Dag na dag verslag, saai maar effectief….

 

Ook nu weer, in 2015, een dag na dag verslaggeving. Omdat het moét, omdat het helpt, omdat het dwingt 😦 de aandacht erbij te houden.

De nieuwe meetstripjes voor het meten van de bloedsuiker zijn binnen. Nog iets meer voorgeschreven gekregen dan vorig jaar. Dat geeft de mogelijkheid om een à twee keer vaker te meten per dag.
Welke moment kiezen ? Dat is niet moeilijk, natuurlijk de postprandiale bloedsuikerwaarde 1 of misschien 2 uur ná het eten. Dat geeft inzicht in hoe snel de bloedsuiker zakt daarna. Daar ik maar één maaltijd per dag eet is dat haalbaar. Zo kan ik zien op welk voedsel mijn bloedsuiker het meeste stijgt en ook hoe snel die wel of niet weer zakt. Met lichte tegenzin, want wie wil nou alles weten ! Maar voor de wetenschap moet je wat over hebben 😉

in_god_vertrouwen_wij_wetenschaps_op_grap_plaat-r7390e32021bd44d8bb87d34da28f4fcc_wad_8byvr_512 - kopie

🙂

 

SAM_5114

4-1 garnalen, reuzel, kokosolie, boter, ui, knoflook, jalapeno, aardpeer, sla, hennepolie

SAM_5126

7-1 zeefruit, mosselen, restje gehakt, kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, aardpeer, zeekraal, paprika, tomaat, sla, komkommer, hennepolie.

SAM_5203

Voor 11-1 gemaakte wafels, recept in de comments. Dat witte is GEEN suiker, maar ijs. Omdat ik ze bewaar in de vriezer. Ze zijn ‘whole food’ dus zonder conservering middelen en daarom sneller bederfelijk., vandaar. Hooguit een half wafeltje per dag, dus dit is voor 4 dagen.

SAM_5228

23-1 zeevruchten, reuzel, kokosolie, boter,restje geitenkaas, zeekraal, ui, knoflook, paddenstoelen, tomaat, sla,, komkommer, hennepolie.

 

a1c-chart

Gevonden op de FB groep, de warriors : een uitgebreide kaart over de HbA1c             ( in de VS afgekort tot A1c, waar ze ook de mg/dl gebruiken voor de bloedsuikerwaarde. In Europa wordt de bloedsuikerwaarde  gemeten in mmol/l ) Ik vind dit een goede kaart omdat hij, in tegenstelling van andere kaarten of leidraden b.v. de HbA1c al sneller in de pre-diabetes fase zet, wat veel realistischer is. Dan wordt soms een HbA1c van 7.0 al als goed/redelijk genoemd.

 

 

158 thoughts on “Dag na dag verslag, saai maar effectief….

  1. Verslag 31-1
    8 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie, 1 dadel, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.1
    14.30 uur eten, half wafeltje, klont boter, geiten kaas, half bakbanaantje, yoghurt, scheutje slagroom
    16 uur BS 7.3
    18 uur BS 5.6 thee en 5 walnoten
    21 uur BS 5.6 Lantus 28 EH
    Totaal insuline 28 EH, 2 x metformine
    Calorieën ± 550

    1-2
    8 uur FBG 3.4
    Gewicht -2 ons

    Bakbaan ook goed ‘gevallen’ 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Verslag 30-1
    8 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 6.1
    14 uur eten: Zo eens iets heel anders, experiment !
    Half wafeltje met flinke klont boter, stukje 50+ geitenkaas, geklopte slagroom, met geitenmelk yoghurt en ±15 bosbessen, halve Chayote vrucht
    18 uur BS 5.5
    21 uur BS 5.4 Lantus 28 EH en een dadel gegeten
    Totaal insuline 28 EH 2 x metformine
    Calorieën ± 570

    31-1
    8 uur FBG 3.6
    Gewicht gelijk

    Opmerkelijk ! Min of meer gezondigd, zin in fruit met slagroom en yoghurt. Ik dacht ‘what the heck’ altijd maar braaf zijn. Gewoon eens uitproberen, hoe ik daar op reageer. Dus wat meer koolhydraten, daar gaat mijn bloedsuiker vast van omhoog !
    Wat schets mijn verbazing. BS juist omlaag, te gek.
    Je zou bijna ( voorzichtig ) zeggen, dat ik daardoor zelf dat beruchte sliertje insuline produceer !? Dat fruit experiment heb ik een tijd geleden al eens gedaan, met als gevolg hoge bloedsuiker.
    Of is het toeval 😦

    Geliked door 2 people

    • Mariet, geen toeval, denk ik. Mogelijk erg goed nieuws. Hier hoopte ik op toen ik – hoe lang geleden alweer? – begon over een koersverandering richting Bierviltje. Toen was het waarschijnlijk te vroeg. Zodra de alfacellen weer kunnen luisteren draagt een beetje glucose juist bij aan een optimale glucoregulatie.

      Neem je toevallig al iets met extra jodium? Just asking, deze voorlopige waarneming is hoe dan ook prachtig. Ik zou voorzichtig doorgaan. Alles wijst erop dat Lindeberg Paleo – misschien zonder die zetmeelrijke knollen – uiteindelijk the best place to be is.

      Like

      • Melchior, dat hoop ik toch echt wel.
        Ik denk dat halverwege het Taylor experiment, ik op verzoek, fruit heb gegeten, om te kijken hoe de bloedsuiker zou reageren. Toen ging de bloedsuiker nog flink omhoog door de blauwe bessen.

        De laatste dagen bleef de BS wel stabiel maar toch iets hoger. Vooral de FBG.

        Ja ik eet sinds Dinsdag weer vaker zeevruchten. En zeewier: kombu, nori en laver. Heel lekker. De laver velletjes eet ik als snack.
        Voorzichtig verder experimenteren met koolhydraten ?

        Like

    • Ja, maar voorzichtig aan, dus geen grote hoeveelheden zou ik zeggen. En alleen fruit en noten, want daar kunnen wij primaten 100% zeker aardig mee overweg 🙂 .

      Dit suggereert terugkeer van 1) iets van een eerste fase insulinerespons en 2) alfacellen die dat signaal oppikken en dus de glucagonproductie postprandiaal omlaag schroeven. Op dat moment werkt een beetje glucose bloedsuikerverlagend/regulerend (second meal effect, etc).

      Dit zou echt fantastisch zijn.

      Geliked door 1 persoon

    • Experimentrequest suggestie 🙂

      Mariet: moest je ooit nog eens willen experimenteren met room en fruit: neem eens een verse schijf ananas, incluus de vezelige kern in het midden.

      Redenen: lekker :), is eigenlijk strikt botanisch gezien geen fruit, zitten ook nog eens flink wat enzymen in die ook flink deftig meehelpen in de complexiteit van de spijsvertering, bevat best wat vezels en is een perpetuum mobile: de top kan je planten en dat geeft dan na zoveel maand weer een nieuwe, verse, gratis ananas 🙂

      Prettige zondag alweer!

      Geliked door 1 persoon

  3. Verslag 29-1
    8 uur FBG 5.7 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13.30 uur BS 5.5
    14.30 uur eten, garnalen, boter, reuzel, ui, knoflook, tomaat, paddenstoelen, kombu, komkommer.
    15.30 uur 1 x metformine
    18 uur BS 7.5
    21 uur BS 6.5 Lantus 30 EH
    Totaal insuline 30 EH 2 x metformine

    30-1
    8 uur FBG 5.2
    Gewicht -2 ons

    Laatste dagen geen super lage FBG meer, maar ook niet te hoog, eigenlijk heel stabiel.

    Like

  4. Verslag 28-1
    8 uur FBG 4.1 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    12 uur BS 6.1 ná de sport
    13 uur BS 5.8
    14 uur eten: bord soep met 2 kippenpootjes, half wafeltje met boter.
    15 uur 1 x metformine
    18 uur BS 6.5 nog een stukje kip gegeten ( laatste stuk, pan in de afwas 😉 )
    21 uur BS 7.3 Lantus 30 EH en 2 x metformine 500 mg
    Totaal insuline 30 EH
    Calorieën ± 570

    29-1
    8 uur FBG 5.7
    Gewicht gelijk

    Vandaag weer aan de zeevruchten. Ik heb weer nieuwe voorraad. Moest ik in het begin echt wennen aan de zeevruchten, nu merk ik dat ik het vlees minder lekker vind vallen. Raar, maar waar.
    Dus nu een paar dagen gecombineerde zeevruchten van, mosselen, garnalen, krab, witvis, enz. Daarnaast nog een pak rauwe ( grijze) garnalen. Die ga ik dus eten met de kombu.en andere groenten. En opletten wat het met de bloedsuiker doet.

    Geliked door 2 people

    • Mariet, mag ik vragen waarom je nog steeds insuline spuit terwijl je voeding koolhydraatarm is?
      Ik ken inmiddels al heel wat ex-diabeten die al vrij snel van de insuline af waren.
      Waaronder Petri die al binnen 4 maanden van insuline en metformine af was. http://gripopkoolhydraten.nl/werelddiabetesdag-2014-ex-diabeet-petri-als-lichtend-voorbeeld/
      Ik ken meerdere voorbeelden. En juist het verlost zijn van insuline spuiten zal je afvalvermogen een boost geven.
      Of heb je diabetes 1?

      Like

      • Yvonne, dat is mijn bedoeling zeker ook, om helemaal van de insuline én de metfomine af te komen.

        Ik heb al 26 jaar diabetes, met, ik denk, zo’n 24 jaar insuline gebruik. Er is zelfs een periode geweest dat ik 260 EH insuline spoot, langwerkende en kortwerkende. Daarnaast rond 2003 nog eens, eerst Avandia en daarna Actos slikken. Van dat alles werd ik superdik.
        In 2003 ben ik ( ook ) begonnen met Atkins, waardoor ik ± 15 kilo afviel en minder insuline nodig had. Die kilo’s bleven eraf door koolhydratenarm te eten.

        Begin 2012 Paleo/ HFLC/Ketose/IF, de actos eruit en steeds minder insuline en tot nu toe weer 30 kg eraf.
        Het laatste jaar: het Roy Taylor experiment om de lever en pancreas te ontvetten en dus vooral de pancreas weer ‘normaal’ te laten werken.

        Als een diabeet pas een korte tijd, b.v. een paar jaar gediagnosticeerd is, is diabetes makkelijker te reversen. Dat is ook de ervaring van Roy Taylor tijdens zijn experiment. Misschien wel omdat de lever en pancreas minder vet zijn geworden en nog niet helemaal beschadigd zijn.

        Bij mij was het lang de vraag of het überhaupt mogelijk was de pancreas weer aan de praat te krijgen. Zodat ik zelf weer insuline kon maken, om de naast gelegen alfacellen te laten luisteren naar het insulinesignaal en te stoppen met glucagon produceren.

        Want dat is wat de theorie van Unger zegt. Dat diabetes vooral een probleem is van het ongeremd produceren van glucagon, waardoor de glucose niveau’s bij diabeten veel te hoog zijn.
        Heel weinig koolhydraten eten helpt heel veel en soms genoeg, maar echt genezen doet het niet. Wel als de lever en pancreas ontvet worden. En bij diabeten, die pas kort diabetes hebben zou dat weleens genoeg kunnen zijn.

        Het begint zich af te tekenen: ik val weer af, mijn insulinebehoefte zakt weer. Mijn HbA1c is 5.4 en binnenkort wordt mijn insuline niveau en C-peptide weer gemeten. Zodat ik kan zien of de eerste gezakt en de tweede verhoogd is. Daar hoop ik op.
        De sinds december toegevoegde metformine helpt daarbij.

        Zomaar stoppen met insuline is geen optie, dat zou een waarschijnlijk te lange periode van hoge glucose levels opleveren, met risico op complicaties. Daar heb ik nu nog geen weet van, en die ik had, zoals vocht in de benen zijn al een hele tijd verdwenen.

        Dus ik doe het stapje voor stapje, maar ik kom er 😉

        Geliked door 1 persoon

  5. Verslag 27-1
    8.30 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    14 uur BS 5.8
    !5 uur eten, soep, bone broth, wortel, knolselderij, prei, knoflook, zoete aardappel, kombu, stukje geitenkaas.
    16 uur 1 x metformine
    18 uur BS 7.5
    21 uur BS 6.5 Lantus 30 EH
    Totaal insuline 30 EH
    Calorieën ± 520

    28-1
    8 uur FBG 4.1
    Gewicht + 2 ons

    Gisteren kombu en nog meer soorten zeewier zoals nori, zeevruchten, gedroogde paddenstoelen, bitter meloen en banana blossem in blik, Chayote ( soort vrucht, mij aanbevolen door een mevrouw die er wel 5 kocht ) en Daikon bij de toko gehaald.
    Dat wordt weer veel uitzoeken op het web 😉

    Like

    • IF-dagje gedaan Mariet? Om 17:00 pas eten, knap hoor.
      Hey, een andere vraag; wat vind jij van waterkefir? Is dat wat? Ik geloof dat jij een tijdje melkkefir gebruikte toch? Ben je daar mee gestopt? Ik zoek een goed alternatief voor limonade, voor de kinderen. Groet,

      Like

      • Tije, om 3 uur gegeten 😉 Normaal meestal om 2 uur, maar door boodschappen wat later. Maar eigenlijk doe ik bijna iedere dag IF, door maar één maaltijd per dag te eten. Af en toe nog wel eens wat noten ofzo daarna.
        Ja, waterkefir, lijkt me wel wat maar tot nou toe is het er niet van gekomen.
        Wel een tijdje melkkefir gemaakt, maar dan niet van melk maar van slagroom. Dan ontstaat er een soort van creme fraiche. Erg lekker. Maar omdat ik de zuivel er grotendeels uit gegooid heb, ben ik daar weer mee opgehouden.

        Ik wil de waterkefir wel gaan maken. Waarschijnlijk bestellen via deze site: http://www.kefirshop.nl/a-24473785/kefir/waterkefir-levende-korrels-20-gram/

        Like

      • Tije, ik heb zowel de water- als de melkkefir gemaakt. Ik moest er in beide gevallen mee stoppen omdat het mijn bloodsuikers te veel omhoog stuwde.
        De waterkefir liet ik zelfs 48 uur fermenteren, maar het hielp niet.

        Like

      • Kefir: dat maakt deels alcohol, is dat wel goed voor de bloedsuiker?

        Als je graag bubbles hebt, kan je een “bubbelmachine” kopen: een CO2 gastank aan 1 kant, water, fruitsap,… aan de andere kant, mengen en hoppa: drankje met bubbels.

        Vroeger nam ik al eens een lege gelule van bij de apotheker, vulde het met baksoda, dat dan in een limonadefles met fruitsap, en wachten tot de gelule breekt en de baksoda met het zuur belletjes begint te maken…. Leuk, maar veel sneller en makkelijker is gewoon spuitwater mengen met geblenderd fruit: dus alle vezels gaan nog steeds bij in je glas en je hebt bubbels met smaak 🙂

        Like

      • Jo tB,
        Okay, die hoge bloedsuiker is precies wat ik probeert te voorkomen. Op dit moment drinken mijn kinderen vooral suikervrije limonade, maar het nadeel van die zoetstoffen is dat het net zo goed je gebit aantast. Naast de andere nadelen die Loren Cordain laatst op zijn blog publiceerde.

        Stef, het gaat niet om de bubbels, die vinden mijn kinderen niet lekker. Ikzelf ben er trouwens ook niet zo gek op, maar bedankt voor het idee.

        Like

      • @Marietsebiel : de bacterieen in de kefir maken zuren aan (vergelijk yoghurtbacterien: maakt de melk zuur). De gist in de kefir maakt de bubbels en de alcohol (vergelijk met echt gemberbier, dat ook door een bacterieen/gist mengsel gemaakt wordt – is genaamd de GBP: Ginger Beer Plant). De link die je aangeeft spreekt van 0.5 tot 2% alcohol.

        @Tije: aan welke eigenschappen moet het drankje voor je kinderen zoal voldoen, zodat we wat gerichter zullen antwoorden 🙂

        Like

  6. Verslag 26-1
    8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 4.8
    14.30 eten, mosselen, tomaat, half wafeltje, boter en geitenkaas, handje noten
    15.30 1 x metformine
    18 uur BS 7.0
    21 uur BS 6.3 Lantus 28 EH
    Totaal insuline 28 EH 2 x metformine
    Calorieën ± 570

    27 -1
    8.30 uur FBG 4.9
    Gewicht – 5 ons

    Geliked door 3 people

      • Eet meer vezels!

        Leuk dat er eindelijk weer op de fiber toer gegaan wordt 🙂 Als er 1 ding duidelijk anders is dan in de paleo tijd, is het gehalte aan vezels dat we eten.

        Een appel waarin je nu bijt en waarvan het sap over je kin loopt, is niet echt zoals fruit in het stenen tijdperk: er wordt in de “moderne” landbouw geselecteerd op/bijgemest naar meer water en minder vezels: aja: alles waarop de consument niet moet kauwen verkoopt makkelijker (behalve kauwgom dan).

        MM zal wel voorbeelden kunnen aanhalen uit de mosselbaai van vezelrijk plantenvoedsel (hij noemde AZM toenertijd ook een hack, dus van zodra je iets beters vindt, best overschakelen op dat betere, net zoals je met je eiwitshakes bent overgeschakeld op echt eiwit Mariet).

        Voorbeelden van oertijd oerwoudfruit uit Maleisie zijn de durians: super vezelrijk vergeleken met “fruit uit de supermarkt”. Voor wie geen durian kent: tokos verkopen ze gecultiveerd uit Thailand: geeft alvast een idee van hoe fruit er bij een verzamelaar heeft uitgezien.

        Ander voorbeeld uit Maleisie van de Iban tribe: die eten varens, kan je je ook voorstellen hoe vezelrijk dat is.

        Terug wat wilde, eetbare planten in je tuin gaan kweken Marietsebiel: meer vezels op je bord 🙂

        Dus nog maar 5 kilotjes (hoeveel ons is dat?) en je bent op je ideale gewicht? Succes!!!

        Like

  7. Verslag 25-1
    8 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie, 1 x metfomine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.0
    15 uur eten: zure mosselen, 2 kippenpootjes, spruitjes. Klein stukje wafel, boter, likje jam
    15.45 1 x metformine
    18 uur BS 6.5
    21 uur BS 6.9 Lantus 28 EH
    Totaal insuline 28 EH 2 x metformine
    Calorieën ± 570

    26-1
    8 uur FBG 4.9
    Gewicht gelijk

    Vitamines gaan slikken voor de verkoudheid. D3, C, B12, Omega 3. Vandaag ietsje beter, in ieder geval niet erger.

    Geliked door 1 persoon

    • Mariet, heb jij ook dat door de verkoudheid je bloedsuikerspiegel hoger is? Mijn schoonvader (ook type 2) noemde dat, maar ik twijfel of het niet andersom is; hogere bloedsuier –> meer kans op verkoudheid.

      Like

      • Tije, je schoonvader heeft gelijk 😉 Een ontsteking, door een infectie, of het nu een virus of bacterie is, geeft altijd een hogere bloedsuiker. Eigenlijk wel logisch als je bedenkt dat het metabool syndroom ( inflammation ) ten grondslag ligt aan diabetes. Door de verkoudheid bv reageert het lichaam op de indringer(s) en neemt de insulineresistentie toe. Dat is ook mijn eigen ervaring. Dat is ook de reden, waarom diabeten wordt aanbevolen een griepspuit te halen, om het risico te verminderen van een koortsaanval met als gevolg hoge bloedsuikers.

        De verkoudheid, die ik nu heb, heeft maar weinig invloed op mijn bloedsuiker. Dat is dan weer een goed teken 😉
        ( door Paleo, afnemen van de inflammation ? )

        Maar door de ‘nieuwste’ inzichten over glucagon kán het ook anders liggen !!! ( alles op losse schroeven, he ) Maar de hoge bloedsuikers komen wel door de koortsreactie van het lichaam, denk ik 😉

        Like

  8. Verslag 24-1
    8 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.6
    14.30 uur: eten 2 kippenpootjes, kokosolie, reuzel, boter, zout, peper, kurkuma, gember, ui, knoflook, champignons, spruitjes,
    15.30 uur 1 x metformine
    18 uur BS 7.0
    21 uur BS 6.2 Lantus 28 EH
    Totaal insuline 28 EH en 2 x metformine 500 mg
    Calorieën ± 570

    25-1
    8 uur FBG 5.2
    Gewicht gelijk

    Verkouden, verstopte neus, gaat al een tijdje op en neer. Weer bijna weg en weer terug.

    Like

    • Heerst. Het wordt tijd dat de zon weer wat hoger aan de hemel komt, want de meeste mensen zijn nu goed door hun vitamine D heen.

      Ik werd ook ineens verkouden (was al tijden niet gebeurd). Neem nu stiekem maar weer een poosje 25 ug D3/dag 🙂 .

      Roger Unger is verschenen op de radar van Tim Noakes. Hem wacht een openbaring. Ik wed dat hij het hoofdstuk over diabetes in zijn nieuwe boek volledig zal herschrijven.

      Geliked door 1 persoon

      • Melchior, heb ik iedere winter. Te weinig zon inderdaad. Ook maar weer D3 gaan slikken. Ik ben niet echt van het slikken, maar misschien ook C en B12 ( voor de metformine ) zo af en toe, nu in de winter.
        Fantastisch, dat Tim Noakes Inger heeft ontdekt, ja echt een openbaring, ook voor hem.
        Gisteren én vandaag naar een video Maelán Fontes, AHS2012, gekeken. Nog een paar keer kijken. Engels en dan nog zijn accent, maar de tweede keer ging het al beter. Mooi, van wat ik er nu van snap.

        Like

      • Bij mij heerst sinds 2,5 jaar , sinds soft- paleo , en met vitamine D3 suppletie 2x daags 2000 IU geen verkoudheid , griep en andere winterse ongemakken meer , het mooiste is wel geen herfst/winter depressie meer waar ik al sinds heugenis last van had ! Loop tijdens de dagelijkse wandeling nu regelmatig ( dom , hihi, goed tegen stress ) te grijnzen ……

        James heeft gelijk met de theorie dat de mens boven de zoveelste graad sowieso vit. D3 tekort komt , mijn N=1 dus bij deze 😉

        Geliked door 1 persoon

      • Hans, heel verstandig denk ik. En dat je er vrolijk van wordt is natuurlijk een opsteker.
        Vandaag weer begonnen met de D3 25 ug, ga ik nu braaf iedere dag slikken. Inderdaad te weinig zon hier in de winter, zeker.
        En vandaag ook Vit C, Vit B12 en Omega 3 krilolie, met astaxanthine.
        Ik heb al twee jaar de griepspuit overgeslagen, dus even de weerstand opkrikken.

        Like

    • Ha, ha, ha, grappig, Mariet. Ik heb zowel gisteren als vanochtend opnieuw naar deze lezing van Maelan geluisterd:

      Maelan zit als gezegd ook volledig op het glucagonocentrische spoor. In deze lezing wil hij eigenlijk zijn ADILAN-project uitleggen, maar hij blijft volledig haken in het glucagonverhaal — en terecht. Hij benadrukt dat tarwe abnormale glucagonreacties uitlokt (eerst aangetoond door Jönsson). Een vette nagel in de doodskist van alle nay sayers. Brood maakt meer kapot dan je lief is.

      Geliked door 2 people

  9. Verslag 23-1
    8 uur FBG 3.8 Koffie en kokosolie, 1 dadeltje, 1 x metformine
    12 uur BS 6.3 na de sport
    13 uur BS 6.7
    14 uur eten, zeevruchten, reuzel, kokosolie, boter,restje geitenkaas, zeekraal, ui, knoflook, paddenstoelen, tomaat, sla,, komkommer, hennepolie.
    18 uur BS 6.4
    21 uur BS 6.2 Lantus 28 EH
    Totaal insulin 28 EH
    Calorieën ± 570

    24-1
    8 uur FBG 4.2
    Gewicht -2 ons

    Ietsjes hoger door de sport ? toch insuline verlaagd. Geen punt dus.

    Like

    • Mariet, de reden dat ik over schelpdieren begon (die jij tot mijn vreugde bijna dagelijks eet 🙂 ), is deels gestoeld op het absolute feit dat die een cruciale rol speelden in onze evolutie tot ‘mensch’, maar ook omdat jodium een belangrijke rol lijkt te spelen in de paracriene communicatie in de eilandjes waar we het de laatste tijd zo veel over hebben. Mensen hebben in tegenstelling tot andere primaten geen jodiumsparend vermogen (we plassen het uit), wat suggereert dat het altijd erg royaal aanwezig is geweest in de omgeving (kustlandschap, Mosselbaai). Nu zou het kunnen dat jij ondanks je redelijke schelpdierconsumptie om de een of andere reden toch nog relatief te weinig jodium binnenkrijgt. Een nog rijkere bron van jodium zou dan theoretisch een flinke zet in de goede richting kunnen geven.

      Zeewier?

      Hoewel er risico’s kleven aan jodiumsuppletie, worden die over het algemeen sterk overdreven.

      Een onbescheiden vraag. Heb je wel eens cystes in de voorgevel gehad? Zo ja, dan is dat een sterke aanwijzing voor relatief jodiumtekort.

      Like

      • Dank voor de link. Enlightening om mijn symptomen bij een ander voorbij te zien komen inclusief de lage lichaamstemperatuur (iets wat Melchior destijds met permissie bestempelde als lariekoek). Nu weet ik waarom ik het dit jaar minder koud heb. De Lugul heeft gewerkt. Nu de darmflora nog…

        Like

  10. Verslag 22-1
    7.30 uur FBG 4.0 Koffie en kokosolie, 1 dadeltje,1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 4.4
    14 uur eten, 1 half wafeltje, flinke schijf boter, kaas, tomaat, sla
    15 uur 1 x metformine
    18 uur BS 4.3 thee en handje noten en blikje sardines
    21 uur BS 5.3 Lantus 30 EH
    Totaal insuline 30 EH
    Calorieën ± 530

    23-1
    8 uur FBG 3.8
    Gewicht gelijk

    Geweldige bloedsuiker, als het vandaag zo blijft, vanavond weer minder spuiten 😉

    Geliked door 3 people

    • De trend is echt geweldig, Mariet.

      Voor een goed (of zo goed mogelijk) begrip van het paracriene orkest in de pancreas hebben we hier tot nog toe een belangrijke speler buiten beschouwing gelaten.

      In de eilandjes van Langerhans bevinden zich naast de betacellen (insuline) en alfacellen (glucagon) ook nog de deltacellen. Deze cellen maken somatostatin, dat een krachtig remmend effect heeft op zowel de betacellen (insulineproductie) als de alfacellen (glucagonproductie). Maar het remmende effect op de alfacellen is groter dan dat op de betacellen. Het is dus best mogelijk dat er in diabetes type 2 onvoldoende somatostatine wordt aangemaakt. Dit biedt verdere aanknopingspunten bij het zoeken naar oorzaken en oplossingen.

      Somatostatin wordt ook op diverse andere plakken in het lichaam aangemaakt en lijkt overal voornamelijk paracrien te werken (dus een effect te hebben op de hormoonafgifte van nabijgelegen endocriene cellen).

      Leuk he 🙂 ?

      Geliked door 2 people

    • Mariet, ik ken ze alleen als deltacellen, maar het Griekse teken voor delta lijkt inderdaad een beetje op een y.

      Ja, ik vermoed dat er ook zoiets bestaat als deltacel dysfunctie. Lipotoxiciteit als primaire oorzaak ligt natuurlijk voor de hand. Bij mensen die op tijd interveniëren (met bijvoorbeeld Taylor) gaat het hele orkest vermoedelijk weer synchroon spelen.

      Like

  11. Verslag 21-1
    8 uur FBG 5.5 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    13 uur BS 7.1
    14 uur eten garnalen, olie, sla ( onderweg )
    18 uur BS 5.5 thee met klein stukje wafel en flink stukje boter
    21 uur BS 6.0 Lantus 30 EH
    Totaal insulie 30 EH
    Calorieën ± 490

    22-1
    7.30 uur FBG 4.0
    Gewicht -2 ons

    Gisteren nog wat spanning in de buik, weinig gegeten. Vandaag weer beter. Gewicht gestadig naar beneden.

    Geliked door 1 persoon

    • Hey Mariet, weer een hogere FBG met verlies van gewicht! En weet je nog dat jij je een tijd terug ook eerst beroerd ging voelen alvorens je gewicht verloor? Toen bedachten we daarbij dat je een nieuw vetlaagje aanboorde, tjokvol onschadelijk gemaakte gifstoffen….😁

      Apart hiervan; ik denk ik lees Veech nog eens om te kijken of ik nog wat kan ontdekken. https://www.grc.com/health/Therapeutic_Implications_of_Ketones.pdf
      En ja hoor! Eerste paragraaf, legt hij precies uit wat het verschil is voor het hart tussen glucose en ketonen

      Like

      • “A detailed metabolic control strength analysis of glycolysis in heart under the four conditions led to several major conclusions [1]. Firstly, the control of flux through the glycolytic pathway was context dependent and shifted from one enzymatic step to another depending upon the conditions. There was not one key ‘‘rate controlling’’ reaction, but rather control was distributed among a number of steps, including some enzymes that were very close to equilibrium. The absence of a single dominant rate controlling step in a pathway calls into question the assumptions on which many pharmaceutical discovery programs have been based [3]. Secondly, when perfused with glucose alone, there was consistent glycogen breakdown, whereas with addition of ketones, insulin or the combination, glycogen synthesis occurred.Addition of either ketones or insulin, increased intracellular [glucose] and theglycolytic intermediates in the first half of the glycolytic pathway from 2 to 8 fold. Thirdly, addition of either ketones or insulin leads to an increase in the measurable hydraulic work of the heart, but a net decrease in the rate of glycolysis. Associated with the increase in hydraulic work and decrease in glycolytic rate addition of ketones or insulin increased the free cytosolic [ATP]/ [ADP] 􏰁 [Pi] ratio three to five fold and a similar change in the [phosphocreatine]/[creatine] ratio showing that both ketones or insulin increased the energy of the phosphorylation state of heart significantly compared to perfusion with glucose alone. These data clearly show that addition of either ketone bodies or insulin, markedly improved the energy status of working perfused heart. How ketone bodies could increase the hydraulic efficiency of heart by 28% could not be explained by the changes in the glycolytic pathway alone, but rather by the changes that were induced in mitochondrial ATP production by ketone body metabolism.”

        Like

      • Tije, ja ik denk dat je gelijk hebt. Inderdaad, ik kom weer aan een laag vet, die er al lang zit. Dus logisch, een herhalend patroon. Had ik weer even niet aan gedacht, dank je voor de reminder.

        Heel interessant, dat verschil voor het hart tussen glucose en ketonen.
        In mijn familie ( 5 stuks, ik en 2 broers en 2 zussen, en alle 5 diabeet ) zijn er drie met hartfalen. Een broer iets minder, maar zus ( bypass, tijd geleden ) en jongste broer 65 j, 6 jaar jonger dan ik ( al vaker hartinfarct ) heeft zo’n 2 jaar geleden weer een gehad en nu een icd kastje, en vaker klappen. Echt zorgelijk. Maar niks willen horen van mij.
        Mijn vader is 80 jaar geworden, diabeet, geen hartproblemen, maar een heel precies mannetje, die redelijk ‘ouderwets’ gezond at. Niet LC, maar wel whole food, spaarzaam eten en waarschijnlijk genetisch bepaald een sterk hart. Hopelijk heb ik dat van hem geerfd. Want bij mij nooit echt hartfalen, maar wel een tijd lang hoge bloeddruk en pillen.
        Door Paleo en ketose en misschien ook het sporten is mijn bloeddruk nu totaal normaal, geen pillen meer.

        Ketose rocks, voor hartfalen én diabetes, als je die pdf leest is er weer een tipje van de sluier onthult. We blijven doorstuderen en experimenteren, totdat alles zo klaar is als een klontje gesmolten kokosolie 😉

        Geliked door 3 people

  12. Verslag 20-1
    8 uur FBG 4.3 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 4.9
    15 uur eten, weinig, geen honger, beetje misselijk, stukje geitenkaas, sla, komkommer, later nog wat noten.
    15 uur 1 x metformine,
    18 uur BS 5.8
    21 uur BS 7.0 Lantus 31 EH
    Totaal insuline 31 EH
    Calorieën ± 500

    21-1
    8 uur FBG 5.5
    Gewicht – 3 ons

    Af en toe weer wat last van de darmen door de metformine, beetje misselijk, rommelen, spanning, nog niet eens echt diarree. Maar dat komt waarschijnlijk ook omdat ik nu weer regelmatig AZM neem. Dat zorgt voor wat meer rust, denk ik.
    Vandaag weer wat afgevallen, met wat hogere FBG.

    Geliked door 1 persoon

    • Hey Mariet,
      Even een nieuwe reactie, omdat ik dit zo’n interessant onderwerp vind.
      Het is ontzettend lastig te begrijpen! Ik moet elke keer opnieuw alle factoren voor ogen houden. Maar waar het om gaat is de cascade die optreekt op celniveau. Die is dat glucagon de beta andrenerge receptor activeert. Veel mensen met hartproblemen slikken om die reden beta-blokkers, om die receptor te blokkeren. Het sympatisch zenuwstelsel kan deze recptor activeren m.b.v. adrenaline.
      Maar goed; activering van de beta-andrenerge receptor zorgt dus voor verhoogde/krachtiger hartslag.
      Het werkt als volgt: Glucagon komt op de beta-andrenerge receptor. Deze zit op het celmembraan en geeft eensignaal af (via ATP) waardoor de hoeveelheid cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) in de cel toeneemt. Deze toename activeert de proteine kinase a (PKA) enzymen. De PKA-enzymen deactiveren de fosfolamban (PLN: waar ik een genmutatie in heb ;-)). De PLN zit op het membraan van het sarcoplasmic rectilim (SR). De PLN zit tegen de calciumpomp (SERCA2a) aan en remt deze standaard. Activering van de PLN door PKA betekent dat de PLN zijn remmende werking op SERCA2a verliest. Hierdoor pompt SERCA2a meer calcium het SR in. Meer calcium in het SR betekent dat het myofilament krachtiger samentrekt.

      Ik ben dus familiair belast met een mutatie in het PLN-gen. Waarschijnlijk betekent dit dat de PLN zijn remmende werking op SERCA2a vasthoudt. Anders gezegd; op het moment dat ik mij inspan, moet het hart meer kracht leveren. Maar dat gebeurt bij mij dan niet, want PLN blijft SERCA2a remmen. De hartspier blijft dus slap. Dat is in wezen dus harfalen.
      Ter illustratie het volgende filmpje van (baanbrekend) gentherapie, waarin ze op de een of andere manier die SERCA2a weer aan de praat weten te krijgen.

      Overigens dat ik het vermoeden heb dat ketose ervoor zorgt dat mijn PLN wel naar behoren werkt, getuige immers mijn verbeterde hartritme (van 5% extrasystolen naar 0%!!! Jippie!!)

      Geliked door 1 persoon

      • Nog een nagekomen bericht;
        De activiteit van Proteine Kinase A (ook wel cAMP-dependent protin kinase geheten) bepaalt of Omega 6 vetten je dikker maken of niet!
        Wannee je Omega 6 vetten in combinatie met koolhydraten eet, dan zet dit aan als vet, want de activiteit van PKA is minder.
        Eetje omega 6 in cobinatie met eiwitten, dan produceer je meer glucagon wat je PKA activeert. De omega 6 maken je in dat geval niet vetter!
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18070879

        Maar het vreemde is dat jij als diabeet dus een hoge glucagonwaarde hebt….?

        Geliked door 1 persoon

      • Wow Tije, dit ga ik hopelijk wel begrijpen. Maar niet meteen, dat moet ik eerst nog een paar keer achter elkaar doorlopen.

        The high protein diet increased the glucagon/insulin ratio, leading to elevated cAMP-dependent signaling and induction of cyclooxygenase-mediated prostaglandin synthesis.

        Dit zinnetje ! zou ik wel graag beter begrijpen, want verhogen glucagon/insuline ratio, wat doet dat in dit geval. En heeft dat dan eventueel iets met de ketose te maken of alleen met eiwit ?
        Pfff, tja, moeilijk ! Maar we willen het weten, he Tije. Gewoon doorgaan en wachten op het verlossende woord 😉 )))

        Geliked door 1 persoon

      • Ja, dat is bijzonder hè! Ik begon met 5% extrasystolen in novevember 2013. Dat werd 1,2% in april 2014, nadat ik 6 weken volledig paleo was. En dan de laatste meting in oktober 0%! De extrasystolen waren de belangrijkste reden (statistisch gezien) om een ICD te krijgen.
        Voor mij is de oorzaak dus wel duidelijk, maar denk je dat de cardioloog interesse had? Laatste keer oktober was kortste consult tot nu toe. Het was dat ik de 0% zelf aanhaalde anders hadden we het er niet over gehad.
        Sindsdien ben ik extra gemotiveerd de etiologie te weten te komen. Ik ben al een eind op weg, kan al een flink aantal puzzelstukjes aan elkaar knopen, maar er blijft veel onduidelijk.
        Nog even over jouw diabetes; doordat jij extra veel glucagon produceert, zou jij je proteine kinase A ook bovenmatig activeren. Volgens mij dat op een gegeven moment schade optreedt door deze bovenmatige belasting. Op een gegeven moment loopt de motor dan vast en krijg je hartfalen etc.. Maar wat gebeurt er als je in ketose bent? Dan gaat het hart 25-30% efficiënter werken, volgens R. Veech. Volgens mij dat hier het verschil in ligt, bij mij aantoonbeer in het verbeterde hartritme, maar we zullen zien!
        Ik vermoed dat mijn genafwijking een extra gevoeligheid voor activering van pka geeft. Of iets soortgelijks, maar in ieder geval dat ik extra gevoelig ben voor suikers. Getuige ook mijn opa die het gen heeft doorgegeven. Hij is op ongeveer dertigjarige leeftijd vrijwel suikerloos gaan eten -erg bijzonder voor die generatie- en is uiteindelijk 92 jaar geworden.

        Geliked door 1 persoon

      • Ketose maakt het verschil.
        Het is waar wat je zegt, als je ‘beter’ wordt, en vooral door iets wat zij niet vatten, krijg je eerder een kalte schulter, dan dat ze nieuwsgierig worden en alles willen weten. Een wonderbaarlijk fenomeen ;-( dat mij boven de pet gaat.
        Toen mijn HbA1c op 5.8 uitkwam was hij totaal opgewonden, maar …. zetten mij op een half jaar ipv de gebruikelijke 3 mnd. Alsof het een beloning was, maar bij 5.4 vond hij het alweer gewoon. Hij doet heel omzichtig met me, alsof ik een tikkende tijdbom ben, ha, ha. Patiënten die zichzelf genezen zijn dat misschien ook wel 😉

        Geweldig, je opa, gewoon puur op intuïtie en waarneming waarschijnlijk.

        Geliked door 1 persoon

  13. Verslag 19-1
    8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.4
    14 uur eten, zeevruchten, kokosolie, reuzel, zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, jalapeno, zeekraal, sla, komkommer.
    14.30 1x metfomine
    18 uur BS 7.2
    21 uur BS 6.3 Lantus 31 EH
    Totaal insuline 31 EH
    Calorieën ± 530

    20-1
    8 uur FBG 4.3
    Gewicht – 2 ons

    🙂

    Like

  14. Verslag 18-1
    8 uur FBG 5.9
    Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.7
    14 uur eten, 2 x ei gebakken met boter, kokosolie, restje gehakt, stukje geitenkaas, sla, komkommer.
    15 uur 1 x netformine
    18 uur BS 6.7
    21 uur BS 7.0 Lantus 32 EH
    Totaal insuline 32 EH
    Calorieën ± 500

    19-1
    8 uur FBG 4.9
    Gewicht gelijk

    Voor de vijfde keer Roger Unger bekeken, het begint in te zinken 😉

    Like

      • Ha Tije, het is idd. heel ingewikkeld. Vooral omdat het de ‘oude’ dogma’s doorbreekt. DM wordt beschouwd als een insuline, tekort of resistentie, probleem.
        Roger Unger, et al, tonen aan dat het een glucagonprobleem is.
        Bij een gezond mens wordt de glucagonsecretie door de hoge eerste insuline spike ( bij de maaltijd ) meteen onderdrukt. Geen glucagon, de lever stopt met het spuwen van glucose in het bloed. Er is genoeg door het eten, dus ook niet nodig.

        Bij diabetes 1 of 2, is er geen hoge insuline spike, die de glucagon kán stoppen. Dus blijft de glucagon doorwerken: gevolg hoge bloedsuikers.
        Het spuiten van kunstinsuline veroorzaakt niet de juiste spike ( te weinig en niet op de juiste plek en niet de juiste werking ) en deze insuline kán dus de glucagon niet stoppen. Dat veroorzaakt de hoge bloedsuikers bij DM.
        De oplossing, die hij noemt is een glucagon onderdrukker, zoals somatostatine !? en het ontvetten van de lever ! Daar raakt het m.i.z. de Taylor interventie.
        Dat stuk vind ik nog wat vaag. Dus blijf ik nog een paar keer kijken 😉

        Ik zie net dat Melchior heeft gereageerd. Inderdaad Melchior, ook noemt Rolf Unger de leptine.
        Ik ga mijn dokter eens gek kletsen. Het is toch te gek voor woorden, dat het zó lang duurt voor de kennis hierover doordringt in de medische wereld.
        Nú kan ik alleen maar doorgaan met het ontvetten van mijn lever, in de hoop dat het lukt om weer ‘normale’ insuline spikes te krijgen.

        Geliked door 1 persoon

      • Mee eens, Unger verdient dubbel en dwars een Nobelprijs. Ik zal proberen Mariets uitstekende resumé nog iets aan te scherpen. Heb dit op Foodlog ook gedaan, maar alleen Peter Voshol toont belangstelling.

        De primaire oorzaak en sine qua non van diabetes is een ongeremde glucagonproductie. In de eilandjes van Langerhans liggen alfacellen en betacellen in groepjes exact tegenover elkaar. De primaire rol van insuline in de glucosehomeostase is het remmen van de glucagonproductie. De betacel scheidt wat insuline af, de alfacel schroeft zijn glucagonuitstoot naar beneden.

        Glucagons belangrijkste rol is het signaleren aan de lever dat die glucose in de bloedbaan moet brengen.

        De perifere rol van insuline in de glucosehomeostase is zo goed als verwaarloosbaar. Hoe weten we dit?

        Glucagon receptor knock out muizen van wie de betacellen worden vernietigd en die dus geen insuline meer aanmaken, houden perfect normale bloedsuikers.

        Geef je deze muizen tijdelijk functionele glucagonreceptoren (met een adenovirus als vector) dan ontwikkelen ze direct extreme hyperglycemie, ofwel diabetes type 1. De expressie van deze glucagonreceptoren is tijdelijk. Zodra de receptoren weer weg zijn, worden de muizen – nog steeds volledig zonder insuline – weer normoglycemisch.

        Bij alle vormen van diabetes is sprake van sterk verhoogde glucagonconcentraties.

        Effectieve glucagon-onderdrukkers als somastatine en leptine leiden direct tot normoglycemie, zelfs bij totale afwezigheid van insuline. Dit is ook aangetoond in mensen.

        Het gaat dus om het paracriende signaal van betacel (insuline) naar alfacel (glucagon). Bij type 1 verdwijnt dit signaal omdat de betacellen zijn vernietigd en er dus helemaal geen insuline meer is. Bij type 2 verdwijnt het omdat de alfacellen insulineresistent zijn geworden en het insulinesignaal dus niet horen. De oorzaak hiervan is langdurige hyperinsulinemie en ceramidevergiftiging.

        Bij endogene insulineproductie is een heel klein sliertje insuline voldoende om de alfacellen tot rust te manen. De concentratie ter plekke is hoog, de concentratie in de periferie blijft laag. Bij insulinetherapie met subcutane injecties krijg je suprafysiologische perifere insulinespiegels, maar juist onvoldoende signaal in de eilandjes van Langerhans. Insulinebehandelde suikerpatiënten lopen dus rond met extreem hoge perifere insulinespiegels, terwijl ze hun glucagonproductie nog altijd slechts matig onder controle hebben. Hoge perifere insulinespiegels zijn extreem ongunstig en verantwoordelijk voor het merendeel van de complicaties. En bij type 2 vererger je met spuiten het probleem, want het waren immers hoge insulinespiegels die de pathologie veroorzaakten.

        Ik heb echt nog meer empathie met mensen met type 1 (en met spuitende type 2’s) dan ik al had… Een echte no win situatie. Terwijl leptine de boel in een klap zou oplossen. Niemand wil het maken. Waarom niet?

        Geliked door 2 people

      • Bedankt Melchior, dit is veel duidelijker daar waagde ik mij niet aan 😉
        Leptine maken ! Ja, waarom niet ? Of ze begrijpen er niets van, of ze willen ons ziek houden !? Je zou het bijna gaan denken.

        Naar aanleiding van Roger Inger ben ik weer eens goed gaan kijken naar mijn C-peptide waarde. Ik had, nuchter gemeten, op 28-5-2014, 0.31 nmol/L.
        Volgens een referentiewaardekaart van het Vu lab, moet die waarde tussen de 0.2 en 0.8 nmol/L liggen.
        Hoe kan de dokter mij dan doen geloven dat mijn C-peptide waarde laag is ?
        Mijn insulineniveau was bij die meting inderdaad hoog, 180 pmol/L. Volgens de tabel moet die tussen de 12 en 96 pmol/L liggen.
        Dat is dus nu alweer 7 maanden geleden.
        In het begin van maart worden beiden waardes weer gemeten. Nu laat ik me niet weer met een kluitje in het riet sturen 🙂

        Like

      • Mariet, je maakt volgens mij vrijwel normale hoeveelheden insuline aan. Het probleem is vermoedelijk dat die verrekte alfacellen nog insulineresistent zijn en dus nog te veel glucagon uitpompen. Maar het moet inmiddels wel veel beter zijn geworden.

        Het huidige idee van de etiologie van diabetes is een grap (helaas een grap met verstrekkende consequenties voor miljoenen mensen). Het verhaaltje dat insuline nodig is om glucose in de cellen te helpen? Nonsens 🙂 . Perifere insulineresistentie de directe oorzaak van glucoseintolerantie? Nonsens. Het is bijna eng dat Unger en collega’s al decennia weten hoe het echt zit en letterlijk roepen in de woestijn. Geen wonder dat hij zijn jongste lezing begint met het verhaal van Galileo.

        Maar we gaan moedig voorwaartsch! Wie weet verzinnen we opnieuw een list 🙂 .

        Like

      • Melchior, het is schokkend ! Ik ben echt geschokt 😦
        Taylor was een eyeopener, Mobbs, de volgende, maar Unger is een blikseminslag.

        Ik ben op weg, mijn kunstinsuline flink verminderd, nooit meer BS boven 7.5 Gewicht begint weer te zakken door de metformine, hopend dat het steeds meer de lever gaat bereiken.

        “Maar we gaan moedig voorwaartsch! Wie weet verzinnen we opnieuw een list 🙂 .”
        Een list, die gaan we vinden !!!!! :-)))))

        Like

      • Mariet en Melchior ,
        Inhoudelijk hebben jullie niets aan mijn reactie(s) . Ik volg het met graagte , ondanks mijn beperkte medische technische kennis maar daar zit progressie in , dankzij …… . De hele grote lijnen is al heel wat . 😉
        Wat jullie doen en al bereikt hebben met pionieren en grensverleggende zaken met resultaat ! Grote waardering daarvoor en reuze spannend .
        I.h.a. ben ik er inmiddels achter dat ,, mee dokteren ” noodzaak is , leve het www-net , op vele gebieden . En vooral vertrouwen op je ,, boeren , nou ja paleo-jager verstand ” .
        Mijn overtuiging is dat jullie verdere zoektocht tot meer verrassingen gaat leiden !
        Tot op heden sukkelen mensen die ik ken met diabetes gewoon door , ze willen er niet van weten vastgeroest als ze zijn ……. , van de held die Mariet is .

        Geliked door 1 persoon

      • Erg interessant dit allemaal!

        Het is diezelfde glucagon die Proteine Kinase A (PKA) activeert! (heb je hem weer met z’n PKA).
        “Hormones such as glucagon bind to plasma membrane receptors on liver cells, activating membrane-localized adenylate cyclase leading to an increase in the conversion of ATP to cAMP (see diagram below). cAMP binds to the regulatory subunits of PKA, leading to release and activation of the catalytic subunits.”

        In principe zou je dan verwachten dat hierdoor het hartritme verhoogt. Maar vreemd genoeg is het bij diabetici juist zo dat het PKA niet goed geactiveerd wordt. Dat leidt tot allerei kwalen, zoals hoge bloeddruk (http://ajpheart.physiology.org/content/287/3/H1064) en hartritmestoornissen (bij diabets-gerelateerd hartfalen).

        Bij gezonde mensen leidt verminderde werking van PKA tot hartfalen: http://www.nature.com/nrd/journal/v10/n7/fig_tab/nrd3431_F4.html

        Like

    • De Rolf Luft lezing, door Roger Unger. Minor detail 🙂 . Je gaat als een speer Mariet! En inderdaad, die lezing is dynamiet. Is het niet mysterieus dat we type 1 (en geavanceerde type 2) niet met leptine behandelen? Man, wat zou dat een ellende en complicaties schelen… Het is zeer waarschijnlijk een geldkwestie, zoals altijd.

      Geen overproductie van glucagon, geen diabetes, zelfs als er nul insuline circuleert. Inzicht van de eeuw (ook al wist Unger dit al in de jaren ’50).

      Like

      • Inderdaad een geldkwestie, recurrent income in een goudmijn, zowel bij internet, telefoon, lidmaatschap, en ook in het complexe systeem waar dezogenaamde gezondheidszorg, zoal mariet als eens zei over een dokter die je dan wel lang in leven houdt maar niet echt geneest, deel van uitmaakt.
        Laat me niet lachen: je kan een driewielertje perfect doen landen op mars en kiekjes laten terugsturen, maar je zou niet weten hoe de mens in elkaar steekt?
        Zeer goed bezig mariet, had al lang het gevoel dat insuline uiteindelijk je ganse genezibgsproces tegenwerkt. K kon het alleen niet bewijzen, maar dat doet trippel M wel : Mariet, Melchior en Meijer 🙂

        Geliked door 2 people

    • Geweldig artikeltje. Ik moet ook in maart naar mijn huisarts voor de jaarlijkse controle. Ik wil nu gaan dringen dat mijn C-peptide en insuline gemeten worden in plaats van alleen een HbA1c. Er is duidelijk meer aan de hand dan alleen (in mijn geval) verhoogde bloedsuikers.

      Geliked door 1 persoon

    • Jeetje mina! Filmpje helemaal gekeken, maar dit is redelijk shocking! Gek idee toch dat jij jezelf eigenlijk zieker maakt door insuline te spuiten. Maar ik neem dat de consequenties van een hoge suiker erger zijn?

      Geliked door 1 persoon

      • Ja, dat is ook shocking. Roger Inger legt het mechanisme haarfijn uit. Ik zie het zo: als leek en een beetje beeldend verwoord.

        De insuline kán de ‘overtollige’ suiker/glucose ( die door de hoge glucagon in het bloed gedropt wordt en natuurlijk normaal gesproken door koolhydraten eten ) weer opslaan in de vetcellen en spieren ( als dat lukt bij de spieren ! want sommige medicatie werkt dat zelfs tegen, die ik dus slikte, sick ) en ik denk ook weer terug in de lever. (De overtollige glucose, er wordt natuurlijk ook wel wat gebruikt)
        Dus die glucose draait als het ware in een rondje, uit de lever en er weer in + in de vetcellen. Geen wonder dat ik zo slecht afval !!!!

        Door very low carb heb ik dus minder glucose ronddraaien en dus minder insuline nodig om toch een aanvaardbaar glucoseniveau in het bloed te houden. Hoge insulineniveau’s zijn daarbij nog eens slecht en zorgen voor diabetes complicaties.

        De metformine doet iets heel opmerkelijks, namelijk de spieren gevoelig maken voor insuline en …. de vetcellen juist resistent maken voor insuline. En die kunnen dus minder goed opslaan. Dat maakt, denk ik, dat ik nu wel weer afval.

        Er zijn nieuwe pillen op de markt, die ook beloven dat je gaat afvallen en die scheiden glucose via de nieren uit. Met risico op blaasontstekingen. Maar nú begrijp ik wel waarom, zo’n pil, bij hoge glucagon en dus hoge glucose niveau’s in het bloed ;-( Zoiets als het paard achter de wagen spannen !

        Zorgen dat de lever en pancreas ontvetten is nu de enige optie, daar ben ik al mee bezig en ik denk dat ik al wel op weg ben.

        Door Roger Unger (en de uitleg van MM) weet ik nu nog beter waarom het zo belangrijk is.
        Dat is progressie en motivatie 🙂

        Geliked door 1 persoon

  15. Verslag 17-1
    8.30 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.9
    14 uur eten, ei, tomaat, kaas, sla, rest gehakt, na half uur 1 x metformine
    16 uur BS 7.1
    18 uur BS 6.1 thee en handje noten
    21 uur BS 6.3 Lantus 30 EH
    Totaal insuline 30 EH
    Calorieën ± 520

    18-1
    8 uur FBG 5.9
    Gewicht -2 ons

    Geliked door 1 persoon

  16. Verslag 16-1
    8 uur FBG 4.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    12 uur, na sport BS 7.5
    13 uur BS 7.0
    14 uur eten, gehakt rest van gisteren, met veel komkommer en 1 x metformine
    15 uur BS 6.3
    18 uur BS 6.5
    21 uur BS 6.4 Lantus 30 EH
    Totaal lantus 30 EH
    Calorieën ± 500

    17-1
    8.30 uur FBG 4.9
    Gewicht – 5 ons

    Gewicht beweegt nu wel duidelijk.
    Waarneming : Afgevallen, nuchtere bloedsuiker ietwat hoger. Gewicht staat stil. nuchtere bloedsuiker laag. Of het altijd zo is, nee dat niet, maar wel vaak.
    Punt van aandacht om te zien of het een patroon is.

    Like

  17. Verslag 15-1
    7.30 uur FBG 2.9 Koffie en kokosolie, 1 dadel, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 4.3
    14 uur eten, gehakt, kokosolie, reuzel zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, aardpeer, tomaat, paprika,
    handje bosbessen als toetje !
    14.30 uur 1 x metformine
    16 uur BS 7.1
    18 uur BS 6.1 thee met handje noten
    21 uur BS 6.0 Lantus 30 EH
    Totaal insuline 30 EH
    Calorieën ± 650

    16-1
    8 uur FBG 4.9
    Gewicht gelijk

    Ik eet iets meer per dag, soms 😉

    Geliked door 1 persoon

  18. Verslag 14-1
    7.30 uur FBG 3.1 Koffie en kokosolie, 1 dadel, 1 x metformine
    12 uur na sport BS 6.3
    16 uur BS 5.3 1 x metformine
    Onderweg, eten rivierkreeftjes, tomaat, stukje vette kaas
    18 uur BS 5.9 thee en handje noten
    21 uur BS 6.5 Lantus 31 EH
    Totaal insuline 31 EH 2 x metformine
    Calorieën ± 510

    15-1
    7.30 uur FBG 2.9 ( zonder hypogevoel )
    Gewicht -2 ons

    Vanavond weer minder insuline gaan spuiten.

    Geliked door 1 persoon

  19. Verslag 13-1
    8.30 uur FBG 5.9 Koffie en kokosolie 1x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.7
    14 uur eten: garnalen en mosselen, boter, kokosolie, ui, knoflook, japaleno, aardpeer, zeekraal, champignons, paprika, sla.
    1 x metformine
    18 uur BS 7.7
    21 uur BS 5.6 Lantus 31 EH
    Totaal insuline 31 EH 2 x metformine
    Calorieën ± 580

    14-1
    7.30 uur FBG 3.1 ( zonder hypogevoel, wel een dadel gegeten )
    Gewicht gelijk

    Gewicht is nu weer bijna terug op het laagste punt ‘ever’ 😉 Tenminste sinds lange tijd, het gaat de goede kant op.

    Geliked door 1 persoon

    • Het gaat niet gewoon goede kant op, het gaat als een speer. Helemaal te gek!

      Maarre, is het niet riskant (ik vind het eng om te lezen) om af en toe die middernachtelijke hypo’s te hebben? Wordt je altijd wakker van een hypo?

      Like

      • Hoi Marcel, 🙂 goed, he.

        Hypo’s kúnnen gevaarlijk zijn, als je ze niet merkt. Er zijn diabeten, die dat hebben. Maar er zijn ook cursussen om dat te leren. Dat geeft al aan dat het, denk ik, ook te maken heeft met ‘luisteren’ naar jezelf.
        Ik wordt er gelukkig echt wakker van, alsof er iemand op mijn schouder tikt: wakker worden ! Door ervaring weet ik: aha, even meten. Soms niks aan de hand, meestal wel. Dan eet ik wat zoets, bv een of twee dadels, of honing. Nog een keer meten, na een kwartiertje, en als de BS weer stijgt, weer lekker naar bed. De kunst is om juist niet te veel suiker te eten, zodat de bloedsuiker niet heel veel gaat stijgen. Die neiging is groot omdat er een echte vraatzucht ontstaat door een hypo. En dan is alles weer vreselijk ontregelt en dat duurt soms weer een paar dagen voordat de BS weer in evenwicht is.

        Like

    • Je alfacellen zijn aan het luisteren, mogelijk dankzij de hulp van metformine. Anders kan je BG niet tussen 18:00 en 21:00 uur ‘spontaan’ zakken van 7,7 naar 5,6. Theoretisch doet de perifeer toegediende insuline weinig, omdat het weinig effect kan hebben op het signaal in de eilandjes.

      Like

  20. Verslag 12-1
    8.30 uur FBG 5.3 ( ná hypo om 4 uur van 3.0 ) Koffie en kokosolie, 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 5.1
    14 uur eten: eten haasbiefsttuk, boter, kokosolie, ui, knoflook, aardpeer, zeekraal, spruitjes. 1 x metformine
    18 uur BS 7.7
    21 uur BS 7.9 Lantus 34 EH
    Totaal insuline 34 EH
    Calorieën ± 590

    13-1
    8.30 uur FBG 5.9
    Gewicht -4 ons

    Effe iets hoger, gisteren een beetje veel eiwit gegeten ( flinke biefstuk ) denk ik.
    Vandaag weer garnalen 😉

    Like

  21. Wafels recept!
    Hoi Marcel, Het recept van de broccoli wafels,

    Het begint met een grote kom 😉

    Daar gaat in 3 soorten meel in ongeveer gelijke delen: amandelmeel, kokosmeel en kastanjemeel. ( kan ook met minder soorten maar de combi is het lekkerst, amandelmeel is als los zand: zoet, plakt niet aan elkaar, neemt niet veel vocht op, kokosmeel, is stug, stevig, en met vocht erbij plakt het goed, té goed aan elkaar, kastanjemeel is grof, stoer en geeft body en byte. Samen zijn ze dus een goede mix, de goede eigenschappen van ieder meel worden versterkt ) Je kán er ook nog wat grof geraspt kokosmeel bij doen. Dat geeft iets meer byte maar hoeft niet.

    Daar gaat lauwwarm water bij, niet te veel, genoeg om er een samenhangend geheel van te maken ( de eieren maken het ook vochtig )
    Kokosolie en boter ( of ghee) , au bain marie verwarmen, zodat het vloeibaar wordt, bij het deeg mengen.
    Veel eieren erbij en mengen.
    Dan Keltische zeezout, peper en kurkuma erbij. ( peper helpt dat de kurkuma beter wordt opgenomen )
    Een stronk broccoli koken, à la dente, afgieten en in kleine stukjes snijden en ook knoflookteentjes in kleine stukjes snijden. Door het deeg roeren.

    Alles even een half tot heel uur laten staan, af en toe roeren ( cohesie ! )

    De laatste handeling is : natriumbicarbonaat ( baking soda ) erbij en een beetje citroensap of appelazijn. Dat moet vlak voor het bakken gebeuren. De baking soda en het zuur verbinden en gaan een beetje bruisen, dat is dus wat rijzen. Als je het te vroeg doet is het al weer neer geslagen.

    Dan wafels bakken in een wafelijzer. Dit is het meeste werk, ieder wafel 5 min. ( 2.5 min aan de ene kant en 2.5 min aan de andere kant, zo gaat het bij mijn ijzer, maar dat ligt aan welk wafelijzer je hebt )
    Als je geen wafelijzer hebt, kun je er ook pannenkoekjes van bakken. Dan moet je wel er nog beter voor zorgen dat het deeg niet te nat wordt.

    Deeg te nat ? meel erbij. Deeg te droog? water erbij.

    Hoeveelheden ? Ik ben niet zo heel precies met wegen en zo. Daardoor worden ze ook niet iedere keer precies hetzelfde. Soms doe ik vóór de knoflook en broccoli een gedeelte van het deeg in een andere kom en doe daar wat kleingesneden dadels bij. Dan worden die ietwat zoete wafels, ook weleens lekker. Kan ook met bessen, bakbanaan, zelfs kaas, whatever !

    Indicatie hoeveelheden !!! :
    ± 300 gram van ieder meel, 3 volle eetlepels kokosolie, 50 tot 100 gram boter, 20 goede eieren, koffielepel zout ( of naar smaak ) halve koffie lepel peper en koffielepel kurkuma, 4 teentjes knoflook, flinke stronk broccoli, koffie lepel baking soda, 3 eetlepels citroen sap.
    Dat worden dan 20 tot 24 wafels ( 12 keer bakken, 2 aan 2 )
    Meteen eten en wat over is in zakjes in de diepvries. Het is whole food zonder bijgevoegde conserveringsmiddelen, dus dat bederft sneller dan Appie eten, he, vandaar in de diepvries.
    ‘s Avonds een paar eruit halen en laten ontdooien voor de volgende dag. ( ik doe dat in de ‘lege’ broodtrommel, is die nog ergens goed voor 😉
    Ook lekker in het broodtrommeltje van je kind !

    Geliked door 2 people

  22. Verslag 10-1 en 11-1
    8 uur FBG 4.0 koffie en kokosolie 1 x metformine
    13 uur BS 5.6
    14 uur wafel, kaas, tomaat, sla, komkommer.
    16 uur BS 6.9 1 x metformine.
    18 uur BS 6.5
    21 uur BS 6.4 Lantus 31 EH
    Totaal insuline 31 EH
    Calorieën 550

    11-1
    7 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolien 1 x metformine
    13.30 BS 6.1 eten ( op de AHS vergadering ) : wafel, beef jerky, avocado, noten. 1 x metformine
    18 uur BS 6.4 stukje kaas
    21 uur BS 7.2 Lantus 32 EH
    Totaal insuline 32 EH
    Calorieën 570

    12-1
    4 uur BS 3.0 ( wakker van hypogevoel 2 dadels, stuk geitenkaas, stukje wafel
    5 uur BS 4.4 nog een dadeltje
    8 uur FBG 5.3
    Gewicht – 3 ons

    Gisteren in Utrecht voor AHS vergadering. Positieve stres, er werden spijkers met koppen geslagen 😉
    Dat werd dus een klein hypotje in de nacht, geen punt !

    Like

    • Hey Mariet,
      Leuk je gezien te hebben gisteren! Wat bijzonder toch dat de ervaring van gisteren meteen doorwerkt in je BS. Maar goed, we hebben dan ook hard gewerkt, zoals je al schreef..
      at was ook al weer het recept van die overheerlijke wafels?Eieren, kastanjemeel, amandelmeel, kokosmeel, kurkuma, zout…. Ze waren heerlijk!

      Like

      • Ha, Tije, was leuk en hard gewerkt. We raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Zoveel creatieve geesten.

        Ja, dat werkt op meteen op de BS. Top sport ! Bij iedereen denk ik wel wat, maar dat wordt niet gemeten en ook snel weer genormaliseerd.
        Sympathisch en para- sympathisch zenuwstelsel 😉
        Bij diabeten, hapert het een beetje, alhoewel het bij mij ook steeds beter gaat.

        Dat recept voor de wafels heb ik, op verzoek al naar Marcel gestuurd. Ik zal het hier ook neerzetten en een fotootje voor Stef.

        Like

  23. Verslag 9-1
    8 uur FBG 3.8 koffie en kokosolie, 1 klein dadeltje, metformine vergeten
    12 uur ná sport BS 6.9
    13.30 uur BS 6.9 1x metformine
    14.30 uur eten: kip, boter, reuzel, ui, knoflook, spruiten, sla,
    17 uur BS 6.6
    18 uur 1x metformine thee en handje noten
    21 uur BS 5.6 Lantus 31 EH
    Totaal insuline 31 EH en 1000 mg metformine
    Calorieën ± 550

    10-1
    8 uur FBG 4.0
    Gewicht – 3 ons

    De eerste metformine vergeten te nemen, dus pas na het sporten genomen. Er moet zo’n 5 tot 6 uur tussen zitten.
    Pillen zit nog niet in mijn systeem 😉

    Like

  24. Verslag 8-1
    7 uur FBG 5.1 Koffie en kokosolie 1 x metformine
    11 uur AZM
    13 uur BS 6.1
    14 uur eten: kip, boter,kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, gember, spruitjes, komkommer.
    15 uur BS 7.2 1 x metformine
    18 uur BS 6.6
    21 uur BS 6.4 Lantus 32 EH
    23 uur BS 6.1
    Totaal insuline 32 EH
    Calorieën ± 550

    9-1
    8 uur FBG 3.8
    Gewicht – 3 ons

    Helemaal vergeten de wekker om 3 uur te zetten en te meten, maar gelukkig is het vandaag weer ‘normaal’
    Gewicht is toch echt in beweging nu 😉

    Like

  25. Verslag 7-1
    8 uur FBG 3.4 Koffie en kokosolie, dadel, 1 x metformine
    12 uur na sport BS 5.5
    13 uur BS 4.9
    14 uur eten: zeefruit, mosselen, restje gehakt, kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, aardpeer, zeekraal, paprika, tomaat, sla, komkommer, hennepolie.
    15 uur BS 6.6 1x metfomine
    18 uur BS 6.1
    21 uur BS 6.1 Lantus 32 EH
    23 uur BS 6.1
    Totaal insuline 32 EH
    Calorieën 570

    8-1
    7 uur FBG 5.1
    Gewicht- 5 ons

    Ik werd vroeg wakker, met een ‘after’ hypogevoel, hypo in de slaap ? d.w.z. vermoeden, dat er eerder flinke lage BS was. Een beklemd gevoel, na opstaan en koffie weer over. Al lang niet meer gehad.
    Vannacht de wekker zetten om 3 uur en meten. Mocht dat het geval zijn, dan minder gaan spuiten.

    Geliked door 1 persoon

  26. Verslag 6-1
    8.30 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie, 1x metformine
    11 uur AZM 1 eetlepel
    13 uur BS 4.8
    14.45 uur eten, gehakt, kokosolie, reuzel, ui, knoflook, aardpeer, zout, peper, kurkuma, sla, hennepolie.
    15.45 uur BS 7.3 1 x metformine
    18 uur BS 6.8 thee met appelazijn en handje noten
    21 uur BS 5.8 Lantus 32 EH
    23 uur BS 6.3
    Totaal insuline 32 EH
    Calorieèn ± 590

    7-1
    8 uur FBG 3.4
    Gewicht gelijk

    Like

  27. Verslag 5-1
    8 uur FBG 3.9 Koffie en kokosolie, stukje 85% chocolade, 1 x metformine
    11 uur AZM 1x eetlepel
    13 uur BS 5.3
    14.30 eten: zeevruchten, reuzel, boter, kokosolie, ui, knoflook, aardpeer, zeekraal, sla, hennepolie.
    15.30 uur BS 6.1 en 1 x metformine
    18 uur BS 6.3 thee met handje noten
    21 uur BS 6.2 Lantus 32 EH
    23 uur BS 6.4
    Totaal insuline 32 EH
    Calorieën ± 550

    6-1
    8.30 uur FBG 4.5
    Gewicht -4 ons

    Postprandiaal, één uur na het eten BS 6.1 Dat is zeer goed 🙂

    Geliked door 2 people

  28. Verslag 4-1
    8 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolie, stukje chocolade 85%, 1 x mertformine
    13 uur BS 5.1
    15 uur eten, garnalen, reuzel, kokosolie, boter, ui, knoflook, jalapeno, aardpeer, sla, hennepolie, 1x methformine
    18 uur BS 6.4
    21 uur BS 6.2 Lantus 34 EH
    23 uur BS 6.3
    Totaal insuline 34 EH
    Calorieën ± 530

    5-1
    8 uur FBG 3.9
    Gewicht + 1 ons

    Vandaag weer een dagje AZM. Al weer een tijdje niet genomen. Geeft een harde buik/darmen. Niet lekker.

    De metformine, moet volgens de bijsluiter bij de maaltijd worden genomen. Dat lukt ’s ochtends niet omdat ik dan niet eet. Hooguit een klein dadeltje bij de koffie en kokosolie, als ik erg laag ben.
    Braaf gedaan bij het middageten, maar ik heb gemerkt dat de 2de metfomine dan slechter of vertraagd werkt. Om 18 uur vaak toch nog wat hoge BS, die pas later zakt.
    Nú wacht ik even een half uur tot 3 kwartier en is de BS om 18 uur mooi laag
    Vandaag op dat moment ook de BS meten. om te zien hoe de BS direct na het eten en vóór de metformine is.
    Proefje 😉

    Like

  29. Eens met Ellen , Mariet , fijn dat het zo goed gaat en steeds beter !
    Prachtig plaatje en zo raak …… Ken nog wel wat mensen die ik’m zal doorsturen , hihi .

    Ps. Zojuist weer mayonaise gemaakt , gelukt dit keer. Lekker op garnaaltjes nu met wat peper. Vanavond ,zelfgemaakte Belgische fritten uit de Ossewit . Mag van mezelf omdat ik de oliebollen heb weerstaan 😉

    Geliked door 2 people

  30. He Mariet. Ik volg je nu bijna een jaar en ik moet zeggen dat je me inspireert. Ruim een jaar geleden is er bij mij diabetes geconstateerd. Jarenlang verwaarloosd. Oktober 2013 gediagnosticeerd. Begonnen met een Hba1c van11,4 naar 6,1. Van 87 naar 70 kilo Door logisch eten en bewegen. Van 2550mg metformine naar 1000. En we zijn er nog niet! Tnx voor het delen en veel sterkte met verder herstellen. Gr Caroline.

    Like

  31. Hoi Mariet, op de een of andere manier vind ik het juist helemaal niet saai. Iedere keer weer benieuwd wat jouw waardes zijn. 🙂 Misschien doodgewoon een nieuwsgierig aagje? 😉
    Ziet er goed uit!

    Like

  32. Verslag 2-1-2015
    8 uur FBG 3.4 Koffie en kokosolie, klein dadeltje, 1x metformine
    12 uur ná sport BS 5.6
    15 uur BS 4.5
    16 uur eten handje zure mosselen, 1 kippenpootje, tomaat
    1x metformine
    18 uur BS 4.4 stukje kaas, dadel ( te weinig gegeten )
    21 uur BS 7.5 Lantus 36 EH
    23 uur BS 6.5
    Totaal insuline 36 EH
    Calorieën ± 490

    Verslag 3-1
    Gewicht -3 ons
    7 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie 1x metformine
    13 uur BS 5.6
    15 uur eten mosselen als voorgerecht, 2 kippenpootjes, sla, hennepolie. 1x metformine
    18 uur BS 6.2
    21 uur BS 6.0 Lantus 34 EH
    23 uur BS 5.6
    Totaal insuline 34 EH
    Calorieën ± 510

    4-1
    8 uur FBG 4.2
    Gewicht gelijk

    Voorbeeldige bloedsuiker 😉

    Like

Plaats een reactie