Uitslag MRIscan is een huzarenstukje ….

this-gif-to-help-you-breathe-correctly-imgur

Wat een opluchting, geen ICD kastje !?

Ik kreeg de uitslag van de MRI-scan binnen. Met foto’s van de scan en een verslag van de radioloog. De foto’s duiden is niet te doen, maar het verslag lezen ging iets beter. Er staan nog genoeg medische termen in en die moet ik nog bestuderen en om uitleg vragen. Bij mijn cardioloog volgende week en bij mijn second opinion cardioloog volgende maand. Ben benieuwd naar hun reactie ! Of ze me gaan vragen en willen horen wat de oorzaak is van de verbeteringen.  O ja, dat komt door de pillen ( waarvan ik maar de helft slik en sommige helemaal niet, ook de statines niet meer )

Maar, gehoopt en gekregen, een betere pompfuntie. Hoera 😀
Op 2 augustus kreeg ik een verslag van de cardioloog, waarin de resultaten van de echo stond die op 12 januari was gemaakt. De pompfunctie (ejectiefractie, heet dat) was 20-25%. Op grond hiervan adviseerde hij op 5 juli een ICD kastje te plaatsen. Ik was overdonderd en gaf me niet zomaar gewonnen. Nieuwe afspraak op 2 augustus met heel veel vragen en weinig antwoorden, kreeg ik wél de afspraak dat er een MRI-scan zou worden gemaakt om het hart en de pompfunctie beter in kaart te brengen. De echo was tenslotte al lang geleden, van januari. Gelukkig gaf de second opinion cardioloog meer uitleg en ook welke onduidelijkheden er nog zijn in de medicatie en de noodzaak van een ICD kastje. Tenslotte mag ik zelf uitmaken of ik het wil of niet. Mooi maar op grond van wat, dan? Maar hij was blij met de afspraak tot het maken van een MRI-scan.  Daarna opnieuw kijken en praten, over hoe nu verder.

Ik heb een heleboel gedaan (en gezocht op het web) om de pompfunctie te verbeteren. Bijna alle gerenommeerde informatie over het hart zeggen niets over verbeteringen, alleen maar over verslechteringen 😦  (((  Om moedeloos van te worden.
Maar ik vond ze toch, de hoopgevende sites !
Van alles wat ik las distilleerde ik een aantal meest hout snijdende interactie’s uit.

Zoals:
Bewegen, veel bewegen. Mijn ‘gewone’ sport is niet genoeg. Ik kocht een fitbit en ging iedere dag wandelen. Daar was ik al in maart mee begonnen, maar nu, in augustus, echt aan mijn 10.000 stappen proberen te komen. Iedere dag zeker 30 min. en steeds meer wandelen. Hoogste ever was 15.500 stappen, ha.
Daarnaast ging ik nog intensiever verschillende supplementen slikken.
Vit C, D, K2, B12, Magnesium, Ubiquinol, Omega-3.En dan de laatste 2 tot 3 maanden een eetlepel collageen.

En nu dan de uitslag 😀 Mijn pompfunctie is nu 42%, dat is bijna een verdubbeling!
Normale pompfunctie is 55-60 %. Tussen 40-55 is middelmatig.

Dus nog niet genezen, maar wel verbeterd. Want dat zeggen de sites wel: Als het kán verbeteren is dat een heel goed teken.

Dit zijn een paar hartfoto’s door de scan gemaakt 😀
pacsonweb-onderzoek-mri-pdf-2

Advertenties

34 thoughts on “Uitslag MRIscan is een huzarenstukje ….

 1. Pingback: 2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar | Ketogeen... en... Wat ?

 2. Mijn cardioloog is om 😀
  Gaandeweg het gesprek werd hij steeds vrolijker.
  In het begin probeerde hij het resultaat van de MRI wat af te zwakken, door te zeggen dat het verschil in de pompfunctie voor een deel ook voortkwam uit de meet methode’s: MRI versus Echo.
  De MRI is wel preciezer, dus die snijdt meer hout !

  Ik zei: Maar het is wel bijna verdubbelt ! Ja, dat wel, knikte hij.
  En toen zei ik, zo’n beetje langs mijn neus weg: Maar ik heb er wel ook veel voor gedaan !

  Toen vroeg hij spontaan: Wat dan ?
  Ik vertelde over mijn zowat iedere dag 10.000 stappen, en de supplementen,Vit C, Vit K2, D3, Omega 3, Ubiquinol, Magnesium, en de Collageen.
  Van af dat moment (als fanatieke sporter, zo staat hij op de website van het ziekenhuis) werd hij helemaal blij en vrolijk.
  Of dat alles wel nodig was, waagde hij te betwijfelen, maar dat wandelen was héél goed.

  ICD kastje van de baan, over een half jaar nog eens even me laten zien en zo door gaan.

  Als laatste nog een vermanend woord. De littekens van het hartinfarct blijven, ze genezen niet. Het hart heeft een mindere pompfunctie. Het blijft een chronische ziekte !!! Ja,Ja, zeg ik dan en denk: we zullen het zien.

  De rest in de volgende post, want er zijn ook aanwijzingen dat dat niet helemaal kán kloppen. Daar ga ik mee aan de slag, want het metabool syndroom hé 😀
  Sttttt, even wachten

  Ik ben zoooooooooooooooooo blij, geen kastje !!!!

  Liked by 3 people

 3. Van harte gefeliciteerd met het geweldige uitslag. Wat kan internet veweldig zijn wanneer de doktoren je in de steek laten met afdoende informatie. Hun enige antwoord is pillen, en die helpen onvoldoende. Het komt toch weer neer op wat we eten, of niet eten, en bewegen. Ons zitte d leven is funest.

  Liked by 1 persoon

  • Dank je Jo ❤

   Ja ze denken het echt, he. Dat die pillen genezen. Hij zei het, de cardioloog, toen ik zei: Maar ik heb al een jaar geen enkel verschijnsel van hartfalen !
   "Dat komt door de medicatie" Ik zei, o maar die heb ik allang een heel stuk verminderd !
   Hij keek me toch helemaal scheel op z'n neus !!! Echt letterlijk, vertrok zijn hele gezicht. Hij zegt niet veel, maar zijn lichaams taal zegt des te meer.
   Maar dat was toen nog pocherij van mij 😀 want ik wist het nog niet zeker.
   Nu ik de uitslag van de MRI-scan heb weet ik het wel zeker dat mijn keuzes de juiste waren.
   Maar of hij dat vindt ?
   Ik ben echt benieuwd wat hij gaat zeggen Dinsdag. Of hij vraagt wat ik gedaan heb, of dat hij de uitslag weer zo draait dat ik toch zo'n ICD kastje nodig heb.
   Gelukkig heb ik ook al een afspraak met de second opinion cardioloog.

   Like

 4. Geweldig nieuws Mariet! Ga vooral zo door en laat ze maar eens zien dat het ook anders kan. Dat negativisme horen we al meer dan genoeg van anderen. Top! ☼ ❤ ☼

  Proficiat ook aan opa Hans. Sluit me bij Mariets vragen aan, nieuwsgierige aagjes willen meer weten. Felicitaties uiteraard ook aan de jonge ouders. ☼ ❤ ☼

  Like

   • Ja Mariet , Hugo is er na 2 dagen hel , stoppende weeen , wee opwekkers en uiteindelijk een keizerssnee helaas ….

    Prachtig hoe mijn dochter Eveline gekozen heeft voor natuurlijk maar als dat niet gaat , dan maar zo……. Blij met de wetenschap/artsen/chirurgen 🙂

    Ben trots op mijn dochter , dat ze niet voor de ,,makkelijkste” weg
    koos , want wat heeft ze geleden 2 dagen 😦

    Roept wel vragen op 😉 Kost voor later.

    Alles goed verder !!

    Like

    • Ach, arm kind je dochter. Zo’n moeilijke bevalling. Erg voor haar. Ik hoop dat ze gauw weer opknapt en het vergeet ….. Ja dan ben je wel weer blij met de dokters.
     Het echte handwerk 😀

     Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s