Suddenly the tipping point is there !? It took almost a year…..

tipping-point-illustration

Zou het ? Ja het ziet er naar uit !

Wat zag het er makkelijk uit, beneden aan de berg. Hoe korter ik bij de top kwam, hoe zwaarder de steen werd.
Doordat de steeds hogere verwachtingen en de twijfel, steeds meer gewicht in de schaal legden.
En als het nu eens niet lukt ?
Natuurlijk, ik ben al een heel stuk verder dan de drie jaar geleden, toe ik onbevangen begon. Met Paleo en HFLC.
Gewoon afvallen, gezonder worden, mijn diabetes in toom houden. Weer genieten van bewegen, de dagelijkse dingen onbekommerd doen. Toch niet zoveel gevraagd. Dat was het doel.

Maar gaandeweg, niet alleen door de kleine veroveringen, stapje voor stapje, maar ook door fanatiek te studeren en de kennis, die ik opdeed, werd het doel steeds ambitieuzer. Niet meer tevreden met kleine verbeteringen. Nú ik wil de top bereiken. Niets meer, maar ook niets minder.

Welja, zeg ik dan tegen mezelf, ook nooit tevreden, he ! Nee nog niet tevreden.
Waarom ook, als het kan ! Dat begin ik nu te beseffen, het kan. Als ik maar genoeg wil, en wil doen om de top te bereiken.

Want de laatst gevonden inzichten, van Roger Unger en in zijn gevolg, Maelan Fontes, leggen het bloot. En Melchior Meijer, die het nog eens haarfijn uitlegt.  Diabetes hoeft niet, kan genezen worden. Met de juiste interventies.

Hieronder een klein stukje van de haarfijne uitleg van Melchior:   ( de hele post hier )

“To the point. Unger heeft aangetoond dat diabetische hyperglycaemie niet het gevolg is van een (relatief) gebrek aan insuline op perifeer niveau, maar van een te hoge concentratie glucagon. Alle typen diabetes, inclusief zeldzame varianten als lipodystrofische diabetes, worden gekenmerkt door glucagonspiegels die vele malen hoger zijn dan die in gezonde personen. Glucagons belangrijkste taak is de lever te signaleren dat die glucose de bloedbaan in moet kieperen.”

“En nu komt het. Unger heeft aangetoond dat de enige rol van insuline in het handhaven van de glucosehomeostase bestaat uit het dempen van de activiteit van de alfacellen, ofwel uit het tijdens en na de maaltijd remmen van de glucagonproductie. Deze actie – het aan naastgelegen cellen vertellen dat ze moeten dimmen – heet een paracrien signaal. Als dit paracriene werk goed gaat, als de alfacellen luisteren en de glucagonproductie dus naar beneden gaat, blijft de bloedsuikerspiegel normaal. Altijd. Zelfs als er verder geen spat insuline in het bloed circuleert. Laat dat even bezinken. ”

Dat deed ik, het nog eens laten bezinken en nog eens en nog eens. En de twee video’s van Roger Unger en Maelan Fontes nog een paar keer bekijken.
Toen wist ik het zeker ! Doorgaan, gewoon doorgaan, met het ontvetten van de lever en pancreas. Waar ik al bijna een jaar mee bezig ben. Om de beta- en de alfacellen in de pancreas uit het ectopisch vet te bevrijden. Om de lichaamseigen insuline, geproduceerd door de betacellen, aan de de alfacellen het signaal te laten geven om op te houden ongebreideld glucagon naar de lever te sturen. Zonder dat signaal blijven de alfacellen glucagon produceren en de lever doorgaan met glucose in het bloed te spuiten, ook wanneer dat niet nodig is, want er is genoeg b.v. door eten. Gevolg hoge bloedsuiker.

Dat is dus, volgens Unger, de echte oorzaak van hyperglykemie, het teveel aan glucagon en niet het afwezig zijn, te weinig of slechtwerkende  (resistente ) insuline.
Meer weten? Kijk bij Melchior en naar de video’s van Roger Unger en Maelan Fontes.

Nu, sinds twee maanden ben ik bezig met 1000 mg metformine toe te voegen en de insuline te verminderen.  Het gevolg is dat ik weer afval, ongeveer 5 kg.
De laatste dagen/week deed ik eerst in het geheim( ja echt 😉  ) en nu openlijk een paar proefjes om te zien of en hoe ik reageerde op fruit, zoals bosbessen en bakbanaan. Het resultaat is veelbelovend.  De bloedsuiker stijgt maar een redelijk stuk, naar ± 7.3, na het eten van b.v. ook fruit en nog beter, hij zakt in een ‘normale’ tijd naar waardes rond de 5.6 mmol/L.

Vandaag heb ik mijn 4de opschrijfboekje in gebruik genomen. Even teruggebladerd, wat een verschil, zeg. Op 10 maart weer alles laten meten in het VUMC en op 16 maart naar de internist. Dan moet het duidelijk zijn , toch ?

Op naar de top !!!

 

the-tipping-point-comic-

ik kon niet kiezen;-)

 

SAM_5271

1-2, zeevruchten, reuzel, boter, zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, aardpeer, oesterzwammen, jalapeno, 2 vellen kombu, klein stukje geiten kaas, komkommer, scheutje hennepolie, en een half, klein bakbabaantje mee gebakken.Lekker veel smaken !

SAM_5274

2-2,  zure mosselen, wafel met boter en geitenkaas, kokosroom, slagroom, 8 bosbessen, 2 aardbeien

SAM_5317

8-2 haasbiefstuk gegrild, ui, knoflook, reuzel, kokosolie, zout, peper, kurkuma, kleine stukjes aardpeer en zoete aardappel, zeekraal, paksoi, tomaat.

SAM_5387

17-2 zure mosselen, roerei van 2 eieren, kokosolie, boter, knoflook, broccoli, olijven, sla en veel olijfolie

SAM_5405

19-2 Garnalen zoete aardappel, bitter meloen, geitenkaas, knoflook, reuzel, Boter, olijfolie, paprika, sla

SAM_5417

24-2, 3 eieren, boter, kokosolie, ui, knoflook, 5 tomaatjes, bloemkool, sla, zeewier.

SAM_5424

27-2 gegrilde aubergine, zoete aardappel, reuzel, boter, olijfolie, veldsla, geitenkaas

SAM_5432

1-3 kipkotelet, reuzel, boter, ui, knoflook, zoete aardappel, jalapeno, broccoli

SAM_5470

8-3 kogelbiefstuk,reuzel, boter, ui, knoflook, broccoli, sla, olijfolie, zout, peper, kurkuma,

 

240 thoughts on “Suddenly the tipping point is there !? It took almost a year…..

 1. Verslag 10-3
  7.45 uur FBG 5.7 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  8.15 uur BS 8.0 Rapid 3 EH
  10.45 uur BS 6.4
  13 uur BS 7.3
  14.30 uur eten gerookte makreel, sla, olijfolie, tomaat, kokosstukjes, koffie, Rapid 3 EH, 1 x metformine
  18 uur BS 6.0
  21 uur BS 6.3

  Totaal insuline 6 EH Rapid
  Calorieën ± 550

  11-3
  8 uur FBG 5.7
  Gewicht gelijk

  De dag ná de metingen ( bloed, urine ) Uitslag 16 maart !

  Dus het nieuwe experiment gaat beginnen !
  Gisteren was een rommelig dagje, maar vandaag weer goed bijhouden.

  De eerste week een beetje uitproberen: Zo gauw de BS boven de 8 uitkomt een beetje Rapid bijspuiten, zoals ik gisteren ook deed.
  Vanmorgen was de BS 5.7, maar ja er zit waarschijnlijk nog wat Lantus in het systeem.
  Hopelijk lukt het in een week om ook de Rapid terug te schroeven, naar b.v. 1 x per dag, bij de maaltijd 3 of 4 EH spuiten.
  Wish me luck 🙂

  Insulin in the CNS is obesigenic, zegt The Woo, naar aanleiding van een paar posten van Peter.

  Like

 2. Verslag 8-3
  8 uur FBG 4.6 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  13 uur BS 5.4
  14 uur eten: kogelbiefstuk,reuzel, boter, ui, knoflook, broccoli, sla, olijfolie, zout, peper, kurkuma,
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.1 Rapid 3 EH
  21 uur BS 4.9 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 31 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 590

  9-3 FBG 5.2
  Gewicht gelijk

  Ik ben er. Nog één dag

  Like

 3. Verslag 7-3
  8 uur FBG 5.0 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  13 uur BS 5.4
  16 uur geitenkaas, gerookte haring, bodempje wijn, 1 x metformine
  18 uur BS 7.3 Rapid 3 EH
  21 uur BS 6.0 Lantus 28 EH
  Totaal insuline 31 EH
  Calorieën ± 540

  8-3
  8 uur FBG 4.6
  Gewicht – 2 ons

  Lente 😀 in de tuin gewerkt, ik geniet zo van het weer soepel werken. Eerste narcisjes gespot. Prunus staat op uitlopen.

  Nog 2 dagen ….

  Like

 4. Euhm…het enige verschil tussen die studie en jij is dat jij insuline gebruikt. Lijkt me een makkelijke duiding 🙂 k sta dus ook te popelen om je no insuline experiment te volgen.

  Dan ook effe zeggen dat ik om geen aanwijsbare redenen soms ook wel eens moe ben zonder daarom fysiek veel gepresteerd te hebben.

  En zoals Melchior ook al zei: dat je met zo weinig eten toch leuk door het leven gaat… niet echt iets veel gedocumenteerd wordt. Mooi Marietsebiel!!!

  Geef es wat meer info over dat metabolisch onderzoek van je, want als ik als ingenieur ergens een deftige duiding kan geven, dan is het toch wel over energie 🙂

  Prettig weekend verder!

  Like

  • Dat klopt Stef, en daarom wil ik het ook proberen. Zonder insuline… of voorlopig met heel weinig insuline. En dan alleen kortwerkende om eventuele hoge pieken op te vangen.

   Dat metabolisch onderzoek gaat zo. Op een bank liggen ( soort brancard ) In rust dus. Een half uur geloof ik, is al weer een tijd geleden,kan ook 3 kwartier zijn geweest.
   Een kap over je gezicht en je uit geademende lucht gaat naar een machine. Die meet ( hoe weet ik ook niet ) hoeveel calorieën je in rust verbruikt. De beschrijving hieronder is denk ik wat er gebeurde.
   http://www.mareonline.nl/0405/01/0702.html

   De uitslag werd mij door de verpleegkundige meegedeeld. Verbruik 2400 calorieën en inname 1100. Dat ze ook mijn inname konden zien wist ik niet. O, zei ik, dus dan weten jullie in ieder geval dat ik niet lieg als ik zeg dat ik écht niet te veel eet. 😉 Vond de verpleegkundige niet grappig.

   Toen ik vroeg, hoe kan dat: Ja soms is dat zo. De dokter had er in een later gesprek ook geen antwoord op !? Het bleef dus een mysterie !!!

   Foto :
   Indirect Calorimetry test with canopy hood for weight loss project of two twin sisters

   Geliked door 3 people

   • Dank Mariet. Even hoe ik begrijp dat het werkt in keukentaal:
    -doe wat suiker in je pan en zet de vlam eronder: het spul verbrandt en je keuken ruikt heerlijk naar karamel
    -doe wat olie in je pan en zet de vlam eronder: het spul verbrandt en je keuken ruikt heerlijk naar hete olie.

    Met een goede neus ruik je dus hoeveel suiker en vet iemand verbrandt. En dat is dus precies wat die OxyconDelta doet 🙂 Dus
    -hoeveel energie je verbruiktt
    -en waar die energie vandaan komt (suikers of vet).

    Wat ze met “inname” bedoelen / hoe ze dat kunnen weten, is me na het lezen van je link een vraagteken. Zal het eens verder googelen.

    Waarom hebben ze die meting toenertijd gedaan, en wat hebben ze met het meetresultaat gedaan, proberen te doen?

    Prettig ravotten verder in de tuin!

    Like

  • Stef, ik wilde weten of ik een lage stofwisseling had. Want mijn vraag waarom ik steeds maar dikker werd, werd niet beantwoord.
   De dokter stemde met tegenzin in, de verpleegkundige, die het onderzoek deed, probeerde me er ook van af te praten: Stil liggen, kap over je hoofd, vervelend, enz.
   Uiteindelijk ben ik er niet wijzer van geworden, zeker ook omdat ze die rare uitslag ( verbruik 2400, eten 1100 calorieën ) niet konden duiden.
   Hoe ze dat konden weten, van hoeveel ik at, weet ik niet. Maar het werd gezegd.
   Het bevestigde wel, dat ik dus echt niet teveel at ( zoals altijd wordt aangenomen als mensen dik zijn )
   En dat al jaren, vanaf 2003 , zover ik mij herinner !

   Geliked door 1 persoon

   • Hmmm, nergens goed voor dat soort van vijandige onderzoekers die verder ook geen moeite doen om een deftige duiding te geven.

    Lijkt mij op het eerste gedacht, dat ze je geen deftige meetresultaten hebben gegeven. Heb je die uitslag nog ergens?

    En at je zo rond die tijd denk je een 1100 calorieen?

    Lijkt mij ook niet statistisch in het midden dat iemand in rust 2400 calorieen verbruikt. Nu is ieder mens uniek, maar dit lijkt echt iemand die al slapend gaat afvallen 🙂

    Meanwhile… nog 1 nachtje slapen 🙂

    Like

 5. Verslag 6-3
  8 uur FBG 4.9 Koffie, koksolie, 1 x metformine
  12 uur BS 6.9 na de sport
  13 uur BS 8.0 Rapid 3 EH
  14 eten: gerookte haring, sla, grote tomaat, beetje slagroom geklopte met granaatpitjes ,1 x metformine
  18 uur BS 6.3
  21 uur BS 7.1 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 31 EH
  Calorieën ± 550

  7-3
  8 uur FBG 5.0
  Gewicht gelijk

  Nog 3 dagen …..

  Gisteren was ik totaal uitgeput ( AHS ? ) bij de sport kon ik bijna geen voet voor de andere zetten. Door de aanmoediging van de coach toch bijna het hele programma afgewerkt. ’s Middags even een dutje gedaan, Pfff.
  En vroeg naar bed…. Ik geloof dat het nu weer over is.

  Like

  • Ook positieve ontwikkelingen kosten energie 😉 . Ik blijf het overigens onvoorstelbaar vinden dat je met zo weinig eten (al zo lang) überhaupt functioneert. Ik zou er heel wat voor over hebben om in een metabolic ward te laten onderzoeken wat er precies gebeurt.

   Like

  • Bizar. De insuline vertraagt lipolyse en betaoxidatie, maar je bent wel in ketose, dus verbrandt vet. Huidige inname zou tot veel sneller gewichtsverlies moeten leiden, zeker aangezien stofwisseling niet vertraagd is. Wat is de missende factor hier? Ik heb geen flauw idee.

   Geliked door 1 persoon

   • Mariet, misschien is het volgende de reden:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK22414/

    In long term starved state the only resource of fuel is protein. (ik begrijp hieruit not fat from the fat stores) Protein cannot be stored. Protein wordt afgebroken uit de spieren, waardoor die verzwakken. Ook je hart is een spier en als die verzwakt…..

    Ik begrijp uit dit stuk dat hoe langer je in starved state verkeert, hoe minder fat uit je fat stores wordt gehaald.

    Sommige alineas zijn wel erg technisch, maar de rest hopelijk wel begrijpelijk.

    Like

   • Jo, ik ga het eens goed lezen.
    Maar voorlopig 1 ding: Als ik mijn spieren op zou eten, kon ik niet 3 keer achterelkaar 10 deadlifts van 45 kg. doen !?
    En nog een paar van die zware oefeningen. Een uur lang ! O.a. Hitt om het hart te trainen. Liep mijn hartslag in het begin op tot 148 slagen, nu gaat de hartslag maar tot 135 en zakt hij ook weer sneller.

    Bijna aan het eind van het artikel, dit :
    “During periods when more energy is expended than ingested (the starved state), adipose tissue loses mass. Under these conditions, the secretion of both leptin and insulin declines, fuel utilization is increased, and energy stores are used. The converse is true when calories are consumed in excess.”

    Voorlopig dus.

    Like

 6. Verslag 5-3
  8 uur FBG 4.4 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  13 uur BS 5.0
  14 uur eten, roerei van 3x, reuzel, boter, tomaat, knoflook,zout, peper, kurkuma, koffie en stukjes kokosnoot
  18 uur BS 6.3
  21 uur BS 5.7 Lantus 30 EH

  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën ± 550

  6-3
  8 uur FBG 4.9
  Gewicht – 2 ons

  Nog 4 dagen 🙂

  Like

 7. Verslag 4-3
  8 uur FBG 5.7 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  12 uur BS 7.1 n´de sport
  13 uur BS 7.3
  14 uur eten, 2 haringen, reuzel, boter, knollook, peper, kurkuma, prei, zoete aardappel, aubergine., Rapid 3EH
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.0
  21 uur BS 5.7 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 31 EH
  Calorieën ± 570

  5-3
  8uur FBG 4.3
  Gewicht gelijk

  Nog 5 dagen ….. Waarom dat zo belangrijk is ?
  Omdat ik dan, zonder mijn dokter in mijn nek hijgend, mijn experiment kan voortzetten.

  Deze ervaringsdeskundige weet als geen ander hoe haar lichaam reageert op allerlei interventies. N=1 dat wel.
  Niet wetenschappelijk verantwoord, aan mijn hoela 😉

  Patients know best !
  Want zij moeten er mee leven en hun ervaringen worden nog altijd niet naar waarde geschat 😉

  Like

  • Jason Fung zei iets waar ik ook al lang over dub: wat zeggen wat hogere bloedsuikers in een milieu met weinig insuline? Zijn het de glucoses of de hoge hoge insulines (of beide) die de complicaties scheppen?

   Ik begin te vermoden dat de grote hoofdschuldige overdreven glycolyse is en dat ‘diabetes’ in zekere zin een beschermingsmechanisme is. Misschien is type 2 zonder behandeling zelfs tot op zekere hoogte ‘self limiting’, omdat het uiteindelijke relatieve insulinegebrek behalve tot verhoogde suikers ook tot verlies van ectopisch vet leidt. Het is een godslasterlijke gedachte, maar het zou zo kunnen zijn…

   Dan rijst de vraag, durf je minder insuline in te ruilen voor een (tijdelijke) hogere BG? Ik zou die vraag als mezelf betrof bij god niet kunnen beantwoorden.

   Geliked door 1 persoon

   • Dat is ook mijn gedachte. Ik ga het proberen.
    Als diabetes in de begin fase zit, zonder behandeling, gooit het lichaam het overtollig vet eruit. M.a.w. eerste symptoom, je wordt dun ! En hoge BS, dorst, enz.
    Dat heb ik ook gehad, Ik viel kilo’s af. Toen wist ik niet wat er aan de hand was.
    Nu wel ! Ik kan de hoogte van de BS meten en die toch niet té hoog laten oplopen door: vasten en Rapid bij te spuiten. Ik merk dat de Rapid de bloedsuiker tegenwoordig heel rap naar beneden kán brengen.
    Zodat ik niet in ketoacidose beland. Dus gecontroleerd en met ketose afkomen van de overtollige kilo’s en natuurlijk in eerste instantie van de vette lever en pancreas.
    Ik ben het zat 🙂 )))

    Geliked door 3 people

   • Áls het lukt, Hans, dan ben ik de normaalste diabeet op het noordelijke halfrond, áls, he 😉

    Want dan gebruik ik het zelfgenezend vermogen van mijn lichaam, i.p.v. het te frustreren met het wegspuiten van de glucose overload. #vanderegenindedrup

    Als het lukt !!!

    Like

 8. Verslag 3-3
  8 uur FBG 4.9 koffie en kokosolie, 1 x meformine.
  13 uur BS 5.4
  14 uur eten: zeevruchten, reuzel, boter, ui, knoflook, peper, kurkuma, zoete aardappel, aubergine, 4 aardbeien.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.7
  21 uur BS 6.3 Lantus 32 EH

  Totaal insuline 32 EH
  Calorieën ± 570

  4-3
  8 uur FBG 5.7
  Gewicht – 1 ons

  Gisteren, vlak voor het slapen, soort van maagpijn. Rare pijn, eerder onder de maag, lever, pancreas, zoiets. Heel onaangenaam. Nog nooit gehad.
  Naar bed en het duurde lang voor ik in slaap viel ( omdat de pijn afzakte ? )
  Vanmorgen alles weer over, wel iets hogere FBG.

  Nog 6 dagen !!!

  Like

 9. Verslag 2-3
  8 uur FBG 5.0 Koffie, kokosolie, 1 x metformine.
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.6
  14 uur eten: rest gisteren: kipkotelet, reuzel, boter, ui, knoflook, zoete aardappel, jalapeno, broccoli, veldsla, olijfolie
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 6.1
  21 uur BS 6.4 Lantus 32 EH
  Totaal insuline 32 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 570

  3.3
  8 uur FBG 4.9
  Gewicht gelijk

  Weer heel rustig 😉 Nog 7 dagen, ik tel ze af.

  Like

 10. Verslag 1-3
  8 uur FBG 4.3 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.6
  14 uur eten: kipkotelet, reuzel, boter, ui, knoflook, zoete aardappel, jalapeno, broccoli
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.7
  21 uur BS 6.2 Lantus 32 EH, 2 x metformine

  Totaal insuline 32 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 570

  2-3
  8 uur FBG 5.0
  Gewicht – 300 ons

  Nog 8 dagen vóór de meting. Ik kijk uit naar de periode daarachter 🙂

  Like

   • Hoi, Lot, nee hij hangt nog niet. Wel staat hij al onder het fietsafdakje.
    Heb ik er helemaal alleen naar toe gesleept, en jij weet hoe zwaar hij is 😉
    In een hoek, tegen een buitenkast en ik heb er al tegen geroffeld. Dat gaat al best.
    Mijn coach heeft me tips gegeven. Zo kan ik ook met mijn knieën er tegen beuken, heel goed voor de buikspieren !
    We moeten nog een extra lat bevestigen om de constructie steviger te maken.
    Dan las ik nog een tip om de zak van onderen te laten steunen op iets, een paar plankjes, zodat hij niet erg gaat zwiepen. Omdat hij zo lang is gaat dat heel goed. Dat zorgt ook voor niet zo’n zwaar gewicht aan de balkjes van het fietsafdak.
    Volgend weekend, denk ik is alles klaar !!!

    Geliked door 1 persoon

 11. Verslag 28-2
  8 uur FBG 4.6 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  13 uur BS 5.5
  14 uur, Brunch bij de family: plakje kaas, plakje ham, plakje zalm, eierpannenkoek met groenten (zonder meel) sla, tomaat, olijfolie
  17 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.8
  21 uur BS 6.9 Lantus 32 EH

  Totaal insuline 32 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 550

  1-3
  8 uur FBG 4.3
  Gewicht gelijk

  Nog 20 dagen en dan is het lente, wat fijn, weer alle deuren en ramen open en veel naar buiten 🙂 )))

  Like

 12. Verslag 27-2
  8 uur FBG 4.8 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  10.30 uur AZM
  12 uur BS 8.0 ná de sport
  13 uur BS 6.6
  14 uur eten, gegrilde aubergine, zoete aardappel, reuzel, boter, olijfolie, veldsla, geitenkaas
  15 uur 1 x metformine, Rapid 3EH
  18 uur BS 5.9 handje noten
  21 uur BS 5.6 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 31 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 520

  28-2
  8 uur FBG 4.6
  Gewicht gelijk

  Weer heel rustig allemaal

  Like

 13. Verslag 26-2
  8 uur FBG 4.7 Koffie, kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  14 uur BS 5.9
  17 uur 1 x metformine
  19 uur BS 6.3
  21 uur BS 7.4 Lantus 30 EH

  Totaal insuline 30 EH , 2 x metformine
  Calorieën ± 150/200

  27-2
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht -1 ons

  Ongeplande vastendag. Onderweg om de bokszak van Lot op te halen. Nog een keer bedankt Lot ❤

  HIj is heel groot, 75 kg, zeg maar een sparring-partner. Ligt nog in mijn auto. Straks met de kruiwagen proberen te vervoeren, uit de auto en achter het huis. Dat is dan wel genoeg oefening voor vandaag 😉 ( naast het sporten )

  Niets gegeten onderweg en toen ik thuis was had ik eigenlijk geen honger meer. Koffie en wat noten. Dat is altijd met vasten zo, ook bij gepland, als mijn gebruikelijke etenstijd voorbij is de honger ook weg.

  Like

 14. Verslag 25-2
  8 uur FBG 4.9 Koffie, kokosolie, 1 x merformine
  12 uur ná de sport BS 8.3
  13 uur BS 7.3
  14 uur eten, zeevruchten, kokosolie, boter, ui, knoflook, zoete aardappel, tomaatjes, zeekraal, bittermeloen, 1 x metformine,
  18 uur BS 7.9 Rapid 4 EH
  21 uur BS 2.9 dadel gegeten Lantus 28 EH

  Totaal insuline 32 EH, 2 x metformine
  26-2
  8 uur FBG 4.7
  Gewicht gelijk

  Nog effe dit regiem volhouden 😉

  Like

 15. Verslag 24-2
  8 uur FBG 5.4 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.9
  14 uur eten: 3 eieren, boter, kokosolie, ui, knoflook, 5 tomaatjes, bloemkool, sla, zeewier.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.2 Rapid 3 EH
  21 uur BS 6.4 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 31 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 570

  25-2
  8 uur FBG 4.9
  Gewicht gelijk.

  Fasting blood glucose: weer goed.

  Ik ben nu bijna drie maanden op metformine. Daardoor gebruik ik minder insuline en dat is goed. Maar het afvallen staat nu al weer een tijdje stop.
  Alles bij elkaar een 3 tot 5 kilo afgevallen. Dat waren de kilo’s die ik ook weer was bijgekomen en de reden dat ik überhaupt aan de metformine ging.
  In het begin wat meer, nu weer niets of bijna niets.
  Teleurstellend !
  Aangezien de nieuwe afspraak met de dokter er aan komt, moet ik me bezinnen op de volgende stap. Doorgaan met de metformine of toch de GLP-1 gaan uitproberen voor 3 maanden.

  Like

  • Hoi Mariet,
   Houd vol en houd moed! Je bent een held.
   Ik begrijp heel goed dat je meer progressie wilt zien, en dat je geduld ernstig op proef wordt gesteld.
   Speculatie: misschien varieer je iets te veel en dan heb je ook nog af en toe pech met te snel vrijkomende insuline. Dit leidt tot veel variatie die bovenop de complexe niet-lineaire fysiologie komt en interpretatie moeilijk maakt.

   Negeer me gerust (:-)) maar ik denk regelmatig aan je en behalve bewondering denk ik ook aan:
   1)
   Je focust je erg op gewicht (naast bloedglucose). Begrijpelijk, maar misschien is buikomvang een relevantere maat (want sterk gerelateerd aan ectopisch vet) die minder gevoelig is voor schommelingen in vochtbalans (afh. van o.a. hormonen/voeding/temperatuur/activiteit) en verschuiving tussen vetvrije- en vetmassa.
   2)
   Nadat ik een tijdje terug een presentatie van md Fung had gezien

   waarin hij een aantal gevallen uit zijn praktijk als ‘diabetesarts’ beschreef kreeg ik sterk de indruk dat hij zich minder zorgen maakte over bloedglucoseniveau’s (ongetwijfeld wel binnen bepaald grenzen) en zich sterker richt op het verlagen van exogene insuline. Ik ben zeer benieuwd naar zijn presentatie tijdens old mutual health symposium van onlangs. Jouw arts denkt waarschijnlijk andersom en jij zit er tussen :-\.

   Ik heb natuurlijk makkelijk praten als toeschouwend voorwerp, maar wellicht heb je wat aan mijn gedachten.

   Groet, Marcel

   Geliked door 1 persoon

   • Marcel, ik heb je reactie even bewerkt om de video te laten verschijnen. WP doet dat als je de link in een nieuwe alinea zet.
    Bedankt! Ik ga er naar kijken.
    Ik moet zo meteen gaan sporten, maar ik wil graag op jou vragen reageren, want het raakt ook aan mijn gedachten. Nu even niet genoeg tijd. Tot straks.

    Like

   • Marcel, Gewicht én buikomvang (daar heb je gelijk) is min of meer de enige manier om vooruitgang te meten. Als ik nu behoorlijke buikomvang zou kwijtraken, zou ik idd. me niet druk maken over het gewicht. Maar ook dat is niet het geval. Ik meet regelmatig de buikomtrek en dat gaat ook niet echt vooruit.

    Die presentatie van Fung, al eens gezien, maar heel goed om het nu nog eens te doen.

    Want dat is wat ik nu denk. Ik moet af van de insuline. Op 10 maart wordt mij HbA1c, insulineniveau en C-peptide gemeten, 16 maart naar mijn internist en de uitslag.
    De dokter kijkt alleen naar de HbA1c en als die laag is dan vindt hij het goed. En zo blijf ik, door steeds maar door te gaan met de insuline-spuiterij mijn diabetes in stand te houden.

    Dat insulineniveau en de C-peptide interesseert hem geen barst, dat doet hij alleen omdat ik het zo graag wil.

    Mijn plan is:
    om te vragen voor een recept voor liraglutide (met de merknaam Victoza ( dat heeft hij me al aangeboden, de vorige keer als de metfotmine niet genoeg werkt )

    “GLP-1 therapie stimuleert de afgifte van insuline en remt de glucagonafgifte. Hierdoor daalt het glucosegehalte. Maar er is meer. ‘GLP-1 therapie vertraagt de maagontlediging. Hierdoor voelen mensen zich eerder verzadigd en krijgen ze minder snel weer honger. Ook het hongercentrum in de hersenen wordt geremd door GLP-1. Dit heeft het gunstige effect dat mensen afvallen; een prettige bijkomstigheid voor deze mensen die vaak kampen met overgewicht.”

    Dat ga ik pas gebruiken als ik eerst geprobeerd heb om met de insuline binnen een week te stoppen. Om de dag vasten en de bloedglucose beneden de 10 mmol/L houden.

    Die proef deed ik al door drie dagen te vasten op 9, 10, 11 februari, met als resultaat deze fasting bloedsuikerwaardes.
    9-2.FBG 6.7, 10-2. FBG 5.7 en 11-2. FBG 6.5
    Drie dagen was te lang achter elkaar, Toen ik weer insuline ging spuiten, zat ik al gauw weer op het niveau van daarvoor.

    De aankomende meting en het doktersbezoek houdt me tegen om verder te experimenteren. Nu even zorgen dat mij HbA1c goed/redelijk is. ‘
    Maar dan ga ik weer terug naar mijn non-insuline regiem.

    Geliked door 1 persoon

  • Heel veel wijsheid toegewenst.
   Hoe voel je je? Meen me wel te herinneren dat je ‘buikgevoel’ verbeterde….
   Of misschien aan de Mariadistel (?) of welke was het ook weer Stef? = metformine + enzymen

   Geliked door 1 persoon

   • @Corrien idd mariadistel ofte zoals Mariet het noemt sillymarin 🙂 ’t ganse plantje is eetbaar: bladeren in de sla, wortels zoals schorseneren en de bloem, nu ja, proberen 🙂
    Silymarine zit in de zaadjes en zoals ook jij correct aanhaalt is metformine + enzimen. Behalve enkele andere -mines ook nog bittere tannines, en bitter spul is steeds goed voor de spijsvertering: net wat je nodig hebt en wat ze uit de metformine ggelaten hebben.

    @Marietsebiel: kan het zijn dat je seizoensgebonden reageert op aankomen en afvallen? Ik werd in de lage landen elke winter wat dikker en in de zomer gingen die er weer als vanzelf af. Ergens een logische oerreactie zou ik denken: we gaan ons vet niet weggeven als het ijs en ijskoud is.

    Like

   • Corrien en Stef, laat ik het nog sterker vertellen. Ik heb de Mariadistel in de tuin staan. Sinds een paar jaar ! Ze kwamen aanwaaien en als ik Mellie Uyldert zóu geloven kwamen ze omdat ik ze nodig heb 😉
    Ron Rosedale adviseert ook Mariadistel en Alfa-Liponzuur bij diabetes. Die heb ik beiden dus in tabletvorm geslikt, ik denk zo’n twee jaar geleden. Ik kan niet zeggen dat ik toen er echt heel duidelijk iets van merkte.

    Stef, wat ik denk dat seizoensgebonden is, dat ‘men’ in de winter minder beweegt en meer eet. En dat kun je van mij niet zeggen, dat ik meer eet 😉
    Ik ben in het verleden, 2012/2013 in de winter eerder meer afgevallen, dan in de zomer erna. Juist in die zomer ( 2013 ) stopte het afvallen, en het begon pas weer toen ik in dec. 2013 met de AZM begon. Dus !

    Geliked door 1 persoon

   • Oja, ook Maurice Mességué zegt dat het medicijn dat je nodig hebt, in je tuin zal groeien. Nu als ik mijn kinderliteratuur goed herinner, maakt die man wel aftreksels en niet direct tabletten: toch nog iets anders… en het moge duidelijk zijn dat ik ietwat subjectief ben hier wat betreft dingen die spontaan in je tuin groeien 🙂

    Aha, mijn seizoenentheorie is bij deze gekelderd. Dan kijk ik des te meer uit naar het stoppen van je insuline en/of metformine om verder af te slanken. (of is er nog medicatie die vermeldt kan worden?)

    Succes!

    Like

   • Stef, de tabletten van Mariadistel zijn ook extracten gemaakt van de plant.
    Als jezelf gaat aftreksels maken heb je geen altijd gelijke hoeveelheid. Leuk voor eventueel preventief, maar niet voor genezen. Dan heb je meer zekerheid nodig.

    Eerst de insuline en in de toekomst alles 😉

    Like

   • Hoi Marietsebiel,

    Gelijk heb je: met tabletten weet ieder precies hoeveel ie slikt.

    Wat mijn reactie dan is: die weet dan wel precies wat die slikt, maar weet die dan ook precies hoeveel ie slikken moet?

    Niet echt, want de meeste tabletjes worden voorgeschreven in hoeveelheden voor “kinderen” en “volwassenen” . Daar waar een veearts bijvoorbeeld eerst even een hond gaat wegen alvorens die tabletten voor te schrijven onder het motto: kwestie van een hond van 2 kg niet te vergiftigen met hetzelfde aantal tabletten dat wel werkt voor de hond van 20 kg.

    Dus gewicht speelt een rol, en zeker ook stress, metabolisme, wisselwerking met andere medicatie… Daarom dat “precies weten wat je slikt” is maar een deel van het verhaal.

    En idd ik ben daar subjectief hoor in de trend van: hoe dichter bij de oorsprong, hoe liever 🙂 …

    Ik geef natuurlijk gelijk toe dat de juiste dosering vinden altijd zoeken is en ook daar weer: meten is weten! En jij meet, dus, dat zit goed 🙂

    Maar we wijken af… focus! Eerst die insuline eruit!!! En succes met de boxbal van Lot 🙂

    Geliked door 1 persoon

  • Mijn broer is naar een endocrinoloog gestuurd en die heeft hem een nieuwe medicijn voorgeschreven gekregen: Invokana (canagliflozin) en in een ander blog had iemand Farxiga (dapagliflozin) voorgeschreven. Ik dacht in eerste instantie dat het om hetzelfde medicijn ging.
   Interessant om naar te kijken, want je loost exces glucose via de urine. Ik heb al voorbij zie komen dat er onderzoek is gedaan bij oudere diabetici.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23680739
   Wanneer ik bij mijn huisarts ben, zal ik zeker beide aanhalen als een mogelijk behandeling.

   Like

 16. Verslag 23-2
  7.30 uur FBG 7.2 Koffie, kokosolie, olijfolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.6
  14 uur 1 x metformine
  19 uut BS 8.2 Rapid 6 EH
  21 uur BS 6.3 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 34 EH,
  Calorieën ± 150-200
  wat kokosolie, klein stukje kaas, paar nootjes.

  24-2
  8 uur FBG 5.4
  Gewicht gelijk

  Door de IF dag, weer naar een redelijke FBG,
  Moeilijke IF dag, omdat de veel glucose, om de hypo te bezweren, me helemaal uit ketose heeft gebracht. Dan krijg ik honger/cravings. Vasten is dan een echte uitdaging. Vandaar toch een paar keer wat gegeten, niet veel, maar net genoeg om de maag te pleasen.

  Even met de grote hoeveelheden olijfolie gestopt, waarom ? voelt niet helemaal lekker zoveel. Weer beginnen over een paar dagen, maar dan wat minder.

  Geliked door 1 persoon

 17. Verslag 22-2
  7.30 uur FBG 8.3 Koffie, kokosolie, olijfolie, 1 x metformine
  13 uur BS 7.1
  14 uur eten: 100 gr. zalm, 4 kleine tomaatjes, stukje geitenkaas, paar olijven, koffie met olijfolie, 1 x metformine
  18 uur BS 8.9 Rapid 6 EH
  21 uur BS 7.2 Lantus 30 EH

  Totaal insuline 36 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 510

  23-2
  7.30 uur FBG 7.2 Koffie, kokosolie, olijfolie
  gewicht – 3 ons

  Naweeën van de heftige hypo !
  De te snel verbruikte insuline en de totale stressreactie heeft een lang naijlende invloed op de bloedsuiker.
  Vandaag een IF dagje om de boel te kalmeren.

  Like

   • Goedzo, geef hem van katoen.
    Dr. Frank is halfslachtig. Hij heeft de klok horen luiden maar durft niet naar de klepel te ZOEKEN/ onderzoeken, bang dat HIJ voor charlatan wordt uitgemaakt door zijn beroepsgroep.
    Dus wat doet hij. Iedereen beschimpen, die wel zijn kop boven het maaiveld uit durft te steken. Die verder gaat dan wat bammetjes eruit gooien. Zijn dieet is een dieet en geen echte verandering van leefstijl, omdat het niet uitgaat de biologie van de mens.

    Als je daarin blijft steken, krijg je zoiets als de weight watchers, een verdienindustrie.
    Gisteren een video op tv van Focus, daarover, ontluisterend:

    Geliked door 1 persoon

   • Mooi hoe Melchior Frank van Berkum in de hoek zet , met argumenten en hoe zwak dat Frankie-boy zich dan maar afmeldt voor verdere discussie op Foodlog , beetje zielig voor iemand die het moet hebben van een witte jas en stethoscoop , iets waar je vroeger de ,, dokter ” aan herkende die het allemaal wist 🙂

    Beetje duister zijn me de volgende teksten daar op Fl , gaat dat ,,achterom” of ontgaat me dat vanwege zogenaamde ,, sociale media ” ?

    M.M.
    ,,Ik ben druk doende de organisatoren als spreker uit te nodigen voor ons eigen evenement (in september, volgende week gaan we online met details), maar heb nog geen invitatie van ze gehad :-).,,

    D.V.
    ,,Je bent bij deze als een van de bijzondere gasten uitgenodigd Melchior. Je krijgt ook nog een uitnodiging per mail.”

    Like

   • Hans, die Dr. Frank is een angsthaas 😉 Meesterlijk, hij met z’n doktersjas én stethoscoop in de Hema, ha, ha. Ik zag het helemaal voor me.

    Melchior heeft het over de AHS Nederland in september. Binnenkort wordt alles bekendgemaakt. Hij popelt 😉 ( wij allemaal toch )

    En die invitatie gaat weer over een iets wat FL organiseert:
    18 maart Museum Boerhaave: een echt Nieuw Normaal?
    Staat in de tekst van de post erboven.

    Like

   • Hans, ik had niet door dat het een FL-evenement betrof 🙂 . Dacht dat het om Arts en Voeding ging 😦 . Het mailadres waarmee ik aangemeld ben bij FL check ik nooit, dus ik heb nog steeds geen uitnodiging gezien en dat zou best eens zo kunnen blijven, ha, ha, ha.

    Intussen wordt en in de draad over Nestle en Teicholz weer over van alles geluld, behalve over de kern.

    Like

  • Mariet,

   Check dit artikel eens als je wilt: http://diabetes.diabetesjournals.org/content/63/7/2222.full

   Titel: ‘Overfeeding of Polyunsaturated Versus Saturated Fatty Acids Reduces Ectopic Fat

   Natuurlijk dat het een onderzoek gedaan is onder mensen die primair koolhydraten metaboliseren, maar toch dat het mechanisme dat ze beschrijven wel interessant is. Mijn conclusie daarbij: reduceren FODMAP kan ook nog wel eens positief voor je uitwerken.

   Ps. ik had deze link zojuist ook onder in een andere blog van je geplaatst, was ik per abuis beland 🙂

   Like

   • Tja, vet en suiker ! Samen in dat onderzoek. Maakt het erg onduidelijk. Geen hoeveelheden en verhoudingen.

    There are several questions that were not addressed in this study, and these bear consideration for fully assessing the clinical implications of the findings. First, does the dietary SFA-driven hepatic fat increase and/or n-6 fatty acid−driven increase in lean body mass translate into improved plasma lipids and other markers of cardiometabolic risk? This question may be of particular importance in lean, healthy individuals. Second, is SFA intake—as opposed to PUFA—causally related to risk of nonalcoholic steatohepatitis or nonalcoholic fatty liver disease, or might the current findings merely reflect a noncausal association? Finally, the authors raise the question of whether fructose interacts with dietary lipids, but they do not provide us with any clear information on how much fructose there was in the muffins or in the diet as a whole. Finally, although a number of expressed genes were measured in subcutaneous adipose tissue, it was not helpful in explaining the observed effects on hepatic fat metabolism.

    Rosqvist et al. (5) note that the observed effects might partly reflect an interaction between fat and fructose because the muffins are a significant source of fructose. In one study, when fat and fructose were overfed individually and in combination, there was an additive effect on liver fat (7). In humans, there is considerable evidence that dietary fructose enhances liver fat and the associated risk of nonalcoholic fatty liver disease (17). As shown in Fig. 1, fructose and SFA may promote hepatic steatosis, whereas PUFA may modulate this interaction.

    Like

 18. Verslag 21-2
  7.30 uur FBG 4.4 Koffie, kokosolie, olijfolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.5
  14.30 uur eten: 2 haringen, uitje, bittermeloen, mayonaise, stukje geitenkaas, handje kokosnoot stukjes.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.2 Rapid 3 EH
  21 uur BS 5.4 Lantus 27 EH

  22 uur BS 1.7 !!! Zo laag heb ik nog nooit gemeten.
  heftige hypo, 2 koffie lepels honing, dadel, en nog een wafeltje gegeten met boter ( nog een beetje bevroren, want lag in de vriezer )
  22.15 uur BS 2.6
  22.42 uur BS 4.6

  Totaal insuline 30 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 500 en zeker nog 300 door de honing, dadel en wafel met boter

  22-2
  7.30 uur FBG 8.3 😦
  Gewicht gelijk

  De heftigste hypo ever.
  Ik denk dat het kwam doordat er onderhuids een bloedvat is geraakt. De Lantus is langwerkend en behoort in de onderhuid opgeslagen te worden en dan langzaam in het bloed opgenomen te worden.
  Als dat plasje dichtbij een aangeprikt bloedvat ligt kán die opname versneld worden. Alsof je intraveneus insuline spuit.

  Het lichaam is erg in paniek, de pot honing, die ik hiervoor in huis heb, zou ik in een keer kunnen leegeten. Probeer ik te vermijden, maar is niet makkelijk. Dan ga ik wat rondlopen om niet in de verleiding te komen én wakker te blijven, want zitten doet knikkebollen en angst om out te gaan.

  Daarna doodmoe en naar bed.

  Like

 19. Verslag 20-2
  8 uur FBG 4.2 Koffie, kokosolie, olijfolie, 1 x metformimne
  12 uur, ná de sport BS 6.2
  13 uur BS 5.0
  14 uur eten: pannenkoekje van kokosmeel, kastanjemeel, 2 eieren, met zeevruchten, ui, knoflook, bloemkool, zoete aardappel,reuzel, boter, kokosolie, daarbij sla, paprika, olijfolie
  15 uur 1 x metfomine
  18 uur BS 8.1 Rapid 3 EH
  21 uur BS 5.2 Lantus 27 EH

  Totaal insuine 30 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 620

  21-2
  7.30 uur FBG 4.4
  Gewicht gelijk

  Dat pannenkoekje was niet zo’n goed idee en ook niet echt lekker. Een beetje mislukt, toch maar opgegeten, want ik had honger. Niet voor herhaling vatbaar.
  De BS was ook wat hoger om 18 uur, dus toch weer rapid genomen. Valt wel op dat, maar een klein beetje rapid, de BS meteen weer omlaag brengt. Om zo’n verlaging te bereiken had ik vroeger zeker wel 8 EH nodig. En dit gebeurt niet alleen vandaag, maar al een tijdje. Lijkt erop dat de insulineresistentie afneemt.

  Geliked door 1 persoon

  • Houd heel veel van het feit dat je met even te stoppen nu minder rapid nodig blijkt te hebben voor een gelijkaardig effect. Gewenning … een extra goudmijn voor de junkverkopers 😦

   Wat was er fout met de pannekoek, het kastanjemeel of iets anders?

   Prettige zondag.

   Like

   • Stef, ik denk dat het niet komt van de 3 dagen vasten.

    Repeat !!! Was dat maar waar, dan zou iedereen het wel doen 😉

    Maar van de drie jaren volhouden met Paleo/ LCHF/Ketose/ IF/AZM/Calorierestrictie/Ketose/ Schelpdieren/Olijfolie en wat dies meer 🙂 )))))

    Foute pannenkoek ? Wat denk je ? Waarschijnlijk teveel koolhydraten ? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, ik doe het niet meer.

    Like

   • Er is een vraagprijs van minimaal 15 euro zag ik net. Donderdag ben ik in Uithoorn en in de loop van de middag in Amstelveen. Stuur maar e-mail, die kan je toch zien als webbeheerder? Misschien is er iets te regelen als je het graag wil.

    Geliked door 2 people

   • Morgen Mariet (ook MM 🙂 ),

    Ik had het eigenlijk over 3 dagen bijna cold turkey niet meer insuline gebruiken. Wat ik dan vergelijk met andere drugs-met-naalden: gewenning gaat omlaag EN serieuze afkikverschijnselen (wat misschien pas inkikte op die 3de dag, want ik lees op fora dat de Lantus wel 2 dagen later effect kan hebben).

    Wat ik denk over “de foute pannekoek”? Eerst eens op de verpakking lezen of er geen suiker aan toegevoegd is??? En ja, het is een KHbommetje aan een boom zo een kastanje 🙂

    Onmiddellijk de andere vraag: insuline blijft een hormoon, kan dat kleine pannekoekje je ganse hormonensysteem even in de war sturen? Tenzij je allergisch voor kastanjemeel bent, wat ietwat niet logisch zou zijn als we naar je mooie wafels verhaal van vorige maand kijken.

    En zoja het je systeem even in de war stuurt, hoelang zal die “even” dan duren (heb je er echt een rapid voor nodig… want je zegt “de rapid brengt de BS sneller omlaag dan normaal”… kan ook zijn dat “even” gewoon wat langer nodig had zonder rapid…allemaal experimentvragen).

    Maar dan is er je bakbananenervaring: dan weer goed, dan weer helemaal niet goed. Dus lijkt er mij iets meer aan de hand dan KH tellen en zoeken naar het “1ne boosdoenertje” 🙂

    Nu was die pannenkoek mislukt… mislukt qua vorm of heb je rauw meel gegeten? Dat laatste lijkt mij nergens goed voor.

    Tenslotte heb je je pannenkoek tegen je zin opgegeten. En iets tegen je zin doen, speelt ook duidelijk in op je hormonensysteem, dus misschien zit daar het antwoord wel: eten doe je blijgezind (aja hoera paleo eten gevonden en eten nuttigen met je tribe: happy mood all over). Geen happy mood na bv dat telefoontje dat je eens aanhaalde en baf, geheel andere BSwaarden. Geen happy mood met je pannenkoekje en baf, geheel andere BSwaarde na het eten.

    Op je verzoek dus … dat denk ik Marietsebiel,

    Prettige zondag!

    Like

 20. Verslag 19-2
  8 uur FBG 3.4 Koffie, kokosolie, olijfolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.9
  14 uur eten: Garnalen zoete aardappel, bitter meloen, geitenkaas, knoflook, reuzel, Boter, olijfolie, paprika, sla
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.8
  21 uur BS 6.7 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 28 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 590

  20-2
  8 uur FBG 4.2
  Gewicht gelijk

  Weer eens voorbeeldige bloedsuikers en de snelwerkende insuline niet nodig, dus minder totale insuline. ❤

  Geliked door 4 people

 21. Verslag 18-2
  8 uur 4.7 Koffie, kokosolie en olijfolie, 1 x metformine
  12 uur ná de sport BS 6.6
  13 uur BS 7.2
  14 uur eten, ’n paar mosselen, roerei van 2 eieren, kokosolie, boter, knoflook, broccoli, olijven, sla en veel olijfolie en bittermeloen uit blik ( viel wel mee dat bitter )
  en 3 EH Rapid
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.6 Thee en handje noten
  21 uur BS 6.9 Lantus 27 EH

  Totaal insuline 30 EH
  Calorieën ± 570

  19-2
  8 uur FBG 3.4
  Gewicht +1 ons

  Like

  • Voorbeeldje om je hormonen in beweging te zetten vraag je Mariet? Bv het op een drafje zetten nadat de buurvrouw haar deur opent, na daar aan te bellen waar je net onder haar afdakje haar nieuwe autobanden hebt opgehangen…

   Of nu je het ook over je kat hebt: kattekwaad uitsteken dus 🙂

   En zonder je buren op stang te jagen: vijsje van je leesbril proberen vast te schroeven of piepklein nageltje in de muur kloppen wil ook wel eens wonderen doen voor spontane agressie.

   Like

 22. Verslag 17-2
  7.30 uur FBG 4.1 Koffie, kokosolie,olijfolie, 1 x metfofmine
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.9
  14.30 uur eten:, zure mosselen, roerei van 2 eieren, kokosolie, boter, knoflook, broccoli, olijven, sla en veel olijfolie
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 6.4
  21 uur BS 7.7 Rapid 3 EH Lantus 27 EH

  Totaal insuline 30 EH 2 x metformine
  Calorieën ± 590

  18-2
  8 uur FBG 4.7
  Gewicht gelijk

  Evenwichtig !

  Geliked door 2 people

   • Iedere sportsessie ! Drie keer honderd x heel snel, ellebogen heel hoog naar achteren ( moet van de coach ) op de klemgezette bal in de sportschool. Tot vermaak van, vooral de loslopende mannen, grappig vinden ze dat, zo’n boksende vrouw.

    Nog altijd op zoek naar een bokszak voor thuis. Ik twijfel nog tussen een zitbal, die ik ook voor zitten en en andere oefeningen kan gebruiken en een bokszak. Zo’n bokszak moet ik ophangen, slecht te bevestigen hier en klein huis. Maar in de zomer kan dat misschien buiten. Dus ik blijf kijken op Marktplaats.

    Geliked door 2 people

   • Geestig Leo de banden van de auto slopen en dan gaan lopen naar de sportschool. Als we onze creatieve hoed opzetten, kunnen we wel enkele geestige oplossingen bedenken zonder zo’n grote boksbal te moeten aanschaffen.

    Like

    • De lezing die ik bijwoonde, werd gegeven door Cees Boerhout, een psychomotorisch therapeut (specializatie na Bewegingswetenschappen) die met mensen met eetstoornissen werkt. Hij had in samenwerking met Bewegingswetenschappen Groningen een aantal instrumenten ontwikkeld om de mate van agressie te kwantificeren. Naast een bokszak met krachtmetertjes, hadden ze een stampplaat met krachtmetertjes ontwikkeld en eenvoudige geluidsmeter. Met andere woorden, om je agressie te uiten heb je niet per se een bokszak nodig. Stamp eens nijdig op de grond of schreeuw het uit!
     Het menselijk lichaam is goed uitgerust om zich aan te passen. Steeds tegen een boksbal meppen zal al snel niet meer de hormonen vrijmaken als de eerste keer. Onvoorspelbaarheid is vraagt veel meer van een lichaam.

     Geliked door 1 persoon

   • Ik denk dat ik het toch maar bij een boksbal houd 😉
    Mijn auto rijdt niet zonder wielen en ik heb hem nodig, want ik zit hier ‘in the middle of nowhere, so to speak’ Zon-en feestdagen geen bus. Regelmatig naar A’dam ( 25 km )

    Zo’n autobandenboksbal zelf maken, veel te moeilijk, daar heb je een mannetjesputter voor nodig. En veel te groot.
    Op Marktplaats een tweedehandse kopen en onder mijn fietsen afdakje ophangen, dan blijft hij droog.

    Vandaag weer gebokst in de sportclub. Mijn coach bedenkt iedere keer weer nieuwe benadering ( van opzij tegen de boksbal vandaag ) andere volgorde en andere combinaties van twee oefeningen direct achter elkaar, zonder pauze. Dus afwisseling genoeg ?

    Maar vertel eens wat doen jullie om de hormonen in beweging te zetten ? Tips graag …

    Like

   • Ingebouwde onvoorspelbaarheid zou natuurlijk het aller mooiste zijn. Ik werd een paar weken geleden achterna gezeten door een vos en omdat die volgens mij in het open veld nooit zo maar een mens aanvallen dacht ik aan rabiës. Ik weet niet of ik ooit harder heb gelopen en de hormonencocktail die het vanuit evolutionair perspectief waarschijnlijk ‘noodzakelijke’ avontuur losmaakte heeft ongetwijfeld een langdurig positief effect gehad 🙂 .

    Een vecht- of jaagsport met echte ‘agressieve’ tegenstanders is vermoedelijk ideaal. Maar ik zie ook de mogelijkheid dat fake boksen wel degelijk deels het beoogde effect zou kunnen genereren. Er is veel onderzoek dat suggereert dat de hersenen geen goed onderscheid kunnen maken tussen spel/fake en voor ’t echie. Klassiek is het voorbeeld van de gefakete glimlach, die onmiddellijk de fysiologische reacties oproept die ook plaats hebben bij een spontane glimlach. Het lijkt me geen heel grote ‘stretch’ om te veronderstellen dat de hersenen een vechthouding en vechtbewegingingen als echt interpreteren en reageren alsof er daadwerkelijk gevochten wordt.

    Bij het hardlopen probeer ik mezelf vaak wijs te maken dat een achteropkomende auto me gaat platrijden en dat ik alleen kan ontkomen door maximaal te sprinten. Ik voel dan soms de ‘lekkere paniek’ in mijn buik die we als kind waarschijnlijk allemaal hadden als de boze buurman achter je aan zat. Ik denk dat je dan in de buurt komt. In feite zouden we gewoon een paar keer in de week tikkertje moeten spelen.

    Like

   • Melchior, daar kan ik wat mee 😉

    Ik geloof dat dat klopt. Een grijns/glimlach kan zorgen dat je in een andere mood komt, werd laatst nog eens aangehaald in een tv programma.
    Een tijdje in een soort van Gestalttherapiegroep/ selbstdarstellungsgroep gezeten. Daar werden ervaringen uit het verleden nagespeeld op een heel lustige manier, om er een andere lading te geven. Dat was vaak heel verhelderend. Toneel spelen, als kind de baas spelen over je ouders, de machteloosheid omzetten in machtsfantasieën. Lol.
    Een bepaalde pose aannemen, zoals die van de denker van Rodin, brengt een mens in de nadenk gemoedstoestand.

    Mijn kat doet het ook.Zijn agressie uiten. Alleen met mij, geen ander speelkameraadje, gaat hij een soort van schijngevecht met me aan. Vaste prik, hij nodigt mij uit, gaat op zijn rug liggen, ik moet in zijn buik proberen te prikken, hij probeert mijn handen te grijpen en er in te bijten. Vaak schrammen opgelopen. Maar ik begin het spelletje steeds beter te begrijpen en sla terug, probeer te ontwijken. Klapjes tegen zijn hoofd, hij vindt het prachtig, oren gespitst, zwaaien met de staart. Hoe ruwer, hoe beter. Soms wint hij en dan heb ik weer een flink bloedende schram. Ha, ha.

    Geliked door 1 persoon

 23. Verslag 16-2
  7.30 uur FBG 4.3 Koffie, kokosolie, olijfolie, 1 x metformine
  13 uur BS 5.9
  13.30 uur Eten, onderweg Vu A’dam, wafeltje, boter, likje cranberryjam uit Ameland meegebracht door kleindochter van werk/schoolvakantie,móest ik proeven van haar, koffie met olijfolie, 1 x metformine
  15 uur BS 8.1 Rapid 3 EH
  18 uur BS 6.5 thee en handje noten
  21 uur BS 6.7 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 31 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 570

  17-2
  7.30 uur FBG 4.1
  Gewicht – 5 ons

  Op verzoek van mijn sportcoach een paar keer mijn bloeddruk gemeten ( vanwege die duizelingen 😉 maakt zij zich zorgen )
  Na het opstaan, meten en vóór de koffie : Sys, Dia, Pulse.
  1ste dag: 102, 59, 77
  2de dag: 107, 55,75
  3de dag : 114, 70, 86
  Dat zit wel goed toch.

  Like

  • Euhm, wij meten hier met 2 cijfers, is dat dan 10 keer minder dan jouw 3 cijfers voor de bloeddruk?

   Van mijn bloeddruk wordt gezegd dat ie laag is en dat ik er 100 jaar mee ga worden. En ik dacht mijn laatste meting zo uit mijn hoofd 11-7, wat meer lijkt dan je 2 eerste dagen, dus… kan je raden hoe oud jij gaat worden 🙂

   Duizeligheid heb ik als ik superbruuks ’s morgens snel uit bed zou springen of soms al eens te snel rechtopkom uit een zittende houding. Klinkt toch wel anders dan waar jij last had bij bukken. En liggen is bij mij wel een goed idee als de bloeddruk te laag aanvoelt.

   Maar terecht dat je je bloeddruk laat meten, want meten is weten 🙂 Dacht ook weer gelezen te hebben dat mensen met metformine hiermee ook hun bloeddruk “regelen”.

   Like

   • Stef, dan heb jij ook goede bloeddruk. Ik ook: dus we worden oud 😉
    En dan te bedenken dat ik jaren bloeddrukverlagers heb geslikt, zogenaamd preventief. Ongeveer 3 jaar geleden ( was ik al met Paleo begonnen ) kocht ik een meter en merkte dat mijn bloeddruk steeds lager werd. Pillen minderen, en dat had geen effect, hij bleef laag. Dus met de dokter gebakkeleid, en toen officieel gestopt met de pillen. Dat is al weer 2 jaar geleden. Ik meet eigenlijk nooit meer. Nu effe wel en hij is nog altijd goed, mijn bloeddruk.

    Like

  • Mariet, dat is een fantastische bloeddruk. Die duizelingen heb je toch alleen als je beroerd bent, zoals laatst? Een lage bloeddruk geeft normaal gesproken geen duizelingen. Bloeddrukgerelateerde duizelingen ontstaan door autonome dysfunctie. Meestal is er dan sprake van orthostatische hyppotensie, waardoor de bloeddruk bij het opstaan niet meekomt — oorzaak slome baroreceptoren in de nekslagaders.

   Geliked door 1 persoon

   • Melchior, ik had dat laatst vóór het overgeven. Daarna was het ook weer weg. Meer een darm/hersenen reactie.

    Bij de sport wordt ik weleens duizelig, als ik bij b.v. plank of liggen, om buikspieroefeningen te doen snel van horizontaal naar rechtop ga. Maar steeds minder. Ik denk dat dat nog een nawee van dat losse oorsteenjes gedoe. Dat trekt steeds meer weg.
    Een heel andere soort duizeling.

    Like

   • Volgens Jeff Volek dat te weinig zout tot lichthoofdigheid kan leiden, wanneer in ketose. Maar duizelingen zijn natuuurlijk wat anders.

    Mooie sprong gemaakt met je gewicht Mariet!

    Like

 24. Verslag 15-2
  3 uur BS 3.5, twee dadels gegeten
  8 uur FBG 4.7 Koffie en kokosolie en olijfolie, 1 x metformine
  11 uur AZM+ olijfolie
  13 uur BS 4.9
  14 uur eten, zure mosselen, 10-12, soep en olijven en olijfolie
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.5 Rapid 3 EH
  21 uur BS 4.4 Lantus 26 EH

  Totaal insuline 29 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 570

  16-2
  7.30 uur FBG 4.3
  Gewicht gelijk

  Olijfolie valt goed, makkelijk vol te houden, overal een scheutje bij, koffie, thee en bij de soep een flinke scheut.
  BS hartstikke goed, opvallend is de snelle werking van de 3 EH Rapid, hup BS naar beneden.
  Of het van de olijfolie komt. Wie weet, de tijd gaat het leren 😉

  Like

   • Hoi Tije, de vlokkentest heeft te maken met het vlokkerig/troebel worden van de olijfolie. Dat gebeurt bij 7 graden., dus na een dag en nacht in de koelkast.
    Bij kokosolie gebeurt dat bij 25 graden, dus is die in ons land bijna altijd troebel.

    Wat bewijst de vlokkentest: Dat het echte olijfolie is en niet bijgemengd met b.v. zonnebloemolie, koolzaadolie of nog ergere plantaardige oliën ( bewerkt, geraffineerd, enzo )

    Die oliën hebben nl. een ander troebelpunt, veel lager, en dan wordt de hele fles ‘olijfolie’ niet troebel bij 7 graden.
    Ik heb het al vaak uitgeprobeerd. Ook met echt dure in biologische winkels gekochte olijfolie. Als hij niet goed is breng ik hem terug en zeg: vergissing ! Want ze willen mijn vlokken testverhaal meestal niet horen. Discussie, discussie 😦

    Als ik het snel wil weten, leg ik de fles een kwartiertje in de vriezer ( niet langer anders kan de fles barsten ) en daarna pas in de ijskast. Duurt even voor de hele fles van binnen koud wordt. Dan wordt hij sneller troebel. Al na een dag.

    Natuurlijk alleen maar extra virgin ( niet fabrieksmatig bewerkt, dus niet geraffineerd ) en liefst biologisch.

    Hier heb ik hem besteld, 3 flessen van 500 ml. voor € 23,95 boven € 25,- geen verzendkosten, dus nog een potje olijven erbij, samen 28.80 en geen verzendkosten.
    ( geen aandelen in die winkel, dus 🙂 ) Hij is goed !

    http://www.olijfolie-manolakis.nl/

    Geliked door 1 persoon

   • Ontdooien bij de notaris en dan aanhoren wat er geregeld moet gaan worden in dit overgereguleerde land en dan weer op de fiets , OMG roept men dan … tegenwoordig 😉

    Voor Melchior al verstaat-ie het niet , ik heb in zo. Drenthe ooit gewoond , op fietse en zgn . bn-ers …..

    Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mariet,

   Wat fijn dat het goed met je gaat.
   Excuses voor mijn vraagje, ik ben een beetje een dweil met zoeken in blogs. Op jouw blog stond toch het een en ander over de link tussen agressie en glucoseregulatie? Ik was vandaag bij een lezing over ‘agressietherapie’ bij patiënten met eetstoornissen. Eén van mijn dietetiekstudenten was geïnteresseerd, maar nu kan ik die informatie niet meer vinden…

   Like

  • Hoi Marietsebiel,

   Was even aant googelen voor dat braken na 3 dagen vasten, met de idee dat je afkikverschijnselen had wegens bijna geen gespoten-insuline meer. Maar kom daar niet direct een gelijkaardig n=1 tegen, dus het zal waarschijnlijk iets anders geweest zijn…

   K dacht dan direct aan metformine: ook wel iets met spijsverteringnevenwerkingen. Zou me niets verbazen dat die nevenwerkingen de hoogte ingaan als je stopt met eten.

   En dan kwam ik bij n=1 die per jaar voor de spijsvertering 1-2 weken metformine vakantie neemt en dan las ik dit, over Melkdistel (Silymarin) in plaats van metformine:
   “Met was great for getting rid of a fatty liver, and for removing dawn phenomenon and reducing liver dumps – but I’m glad to be off it. If my DP [dawn phenomenon] comes back, I’m contemplating trying a short dose of the herb Silymarin instead. I’m not saying I won’t ever go back on the metformin – but I’m in no hurry!”
   http://diabetesupdate.blogspot.com/2007/07/taking-drug-holiday.html

   Misschien ook weer iets voor een experimentje 🙂

   Zou me verder ook niet verbazen dat een langdurig insulinespuiter ietwat gewennig wordt voor de gespoten-insuline, en dat je die gewenning na een paar dagen “resetten” (mijn wilde gok zo uit het niets zegt een week ipv 3 dagen… ook weer experimentje nodig) wel kwijt bent. Snelwerkende Rapid zou snelwerkend moeten zijn, maar het is maar de vraag hoe je daaraan gewend geraakt.

   Omgekeerd: die traagwerkende Lantus: diabetesforumers zeggen dat het wel een 48 uur effect kan hebben, en dat zijn al 2 dagen.

   Vind het nog steeds een geweldig experiment die 3 dagen van je!!!

   Prettige dag alweer!

   Like

   • Stef, Het kán de metformine zijn geweest. Zonder eten, op een lege maag, is de werking misschien wel heftig.

    Melkdistel, sillymarin, is de natuurlijke vorm, waarnaar metfomine als medicijn is gemaakt. Ron Rosedale schrijft dat ook voor om de bloedsuiker te regelen.
    Insuline blijft inderdaad nog wel een paar dagen rondhangen, voor het echt verdwijnt. Ik vond drie dagen echt wel genoeg, vooral omdat ik normaal al heel weinig eet.

    Over een maand ofzo ga ik het nog eens doen, denk ik. Ook om te zien of die soort van ontgifting weer optreedt of niet. ( maar ná het meten van de bloedwaardes, voor het volgende doktersbezoek )
    Om te checken in hoeverre mijn lichaam zonder insuline kan.
    Ik wil niet zo’n diabeet zijn die zich vastklampt aan zijn dagelijkse shot 😉 #junkie

    Geliked door 1 persoon

   • Ik dacht aan Aspirine en zijn natuurlijke vormen: die natuurlijke zouden veeeeel minder schadelijk zijn voor de maag. Zou wel eens een analoog effect kunnen zijn metmorfine vs melkdistel: dus de natuurlijke vorm veel beter verdraagbaar (net zoals eiwitten uit echt voedsel veel beter voor je werken dan de shakes toenertijd).

    Aha, er komen meer experimenten 🙂

    Iets anders: ik mag mijn kat niet op een drastisch hongerdieet zetten wegens er zou teveel gif van zijn vet in zijn bloed komen… zoals iemand al eerder zei dus: misschien gewoon wat gif in je systeem na dat vasten.

    Qua drastische n=1: heb nog niet gegoogeld naar hongerstakers en die hun “gezondheid”, wordt dikwijls ook wel gemonitord door een arts, kwestie of daar iets te leren valt (behalve dan: niet doen! 🙂 ) .

    Oja, ik las ook nog dat iemand met serieuze stress zijn BS serieus de hoogte in kreeg. Deed me een beetje denken aan dat late telefoontje van je van een paar dagen geleden.

    Euhm… Prettige dag en week verder!

    Like

 25. Verslag 14-2
  8 uur FBG 4.6 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.2
  14 uur, eten: soep en 2 gebakken eieren, 10 olijven, extra vet: kokosolie en olijfolie
  18 uur BS 7.6 Rapid 3 EH
  21 uur BS 7.4 Lantus 28 EH
  Totaal insuline 31 EH, 2 x metformime
  Calorieën ± 570

  15-2
  3 uur Wakker, hypogevoel !? BS 3.5, twee dadels gegeten
  8 uur FBG 4.7
  Gewicht gelijk

  De BS is weer op zijn plaats, Nu maar even rustig houden, dan.

  Olijfolie gearriveerd en uitgetest. Hij heeft glansrijk de vlok-test doorstaan. Smaakt ook nog eens heel lekker. En betaalbaar.
  Ook een potje olijven erbij besteld. Heel kleine olijfjes in echte olijfolie. De lekkerste olijven sinds heel lang. ( Italie, 1970/73 ? )

  Dus Melchior,ik kan met het olijfolie experiment beginnen 😉

  Geliked door 1 persoon

 26. Verslag 13-2
  8 uur FBG 6.2 Koffie en kososlie, 1 x metformine
  12 uur BS 9.0 ná de sport
  13 uur BS 7.0
  14 uur, bottenbroth soep, met veel groenten, kokosolie, boter, kombu, chinese paddenstoelen, geen aparte eiwit bron.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 8.9 Rapid 6 EH
  21 uur BS 5.1 Lantus 28 EH

  Totaal insuline 34 EH
  Totaal calorieën ± 500/550

  14-2
  8 uur FBG 4.6
  Gewicht – 3 ons

  Ik voel me weer kiplekker, gelukkig !
  Gisteren de hele dag al.
  Nadenken over de oorzaak van de heftige reactie, nu achteraf, is mijn voorzichtige conclusie, dat het toch door de 3 dagen vasten kwam. Drie dagen vasten, zou je hele systeem resetten. Vooral de hormonen. Werd laatst door James gedeeld, met een link. Ik kan het niet vinden. Maar blijf zoeken.
  In ieder geval is mijn bloedsuiker weer goed. Opvallend is dat gisteren 2 x de bloedsuiker heel snel van hoog naar laag ging.
  Maar dat kan toeval zijn. Afwachten maar …. De tijd zal het leren.

  Geliked door 2 people

 27. Verslag 12-2
  7.30 uur FBG 5.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  Rond 9 uur begonnen de duizelingen, met om 10 uur overgeven.
  Wat het was blijft een raadsel, ik kan van alles bedenken, maar echt weten doe ik het niet. Is nu over.Tja, het hoort waarschijnlijk bij experimenteren= de grenzen opzoeken Als het makkelijk zou zijn, zou iedereen het wel doen 😉
  Om 15 uur begon het weg te trekken.Wel heel moe.
  15 uur BS 10.4 Rapid 6 EH
  wafel met boter gegeten en 1 x metformine, veel drinken.
  18 uur BS 6.8
  21 uur BS 7.8 Lantus 28 EH
  Naar bed,

  13-2
  8 uur FBG 6.2
  Gewicht – 2 ons

  Sorry voor het gedoe. Gelukkig voelt het weer goed.Maar gauw weer terug naar mijn normale ritme.

  Geliked door 3 people

 28. Verslag 11-2
  8 uur FBG 6.5 koffie en kokosolie, 1 x metformine
  12.15 uur BS 9.8 ná de sport,
  12.30 uur Rapid 4 EH en 4 blauwe druiven
  13.20 uur BS 7.4
  14 uur bouillon, zout, olijfolie, 1 x metformine
  18 uur BS 6.3, stukje kaas,
  21 uur BS 8.1 Rapid 3 EH, Lantus 12 EH
  21 uur KETOSE gemeten, via bloedmeter 0.7
  Totaal insuline 19 EH
  Calorieën ± 200/250

  12-2
  7.30 uur FBG 5.9
  Gewicht gelijk

  Toch maar weer insuline gespoten, minder en langzaam ophogen, tot ik aanvaardbare waardes bereik. Ná de HbA1c meting ga ik de insuline weer verminderen.
  Vandaag ga ik wel weer wat eten, na drie dagen.

  En de ketose gemeten, was 0.7. Niet heel hoog, maar boven 0.5 is ketose. Ik ben nooit heel hoog, hoogste ooit was 1.3.
  Ik denk, als je regelmatig tot altijd in ketose bent, je dus een echte vetverbrander bent, de ketonen verbruikt worden en dus minder te zien zijn in het bloed.( bron: Volek )
  Daarbij komt dat ik ook al 3 dagen zowat niks at.
  Ik wou het ook zeker weten, want mijn waarneming/gevoel zei dat ik in ketose was, maar of dat klopt zegt het metertje.

  Like

  • Wat raar, die minimale ketose. Na verloop van tijd gaan de spieren inderdaad over op oxidatie van vrije vetzuren, maar brein en zenuwstelsel gebruiken vooral ketonen. En voor zover ik weet leidt keto-adaptatie normaal gesproken niet tot een daling onder de 1 mMol/l.

   BHB is cruciaal.

   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4169858/

   Wat voor C. elegans geldt, geldt ook voor mensen, zo wordt telkens opnieuw bevestigd.

   Een mogelijk verklaring voor wat we nu zien. Normale (fysiologische) insuline wordt heel snel afgebroken door IDE (Insulin Degrading Hormone). Die langwerkende Lantus die een normaal lichaam nooit ziet wordt niet snel afgebroken. Ik besef nu dat die dus waarschijnlijk wel leidt tot een hoger signaal in de eilandjes. Het komt er als het ware intact aan.

   Als het de Lantus is die jouw alfacellen in toom houdt, dan is het iets waarmee je voorlopig zult moeten leven. Het is niet ideaal (je wilt niet zo’n krachtig perifeer signaal), maar vermoedelijk beter dan ongeremde glucagonproductie.

   Hogere concentratie BHB zou corrigerend moeten werken. Wat gebeurt er als je niet vast, maar de beperkte energie die te tot je neemt vrijwel volledig in de vorm van vet nuttigt?

   Geliked door 1 persoon

  • Vaak lees ik mee omdat ik je zo dapper vind en bewondering heb voor wat je doet. Ik vind het zo knap dat je zolang zo weinig eet. Ik doe om aftevallen het vastendieet dwz 2 dagen van 500 en de andere dagen redelijk “normaal” en nauwelijks koolhydraten en dat valt me vaak al zwaar..

   Geliked door 1 persoon

   • Heftig, ongeveer zoals een keer bij het Taylor experiment. Lijkt op vrijkomend gif. Na die drie dagen vasten ?

    Eerst werd ik weer duizelig, vooral bij bukken. Toen naar de WC, niet echt diarree , maar na een tijdje moest ik flink overgeven. Dus ipv naar beneden, naar boven. Luchtte wel op, maar heel moe. Toen kreeg ik het heel koud. Verwarming omhoog en dutten op mijn leunstoel, met de benen hoog, want liggen ging niet, daar werd ik weer duizelig van. Daarna hoofdpijn, met zout weer weg gekregen.

    Nu wafeltje eten met boter en koffie ( caffeinevrij )
    BS hoog 10, want ook de metformine uitgespuugd. Nu een nieuwe slikken en 6 EH Rapid.

    Wat een gedoe, zeg ! Maar het verdwijnt langzaam.

    Ga ik lezen. The Woo zegt daar ook veel over op twitter, kan ik niet helemaal volgen. Blijft vaak bij kreten en dan zie het verband niet. Bij Peter misschien wel.

    Like

   • Lees vooral Perry.

    Ouderen lijken bij een lagere eiwitinname uit ketose te worden gemikt dan jongeren. Ik heb dat nu echt een aantal keer gehoord, dus er moet wat in zitten.

    Werd je ziek na een dosis vet? Zo ja, dan kan het een LPS-vergiftiging zijn. Zo niet, het norovirus is ook erg actief de laatste tijd.

    Like

   • Gelezen. Ik denk dat the Woo gelijk heeft ( en Perry ) en ook in haar reactie op Perry.
    Nu begrijp ik meer van haar twitterverhaal. Ook over minder proteïne, daar heeft ze het vaak over en ik ben daarom idd. minder proteïne aan het eten. Kleinere porties. Maar deze post laat meer het verband en de achtergrond zien.

    Ze zei ook een keer: Broccoli en champignons zijn het meest ketogene eten. Want die nemen heel veel vet op. Dat klopt, ga maar eens broccoli en champignons wokken, dan moet je er veel vet bij doen, anders branden ze aan. Ze slurpen het vet op.

    Dan Peter en The Woo over de urinesticks. Peter zegt dat hij meestal + of ++ heeft ( rose en licht paars ). Dat is ook niet heel hoog. Bij exercise, wel +++.( diep paars ) Dat heb ik ook wel bij de urinesticks. Niet zo vaak +++ !
    The Woo vindt urinesticks net zo goed als bloedsticks, en veel goedkoper. Dus 😉 Ga ik maar weer urinesticks kopen.

    Over mijn herxheimerreactie ( ik noem het maar zo, of het dat echt is? ) Ik had gisteren om 18 uur een stuk vette kaas gegeten, honger, het zou ook wel een kunnen, dat mijn darmen daar heftig op reageren. Misschien niet helemaal goed. En dan na al dat vasten ?

    Like

 29. Verslag 10-2
  8 uur FBG 5-7 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  13 uur BS 6.7
  15 uur, thee en handje verse kokosstukjes bij de 1 x metformine
  17 uur BS 5.9
  19.30 uur BS 7.1 Rapid 3 EH
  21.30 uur BS 6.8
  Calorieën 100/150

  11-2
  8 uur FBG 6.5
  Gewicht -3 ons

  Mooi, gewoon doorgaan. Wel blijven doorgaan met weinig eten. Dat wou ik toch eens doen, 3 dagen niet eten. Vandaag dag 3.
  Benieuwd hoe het met de sport gaat ( glucosedumping ?)

  Like

  • Op zich nog heel goed. Je loopt nu alleen het risico in een catch 22 situatie te komen omdat hogere bloedsuikers een paradoxale glucagonverhoging geven, waarna de boel uiteraard kan ontsporen.

   Maar hoe minder exogene insuline, hoe beter. Indien nodig, toch wel bijsturen. Je stimuleert dan glycolyse – wat je eigenlijk niet wilt – maar glucagon-onderdrukking is belangrijker.

   Like

   • Melchior, daar ben ik ook beducht voor. Dus zo gauw de BS weer te hoog wordt, ga ik bijspuiten.
    Met kortwerkende eerst en dan weer langwerkende erbij. Maar in ieder geval weet ik nu dat ik met minder uitkom, zonder meteen torenhoog uit te komen.
    Ik heb er lang over nagedacht, als Unger gelijk heeft, is er voor mij maar één manier om dat uit te proberen…. Dus even het diepe in 😉
    Het is angstwekkend, zo erg dat het kleine meisje er van droomde vannacht, angst, afwijzing, straf. Ha,ha, dromen zijn bedrog !!!
    Maar het geeft aan, hoe diep het zit….

    Geliked door 2 people

   • Ja inderdaad, helaas werk 🙂 . Maar ik ben nu weer terug.

    Ik vraag me af wat er zou gebeuren als je nu een poosje diepe ketose op zou zoeken. BHB dempt glycogeenproductie en signaleert beta-oxidatie.

    Kokosolie geeft direct extra ketonen, bovenop eventuele spontane ketose (ik weet of je in ketose bent). Misschien verdeeld over de dag kleine, calorisch gezien onbeduidende beetjes? Het is maar een hunch.

    Geliked door 1 persoon

   • Dat moet haast wel, ketose ! Al twee dagen niet gegeten, alleen kokosolie, verse kokosstukjes en bouillon met extra zout. Ik heken het ketose gevoel meteen, rustig, genoeg energie, geen honger, helder hoofd.
    Maar ik ga vandaag meten, in de avond. Ik heb nog maar drie stripjes. Aangezien de ziektenkostenverzekeringen ( onder aanvoering van Schippers ) weer, ná 1 jan. streken hebben ge leverd, moet ik nu bij een andere leverancier meet materiaal afnemen. En of die een paar ketosestripjes cadeau geven, is maar weer de vraag.

    Like

  • Ja, dan moet het haast wel. Dan hoef je volgens mij ook niet te meten. Dit wordt een evenwichtsoefening.

   Nog iets, ik begin Mobbs nu eindelijk steeds beter te begrijpen. Er is een dikke kans dat de uiteindelijke oorzaak van het probleem niet zit in de pancreas, maar in de glucosegevoelige cellen in de VMH (deel van de hypothalamus). Daar wordt uiteindelijk beslist wat de diverse cellen in de eilandjes doen en hoe goed die naar elkaar luisteren. BHB is het signaalmolecuul dat alles lijkt te corrigeren. Maar er zijn ook weer paradoxen. Diabeten die in ketoacidose raken hebben plenty ketonen circuleren, maar toch stopt de fatale cascade niet. Mogelijk is het glucagonstimulerende signaal van heel hoge bloedsuikers dan sterker dan het glucagondempende signaal van ketonen. En, raadsel, als je deze patiënten een hoog vet dieet geeft, verdwijnt de ketoacidose, zelfs zonder insulinespuiten! Terwijl ze massieve hoeveelheden vrije vetzuren hebben circuleren (dit is bekend sinds 1923). Snap jij het nog?

   Geliked door 1 persoon

   • Ja, dat is nu ook mijn vraag. Hoe bereik ik dat glucagon wordt gestopt, zonder medicijnen.
    Want ook Unger wil dat via medicijnen bereiken. Leptine, somatostatin, GLP-1, whatever ! Als het via voeding zou kunnen heeft dat toch de voorkeur !?

    Like

   • Centrale toediening van oleic acid (het vet in olijfolie) doet min of meer hetzelfde als ketonen, maar misschien nog beter (zie hieronder). Voorstel tot biohack: haal enige tijd het grootste deel van je energie uit olijfolie en kijk wat er gebeurt.

    ************************

    Central Administration of Oleic Acid Inhibits Glucose Production and Food Intake

    Silvana Obici, Zhaohui Feng, Kimyata Morgan, Daniel Stein, George Karkanias and Luciano Rossetti

    From the Departments of Medicine and Molecular Pharmacology, Diabetes Research and Training Center, Albert Einstein College of Medicine, Bronx, New York

    Abstract

    The hypothalamus and other regions within the central nervous system (CNS) link the sensing of nutrients to the control of metabolism and feeding behavior. Here, we report that intracerebroventricular (ICV) administration of the long-chain fatty acid oleic acid markedly inhibits glucose production and food intake. The anorectic effect of oleic acid was independent of leptin and was accompanied by a decrease in the hypothalamic expression of neuropeptide Y. The short-chain fatty acid octanoic acid failed to reproduce the metabolic effects of oleic acid, and ICV coadministration of inhibitors of ATP-sensitive K+ channels blunted the effect of oleic acid on glucose production. This is the first demonstration that fatty acids can signal nutrient availability to the CNS, which in turn limits further delivery of nutrients to the circulation.

    Geliked door 1 persoon

   • Aha dan eens op zoek naar goede olijfolie. Dat is echt lastig te vinden. Zo vaak de verkeerde gekocht, in de ijskast gelegd en weer teruggebracht. Ik zag laatst, denkelijk, goede via een webshop. Straks eens kijken. Nu sport 😉

    Like

   • Misschien gekke vraag, maar de bedoeling is toch om de pancreas te ontvetten? Wat voor type vet zit daar eigenlijk? Ik denk dan richting Volek & Phinney, zij geven aan dat het lichaam bij voorkeur enkelvoudig verzadigd en verzadigd vet verbrand en daarom dat als eerste opslaat. Ergo, wanneer je de inname daarvan verhoogt, dan gaat je lichaam volgens Volek & Phinney ook zijn eigen reserves gebruiken en niet sparen.
    Mariet, Volek geeft ook aan dat die meetstropjes vooral bij langdurige ketose minder betrouwbaar zijn, omdat je lichaam dan efficienter met ketenen omgaat en ze niet/nauwelijks meer via je urine afscheidt.

    Like

   • Tije, Goede vraag, wat zit er eigenlijk in die vette lever en pancreas ?
    Dat van die urinesticks weet ik. Op de langere duur, in ketose, zie je het niet meer duidelijk. Ook omdat het lichaam beter de ketonen verbrandt/verbruikt en er dus minder in de urine opduikt.

    Ketonen meten via het bloed is al een stuk precieser. Maar ook daar treedt op den duur hetzelfde verschijnsel op. Maar gelukkig ga je de gemoedstoestand wel herkennen.

    Like

   • Ik bedenk vandaag dat ik naar aanleiding jouw verhaal over olijfolie, wat in mijn koffie deed, rond 21 uur en ook de volgende dag s’morgens bij de koffie en kokosolie, een scheut.
    Nu was dat niet echt goede olijfolie ( ik had hem in de ijskast gelegd en het duurde heel lang voordat hij ging vlokken, dus waarschijnlijk bijgemengd met bv zonnenbloemolie ofzo )
    Wie weet is dát wel de oorzaak van mijn “herxheimer’ aanval. Vooral op zo’n lege maag en darmen valt dat misschien niet goed.

    Vandaag krijg ik nieuwe olijfolie. Gebeld met die firma en goed nagevraagd over het vlokken. Bevredigende antwoorden, dus besteld. Ik hoop echt dat hij goed is ( proefje doen ! )
    De olijfolie oogst van 2014 is mislukt, een ramp voor de boeren, Om te overleven gaan ze bijmengen. Dus wordt het nog moeilijker om goede olijfolie te vinden.

    Like

  • Tije, het elimineren van ectopisch vet in lever en pancreas is absoluut noodzakelijk voor zowel betacelfunctie als normale para-, endo- en autocriene communicatie. Maar daarboven zit nog wat: de glucosegevoelige neuronen in de VMH.

   Relatief veel oleaat in circulatie brengen door een flink deel van je energie in de vorm van olijfolie tot je te nemen (injecteren in de nekslagader is een minder goed plan 🙂 ), zou de glucose-output, via de VMH, theoretisch verder aan banden kunnen leggen. Volgens mij genereer je op een ‘olijfoliekuur’ suprafysiologische concentraties oleaat, veel hoger dan mogelijk is met alleen een ketogene voeding.

   Maar dat is een aanname. Het kan in elk geval geen kwaad.

   Like

   • Ja, okay, maar wat ik bedoel is dat de calorierestrictie er misschien voor zorgt dat het lichaam juist blijft vasthouden aan het vet dat je kwijt wilt. Volek & Phinney geven aan dat bij voldoende inname je lichaam juist ook zijn eigen reserves gaat aanspreken. Er is immers overloed. Vandaar mijn vraag welke type vet is opgeslagen in de pancreas. Dan zou je juist meer van moeten gaan eten om het kwijt te raken, paradoxaal genoeg :-).

    Like

   • Gelukkig heb ik nog een beetje olijfolie en heb om 2 uur, ná de sport bouillon met zout en olijfolie gedronken. BS was na het sporten hoog, 9.8. Maar wel mijn ‘oude’ sport/vetverbrandingsgevoel terug. Is toch heel anders.

    Thuis, Rapid 4 EH en 4 blauwe druiven gegeten. Een uur later BS 7.4 …

    Like

  • Marietsebiel 🙂

   Oh wat houden we van experimenten 🙂

   Hmmm dacht ik zo toen ik las dat je glucagon wou stoppen… Wil je dat echt(op dit moment, want er gebeurt hier wel altijd veel de laatste dagen 🙂 )

   Mijn redenering: glucagon zou moeten stoppen als je eet. Klopt dat? Dan zie ik direct 2 dingen:
   – 3 dagen (bijna) niet gegeten: mag ik dan aannemen dat jij jouw persoonlijke BS waarde hebt ontdekt dankzij doorwerkende glucagonproductie?
   – als eten de insuline start om de glucagon te stoppen, in hoeverre zijn kleine maaltijdjes (4 keer 125 cal) dan beter dan je nu 1 keer 500cal maaltijd, zodat je – in theorie- 4 keer per dag je glucagonproductie aan banden legt?

   Prettige dag verder en warme groeten!

   Like

   • Ha, Stef, dat is dan weer heel slim. Maar… zo slim was ik ook 😉
    Ná de sport gemeten, 12.15 uur BS 9.8. Thuis, meteen Rapid gespoten 4 EH, Maar…. ook 4 blauwe druiven gegeten.
    Om 13.15 BS 7.4 uur. Leuk experimentje. De volgende keer of het of het ander. ( nog een beetje paniekerig )
    Want nu weet ik nog niet, wie 😉

    Geliked door 1 persoon

  • Slim? Jij alvast duidelijk wel! 😉

   Als we dan toch bezig zijn, nog extra experimentideetjes …

   – Als ik je laatste 3 dagen bekijk, zie ik de hoogste FBG na je angstige droom. Ofte niet echt goed geslapen = FBG hoger? Dus goed slapen 🙂
   – Kan iemand zijn lever “om de tuin leiden”? Ik bedoel je lever bezig houden met iets, zodat ie geen tijd heeft/er niet aan denkt om tegelijkertijd glucose in je bloed te duwen. (niet echt duidelijk wat dat experiment dan wel kan zijn, en alcohol gaan aanbevelen lijkt me niet direct verstandig hier.)
   – 3 sportexperimenten om de hogere BS na het sporten op te vangen:
   1. metformine nemen voor het sporten (normaal bij de maaltijd zodat het na de maaltijd werkt, maar vermits (je zo weinig maaltijden eet) en je BS vooral omhoog gaat na het sporten: dus daarvoor al de metformine nemen.
   2. sporten zoeken die de BS niet naar omhoog halen na het sporten
   3. of gelijkaardigs maar misschien beter: een oefening doen na je gewone sporten zodat je met die laatste oefening de BS weer omlaag haalt (een half uurtje wandelen?)

   Maar niet alles tegelijk natuurlijk, eerst dat experimentje met de 4 druiven misschien 🙂

   Like

   • Hoi Stef, de laatste 3 dagen:
    9-2 FBG 6.7, 10-2 FBG 5.7 en 11-2 FBG 6.5
    Ik heb de laatste nacht, gedroomd, en iets minder goed geslapen, ( nog laat een telefoontje, heftig, iemand met wat problemen, dat zorgde voor niet meteen inslapen, daar heb ik anders nooit last van ) maar daar werd de BS niet echt hoger van.

    Wel ná het sporten hoger dan normaal. Dat vind ik niet zo heel verwonderlijk, na twee dagen geen insuline.
    Wat ik wél verwonderlijk vond is dat die ook weer snel zakte, na de insuline en de 4 druiven.

    Volgens mij kun je de lever niet om de tuin leiden, die reageert gewoon op de hormonen, zoals glucagon, toch. De glucagon stoppen, stopt ook de lever om glucose te dumpen. Bij de sport vanmorgen,dus wel.
    Maar vroeger, ongeveer een jaar geleden was dat veel erger, dan had ik na de sport een BS van zo’n 11 en zakte die ook langzamer.
    Ik geloof niet dat het tijdstip van het innemen van de metformine er iets aan kan veranderen. Dat duurt een tijdje voordat de metformine is opgenomen en gaat werken. Om ± 9 uur metformine slikken en om 11 uur sporten. Dan werkt hij inmiddels wel, denk ik.

    Wat ik toen ben gaan doen, en nog altijd doe is direct na de sport, mijn gezicht onder de koude kraan houden, dat hielp/helpt.

    Geliked door 2 people

 30. Lees ik 3 eh correct? Wow! Mooi!

  K kan alleen een n1 meegeven van een t2 kennis alhier die de rijst, suiker heeft gelaten, eet bijvoorbeeld de groene schil van een watermeloen ipv het rode… verloor flink wat gewicht en lijkt het onder controle te hebben.

  Tuurlijk op je eten letten, succes!!!

  Like

 31. Verslag 9-2
  9 uur FBG 6.7 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  13 uur BS 6.3
  15 uur thee en handje verse kokosstukjes, 1 x metformine
  16 uur BS 6.2
  18 uur BS 6.7
  21 uur BS 6.2
  23 uur BS 7.3 Rapid 3 EH
  Totaal medicijnen: insuline 3 EH, 2 x metformine 500 mg.
  Calorieën ± 100/150

  10-2
  8 uur FBG 5.7
  Gewicht gelijk

  Niet gegeten, behalve om 15 uur, kokosstukjes, bij de metformine.
  In de avond, vóór de nacht, 3 EH Rapid, klein beetje, snelwerkende insuline.
  FBG vanmorgen lager dan gisteren ! Verder met het nieuwe experiment 😉

  Geliked door 2 people

 32. Verslag 8-2
  8 uur FBG 4.7 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.3
  14 uur eten; haasbiefstuk gegrild, ui, knoflook, reuzel, kokosolie, zout, peper, kurkuma, kleine stukjes aardpeer en zoete aardappel, zeekraal, paksoi, tomaat.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.8
  21 uur BS 6.7 Lantus 30 EH
  Calorieën ± 590

  9-2
  9 uur FBG 6.7
  Gewicht gelijk

  Zo langzaam dringt het zich op: metformine, doet niet wat het belooft ! Na twee maanden, wel wat afgevallen in het begin ( verbreken van de homeostase ? ) minder insuline gebruik, bloedsuiker ondanks minder insuline toch goed. Maar sinds meer dan een week stopt het afvallen weer en de bloedsuiker kruipt weer omhoog. Wel eten, niet eten, beetje suiker, geen suiker, ketogeen, verandert niets.
  Samen: metformine én insuline toch geen goed stel ? Een van de twee weglaten, maar welke ?
  Als ik meer tijd had tot het volgende doktersbezoek ( nog een maand ) zou ik de insuline effe stoppen !?

  Geliked door 1 persoon

  • Kan je dat dan, de insuline stoppen? En zoja, in hoeverre geeft dat afkikverschijnselen zo cold turkey?

   Of indien niet cold turkey: elke dag een eh minder? Metingen gaan zowiezo fluctuereb door ook allerhande andere zaken dan de eh.

   Warme groeten marietsebiel!

   Like

   • Nou Stef als Roger Unger gelijk heeft en daar ga ik van uit. Want hij is voor mij, op dit moment, de meest geloofwaardigste, dan heb ik geen insuline nodig om glucose in de cellen op te laten nemen. En als ik dat geloof is er maar een methode om daar achter te komen, of hij gelijk heeft. Uitproberen !
    Want geloven ( in de hemel b.v.) is leuk, maar echt weten in de realiteit gaat boven geloven uit.
    Dat uitproberen natuurlijk met zoveel mogelijk veiligheid omringt. Dat betekent: goed monitoren en heel weinig eten, zeker koolhydraten.Die koolhydraten dan heel voorzichtig opvoeren. Ik ben niet gek 😉

    Geliked door 1 persoon

 33. Verslag 7-2
  8 uur FBG 5.7 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.9
  14 uur eten, wafeltje, boter, kaas, zeewier, mosselen, mayonaise, sla, koffie en handje noten
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 6.9
  21 uur BS 6.7 Lantus 30 EH
  Calorieën ± 550

  8-2
  8.30 uur FBG 4.7
  Gewicht gelijk

  Even een plateautje, om te rusten, voor de laatste klim ? Het blijft gissen 😉

  Like

 34. Verslag 6-2
  8 uur FBG 5.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur naar de sport
  12 uur BS 7.9
  13 uur BS 7.5
  14 uur eten: mosselen, mayonaise, sla, stukje kaas, stukjes kokosnoot.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 7.3
  21 uur BS 6.2 Lantus 30 EH
  Calorieën ± 550

  7-2
  8 uur FBG 5.7
  Gewicht niet gemeten. Was te koud. Zo koud dat de bloedglucosemeter eerst even op de verwarming moest liggen, voordat hij weer ging werken. Onder de 10 graden geeft hij een foutmelding.

  Geliked door 1 persoon

 35. Verslag 5-2
  8 uur FBG 3.7 Koffie en kokosdolie, 1 dadel, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.7
  14 uur eten: gehakt, boter, kokosolie, reuzel, ui, knoflook, aardpeer, paksoi. oesterzwam, kombu.
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.9
  21 uur BS 7.4 Lantus 28 EH
  Totaal insuline 28 EH, 2 x merformine
  Calorieën ± 600

  6-2
  8 uur FBG 5.9
  Gewicht – 1 ons

  Motorgesputter ? Daar zou het op kunnen lijken. Motortje loopt nog niet helemaal soepel. Niet te veel gas geven, anders verzuipt tie 😉

  Like

 36. Verslag 4-2
  8 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  11 uur naar de sport
  12 uur BS 6.1
  13 uur BS 5.7
  14 uur eten: 2 haringen, 1/2 ons ossenworst, sla en zelfgemaakte mayonaise. Nu met half hennepolie, half olijfolie. Daarna koffie met kokosstukjes en handje noten.
  18 uur BS 6.2
  21 uur BS 5.9 Lantus 28 EH
  Calorieën ± 590

  5-2
  8 uur FBG 3.7
  Gewicht niet bewogen

  IF en Ketogeen eten: Back on track 😉

  Geliked door 2 people

  • Mariet, jij had dat filmpje van Jeff Volek ook gezien he? Ik kan hem zo even niet terug vinden, maar hij noemt daarin dat wanneer je calorierestrictie toepast en daarbij toch meer dan 65 gr. koolhydraten per dag eet, dat je dan niet in ketose komt. Was jij daarvan op de hoogte? Evenals dat de verhouding vet/eiwitten niet teveel naar eiwitten moet uitslaan, maar daar ben je ongetwijfeld mee bekend.

   Like

   • Tije, ja, dat klopt natuurlijk. De verhouding tussen vet, eiwit en koolhydraten is bepalend om in ketose te komen. Dus voor mij, bij het eten van zo weinig calorieën, is een beetje teveel koolhydraten al gauw te veel. En dat geldt ook voor eiwitten. Teveel eiwit kan je ook uit ketose brengen. Mijn eiwitten zitten altijd tussen de 50 en hooguit 70 gr. Maar als je bijvoorbeeld 2000 calorieën eet kun je meer eten, als de verhoudingen maar goed blijven. Daarbij komt nog, dat het voor iedereen verschillende kan zijn. De een kan meer koolhydraten eten dan de ander, om in ketose te blijven. Daarom wordt meten ook aanbevolen, dan weet je het zeker.

    Ja mooie lezing van Jeff Volek ( bedankt Alex ) De humor van die man maakt het een genot om te kijken 😉

    Like

 37. Verslag 3-2
  8 uur FBG 5.9 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.4
  15 uur 1 x metformine
  18 uur BS 5.3 thee en 5 walnoten
  21 uur BS 8.2 Lantus 30 EH En dadeltje gegeten voor de insulinerespons 😉
  23 uur BS 7.7
  Totaal insuline 30 EH, 2 x metformine
  Calorieën `± 150

  4-2
  8 uur FBG 4.4
  Gewicht – 3 ons

  Gisteren niet gegeten, behalve een paar walnoten.
  Min of meer een spontane IF. En omdat ik een beetje opstandig was, van de toch wel hoge FBG, en omdat het afvallen, toch nog altijd maar langzaam gaat, en omdat ik besef dat ik nog vet moet kwijtraken om echt te ‘genezen’ en omdat dat beetje zoet dat ik eet zo gauw weer een hunkering wordt. Genoeg redenen, toch om weer even te resetten 😉

  Like

 38. Verslag 2-2
  8 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.9
  14 uur eten: zure mosselen, wafel met boter en geitenkaas, kokosroom, slagroom, 8 bosbessen, 2 aardbeien
  15 uur 1x metformine
  18 uur BS 7.5
  21 uur BS 6.1 Lantus 28 EH
  Totaal Lantus 28 EH, 2 x metformine
  Calorieën ± 590

  3-2
  8 uur FBG 5.9
  Gewicht gelijk

  Genoeg geexperimenteerd met fruit enzo, voorlopig. Weer ‘gewoon’ eten 🙂

  Like

 39. Ik ga hier door met mijn dagelijkse verslagen, een dikke maand vóór mijn volgende doktersbezoek. Om die laatste stappen, de berg op, te benadrukken. Want:

  “it gets easier from here, and if you hit another hill you’ve got some momentum behind you”
  Wie weet zijn er nog meer hobbels te nemen, maar dit is een cruciale periode, nu !
  Dus:

  Verslag 1-2-2015
  8 uur FBG 3.4 Koffie en kokosolie, 1 dadeltje, 1 x metformine
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.2
  14 uur eten: zeevruchten, reuzel, boter, zout, peper, kurkuma, ui, knoflook, aardpeer, oesterzwammen, jalapeno, 2 vellen kombu, klein stukje geiten kaas, komkommer, scheutje hennepolie, en een half, klein bakbabaantje mee gebakken.Lekker veel smaken !
  15 uur 1 x metfomine
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 6.2 Lantus 28 EH
  Totaal insuline 28 EH, 2 x metformine 500 mg
  Calorieën ± 590

  2-2
  8 uur FBG 4.5
  Gewicht + 2 ons

  Like

 40. Op 10 maart weer alles laten meten in het VUMC en op 16 maart naar de internist. Dan moet het duidelijk zijn , toch ?

  Ik hoop zo dat je deze keer gehoor vindt. Kijk, jou kunnen ze negeren … ‘de zoveelste patiënt, die zelf wat uitgedokterd heeft op internet en dat in z’n eigen woorden zegt’…… maar Unger toch niet?!?!?!

  Geliked door 1 persoon

  • Dat zou je wel denken, Corrien !
   Maar of het zo zal gebeuren ? Zoals je zegt: ‘de zoveelste patiënt, die zelf wat uitgedokterd heeft op internet en dat in z’n eigen woorden zegt’….
   Als de dokters nieuwsgierig zouden zijn naar nieuwe ontwikkelingen, dan hadden ze Unger al veel eerder ‘ontdekt’ ….

   Ik voel me bevoorrecht, maar het zou toch mooi zijn als meer mensen er van konden profiteren. Maar helaas, zal dat nog wel wat duren.

   Like

   • De etiologie van Unger – waarvoor geen tegenbewijs bestaat terwijl de conventionele etiologie een kaartenhuis is – zal op zijn vroegst over een eeuw worden geaccepteerd als de biologische werkelijkheid die hij is. Aan het huidige model wordt te veel verdiend. Geneeskunde is vooral handel, helaas.

    En angst voor gezichtsverlies speelt natuurlijk ook een rol.

    Geliked door 2 people

   • Melchior, verlies van een verzekerd inkomen is vast wel een drijfveer. Afwijken van de norm, is voor veel mensen heel bedreigend. Terwijl iets nieuws ontdekken en het promoten ook veel roem kán opleveren !?

    Waar komt die angst voor verandering toch vandaan ? Zit het in de biologie ? Je ziet het op zoveel gebieden. Heeft het ook wel iets goeds ? Of houdt het alleen maar de vooruitgang tegen ! Die vraag stel ik me al mijn hele leven en ik ben er nog niet uit 😉

    Like

   • Toen we nog in kleine paleo tribetjes leefden, leerde ieder lid in de tribe van de rest van de tribe hoe
    1. zowel voor jezelf,
    2. je tribe
    3. en voor de natuur rondom je te zorgen.

    Wat leer je nu na 20 jaar schoolbank zitten?

    1. zitten … een even sterke boosdoener als gewichtloosheid, zie boek MM 🙂

    Wat leer je niet?
    1. niets over jezelf (heb jij een “cursus Marietsebiel” gehad?, ik alvast geen deftige “cursus Stef”)
    2. niets over de overleveringen + kennis van onze voorouders (koningen, keizers, admiralen… een kleine elite die weinig te maken heeft met u en ik qua voorouder)
    3. niets over de natuur en de seizoenen (kerstboompje, paaseieren… : de echte overleveringskennis compleet uitgevaagd en er een religieuse – you will burn in hell when you question this – waas over gegoten)

    Blij dat er mensen zijn zoals jij Mariet, kan ik iets meer van leren dan 20 jaar bankzitten 🙂

    En zo zie je maar dat als je weet waar je naartoe wil en hoe je er kan geraken, je geraakt waar je moet zijn 🙂 Die kennis zit in die kleine tribetjes die het zelf gaan uitdokteren 🙂 En het is nog goedkoper ook!

    Doorgaan naar devolgende top Marietsebiel!!! En euhm… blijven experimenteren met zo nu en dan echt fruit zou ik zeggen 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s