De draad weer oppakken ! Genoeg treurig getreuzel…..

 

 

Ja treurig was ik wel, deze klapper, bracht me in de ‘ouden van dagen stand’, en ik zit er nog met een been in,  zeker als ik naar het revalidatie groepje ga. Allemaal van die dappere oma’s en opa’s, die nét iets teveel hun best doen om te doen alsof er niets aan de hand is, de een wat stoerder dan de ander, die dan weer heel breekbaar uitziet.
Maar vooral nergens over praten, ruwe grappen maken, schouders ophalen, het is niet anders, kortom duikgedrag. Ik heb er een hekel aan.
Nog tot begin december moet ik het volhouden. Gewoon de ogen en oren dicht en een uurtje meedoen, me niet teveel er van aantrekken/laten beinvloeden.
Het programma is een gecontroleerd, vast ritueel, om langzaam weer wat conditie op te bouwen. Veel bloeddruk en hartslag meten, 15 min fietsen, met iedere keer oplopende zwaarte. Daarna naar een zaaltje met apparaten, zoals loopband, crossfietsen, gewichten tillen met benen, armen. Eenvoudige apparaten, maar effectief. Niemand zweet 😉 Ze blijven allemaal daar vandaan. Ik zweet wel, of dat beter is ? Ik weet het niet, maar wordt een beetje bespot, daarvoor. Groepsdwang 😀

Aanvulling over zweten van Freeltics ! Dus gewoon blijven zweten, ha. Het heeft mij een aantal jaren gekost om te leren zweten. Gelukkig ben ik het nog niet kwijt 😉

In deze recovery periode heb ik niet stil gezeten. Veel gestudeerd, gelezen, geluisterd en uitgeprobeerd. In stilte, zonder veel te delen.
Ik wou mijn bloedsuiker weer lager krijgen, en minder insuline spuiten, dat vooral. Want de bloedsuiker was eerst torenhoog en het eten was meer dan normaal. Een soort van doodsangsthonger, zo leek het wel. Ketose ?  met de urinestrips een paar keer gemeten, nada.
Wat AZM geprobeerd, veranderde niks, bloedsuikers bleven hoog. Kortwerkende insuline bijspuiten, steeds meer. Ook niks, bloedsuiker ging eerder omhoog, geen succes.

Vanaf 17 september weer met metformine begonnen, 1x 500mg per dag. Pas na 14 dagen begon ik een heel klein beetje daarvan te zien in de bloedsuiker.
Dan op 30 september begonnen met Lithium orotate 5 mg. Om de dag, dus heel kleine hoeveelheden. Moet goed zijn voor de hersenen, in hogere dosessen gebruikt in de psychiaterie. Lage dosessen tegen lichtere biopolaire stoornis. Maar ook potentie voor Alzheimer, allemaal nog niet bewezen. En paar links hier, hier en hier
En naar aanleiding van de the Truth about Cancer, ± 10 dagen het Budwigpapje.
Heh, wat the heck. Wat is dat nu weer !!! Cottage cheese en flaxseedolie, heel goed samengeroerd, als alternatieve remedie tegen kanker, werd in de docu serie genoemd. Kanker is vaker geassocieerd met het metabool syndroom, dus als het goed is voor kanker, waarom niet voor diabetes ? dacht ik. Want als ik hartfalen kan krijgen van ‘HYPERINSULINEMIA’, dan komt uit hetzelfde communicerende vat de kanker, diabetes en alzheimer. Wat goed is voor het een is misschien ook wel goed voor de preventie van het andere.
Simpel gedacht, dat denk ik ook 😉 Maar misschien is het gewoon wel heel simpel en liggen alle welvaartziektes heel dicht bij elkaar. Want sinds die overval met dat hartinfarct ben ik minder zeker geworden. Wie weet liggen er nog meer ‘verrassingen’ uit het heelal/de blauwe hemel te wachten. Ik wil het niet weten, laat ik het maar voor zijn.

Ik at het budwigpapje  bij mijn maaltijd, ervoor of tijdens !
Maar…. het werkt, daar lijkt het op. De bloedsuiker is al een week aan ’t zakken. De nuchtere bloedsuiker rond de 4 tot 5 mmol/L. Maar het mooiste is dat de postprandiale bloedsuiker, een paar uur ná het eten flink zakt. Zonder kortwerkende insuline bij te spuiten.
Dat is echt nieuw !!! Ná het eten zakken op 25-10 ! Om 8 uur 4.7, 13 uur 8.0 13.30 uur eten 18 uur 5.7. Om 21 uur wel weer hoger 8.5, maar de volgende ochtend nuchter weer 4.8. Tja, misschien is het toeval, of is de hogere C-peptide een indicatie van meer productie van eigen insuline. Maar waardoor dan nu opeens zichtbaar. Raadsel, blijft.
Voorgisteren en gisteren ’s avonds weer ketonen gemeten en warempel, behoorlijke ketose.
En voorgisteren 4.8, 6.6, 7.9, 6.3, 8.5 en gisteren 5.2, 6.9, 7.7, 5.8, 8.5.
Vandaag FBG 4.0

Als dat zo blijft kán/moet ik weer minder insulie gaan spuiten, daar gaat het tenslotte alllemaal om.

SAM_6440

24-10 Paling, waterkers, rode kool met appelazijn, olijfolie en keltisch zout, cottage cheese en lijnzaadolie

SAM_6443

25-10 Roerei, boter, veldsla, rode kool rauw met appelazijn, olijfolie, cottage cheese met lijnzaadolie

SAM_6449

27-10 Soep van bottenbouillion, pompoen, wortel, peulen, prei, kool, tomaat, tomatenpuree, knoflook, scheutje room.  Daarvoor cottage cheese met lijnzaadolie.

SAM_6471

6-11 Zalm, pastinaak, zoete aardappel, boter, ui, knoflook, chinese kool

SAM_6476

7-11  Rivierkreeftjes, mayonaise, spinazie, cotage cheese, rode kool, lijnzaadolie

SAM_6483

8-11  Halskarbonade, ui, knoflook, boter, zoete aardappel, spruitjes, spinazie

SAM_6484

10-11 19:09 uur

Uitleg  over het meten van ketonen:  http://drjockers.com/5-ways-to-measure-your-ketones/#.VmbKzqNyQ7Y.twitter

SAM_6490

13-11  3 eieren, ui, knoflook, beter, kokosolie, tomaat, chineese kool, wasabisla, en bakje nattodan

SAM_6497

17-11

SAM_6500

20-11

SAM_6524

5-12

SAM_6531

10-12

SAM_6535

12-12

SAM_6538

14-12

SAM_6551

17-12

SAM_6545

17-12

SAM_6555

17-12

SAM_6562

17-12 Gerookte wilde gans, gegeten met rode kool salade

SAM_6563

18-12 Ei, champignons, chinese kool, tomaat, ui, knoflook, boter, sla

SAM_6571

20-12 Halfom gehakt, zout, peper, kurkuma, zeewier. Balletjes gerold in kokosmeel en gebakken in boter en kokosolie voor in de soep.

SAM_6569

20-12 Soep van bottenbouillon met wortel, pastinaak, zoete aardappel, peulen, prei en gehaktballetjes

SAM_6583

22-12

Speklapje met prei, champignons, wortel, sla, cottage cheese, rode kool, zeeuws zeewier

SAM_6586

26-12

Hertenbiefstuk, boter, ui, knoflook, peper, zout, kurkuma, tomaat, sla

27-12 Pannenkoekjes gemaakt van kokosmeel, kastanjemeel, amandelmeel met 6 eieren, water, zout en een banaan uit de diepvries. Eentje samen met sla gegeten. De rest in een paar dagen, kleine stukjes.

SAM_6601

28-12  Kippenlevertjes met boter, kokosolie, ui, knoflook, prei, tomaat pastinaak en kumquat.  Bij lever ‘hoort’een zoet-zuurtje zoals appel, nu dus kumquat, lekker !

SAM_6605

28-12 Op het bordje 😉

SAM_6608

31-12 Lamsgehakt, zout, peper, kurkuma, balletjes gerold in kokosmeel en gebakken,  ui, knoflook, pastinaak, kumquat, chineese kool, avokado, gewokt en dan de balletjes erbij. 

110 thoughts on “De draad weer oppakken ! Genoeg treurig getreuzel…..

  1. Goede Morgen, de eerste van dit jaar ! Het nieuwe jaar wordt weer een spannend jaar, gewoon omdat het weer nieuwe kansen biedt.
    Aan mij, aan jullie 😉

    Dit wordt het vijfde jaar van mijn opknapbeurt. Had vorig jaar halverwege een kink in de kabel in petto, zo leek het (mini-hartinfarct), nu lijkt het wel of dit ook positieve uitkomsten kan gaan bieden.

    Wat ook de oorzaak is, het langdurig vasten (12 dagen) of al een langer bestaande afsluiting door verkeerd eten en langere tijd roken, waardoor de hartfunctie naliet (vocht in de benen).
    Nu, na een half jaar leven met de stents en ook weer heftig sporten, kan ik wel zeggen dat mijn uithoudingsvermogen veel beter is dan ervoor.
    Ook de bloedsuiker is verbeterd én veranderd. Niet eens zozeer dat ik nu opmerkelijk minder kán gaan spuiten, maar de reactie op een volledige maaltijd resulteert nu in een daling of het gelijkblijven van de bloedsuiker i.p.v. een verhoging van de BS.

    Voorheen at ik heel weinig én kleinere hapjes ± 3 x binnen 5 tot 8 uur.
    Nu eet ik al een paar weken één grote maaltijd midden op de dag, met ook een toetje van lc fruit en yoghurt/room//kokosmelk erna.
    Dat doe ik omdat ik heb geconstateerd dat een paar uur daarna, de bloedsuiker lager is dan vóór het eten.
    Gisteren bijvoorbeeld: nuchter FBG 4.4 mmol/L, 12 uur 6.6, 13 uur eten, 18 uur 5.7 mmol/L
    Het kost me moeite om een groot bord leeg te eten én nog iets erna. Mijn maag is het niet meer gewend. Maar als ik de goede resultaten bij de bloedsuiker zie, ben ik van plan dit voorlopig te blijven doen en goed bij te houden wat de effeten op de lange duur zijn.

    Mooi nieuwjaar gewenst aan allen ❤

    Geliked door 1 persoon

    • Hoi Mariet,

      Ik wens je (altijd natuurlijk) alle goeds.

      Je beschrijft weer interessante ontwikkelingen, ik ben altijd geboeid door de progressie die je, ondanks de tegenslagen, onder de streep hebt geboekt. Wat zou het toch fijn zijn wanneer alle artsen hun diabetische patienten zouden aanmoedigen om het interventiepad die jij volgt te nemen… zucht. Blijf lekker zo door gaan. Ik bewonder je eigenwijsheid, doorzettingsvermogen en inzet.

      Like

      • Hoi Marcel, ik denk ’t wel, dat het beter gaat.
        Maar omdat de ondersteuning door de artsen niet volledig te vertrouwen is, maakt dat heel onzeker. Want er is voor mij alleen maar de ‘eigen waarneming’ om dat af te leiden. De eigen waarneming is best een goed middel.
        Zo krijg ik het niet voor mekaar om consequent statines te slikken, wat eigenlijk moet.
        Ik denk dat het goed zit, maar toch kán het ook bedriegelijk zijn en want ik kan het niet meten.
        Ook de bloeddrukpillen heb ik wat verminderd, vanwege lage bloeddruk en duizeligjheid. Dat kan ik wel meten door de bloeddrukmeter. Maar de dokter blijft maar zeggen dat het moet.

        Volgende week moet ik weer naar de cardioloog en de week daarna naar de internist.
        Bij de cardioloog wordt een echo gemaakt van het hart en vóór het bezoek aan de internist een aantal bloedtesten gedaan, zoals HbA1c, Insuline, C-peptide en Cholesterol. Dat geeft een beetje inzicht over hoe het staat. Van de internist krijg ik de uitslagen op papier. Bij de cardioloog heb ik dat nog niet voor mekaar. Dus dat moet ik weer vragen en maar doorgaan en doorgaan tot hij overstag gaat.

        Like

    • Hoi Stef, mooi jaar gewenst 🙂
      Die pannenkoekjes. Ik maak ze zo: drie volle eetlepels van elk meel.
      Waarom verschillend meel ? Omdat ze alle drie een andere consistentie hebben (amandelmeel te los, kokosmeel te stijf en kastanjemeel te stevig= samen nét goed, ook voor wafels een goede mix)
      Natuurlijk kun je ze ook van 1 meel maken, maar ik vind dit lekkerder.
      Dan doe ik er een beetje keltisch zout bij en eieren, 6 tot 8. Roeren en als het nog te stijf blijft, water. Niet teveel, want anders gaan ze te gauw plakken aan de pan. Eerst een kant flink bruin laten worden, zodat ze al stevig zijn voordat je ze omdraait, geduld 😀 Doe je het te vlug, dan vallen ze uit elkaar.
      Bij deze hoeveelheid heb ik ± 9 pannenkoeken, waarvan ik meestal de helft invries.
      Want als je ze langer dan een paar dagen in de koelkast bewaard gaan ze gauw schimmelen. Geen conserveringsmiddel, E.nrs, ect. toegevoegd, he 😀

      P.S. Dat kastanjemeel bestel ik bij een webshop, zoals Body&Fitshop, Kastanjemeel NieuweBand, 500 gr, doe ik een jaar mee.
      Maar ik blijf experimenteren, vond nog een site waar b.v. tijgernotenmeel en bananenmeel wordt verkocht. Dat ga ik ook eens proberen.

      Geliked door 1 persoon

      • Allereerst de beste wensen voor 2016.
        In het kader van voorraad opeten was ik van plan receptjes te zoeken voor de verschillende melen die ik nog heb. Jouw pannenkoeken ideeen ga ik toepassen en de melen combineren. Amandel, rijst, kokos en tapiocameel zijn in voorraad, een combinatie gaat zeker lukken.

        Geliked door 1 persoon

    • Nee, geen enkele koolhydraat, 0, noemt hij het. Zeker om te beginnen én in ketose te komen. Want over de ketosesticks heeft hij het ook al, in 1972. Later mag je wat meer koolhydraten eten en moet je je eigen grens zien te vinden. Maar geen brood, pasta of rijst.

      Maar ik ga het nog eens helemaal opnieuw lezen, met de kennis van nú 😀
      Wat me bij staat is het advies van soya en bepaalde plantaardige olieen, welke niet bij paleo geadviseerd wordt.

      Lijkt me interessant om te zien, wat ik verkeerd geinterpreteerd heb vroeger.

      Geliked door 1 persoon

      • Ik kijk even uit naar je herlezen ☺ Lijkt erop dat hij bij het terug introduceren van meer carbs pas als laatste het over granen heeft… maar goed, jij hebt het boek, dus ik hoor het wel.

        Voor nu prettige winterzomer 😁 en voor straks een gezond 2016 👍

        Like

      • Goed idee, Mariet, om Atkins te herlezen. Ik weet wat mij bij geleven is, dat je tijdens Induction 250 gram salad greens moest eten. Dat heeft menigeen over het hoofd gezien, en gedacht dat ze veel vet moesten eten. Het succes van het dieet ligt in hoe je de instructies interpreteert. Ik herinner me destijds dat ze het nooit over de rawkost.hadden, toen ze Atkins afslachtte..

        Like

  2. In aanloop naar de kerstmis ( waar ik overigens niet zo heel veel aan doe, maar wel een kerstmaaltijd met familie ) heb ik het ‘oude’ boek van Atkins erbij gepakt en de cheese cake gemaakt. Die maakte ik in 1976 vaak. Want lekker ! Nu deed ik dat al lang niet meer.
    Is goed gelukt en ik heb de helft ingevroren voor kerst. Dan eten met bosbessen, kokosroom/slagroom en een beetje chocoladeraspel (85%) Ik hoop dat het goed bevalt 😉
    (foto en recept boven)

    Verder eet ik momenteel weer heel ketogeen en ook redelijk weinig. Gisteren wel nog van de cheese cake gesnoept. Dus ik was bang dat het teveel was. Nou dat viel mee.
    De ketonenstrip was diep rood en de bloedsuiker vanmorgen 4.7 mmol/L

    Like

    • Hoi Mariet ,

      Kopie van mijn reactie.

      https://melchiormeijer.wordpress.com/2015/03/08/minipost-over-ketose/#comment-33675 :

      ,,Korte lezing/video over een jaar ketose 7.41 min. maar liefst , om de grote lijnen eruit te halen kost mij minstens 7.41 UUR om 7.41% te begrijpen 😉
      Het mooie is natuurlijk i.t.t een live symposium dat je eindeloos terug kan spoelen en pauzeren om tekst te lezen

      Bedenk opeens dat het wel errug lang duurt met de video’s van het AHS ……….

      En alvast fijne feestdagen , ook ik doe weinig aan het vreetfestijn , boerenkoolstamppot met worst en spek dat wel 🙂

      Geliked door 1 persoon

      • Crikey, Hans, dus mijn lage rug pijn/bilspier krampen en gevoeligheid voor kou waar ik al jaren last van heb aan te weinig elektrolytes, dus zout inname ligt. Ik begreep nooit waarom het de ene dag beter is en ik makkelijk Pilates kan doen en andere dagen ik niet “mee kan komen” (de spieren protesteren) met de oefeningen.
        Nou begrijp ik waarom ik de ene dag nauwelijks tot geen pijn heb en andere dagen bijna niet bewegen kan van de pijn/protesterende spieren.
        Ik ga het filmpje beslist nog meerdere keren bekijken……

        Like

      • Bedankt Hans ! Voor de video en de kerstwens. Jij ook veel plezier gewenst ❤

        Ja dat zout bij ketose/ LC eten is echt belangrijk.
        Nu ik ook nog eens plastabletten moet nemen al helemaal. Dus neem ik extra zout én magnesium, want dat wordt ook uitgespoeld door de plastablet. Volgens mijn internist, die mijn lijstje pillen zag, was het teveel en daardoor slecht voor de nieren, dus neem ik soms/meestal maar de helft.

        Wat nieuw was in de video boven is dat kramp al een stage te ver is. Koud hebben is dan een eerdere indicatie, zegt James McCarter. Dat is waar denk ik, want sinds de plastablet heb ik het weleens koud, vooral; koude handen en voeten. Bij kramp ben je al te laat, dus eerder bijslikken: zout en magnesium.

        Ook meer bottenbouillon drinken met extra zout. Laatst weer gemaakt: heleboel bottenbouillon en een deel in (jam) potjes vacuum en in de ijskast, deel in de vriezer. Kan ik weer een tijdje vooruit met lekkere soep maken. Dikke soep, met veel groenten en knollen ( seldery, pastinaak, wortel, etc.) en gehaktballetjes.

        Like

      • De reactie over de nieuwe AHS video staat niet op de goede plek denk ik , misschien kan je dat dan verplaatsen ?

        Ja dat van de koude handen herken ik ook , terwijl ik denk dat ik door de dagelijkse sole’s van zeezout en regelmatig zoute haring en gedroogde schinken , zout op de eitjes (meer dan) genoeg zout binnen krijg .
        ‘sNachts wel eens kramp in een been , dus maar meer Popeye voer tot me nemen 😉

        Like

      • Hans, je reactie staat goed hoor. Ik kan hem zowiezo niet verplaatsen, maar dat hoeft ook niet.
        Ik heb ervoor gekozen om de laatste update boven aan te plaatsen. Dat kost de bezoeker minder scrollen. Die kan dan wel meteen daarop reageren, zodat het een logisch geheel wordt. Bij teveel reacties gaat het weleens mis.
        Dat scrollen doe ík dan als ik een nieuwe update maak.

        Like

      • Goede vraag Lot, ik wist het ook niet zo direct. Maar hier staan een paar voedingsmiddelen waar het in zit, Spinazie, tomaat (zoals jij al aangaf) banaan, kersen, peer, sinaasappel, rundvlees, zalm, om er een paar goede te noemen.
        Hoeveelheid kalium erbij vermeld, dus de beste hebben ook nog de meeste hoeveelheid.

        Overigens is één van de twee plastabletten kaliumsparend. Dat is de Spironolacton, 25mg. in tegenstelling tot de Furosemide, 40 mg.
        (Spironolacton verhindert de vorming van aldosteron-geïnduceerde eiwitten in de distale tubulus in de nier. Deze eiwitten verhogen de permeabiliteit van het lumen (de vaatholte) voor kalium. Zodoende vermindert Spironolacton de uitscheiding van kalium en daarmee de heropname van natrium en water)

        Like

      • Hans, bedankt voor het plaatsen van de link naar Melchior’s post over zout. Er sprong meteen 2 zinnen uit:

        Weinig natriumchloride maakt de lichaamscellen minder gevoelig voor het hormoon insuline.

        Onze hersenen verwachten een beetje zout. Als je het helemaal weghaalt, blijft er van het eetplezier weinig meer over.

        Ik heb afgelopen weekend mijn zout inname verhoogd, en merk dat de lage rug pijn en verkrampte spieren sterk gereduceerd zijn. En ik ga voortaan wat zout aan mijn green smoothie toevoegen, want ik blijf een “ontevreden” gevoel houden na het drinken ervan. Kalium krijg ik wel voldoende binnen door de banaan en spinazie in de smoothie.

        Zo komen steeds meer puzzelstukjes op z’n plaats.

        Geliked door 1 persoon

    • Hartelijk dank voor de reacties, de site van Melchior lees ik al jaren en dit deel ga ik weer eens herlezen. En wat vaker die voeding eten die ook veel kalium bevatten al zijn dat gek genoeg dingen die ik minder graag eet.

      Ik ga ook ongemerkt wat vaker zout bij vriend zijn eten doen, zijn bloeddruk is meestal laag en zelf vind hij voldoende binnen te krijgen via brood, vleeswaren en kaas. Maar ik merk ook regelmatig dat hij veel eet als er bv zoutjes op tafel staan en dat hij dan actiever is de dagen erna. Ei en aardappelen eet hij altijd zonder.

      Like

      • Jij ook bedankt Lot voor de vraag en als je toch bij de huisarts bent, even de kalium laten meten ? Want het kan teveel of te weinig zijn.

        Bij mij wordt het door de internist ook regelmatig gemeten en de waardes zijn altijd goed ( tussen 3.6 en 4.8 mmol/L )
        Nu, met de plastabletten moet ik het goed in de gaten houden !

        Like

  3. Mooie uitleg van Jason Fung over het Dawn Phenomenon:

    “Think about it this way. The Dawn Phenomenon is simply moving sugar from body stores (liver) into the blood. That’s it. If your body stores are filled to bursting, then you will expel as much of that sugar as possible. By itself it is neither good nor bad. It is simply a marker that your body has too much sugar. Solution? Simple. Either don’t put any sugar in (LCHF) or burn it off (Fasting). Even better? LCHF + IF.”

    Dat is precies wat ik ook ervaar/doe. Heel weinig koolhydraten eten en iedere dag een vastenperiode van tussen de 15 en 18 uur per dag. Daardoor heb ik ook iedere dag nuchtere lage bloedsuiker.
    Mijn bloedsuiker is ’s morgens altijd rond de 4 tot 5 mmol/L en door de dag meestal rond de 7 tot 8. En tegenwoordig een paar uur ná de ene echte maaltijd vaker zelfs lager dan voor het eten. Gisteren om 18 uur 5.9 mmol/L Dat kwam waarschijnlijk door het sporten in de ochtend (op gebruiken van de glucose in de spieren, zodat er weer plaats is om meer glucose op te slaan, wie zal het zeggen 😉 ) en …. de productie van de eigen insuline !? waardoor er minder glucogon wordt gemaakt.

    .

    Geliked door 1 persoon

  4. Ziezo, de revalidatie bij de fysio van het ziekenhuis is afgelopen.

    Nu ga ik weer terug naar de sportschool. Gisteren voor de eerste keer weer geweest.
    En vandaag weer een beetje spierpijn. Lekker toch !
    Iets minder zware krachtoefeningen gedaan. Langzaam weer opbouwen.

    Bloedsuiker, gewicht en uithoudingsvermogen gaan allemaal weer de goede kant op.
    Bloedsuiker: nuchter meestal tussen 4 en 5 mmol/L. Door de dag rond het eten tussen 6 tot 8.5 mmol/L. Ook ná het eten blijft de BS laag, net zo laag als ervoor en soms zelfs lager. Dat duidt op productie eigen insuline tijdens het eten !? Alleen ’s avonds wordt de BS wat hoger, rond de 8-9 mmol/L. De lantus die ik spuit is nu weer gedaald tot 33 EH ipv 38 EH. Daarnaast nog 1x metformine 500 mg.

    Gewicht was ± 5 kg gestegen, maar is nu weer 3 kg gedaald.

    Het uithoudingsvermogen is weer flink verbeterd. Was ik in het begin, na het hartinfarct gauw moe (middagdutje) , nu kan ik weer rustig de hele dag volhouden.
    Het zou kunnen dat dat komt door het herstel van het hart en de pompfunctie. In januari moet ik weer naar de cardioloog en wordt er opnieuw een echo gemaakt. Vlak na het hartinfarct is er ook een gemaakt. Volgens de fysiotherapeut kan de echo laten zien of de hartspier zich heeft hersteld ( of niet 😦 )
    Een hartinfarct veroorzaakt vaak ( zeker als de afsluiting vaker en langer heeft geduurd ) littekenweefsel. Maar er kan ook een redelijk herstel optreden. Ben erg benieuwd naar de uitslag.

    Like

  5. Wat betreft die natto, mijn japanse vrouw eet het iedere dag, meestal met een rauw eierdooier en wat gesnipperde lente uitjes erdoor. Mijn ervaring uit Japan leert dat de meeste japaners hele sterke stink kaas niet lusten, maar wel natto. Voor veel westerlingen is precies het omgekeerde waar. Vind ze allebei wel lekker.
    Vroeger (minstens 25 jaar geleden) maakten we het altijd zelf. Niet moeilijk en veel goedkoper natuurlijk. Eigenlijk net zo makelijk als yoghurt.

    Geliked door 1 persoon

    • Michael, aha dan is het toch een kwestie van wennen. Je vrouw heeft het dan van kinds aan gegeten, denk ik.
      Zo vind ik de Limburgse stinkkaas best wel lekker. Er zijn mensen die al over hun nek gaan door de reuk alleen.

      Doet zij het omdat zij het lekker vindt of ook voor de gezondheid ?

      Like

      • Goeie tip Hans! Maar ik denk dat onze Jumbo dit niet verkoopt. Ga uiteraard wel kijken, maar wat ik bedoel is dat elke Jumbo streekproducten verkoopt. Zo kun je bij de Jumbo in Dalfsen rauwmelkse kefir kopen. Heerlijk!

        Like

      • Oh, ze vindt het heerlijk. Neemt meestal twee pakjes! Nu weet ze dat het ook nog eens gezond is vanwege de vitamine K. Zelf vond ik het eerst maar zozo, maar als je je een tijdje op het japanse platteland begeeft waar in geen velden of wegen stinkkaas te bekkenen is, dan ga je het wat meer waarderen. Misschien hebben we een sort behoefte aan dit sort waren. Ik eet graag alleen vlees, maar toch, zo nu en dan moet ik toch naar de kaasboer om wat stinkkaas te kopen en eet het dan meteen op. Gelukkig hebben we hier een hele goeie kaasboer (nog beter dan Kef durf ik te zeggen) met kaas van over de hele wereld. Heel duur, maar het maakt je blij.

        Geliked door 1 persoon

      • Bedankt voor de link Jo. Tuurlijk is gras gevoerde kaas zeker beter. Daarom ook de natto, daar zit een hoog percentage Vit K2 in.
        En Chris somt alle voordelen op:
        “It has been commonly believed that the benefits of vitamin K are limited to its role in blood clotting. Another popular misconception is that vitamins K1 and K2 are simply different forms of the same vitamin – with the same physiological functions.

        New evidence, however, has confirmed that vitamin K2’s role in the body extends far beyond blood clotting to include protecting us from heart disease, ensuring healthy skin, forming strong bones, promoting brain function, supporting growth and development and helping to prevent cancer – to name a few. In fact, vitamin K2 has so many functions not associated with vitamin K1 that many researchers insist that K1 and K2 are best seen as two different vitamins entirely.”

        De moeite waard om de hele link te lezen !

        Like

    • Zo net gelezen op Dr Mercola:

      Note that not every strain of bacteria makes K2. For example, most yogurts have almost no vitamin K2. Certain types of cheeses are very high in K2, and others are not. It really depends on the specific bacteria. You can’t assume that any fermented food will be high in K2, but some fermented foods are very high in K2, such as natto. Others, such as miso and tempeh, are not high in K2. In my interview with Dr. Rheaume-Bleue, she identified the cheeses highest in K2 are Gouda and Brie, which contain about 75 mcg per ounce. Additionally, scientists have found high levels of MK-7 in a type of cheese called Edam.

      Dus niet alleen in stinkkaas! Maar Natto blijft nr 1.

      Like

      • Dank Jo, leuk om te weten dat wij in Nederland veel kaas maken met redelijk veel Vit.K2.
        Sinds ik natto eet, die ik nog altijd niet echt lekker vind 😉 herken ik de smaak van natto/Vit.K2 wel opeens. Ik kocht een stukje Kernhemmer kaas. Een aparte smaak heeft hij ( van de roodbacterie )
        Dus toen ik er nú een stukje van at, vond ik hem vies ! Waarom ? Hij smaakt naar natto, echt waar. Dus dat ik natto niet lekker vind zit tussen de oren 😀
        Raar maar waar, dus natto zal echt wel wennen.

        Like

    • Mijn schildklier werkt goed, tenminste de waardes die regelmatig gemeten worden zijn goed/gemiddeld.
      Maar ik eet wel regelmatig zeewier, schaaldieren, keltisch zout, Hymalayazout en LoSalt (daar zit ook jodium in)
      Kelp heb ik vroeger weleens genomen, maar dat ligt me zwaar op de maag. Teveel is ook niet goed, denk ik 😉

      Like

      • Ha Mariet , kan er maar niet aan wennen waar te posten ….zal aan mij liggen 😉

        V.w.b. die natto , Diever is bij dichtbij voor mij , maar wat ziet het er slijmerig/smerig uit , niet mijn idee om te eten , gefermenteerd ok , maar lekker is het ook niet begrijp ik ,ben inmiddels wat in de ,,Banting” , en daar is alles wat maar Soja is ,, No go ”

        K2 dan toch maar uit de kaas ( geit/schaap ? )

        Over de jodium , ik maal Kombu(vellen) van de toko in de koffiemolen een voorraadje en doe daar elke ochtend een dikke mespunt door mijn AZM oplossing in water (40gr.) , zo krijg je schijnt het voldoende binnen en niet vies. Japanners krijgen een veelvoud binnen 🙂
        Daarna neem ik mijn Sole , drie tl. van de verzadigde oplossing water/grijs zeezout voor de +/- 70 mineralen .

        Nu ik toch bezig ben , elke dag ruim 2gr. goji-bessen ter voorkoming van evt. dreigende Macula degeneratie .

        Zo kannie wel weer …… 🙂

        Groet, Hans

        Like

      • Nee lekker is ’t niet, natto. Wel went ’t wel een beetje. Zeker door te experimeren met bijvoegingen. Zoals gesnipperde uitjes, mosterd, en laatst deed ik er een halve avocado bij, was redelijk, het verzacht de smaak.
        Daar blijf ik mee doorgaan tot ik de ultieme bijvoeging heb gevonden. Nee soya eet ik normaal ook niet, maar gefermenteerd is wel weer minder erg, denk ik.

        Maar…. omdat het veel Vit.K2 levert ( die overigens een paar dagen in het lichaam blijft, in tegenstelling tot Vit.K 1, die binnen een paar uur verdwenen is )
        en voor de botontkalking goed werkt, samen met Vit D3 de calcium naar de botten stuurt en zorgt dat calcium juist uit de aderen filtert en daar zorgt voor flexibele hart en bloedvaten.

        Like

      • Hey Hans en Mariet,
        Natto vind ik heerlijk! Flink mosterd er doorheen, beetje zout erbij: heerlijk! Omdat het gefermenteerde soja is, zou het meevallen met meeste anti-nutrienten, maar of dat echt zo is? De vraag is natuurlijk of we alle K2 uit natto kunnen opnemen. Hier geeft de producent in ieder geval een uitleg over verlagen van het gehalte fytinezuur: https://www.nattodan.com/fytinezuur/

        Het is zoals Mariet schrijft een enorme dosis K2 en wanneer je dat geloof ik een 6 weken op hoog peil kunt houden dan werkt dat sterk anti-atherogeen. Het volledige verhaal over k2 is te zien in filmpje van Prof. Cees Vermeer:

        Like

      • Ha Mariet en Tije ,

        Bij een beetje goede visjuwelier vraag je naar een spekbokking van de vrouwelijke kunne , met een beetje geluk heeft-ie er 1 😉

        Aan de buikholte kan je de eitjes voelen. Heb begrepen dat de meeste vrouwtjesharing naar Japan gaat , die zijn er (ook) dol op en levert daar dus meer op , vraag en aanbod enzo…….

        Geliked door 1 persoon

  6. Vandaag over de natto ! Zie hier !
    Sinds 10 november eet ik natto, om de dag meestal. Voor de Vitamine K2.
    Waarom ? Omdat het vooral voor 2 dingen zou helpen: Botontkalking tegen gaan en ontkalken van de aders.
    De door de huisarts voorgeschreven calcium+vit,D voor de botontkalking heb ik niet genomen. Zie ook link over calcium. Ook omdat de vit D maar een heel lage dosis was. Wel neem ik zelf Vit D3, 2 softgels van 1000 IU per dag.
    En de aders openhouden/ontkalken is natuurlijk nú de eerste prioriteit. Niet met statines maar met natto. In januari wordt er een echo gemaakt van het hart. Hopelijk is alles mooier geworden daar 😀

    Prof. Cees Vermeer uit 2012

    http://www.nattokinase.org/
    http://www.nattokinase.org/blog/

    Recent artikel: http://vita-info.nl/2015/02/vitamine-k-tegen-aderverkalking/
    En dit: http://skinenzo.nl/wp/voeding-2/wetenschappelijk-onderzoek/
    De Limburger, recent artikel: http://www.limburger.nl/article/20150506/REGIONIEUWS01/150509628/1001

    Een meer populaire video, waar ook de MK-7 pil van Yarrow wordt getoond. Hier te krijgen: http://www.smeetsengraas.nl/jarrow-formulas/vitamine_k2_mk-7.php

    Dr. Eric Berg, ook over calcium en de noodzaak om Vit. D3 en Vit. K2 te hebben om de calcium op te nemen en te gebruiken in de botten en juist niet in de aders op te slaan.

    Like

      • Hoi Jo, het ruiken valt mee, maar de smaak vind ik niet erg lekker. Misschien moet het nog wennen.
        Ik eet 25 gram, om de dag. Bij de warme maaltijd, een hapje natto, samen met mosterd want dat verdoezeld de smaak, en dan gauw iets anders er na.
        De eerste keer kreeg ik daarna een beetje darmkrampen, of het daarvan kwam weet ik niet, want door de pillen en zeker de metformine heb ik dat ook soms. Daarna had ik het niet meer, dus. Eerder juist weer een rustige darm, even in de gaten houden.

        De japanners eten het met rijst, mosterd of wasabi en soyasaus. Ergens zag ik dat iemand het ook at met gesnipperde ui erbij, sesamolie en sesamzaadjes. Maar eens gaan uitproberen.

        De japanse natto die je kunt krijgen uit de diepvries in de toko, ruikt sterk naar amoniak, zegt men. Dat lijkt me niet erg lekker. Mijn natto van nattodan is vers en daardoor mild van reuk en smaak.

        Like

      • Mariet, ik heb onlangs een blog gevonden genoemd gutcritters com, die ik je wil aanbevelen. Hij heeft een series geschreven over heart disease. Zeer eenbevelenswaardig. Ik ben begonnen zijn lijst af te weken en wat ik al over gut disbiosis heb geleerd is geweldig. Ik zit achter een tablet te wrken en niet thuis achter de computer, weet nog niet he je copy en paste moet doen, dus kan de link niet plaatsen.

        www gutcritters com (zelf even de puntjes plaatsen)

        Geliked door 1 persoon

      • Ha,ha, vlijtig he.
        Alles voor het goede doel: weg met de pillen. Sinds ik weet dat ik ‘maar’ een minihartinfarct heb gehad, zijn de remmen los.
        Weg met de pillen, zo gauw mogelijk. In januari weer doktersbezoek met hart-echo.
        Als die goed uitziet, weer wat pillen eruit 😀

        Geliked door 1 persoon

      • Nou Tije, juist fijn om te horen dat jij er dus goed aan gewend bent, de natto. Van jouw had ik de natto aanbevolen gekregen. Bedankt daarvoor. Nu, met dat hartfalen nog meer reden om het te gaan uitproberen.

        Ik neem het nu 3 weken en het begint te wennen. In januari weer een echo, ik hoop dat mijn aders en hartspier weer wat soepeler zijn geworden, als dat mogelijk is.

        Like

  7. Het gaat echt goed. Mijn energie, mijn bloedsuiker, ketose, gewicht, psychisch evenwicht, bewegen, darmen en mood: allemaal weer stabiel. Na 4 maanden voelt het weer goed en ook de angst is verdwenen.

    De bloedsuiker: ’s morgens nu altijd onder de 5 mmol/L. In de loop van de dag meestal niet hoger dan 6.5 tot 7.5. Meestal 3 x op rij zowat dezelfde waarde, ook al eet ik dan rond het middaguur mijn warme maaltijd. ’s Avonds wel weer tegen de 8 tot 8.5 mmol/L. Dat komt waarschijnlijk omdat de kunstinsuline dan op is en ik dan weer nieuwe spuit.
    De ketose een aantal dagen achterelkaar 5 tot 6 x gemeten en het is heel duidelijk. Ik vlieg er ieder dag in en weer eruit.
    Na het insuline spuiten, in de nacht en ’s ochtends ben ik uit ketose. Ook in de loop van de dag. Pas zo rond 17 uur tot 21 uur heb ik een kleurtje op de ketosesticks. Begint met licht rose tot later donkerrose. Alleen als ik echt heel weinig eet neigt de kleur naar donkerrood. De oorzaak is, denk ik de insuline, als ik die kan gaan verminderen, zal de ketose dieper worden. Dat kan door meer te gaan vasten.

    Geliked door 1 persoon

    • Ha Fijn, Mariet, al je moeite niet voor niets geweest en niet te vergeten je positieve instelling!! Mag je alweer “gewoon” sporten, of ga je nog met de oudjes op therapeutische basis?

      Spuit je nu nog maar 1x insuline, of nog voor een tweede keer met de snelwerkende insuline?

      De Lantus werkt zo’n 24 uur, dus tussendoor zou je insuline niet “op” mogen raken toch, of zie ik dat fout?

      Like

      • Hoi Cocky, ja fijn, he 😉

        Nog 2 weken op therapeutische basis, dan mag ik weer naar mijn sportschool. Het gaat ook goed, zegt de fysiotherapeut.

        Ik spuit nu weer alleen langwerkende insuline.
        Toen, na het infarct de bloedsuiker flink hoog was heb ik weer kortwerkende bijgespoten. Maar algauw merkte ik dat hoeveel ik ook bijspoot, ik niet veel lagere BS kreeg. De insuline resistentie werd er niet door opgelost.
        Dus ben ik weer heel strikt gaan eten (VLC) en alleen langwerkende insuline gaan spuiten. En dat dan steeds minder gaan spuiten. Precies uitmikken om wel lage nuchtere bloedsuiker te krijgen en ook door de dag redelijk laag. Dan gebeurt het dat ik ’s avonds iets hoger ben. Waarom ? te weinig insuline of meer resistentie ?
        Door eens goed de ketonen te meten, zo’n 5 x per dag, zag ik dat de ketose ’s avonds het beste was.
        Dat betekent dat bij (hoge) insuline ik niet goed in ketose kan komen, zoals deze post van Esmee la Fleur ook zegt. En dus geen goede vetverbranding heb (afvallen)
        “• The only way that your liver can make ketone bodies is to have your insulin levels low enough in the bloodstream to activate a specific enzyme called hormone sensitive-lipase. This enzyme allows your stored body fat to be mobilized and released into the bloodstream. Low insulin turns this enzyme on, while higher insulin turns it off.”

        Wat ik wil is een laag insulineniveau ( was flink hoger, na infarct en meer spuiten, toen het werd gemeten 6-10 )

        Dus je ziet het niet ‘fout’ want een dokter of diabetesverpleegkundige zou mij aanraden meer te gaan spuiten, met het gevolg dat ik prachtige bloedsuikers zou hebben, maar ook weer vet opslaan. Daar wil ik omheen laveren.

        Like

  8. Weer begonnen met het meten van ketose. Sporadisch wel gedaan, maar heel verschillende uitslag. Soms redelijk, soms maar weinig of niets. Meestal in de avond hoger. Ik wou eens weten waarom. Hypothese ? De hoogte van de aanwezige insuline ?
    Toen ik 12 dagen had gevast en daardoor heel weinig insuline nodig had, was mijn ketose écht superhoog, zo hoog had ik nog nooit gehad:

    23-7 om 12:00 uur

    Omdat ik nu weer heel strikt ketogeen eet, is mijn bloedsuiker weer veel lager, ben ik weer heel langzaam aan ’t afvallen ( was weer bijgekomen, door meer en anders eten en door het wennen aan de medicatie )
    Nu meet ik door de dag vaker de ketonen.
    Twee aandachtspunten: de insuline en de plastabletten. Ik wil weten of de hoogte van de insuline ( ’s avonds rond 19 tot 21 uur is die wel zo’n beetje op en moet ik om 21 uur weer nieuwe spuiten ) en of de plastabletten ( die slik ik om de dag ’s morgens en tot ver in de middag blijft de werking aanhouden, gevolg: licht gekleurde plas ) de oorzaak zijn van de uitslag, één of beiden.


    10-11 om 19:00 uur

    Like

    • Vanmorgen weer een heel licht kleurtje op de ketose stick. Terwijl gisteren om 19 uur was de kleur donkerrose. Dat is middelmatige ketose.
      Mijn theorie is dat ik ’s nachts door de in de avond gespoten insuline mijn glucose op gebruiken kan en dus geen vet nodig heb.
      Mijn FBG was 5.1 mmol/L. Dat gebeurt dus iedere nacht, want ’s morgens heb ik meestal een lage Fasting Bloed Glucose.
      Alleen bij echt vasten, 24 uur en langer, blijf ik de hele tijd in ketose ? Dat moet ik dus gaan uitproberen.
      Wat ik weet van de 12 dagen vasten à la Jason Fung is dat ik toen bijna constant in ketose was. Maar de metingen heb ik toen niet opgeschreven, dus ik weet het niet meer helemaal precies. Jammer !
      Hier even een link vastleggen over ketonen. Beschrijft voor een deel mijn vraag over ketonen (vasten)

      Dat het de moeite waard is om mijn diabetes te downreguleren zegt deze link overduidelijk.
      http://www.diabetesatlas.org/

      Like

  9. Weer opnieuw bekeken, deze video van Ron Rosedale.
    Waarom ? Omdat ik beter wil begrijpen hoe het zit met het gebruiken van vet i.p.v. suiker. Natuurlijk door mijn (mini) hart infarct, maar ook in verband met diabetes en kanker.
    Ik heb ooit een BBC film gezien, die het begin van leven op onze planeet uitlegde. Met mooie beelden, zoals alleen de BBC kan. Ik had de link vastgelegd maar hij werkt niet meer.
    Maar Ron Rosedale legt het in woorden uit.

    Hier mijn samenvating, gedistilleerd uit de onderstaande video:
    Deel 1 ( morgen of overmorgen deel 2 Dit gaat over hoe wij ontstaan zijn en deel 2 over wat te doen om de natuur voor de gek te houden)

    Het begin van het leven startte in de oceaan. Vetzuren vormde bubbels, om aminozuren heen en vormden primitieve cellen. Die cellen begonnen zich te delen. Cholesterol was essentieel, het hield de membraan van de cellen stevig. De organismes die zich het snelst konden vermenigvuldigen konden het best overleven.
    Glucose was dominant want je kon het gebruiken zonder zuurstof. Er was (nog ) geen zuurstof in de atmosfeer. Dus we hebben een ± 4 biljoen jaren voorgeschiedenis van genetische voorvaders van glucose verbranding. Vet kon niet worden verbrand- geen zuurstof- dat was goed, want het vet (de cholesterol) werd gebruikt als membraam om de cellen te beschermen. Cholesterol is van levensbelang voor elke cel op aarde. Cholesterol kwijt ? leven kwijt !
    Er ontstonden sensors die melden dat er glucose voorhanden was, en dat zette de celdeling aan. Dit waren onze voorvaders, dat is wat wij nog altijd doen. De sensors( insuline) melden bij hoge glucose in het bloed aan de cellen om te gaan delen. Dat is genetisch bepaalt. Wij noemen het nu kanker.
    De vroege cellen vormden kolonies, samen sterker. Er ontstond differentiatie en communicatie .Op dat punt in het verhaal waren zij planten die zuurstof produceerde (de chlorofyl maakt o.a.zuurstof) Zuurstof verbrand leven, de kolonies beschermde tegen verbranding. Er ontstonden mitochondria die leerden om zuurstof te verbranden voor energie i.p.v. zichzelf te verbranden. Taken verdelen was een goede strategie . Het ontwikkelde verder in het ontstaan van de deling van de Germcells/kiemcellen/DNA en de soma/het lichaam. Verdeling van taken. Het lichaam zorgt voor het beschermen van de DNA cellen. Wij hebben dat nog steeds, de meest belangrijke verdeling van taken. Omdat dat de reden is dat wij verouderen. Dat we sterven.
    Als je een klont cellen bent deel je en deelt weer. Er was geen dood. Er was geen lichaam en geen ziekte.
    Door de verdeling van taken werd het lichaam de beschermer van het DNA en zijn taak was/werd om het DNA naar het volgende lichaam over te brengen, zodat het DNA bleef bestaan. En dan mag het lichaam van de natuur doodgaan, taak volbracht. ( wie ben je eigenlijk, je lichaam of je DNA ??? )
    Zo als je vaak hoort: Doe wat natuurlijk is ! Maak een baby , zorg dat hij kan lopen en eten verzamelen en dan mag je lichaam dood. Dat is de natuur.
    Wat wij willen is zo lang mogelijk leven, ná de productieve fase en dat is niet natuurlijk.
    1/2

    AHS12 Ron Rosedale MD —The Deeper Roots of Health and Diet as Told by Our Ancestor’s Ancestors

    Geliked door 1 persoon

    • Deel 2

      Als we langer willen leven, langer dan door de natuur bedoeld, dus post-productief, dan moeten we de trucjes leren die de natuur ons heeft geschonken om dat te bereiken.
      Alle leven heeft hetzelfde genetisch verloop, in ieder geval het animale leven ( waar wij ook bij horen), van leven, reproduceren en dan doodgaan. De truc is dat het verloop kan worden aangezet en uitgezet, de dood uitgesteld. Door regulerende voedsel hormonen. Glucose was het eerste voedsel dat gebruikt werd om de groei/delen van de cellen aan te zetten. Glucose was dominant, toen de regeltjes van groei werden gemaakt. Vet kwam later, pas toen de mitochondria vet konden verbranden door het gebruik van zuurstof, die toen pas voorhanden was.
      Je hebt insuline voor glucose, mTor voor eiwit (zegt me niets, maar wie weet iemand meer) en leptin voor vet. Leptin en insuline, kán verdubbeld worden door hoog koolhydraat eten. En deze spikes in insuline en leptin maken de insuline en leptin resistance. Dan heb je miscommunicatie. Miscommunicatie is de oorzaak van alle ziektes. Diabetes is niet een ziekte van bloedsuiker, het is de miscommunicatie van insuline en leptin.
      En daar komt hij, de uitspraak/quote: “We zijn niet onze genen, wij zijn de muziek die onze genen spelen”
      Voedsel regelt genetische expersion meer dan wat dan ook. Dat wat je eet beïnvloedt je genen. Je kunt met dezelfde genen diabetes ‘spelen’ of de muziek van een lang leven, een gezond leven 😀
      Dat wat je eet beïnvloedt je voedselsensors. Insuline, mTor en leptin. (hier staat nog een interview met Ron Rosdale door Jimmy Moore over deze drie hormoonkwesties) En als die allemaal laag gehouden worden, dat houdt je je lichaam voor de gek, alsof je een hongersnood beleeft, dat zet het repareer mechanische aan, DNA repareer, allerlei mechanismes die je de hongersnood helpen te overleven en je gezond houden.
      Wij kunnen dit blijven doen, ook ná de productieve periode. De enige manier om dat te doen is om glucose laag te houden, en door eiwit laag te houden. Vet is de enige brandstof die vrij is. Het is niet betrokken in de regulatie van de voedselsensors. Je kunt je lichaam laten geloven dat je een hongersnood beleeft en krijgt al de voordelen van vasten en van calorierestrictie, maar je hoeft het niet te doen !!! Eet gewoon een heleboel vet. Dit is de weg die je moet gaan. Amen 🙂

      Dan staat er op de video nog de beantwoording van vragen, ook heel interessant.
      Zowiezo de video bekijken. Wat ik hoop dat door de korte samenvating van mij het beter te begrijpen is. Dat was voor mij in ieder geval het doel 😉

      Like

      • De video hield op, maar de vragen daarna niet. Die kwamen er achteraan, uit voort.
        Want wanneer leerde de mitochondria vet te verbranden i.p.v. glucose ? Was dat omdat de zuurstof voorhanden was ? Of kwam dat door het voedselaanbod ( b.v. in de periode dat wij ook onze grotere hersenen ontwikkelden ) minder planten, meer vis, vet, RS, schelpdieren.

        En dan nog een gedachte over wat Ron zegt over ‘not naturally’ Als vet verbranden i.p.v. glucose iets is wat door de evolutie is ontwikkeld, dan is het toch wel natuurlijk ?

        Maar goed dat kom ik vast wel weer tegen, op zoek naar antwoorden 😉

        Alle experimenten die ik tot nu deed hebben wel direct of indirect te maken met zijn basic uitleg van:
        Hoe een lang leven te bewerkstelligen !!!
        Keto, LC, Vasten, Calorierestrictie, IF
        Zelfs RS, zoals hij zegt in het beantwoorden van de vraag over fiber=vet eten 😉

        Geliked door 1 persoon

  10. Stomverbaasd en dan ook wel blij !

    Gisteren bij de cardioloog voor controle afspraak.
    Het eerste wat ik vroeg aan hem, wat is er nu eigelijk met mij gebeurd en waar, op welke plaats van het hart.
    (vroeg Birgit, huisarts, me en daar had ik geen antwoord op. Zij vertelde ook als het beneden zat, dan waren de symtomen minder herkenbaar)
    Ook vertelde de fysiotherapeuten dat een afsluiting aan de linkerkant erger is dan aan de rechterkant. De linkerkant pompt het bloed door het lichaam en heeft dus de meeste slagkracht nodig. Als de linkerkant goed werkt, komt het bloed ook wel in de rechterkant terecht. De rechterkant pompt het bloed uit de longen in de linkerkant.

    Nou zei hij, de cardioloog: “U hebt een MINI-HARTINFARCT gehad”
    Een mini, mini, mini hartinfarct ?????
    Bestaat dat ook ?
    De plaats: rechterkant beneden, een kransslagader dicht en aan de linkerkant nog een ader gedeeltelijk dicht, in het midden.
    Dus met mijn gevoel, dat de tweede stent ietwat overbodig was geweest, had ik gelijk. Zo weinig informatie krijg je van te voren. Voor ze je gaan behandelen maken ze je alleen maar bang, zodat je je zo gauw mogelijk overgeeft en hun interventies over je heen laat gaan, lijdzaam. Tja, weer wat geleerd, door schade en schande 😉

    https://twitter.com/verheesen/status/661824579317428224

    Dan de waardes van de bloedonderzoeken van het laboratorium.

    De Hb1Ac was 46=6.4
    Op 6-10 bij de meting voor de internist, was hij nog 49=6.6, dus weer wat verbeterd.
    Ook de cholesterol was ten opzichte van de dag van het infarct flink verbeterd. Totaal nu 5.1 ( was 8.5, ja door de stress natuurlijk )

    Januari weer terug, dan een echo.

    Het was dus gelukkig allemaal niet zo héeeeel erg. Opluchting !!!
    Nu nog een maand revalidatie en dan weer terug naar mijn sportclub voor het echte werk, ha, ha.

    Like

  11. Gisteren naar de oogarts. 1x per jaar.
    Hij kijkt naar: oogdruk, retinopathie en het zicht.

    Ooit had ik verhoogde oogdruk, teken van dreiging van glaucoom.
    Retinopathie is de naam voor beschadiging van het netvlies (retina), door suikerziekte (bij diabetische retinopathie kunnen de haarvaten van het netvlies beschadigd worden. Hierdoor kunnen kluwen van nieuwe bloedvaten gaan groeien)
    Zicht, vooral het ver kijken is een indicatie voor achteruitgang van de ogen.

    Op alle drie applaus, druk normaal, retinopathie afwezig, zicht blijft zeer goed.
    Hij, de oogarts, weet dat ik LCHF/Ketogeen eet en moedigt me aan om vooral door te gaan hiermee. De laatste jaren ziet hij alleen maar vooruitgang op alle drie de gebieden.
    Een opsteker dus, voor de verandering ook wel eens heel leuk 😀

    Geliked door 2 people

  12. Even verslag van gisteren 28-10

    8 uur FBG 4.0
    12 uur BS 6.4
    13 uur gegeten, cottage cheese en lijnzaadolie, soep (zie boven) en kleine kotelet.
    17 uur BS 6.4
    18 uur BS 6.9
    21 uur BS 7.8 Lantus gespoten 36 EH ( de dagen ervoor 38 EH )

    29-10
    8 uur FBG 3.9

    Zo blij dat het weer een heel stuk beter gaat met de bloedsuiker. Als het vandaag zo goed gaat als gisteren, kan ik weer minder gaan spuiten. Mijn insulinespiegel in het bloed is/was veel te hoog ná het infarct, die wil ik graag weer naar beneden.
    Ook het gewicht ging weer wat omhoog, dat is logisch bij meer insuline.
    Hoge insulinespiegel=honger. Lage insulinespiegel=geen honger.

    Bij mij werkt dat zo. Klinkt tegenstrijdig, want je denkt: als er genoeg glucose voorhanden is zou je geen honger moeten hebben. Maar het is juist zo, dat hoge insulinespiegel betekent dat de insulineresistentie hoog is en dus de voorhanden glucose niet gebruikt kan worden.
    Ook zorgen de hoge insulinespiegels ervoor dat de vorming van ketonen worden geremd. Dus het alternatief, de ketonen, kan de glucose niet vervangen. Vandaar: honger. Als je dan koolhydraten eet, wordt dit proces extra aangezwengeld. Meer insuline nodig, hogere IR, geen of minder ketose, meer honger, meer vetopslag. Van kwaad tot erger.

    De omschakeling is het werk/moeilijk. Maar als dat lukt en de bloedsuiker weer lager is/wordt, de IR minder, insulineniveau lager, dan voelt het weer fris (en fruitig) aan.
    Alsof de mist optrekt 😀

    Geliked door 1 persoon

  13. jeetje Mariet, ik moet een heleboel gemist hebben van je, of het was alweer naar de achtergrond verdwenen in de hectiek hier. Ik wens je VEEL sterkte en wijsheid en moed om gewoon te doen wat JIJ vindt dat goed voor jou is!!!!
    Mocht je toch weer info over ZeroCarb willen, ik heb nu een open pagina op FB, in het NL voor vragen en info! Zoek maar naar NUL koolhydraten 🙂

    Like

Plaats een reactie