2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar

download terug 3

Recapitulatie reversing diabetes

Tot nu toe 6 jaar aan de slag met reversing diabetes, de meest consequente periode van niet aflatende interventies. En dat, waren er veel.
Niet dat ik voor die tijd daar niet mee bezig was, jawel hoor. Maar nooit tijd genoeg en te weinig gevoel van noodzaak.
Wel in 2003 overgestapt op Atkins, 15 kg afgevallen, minder medicijnen en de kilo’s eraf gehouden. Pas toen ik me meer ging verdiepen in Paleo en ik begon te begrijpen dat álle bewerkte voeding een aanslag op je lichaam is, begon er een nieuw tijdperk.

Dat was dus 6 jaar geleden. Nu een recapitulatie van alle belangrijke interventies van de afgelopen 6 jaar, wat ik leerde en nog altijd gebruik. Een overzicht, om terug te lezen en een beetje orde in de van de hak op de tak springerij te brengen. Een beetje schiften, want niet alles was even interessant en zinvol.

Het begon in augustus 2011. Ik ging met lood in de schoenen naar de sportschool. Letterlijk, want 125 kg. Lopen was na 100 meter een kwelling, rug in een kramp, rolstoel en rollator op de loer. Mijn coach moest mij helpen op de fiets en roeimachine te komen. Het was een drama en ik bleef met tegenzin gaan, maar ik ging !
Na 200x sportschool dit verslag.
Geleerd: Sporten en nu ook (10.000) stappen tellen is mijn redding geweest en ik blijf het doen zolang ik leef. Nog altijd niet mijn favoriete bezigheid, maar verstand laten prevaleren boven gevoel. Soms voelt het totaal gelukzalig, vooral als ik even iets moet doen/lopen en ik voel de kracht in mijn onderbuik/bekken van mijn bewegende benen. Dan ben ik heel bewust blij met mijn teruggewonnen beweegapparaat 😀
Begin 2012 ging ik op zoek en vond ik informatie over hoe mijn diabetes om te keren door voeding, leefstijl, Paleo, LCHF, Ketogeen. Soms heel verwarrend door de elkaar wel vaker tegensprekende adviezen.
Geleerd: Zelf uitproberen is de beste leermeester. Dat was het begin van mijn experimenteer hype. Daarmee kwam gaandeweg ook de erkenning dat iedereen anders is en anders reageert op een interventie en je alleen kunt zeggen of iets werkt voor jóú als je het hebt geprobeerd.
Opschrijven begon in november 2013  Hier mijn eerste postje, lief en onschuldig. Wist ik veel !
Ik was de enige die het leuk vond 😀
En opschrijven over het worstelen met de bloedsuiker en met de kennis, pfff. Meten is weten werd het devies !
In december 2013 begon de lange periode van vergaand experimenteren. Dat werd de rode lijn in mijn blog, het experiment.
Het eerste was, buiten LC/HF/Ketogeen,  de Resistant Starch, oftewel Aardappelzetmeel.
Dat werd een hele hype, omdat ook Melchior Meijer er twee posten aan wijdde. Hier de post waarin ook linken naar de posten van Melchior Meijer en van Steve Cooksey en Richard Nikoley.
Geleerd:  De darmen, erg belangrijk om ze gezond te houden en de juiste voeding te geven. Hier een verslag daarvan met veel info over de darmen. Nu nog zet ik het in als ik merk dat mijn darmen, om wat voor reden niet goed werken. Vaak is dat door medicijnen. Zo deed ik dat dit jaar in de periode dat ik Victoza gebruikte, en in 2015 en 2016 ook een tijdje. Ook vanwege teveel medicijnen. Door het gebruik van de medicijnen te halveren had ik er minder last van. Zo zie je maar weer dat medicijnen de boel verpesten.
Januari 2014 Twee postjes over AZM, hier en hier

Juni tot en met augustus 2014   EindelijkHb1Ac van 5.8 en  de post over het Roy Taylor experiment en meer. Gewoon even hier lezen, als je er zin in hebt 😀
September 2014  Zo’n 28 kg afgevallen, eindelijk; Ik kom van ver,  ja heel ver en al heel lang. Door misdadig medicijnen- en insulinegebruik.
Oktober tot en met december 2014  Met twee postjes, hier en hier  die tot een Hb1Ac van 5.4 voerden, de laagste ever 😀
Op naar 2015  En toen viel het afvallen stil, een kilootje eraf, een kilootje erbij, niets om naar huis te schrijven.Ik bleef natuurlijk mijn LCHF/Ketogeen eten eten. De bloedsuikers bleven stabiel, het gewicht ook. Tot juni ! Toen begon ik met vasten, niet 12 of 18 uur, nee dagen achter elkaar. Het ging tot 12 !
Dat werd me dus fataal, min of meer. Want op 23 juli kreeg ik in de vroege ochtend een hartinfarct. Later die dag met de ambulance naar het ziekenhuis. een stent geplaatst en de dag erna nog een (die eigenlijk niet nodig was, want zei mijn cardioloog, maanden later, dat ik maar een minihartinfarct had gehad, pfff, mony, mony, mony)
Maar ik schrok me kapot, stopte acuut met roken (waar ik al ver mee gevorderd  was, maar nu helemaal)”

In de praktijk brengen wat ik geleerd heb in 2016 
Het was een warrige tijd, met veel uitzoeken wat er nu gebeurd was en hoe ik moest zorgen dat ik weer niet de dupe werd van de medische wereld met haar medicijnen overvloed, die net als bij de diabetes, de ziekte erger in plaats van beter maakt. Hier beschreven.
Hoogtepunt, of liever laagte punt was de poging van de cardioloog om bij mij een ICD kastje te plaatsen. Dat heb ik kunnen afwenden (toch wat geleerd van al die voorgaande jaren) Ik zei NEE, hoe bang hij mij ook probeerde te maken: Ik zou zo maar kunnen dood neervallen, eerst moest ik daarvoor naar de hei (want niemand daar die me kon redden) en later, toen ik zei, ik ga gewoon niet naar de hei, viel ik dood neer in mijn tuin, lol.
Ik vroeg om een seccond opinion en een MRI scan, omdat die beter was dan de eerder afgenomen Hartecho. Die was al van een half jaar geleden. Ik voelde me stukken beter, deed weer volop aan sport. Had hij niet verwacht, dat tegengepruttel van mij.
Uiteindelijk stemde hij daarmee in en ik moest 4 maanden wachten op een MRI scan.
Die tijd gebruikte ik door een fitbit te kopen en 10.000 stappen te lopen, ieder dag. Ook nog intensiever vitaminen slikken.
MRI scan in eind October 2016 wees uit dat mijn pompfunctie verdubbeld was ten opzichte van de Echo in januari. Hoera, geen ICD kastje meer nodig, zei de cardioloog meesmuilend en een verwonderde blik in  zijn ogen. Ik vertelde over het lopen en de vitamientjes. Of dat allemaal nodig was, waagde hij te betwijfelen. Je doet je best maar doktertje, ha, ha, ik weet wel beter 😀  Eigenwijs is de code naam.
Zo kon ik met opluchting beginnen aan 2017
Nu achteraf bleek het een hersteljaar te worden, van pas op de plaats, van weinig gewicht verliezen, van stabiliseren wat ik bereikt heb. En hoewel ik dat soms vergeet mag ik blij zijn dat ik na het stormachtig jaar 2016 in staat ben gebleken om redelijk stabiel te blijven.  Ik deed nog een (mislukt)  experimentje met Victoza. Ik gaf de internist, een paar vrienden en de farmaceutische industrie de laatste kans.  In het begin leek het een beetje te werken, maar de bijwerkingen bleven aanhouden én het gewicht ging omhoog in plaats van naar beneden. Ik maakte meer insuline en ik kon de kunstinsuline naar beneden brengen. Maar het medicijn deed niets aan de insulineresistentie en daar heb ik het meeste last van. Geen meerwaarde, zei de internist, en stoppen. Vond ik zelf ook al. 
Dat is/was dus de laatste keer dat ik medicijnen ga gebruiken om mijn diabetes aan te pakken. 


 
Vanaf nu ga ik mijn met volle overgave aan het uitbannen van medicijnen wijden ! En vooral de resistentie aanpakken.  Ik ben al begonnen. Door wat?  Insuline langzaam naar beneden brengen. Tijdelijk accepteren dat de bloedsuiker hoger wordt. Het helpt !  Weer beweging van de weegschaal. Vette lever aanpakken door  Mariadistel en Alfa-Liponzuur.  En weer maaltijden gaan overslaan, zonder echt lang te vasten. Iedere dag tot zowat 15 uur niet eten. De laatste 10 kg eraf, de lever ontvetten waardoor ook de pancreas ontvet en ik weer mijn eigen insuline kan maken, genoeg voor mijn laag koolhydraten eten.
Hier te volgen :
Dat heeft het Victoza experiment me geleerd. De C-peptide werden verdubbeld. Heeft het toch nog nut gehad.
Dus het kan, mijn eilandjes van Langerhans leven nog en de B cellen hebben alleen nog maar een por nodig. 
Dat wordt het 2018 experiment !!! Voorlopig 😀 😀 😀 
                                                                       
Ik wens jullie net zo’n verwachtingsvol nieuwjaar 
                                       
                                           
                                        ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ 
.

https://www.carbdietonline.com/ivor-cummins-the-pathways-of-insulin-resistance-exposure-and-implications/

Dit kwam vandaag binnen 😀  via Twitter, via Melchior, zo blij ! Charles Mobbs de enige echte keto promotor, lol.
Ik zet hem hier, de video, om vaak naar te kijken en luisteren. Hij is brandnieuw, van 27 november 2017.  Ter inspiratie !

 

 

 

Bordjes:

Dit is het eerste, van 1 januari 2018

20180102_205223.jpg

20180115_124817.jpg

20180115_124607.jpg

9-1-2018   Dit bordje is het begin van de 14 dagen, 800 calorieën per dag eten à la Roy Taylor #leverontvetten

20180117_122458.jpg

16-1-2018, 7 dagen,  1.4 kg eraf

7 thoughts on “2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar

  1. Dag Mariet,
    Blij je nog eens te “horen”.
    Mijn doel is ook verder die overvette lever eindelijk weer goed te krijgen…. zal weer hard labeur worden 🙂
    I.v.m. Mariadistel en Alfa-Liponzuur… heb je daar goede studies over gevonden?
    Ik zal je zeker blijven volgen 🙂
    Veel succes!!
    Nog een “Guten Rutsch” naar 2018 en vooral een goede gezondheid gewenst!!

    Kurt

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie