt de coach, na weer een invoering van een nieuwe oefening, waardoor ik ff verzuur ? Nee, nooit spierpijn !
  Ketose, he 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Mariet! het lijkt toch langzaamaan de goede kant op te gaan!

   Jammer dat je diabetes niet binnen 8 weken weg is. Maar er is hoop: een kennis van mij had bijna nierfalen door lupus en is Paleo gegaan. De lupus ging weg maar de nieren bleven slecht volgens de tests. Nu zo’n 3-4 jaar later was er weer een 6 maandelijkse test en zijn nieren kwamen uit de test als die van een jonge adonis (hij is in de 60).

   Hij voelde zich al lang zo, als een jonge adonis, maar dat kwam niet uit de tests. Nu wel dus.

   Like

   • Mooi verhaal Daniel ! Zoals je schrijft, het heeft tijd nodig en veel geduld, maar vooral volharding. En natuurlijk luisteren naar je lichaam.
    Fantastisch om te zien hoe mensen opknappen met de juiste voeding.
    Op mijn sportschool, heb ik samen met mijn coach ( die ik ook iedere keer weer kleine stukjes info toevoeg, ha, ha, Zij heeft Broodbuik van William Davis gekocht, en zij ziet mij opknappen, he )
    een man met een super broodbuik, zover gekregen dat hij het brood schrapt. Gisteren kwam hij trots vertellen, dat hij 2.5 kg was afgevallen en zijn hartslag drastisch was gedaald naar 69 ( die was véél te hoog en hij mocht verschillende oefeningen niet doen )
    Hij straalde 😉

    Like

   • Ik denk dat door de ketose en ik dus meer op vet draai, ook in de spieren, er minder of geen spierpijn optreedt !? Bij de laatste reps heb ik wel dat brandende gevoel van tegen de uitputting aan zitten, maar later nauwelijks of geen spierpijn. Kleine scheurtjes ?
    En als, een beetje, dan is het na een nachtje slapen, weer weg.
    De spierpijn, die je krijgt van het afvalproduct van glucoseverbranding ( verzuring door melkzuur) heb ik nooit meer.

    Like

 30. Verslag 21-9
  7.30 u FBG 4.8 Koffie en kokosolie
  10 uur AZM 2 eetlepels
  13 uur BS 7.5 Rapid 6 EH
  eten 2 haringen, sla, komkommer, rode paprika, zelf gemaakte mayonaise

  Op naar Haarlem, naar Maan/t Mannetje, Alinker proberen ( even kijken in de twitterfeed, foto ! ) Paleo koekje bij Maan gegeten 😉

  19 uur BS 4.1 Stukje worst en handje noten
  21 uur BS 5.1 Lantus 26 EH
  23 uur BS 6.0
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieeën 470

  22-9
  8 uur FBG 4.4
  Gewicht + 1 ons

  AZM ???? Je zou het kunnen zeggen….

  Like

 31. Verslag 20-9
  8 uur FBG 5.2
  10 uur AZM
  14.30 uur BS 6.4 onderweg, verhuizen kleinkind ( eerste keer op kamers, mijlpaal ! ) raar gegeten, kaas, worst, noten, meteen weer ontregeld.
  18 uur BS 8.5 Rapid 6 EH
  21 uur BS 6.1
  Vroeg naar bed
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieeën 450

  21-9
  7.30 uur FBG 4.8
  Gewicht gelijk

  AZM ! een beetje overmoedig om het een weekje niet te nemen ?
  Of niet, want weer ervaren dat het toch echt: de honger, de BS, het sporten en het darmgevoel positief beïnvloedt. Dus weer dagelijks doen, wel nu maar 2 eetlepels i.p.v. 3, die geven weer een te ‘vol’ gevoel, waardoor ik er tegenzin in kreeg. Zeker bij de 48u/IF.

  Like

 32. Verslag 19-9
  7.30 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie
  12 uur BS 7.3 ( na sport, ging weer goed, weer tandje erbij )
  13.30 u BS 7.8 Rapid 6 EH
  14 uur eten, 2x ei, sla, boontjes, schapenkaas, boter, tomaat
  18 uur BS 6.8, handje noten
  21 uur BS 7.0 Lantus 26 EH
  23 uur BS 8.2
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 490

  20-9
  8 uur FBG 5.4
  Gewicht gelijk

  Mmmm, een beetje hoog en een niet zo’n lekker buikgevoel. Al een week geen AZM genomen, zou het dat zijn ? Toch maar weer gaan doen.

  Like

 33. Verslag 18-9
  8 uur FBG 4.8 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 5.2 Rapid 4 EH
  13.30 uur eten, zie foto 18-9, shrimps en groenten
  18 uur BS 6.4 handje noten en stukje schapenkaas
  21 uur BS 7.5 Lantus 2 6 EH
  23 uur BS 7.2
  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën 600

  19-9
  7.30 uur FBG 5.2
  Gewicht +3 ons (normale schommeling )

  Like

 34. Verslag 17-9
  8 uur FBG 4.8 Koffie en koffielepel Kokosolie
  13 uur BS 4.4
  18 uur BS 5.2 2 noten, flintertje kaas
  21 uur BS 6.9 Lantus 26 EH
  23 uur BS 5.6
  Totaal insuline 26 EH
  Calorieën 100 ? ( 2 paranoten, flintertje kaas, lepeltje kokosolie )

  18-9
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht- 7 ons, dus 7 ons onder laagste gewicht, eindelijk weer beweging.

  De tweede 48u/IF is vandaag om 12 uur weer voorbij.
  Ik vind het een succes, de BS van de 2de dag is voorbeeldig, met minder insuline.

  Als ik weer ga eten gaat hij natuurlijk wel weer omhoog, maar wat ik de eerste keer al merkte was dat de postprandiale BS, na de eerste IF, sneller zakte.
  Bij de ene maaltijd per dag, en het daarbij spuiten van kortwerkende insuline ging de BS redelijk snel naar beneden. Dat duidt op meer insulinegevoeligheid.

  Dus nu eens in de gaten houden of dat door deze 48u/IF nog beter wordt.
  Heeft Charles Mobbs toch gelijk ?

  Geliked door 3 people

  • Wat knap toch hoe jij steeds weer op zoek gaat naar nieuwe inzichten! Fantastisch als het dan ook nog eens werkt.
   Voelde je je nu ook weer slecht, zoals je dat eerder had met het aanboren van oud vet?

   Like

   • Ha, Tije, en vergeet niet de goede input, he, waardoor ik dat inzicht verwerf 😉 Op mijn conto, de bereidheid om het uit te proberen !
    En het laat zich aanzien dat het werkt, voor nu.

    Goed dat je het zegt, over dat slecht voelen. Had ik nog niet eens aan gedacht. Nee dus, helemaal niets deze keer !
    En bij de vorige keer 48u IF ook niet. Een grens gepasseerd ? Zou zo maar kunnen.
    ‘Gods’ wegen zijn ondoorgrondelijk ( in de betekenis van ‘ons goddelijk lichaam’ )
    Als je het maar goed behandelt/voedt 😉

    Like

  • Wat ben je toch een dappere doorzetter! Ik heb daar zoveel bewondering voor. Ik volg je met grote interesse. Veel dank voor het delen van je ervaringen. (Ongelooflijk dat die arts van jou nog nooit gereageerd heeft op je blog. Maar dat was ijdele hoop, vanaf het begin)

   Like

   • Dank je Sunny voor je aandacht 😉
    Wat je zegt, ijdele hoop. Of hij kijkt ? Ik denk het niet.
    Begin december weer op controle, dan ben ik vast weer 10 kg ofzo afgevallen, sinds begin juni. Of hij dan weer denkt dat dat door hem komt, of dat hij nu eens écht nieuwsgierig wordt ?

    Like

 35. Verslag 16-9
  8 uur FBG 4.8 Koffie en Kokosolie
  12 uur Stukje droge worst ( 10 cm ) en thee
  13 uur BS 5.8
  18 uur BS 6.7
  21 uur BS 7.1 Lantus 26 EH
  23 uur BS 7.5
  Totaal insuline 26 EH
  Calorieën 100/150 ?

  17-9
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht terug op laagste punt, nú gaat het weer ‘afvallen’ heten.
  Vet/spier gemeten: -0.2 % vet, + 0.2 % spier ( in een maand )

  Gisteren ná 12 uur niet meer gegeten. Vandaag verder met de 48u/IF

  Like

 36. Verslag 15-9
  8 uur FBG 5.5 Koffie en kokosolie
  12 uur BS 7.6 , Na de sport, flink gewerkt, redelijke BS
  13.30 u BS 7.4 Rapid 6 EH
  14 uur eten: 3 ei, met paar stukjes spek,kokosolie, boter, tomaat, spruitjes
  18 uur BS 4.8, handje noten
  21 uur BS 6.6 Lantus 26 EH
  23 uur BS 7.8
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 510

  16-9
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht gelijk

  Iets nieuws !
  De 7 dagen meting BS is vandaag 6.2 ( was gisteren nog BS 6.3 )
  Op de bloedsuikermeter is nog een functie, die het gemiddelde berekend van 7 dagen, 14 dagen en een maand.
  Al je maar weinig meet zegt dat natuurlijk niks, maar omdat ik toch 5 keer per dag meet, geeft het iets meer een trend aan. Een paar keer hoger geeft al gauw ook een hogere gemiddelde waarde. Maar bij geregeld lager zakt het gemiddelde ook weer snel. Gewoon voor de lol 😉

  Geliked door 1 persoon

 37. Verslag 14-9
  8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 5.9
  14 uur eten: kotelet, kokosolie, spruitjes, kimchi, ui, knoflook
  17.30 uur BS 8.6 Rapid 6 EH
  19.30 uur BS 4.8, 5 walnoten ( BS snel gezakt )
  21 uur BS 6.1 Lantus 26 EH
  23 uur BS 7.1
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 470

  15-9
  8 uur FBG 5.5
  Gewicht gelijk

  Vaak wakker vannacht, warm, woelen, om de paar uur. Waarom ? Ik zou het niet weten,

  Like

  • Ik lag ook te woelen vannacht, wat zelden gebeurt. Het was plotseling erg broeierig. En er was een mug die me helemaal lek stak 🙂 .

   Als je deze waarden min of meer vasthoudt, scoor je straks een mooie HbA1c, voor wat die in dit geval waard is.

   Like

   • O, jij ook al. Dus gewoon warm, dekbed af, dekbed op, pfff.
    Ik denk altijd aan hypos 😉 dus niet !
    Van de week ga ik weer een 48u/IF doen. Dinsdag/Woensdag.
    ( als het dinsdag lukt, auto APK en ik weet niet hoelang het allemaal duurt, anders Dinsdag 14 uur eten en dan Donderdag weer om 14 uur )
    Ik heb de indruk dat vooral de postprandiale BS sneller zakt, nog eens een zetje geven…

    Like

  • Zolang je nog niet onder het gewicht zit wat je als zeer jong volwassene had, is er voldoende energie aan boord en zou je lichaam die depots moeten kunnen aanspreken. Echte problemen ontstaan wanneer dat niet gebeurt. Dan zou je je echter heel beroerd moeten gaan voelen. En je zou fors spierverlies moeten zien…

   Like

   • Dat duurt nog wel even….. 😉
    Ik deed het altijd wel goed op IF. Nu weer, meer energie dan alleen calorierestrictie. Ná de eerste dag voelt het heel goed, met meer energie.
    Spiergroei nog maar eens meten, ik denk dat het vooruit gaat.

    Like

 38. Verslag 13-9
  8 uur FBG 5.1 Koffie ( bonen, zelf gemalen ) en kokosolie
  13 uur BS 6.3
  16 uur eten, halskotelet, kokosolie, boter, ui, knoflook, kimchi
  18 uur BS 8.2 Rapid 6 EH ( vergeten bij het eten te spuiten )
  21 uur BS 5.3 Lantus 26 EH, 50 gr. kokosnoot
  23 uur BS 5.2
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 490

  14-9
  8 uur FBG 4.9
  Gewicht -2 ons ( nog even en ik kan het weer ‘afvallen’ noemen 🙂 )

  Like

  • Het blijft onvoorstelbaar dat je met zo weinig calorieën zo weinig gewicht verliest. Als er medische begeleiding was zou ik een langere periode van volledig vasten voorstellen. Ik zou het niet zonder toezicht doen, omdat er een fenotype is dat ‘vet te gronde gaat’, ofwel bij honger de organen opeet in plaats van de vetdepots. Dat zou je bij die interventie heel goed in de gaten moeten houden.

   Like

   • Melchior, nee dat zou ik niet aandurven, idd, zonder medische begeleiding, met metingen om te zien wat er echt gebeurd. Nu moet ik er maar naar gissen en proberen door waarnemingen de signalen goed te interpreteren.
    Waar zijn ze de écht nieuwsgierige dokters ?

    De 48u fast, dan maar vaker doen. Voelde goed aan en heeft een goed effect, denk ik. Weer normale FBG en toch een goed energie level. Weer goed kunnen sporten en veel energie om van alles te doen, in huis en de tuin.

    Like

 39. Verslag 12-9
  8 uur FBG 5.2 Koffie en Kokosolie
  10.30 uur AZM 2 eetlepels en naar de sport
  12 uur BS 8.3
  14 uur BS 7.8 Rapid 6 EH
  eten, rundvlees, kokosolie, kimchi, tomaat, champignons
  18 uur BS 6.2
  21 uur BS 6.4 Lantus 26 EH
  23 uur BS 6.2
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 470

  13-9
  8 uur FBG 5.1
  Gewicht gelijk

  Sporten gaat weer heel goed, ik kan het hele uur weer volmaken en flink doorwerken. In het begin van de calorierestrictie had ik daar vaak moeite mee.
  Daarna nog een hele tijd in de tuin gewerkt, snoeien, wieden en opruimen.

  Like

   • Ja, zeker jammer, zou zó motiveren, als het gemeten kon worden en de eventuele verbetering zichtbaar werd.
    De IF/48 is zwaar, maar helpt denk ik wel, om het teveel aan glucose opslag op te ruimen en weer meer vast in ketose te gaan. De honger neemt weer af. Prestatie weer beter. Bijsturen !
    Als het me lukt ga ik het vaker doen.

    Like

  • Hallo Mariet,
   Mooi om te zien dat je weer in volle vaart bezig bent! Eigenlijk verbazend hoe lang jij nu al op een minimale hoeveelheid calorieën functioneert.
   Je bent geminderd met de AZM, of niet? Misschien iets teveel vezels?
   Ik hoop voor je dat je weer snel de neerwaartse spiraal te pakken hebt.

   Like

   • Hoi Tije,
    Al vanaf 4 juni bezig met zó weinig eten. Dagelijks niet hoger dan 500/600 calorieën. Menigeen zou de kilo’s horen vallen 😉
    Bij mij blijft het maar langzaam gaan, dat halsstarrige vet is zó verknocht aan mij. Pfff.
    Nu, na 7.5 kg, weer een plateau. Bekend terrein, komt regelmatig terug. Setpoint ? Seth Roberts ? Lichaam moet lager gewicht gaan ‘normaal’ vinden ? Voordat het weer wil bewegen ?

    En toch heb ik het idee ( vraag me niet hoe ik er aan kom ) dat er op zeker moment een kantelpunt komt.

    Eerlijk gezegd, als ik er niet zelf bovenop zat met mijn neus, zou ik het niet geloven. Ik zou denken, die houdt de boel voor de gek, ze eet veel meer, kan niet anders XD

    De AZM heb ik idd geminderd, ik sla meestal een dag over en neem ook nog maar 2 eetlepels per keer.

    Geliked door 1 persoon

 40. Verslag 11-9
  7.30 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.9 Rapid 6 EH
  eten: Schenkel vlees, kokosolie, kimchi, sla, komkommer, champignons,knoflook
  18 uur BS 6.5
  20.30 u BS 5.6 Lantus 26 EH , handje noten,paar stukje kokosnoot
  23 uur BS 6.5
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën ± 500

  12-9
  8 uur FBG 5.2
  Gewicht – 3 ons ( bijna laagste punt weer )

  IF/48 werkt dus, ga ik volgende week weer doen.
  Zolang als nodig 😉

  Like

 41. Verslag 10-9
  7.30 uur FBG 4.3 Koffie en koffielepel kokosolie
  13 uur BS 5.4
  18 uur BS 4.2
  21 uur BS 5.4 Lantus 24 EH
  beetje eten, weer, klein stukje vlees, lepel kimchi, 3 kleine tomaatjes
  23 uur BS 6.8
  Totaal insuline 24 EH
  Calorieën 50 ? kokosolie ( + 200 calorieën erbij van 21 uur, vergeten )

  11-9
  7.30 uur FBG 5.2
  Gewicht – 6 ons ( nog niet aan laagste )

  Mijn IF/48 is voorbij. Het viel mee, de eerste dag is wat onaangenamer, flauw, een beetje honger trekken in het ‘spijsverteringskanaal’, tot ongeveer 19 uur. Opkomende hoofdpijn. Heel veel plassen de eerste dag en nacht, daarna weer normaal.
  Dan gaat de ketose de boel overnemen en verdwijnt de honger 😉

  Veel drinken, zeker de bouillon met extra zout helpt tegen de hoofdpijn, die trekt dan meteen weg.

  Eens kijken of het effect blijft op de langere termijn.
  Misschien maar eens vaker doen, IF/48, gewoon zo lang als nodig is.
  .

  Like

 42. Verslag 9-9
  8 uur FBG 6.5 Koffie en koffielepel Kokosolie
  14 uur BS 6.1
  18 uur BS 6.8
  21 uur BS 6.8 Lantus 26 EH
  22 uur Ketonen bloed meting 1.1
  23 uur BS 6.1
  Totaal insuline 26 EH
  Calorieën 50 ? ( kokosolie )

  10-9
  7.30 FBG 4.3
  Gewicht gelijk aan gisteren.
  Vannacht 4 keer opgestaan om te plassen. Ik had dan ook heel veel gedronken, ook bouillon met wat extra zout. Dat hielp direct tegen de opkomende hoofdpijn.

  Gisteren, na het opnieuw kijken naar Charles Mobbs, besloten een 48 uur Fast te doen.
  Aanleiding zijn deze twee uitspraken in de video:
  ” A 48-h fast prouced a metabolic reproramming away from glucose metabolisme and toward the utilisation of alternative fuels, particulary lipid metabolism …
  Because the reprogamming of glucose metabolism by fasting was also observed in cortex, this apparant substrate competition may mediate more general responses to nutritional deprivation, including those responsible for the protective effects of diatary restriction”

  “En dat is wat Charles Mobbs o.a. zegt in: CONCLUSIONS !
  “A ketogenic diet reverses glucose gene memory and diabetic nephropathy, neuropathy and cancer, possibly by producing 3-OHB as an HDAC inhibitor to enchance reduction of glycolysis by CBP ( Creb Binding protein ) ”
  Kijk en dat wil ik, op zijn minst !!! de complicaties vermijden/terugschroeven 😉

  Dat betekent, pas vanavond om 21 uur een heel klein beetje eten, in de avond dus niet teveel voor de nacht, als het nodig is !
  Laatste keer was 21 uur op 8-9, dus tot die tijd vasten.

  Geliked door 2 people

 43. Verslag 8-9
  8 uur FBG 7.9 Koffie en Kokosolie
  10.30 uur AZM en naar de sport ( nuchter sporten, behalve koffielepel kokosolie, gaat echt goed, steeds beter )
  12 uur BS 8.9
  14 uur BS 8.2 Rapid 6 EH
  eten: sla, shrimps, eetl. kokosolie, klont boter, ui, knoflook, kimchi
  18 uur BS 6.8
  21 uur BS 6.2 Lantus 26 EH , handje noten
  23 uur BS 6.5
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 490

  9-9
  8 uur FBG 6.5
  Gewicht+1 ons

  Like

   • Ja Corrien, vind ik echt heerlijk, nuchter sporten. Koffie en koffielepel kokosolie als ontbijt en voor eerst eten om ongeveer 14 uur. Tussendoor nog even naar de Appie 😉
    Denk ik weleens aan de ‘vroegere raad’ bij dieten: Ga nooit met een lege maag boodschappen doen, want dan koop je veel meer dan nodig !
    Nú weet ik, dat dat alleen geldt als je op LF/HC draait, ha,ha.

    Idd, nog vet genoeg 🙂

    Like

   • Ha Corrien, denk je dat ze naar mij zouden luisteren ? Echt niet ! Deze ‘deskundigen’ weten het zeker beter dan ik 😉

    En dan € 135,00 betalen daarvoor ? Om mij dood te ergeren ? Voor dat geld kan ik voor 1.5/2 maanden grasgevoerd schotse hooglanders vlees en antibioticavrije kip kopen

    Bij de Diabetesvereniging heb ik wel eens een paar keer een poging gedaan. Interview gegeven, wat totaal uitgekleed werd gepubliceerd. Mijn 24 jaar lidmaatschap opgezegd, jammer vonden ze. En dat was het, ze hebben genoeg ‘volgers’ 😦
    Nee, geen energie meer insteken.
    Ik ben het eens met Meryl Streep: I no longer have patience ….

    Like

 44. Verslag 7-9
  8 uur FBG 5.3 Koffie en Kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.2
  13.30 Shake Royal Green, 2 eetlepels,( 2 x 25 gr) 9 gr. Greens for life.
  18 uur BS 7.9 Rapid 4 EH
  21 uur BS 5.5 Lantus 26 EH, handje nootjes en 1 verse vijg
  23 uur BS 7.2
  Totaal insuline 30 EH
  Totaal calorieën 400

  8-9
  8 uur FBG 7.9 ??? ( nu pas een reactie op…. ? )
  Gewicht gelijk
  Vandaag weer sporten en weer in mij ‘oude’ ritme komen.

  Like

 45. Verslag 5-9 en 6-9
  8 uur FBG 5.5 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.9 Rapid 6 EH
  14 uur: eten 2 hamburgers, eetl.kokosolie, ui, knoflook, 5 tomaatjes, kimchi.
  18 uur BS 6.1
  21 uur BS 7.3 Lantus 26 EH
  23 uur BS 6.1
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 450

  6-9 Naar Limburg, vroeg op, trein om 7 uur, A´dam slaapt nog, lichte mist over de velden.
  5.30 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 6.8 Rapid 6 EH
  en eten 2 plakken ham, 2 plakken kaas, 2 kuipjes boter.
  16.30 uur BS 5.3
  18 uur weer in A´dam, nog wat gegeten, kaas, worst, noten, koffie
  21 uur BS 7.8 Lantus 26 EH
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën ± 400

  7-9
  8 uur FBG 5.3
  Gewicht -1 ons

  ( Limburgse begrafenis, veel eten, broodjes en Limburgse vlaai en ik ben een alien 😉 )

  Like

  • Hoi Alien 😉

   Mijn overleden moeder van 96 is afgelopen week na crematie uitgestrooid ….
   Begin me af te vragen of ik begraven of gecremeerd wil worden .

   Voor jou een heftige dag die z’n weerspiegeling komende dag(en) zal/zullen geven qua waarden. denk ik .
   Volg het natuurlijk . zeker na de Limburgse ervaringen 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Hoi Hans ( alien friend ) Dat is toch een mijlpaal, he. Geen ouder meer.
    Vind ik ook een moeilijk besluit, begraven of cremeren ! Hoop dat het nog lang duurt, voordat ik dat moet nemen.

    Je hebt gelijk, nu pas, denk ik, schommeling in de waarden. Of het daarvan komt ? Niet van het eten, maar de emoties. Kerk, familie, oude rituelen.
    Kwatskoppen, daar in Limburg, ben ik helemaal uit 😉
    Er was nog heel veel vlaai over ( en broodjes, veel te veel ) dus die wilde kreeg een vlaai en/of broodjes mee. Het leek wel de voedselbank 😉

    Like

 46. Verslag 4-9
  8.30 uur FBG 6.2 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  !3 uur BG 7.2 Rapid 4 EH
  14 uur eten: kip, kimchi, ( rest van gisteren )
  18 uur BG 7.5 Rapid 4 EH
  21 uur BG 6.7 Lantus 26 EH
  23 uur BG 6.7 handje nootjes
  Totaal insuline 34 EH
  Calorieën 450

  5-9
  8 uur FBG 5.5
  Gewicht – 1 ons

  Vandaag weer sporten, qua bewegen even uit het ritme, teveel zitten, van alles regelen.
  Morgen naar Limburg voor de begrafenis ( schoonzus ) al heel vroeg onderweg en Zondag pas terug. Dan pas weer verslag.
  Even de aandacht weg van de BS.
  Volgende week weer snel op de rit komen !

  Like

 47. Verslag 3-9
  8 uur FBG 5.3 Koffie en kokosolie
  11 uu AZM
  13 uur BS 6.3
  14 uur eten: kip, kokosolie, kimchi, sugarsnaps, ui, knoflook ( zie foto )
  18 uur BS 8.0 Rapid bijgespoten 4 EH
  21 uur BS 7.1 Lantus 26 EH
  23 uur BS 7.2
  Total insuline 30 EH
  Calorieën 490

  4-9
  8.30 uur FBG 6.2
  Gewicht gelijk

  Even een paar dagen onrustig ( reizen, begrafenis, niet 100% dieet kunnen volgen, stress )
  Dus volgende week weer streng. En ik overweeg om even een paar dagen op de Taylor manier, 2 x per dag goede shakes te nemen en verder niets. Terug to basic ! Effe opstarten !?

  Like

   • Ja de waardes zijn wel goed,maar het gewicht beweegt niet meer, al een paar weken. Waar het aan ligt ? ik weet het niet ! Dus even twee dagen proberen ! ?
    Ik heb nog redelijke wey, van Royal Green, zonder suiker/zoetstof. Ik ben er nog niet uit 😉
    Als dat niet werkt, IF.

    Like

 48. Verslag 2- 9 ( beetje laat, even wat anders moeten doen )
  8 uur FBG 5.2 Koffie met kokosolie
  13 uur BS 7.8 Rapid 6 EH
  14.30 eten, lamskotelet, kokosolie, boter, ui, knoflook, tijm, rozemarijn, sugarsnaps, groene tomaat, puntpaprika, kimchi ( zie foto )
  18 uur BS 7.3
  21 uur BS 7.0 Lantus 26 EH
  23 uur BS 5.5 handje noten
  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën 510

  3-9
  8 uur BS 5.3
  Gewicht 1 ons erbij.

  Vandaag wel weer AZM nemen, ik mis het geroffel !
  Een week overgeslagen, met een pakje Honig op reis, 1 x genomen, het was moeilijk uit te leggen en ik had daar ook geen zin in 😉

  Like

 49. Verslag van 1-9

  8 uur FBG 5.5 Koffie met kokosolie
  Om 11 uur naar sport, 3 x 10 x plank, push up, lunges, 2 x 3 buikspiermachine 54 kg, loopband met ’n paar sprintjes 10 min, crosstrainer 5 min.
  12 uur BS 7.2
  14 uur BS 6.7 Rapid 4 EH
  Eten gehakt 70 gr. 1.5 eetl. kokosolie, 5 mini tomaatjes, ui, knoflook, 3 artichokes uit blik, handje sugarsnaps, 3 eetl. kimchi.
  18 uur BS 5.7
  21 uur BS 6.9 Lantus 26 EH
  23 uur BS 7.4

  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën 410

  2-9
  8 uur FBG 5.2
  Gewicht 2 ons erbij.

  Na mijn uitstapje, heel leuk, even wat anders, toch weer heel blij om mijn eigen ‘journey’ op te pakken.

  Gisteren bericht van het ( plotseling ) overlijden van het eerste naaste familielid in mijn generatie, waar de welvaartsziektes hoogtij vieren 😦 ( schoonzus, vrouw oudste broer )
  Nu komt het dichterbij, ik wil niet ! ?

  Hup experiment, met volle kracht vooruit.

  Like

   • Streven – 10 kg in de komende 3 maanden, de laatste ! Ik wil, wil, wil !

    “Ik ben radicaal, heb een radicaal standpunt, niet bereid tot compromissen. Daar bereik ik niemand mee” Hoog oplopende discussie !!!!

    Om anderen te bereiken móet ik water in de wijn doen, heh ?
    Dat wil ik helemaal niet, ik ben geen politicus, ik kán dus radicaal zijn. Op z’n minst voor mezelf 😉

    Like

   • Ha, ha Corrien 😉 En wat dan nog, ha, ha, Streven, he ! Laat het 7 kg zijn, dat is ook al aardig in de richting. Ik ben vanaf 4 juni tot 26 augustus 7.5 kg afgevallen. Dus dat kán !

    Nee niet Dr. Frank, veel beter, met blijvend resultaat, met Paleo, met Katy enz. met Melchior, met alle eeuwigdurende input van zijn blog, met toegang tot alle slimme experimenteerders en N=1 verhalen wereldwijd 🙂
    En flexibel blijven, bereid altijd weer iets nieuws onder de loep te nemen en schiften wat voor jezelf het meeste effect heeft.
    Dus ! Dat doe jij toch ook 😉

    Geliked door 1 persoon

 50. 1- 9-2014
  Tweede ronde start vandaag !!!
  Drie maanden de tijd, voor volgende dokters bezoek. Genoeg om de boel eens grondig aan te pakken.
  Weer twee maanden Taylor/Mobbs/calorierestrictie/leverontvetting
  enz. Reversing diabetes, zover als mogelijk !

  Startpunt: Gisteren FBG 4.0, vandaag 5.5, gewicht gelijk als laagste punt.
  Dus meteen doorgaan, niks in te halen.
  Veel gewandeld, gesnoeid, gespit en geplant. Werkkamp 😉
  Eten, zoveel mogelijk volgehouden op 1 maaltijd per dag ( tot verwondering en bezorgdheid van ‘the family’, maar het went snel als ze zien dat ik niet out ga )

  Morgen verslag eerste dag !

  Like

  • Blij te horen dat alles goed gaat en je niet teruggevallen bent!!
   Inderdaad altijd leuk die verbaasde blikken op de sportschool als ze horen dat ik zonder ontbijt anderhalf/twee uur loop te buffelen zonder ontbijt…

   Jij gaat nog een, twee, drie stapje(s) verder 😉

   Geliked door 1 persoon

 51. Even een paar dagen thuis, tussen de ‘vakanties’ door. Maandag naar het Vu, revalidatie arts, controle. Dinsdag naar Drenthe ( in de buurt van Stadskanaal )

  Was wel even afkicken, ook voor mij 😉
  Niet iedere dag rapporteren !
  Iets minder streng gegeten, wel nog altijd 1 maaltijd per dag, maar wat meer tussendoortjes, in de vorm van noten, kokosstukjes, paranoten, amandelen, walnoten, heel klein beetje fruit. Maar ook weer meer vet. Kokosolie, boter, rundervet, vette geitenkaas.
  De eerste dagen, hogere BS, maar ook een behaaglijk welbevinden. Waarschijnlijk ook door de ketose, die meteen weer terugkwam. Gemeten met urinesticks ( flink paars ) en ook een keer bloedketonenmeting ( was 1.3, voor mij hoog, hoogste ooit 1.9 )
  Wat ook wel opmerkelijk was, was dat ik door wat minder strak aan het schema te houden, ik een paar keer ‘vergat’ AZM te nemen.Toen mij dat opviel, even paniek, maar het gekke was dat het eigenlijk geen noemenswaardig negatief effect had. Op de BS en op de darmwerking, eerder positief.
  Mijn gedachten hierover is: Toch straks iets minder gaan nemen: b.v. een paar keer per week, i.p.v. iedere dag. Als de darmflora weer hersteld is, kan hij ook voor zichzelf zorgen en hoef ik hem niet te overvoeren met AZM !? Aandachtspunt !
  Na een paar dagen ging de BS weer omlaag, FBG ± 5.5, ook omdat ik wat meer insuline spoot, 30 EH ipv 25 EH.
  Gewicht blijft redelijk stabiel, niet echt afvallen, maar ook niet bijkomen.
  Dat is heel prettig, als dat zo blijft, want als ik op 1 september weer begin met de volgende ronde : Taylor/Mobbs calorierestrictie, kan ik vooruit i.p.v. eerst weer wat te moeten inhalen.

  So dear friends ❤ ik hoop dat deze update jullie nieuwsgierigheid naar de volgende ronde weer aanwakkert 😉 ❓
  Love !

  ( een beetje in de bonen, deze post hoort hier 😉 )

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mariet,
   Even wat ontspanning voordat je in september de 2e ronde te starten. Klinkt mij heel verstandig in de oren, want jouw lange DM2 historie leidt blijkbaar tot een lange periode waarin het ectopische vet verleidt moet worden om de organen te verlaten. Helaas.
   Fijn om te lezen dat je ‘status’ stabiel blijft.
   Gr. Marcel

   Like

 52. Fijne vakantie, Mariet.

  Een tijdje gelden zei ik wat over koffie. Wel ik heb de bron gevonden: een kennis van mij is ooit naar een soort van Paleo dokter in Australie geweest en heeft toen een boekwerk meegekregen. Daarin staat het volgende over caffeine:

  Ik citeer:

  “Caffeine raises serum glucose, cholesterol, insulin, cortisol and adrenalin. It raises triglycerides and uric acid. Upsets the endocrine balance and interferes with protein metabolism. It depletes magnesium, zinc and chromium. It results in acid stress.”

  Het komt van deze kliniek: http://www.nutritiondiagnostics.com.au/

  Misschien heb je er wat aan.Nogmaals een fijne vakantie!

  Like

   • Hij heeft het hier duidelijk over caffeine. Persoonlijk drink ik, als ik koffie drink, de normale met caffeine. Omdat de chemicaliën die gebruikt worden om de caffeine eruit te halen deels achterblijven in de bonen en dat kan nog slechter zijn dan de caffeine zelf:

    “The most common method of decaffeinating coffee uses chemical solvents, which may leave residues on the beans. Some coffee brands claim to use a “100% natural water process”. In fact, this coffee may have been soaked in several chemical solvents such as methylene chloride, a base for paint strippers, and ethyl acetate, also known as dry cleaning fluid. First the beans are steamed for 30 minutes and then they are soaked for 10 hours in chemical solvents. Then, the beans are steamed again to remove most of the solvents and now these beans can be called “100% natural water process” decaffeinated coffee. The FDA permits residues of these solvents to remain on the decaf coffee beans after roasting.

    Although it is claimed that only trace amounts of solvents remain in decaf coffee beans, studies show that decaf coffee drinkers have a higher incidence of rheumatoid arthritis. It is theorized that this could be due to residues of the chemicals used in decaffeination.”

    Bron: http://teeccino.com/building_optimal_health/39183/Decaf-Coffee-And-Health.html

    En dan vraag ik me af wat koffie zelf doet, ook zonder caffeine, dat is voor mij een groot vraagteken.

    Like

   • Heb net wat zitten lezen over te hoge bloeddruk, en daar las ik meer dan eens koffie vervangen door hibiscusthee.

    Hier bij de chinezen, wat mijns inziens dan weer dichtbij het Okinawa-dieet aanleunt: geen koffie maar de bekende chinese thee. Die van Okinawa drinken groene thee dacht ik.

    Nu het daar zoals je neerpent laatzomer is, moet je in de polders wel hier en daar een hibiscusbloemetje kunnen plukken en infuusje van trekken 🙂

    En alweer een prettige zondag (jaja ik weet het, mijn slaap gaat te kort wezen voor echt paleo, maar heb alwat gedut vandaag en de bone broth moet nog even trekken: zoals je hieronder schrijft glipt ook hier de tijd door de vingers).

    Gegroet!

    Geliked door 2 people

 53. ZOMERSTOP…ZOMERSTOP…ZOMERSTOP…ZOMERSTOP

  ( want de zomer is al bijna voorbij, ’s avonds alweer om 10 uur donker, het gaat zó vlug dit jaar, terwijl ik geobsedeerd ben door het geëxperimenteer, glipt de tijd door mijn vingers, straks is weer winter, brrrr, ik ben een lentekind, dan wordt het weer wachten en ploeteren om de winter door te komen )

  Ik ga er twee weekjes tussen uit ! Eén weekje vakantie en één weekje op familiebezoek in Drenthe, grens Groningen, jaarlijkse bezoek aan broer en schoonzus,
  Snoeien, want daar ben ik goed in 😉 Zeker nu ik alweer zoveel spiergroei erbij heb, ha, ha. Vorig jaar al indruk gemaakt, nu slaan ze vast achterover.
  De tuin, een grote, oude, flink verwilderde, overgroeide tuin is door hen op moestuingebied al heel veel opgeschoond, maar er zijn nog veel stukken waar de oude struiken verwilderd zijn en mooie planten overwoekerd worden. Daar ga ik weer eens lekker tegenaan 😉
  Dan hebben ze, nú weer twee honden, Groenendaelers, iedere dag flink wandelen !

  Op 1 september ben ik weer terug en ga ik met vernieuwde elan weer verder met het Taylor/Mobbs/keto/reversingdiabetesexperiment.
  Ook in deze 2 weken blijf ik natuurlijk bij mijn WOE ( way-of-eathing)
  Zoveel mogelijk. Dat zal wel weer wat discussie opleveren, maar ik houd voet bij stuk ( zonder de missionaris uit te hangen, daar heb ik het mee gehad )
  Mijn ‘nieuwe’ verschijningsvorm, zegt genoeg, ha, ha.

  Rest mij nog om mijn lieve en oplettende volgers/vrienden te bedanken voor al hun nooit aflatende bemoediging en meedenken, tips en waardevolle adviezen.
  Ik hoop dat jullie daarmee weer verder gaan, als ik weer terug ben. Want het helpt. Zoveel !!! ❤

  September, oktober, november, weer drie maanden 'volle pulle' ertegen aan. Hoelang het ook duurt, ik ga slagen. Want ik ben een doorzetter.

  En wie het niet gelooft of jaloers is op mijn eeuwig optimisme, en alleen maar hoopt ( om zijn eigen gelijk te krijgen ) dat ik ga mislukken, die denkt dat ik op eeuwige roem uit ben, die mij mijn succes niet gunt, die vals kijkt en negatieve vibraties probeert uit te zenden …… die mag oprotten, ha, ha 😉

  Want eeuwige roem, kan mij gestolen worden. Ik wil alleen maar de jaren die mij nog resten, hopelijk nog heel veel, niet verknoeien, maar zo gelukkig mogelijk doorbrengen.
  Eindelijk, na al die jaren van zelfreflectie, weet ik grotendeels wie ik ben, wil zijn en hoe ik dat kán bereiken.
  Daarvoor heb ik veel de rug moeten toekeren ( soms pijnlijk ) maar er nog meer voor teruggekregen.
  Gemoedsrust. Mijn kwetsbaarheid laten zien en tevens beschermen van binnen uit, door zelfvertrouwen.
  Amen 😉

  Mijnwerkers Power !!!!! Ingezet voor een andere zaak, niet perse de mijne, maar wel de daadkracht was en is een voorbeeld, waar ik mee ben opgegroeid, die me aanspreekt. Vloeken met plezier, Limburgse scheldwoorden zijn in mijn oren zó smakellijk, Grienijzer=huilebalk, Stief botte kow= stijve botte koe, Scheile leurus=schele lul, Geleuletige vot mit oeren= Gloeiende kont met oren, enz. 🙂

  D'R BERG
  Tekst:
  J. Hendriks
  Muziek:
  J. Innemee
  Zang:
  Carboon
  Album:
  Witste nog, koempel… – Killroy 16919
  Hèl is d'r sjtee en zoë kling is d'r miensj
  deë d'r sjtee oet d'r berg mot goa hoale
  mar d'r sjtolz van d'r koelmaan is hèller wie sjtee
  deë geeft sjreëg durch de wand vuur zieng koate
  D'r berg daagt 'm oet mit zieng glinsterende hoet
  in et leech van de lamp op zieng patsj
  mar d'r koelmaan deë wit: vuur et eind van mieng sjiech
  likt deë berg hej vuur mich in der pratsj
  REFREIN:
  Gèf mich hoot, enne hammer, 'n sjöp enne biël
  en ich how dich um d'r meter enne neuje sjtiel
  ginne berg, ginne sjtoos, gee pand kriet mich kling
  ich roof 'm alle koal en ich breek 'm alle sjting
  Heë sjpeujt iggen heng – heë sjpant zich de bros
  enne sjnapt zich d'r sjroamhammer vas
  dan drieften 'm deë roazende betel derin
  huur d'r koelmaan 'ns vlooke mit sjpas
  Doe klotskop, doe prengel, die sjtief botte kow
  wilst doe dich vuur mich neet verreure?
  vir zalle ins zie wee der sjterkere is
  ich paaf dich ing tussje de heure
  refrein
  Doe zals vuur mich sjterve, ich how dich kapot
  ich krieg dich wal kling, nutte krak
  ich morks en ich kuum en ich sjraap mich de kneuëk
  mar ich klauw dich d'r koal oet d'r zak
  Ich prügel, ich treën en ich sjtamp diene pansj
  ich mergel dich oet bis d'r knaok
  ich zal 'm mich hoale, deë zow anthraciet
  die sjtoakwermde, deep oet die loak
  refrein
  D'r hammer deë vordert zich sjnak durch die lief
  en woë iësj diene sjtoos hat gesjtange
  doa is noe e loak en ich zien, ouwe maan
  datste uëver mich hin al gees hange
  Doe wools mich goa deuje, doe wils mich kapot
  mar ich how dich vol sjtiele en sjpitse
  ich klem dich et bakkes noe vas mit 'n kruk
  want d'r sjterkere bin ich – en dat witste

  P.S. 4 september ga ik naar de Zwaluwhoeve in Hierden. Samen met nog 50 anderen, o.a. Henriette en Marian, een prijs gewonnen.( via Facebook, door Ard Pisa, in een groep over gezondheid ) Een dagje sauna en het allerleukste een Trueage meting ! Spannend, de biologische leeftijd meten. Hoe jong zal ik zijn ?

  Geliked door 3 people

  • Geniet (geWEL) van je vakantie!!

   Ik denk dat het heel goed is om alles (behalve je WOE uiteraard 😉 ) even los te laten. Ongemerkt levert dat gegarandeerd ook stress op; al dat geprik, gemeet en gedenk. En het zelfvertrouwen van ‘zeker te weten dat je een voor jou goede WOE’ hebt gevonden, zal je zeker ook goed doen. Lekker alles loslaten en heel erg paleo tuinieren moet volgens mij ook zoden aan de dijk zetten. Veel plezier!!

   Like

   • Dank je lieve Corrien, dat begrijp je helemaal goed. Effe niet zoveel geprik, gemeet en gedenk, voelt al aan als vakantie 😉
    En dan moet hij nog beginnen !
    Lekker in de tuin, me uitsloven, ik verheug me er op.

    Als ik terug ben, ga ik er weer fris tegenaan ….

    Like

  • Mariet ,

   Fijne vakantie en daarna lekker snoeien onder het motto ,, snoeien doet groeien ” 🙂
   Ben je in ook nogges in de buurt van veel paleo-kennissen hier denk ik , i.i.g bij mij …. al is Zoutkamp ( ook ) lekker visje eten binnen bereik , we hebben daar een gezame(n)lijke kennis 😉

   Die twee week geen updates lezen van jou is wel nuttig om die tijd op mijn erf te besteden , procrastienatie ofzo zegt die kwibus dan uit Zoutkamp 😉

   Groet (ook aan allen) , Hans

   Like

   • Ik toevallig het hele weekend in Elsoo. Was ook even in Oosterwolde, waar ik ben wezen pissen in de HEMA. Wie daar naar het toilet gaat, krijgt een tegoedbon van 50 cent voor het cafetaria. Tijdens een wandeling stuitte ik tot mijn stomme verbazing en niet geringe vreugde op het Canadameer, waar mijn vader me ooit tijdens een vakantie leerde hoe je ook zonder zwembandjes boven water kunt blijven. Ik leerde daar ook fietsen. Er zijn daar plekjes waar je het gevoel krijgt niet in Nederland te zijn.

    Fijne vakantie, Mariet!

    Geliked door 1 persoon

   • Melchior, was je bij mijn buren in Elsloo ? 😉 Ben je nog naar de Schoapedobbe geweest , prachtig die bloeiende heide.
    Canadameer heet ook wel Aekingameer maar dat weet je natuurlijk ……, er tegenover is nu een spartelvijver voor paarden en honden , mijn stabij en ik vermaken ons er geweldig.

    Haha , loont de moeite om regelmatig te pissen in de Hema in Oosterwolde dus 🙂

    Like

 54. Verslag 13-8
  8 uur FBG 4.9 koffie
  11 uur 3 eetl.AZM
  13 uur BS 6.8
  14 uur heel weinig gegeten, 1 ei, 1 grote olijf, paar noten, tijgernoten in de blender met water. Niet alles tegelijk maar verdeeld over de dag.
  18 uur BS 6.8
  !8 uur 2 eetl. AZM
  21 uur BS 7.9 23 EH Lantus
  23 uur B 7.5
  Totaal insuline 23 EH
  Calorieën 200

  14-8
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht +2 ons

  Bijna IF dag, mmm, niet meteen zo heel duidelijk te zien in de BS, vandaag weer ‘gewoon’ eten !

  Like

  • Hallo Mariet, Hoeveel gram is een eetlepel AZM bij jou? Ik ben sinds 3 weken ook weer aan het opbouwen. Ditmaal heel rustig begonnen met 2 gram per dag, zit nu op 4 gram per dag. Gaat prima, ‘Vivid dreams’ zijn weer terug!
   Bij jou lijkt het haast wel of er geen bovengrens is in het gebruik van AZM of niet? Ik heb ergens gelezen dan men max. 20 gr. p/d aanhoudt, maar ook dat is volgens mij op basis van verdraagzaamheid.
   Nog iets anders; je hebt al een tijdje geen slechte dag gehad, d.w.z. geen nieuwe vetlaagje aangeboord. Ik hoop voor je dat er snel weer een aanbreekt 😉

   Like

   • Hoi Tije, ik weeg de AZM niet, maar 1 eetl.is een bolle kleine eetlepel, ik denk 15 gr. per lepel. Tot voor kort nam ik 3 eetlepels per dag.
    Maar de laatste weken werkte het minder. Minder darmgeroffel en ook soms 1 dag of 2 overslaan met de stoelgang. Ik denk dat dat komt omdat ik zo weinig eet.
    Dus ben ik een week geleden begonnen om 2 eetl. extra in de avond te nemen. Dat zorgt dat alles weer op gang komt.
    Het is heel verschillend, ik heb ook weleens gezien dat iemand 6 eetlepels nam. Zoals je zegt, bij iedereen anders. Ik merk het wel weer aan de slaap, en de dromen. Duidelijker en beter onthouden. Niet altijd zo leuk 🙂 Laatst heb ik, in mijn herinnering, de hele nacht, BS waardes en andere cijfertjes opgeschreven, ha, ha.
    Ja, gewicht blijft iets hangen, maar gisteren gemeten en 3 cm in de taille en ook bij de heupen minder gemeten. Dus dat gaat ook wel te zien zijn op de weegschaal 😉

    Like

   • Mijn taille is nu 90 cm, nog maar 2 en dan heb ik 88 cm. Tussen 88 en 80 is aanbevolen voor vrouwen ( was 112 cm, 2 jaar en 7 maanden geleden )
    Heupen 121 cm ( was 147 cm in die tijd )
    Gaat dus de goede kant op.
    Niet alleen verbeterd door het afvallen, maar ook door het sporten.
    Vandaag de presentatie van Jamie Scott bij MM gezien: The Underappreciated Role of Muscle in Health and Disease — Jamie Scott (AHS14)
    Het belang van ontwikkelen van spieren, tot in hoge leeftijd, weer goed uitgelegd 😉

    Like

   • Mariet, Mag ik wederom mijn verbazing uitspreken: wat een geweldige prestatie heb jij tot nu toe al geleverd. Het is werkelijk onvoorstelbaar.
    Met die grens van 88 CM kom je dus in de gezonde range. Dat zou nog zo’n 6 weken Taylor Paleo vragen, als ik mij niet vergis 🙂

    Geliked door 3 people

 55. Verslag 12-8
  8 uur FBG 5.5 Koffie
  12 uur 3 eetl. AZM
  13 uur BS 6.6
  14 uur, 1 ei, artisjok, 1 okra, 5 zwarte en 2 groene olijven,heel klein stukje geiten fetakaas.
  18 uur BS 7.5
  19.30 uur 2 eetl. AZM
  21 uur BS 5.7 23 EH Lantus
  23 uur BS 6.8
  Totaal 23 EH Lantus
  Calorieën 370

  13-8
  8 uur FBG 4.9
  Gewicht terug op laagste punt. ( schommeling van 0.5 kg )

  De bijna verdubbeling van de AZM inname is nu, denk ik, weer gestabiliseerd. Meer nemen was wel nodig, omdat bij zó weinig eten de darmflora weer ging ‘uitdrogen’

  Like

 56. Hallo Mariet, zojuist heb ik een half uurtje door het filmpje van Mobbs gezapt, maar jeetje wat een details! Als ik het goed begrijp dan is het verhaal dat glucosemetabolisme voor oxidatieve schade zorgt, waar ketose -bij grotere blootstelling aan zuurstof- je hiervoor behoedt. Maar betekent het nu ook dat ketose de natuurlijk staat voor mensen is? Dat suggereert volgens mij dat je amper fruit hoeft eten om gezond te zijn. Jij bent op dit moment overigens daar het levende voorbeeld van!

  Like

  • Tije, ik denk wel dat hij dat zegt. Tenminste als ik de uitleg van Melchior goed begrepen heb. Dan zou je kunnen zeggen dat het veel verder gaat dan alleen maar diabetes te behandelen/ terug te draaien, maar het tegengaan van de veroudering, waarvan diabetes maar een symptoom is.

   Dit zei Melchior:
   “Mariet, Charles Mobbs heeft heel elegant aangetoond dat het levensverlengende en robuustheid verlenende effect van calorierestrictie helemaal wegvalt zodra je de werking van de ketonen die bij calorierestrictie per definitie worden gevormd, blokkeert. Ketonen (en vooral beta-hydroxy-butyrate, BOB) veroorzaken dus het gewenste effect, en niet de calorierestrictie op zich. Opmerkelijk is dat BOB dit effect sorteert door via de hypothalamus het glucosemetabolisme in het hele lichaam naar beneden te schroeven, ten faveure van beta-oxidatie, ofwel vetverbranding.

   Mobbs toont aan dat de huidige manier waarop we met z’n allen tegen zowel een gezond metabolisme als tegen diabetes aankijken ‘verkeerd om’ is. Iedereen streeft naar een ‘uitstekende’ glucosetolerantie en ‘sublieme’ insulinegevoeligheid. Maar in een omgeving met neolithische hoeveelheden koolhydraten zijn die twee waarschijnlijk juist de oorzaak van alle moderne ziekten. We zadelen onszelf op met een zeer actief koolhydraatmetabolisme. De prijs die we voor die ‘excellente glucosetolerantie’ betalen, is versnelde veroudering (lees: degeneratieve ziekten). Diabetes is daar maar één voorbeeld van.

   Als jij er in slaagt om subnormale bloedsuikers te houden met zo weinig mogelijk insuline op een low carb paleo dieet, ben je beter af dan heel wat ‘gezonde’ glucosetolerante leeftijdgenoten en word je 100.

   Hoe vertel ik dit mijn lezers 🙂 ? ”

   En dit is een uitgebreide artikel van Mobbs,
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2755292/

   Like

   • Prachtige vroege paper van Mobbs et al, Mariet! Je ziet dat ze daar nog sterk focussen op hypoglycaemie als trigger van de glucose/vet switch. Iets later zouden ze ontdekken dat die trigger niet de hypoglycaemie op zich is, maar BHB, dat stijgt bij lage bloedsuikers.

    Constant hoofdzakelijk op glucose lopen (vaak eten, altijd veel koolhydraten) is een zesbaans snelweg naar het graf 🙂 .

    Hoofdzakelijk op glucose lopen met excellente bloedsuikers is een minder voordelige toestand dan voornamelijk op vet lopen (beta-oxidatie) met af en toe wat hoge bloedsuikers…

    Geliked door 1 persoon

   • Melchior, Ja dat is al van 2007, zag ik nu ook ! ( als we jou niet hadden 😉 )
    Toen was hij er nog niet helemaal, he.
    Maar ik begin het steeds beter te begrijpen, wat hij bedoelt, want het is 180 graden verschillend van streven naar lage HbA1c, door te focussen op goede glucosetolerantie en insulinegevoeligheid en dan zeker bij diabetes, door spuiten en slikken.
    Die goede waardes komen wel vanzelf als je op vet loopt, dan begin je bij het begin i.p.v. zoals ik nu moet: nog maar zien wat er te redden valt !
    ( beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald, ha, ha, is in dit verband een cynisch spreekwoord )

    Geliked door 1 persoon

  • Ik eet idd. bijna nooit fruit. Eén aardbei zo van de plant, wat grond eraan, ha goed voor de darmflora, of een pruim, half aangepikt door de eksters ( dat stukje snijd ik eraf ) Meer niet. Een enkele keer neem ik een vit.C tabletje, niet vaak.

   Like

   • Jij bent (wij zijn) natuurlijk druk bezig oude schade te hetstellen, maar ‘paleolitisch’ gezien lijkt me dat niet de ‘normale’ manier. Kan me zo voorstellen, dat als ze langs ‘een boom zo vol geladen’ kwamen ze best 2-3 pruimen (of meer) namen.

    Maar veel fruit is rijp in de herfst, dus misschien bedoeld om een vetlaagje aan te leggen voor de komende barre winter????

    Like

 57. Verslag 11-8
  8 uur FBG 6.8 koffie
  10.30 uur AZM 3 eetl. en naar sport
  12 uur BS 8.7
  14 uur BS 9.2 4 EH Rapid
  15 uur 1 gekookt ei, rest schenkel vlees met veel vet, komkommer, tomaat
  18 uur BS 5.8
  19 uur AZM 2 eetl.
  21 uur BS 6.9 22 EH Lantus
  23 uur BS 6.5
  Totaal insuline 26 EH
  Calorieën 370

  12-8
  8 uur BS 5.5
  Niet gewogen, want niet thuis. Ik moest de katten( drie, pfff ) verzorgen in A’dam, dus een nachtje daar slapen.Geen weegschaal in huis 😉

  AZM begint weer flink te werken. Ik merk heel duidelijk weer het verschil, dus ik vermoed dat, dat de BS weer even onstabiel maakt.
  Vooral het feit, dat het snel stijgt en ook weer snel zakt. Dat was in de beginperiode van AZM ook het geval. We zullen het zien. Als dit klopt moet het binnen een paar dagen weer gaan stabiliseren.

  Geliked door 1 persoon

 58. Verslag 10-8
  8.30 uur FBG 5.7 Koffie, paar stukjes kokosnoot
  11 uur 3 eetl. AZM
  13 uur BS 6.6
  14 uur Verse artisjok, gamba’s, knoflook, okra, tomaat, ( zie foto )
  18 uur BS 8.1 5 EH Rapid ( best hoog opeens )
  19 uur 2 eetl. AZM
  21 uur BS 5.4 21 EH Lantus een paar nootjes
  23 uur BS 6.7
  Totaal insuline 26 EH
  Calorieën 380

  11-8
  8 uur FBG 6.8
  Gewicht + 0.5 kg

  Ra,ra, waarom hoger BS en hoger gewicht ? Waarom ? AZM, even wennen aan dubbele hoeveelheid, weer darmgeroffel, enz. ?
  Te weinig vet ? I don’t know !

  Like

   • Melchior, ik denk ook, te weinig vet. Dat met de kokosnoten: het lukt niet om er genoeg van te eten en niet alleen omdat ze niet zo goed zijn. Zonder vet ook meer honger.
    Wel meer AZM, want ik merk dat ik dan weer betere darmwerking krijg.
    Nu kan het ook dat, dat weer even hogere BS geeft. Dat was in het begin van de AZM ook het geval.
    Opmerkelijk vond ik dat ná de 5 EH Rapid én de AZM om 19 uur weer snel zakte naar BS 5.4.( 21 uur )

    Soms ligt het aan iets totaal onwaarschijnlijks, zoals Big Moon, ha,ha 😉

    In ieder geval vandaag wat meer vet ?

    Geliked door 1 persoon

   • Dank voor het fototje Marietsebiel, dat leest veel leuker 🙂

    Wetenschapper of niet: “if it ain’t broken, don’t fix it” is mijn vrouws motto nadat ik weer eens iets nieuws uitprobeer 🙂 , dus ik kan me een beetje aansluiten bij MM om “Taleo Paylor” te blijven volgen tot het gewichtsverlies echt ophoudt of je “onder je gewicht zit” of ga tot 12 weken: geen stress om nieuwe dingen te zoeken of resultaten die niet werken… geen stress: lagere BS 🙂 Maar ik kan me inbeelden dat je zelf wel je keuze zal maken, net zoals ik pas “goede raad” opvolg als het duidelijk goede raad blijkt 🙂

    Ik dacht me te herinneren van mijn moeder die vroeger weightcontrollers (daarna weightwatchers geworden) volgde, dat die de boodschap meekregen: niet elke dag te wegen. Ik bedoel: ga jij daar even 1 extra fles water drinken in de hoop je glucose wat lager te krijgen, en lees je dat water straks ook op de weegschaal af.

    Veel succes alvast en prettige dag!

    Like

   • Stef,
    Je kan wel minder op de weegschaal gaan staan, maar de trend in je gewicht verandert er niet door. Die is misschien alleen maar moeilijker te interpreteren met minder data. Weightwatchers worden er misschien wat onzeker van, maar Mariet volgens mij juist niet. Ze heeft de cyclus prima in de gaten, met uitzondering van de laatst tweeks dan 😉
    Hoe meer je meet, des te meer je …..

    Geliked door 1 persoon

   • Stef, dat wordt idd. heel vaak gezegd: Niet iedere dag wegen, ha, ha. Doe ik lekker toch 😉
    Al bijna 3 jaar en mooi opschrijven. Want daar heb ik van geleerd dat 1 kilo erbij, die ene dag niks zegt, of soms weer wel. Namelijk vocht vasthouden.
    Pas na een paar dagen weer eraf. Dus wel de trend volgen in 1 of 2 weken, op en neer, gaat het uiteindelijk om de dalende lijn te gaan zien. Of de stijgende lijn,he. Maar gelukkig daalt die nu weer regelmatig.

    Geliked door 1 persoon

  • Tja… In principe is het natuurlijk paleo wat je nu eet. De uitstekende BG’s met weinig insuline had je volgens op puur paleo sans anything, toch? Aan de andere kant zou een beetje extra vet eigenlijk geen verslechtering mogen geven.

   Daniel zei gisteren iets over koffie en toevallig wilde ik daar onlangs ook over beginnen. Koffie is één grote paradox. Acuut verhoogt het perifere insulineresistentie, op de lange termijn lijkt het insulinegevoeligheid te verhogen. Het verhoogt stresshormonen, maar lijkt op termijn te beschermen tegen diabetes. Het heeft leverbeschermende eigenschappen, maar verhoogt bepaalde verdachte ontstekingsfactoren. Onlangs las ik dat er toch sterke aanwijzingen zijn dat cafeïne afbraak van kaakbot stimuleert en zo bijdraagt aan parodontitis.

   Koffie is definitief niet paleo en ik adviseerde het kwistig gebruik ervan alleen op basis van de literatuur, die grotendeels epidemiologisch is. Red je het om daar eens een poosje mee te minderen?

   Zelf ben ik de laatste dagen mijn royale koffieconsumptie aan het taperen, omdat ik het eigenlijk heel onpaleo vind om van zo’n sterk farmacologisch product afhankelijk te zijn. Wat ik merk is, afgezien van de bekende sufheid en wat hoofdpijn die al weer voorbij zijn, dat ik weer een beetje flauw wordt bij het zwemmen. Geen echte dips zoals in de brooddagen, en ook geen prestatievermindering, maar wel een licht flauw gevoel. Dat duidt volgens mij op een wat grotere insulinegevoeligheid.

   Like

   • Melchior,kan ik wel proberen, minder koffie. Ik dronk vroeger 2 koppen per dag. Nu nog 3 koppen cafeïnevrije koffie erbij. Die kan ik ook wel weer eens laten en kijken wat dat brengt. Vervangen door thee.
    Never a dull moment 😉

    Like

   • Stef, kokosrasp en kokosmelk ( van Aroy-D schijnt een goed merk te zijn ) heb ik in huis, dus !
    Maar niet alles tegelijk, anders weet ik niet meer wat wat doet.
    Ik hou het in gedachte 😉

    En die verse kokosnoten hebben ze waarschijnlijk ook in de grote toko in de Bijlmer.( via jouw link gevonden ) Dus daar kán ik ze gaan halen. Maar nu even nog niet !

    Like

 59. Mariet, over de koffie. Er zijn veel verschillende theorien over. Sommige noemen het onmisbaar omdat het allemaal goede effecten heeft, andere zeggen dat het slecht is. I dont know! Soms drink ik het omdat het lekker is!!

  Waar ik het vandaan heb weet ik niet meer, maar ik heb ergens gelezen/gehoord dat het insuline resistentie op roept, ook zonder suiker. Just saying. Kijk maar wat je ermee doet

  Geliked door 1 persoon

  • Kom net van webmd die even aanhalen dat koffie je bloedsuiker zou kunnen verlagen, maar ietwat meer heil zien in kaneel (en dan is het maar de vraag welke van de 2 soorten kaneel) en in een low fat vegetarisch dieet. (http://www.webmd.com/diabetes/features/diabetic-diet-6-foods-control-blood-sugar?page=2 )Nu dat laatste is zeker niet iets waar jij zou aan gedacht hebben – denk ik zo als ik je LCHF lees – , al gaat ook een Cordain naar low fat meat.

   Nu of niet eten drastisch is, wel, je kan nog drastischer door het negatieve calorie dieet te volgen: je zou dan dingen eten die je meer energie kosten om ze te verteren, dan dat je lichaam eruit kan halen…. Maar eigenlijk wou ik eerder een plezieriger idee aanhalen 🙂 Ook even de aloude spreuk: niet alleen kwantiteit maar ook kwaliteit: voeding is en doet meer dan calorieen.

   Maar leukere dingen: wat haalt die bloedsuiker nog omlaag, en dan vooral door eens te kijken naar alles behalve voedsel? Ik denk dan aan bewegen (en vraag me af wat soort beweging de beste is, ik zie onze voorouders vooral veel te voet rondwandelen) en stress verminderen (fototjes maken ipv tabelletjes schrijven 🙂 ) En dat dan weer verder drastisch uitwerken: in hoeverre is het omgekeerde van stress nuttig (en wat is dat dan wel: meditatie, ontspanning, slapen, dromen, kunstelen – iets doen met kunst dus 🙂 ,… Van die dingen?

   Geliked door 1 persoon

 60. Verslag 9-8
  8 uur FBG 5.1 Koffie, paar stukjes kokos
  ( AZM vergeten !? )
  13 uur BS 5.4
  15 uur 2 ei, tomaat, okra, artisjokken
  18 uur BS 7.9 v 3 EH Rapid En 3 eetlepels AZM
  21 uur BS 5.5 21 EH Lantus paar stukjes kokos en wat paranoten
  23 uur BS 6.5
  Totaal insuline 24 EH
  Calorieën 380

  10-8
  8.30 uur FBG 5.7
  Gewicht gelijk

  Door ’s avonds en/of ( de bedoeling is 2 x per dag ) AZM te nemen, langer slapen en meer dromen. Saaie hoor, lijstjes invullen, van calorieën, BS waardes tot in het oneindige, geen bal aan 😉

  Like

  • Ja, kan me voorstellen dat het saai wordt. De grote doorbraak zou zo langzamerhand toch echt moeten komen, zou je zeggen. Maar misschien is er ‘gewoon’ nog veel meer geduld nodig. Darmflora inderdaad niet uit het oog verliezen. Heb je die mail van Karen Pendergrass aan Robb Wolf gezien, gepubliceerd door Richard Nikoley?

   Ook averechtse effecten van alleen keto; een poeptransplantatie en RS moesten bij haar het schip keren. Zij deed een doehetzelf PT.

   Like

   • Die had ik nog niet gezien. Nu wel 😉
    Idd. weer eens goed voor de darmflora gaan zorgen. Weinig calorieën= weinig darminhoud, dus kans op verstopping. Twee keer AZM, meteen te merken.

    Karen Pendergrass: Ze had laatst ook een bericht op FB en in de IPMG groep, met heftige reacties:

    “I might lose my shit if I see another “Calories don’t matter at all when it comes to weightloss” post from within our Paleo community. Now, while I admit that the calories-in calories-out theory is flawed— and hormones and gut flora seem to play a much more significant role— calories do matter in weight loss. To put this bluntly, have you ever seen someone suffering from anorexia who was overweight? ( 😉 mooie uitspraak)

    Also, there have been studies showing that keeping under a 500 calories/day for 72 hours can normalize gut flora and improve markers for cancer. It can also be an effective weight loss tool if that’s your goal. I’ve posted it here because I know someone’s going to ask me about it.

    So do calories matter? YES. Am I saying count calories? Maybe, that depends on your situation and if you think you need to. If you have cancer, or if you’re trying to normalize your flora in an effort to lose weight, I’d suggest giving this a try. Why not? It’s three days.

    But more importantly, I’d like to see our community check each other more often. Sure it may hurt some people’s feelings who take this stuff either too seriously, or personally, but it would suck more if our movement was discounted based on the paleo people that say this sort of stuff.

    That’s my two cents ”

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20097433

    Like

  • Alles behalve Engelse BS hoor 🙂

   Nu als je bij al die calorieen alweer een klein fototje plaatst, dan wordt het al weer leuker. (en kan iemand misschien zien waar ie best een deftige, lekkere maaltijd ziet en hoeraa, maar 380 calorieen geteld dankzij jouw telwerk! Of zet ze in een post apart: per calorieenreeks 100/200/300/400/500…

   Wat die doorbraak betreft even met de losse vinger een bedenking: en wat als je geen extra insuline bijneemt, wordt dan “het laatste tegenwerkding” in je lichaam wakker om zelf insuline aan te maken?

   En een prettige dag daar alweer 🙂

   Like

   • Het gaat vast nog wel een tijdje duren. Maar wat geeft het 😉
    Ik was toch van plan oud te worden, dus ik heb tijd van leven !!!
    Waar het om gaat is dat ik weet waar ik naar toe wil en iedere kleine stap in die richting is er weer een.

    Door nu weer meer accent te leggen op ketose, merk ik dat het sporten weer beter gaat en het ook weer langer kan uithouden.
    Nu begonnen aan push ups. Eerst aan de stang, op heuphoogte en dan langzaam zakken, naar dichter bij de grond.
    Lekkere spierpijn 😉

    Geliked door 1 persoon

  • Ik hoorde op te taMtaM een MM melden dat je verse kokosnoten wil, dus natuurlijk ben ik er weer 8)

   Oja, 7.5 kg op 9 weken, daar waar Mark Sisson 1 pond per week aanraadt, ben je goed bezig! Doe daarbij de extra insuline die gegarandeerd vet zal aanmaken, en je bent zeer goed bezig! Proficiat Mariet!

   Even zeggen wat je precies wil? Alvast wat kokosweetjes: die dingen hangen groen aan de bomen hier. Op een hete dag klop je er 1 open, duw er een rietje in, drink al het rijk aan electrolyten lekkere water en je kan weer met gerust hart wat gaan zweten. Schoonvader trakteert daar wel eens op 🙂

   Oja, heb je behalve een rietje ook een lepel, dan kan je wat wit kokosvel van de wand schrapen: dat is zo een millimetertje dik, dun dus: moet je al wat kokosnoten schrapen vooraleer je daar verzadigd mee bent.

   En dan iets heel anders: verschrompelde bruine kokosnoten met 3 ogen in een supermarkt in de lage landen… Zijn de ogen ook nog wat beschimmeld en hoor je geen water meer: gegarandeerd niet je geld aan verspillen.

   Dit gezegd zijnde: die droge dingen zijn oude kokosnoten (niet vers vs bedorven) maar oud vs jong. De jonge is groen met dunne vleeswand (1 mm of zo, makkelijk met lepeltje weg te schrapen), de oude is bruin met dikke vleeswand (1 cm of zo, heb je een rasp voor nodig om dat vlees eruit te krijgen).

   Inderdaad: kokosrasp 🙂 Dus als je dat wil gaan eten, zou ik zeggen: gewoon kopen als kokosrasp. Wel ervoor zorgen dat de kokosrasp gedroogd is zonder dat er suikerwater over gesprenkeld werd, verborgen toegevoegde suikers weet je wel…

   Hoe eten? Zo als je graag knabbelt. Of maak er kokosmelk/room van: met veel of weinig water in de blender en hoppa lekker drinken. Blend er een banaan bij en hoppa: lekker zoete kokosmelk. (voor meer kokos info http://www.neopaleodieet.com/kokosmelk/) .

   In indonesie hebben ze dan weer een gerecht dat serundeng noemt (oppassen, in sommige recepten wordt suiker toegevoegd), maar komt erop neer dat geraspte gebakken of gegrilde kokosrasp flink lekkere accenten kan leggen op een gerecht, ik denk maar gewoon even sprenkelen over je dagelijkse salade.

   Antwoord dit je vraag wat Marietsebiel, zoniet, verder vragen 🙂

   Prettige zondag!

   Like

   • Stef, de bedoeling van het eten van gewoon een kokosnoot, in tegenstelling tot kokosolie is, dat het kokosvlees een onbewerkt product is. Net zo als olijven i.p.v. olijfolie 😉
    Dat was Melchiors voorstel om kokosnoot, onbewerkt te eten en toen begon de zoektocht. Dat bleek toch niet zo makkelijk, hier. Ze waren rot ( grauwgrijze pap ) of werden snel rot, bij het openmaken ( vieze ruik en ranzige smaak )

    En dan zit jij daar natuurlijk helemaal goed. Bij wijze van spreken, om de hoek, vers te oogsten !
    Die tip van jouw om rasp of snippers/chips te eten is waarschijnlijk een oplossing. Leonie heeft ze in haar webshop, rauwe chips, alleen nu uitverkocht 😦 En weer duur in verhouding met verse noten. 200 gr. € 2.95. Bij de Appie, verse stukjes, lekker, € 1.50 voor 100 gr.

    Mooie info op je site, Stef, over kokos. Bedankt !

    Geliked door 1 persoon

   • Aha, ik zie nu pas je uitleg over de verse kokosnoten, ik en vinden van wordpressreacties: niet practisch 🙂

    Ik snap hem, zo dicht mogelijk bij de natuurlijke bron blijven, doe ik ook. Wat kokos betreft is dat verse kokosmelk kopen hier: blijft ongeveer 1 dag goed in de ijskast. Zoals je al hebt gelezen is dat gewoon kokosrasp met water.

    Notenmelk maak ik ook altijd vers, dus nooit uit een pak wegens teveel extra spul dat niet hoeft en stukken goedkoper als je per noot rekent. Gewoon de noot – in kokosgeval de kokos rasp of stukjes droog vlees uit die bruine, oude supermarktkokosnoten – 1 minuut met water in de blender en klaar. Vooral niet zeven, want waarom zou je gezonde voeding weggooien 🙂

    Room maak je dan weer door gewoon te blenderen met minder water. Zet je het drankje in de ijskast, dat gaat het vet bovendrijven, als je daarmee verder wil. En je kan het allemaal uitkoken tot je echte kokosolie overhoudt. Probeer dat eens met verse olijven thuis in je keuken 🙂

    Dat water dat je toch nog zou vinden uit die bruine, oude kokosnoten, wordt hier niet gedronken wegens… is niet vers.

    Welke webwinkel heeft Leonie?

    Like

  • Kokosrasp + blender + 1 minuut = kokosboter! Wie zegt er dat het moeilijk is verse kokos te eten? Nu niet meer: https://www.youtube.com/watch?v=-OFQ567ETUs En wie weet, kan je met die boter ook bakken: dat zou pas goedkoop en snel zijn… zin in een experimentje Marietsebiel?!!

   En als het hard gaat regenen en je wat meer wil doen met je kokosnoten uit de supermarkt: 2 videos:

   Video 1.Don’t buy the stuff out of the can!
   Met tip hoe een goede kokosnoot te kopen, hoe te openen, hoe het vlees eruit krijgen (zonder raspen) en hoe er melk van te maken.

   Mijn tip: gebruik ook de kokos die overblijft. Als er 1 ding is wat we nu niet hebben vergeleken met onze paleo voorouders, dan is het vezelrijk voedsel. Dus vooral notenmelk drinken die je niet door een zeef of neteldoek haalt, maar wel alles opeten. Veel vezels, goed voor je darmflora, lagere BS 🙂

   Zelf maken doen ze hier bijna nooit wegens je kan de vers geraspte kokosroom zo kopen, of op de markt de verse kokosrasp kopen. (zit daar dus iemand met een mechanische rasp te raspen).

   Video2: If your coconutwater is rancic, it is NOT safe to drink! … en ga zo je eigen kokosolie maken – 200 ml van 4 noten (is dat goedkoop daar bij jullie ivm een kant en klare fles olie te kopen?) https://www.youtube.com/watch?v=f-oxR1Gt5lQ

   Zelf kokosolie maken doen ze hier alvast niet (tenzij de werkers op de kokosplantages die hun geld niet gaan spenderen aan olie uit de winkel) + kokosolie is hier vooral goed voor in je haar te doen en niet om mee te gaan koken. (ook dat haarolie gedoe doen de meesten alvast ook niet, want het houdt vliegen en mensen tever op afstand).

   Voila, volgende vraag graag 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Bedankt Stef, goede info. Ik heb de linken even opgezocht en veranderd, zodat je meteen kunt doorklikken.( hoop dat je dat oké vind )

    Ik heb er nog 5 liggen, kokosnoten. Dus ik ga het proberen.
    Ook met de tijgernoten, daar heb ik nog een hele pot van. Kan ik ook zo tijgermelk van maken. Gewoon knabbelen, zo als ik nu doe, is een beetje moeizaam. Dus even een nachtje weken en dan in de blender. In Spanje maken ze er Horchatta de chuffa van: Dat heb ik vroeger in Spanje vaker gedronken. Toen wist ik nog niet dat er resistant starch in zit 😉

    http://www.espanaymas.nl/artikel/recept-horchata-de-chufa
    Hier zit suiker in, maar het kan ook zonder suiker zag ik ergens anders, dat zal ik doen !

    Geliked door 1 persoon

   • Hoi Mariet,

    Heel goed dat je de links volledig hebt weergegeven, en ik die dacht: zal de http er maar afknippen, sommige bloggers zien dat dan weer liever… hebben we dus 2 keer gewerkt, wie zegt er dat we stilzitten? 🙂

    Dank voor de horchata de chufa: heb het nog nooit gedronken en wist niet eens van het bestaan van die knolletjes af. Echt zo lekker als amandelen of hazelnoten?

    Om notenmelk aan te zoeten, blender ik er naar smaak banaan door om zo te drinken: yummies 🙂

    Prettige dag, hier gaat het ook regenen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s