Ook nu weer, in 2015, een dag na dag verslaggeving. Omdat het moét, omdat het helpt, omdat het dwingt 😦 de aandacht erbij te houden.
De nieuwe meetstripjes voor het meten van de bloedsuiker zijn binnen. Nog iets meer voorgeschreven gekregen dan vorig jaar. Dat geeft de mogelijkheid om een à twee keer vaker te meten per dag.
Welke moment kiezen ? Dat is niet moeilijk, natuurlijk de postprandiale bloedsuikerwaarde 1 of misschien 2 uur ná het eten. Dat geeft inzicht in hoe snel de bloedsuiker zakt daarna. Daar ik maar één maaltijd per dag eet is dat haalbaar. Zo kan ik zien op welk voedsel mijn bloedsuiker het meeste stijgt en ook hoe snel die wel of niet weer zakt. Met lichte tegenzin, want wie wil nou alles weten ! Maar voor de wetenschap moet je wat over hebben 😉
🙂
4-1 garnalen, reuzel, kokosolie, boter, ui, knoflook, jalapeno, aardpeer, sla, hennepolie
7-1 zeefruit, mosselen, restje gehakt, kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, aardpeer, zeekraal, paprika, tomaat, sla, komkommer, hennepolie.
Voor 11-1 gemaakte wafels, recept in de comments. Dat witte is GEEN suiker, maar ijs. Omdat ik ze bewaar in de vriezer. Ze zijn ‘whole food’ dus zonder conservering middelen en daarom sneller bederfelijk., vandaar. Hooguit een half wafeltje per dag, dus dit is voor 4 dagen.
23-1 zeevruchten, reuzel, kokosolie, boter,restje geitenkaas, zeekraal, ui, knoflook, paddenstoelen, tomaat, sla,, komkommer, hennepolie.
Gevonden op de FB groep, de warriors : een uitgebreide kaart over de HbA1c ( in de VS afgekort tot A1c, waar ze ook de mg/dl gebruiken voor de bloedsuikerwaarde. In Europa wordt de bloedsuikerwaarde gemeten in mmol/l ) Ik vind dit een goede kaart omdat hij, in tegenstelling van andere kaarten of leidraden b.v. de HbA1c al sneller in de pre-diabetes fase zet, wat veel realistischer is. Dan wordt soms een HbA1c van 7.0 al als goed/redelijk genoemd.
Verslag 31-1
8 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie, 1 dadel, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.1
14.30 uur eten, half wafeltje, klont boter, geiten kaas, half bakbanaantje, yoghurt, scheutje slagroom
16 uur BS 7.3
18 uur BS 5.6 thee en 5 walnoten
21 uur BS 5.6 Lantus 28 EH
Totaal insuline 28 EH, 2 x metformine
Calorieën ± 550
1-2
8 uur FBG 3.4
Gewicht -2 ons
Bakbaan ook goed ‘gevallen’ 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Perfect, Mariet.
Ik hield m’n hart al vast, want een halve bakbanaan is nog best een lading suiker, relatief gesproken 🙂 .
Overigens denk ik dat de metformine een absoluut cruciale factor is in dit hele proces. Guess what, het is een potente glucagon-onderdrukker.
LikeLike
Melchior, ik was ook benieuwd en daarom ging ik om 4 uur al meten. Redelijke BS, en om 6 uur al flink gezakt. Bakbanaan is, bij mij in ieder geval, een flinke BS verhoger.
Vandaag weer ‘gewoon’ eten. Zeevruchten en groenten.
O, mooi dat de metformine glucagon onderdrukt. Dat zal dan het effect van de metfomine zijn.
Klinkt misschien gek, maar het voelt alsof het visceraal vet afneemt i.p.v onderhuids vetweefsel. Een licht gevoel in de buikholte, net alsof er gaten vallen, opzij van de heupbeenderen. En de buikspieren beter werken. Aan de buitenkant niet eens zoveel te zien van de verdwenen kilo’s..
LikeLike
Sorry, correctie, metformine is een potente glucagon antagonist. Het blokkeert het signaal van glucagon aan de lever. Zelfde effect.
LikeGeliked door 1 persoon
Mariet, even afgezien van het effect van metformine, de huidige (spectaculaire) trend kan alleen maar worden verklaard door een gestage vermindering van de concentratie ectopisch vet. Zonder een afname van ectopisch vet geen verbetering. Zoals we al eerder hebben gespeculeerd, mogelijk hebben jouw lever en pancreas extreem lang vastgehouden aan dat malgeplaceerde vet. Of misschien was het exceptioneel veel. Gezien de milde BG-stijging na de bakbanaan lijkt het erop dat er een eerste fase insulinerespons is. En dat de alfacellen dat signaaltje horen. Als dit klopt – en als er nog steeds ectopisch vet in de pancreas zit dat de paracriene communicatie dwarsboomt – dan mogen we nog (veel) meer verbetering verwachten…
LikeGeliked door 1 persoon
Melchior, dat moet haast wel, dat mijn lever en pancreas extreem lang vasthouden aan dat malgeplaceerde vet. Het zit er ook al zo lang. Bij weiniger en korter opgeslagen, zal het vast wel sneller kunnen. Zoals te zien bij het Taylor experiment.
De aanhouder wint, hoop ik 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Vlaggetje , toeter…. vlaggetje, toeter….
Komende zomer externe-insuline-vrij???? 😉 😉 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ha, Corrien, dat is de bedoeling !!! Wil ik toch echt graag, voor de AHS Nederland 🙂 🙂 🙂
Daar ga ik mijn stinkende best voor doen…
LikeGeliked door 1 persoon
Mariet, Check dit artikel eens als je wilt: http://diabetes.diabetesjournals.org/content/63/7/2222.full
Tutiel ‘Overfeeding of Polyunsaturated Versus Saturated Fatty Acids Reduces Ectopic Fat
‘
Groet,
LikeGeliked door 1 persoon
Tutiel = titel 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Ga ik doen, Tije, dank ❤
LikeLike
Verslag 30-1
8 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 6.1
14 uur eten: Zo eens iets heel anders, experiment !
Half wafeltje met flinke klont boter, stukje 50+ geitenkaas, geklopte slagroom, met geitenmelk yoghurt en ±15 bosbessen, halve Chayote vrucht
18 uur BS 5.5
21 uur BS 5.4 Lantus 28 EH en een dadel gegeten
Totaal insuline 28 EH 2 x metformine
Calorieën ± 570
31-1
8 uur FBG 3.6
Gewicht gelijk
Opmerkelijk ! Min of meer gezondigd, zin in fruit met slagroom en yoghurt. Ik dacht ‘what the heck’ altijd maar braaf zijn. Gewoon eens uitproberen, hoe ik daar op reageer. Dus wat meer koolhydraten, daar gaat mijn bloedsuiker vast van omhoog !
Wat schets mijn verbazing. BS juist omlaag, te gek.
Je zou bijna ( voorzichtig ) zeggen, dat ik daardoor zelf dat beruchte sliertje insuline produceer !? Dat fruit experiment heb ik een tijd geleden al eens gedaan, met als gevolg hoge bloedsuiker.
Of is het toeval 😦
LikeGeliked door 2 people
Mariet, geen toeval, denk ik. Mogelijk erg goed nieuws. Hier hoopte ik op toen ik – hoe lang geleden alweer? – begon over een koersverandering richting Bierviltje. Toen was het waarschijnlijk te vroeg. Zodra de alfacellen weer kunnen luisteren draagt een beetje glucose juist bij aan een optimale glucoregulatie.
Neem je toevallig al iets met extra jodium? Just asking, deze voorlopige waarneming is hoe dan ook prachtig. Ik zou voorzichtig doorgaan. Alles wijst erop dat Lindeberg Paleo – misschien zonder die zetmeelrijke knollen – uiteindelijk the best place to be is.
LikeLike
Melchior, dat hoop ik toch echt wel.
Ik denk dat halverwege het Taylor experiment, ik op verzoek, fruit heb gegeten, om te kijken hoe de bloedsuiker zou reageren. Toen ging de bloedsuiker nog flink omhoog door de blauwe bessen.
De laatste dagen bleef de BS wel stabiel maar toch iets hoger. Vooral de FBG.
Ja ik eet sinds Dinsdag weer vaker zeevruchten. En zeewier: kombu, nori en laver. Heel lekker. De laver velletjes eet ik als snack.
Voorzichtig verder experimenteren met koolhydraten ?
LikeLike
Ja, maar voorzichtig aan, dus geen grote hoeveelheden zou ik zeggen. En alleen fruit en noten, want daar kunnen wij primaten 100% zeker aardig mee overweg 🙂 .
Dit suggereert terugkeer van 1) iets van een eerste fase insulinerespons en 2) alfacellen die dat signaal oppikken en dus de glucagonproductie postprandiaal omlaag schroeven. Op dat moment werkt een beetje glucose bloedsuikerverlagend/regulerend (second meal effect, etc).
Dit zou echt fantastisch zijn.
LikeGeliked door 1 persoon
Melchior, stel je voor ! Dat zou wel het ultieme succes zijn van al die inspanningen. Afwachten, niet te vroeg juichen, maar wel blijven hopen 🙂
Zeker voorzichtig, alleen fruit. Sporadisch. Misschien weer eens voorzichtig een stukje banaan eten en kijken hoe de BS erop reageert. Noten eet ik wel vaker, walnoten verse, zelf uit de schil halen.
Deze post van Maelen Fontes: De Kitava vrouwen, van mijn leeftijd, hebben een FBG van 3.7 !!! Ik vanmorgen 3.6, ha.
http://maelanfontes.com/index.php/informacion-cientifica/54-resumenes-articulos/115-glucosa-e-insulina-en-ayunas-en-kitava-vol-1-numero-5-mayo-2012
LikeGeliked door 1 persoon
O nee, niet goed gekeken. De 3.7 IU/ml was het Fasting insuline niveau bij de Kitava vrouwen (dat is 25.7 pmol/L en pmol/L is de eenheid waarmee mijn lab meet, dus in die richting zou het insuline niveau moeten zijn, 7.2 is 50 pmol/L. Nou de mijne was de laatste keer 180 wel een verschil, pfff ) en het glucose niveau was tussen de 4.3 (4.0- 4.5) Jongere Kitava’s hebben lagere waardes.
In tegenstelling tot de huidige vrouwen in Zweden. Die hadden 7.2 insuline en glucose 5.4 (5-5.7)
LikeLike
Cool! Wat een goed nieuws! De metingen liegen niet. Wanneer ga je het weer proberen?
LikeLike
Tije, ja te gek, als het doorzet ! Straks, bij het eten een half bakbanaantje eten. Ik heb er nog in de vriezer. Weggestopt omdat ik er hoge bloedsuiker van kreeg 😉 Spannend !
LikeGeliked door 1 persoon
Met een likje kokosroom , jammie ? 😉
LikeLike
Hans, nee nu bio slagroom gekocht. Maar de volgende keer kokosroom. Die heb ik nog staan. Ook weleens, van ieder de helft. Is ook heel lekker 😉
LikeLike
Experimentrequest suggestie 🙂
Mariet: moest je ooit nog eens willen experimenteren met room en fruit: neem eens een verse schijf ananas, incluus de vezelige kern in het midden.
Redenen: lekker :), is eigenlijk strikt botanisch gezien geen fruit, zitten ook nog eens flink wat enzymen in die ook flink deftig meehelpen in de complexiteit van de spijsvertering, bevat best wat vezels en is een perpetuum mobile: de top kan je planten en dat geeft dan na zoveel maand weer een nieuwe, verse, gratis ananas 🙂
Prettige zondag alweer!
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 29-1
8 uur FBG 5.7 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13.30 uur BS 5.5
14.30 uur eten, garnalen, boter, reuzel, ui, knoflook, tomaat, paddenstoelen, kombu, komkommer.
15.30 uur 1 x metformine
18 uur BS 7.5
21 uur BS 6.5 Lantus 30 EH
Totaal insuline 30 EH 2 x metformine
30-1
8 uur FBG 5.2
Gewicht -2 ons
Laatste dagen geen super lage FBG meer, maar ook niet te hoog, eigenlijk heel stabiel.
LikeLike
Verslag 28-1
8 uur FBG 4.1 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
12 uur BS 6.1 ná de sport
13 uur BS 5.8
14 uur eten: bord soep met 2 kippenpootjes, half wafeltje met boter.
15 uur 1 x metformine
18 uur BS 6.5 nog een stukje kip gegeten ( laatste stuk, pan in de afwas 😉 )
21 uur BS 7.3 Lantus 30 EH en 2 x metformine 500 mg
Totaal insuline 30 EH
Calorieën ± 570
29-1
8 uur FBG 5.7
Gewicht gelijk
Vandaag weer aan de zeevruchten. Ik heb weer nieuwe voorraad. Moest ik in het begin echt wennen aan de zeevruchten, nu merk ik dat ik het vlees minder lekker vind vallen. Raar, maar waar.
Dus nu een paar dagen gecombineerde zeevruchten van, mosselen, garnalen, krab, witvis, enz. Daarnaast nog een pak rauwe ( grijze) garnalen. Die ga ik dus eten met de kombu.en andere groenten. En opletten wat het met de bloedsuiker doet.
LikeGeliked door 2 people
Mariet, mag ik vragen waarom je nog steeds insuline spuit terwijl je voeding koolhydraatarm is?
Ik ken inmiddels al heel wat ex-diabeten die al vrij snel van de insuline af waren.
Waaronder Petri die al binnen 4 maanden van insuline en metformine af was. http://gripopkoolhydraten.nl/werelddiabetesdag-2014-ex-diabeet-petri-als-lichtend-voorbeeld/
Ik ken meerdere voorbeelden. En juist het verlost zijn van insuline spuiten zal je afvalvermogen een boost geven.
Of heb je diabetes 1?
LikeLike
Yvonne, dat is mijn bedoeling zeker ook, om helemaal van de insuline én de metfomine af te komen.
Ik heb al 26 jaar diabetes, met, ik denk, zo’n 24 jaar insuline gebruik. Er is zelfs een periode geweest dat ik 260 EH insuline spoot, langwerkende en kortwerkende. Daarnaast rond 2003 nog eens, eerst Avandia en daarna Actos slikken. Van dat alles werd ik superdik.
In 2003 ben ik ( ook ) begonnen met Atkins, waardoor ik ± 15 kilo afviel en minder insuline nodig had. Die kilo’s bleven eraf door koolhydratenarm te eten.
Begin 2012 Paleo/ HFLC/Ketose/IF, de actos eruit en steeds minder insuline en tot nu toe weer 30 kg eraf.
Het laatste jaar: het Roy Taylor experiment om de lever en pancreas te ontvetten en dus vooral de pancreas weer ‘normaal’ te laten werken.
Als een diabeet pas een korte tijd, b.v. een paar jaar gediagnosticeerd is, is diabetes makkelijker te reversen. Dat is ook de ervaring van Roy Taylor tijdens zijn experiment. Misschien wel omdat de lever en pancreas minder vet zijn geworden en nog niet helemaal beschadigd zijn.
Bij mij was het lang de vraag of het überhaupt mogelijk was de pancreas weer aan de praat te krijgen. Zodat ik zelf weer insuline kon maken, om de naast gelegen alfacellen te laten luisteren naar het insulinesignaal en te stoppen met glucagon produceren.
Want dat is wat de theorie van Unger zegt. Dat diabetes vooral een probleem is van het ongeremd produceren van glucagon, waardoor de glucose niveau’s bij diabeten veel te hoog zijn.
Heel weinig koolhydraten eten helpt heel veel en soms genoeg, maar echt genezen doet het niet. Wel als de lever en pancreas ontvet worden. En bij diabeten, die pas kort diabetes hebben zou dat weleens genoeg kunnen zijn.
Het begint zich af te tekenen: ik val weer af, mijn insulinebehoefte zakt weer. Mijn HbA1c is 5.4 en binnenkort wordt mijn insuline niveau en C-peptide weer gemeten. Zodat ik kan zien of de eerste gezakt en de tweede verhoogd is. Daar hoop ik op.
De sinds december toegevoegde metformine helpt daarbij.
Zomaar stoppen met insuline is geen optie, dat zou een waarschijnlijk te lange periode van hoge glucose levels opleveren, met risico op complicaties. Daar heb ik nu nog geen weet van, en die ik had, zoals vocht in de benen zijn al een hele tijd verdwenen.
Dus ik doe het stapje voor stapje, maar ik kom er 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 27-1
8.30 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
14 uur BS 5.8
!5 uur eten, soep, bone broth, wortel, knolselderij, prei, knoflook, zoete aardappel, kombu, stukje geitenkaas.
16 uur 1 x metformine
18 uur BS 7.5
21 uur BS 6.5 Lantus 30 EH
Totaal insuline 30 EH
Calorieën ± 520
28-1
8 uur FBG 4.1
Gewicht + 2 ons
Gisteren kombu en nog meer soorten zeewier zoals nori, zeevruchten, gedroogde paddenstoelen, bitter meloen en banana blossem in blik, Chayote ( soort vrucht, mij aanbevolen door een mevrouw die er wel 5 kocht ) en Daikon bij de toko gehaald.
Dat wordt weer veel uitzoeken op het web 😉
LikeLike
IF-dagje gedaan Mariet? Om 17:00 pas eten, knap hoor.
Hey, een andere vraag; wat vind jij van waterkefir? Is dat wat? Ik geloof dat jij een tijdje melkkefir gebruikte toch? Ben je daar mee gestopt? Ik zoek een goed alternatief voor limonade, voor de kinderen. Groet,
LikeLike
Tije, om 3 uur gegeten 😉 Normaal meestal om 2 uur, maar door boodschappen wat later. Maar eigenlijk doe ik bijna iedere dag IF, door maar één maaltijd per dag te eten. Af en toe nog wel eens wat noten ofzo daarna.
Ja, waterkefir, lijkt me wel wat maar tot nou toe is het er niet van gekomen.
Wel een tijdje melkkefir gemaakt, maar dan niet van melk maar van slagroom. Dan ontstaat er een soort van creme fraiche. Erg lekker. Maar omdat ik de zuivel er grotendeels uit gegooid heb, ben ik daar weer mee opgehouden.
Ik wil de waterkefir wel gaan maken. Waarschijnlijk bestellen via deze site: http://www.kefirshop.nl/a-24473785/kefir/waterkefir-levende-korrels-20-gram/
LikeLike
Tije, ik heb zowel de water- als de melkkefir gemaakt. Ik moest er in beide gevallen mee stoppen omdat het mijn bloodsuikers te veel omhoog stuwde.
De waterkefir liet ik zelfs 48 uur fermenteren, maar het hielp niet.
LikeLike
Kefir: dat maakt deels alcohol, is dat wel goed voor de bloedsuiker?
Als je graag bubbles hebt, kan je een “bubbelmachine” kopen: een CO2 gastank aan 1 kant, water, fruitsap,… aan de andere kant, mengen en hoppa: drankje met bubbels.
Vroeger nam ik al eens een lege gelule van bij de apotheker, vulde het met baksoda, dat dan in een limonadefles met fruitsap, en wachten tot de gelule breekt en de baksoda met het zuur belletjes begint te maken…. Leuk, maar veel sneller en makkelijker is gewoon spuitwater mengen met geblenderd fruit: dus alle vezels gaan nog steeds bij in je glas en je hebt bubbels met smaak 🙂
LikeLike
Jo tB,
Okay, die hoge bloedsuiker is precies wat ik probeert te voorkomen. Op dit moment drinken mijn kinderen vooral suikervrije limonade, maar het nadeel van die zoetstoffen is dat het net zo goed je gebit aantast. Naast de andere nadelen die Loren Cordain laatst op zijn blog publiceerde.
Stef, het gaat niet om de bubbels, die vinden mijn kinderen niet lekker. Ikzelf ben er trouwens ook niet zo gek op, maar bedankt voor het idee.
LikeLike
Tije, dit is een site met nogal veel informatie over waterkefir.
Bij het kopje Recepten en de commentaren staat veel info. over hoe en waarvan te maken.
Ook dat de suiker/lactose omgezet wordt in goede bacteriën.
LikeLike
@Marietsebiel : de bacterieen in de kefir maken zuren aan (vergelijk yoghurtbacterien: maakt de melk zuur). De gist in de kefir maakt de bubbels en de alcohol (vergelijk met echt gemberbier, dat ook door een bacterieen/gist mengsel gemaakt wordt – is genaamd de GBP: Ginger Beer Plant). De link die je aangeeft spreekt van 0.5 tot 2% alcohol.
@Tije: aan welke eigenschappen moet het drankje voor je kinderen zoal voldoen, zodat we wat gerichter zullen antwoorden 🙂
LikeLike
Verslag 26-1
8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 4.8
14.30 eten, mosselen, tomaat, half wafeltje, boter en geitenkaas, handje noten
15.30 1 x metformine
18 uur BS 7.0
21 uur BS 6.3 Lantus 28 EH
Totaal insuline 28 EH 2 x metformine
Calorieën ± 570
27 -1
8.30 uur FBG 4.9
Gewicht – 5 ons
LikeGeliked door 3 people
Paleo rocks, maar die metformine swingt lekker mee zeg!!!!
😉
LikeGeliked door 3 people
Heb jij al gezien op het internet dat men (ook jouw vriend Steve Cooksey) een beetje terugkomt om alleen AZM te nemen?
http://freetheanimal.com/2015/01/heres-goddess-right.html#comment-696293
Ze lijken meer op de fiber toer te gaan.
LikeLike
Heb ik gezien Jo 😉 Wat doe jij nu zoal, op dit moment ?
LikeLike
Ik ben momenteel allerlei groentes aan het fermenteren en concentreren op mijn darmflora. Heb al komchi gemaakt, wortelen, komkommers en Zuurkool.
LikeLike
Eet meer vezels!
Leuk dat er eindelijk weer op de fiber toer gegaan wordt 🙂 Als er 1 ding duidelijk anders is dan in de paleo tijd, is het gehalte aan vezels dat we eten.
Een appel waarin je nu bijt en waarvan het sap over je kin loopt, is niet echt zoals fruit in het stenen tijdperk: er wordt in de “moderne” landbouw geselecteerd op/bijgemest naar meer water en minder vezels: aja: alles waarop de consument niet moet kauwen verkoopt makkelijker (behalve kauwgom dan).
MM zal wel voorbeelden kunnen aanhalen uit de mosselbaai van vezelrijk plantenvoedsel (hij noemde AZM toenertijd ook een hack, dus van zodra je iets beters vindt, best overschakelen op dat betere, net zoals je met je eiwitshakes bent overgeschakeld op echt eiwit Mariet).
Voorbeelden van oertijd oerwoudfruit uit Maleisie zijn de durians: super vezelrijk vergeleken met “fruit uit de supermarkt”. Voor wie geen durian kent: tokos verkopen ze gecultiveerd uit Thailand: geeft alvast een idee van hoe fruit er bij een verzamelaar heeft uitgezien.
Ander voorbeeld uit Maleisie van de Iban tribe: die eten varens, kan je je ook voorstellen hoe vezelrijk dat is.
Terug wat wilde, eetbare planten in je tuin gaan kweken Marietsebiel: meer vezels op je bord 🙂
Dus nog maar 5 kilotjes (hoeveel ons is dat?) en je bent op je ideale gewicht? Succes!!!
LikeLike
Verslag 25-1
8 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie, 1 x metfomine
11 uur AZM
13 uur BS 5.0
15 uur eten: zure mosselen, 2 kippenpootjes, spruitjes. Klein stukje wafel, boter, likje jam
15.45 1 x metformine
18 uur BS 6.5
21 uur BS 6.9 Lantus 28 EH
Totaal insuline 28 EH 2 x metformine
Calorieën ± 570
26-1
8 uur FBG 4.9
Gewicht gelijk
Vitamines gaan slikken voor de verkoudheid. D3, C, B12, Omega 3. Vandaag ietsje beter, in ieder geval niet erger.
LikeGeliked door 1 persoon
Mariet, heb jij ook dat door de verkoudheid je bloedsuikerspiegel hoger is? Mijn schoonvader (ook type 2) noemde dat, maar ik twijfel of het niet andersom is; hogere bloedsuier –> meer kans op verkoudheid.
LikeLike
Tije, je schoonvader heeft gelijk 😉 Een ontsteking, door een infectie, of het nu een virus of bacterie is, geeft altijd een hogere bloedsuiker. Eigenlijk wel logisch als je bedenkt dat het metabool syndroom ( inflammation ) ten grondslag ligt aan diabetes. Door de verkoudheid bv reageert het lichaam op de indringer(s) en neemt de insulineresistentie toe. Dat is ook mijn eigen ervaring. Dat is ook de reden, waarom diabeten wordt aanbevolen een griepspuit te halen, om het risico te verminderen van een koortsaanval met als gevolg hoge bloedsuikers.
De verkoudheid, die ik nu heb, heeft maar weinig invloed op mijn bloedsuiker. Dat is dan weer een goed teken 😉
( door Paleo, afnemen van de inflammation ? )
Maar door de ‘nieuwste’ inzichten over glucagon kán het ook anders liggen !!! ( alles op losse schroeven, he ) Maar de hoge bloedsuikers komen wel door de koortsreactie van het lichaam, denk ik 😉
LikeLike
Verslag 24-1
8 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.6
14.30 uur: eten 2 kippenpootjes, kokosolie, reuzel, boter, zout, peper, kurkuma, gember, ui, knoflook, champignons, spruitjes,
15.30 uur 1 x metformine
18 uur BS 7.0
21 uur BS 6.2 Lantus 28 EH
Totaal insuline 28 EH en 2 x metformine 500 mg
Calorieën ± 570
25-1
8 uur FBG 5.2
Gewicht gelijk
Verkouden, verstopte neus, gaat al een tijdje op en neer. Weer bijna weg en weer terug.
LikeLike
Heerst. Het wordt tijd dat de zon weer wat hoger aan de hemel komt, want de meeste mensen zijn nu goed door hun vitamine D heen.
Ik werd ook ineens verkouden (was al tijden niet gebeurd). Neem nu stiekem maar weer een poosje 25 ug D3/dag 🙂 .
Roger Unger is verschenen op de radar van Tim Noakes. Hem wacht een openbaring. Ik wed dat hij het hoofdstuk over diabetes in zijn nieuwe boek volledig zal herschrijven.
LikeGeliked door 1 persoon
Melchior, heb ik iedere winter. Te weinig zon inderdaad. Ook maar weer D3 gaan slikken. Ik ben niet echt van het slikken, maar misschien ook C en B12 ( voor de metformine ) zo af en toe, nu in de winter.
Fantastisch, dat Tim Noakes Inger heeft ontdekt, ja echt een openbaring, ook voor hem.
Gisteren én vandaag naar een video Maelán Fontes, AHS2012, gekeken. Nog een paar keer kijken. Engels en dan nog zijn accent, maar de tweede keer ging het al beter. Mooi, van wat ik er nu van snap.
LikeLike
Bij mij heerst sinds 2,5 jaar , sinds soft- paleo , en met vitamine D3 suppletie 2x daags 2000 IU geen verkoudheid , griep en andere winterse ongemakken meer , het mooiste is wel geen herfst/winter depressie meer waar ik al sinds heugenis last van had ! Loop tijdens de dagelijkse wandeling nu regelmatig ( dom , hihi, goed tegen stress ) te grijnzen ……
James heeft gelijk met de theorie dat de mens boven de zoveelste graad sowieso vit. D3 tekort komt , mijn N=1 dus bij deze 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Hans, heel verstandig denk ik. En dat je er vrolijk van wordt is natuurlijk een opsteker.
Vandaag weer begonnen met de D3 25 ug, ga ik nu braaf iedere dag slikken. Inderdaad te weinig zon hier in de winter, zeker.
En vandaag ook Vit C, Vit B12 en Omega 3 krilolie, met astaxanthine.
Ik heb al twee jaar de griepspuit overgeslagen, dus even de weerstand opkrikken.
LikeLike
Ha, ha, ha, grappig, Mariet. Ik heb zowel gisteren als vanochtend opnieuw naar deze lezing van Maelan geluisterd:
Maelan zit als gezegd ook volledig op het glucagonocentrische spoor. In deze lezing wil hij eigenlijk zijn ADILAN-project uitleggen, maar hij blijft volledig haken in het glucagonverhaal — en terecht. Hij benadrukt dat tarwe abnormale glucagonreacties uitlokt (eerst aangetoond door Jönsson). Een vette nagel in de doodskist van alle nay sayers. Brood maakt meer kapot dan je lief is.
LikeGeliked door 2 people
Ha, ja, grappig. Ik keek naar deze:
Hij heeft het ook over Ian Spreadbury en Staffan Lindeberg.
LikeLike
Wow, de ADILAN video is inderdaad hartstikke duidelijk over de glucagon 😉
LikeLike
WAUW: weekje niet bijgelezenen er gaat hier een complete medische bibliotheek open dankzij Tije en triple-M!!!!
LikeGeliked door 2 people
Bonebroth kippensoepje koken, en drinken uiteraard ☺ beterschap!
LikeLike
Ha, Stef, sinds gisteren staat de bonebroth te trekken. Geen kip, maar wel schotsehooglanderbotten. Ook lekker toch ?
Straks is tie klaar ;- Kopje voor het slapen !
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 23-1
8 uur FBG 3.8 Koffie en kokosolie, 1 dadeltje, 1 x metformine
12 uur BS 6.3 na de sport
13 uur BS 6.7
14 uur eten, zeevruchten, reuzel, kokosolie, boter,restje geitenkaas, zeekraal, ui, knoflook, paddenstoelen, tomaat, sla,, komkommer, hennepolie.
18 uur BS 6.4
21 uur BS 6.2 Lantus 28 EH
Totaal insulin 28 EH
Calorieën ± 570
24-1
8 uur FBG 4.2
Gewicht -2 ons
Ietsjes hoger door de sport ? toch insuline verlaagd. Geen punt dus.
LikeLike
Mariet, de reden dat ik over schelpdieren begon (die jij tot mijn vreugde bijna dagelijks eet 🙂 ), is deels gestoeld op het absolute feit dat die een cruciale rol speelden in onze evolutie tot ‘mensch’, maar ook omdat jodium een belangrijke rol lijkt te spelen in de paracriene communicatie in de eilandjes waar we het de laatste tijd zo veel over hebben. Mensen hebben in tegenstelling tot andere primaten geen jodiumsparend vermogen (we plassen het uit), wat suggereert dat het altijd erg royaal aanwezig is geweest in de omgeving (kustlandschap, Mosselbaai). Nu zou het kunnen dat jij ondanks je redelijke schelpdierconsumptie om de een of andere reden toch nog relatief te weinig jodium binnenkrijgt. Een nog rijkere bron van jodium zou dan theoretisch een flinke zet in de goede richting kunnen geven.
Zeewier?
Hoewel er risico’s kleven aan jodiumsuppletie, worden die over het algemeen sterk overdreven.
Een onbescheiden vraag. Heb je wel eens cystes in de voorgevel gehad? Zo ja, dan is dat een sterke aanwijzing voor relatief jodiumtekort.
LikeLike
Melchior, heb ik gehad, maar al erg lang geleden. Ik denk 1989/1990. Dus vlak na de diagnose diabetes. Ik geloof, twee keer en door de huisarts open gemaakt en antibiotica geslikt. Daarna nooit meer.
ik volg het blog van Terry Chattsworth, zij heeft het heel vaak over jodium.
Dus op zoek naar zeewier, naast de schelpdieren 😉
LikeGeliked door 2 people
Dank voor de link. Enlightening om mijn symptomen bij een ander voorbij te zien komen inclusief de lage lichaamstemperatuur (iets wat Melchior destijds met permissie bestempelde als lariekoek). Nu weet ik waarom ik het dit jaar minder koud heb. De Lugul heeft gewerkt. Nu de darmflora nog…
LikeLike
Kombu is van alle zeewiersoorten het rijkst aan jodium.
LikeLike
Melchior, dan ga ik deze week weer naar de toko en kombu kopen 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 22-1
7.30 uur FBG 4.0 Koffie en kokosolie, 1 dadeltje,1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 4.4
14 uur eten, 1 half wafeltje, flinke schijf boter, kaas, tomaat, sla
15 uur 1 x metformine
18 uur BS 4.3 thee en handje noten en blikje sardines
21 uur BS 5.3 Lantus 30 EH
Totaal insuline 30 EH
Calorieën ± 530
23-1
8 uur FBG 3.8
Gewicht gelijk
Geweldige bloedsuiker, als het vandaag zo blijft, vanavond weer minder spuiten 😉
LikeGeliked door 3 people
De trend is echt geweldig, Mariet.
Voor een goed (of zo goed mogelijk) begrip van het paracriene orkest in de pancreas hebben we hier tot nog toe een belangrijke speler buiten beschouwing gelaten.
In de eilandjes van Langerhans bevinden zich naast de betacellen (insuline) en alfacellen (glucagon) ook nog de deltacellen. Deze cellen maken somatostatin, dat een krachtig remmend effect heeft op zowel de betacellen (insulineproductie) als de alfacellen (glucagonproductie). Maar het remmende effect op de alfacellen is groter dan dat op de betacellen. Het is dus best mogelijk dat er in diabetes type 2 onvoldoende somatostatine wordt aangemaakt. Dit biedt verdere aanknopingspunten bij het zoeken naar oorzaken en oplossingen.
Somatostatin wordt ook op diverse andere plakken in het lichaam aangemaakt en lijkt overal voornamelijk paracrien te werken (dus een effect te hebben op de hormoonafgifte van nabijgelegen endocriene cellen).
Leuk he 🙂 ?
LikeGeliked door 2 people
Te gek Melchior, dus dat kán ook een rol spelen. Heel leuk, weer een vondst. Want die somatostatine werd door Roger Unger toch als een mogelijk medicijn genoemd !? Zou het dan zo kunnen zijn dat door het ontvetten van de pancreas ook die somatostatine weer gaat werken. Ik zag al een plaatje in een pdf van Patrik Rorsman waar de pancreas stond met betacellen, alfacellen en Y-cellen= somatostatin : zo als hij ze noemt ( kijken of ik de pdf hier kan plaatsen anders via email )
Deze man bedoel ik : http://www.ocdem.ox.ac.uk/patrik-rorsman-diabetes-and-insulin-secretion
LikeLike
Kanttekening:
Er is hier een vogel die zeker weet dat het lente is, ha, ha, ha. Fiet fiet fiet fiet fiet fiet fiet fiet, ad infinitum. Horen jullie dat ook?
LikeGeliked door 2 people
Bedoel je dat als beeldspraak voor Mariet? Want het is hier toch echt -3′ buiten! 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Jaaaaa, ha, , 🙂 🙂 🙂
LikeLike
Mariet, ik ken ze alleen als deltacellen, maar het Griekse teken voor delta lijkt inderdaad een beetje op een y.
Ja, ik vermoed dat er ook zoiets bestaat als deltacel dysfunctie. Lipotoxiciteit als primaire oorzaak ligt natuurlijk voor de hand. Bij mensen die op tijd interveniëren (met bijvoorbeeld Taylor) gaat het hele orkest vermoedelijk weer synchroon spelen.
LikeLike
Verslag 21-1
8 uur FBG 5.5 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
13 uur BS 7.1
14 uur eten garnalen, olie, sla ( onderweg )
18 uur BS 5.5 thee met klein stukje wafel en flink stukje boter
21 uur BS 6.0 Lantus 30 EH
Totaal insulie 30 EH
Calorieën ± 490
22-1
7.30 uur FBG 4.0
Gewicht -2 ons
Gisteren nog wat spanning in de buik, weinig gegeten. Vandaag weer beter. Gewicht gestadig naar beneden.
LikeGeliked door 1 persoon
Hey Mariet, weer een hogere FBG met verlies van gewicht! En weet je nog dat jij je een tijd terug ook eerst beroerd ging voelen alvorens je gewicht verloor? Toen bedachten we daarbij dat je een nieuw vetlaagje aanboorde, tjokvol onschadelijk gemaakte gifstoffen….😁
Apart hiervan; ik denk ik lees Veech nog eens om te kijken of ik nog wat kan ontdekken. https://www.grc.com/health/Therapeutic_Implications_of_Ketones.pdf
En ja hoor! Eerste paragraaf, legt hij precies uit wat het verschil is voor het hart tussen glucose en ketonen
LikeLike
“A detailed metabolic control strength analysis of glycolysis in heart under the four conditions led to several major conclusions [1]. Firstly, the control of flux through the glycolytic pathway was context dependent and shifted from one enzymatic step to another depending upon the conditions. There was not one key ‘‘rate controlling’’ reaction, but rather control was distributed among a number of steps, including some enzymes that were very close to equilibrium. The absence of a single dominant rate controlling step in a pathway calls into question the assumptions on which many pharmaceutical discovery programs have been based [3]. Secondly, when perfused with glucose alone, there was consistent glycogen breakdown, whereas with addition of ketones, insulin or the combination, glycogen synthesis occurred.Addition of either ketones or insulin, increased intracellular [glucose] and theglycolytic intermediates in the first half of the glycolytic pathway from 2 to 8 fold. Thirdly, addition of either ketones or insulin leads to an increase in the measurable hydraulic work of the heart, but a net decrease in the rate of glycolysis. Associated with the increase in hydraulic work and decrease in glycolytic rate addition of ketones or insulin increased the free cytosolic [ATP]/ [ADP] [Pi] ratio three to five fold and a similar change in the [phosphocreatine]/[creatine] ratio showing that both ketones or insulin increased the energy of the phosphorylation state of heart significantly compared to perfusion with glucose alone. These data clearly show that addition of either ketone bodies or insulin, markedly improved the energy status of working perfused heart. How ketone bodies could increase the hydraulic efficiency of heart by 28% could not be explained by the changes in the glycolytic pathway alone, but rather by the changes that were induced in mitochondrial ATP production by ketone body metabolism.”
LikeLike
Tije, ja ik denk dat je gelijk hebt. Inderdaad, ik kom weer aan een laag vet, die er al lang zit. Dus logisch, een herhalend patroon. Had ik weer even niet aan gedacht, dank je voor de reminder.
Heel interessant, dat verschil voor het hart tussen glucose en ketonen.
In mijn familie ( 5 stuks, ik en 2 broers en 2 zussen, en alle 5 diabeet ) zijn er drie met hartfalen. Een broer iets minder, maar zus ( bypass, tijd geleden ) en jongste broer 65 j, 6 jaar jonger dan ik ( al vaker hartinfarct ) heeft zo’n 2 jaar geleden weer een gehad en nu een icd kastje, en vaker klappen. Echt zorgelijk. Maar niks willen horen van mij.
Mijn vader is 80 jaar geworden, diabeet, geen hartproblemen, maar een heel precies mannetje, die redelijk ‘ouderwets’ gezond at. Niet LC, maar wel whole food, spaarzaam eten en waarschijnlijk genetisch bepaald een sterk hart. Hopelijk heb ik dat van hem geerfd. Want bij mij nooit echt hartfalen, maar wel een tijd lang hoge bloeddruk en pillen.
Door Paleo en ketose en misschien ook het sporten is mijn bloeddruk nu totaal normaal, geen pillen meer.
Ketose rocks, voor hartfalen én diabetes, als je die pdf leest is er weer een tipje van de sluier onthult. We blijven doorstuderen en experimenteren, totdat alles zo klaar is als een klontje gesmolten kokosolie 😉
LikeGeliked door 3 people
Verslag 20-1
8 uur FBG 4.3 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 4.9
15 uur eten, weinig, geen honger, beetje misselijk, stukje geitenkaas, sla, komkommer, later nog wat noten.
15 uur 1 x metformine,
18 uur BS 5.8
21 uur BS 7.0 Lantus 31 EH
Totaal insuline 31 EH
Calorieën ± 500
21-1
8 uur FBG 5.5
Gewicht – 3 ons
Af en toe weer wat last van de darmen door de metformine, beetje misselijk, rommelen, spanning, nog niet eens echt diarree. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik nu weer regelmatig AZM neem. Dat zorgt voor wat meer rust, denk ik.
Vandaag weer wat afgevallen, met wat hogere FBG.
LikeGeliked door 1 persoon
Hey Mariet,
Even een nieuwe reactie, omdat ik dit zo’n interessant onderwerp vind.
Het is ontzettend lastig te begrijpen! Ik moet elke keer opnieuw alle factoren voor ogen houden. Maar waar het om gaat is de cascade die optreekt op celniveau. Die is dat glucagon de beta andrenerge receptor activeert. Veel mensen met hartproblemen slikken om die reden beta-blokkers, om die receptor te blokkeren. Het sympatisch zenuwstelsel kan deze recptor activeren m.b.v. adrenaline.
Maar goed; activering van de beta-andrenerge receptor zorgt dus voor verhoogde/krachtiger hartslag.
Het werkt als volgt: Glucagon komt op de beta-andrenerge receptor. Deze zit op het celmembraan en geeft eensignaal af (via ATP) waardoor de hoeveelheid cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) in de cel toeneemt. Deze toename activeert de proteine kinase a (PKA) enzymen. De PKA-enzymen deactiveren de fosfolamban (PLN: waar ik een genmutatie in heb ;-)). De PLN zit op het membraan van het sarcoplasmic rectilim (SR). De PLN zit tegen de calciumpomp (SERCA2a) aan en remt deze standaard. Activering van de PLN door PKA betekent dat de PLN zijn remmende werking op SERCA2a verliest. Hierdoor pompt SERCA2a meer calcium het SR in. Meer calcium in het SR betekent dat het myofilament krachtiger samentrekt.
Ik ben dus familiair belast met een mutatie in het PLN-gen. Waarschijnlijk betekent dit dat de PLN zijn remmende werking op SERCA2a vasthoudt. Anders gezegd; op het moment dat ik mij inspan, moet het hart meer kracht leveren. Maar dat gebeurt bij mij dan niet, want PLN blijft SERCA2a remmen. De hartspier blijft dus slap. Dat is in wezen dus harfalen.
Ter illustratie het volgende filmpje van (baanbrekend) gentherapie, waarin ze op de een of andere manier die SERCA2a weer aan de praat weten te krijgen.
Overigens dat ik het vermoeden heb dat ketose ervoor zorgt dat mijn PLN wel naar behoren werkt, getuige immers mijn verbeterde hartritme (van 5% extrasystolen naar 0%!!! Jippie!!)
LikeGeliked door 1 persoon
Nog een nagekomen bericht;
De activiteit van Proteine Kinase A (ook wel cAMP-dependent protin kinase geheten) bepaalt of Omega 6 vetten je dikker maken of niet!
Wannee je Omega 6 vetten in combinatie met koolhydraten eet, dan zet dit aan als vet, want de activiteit van PKA is minder.
Eetje omega 6 in cobinatie met eiwitten, dan produceer je meer glucagon wat je PKA activeert. De omega 6 maken je in dat geval niet vetter!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18070879
Maar het vreemde is dat jij als diabeet dus een hoge glucagonwaarde hebt….?
LikeGeliked door 1 persoon
Wow Tije, dit ga ik hopelijk wel begrijpen. Maar niet meteen, dat moet ik eerst nog een paar keer achter elkaar doorlopen.
The high protein diet increased the glucagon/insulin ratio, leading to elevated cAMP-dependent signaling and induction of cyclooxygenase-mediated prostaglandin synthesis.
Dit zinnetje ! zou ik wel graag beter begrijpen, want verhogen glucagon/insuline ratio, wat doet dat in dit geval. En heeft dat dan eventueel iets met de ketose te maken of alleen met eiwit ?
Pfff, tja, moeilijk ! Maar we willen het weten, he Tije. Gewoon doorgaan en wachten op het verlossende woord 😉 )))
LikeGeliked door 1 persoon
Dat is fantastisch Tije, dat je hartritme zo verbeterd is ❤ ❤ ❤
LikeLike
Ja, dat is bijzonder hè! Ik begon met 5% extrasystolen in novevember 2013. Dat werd 1,2% in april 2014, nadat ik 6 weken volledig paleo was. En dan de laatste meting in oktober 0%! De extrasystolen waren de belangrijkste reden (statistisch gezien) om een ICD te krijgen.
Voor mij is de oorzaak dus wel duidelijk, maar denk je dat de cardioloog interesse had? Laatste keer oktober was kortste consult tot nu toe. Het was dat ik de 0% zelf aanhaalde anders hadden we het er niet over gehad.
Sindsdien ben ik extra gemotiveerd de etiologie te weten te komen. Ik ben al een eind op weg, kan al een flink aantal puzzelstukjes aan elkaar knopen, maar er blijft veel onduidelijk.
Nog even over jouw diabetes; doordat jij extra veel glucagon produceert, zou jij je proteine kinase A ook bovenmatig activeren. Volgens mij dat op een gegeven moment schade optreedt door deze bovenmatige belasting. Op een gegeven moment loopt de motor dan vast en krijg je hartfalen etc.. Maar wat gebeurt er als je in ketose bent? Dan gaat het hart 25-30% efficiënter werken, volgens R. Veech. Volgens mij dat hier het verschil in ligt, bij mij aantoonbeer in het verbeterde hartritme, maar we zullen zien!
Ik vermoed dat mijn genafwijking een extra gevoeligheid voor activering van pka geeft. Of iets soortgelijks, maar in ieder geval dat ik extra gevoelig ben voor suikers. Getuige ook mijn opa die het gen heeft doorgegeven. Hij is op ongeveer dertigjarige leeftijd vrijwel suikerloos gaan eten -erg bijzonder voor die generatie- en is uiteindelijk 92 jaar geworden.
LikeGeliked door 1 persoon
Ketose maakt het verschil.
Het is waar wat je zegt, als je ‘beter’ wordt, en vooral door iets wat zij niet vatten, krijg je eerder een kalte schulter, dan dat ze nieuwsgierig worden en alles willen weten. Een wonderbaarlijk fenomeen ;-( dat mij boven de pet gaat.
Toen mijn HbA1c op 5.8 uitkwam was hij totaal opgewonden, maar …. zetten mij op een half jaar ipv de gebruikelijke 3 mnd. Alsof het een beloning was, maar bij 5.4 vond hij het alweer gewoon. Hij doet heel omzichtig met me, alsof ik een tikkende tijdbom ben, ha, ha. Patiënten die zichzelf genezen zijn dat misschien ook wel 😉
Geweldig, je opa, gewoon puur op intuïtie en waarneming waarschijnlijk.
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 19-1
8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.4
14 uur eten, zeevruchten, kokosolie, reuzel, zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, jalapeno, zeekraal, sla, komkommer.
14.30 1x metfomine
18 uur BS 7.2
21 uur BS 6.3 Lantus 31 EH
Totaal insuline 31 EH
Calorieën ± 530
20-1
8 uur FBG 4.3
Gewicht – 2 ons
🙂
LikeLike
Verslag 18-1
8 uur FBG 5.9
Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.7
14 uur eten, 2 x ei gebakken met boter, kokosolie, restje gehakt, stukje geitenkaas, sla, komkommer.
15 uur 1 x netformine
18 uur BS 6.7
21 uur BS 7.0 Lantus 32 EH
Totaal insuline 32 EH
Calorieën ± 500
19-1
8 uur FBG 4.9
Gewicht gelijk
Voor de vijfde keer Roger Unger bekeken, het begint in te zinken 😉
LikeLike
Vertel Mariet! Ik ben heel benieuwd, want ik kan er weinig chocola van maken 🙂
LikeLike
Ha Tije, het is idd. heel ingewikkeld. Vooral omdat het de ‘oude’ dogma’s doorbreekt. DM wordt beschouwd als een insuline, tekort of resistentie, probleem.
Roger Unger, et al, tonen aan dat het een glucagonprobleem is.
Bij een gezond mens wordt de glucagonsecretie door de hoge eerste insuline spike ( bij de maaltijd ) meteen onderdrukt. Geen glucagon, de lever stopt met het spuwen van glucose in het bloed. Er is genoeg door het eten, dus ook niet nodig.
Bij diabetes 1 of 2, is er geen hoge insuline spike, die de glucagon kán stoppen. Dus blijft de glucagon doorwerken: gevolg hoge bloedsuikers.
Het spuiten van kunstinsuline veroorzaakt niet de juiste spike ( te weinig en niet op de juiste plek en niet de juiste werking ) en deze insuline kán dus de glucagon niet stoppen. Dat veroorzaakt de hoge bloedsuikers bij DM.
De oplossing, die hij noemt is een glucagon onderdrukker, zoals somatostatine !? en het ontvetten van de lever ! Daar raakt het m.i.z. de Taylor interventie.
Dat stuk vind ik nog wat vaag. Dus blijf ik nog een paar keer kijken 😉
Ik zie net dat Melchior heeft gereageerd. Inderdaad Melchior, ook noemt Rolf Unger de leptine.
Ik ga mijn dokter eens gek kletsen. Het is toch te gek voor woorden, dat het zó lang duurt voor de kennis hierover doordringt in de medische wereld.
Nú kan ik alleen maar doorgaan met het ontvetten van mijn lever, in de hoop dat het lukt om weer ‘normale’ insuline spikes te krijgen.
LikeGeliked door 1 persoon
Mee eens, Unger verdient dubbel en dwars een Nobelprijs. Ik zal proberen Mariets uitstekende resumé nog iets aan te scherpen. Heb dit op Foodlog ook gedaan, maar alleen Peter Voshol toont belangstelling.
De primaire oorzaak en sine qua non van diabetes is een ongeremde glucagonproductie. In de eilandjes van Langerhans liggen alfacellen en betacellen in groepjes exact tegenover elkaar. De primaire rol van insuline in de glucosehomeostase is het remmen van de glucagonproductie. De betacel scheidt wat insuline af, de alfacel schroeft zijn glucagonuitstoot naar beneden.
Glucagons belangrijkste rol is het signaleren aan de lever dat die glucose in de bloedbaan moet brengen.
De perifere rol van insuline in de glucosehomeostase is zo goed als verwaarloosbaar. Hoe weten we dit?
Glucagon receptor knock out muizen van wie de betacellen worden vernietigd en die dus geen insuline meer aanmaken, houden perfect normale bloedsuikers.
Geef je deze muizen tijdelijk functionele glucagonreceptoren (met een adenovirus als vector) dan ontwikkelen ze direct extreme hyperglycemie, ofwel diabetes type 1. De expressie van deze glucagonreceptoren is tijdelijk. Zodra de receptoren weer weg zijn, worden de muizen – nog steeds volledig zonder insuline – weer normoglycemisch.
Bij alle vormen van diabetes is sprake van sterk verhoogde glucagonconcentraties.
Effectieve glucagon-onderdrukkers als somastatine en leptine leiden direct tot normoglycemie, zelfs bij totale afwezigheid van insuline. Dit is ook aangetoond in mensen.
Het gaat dus om het paracriende signaal van betacel (insuline) naar alfacel (glucagon). Bij type 1 verdwijnt dit signaal omdat de betacellen zijn vernietigd en er dus helemaal geen insuline meer is. Bij type 2 verdwijnt het omdat de alfacellen insulineresistent zijn geworden en het insulinesignaal dus niet horen. De oorzaak hiervan is langdurige hyperinsulinemie en ceramidevergiftiging.
Bij endogene insulineproductie is een heel klein sliertje insuline voldoende om de alfacellen tot rust te manen. De concentratie ter plekke is hoog, de concentratie in de periferie blijft laag. Bij insulinetherapie met subcutane injecties krijg je suprafysiologische perifere insulinespiegels, maar juist onvoldoende signaal in de eilandjes van Langerhans. Insulinebehandelde suikerpatiënten lopen dus rond met extreem hoge perifere insulinespiegels, terwijl ze hun glucagonproductie nog altijd slechts matig onder controle hebben. Hoge perifere insulinespiegels zijn extreem ongunstig en verantwoordelijk voor het merendeel van de complicaties. En bij type 2 vererger je met spuiten het probleem, want het waren immers hoge insulinespiegels die de pathologie veroorzaakten.
Ik heb echt nog meer empathie met mensen met type 1 (en met spuitende type 2’s) dan ik al had… Een echte no win situatie. Terwijl leptine de boel in een klap zou oplossen. Niemand wil het maken. Waarom niet?
LikeGeliked door 2 people
Excuus, somatostatine.
LikeLike
Bedankt Melchior, dit is veel duidelijker daar waagde ik mij niet aan 😉
Leptine maken ! Ja, waarom niet ? Of ze begrijpen er niets van, of ze willen ons ziek houden !? Je zou het bijna gaan denken.
Naar aanleiding van Roger Inger ben ik weer eens goed gaan kijken naar mijn C-peptide waarde. Ik had, nuchter gemeten, op 28-5-2014, 0.31 nmol/L.
Volgens een referentiewaardekaart van het Vu lab, moet die waarde tussen de 0.2 en 0.8 nmol/L liggen.
Hoe kan de dokter mij dan doen geloven dat mijn C-peptide waarde laag is ?
Mijn insulineniveau was bij die meting inderdaad hoog, 180 pmol/L. Volgens de tabel moet die tussen de 12 en 96 pmol/L liggen.
Dat is dus nu alweer 7 maanden geleden.
In het begin van maart worden beiden waardes weer gemeten. Nu laat ik me niet weer met een kluitje in het riet sturen 🙂
LikeLike
O sorry, je bedoelt somatostatine 😉
LikeLike
Mariet, je maakt volgens mij vrijwel normale hoeveelheden insuline aan. Het probleem is vermoedelijk dat die verrekte alfacellen nog insulineresistent zijn en dus nog te veel glucagon uitpompen. Maar het moet inmiddels wel veel beter zijn geworden.
Het huidige idee van de etiologie van diabetes is een grap (helaas een grap met verstrekkende consequenties voor miljoenen mensen). Het verhaaltje dat insuline nodig is om glucose in de cellen te helpen? Nonsens 🙂 . Perifere insulineresistentie de directe oorzaak van glucoseintolerantie? Nonsens. Het is bijna eng dat Unger en collega’s al decennia weten hoe het echt zit en letterlijk roepen in de woestijn. Geen wonder dat hij zijn jongste lezing begint met het verhaal van Galileo.
Maar we gaan moedig voorwaartsch! Wie weet verzinnen we opnieuw een list 🙂 .
LikeLike
Melchior, het is schokkend ! Ik ben echt geschokt 😦
Taylor was een eyeopener, Mobbs, de volgende, maar Unger is een blikseminslag.
Ik ben op weg, mijn kunstinsuline flink verminderd, nooit meer BS boven 7.5 Gewicht begint weer te zakken door de metformine, hopend dat het steeds meer de lever gaat bereiken.
“Maar we gaan moedig voorwaartsch! Wie weet verzinnen we opnieuw een list 🙂 .”
Een list, die gaan we vinden !!!!! :-)))))
LikeLike
Mariet en Melchior ,
Inhoudelijk hebben jullie niets aan mijn reactie(s) . Ik volg het met graagte , ondanks mijn beperkte medische technische kennis maar daar zit progressie in , dankzij …… . De hele grote lijnen is al heel wat . 😉
Wat jullie doen en al bereikt hebben met pionieren en grensverleggende zaken met resultaat ! Grote waardering daarvoor en reuze spannend .
I.h.a. ben ik er inmiddels achter dat ,, mee dokteren ” noodzaak is , leve het www-net , op vele gebieden . En vooral vertrouwen op je ,, boeren , nou ja paleo-jager verstand ” .
Mijn overtuiging is dat jullie verdere zoektocht tot meer verrassingen gaat leiden !
Tot op heden sukkelen mensen die ik ken met diabetes gewoon door , ze willen er niet van weten vastgeroest als ze zijn ……. , van de held die Mariet is .
LikeGeliked door 1 persoon
Hans, ik ben blij met je 😉 Je niet aflatende interesse is echt fijn. Dat geeft moed om door te gaan.
Absoluut, mee dokteren ! Ik heb het ook te lang maar laten gebeuren, zoals zovelen. Niet meer 😉
LikeLike
Erg interessant dit allemaal!
Het is diezelfde glucagon die Proteine Kinase A (PKA) activeert! (heb je hem weer met z’n PKA).
“Hormones such as glucagon bind to plasma membrane receptors on liver cells, activating membrane-localized adenylate cyclase leading to an increase in the conversion of ATP to cAMP (see diagram below). cAMP binds to the regulatory subunits of PKA, leading to release and activation of the catalytic subunits.”
In principe zou je dan verwachten dat hierdoor het hartritme verhoogt. Maar vreemd genoeg is het bij diabetici juist zo dat het PKA niet goed geactiveerd wordt. Dat leidt tot allerei kwalen, zoals hoge bloeddruk (http://ajpheart.physiology.org/content/287/3/H1064) en hartritmestoornissen (bij diabets-gerelateerd hartfalen).
Bij gezonde mensen leidt verminderde werking van PKA tot hartfalen: http://www.nature.com/nrd/journal/v10/n7/fig_tab/nrd3431_F4.html
LikeLike
Tije, ik probeer er iets van te begrijpen !? Echt niet ;-(
Het enige wat ik begrijp is dat o.a. diabeten wéér de klos zijn, ha 😉
LikeLike
De Rolf Luft lezing, door Roger Unger. Minor detail 🙂 . Je gaat als een speer Mariet! En inderdaad, die lezing is dynamiet. Is het niet mysterieus dat we type 1 (en geavanceerde type 2) niet met leptine behandelen? Man, wat zou dat een ellende en complicaties schelen… Het is zeer waarschijnlijk een geldkwestie, zoals altijd.
Geen overproductie van glucagon, geen diabetes, zelfs als er nul insuline circuleert. Inzicht van de eeuw (ook al wist Unger dit al in de jaren ’50).
LikeLike
Hij verdient de Nobelprijs 🙂
LikeLike
Even alle Rolf/Roger’s aangepast 😉 #tochnogdyslexie
LikeGeliked door 1 persoon
Inderdaad een geldkwestie, recurrent income in een goudmijn, zowel bij internet, telefoon, lidmaatschap, en ook in het complexe systeem waar dezogenaamde gezondheidszorg, zoal mariet als eens zei over een dokter die je dan wel lang in leven houdt maar niet echt geneest, deel van uitmaakt.
Laat me niet lachen: je kan een driewielertje perfect doen landen op mars en kiekjes laten terugsturen, maar je zou niet weten hoe de mens in elkaar steekt?
Zeer goed bezig mariet, had al lang het gevoel dat insuline uiteindelijk je ganse genezibgsproces tegenwerkt. K kon het alleen niet bewijzen, maar dat doet trippel M wel : Mariet, Melchior en Meijer 🙂
LikeGeliked door 2 people
Geweldig artikeltje. Ik moet ook in maart naar mijn huisarts voor de jaarlijkse controle. Ik wil nu gaan dringen dat mijn C-peptide en insuline gemeten worden in plaats van alleen een HbA1c. Er is duidelijk meer aan de hand dan alleen (in mijn geval) verhoogde bloedsuikers.
LikeGeliked door 1 persoon
Goed plan Jo 😉
LikeLike
Jeetje mina! Filmpje helemaal gekeken, maar dit is redelijk shocking! Gek idee toch dat jij jezelf eigenlijk zieker maakt door insuline te spuiten. Maar ik neem dat de consequenties van een hoge suiker erger zijn?
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat is ook shocking. Roger Inger legt het mechanisme haarfijn uit. Ik zie het zo: als leek en een beetje beeldend verwoord.
De insuline kán de ‘overtollige’ suiker/glucose ( die door de hoge glucagon in het bloed gedropt wordt en natuurlijk normaal gesproken door koolhydraten eten ) weer opslaan in de vetcellen en spieren ( als dat lukt bij de spieren ! want sommige medicatie werkt dat zelfs tegen, die ik dus slikte, sick ) en ik denk ook weer terug in de lever. (De overtollige glucose, er wordt natuurlijk ook wel wat gebruikt)
Dus die glucose draait als het ware in een rondje, uit de lever en er weer in + in de vetcellen. Geen wonder dat ik zo slecht afval !!!!
Door very low carb heb ik dus minder glucose ronddraaien en dus minder insuline nodig om toch een aanvaardbaar glucoseniveau in het bloed te houden. Hoge insulineniveau’s zijn daarbij nog eens slecht en zorgen voor diabetes complicaties.
De metformine doet iets heel opmerkelijks, namelijk de spieren gevoelig maken voor insuline en …. de vetcellen juist resistent maken voor insuline. En die kunnen dus minder goed opslaan. Dat maakt, denk ik, dat ik nu wel weer afval.
Er zijn nieuwe pillen op de markt, die ook beloven dat je gaat afvallen en die scheiden glucose via de nieren uit. Met risico op blaasontstekingen. Maar nú begrijp ik wel waarom, zo’n pil, bij hoge glucagon en dus hoge glucose niveau’s in het bloed ;-( Zoiets als het paard achter de wagen spannen !
Zorgen dat de lever en pancreas ontvetten is nu de enige optie, daar ben ik al mee bezig en ik denk dat ik al wel op weg ben.
Door Roger Unger (en de uitleg van MM) weet ik nu nog beter waarom het zo belangrijk is.
Dat is progressie en motivatie 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Duidelijk geschreven Mariet, top! Jij bent bijna een levende pepentium mobile!
LikeGeliked door 1 persoon
Ha, ha, Tije, daar lijkt het op 🙂
LikeLike
Verslag 17-1
8.30 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.9
14 uur eten, ei, tomaat, kaas, sla, rest gehakt, na half uur 1 x metformine
16 uur BS 7.1
18 uur BS 6.1 thee en handje noten
21 uur BS 6.3 Lantus 30 EH
Totaal insuline 30 EH
Calorieën ± 520
18-1
8 uur FBG 5.9
Gewicht -2 ons
LikeGeliked door 1 persoon
Je gaat goed!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Ja he ! Corrien. Het staat nog niet stop. Sinds glucagon 😉 denk ik alleen nog maar: GLUCAGON surpression ⬇
LikeLike
Verslag 16-1
8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
12 uur, na sport BS 7.5
13 uur BS 7.0
14 uur eten, gehakt rest van gisteren, met veel komkommer en 1 x metformine
15 uur BS 6.3
18 uur BS 6.5
21 uur BS 6.4 Lantus 30 EH
Totaal lantus 30 EH
Calorieën ± 500
17-1
8.30 uur FBG 4.9
Gewicht – 5 ons
Gewicht beweegt nu wel duidelijk.
Waarneming : Afgevallen, nuchtere bloedsuiker ietwat hoger. Gewicht staat stil. nuchtere bloedsuiker laag. Of het altijd zo is, nee dat niet, maar wel vaak.
Punt van aandacht om te zien of het een patroon is.
LikeLike
Voor je statistieken, &.0 is hoeveel alweer op een toetsenbord zonder hoofdletter? 🙂
Prettige zondag!
LikeLike
Ha, Stef gecorrigeerd, typevautje 😉
Jij ook prettige zondag !
LikeLike
Verslag 15-1
7.30 uur FBG 2.9 Koffie en kokosolie, 1 dadel, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 4.3
14 uur eten, gehakt, kokosolie, reuzel zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, aardpeer, tomaat, paprika,
handje bosbessen als toetje !
14.30 uur 1 x metformine
16 uur BS 7.1
18 uur BS 6.1 thee met handje noten
21 uur BS 6.0 Lantus 30 EH
Totaal insuline 30 EH
Calorieën ± 650
16-1
8 uur FBG 4.9
Gewicht gelijk
Ik eet iets meer per dag, soms 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Twee video’s van Low Carb Down Under, geplaatst op 9 januari 2015
Lisa Scherger – ‘My Healthy Type 1 Son’
Dr. Troy Stapleton – ‘LCHF to manage Diabetes’
LikeLike
Verslag 14-1
7.30 uur FBG 3.1 Koffie en kokosolie, 1 dadel, 1 x metformine
12 uur na sport BS 6.3
16 uur BS 5.3 1 x metformine
Onderweg, eten rivierkreeftjes, tomaat, stukje vette kaas
18 uur BS 5.9 thee en handje noten
21 uur BS 6.5 Lantus 31 EH
Totaal insuline 31 EH 2 x metformine
Calorieën ± 510
15-1
7.30 uur FBG 2.9 ( zonder hypogevoel )
Gewicht -2 ons
Vanavond weer minder insuline gaan spuiten.
LikeGeliked door 1 persoon
2.9 en geen hypogevoel,waarom bij de ene wel en de andere niet?
Jeeeeyyy proficiat, weer minder spuiten ☺☺goe bezig marietsebiel 👏👏👏
LikeLike
Genoeg ketonen ? I don’t know 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 13-1
8.30 uur FBG 5.9 Koffie en kokosolie 1x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.7
14 uur eten: garnalen en mosselen, boter, kokosolie, ui, knoflook, japaleno, aardpeer, zeekraal, champignons, paprika, sla.
1 x metformine
18 uur BS 7.7
21 uur BS 5.6 Lantus 31 EH
Totaal insuline 31 EH 2 x metformine
Calorieën ± 580
14-1
7.30 uur FBG 3.1 ( zonder hypogevoel, wel een dadel gegeten )
Gewicht gelijk
Gewicht is nu weer bijna terug op het laagste punt ‘ever’ 😉 Tenminste sinds lange tijd, het gaat de goede kant op.
LikeGeliked door 1 persoon
Het gaat niet gewoon goede kant op, het gaat als een speer. Helemaal te gek!
Maarre, is het niet riskant (ik vind het eng om te lezen) om af en toe die middernachtelijke hypo’s te hebben? Wordt je altijd wakker van een hypo?
LikeLike
Hoi Marcel, 🙂 goed, he.
Hypo’s kúnnen gevaarlijk zijn, als je ze niet merkt. Er zijn diabeten, die dat hebben. Maar er zijn ook cursussen om dat te leren. Dat geeft al aan dat het, denk ik, ook te maken heeft met ‘luisteren’ naar jezelf.
Ik wordt er gelukkig echt wakker van, alsof er iemand op mijn schouder tikt: wakker worden ! Door ervaring weet ik: aha, even meten. Soms niks aan de hand, meestal wel. Dan eet ik wat zoets, bv een of twee dadels, of honing. Nog een keer meten, na een kwartiertje, en als de BS weer stijgt, weer lekker naar bed. De kunst is om juist niet te veel suiker te eten, zodat de bloedsuiker niet heel veel gaat stijgen. Die neiging is groot omdat er een echte vraatzucht ontstaat door een hypo. En dan is alles weer vreselijk ontregelt en dat duurt soms weer een paar dagen voordat de BS weer in evenwicht is.
LikeLike
Je alfacellen zijn aan het luisteren, mogelijk dankzij de hulp van metformine. Anders kan je BG niet tussen 18:00 en 21:00 uur ‘spontaan’ zakken van 7,7 naar 5,6. Theoretisch doet de perifeer toegediende insuline weinig, omdat het weinig effect kan hebben op het signaal in de eilandjes.
LikeLike
Daar lijkt het op 😉 Melchior ! Weer een klein beetje eigen insuline maken en de alfacellen het zwijgen op leggen !?
Als dat het is dan is dat geëxperimenteer met Taylor en Mobbs niet voor niets geweest. Pffff.
LikeGeliked door 1 persoon
En metformine geeft het laatste duwtje ?
LikeLike
Verslag 12-1
8.30 uur FBG 5.3 ( ná hypo om 4 uur van 3.0 ) Koffie en kokosolie, 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 5.1
14 uur eten: eten haasbiefsttuk, boter, kokosolie, ui, knoflook, aardpeer, zeekraal, spruitjes. 1 x metformine
18 uur BS 7.7
21 uur BS 7.9 Lantus 34 EH
Totaal insuline 34 EH
Calorieën ± 590
13-1
8.30 uur FBG 5.9
Gewicht -4 ons
Effe iets hoger, gisteren een beetje veel eiwit gegeten ( flinke biefstuk ) denk ik.
Vandaag weer garnalen 😉
LikeLike
Dank Marietsebiel (van alle Marcellen onder ons…) mooooi!
LikeGeliked door 1 persoon
Wafels recept!
Hoi Marcel, Het recept van de broccoli wafels,
Het begint met een grote kom 😉
Daar gaat in 3 soorten meel in ongeveer gelijke delen: amandelmeel, kokosmeel en kastanjemeel. ( kan ook met minder soorten maar de combi is het lekkerst, amandelmeel is als los zand: zoet, plakt niet aan elkaar, neemt niet veel vocht op, kokosmeel, is stug, stevig, en met vocht erbij plakt het goed, té goed aan elkaar, kastanjemeel is grof, stoer en geeft body en byte. Samen zijn ze dus een goede mix, de goede eigenschappen van ieder meel worden versterkt ) Je kán er ook nog wat grof geraspt kokosmeel bij doen. Dat geeft iets meer byte maar hoeft niet.
Daar gaat lauwwarm water bij, niet te veel, genoeg om er een samenhangend geheel van te maken ( de eieren maken het ook vochtig )
Kokosolie en boter ( of ghee) , au bain marie verwarmen, zodat het vloeibaar wordt, bij het deeg mengen.
Veel eieren erbij en mengen.
Dan Keltische zeezout, peper en kurkuma erbij. ( peper helpt dat de kurkuma beter wordt opgenomen )
Een stronk broccoli koken, à la dente, afgieten en in kleine stukjes snijden en ook knoflookteentjes in kleine stukjes snijden. Door het deeg roeren.
Alles even een half tot heel uur laten staan, af en toe roeren ( cohesie ! )
De laatste handeling is : natriumbicarbonaat ( baking soda ) erbij en een beetje citroensap of appelazijn. Dat moet vlak voor het bakken gebeuren. De baking soda en het zuur verbinden en gaan een beetje bruisen, dat is dus wat rijzen. Als je het te vroeg doet is het al weer neer geslagen.
Dan wafels bakken in een wafelijzer. Dit is het meeste werk, ieder wafel 5 min. ( 2.5 min aan de ene kant en 2.5 min aan de andere kant, zo gaat het bij mijn ijzer, maar dat ligt aan welk wafelijzer je hebt )
Als je geen wafelijzer hebt, kun je er ook pannenkoekjes van bakken. Dan moet je wel er nog beter voor zorgen dat het deeg niet te nat wordt.
Deeg te nat ? meel erbij. Deeg te droog? water erbij.
Hoeveelheden ? Ik ben niet zo heel precies met wegen en zo. Daardoor worden ze ook niet iedere keer precies hetzelfde. Soms doe ik vóór de knoflook en broccoli een gedeelte van het deeg in een andere kom en doe daar wat kleingesneden dadels bij. Dan worden die ietwat zoete wafels, ook weleens lekker. Kan ook met bessen, bakbanaan, zelfs kaas, whatever !
Indicatie hoeveelheden !!! :
± 300 gram van ieder meel, 3 volle eetlepels kokosolie, 50 tot 100 gram boter, 20 goede eieren, koffielepel zout ( of naar smaak ) halve koffie lepel peper en koffielepel kurkuma, 4 teentjes knoflook, flinke stronk broccoli, koffie lepel baking soda, 3 eetlepels citroen sap.
Dat worden dan 20 tot 24 wafels ( 12 keer bakken, 2 aan 2 )
Meteen eten en wat over is in zakjes in de diepvries. Het is whole food zonder bijgevoegde conserveringsmiddelen, dus dat bederft sneller dan Appie eten, he, vandaar in de diepvries.
‘s Avonds een paar eruit halen en laten ontdooien voor de volgende dag. ( ik doe dat in de ‘lege’ broodtrommel, is die nog ergens goed voor 😉
Ook lekker in het broodtrommeltje van je kind !
LikeGeliked door 2 people
Gadver , wat zien die wafels er lekker uit op de foto , maar goed dat je zegt dat het geen suiker is wat er op ligt 😉
Omdat er zoveel lof is over je wafels , en het recept zo lekker lijkt vroeg ik me af wat voor wafelijzer je hebt , merk en zo .
Ik vraag het omdat ik me voorgenomen had geen apparaten meer aan te schaffen , genoeg is genoeg ( en teveel ) , maar ja , wafels 🙂
Op Markplaats overvloedig…….
LikeLike
Hans, ik heb een Tefal, snack and clean, ik geloof bij blokker gekocht ongeveer € 65,-
De link is naar Marktplaats daar staat een beschrijving. Hij is wel goedkoper te krijgen en zeker op Marktplaats.
Ik heb hier geen oven, daarom een wafelijzer gekocht.
LikeLike
Dank Mariet , maar eens op jacht op Marktplaats ……
LikeGeliked door 1 persoon
Ik stond als paleofundamentalist zeer sceptisch tegenover deze wafels vanwege de onmiskenbare visuele gelijkenis met Luikse wafels, maar ze zijn in alle opzichten perfect voer 🙂 .
LikeGeliked door 2 people
🙂
LikeLike
Hoe ziet zo een wafel eruit?
LikeLike
Fotootje volgt en het recept Stef 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 10-1 en 11-1
8 uur FBG 4.0 koffie en kokosolie 1 x metformine
13 uur BS 5.6
14 uur wafel, kaas, tomaat, sla, komkommer.
16 uur BS 6.9 1 x metformine.
18 uur BS 6.5
21 uur BS 6.4 Lantus 31 EH
Totaal insuline 31 EH
Calorieën 550
11-1
7 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolien 1 x metformine
13.30 BS 6.1 eten ( op de AHS vergadering ) : wafel, beef jerky, avocado, noten. 1 x metformine
18 uur BS 6.4 stukje kaas
21 uur BS 7.2 Lantus 32 EH
Totaal insuline 32 EH
Calorieën 570
12-1
4 uur BS 3.0 ( wakker van hypogevoel 2 dadels, stuk geitenkaas, stukje wafel
5 uur BS 4.4 nog een dadeltje
8 uur FBG 5.3
Gewicht – 3 ons
Gisteren in Utrecht voor AHS vergadering. Positieve stres, er werden spijkers met koppen geslagen 😉
Dat werd dus een klein hypotje in de nacht, geen punt !
LikeLike
Hey Mariet,
Leuk je gezien te hebben gisteren! Wat bijzonder toch dat de ervaring van gisteren meteen doorwerkt in je BS. Maar goed, we hebben dan ook hard gewerkt, zoals je al schreef..
at was ook al weer het recept van die overheerlijke wafels?Eieren, kastanjemeel, amandelmeel, kokosmeel, kurkuma, zout…. Ze waren heerlijk!
LikeLike
Ha, Tije, was leuk en hard gewerkt. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Zoveel creatieve geesten.
Ja, dat werkt op meteen op de BS. Top sport ! Bij iedereen denk ik wel wat, maar dat wordt niet gemeten en ook snel weer genormaliseerd.
Sympathisch en para- sympathisch zenuwstelsel 😉
Bij diabeten, hapert het een beetje, alhoewel het bij mij ook steeds beter gaat.
Dat recept voor de wafels heb ik, op verzoek al naar Marcel gestuurd. Ik zal het hier ook neerzetten en een fotootje voor Stef.
LikeLike
Verslag 9-1
8 uur FBG 3.8 koffie en kokosolie, 1 klein dadeltje, metformine vergeten
12 uur ná sport BS 6.9
13.30 uur BS 6.9 1x metformine
14.30 uur eten: kip, boter, reuzel, ui, knoflook, spruiten, sla,
17 uur BS 6.6
18 uur 1x metformine thee en handje noten
21 uur BS 5.6 Lantus 31 EH
Totaal insuline 31 EH en 1000 mg metformine
Calorieën ± 550
10-1
8 uur FBG 4.0
Gewicht – 3 ons
De eerste metformine vergeten te nemen, dus pas na het sporten genomen. Er moet zo’n 5 tot 6 uur tussen zitten.
Pillen zit nog niet in mijn systeem 😉
LikeLike
Da’s meer dan een kilo in 3 dagen…… TOP!!!!
LikeLike
Ha, Corrien ! Ja, het gaat gebeuren, het wonder van de metformine 😉
LikeLike
Verslag 8-1
7 uur FBG 5.1 Koffie en kokosolie 1 x metformine
11 uur AZM
13 uur BS 6.1
14 uur eten: kip, boter,kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, gember, spruitjes, komkommer.
15 uur BS 7.2 1 x metformine
18 uur BS 6.6
21 uur BS 6.4 Lantus 32 EH
23 uur BS 6.1
Totaal insuline 32 EH
Calorieën ± 550
9-1
8 uur FBG 3.8
Gewicht – 3 ons
Helemaal vergeten de wekker om 3 uur te zetten en te meten, maar gelukkig is het vandaag weer ‘normaal’
Gewicht is toch echt in beweging nu 😉
LikeLike
Verslag 7-1
8 uur FBG 3.4 Koffie en kokosolie, dadel, 1 x metformine
12 uur na sport BS 5.5
13 uur BS 4.9
14 uur eten: zeefruit, mosselen, restje gehakt, kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, aardpeer, zeekraal, paprika, tomaat, sla, komkommer, hennepolie.
15 uur BS 6.6 1x metfomine
18 uur BS 6.1
21 uur BS 6.1 Lantus 32 EH
23 uur BS 6.1
Totaal insuline 32 EH
Calorieën 570
8-1
7 uur FBG 5.1
Gewicht- 5 ons
Ik werd vroeg wakker, met een ‘after’ hypogevoel, hypo in de slaap ? d.w.z. vermoeden, dat er eerder flinke lage BS was. Een beklemd gevoel, na opstaan en koffie weer over. Al lang niet meer gehad.
Vannacht de wekker zetten om 3 uur en meten. Mocht dat het geval zijn, dan minder gaan spuiten.
LikeGeliked door 1 persoon
Frieten en mayonaise… wat is daar nu saai aan? 🙂
Vind vooral de fototjes leuk, maar ik las dan vroeger ook alleen maar cartoons 🙂
Succes!
LikeGeliked door 1 persoon
Verslag 6-1
8.30 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie, 1x metformine
11 uur AZM 1 eetlepel
13 uur BS 4.8
14.45 uur eten, gehakt, kokosolie, reuzel, ui, knoflook, aardpeer, zout, peper, kurkuma, sla, hennepolie.
15.45 uur BS 7.3 1 x metformine
18 uur BS 6.8 thee met appelazijn en handje noten
21 uur BS 5.8 Lantus 32 EH
23 uur BS 6.3
Totaal insuline 32 EH
Calorieèn ± 590
7-1
8 uur FBG 3.4
Gewicht gelijk
LikeLike
Verslag 5-1
8 uur FBG 3.9 Koffie en kokosolie, stukje 85% chocolade, 1 x metformine
11 uur AZM 1x eetlepel
13 uur BS 5.3
14.30 eten: zeevruchten, reuzel, boter, kokosolie, ui, knoflook, aardpeer, zeekraal, sla, hennepolie.
15.30 uur BS 6.1 en 1 x metformine
18 uur BS 6.3 thee met handje noten
21 uur BS 6.2 Lantus 32 EH
23 uur BS 6.4
Totaal insuline 32 EH
Calorieën ± 550
6-1
8.30 uur FBG 4.5
Gewicht -4 ons
Postprandiaal, één uur na het eten BS 6.1 Dat is zeer goed 🙂
LikeGeliked door 2 people
Verslag 4-1
8 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolie, stukje chocolade 85%, 1 x mertformine
13 uur BS 5.1
15 uur eten, garnalen, reuzel, kokosolie, boter, ui, knoflook, jalapeno, aardpeer, sla, hennepolie, 1x methformine
18 uur BS 6.4
21 uur BS 6.2 Lantus 34 EH
23 uur BS 6.3
Totaal insuline 34 EH
Calorieën ± 530
5-1
8 uur FBG 3.9
Gewicht + 1 ons
Vandaag weer een dagje AZM. Al weer een tijdje niet genomen. Geeft een harde buik/darmen. Niet lekker.
De metformine, moet volgens de bijsluiter bij de maaltijd worden genomen. Dat lukt ’s ochtends niet omdat ik dan niet eet. Hooguit een klein dadeltje bij de koffie en kokosolie, als ik erg laag ben.
Braaf gedaan bij het middageten, maar ik heb gemerkt dat de 2de metfomine dan slechter of vertraagd werkt. Om 18 uur vaak toch nog wat hoge BS, die pas later zakt.
Nú wacht ik even een half uur tot 3 kwartier en is de BS om 18 uur mooi laag
Vandaag op dat moment ook de BS meten. om te zien hoe de BS direct na het eten en vóór de metformine is.
Proefje 😉
LikeLike
Eens met Ellen , Mariet , fijn dat het zo goed gaat en steeds beter !
Prachtig plaatje en zo raak …… Ken nog wel wat mensen die ik’m zal doorsturen , hihi .
Ps. Zojuist weer mayonaise gemaakt , gelukt dit keer. Lekker op garnaaltjes nu met wat peper. Vanavond ,zelfgemaakte Belgische fritten uit de Ossewit . Mag van mezelf omdat ik de oliebollen heb weerstaan 😉
LikeGeliked door 2 people
Hans, het gaat goed, he 😉
Aha, mayonaise gelukt. Is inderdaad een kwestie van een paar keer oefenen voor de juiste manier.
Mmmm, ossewit heb ik sinds kort ook weer binnen !
LikeLike
Hahaha, leuk plaatje ja!. Doet me denken aan ons (van oorsprong Diakonessen-) ziekenhuis. Daar stond boven de operatiekamer:
“De Heere geneest”
men zei daar achteraan:
“En de heren strijken de centen op….”
Nog niet veel veranderd 😉
LikeGeliked door 2 people
@Tije , vergat te melden om mayonaise op jouw manier te maken .
ei,mosterd,p/z , staafmixer , milde-olijfolie drupjes , daarna steeds meer (250ml.), citroensap/azijn , beetje lauw water.
Friet orgie hier , 2 pers. 1,4 kg. OMG alles op , ook de mayonaise ……..
Zal het missen op de garnaaltjes morgen , of zal ik daar een mouw aan passen 😉
LikeGeliked door 1 persoon
Nieuwe maken ?
LikeLike
Ow , goeie tip Mariet , dank 😉
Morgen eerst maar op de weegschaal , de koolhydraatjes zijn ergens heen …….
De fritten zijn btw een uitzondering , alhoewel ze wel errug lekker zijn .
Die AZM , 2x daags +/_ 20 gr. is niet merkbaar in dit lijf , dus wel/niet ?
LikeLike
Alsof de duvel er mee speelt 😉
Verkapte reclame …..
http://www.foodlog.nl/artikel/patattologie-maakt-de-airfryer-de-gezondste-frites
LikeGeliked door 1 persoon
Ha,ha, De beste dikmaker. Vet en snelle koolhydraten samen. Voor een keertje en …. met ossewit ipv plantaardige (zonnebloem) olie, een ietssiepitssie beter 😉
En de airfryer doet het zonder vet, niet te pruimen ! Dan beter helemaal geen friet.
Vandaag had ik 6/7 schijfjes aardpeer gebakken in rundvet ( van de schotsehooglanders, erg goed ) zeezout erop, veel lekkerder !
Huub Stam, slaat steil achterover van die Dr.Frank, ha, ha. Ja, die valt door de mand, he 😉
LikeLike
Hans, tja als je er niks van merkt … AZM, dan zou ik het ook niet nemen. Vandaag weer gedaan, na meer dan een week, en weer lichte winden 😉
LikeLike
Ach die winden vond ik juist zo lollig , beetje flauw maar het patatje met komt hier ook voorbij 😉
Om het maar compleet te maken , morgen
En zuurkool voor later in de week
Ben wat (aardappel)melig denk ik , reeds……. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Hans, leuk hoor humor, goed voor het hart 😉
LikeLike
He Mariet. Ik volg je nu bijna een jaar en ik moet zeggen dat je me inspireert. Ruim een jaar geleden is er bij mij diabetes geconstateerd. Jarenlang verwaarloosd. Oktober 2013 gediagnosticeerd. Begonnen met een Hba1c van11,4 naar 6,1. Van 87 naar 70 kilo Door logisch eten en bewegen. Van 2550mg metformine naar 1000. En we zijn er nog niet! Tnx voor het delen en veel sterkte met verder herstellen. Gr Caroline.
LikeLike
Ik moet daar nog aan toevoegen dat de steatose(door jarenlange suikerstapeling) van de lever aanzienlijk verminderd was wat met mri is aangetoond.😁
LikeGeliked door 2 people
Wow Caroline, goed hoor wat je al bereikt hebt. Ga vooral zo door. Blij toe,voor jou dat je al zo vroeg kúnt beginnen met reversing diabetes en…. dat je er mee begonnen bent ! Veel succes en laat nog eens van je horen, hoe je je vergaat ❤
LikeLike
Hoi Mariet, op de een of andere manier vind ik het juist helemaal niet saai. Iedere keer weer benieuwd wat jouw waardes zijn. 🙂 Misschien doodgewoon een nieuwsgierig aagje? 😉
Ziet er goed uit!
LikeLike
Ha, Ellen, fijn dat jij er ook lol in hebt. Voor mij is het wel iedere dag weer spannend om de eerste bloedsuiker te prikken. Als die alvast goed is, is mijn dag al geslaagd 😉
LikeLike
Verslag 2-1-2015
8 uur FBG 3.4 Koffie en kokosolie, klein dadeltje, 1x metformine
12 uur ná sport BS 5.6
15 uur BS 4.5
16 uur eten handje zure mosselen, 1 kippenpootje, tomaat
1x metformine
18 uur BS 4.4 stukje kaas, dadel ( te weinig gegeten )
21 uur BS 7.5 Lantus 36 EH
23 uur BS 6.5
Totaal insuline 36 EH
Calorieën ± 490
Verslag 3-1
Gewicht -3 ons
7 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie 1x metformine
13 uur BS 5.6
15 uur eten mosselen als voorgerecht, 2 kippenpootjes, sla, hennepolie. 1x metformine
18 uur BS 6.2
21 uur BS 6.0 Lantus 34 EH
23 uur BS 5.6
Totaal insuline 34 EH
Calorieën ± 510
4-1
8 uur FBG 4.2
Gewicht gelijk
Voorbeeldige bloedsuiker 😉
LikeLike