Hyperinsulinemie -><- Insulineresistentie

10846025_884114674942545_2020486554990298344_n


Zo is het maar net !
Mijn diabetes begon met hyperinsulinemie en kwam, terugkijkend, rond de 15/16 jaar. Toen begon ook mijn menstruatie, redelijk laat.
We aten tot die tijd ‘gewoon’ eten: aardappels, groenten en vlees of vis (1 x per week, meestal kabeljauw, op vrijdag) En vers fruit ná of samen met het eten fruit uit de inmaak, in de winter.  Ik had de eer dit op te halen uit de kelder. Voelen welk glas open was gegaan en dat werd het eerst gegeten. Ontbijt: spek, eieren en écht volkorenbrood (met boter) zoals ze het nu niet meer maken.

Rond die tijd kwam ook de pasta (vooral eerst macaroni) in de winkel en al die andere zooi uit de fabriek. Meegebracht door de italiaanse gastarbeiders. Mijn moeder kon dat niet klaarmaken, dus gingen de meiden koken, soms. Ik weet echt niet meer hoeveel ik toen at, maar wel dat ik een paar kilootje teveel woog. Niet zo belangrijk  toen.

Met 17/18 jaar ging ik in de verpleegstersopleiding, intern. Hard werken, veel bewegen en weinig eten, want gaarkeuken en niet erg lekker. Ik weet nog dat ik me toen weleens gewogen heb, in het ziekenhuis. Ik woog rond de  50/55 kg.

Met 21 jaar in verwachting, stoppen met de opleiding en werken (moest toen, als je ging trouwen én als je in verwachting was) Ik werd moddervet, ik denk zo’n 80 kg. Vast zwangerschapsdiabetes, maar dat werd niet geconstateerd in die tijd. Geen zorgen, ik zag er schattig uit 😀 . Toen mijn dochter geboren werd ging het niet makkelijk, ik brak mijn bekken (scheur in het kraakbeen van het schaambeen) Gelukkig maar, want het kind kwam er toch nog uit.
Alleen werd die breuk niet geconstateerd door de huisarts en de vroedvrouw. Zo liep ik maanden rond met erge pijn, totdat ik met veel aandrang om een röntgenfoto vroeg. Dat werd een spoedopname en 6 weken in een hangmatje met gewichten aan beide kanten. De breuk was inmiddels een vuistgroot. De dokters vertelden, tot in den treure, dat er ergens in Afrika een stam was, waar de vrouwen bij het eerste kind hun bekken kregen gebroken en dat bleef zo voor het volgende kind. Dus ik was oervrouw, lol, lol,  😦 voor de dokters.
Al met al hielp dat niet erg met het afvallen. Maar uiteindelijk viel ik wel weer af tot een normaal postuur.

Rond mijn 30-ste, veel stress door een slecht huwelijk en een man die zijn handjes niet kon thuishouden, een paar keer poging tot echtscheiding, tot het op mijn 35-ste lukte.
In die periode deed ik veel dieten. Sherry dieet, brooddieet etc. Ook kwam Atkins, in Nederland rond 1972, in the picture. Ik kocht het boek, heb ik nog en viel af zonder honger. Maar ja, ik luisterde naar de wetenschappers/dokters en journalisten die met bangmakerij iedereen weer er vanaf kletste.
Ook vasten werd al over gesproken en door mij uitgeprobeerd, niks eten en alleen ’s avonds een maaltijd. Toen werd de hyperinsulinemie heel duidelijk. Grote plas insuline als reactie op eten en dan niet meer kunnen ophouden met eten. Dat ging dus niet over, werkte niet. Zo hobbelde ik voort  😀

Ik zal de rest een beetje laten liggen, want teveel om op te noemen, maar mijn gewicht schommelde regelmatig, afhankelijk van de situatie en de hoeveelheid stress en geld om eten te kopen.
Uiteindelijk werd eind 1989 diabetes geconstateerd. Bijna meteen op de insuline ! Vanaf die tijd ging het bergaf, niet meteen maar héél langzaam. Steeds meer insuline en pillen. Druk leven en hard werken. Geen tijd om veel stil te staan. Door, door, door.

Totdat ik bijna 300 ml insuline spoot. Mijn internist dacht dat hij dat varkentje kon wassen door steeds meer insuline. Niet dus ! In 2003 kwam het nieuwe boek van Atkins uit. Toen begon ik weer opnieuw en nu met meer aandacht. Ik las zijn boek wel 2/3 x. En begon een beetje te begrijpen hoe het zat met de koolhydraten. Ik viel af en mijn bloedsuiker ging drastisch naar beneden. Insuline nog maar een kwart van voorheen. Internist: “ik hoef niet te weten wat u doet, maar blijf het maar doen” Lekker dan !!!  Weinig ondersteuning en aanmoediging, maar ik ging door.  Toch lukte het niet om meer dan 15 kg af te vallen.

Eind 2011, veel tijd om te stu-de-ren, begon ik te lezen op internet over Paleo, LowCarb en Keto. Op het blog van Melchior, het meest te vinden en via dat de hele wereld rond. Ik begon  te sporten en ‘fatsoenlijk’ te eten. Veel vet dus 😀 en weinig koolhydraten, maar vooral zo weinig mogelijk bewerkt voedsel.
Hoewel het langzaam ging, maar ik had de tijd, viel ik in zo’n 40 tot bijna 45 kg af. Hoe ik dat deed staat in dit blog en ga ik hier niet herhalen.

In 2015 kwam de klad erin. Ik ging langdurig vasten, omdat ik in een heel erg lang plateau terecht kwam. Alle interventie’s waren uitgewerkt, dus ik moest wat, anders ging het weer de verkeerde kant op. Op de 13de dag kreeg ik een hartinfarct, 2 x een stent (gelukkig wel een oplosbare) Meteen gestopt met roken, want ik was 7 dagen vastgeklonken aan de hartbewaking, dus ik kon niet naar buiten. Ik was al een tijdje daar mee bezig, nu móest het echt. Tja en dan wordt je meteen weer 5 kg zwaarder.

Dat is nu dus 3 jaar geleden en mijn plateau is er nog altijd ! Ik ben blij dat ik het -stoppen met roken+kg’s – is opgehouden en zelfs weer iets is afgenomen.  Maar mijn insulineresistentie wordt eigenlijk steeds erger. Mijn bloedsuiker is vooral in de ochtend veel te hoog. Meer spuiten ? Dan komen de kg’s aanvliegen, dus geen optie !!!!!

Minder insuline !?  Dat ben ik nu aan ’t doen. Van 38 EH heel langzaam naar 30 EH.  Waarvan 2 x 6 EH kortwerkende insuline, in de ochtend en bij de enige maaltijd per dag, en 16 EH langwerkende insuline s’avonds. Langzaam zakken want insuline is de boosdoener, bevorderd insulineresistentie.

Heel streng eten, koolhydratenarm, ook geen zuivel, 18 uur vasten, weinig gekookt en zeker geen bewerkt eten, voldoende eiwitten en geen extra vet toevoegen. Koffie met kokosroom, bakken in kokosolie, veel vooral rauwe groenten. Heel weinig fruit, alleen achter een grote maaltijd, bijvoorbeeld een halve appel.
Bloedsuiker iets gezakt, zelfs 5 mmol/L gezakt ná het sporten, dat is zeer uitzonderlijk want meestal zelfs hoger ná de sport.
We gaan het zien.

Allemaal naar aanleiding van  Gabor en Barbara 😀

20180717_165210.jpg
20180717_164452.jpg

De laatste bordjes, met veel rauwe groenten:

80 thoughts on “Hyperinsulinemie -><- Insulineresistentie

 1. Pingback: Het laatste gaatje dichten … | Ketogeen... en... Wat ?

  • Dr. Naiman’s graph shows, if you know your fasting blood glucose and your fasting insulin, the HOMA-IR equation can tell you how insulin sensitive or insulin resistant you are. If your fasting blood sugar is 5.7 (103) and your insulin is high, too, over 12 μU/mL, you are insulin resistant and on your way to type 2 diabetes. If your blood sugar is 5.7 but your fasting insulin is under 9 μU/mL, you are insulin sensitive and likely in glucose refusal mode from a low-carb diet.

   Een “Catch 22” situatie!!

   Volgens mijn c-peptide test was mijn insuline 43. Nou weet ik niet wat de meet eenheid is in Nederland, maar ik zou zeggen dat ik te hoog zit in insuline. Dus insulin resistant and on my way to type 2 diabetes…. (He, dat heb ik al…) Goh, hoe moet ik dat fenomeen dan interpreteren???

   Met hoge bloedsuikers slaap ik vaak slecht, en dan zakken ze niet gedurende de nacht. Weer zo’n Catch 22 situatie (vicieuze cirkel). Het frustreert mij enorm.

   Like

   • C-peptide betekent: de hoeveelheid insuline die je nog zelf maakt. Zegt niks over de hoeveelheid nuchtere insuline.
    Dus dat moet ook gemeten worden.

    Hier wordt de C-peptide in nmol/L gemeten en dan staat er 0,43. Referentie waarden is dan 0.2-0.8.
    Met 0,43 (komma voor de HOMA test) zit je goed tot redelijk in het nog zelf insuline produceren.
    Ik heb 0.47 en de laatste keer 0.74, dat kwam door de victoza. Meer insuline produceren betekent niet dat je het ook kunt gebruiken

    Want als je insulineresistent bent en de insuline niet werkt heb je er niks aan en heb je alleen maar een hoge insulinespiegel !!!
    Ter vergelijking: ik had altijd een nuchtere insulinespiegel van 250 pmol/L (refereniewaarde 12-96 pmol/L)
    De laatste keer op 27-2-2018 was hij 190 pmol/L. Dus gezakt ! Maar nog altijd veel te hoog uiteraard.

    Voor het gebruik op de HOMA calculator moet je bij de C-peptide 0, komma dus 43 invullen. Uitkomst bij 7.8 mmol/l en 0, 43 nmol/L = 1.09
    Dat lijkt goed, maar nogmaals je moet rekenen met de nuchtere insuline en de nuchtere plasma glucose.

    Like

   • “Dr. Naiman’s graph shows, if you know your fasting blood glucose and your fasting insulin, the HOMA-IR equation can tell you how insulin sensitive or insulin resistant you are. If your fasting blood sugar is 5.7 (103) and your insulin is high, too, over 12 μU/mL, you are insulin resistant and on your way to type 2 diabetes. If your blood sugar is 5.7 but your fasting insulin is under 9 μU/mL, you are insulin sensitive and likely in glucose refusal mode from a low-carb diet ”
    Dus 9 μU/mL is de grens.
    Omgerekend is dit pmol/L 62.5
    Voorbeeld bij mij is de insuline 190 pmol/L
    Omgerekend is dit 27 μU/mL.
    Dus duidelijk te hoog 😦

    Like

  • Ten eerste is er een test om je nuchtere insuline waarde te meten? Wat ik begrepen heb is je kunt beide meten, zowel insuline als C-peptide. Uit hetzelfde buisje. Bij mij is dan alleen de C-peptide kant gemeten. Er had ook meteen de insuline kant gemeten moeten worden. Maar goed, hoe je het ook wendt of keert, ik produceer te veel insuline. Ga je dan nog langwerkende insuline bijspuiten dan gaat het nog meer de verkeerde kant uit, dan het nu al is. En de artsen willen alleen maar de insuline verhogen om de bloed suikers omlaag te krijgen. Waar gaat dat naar toe? Naar de vetopslag, waardoor je in gewicht toeneemt in plaats van afvalt. Bij mij blijft het in de bloedbaan hangen. dus ben ik in glucose refusal mode!!

   Het beantwoord niet mijn vraag waarom mijn nuchtere BS waardes jaar op jaar stegen. Ik begon low carb te eten in 2001 na de diabetes diagnose, dan is mijn lichaam danig ontregeld.

   Like

   • Ja er is een nuchtere insuline test. De dokter (of DVK) moet het lab opdracht geven. Of uit datzelfde buisje beiden gemeten worden weet ik niet en is niet van belang. Het gaat om de opdracht het te doen.

    Nee je produceert genoeg insuline, aan je C-peptide te zien.
    Maar door de insulineresistentie gebruik je het niet en vindt ‘men’ dat je insuline moet bijspuiten. En daardoor krijg je teveel insuline in je lichaam.
    Dus de kunst is om weer insuline sensitief te worden.
    Dat kán met lowcarb, maar kan op de lange duur “fysiologische insulineresistentie” veroorzaken.
    Ik merk nu ik al een half jaar 18:6 IF doe en heel langzaam de insuline afbouw, mijn sensitiviteit hoger wordt.
    Mijn kortwerkende insuline werkt sneller en soms kan ik minder spuiten.
    De langwerkende heb ik nu terugggebracht naar 20 EH van 32 EH.
    Allemaal met het doel om meer sensitief te worden.
    Alleen jammer dat mijn dokter ‘weer’ niet de insuline laat prikken deze keer (voor 3 sept.) K*t dokter.

    Ja ze willen alleen maar de insuline verhogen en anders niets !!!! Kassa !!!! En andere medicatie, ook kassa.
    Dus we zullen zelf onze besluiten moeten nemen, zit niets anders op.

    Like

  • Ik heb de comments gelezen die onder het artikel staan. Ze gaan alle kanten uit. Een paar spraken mij aan, geven mij steun in onzekere tijden. Met hoge eigen insuline aanmaak, zegt mijn logica dat ik dan niet als maar meer insuline moet spuiten om mijn bloedsuikers om laag te krijgen. Meer van hetzelfde en hopen dat het resultaat NU anders wordt. Niet natuurlijk.

   Als die hoge bloed suikers komt van het low carb, dan zegt mijn logica dat ik niet nog strenger low carb moet volgen en dan hopen dat ik het beoogde resultaat nu wel zal bereiken.

   Maar goed, hier de comments die mijn bevindingen bevestigen, wat ik zelf ook zie gebeuren door de jaren heen. De oplossing voor mij vinden…..

   MarcNZ
   So the funny thing is that when starting both keto diet, my sugar levels are extremely high (12/13!) and no matter HOW MUCH INSULIN I take, this value barely budges!

   Wendy Young
   Been doing this for 3 months & now my bs are running 250 & above fasting and staying in the 200 all day!!

   Victoria Henderson
   My blood sugar numbers have gradually gotten worse over the course of 4 years.

   Marina
   This was a helpful article but as I have been researching this I came across information that suggested taking a small amount of protein and big chunk of fat before bed. It made a huge difference.
   The argument was that when you are adapting and producing ketones, you still weren’t able to use them properly which created a crisis as there were little to no carbs either (no fuel for the body to run on)
   So the body spiked cortisol and broke down muscle through Gluconeogenesis. This means you are breaking down muscle and spiking blood sugars. The fats and protein at night help prevent this.
   (ik weet niet of ik dit wil proberen voorlopig)

   FatBoyIsWrong
   My own blood test results show that before I started LCHF I had optimal glucose levels, and then long after I quit it they were still nearly diabetic. A few months later I was still feeling so off that I decided to give a totally different diet a try (WFPB). Within 4 months of doing that (not even strictly), my glucose had gone back down to 85.
   WFPB = Whole Food Plant Based Diet

   Daryl “Funken_A”
   For those people overly freaking out about BG readings, don’t induce self panic you are fine… You are not going to find yourself having limbs sawed off or having any real complications if your BG levels are averaging 120 or lower, Yes its ok to shoot for lower but don’t cause yourself unnecessary stress in my opinion.

   De schrijver van het artikel was natuurlijk gezond, dus zijn haar waardes ook veel lager. Er zaten wel een paar diabeten tussen.

   Like

   • Tja, ik weet het echt niet. Maar er is iets te zeggen voor beiden opinie’s .
    1. Als je genoeg insuline maakt, waarom dan nog kunstinsuline bijspuiten !?
    2. Als de LC de hoge nuchtere bloedsuikers veroorzaken, waarom dan nog LC eten, eerder meer !?

    Dan vergeet je maar even de insulineresistentie.
    Maar die is er wel !
    Want die gaat niet weg door beiden interventie’s.
    Wat ik al eerder zei: er is nog altijd niemand die een eenduidige oplossing hiervoor heeft. Ook in het zogenaamde verlichte circuit.

    Heel vaak lukt het om met de deeloplossingen: VLC/KETO, Sport/Krachttraining en IF veel, en soms allen, symptomen van diabetes weg te werken. Voor de korte termijn en soms ook voor de lange termijn.
    Ik doe het al 6.5 jaar. Ik ken niemand (in het echt dan, papier is geduldig 😀 ) die het al zolang doet.

    Maar bij mij lukt dat niet !!!! (en misschien bij jou ook niet, daar kan ik niet over oordelen)

    Daarom blijf ik experimenteren. Nu met IF 18:6 en héél langzaam insuline minderen.

    Maar Jo, je kunt ze beiden uitproberen. 1e optie minder insuline spuiten, heel langzaam naar beneden én ook de 2e optie meer koolhydraten eten met wel insuline spuiten. Kijken welke het best valt.

    Like

 2. Kan dit de reden voor mijn torenhoge bloedsuikers zijn?
  Dehydration

  https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/drink-more-water/

  En Richard Bernstein

  http://www.diabetes-book.com/diabetes-dehydration/

  Op andere sites heb ik gevonden:

  Dehydration occurs when your body does not have enough fluid to carry out its normal functions.

  When you become dehydrated, the amount of liquid in your blood is low in relation to the nutrients and waste products in the blood. Therefore, concentrations of glucose increase. As glucose levels increase, blood circulation through the capillaries, the smallest blood vessels, diminishes. Over time, this decreased blood supply can cause high blood pressure, heart disease, stroke, blindness, nervous system damage, kidney disease and dental disease.

  If you have diabetes and you suspect you are mildly dehydrated, check your blood sugar. If it is high, take immediate steps to lower it. Drink water or a beverage with electrolytes and follow your doctor’s instructions about taking insulin or other medications. Do not drink coffee, tea or other liquids which act as diuretics. Focus on rehydrating (providing enough fluid for your body to function properly). While keeping your glucose levels under control is important, you cannot maintain normal glucose levels without reversing the dehydration.

  Like

  • Drink je dan weinig water ?
   Ik denk dat het dan wel kan.

   Maar als je genoeg drinkt (± 1.5 liter per dag) en geen koorts, ontsteking, diarree, braken ect. hebt of gehad, dan lijkt het me niet.

   Maar toen ik met de uiteindelijke blaasontsteking naar het ziekenhuis werd gebracht en vertelde dat ik diarree had gehad, de dag ervoor, kreeg ik ook wel een infuus voor vocht toediening en paracetamol voor de koorts.
   Ook gingen ze mijn kalium meten, omdat dat te laag kon zijn door de diarree, en dan zou de kunst-insuline de kalium nog lager maken. !?!? Nooit gehoord. Bleek niet te laag, kalium.

   Ik drink iedere dag wel zeker 1.5 liter water en koffie, koffie, soms bouillon, wel eens thee.
   Mijn bloedsuiker is ook te hoog, maar ik denk niet omdat ik te weinig drink.

   Like

  • Ja het blijkt dat ik te weinig water drink. Ik heb al jaren last van een droge huid, en kreeg altijd het advies mezelf met moisturizer in te smeren. Nooit werd het verband gelegd met weinig drinken. Vroeger dronk ik een liter melk per dag, dat heb ik gestopt zonder het vocht door iets anders te vervangen.

   Ik heb de afgelopen periode mijn water inname verhoogd. Meteen na het opstaan 500 ml water drinken. Daarna mijn boterkoffie maken. De beker heeft 400 ml inhoud. En tijdens mijn Pilates of yoga les drink ik nog eens 500 ml water.
   ’s middags 500 ml water en ook ’s avonds weer 500 ml water nemen.

   Het heeft tot een verrassende resultaat geleid. Mijn bloedsuikers zijn duidelijk gaan zakken!!!

   Dinsdag 7 aug: 10.4, 10.4, 13.1, 13.6, 12.2
   Woensdag 8 aug: 7.8, 6.3, 8.5, 11.7
   Donderdag 9 aug:: 6.2, 12.8, 12.0, 8.8, 13.2
   Vrijdag 10 aug: 7.6, 7.6, 10.3, 11.3, 11.2.
   Zaterdag 11 aug: 9.9, 10.1, 12,9, 13.7.
   Zondag kwam de klad er in: 8.2, 19.7 Was vergeten te drinken, vergeten te spuiten, dag was helemaal ontregeld.
   Maandag 13 aug: 12.1, 7.4, 17.8.
   Dinsadg 14 aug: 8.3, 9.9, 17.8
   Woensdag 15 aug: 10.9, 16.6, 12.9.
   Gisteren: 9.2 (ben vergeten verder te meten).

   Dus ben ik gaan googelen: dehydration and glucose levels en vond veel bevestigingen dat het samenhangt.

   If you’re concerned about blood glucose, proper hydration should be a top priority. When you’re dehydrated, your body produces a hormone called vasopressin. Vasopressin causes your kidneys to retain water and also prompts your liver to produce blood sugar, which may lead to elevated blood-glucose levels. Over time, this effect may lead to insulin resistance.

   Staying hydrated helps your body distribute nutrients, eliminate waste and regulate body temperature.

   Een watermolen heeft water nodig om te draaien. Onze organen hebben vocht nodig te functioneren. Zonder voldoende vocht kan onze mitochondria geen of onvoldoende energie produceren.

   Like

   • Te gek, dat dat water drinken zo goed werkt.
    Maar niet gaan overdrijven nu, want over de 2 liter kán ook teveel zijn 😀
    Nu even achterstallig inhalen lijkt me wel goed.
    Zeker als je bloedsuiker zo gaat zakken !!!

    Bij mij gaat het ook beter, steeds lager.
    De metoprolol is nu echt uit mijn lichaam. Ik kan het zien aan mijn rusthartslag op de fitbit. Stijgt om de paar dagen van 63/64/65 naar 67/68 nu alweer twee dagen.
    Dat doet die metoprolol, hartslag, bloeddruk en stofwisseling verlagen. Dank je de koekoek dat ik niet afval en daardoor hogere bloedsuikers heb.

    Morgen en overmorgen weer meten en dan ga ik ook weer eens een rijtje hier zetten.
    Vanmorgen was ik 9.3 en na de sport 10.9, 10.4 en 10.4 Hopelijk zet het door !!!

    Like

 3. Deze is heel inzichtelijk over het gebruik van insuline !
  Wanneer spuiten bij langwerkende- of kortwerkendeinsuline.
  Pre bolus, Eiwitbolus en IM shot (in de spier)

  https://www.diaverge.com/blog/2015/11/22/insulin-tips-prebolus-protein-bolus-im-shots

  Pre bolus doe ik wel met de Rapid: 10 tot 30 min. vóór het eten spuiten.
  Maar eiwit en IM heb ik nog nooit gedaan. Nu eet ik niet erg veel eiwit en ook niet alleen, maar met groenten.

  Like

  • Ik heb Humuline (midden langwerkende insuline) en Humalog als kortwerkende insuline.

   Mijn DVK had gewild dat ik een continu meter zou gebruiken om te kijken waar die hoge bloedsuikers vandaan kwamen. Ik wilde wel 60 euro neertellen voor de sensor maar niet 175 Euro neertellen voor de meter. Als alternatief heeft hij mij een meter en een batterij strips (FreeStyle) meegegeven. Dat is een interessant experiment geworden. Zodra ik wat at steeg mijn bloedsuikers en bleven de hele dag hoog hangen. Het was pas ’s nachts dat het weer enigszins terugviel naar wat hij de ochtend daarvoor was. Afhankelijk van hoe hoog mijn bloedsuiker steeg, moest ik 2 uur na het eten de kortwerkende insuline spuiten. Dat heb ik gedaan. 2e, 4, 8e, het had allemaal GEEN effect. Dus uiteindelijk weer gestopt. Ik zag iets, maar weet niet wat, dat mij deed besluiten die Humuline te splitsen in 2en. 10e ’s avonds en 6e ’s octhends. Dat scheen de boel wat stabieler te houden. Mijn DVK vond dat een goede vondst van mij omdat Humuline halflangwerkende insuline is. Lantus heeft een langere werkingsduur, dus zou splitsen verkeerd werken. De Humuline is nu verhoogd naar 2 x 10e. Ik heb het idee dat dat nog te veel insuline is en heb het verlaagd tot 2 x 8e.

   Wat ik ook ontdekt hebt is dat bepaalde voedingsmiddelen mijn bloedsuikers door het plafond jagen, en dat duidt op intoleranties. Ik heb blijkbaar meer dan alleen maar lactose intolerantie. Ik heb laatst een potje rabarber gegeten. Daar bleek glucose-fructose siroop in te zitten. Geen wonder…

   We gaan nog even door met extra prikken en een eetdagboek bijhouden, wie weet wat er nog meer verrassends uit zal rollen.

   Like

   • Ja dat zegt Dr. Bernstein ook, splitsen is tweeën . Hij gebruikt ook Humuline.

    Over Lantus zegt hij het ook, volgens hem werkt Lantus maar 18 uur en niet 24 uur.
    Ik heb het geprobeerd een aantal dagen, maar geen verschil, dus dan is 2 x spuiten alleen maar lastig.

    Wel raar hoor: 2 uur na eten kortwerkende insuline spuiten !?
    Ik spuit de kortwerkende insuline meestal vóór het eten. Of soms vlak voor het eten.
    Omdat ik ’s morgens nuchter hoog ben spuit ik dan, zonder eten, 6 ml. kortwerkende insuline. Ik zak dan nauwelijks.

    Door de TRF (Time Restricted Feeding) én waarschijnlijk de blaasontsteking aanpakken, begint mijn bloedsuiker te zakken.
    Als dat doorzet ga ik de kortwerkende insuline ’s morgens skippen.

    Ik denk dat de kortwerkende insuline beter werkt als je er bij eet.

    Dus vandaar mijn verwondering over het advies om 2 uur ná het eten te spuiten !?

    Like

 4. Nog een reden om ‘whole food’ te eten ! Keto/LowCarb biologisch, onbewerkt en zonder toevoegingen.
  Je bent wat je eet, iedere 3 mnd. worden je cellen vernieuwd. Eet je goed, dan wordt je huid ook goed.
  Zo doe ik nu al 5 maanden Time Restricted Feeding (TRF) = 18 uur vasten en binnen 6 uur eten.
  Eén hele maaltijd (rond 15 uur)en binnen de 6 uur (rond 19 uur) nog een kleine snack.
  Eten binnen een vaste periode en dus ook vasten voor een vaste periode zorgt voor :
  Autofagie
  ((Griekse αυτο: “zelf” en φαγειν “eten”) of autolyse is een natuurlijk en katabool proces, dat zowel bij dieren als bij planten voorkomt, waarbij eigen celcomponenten door middel van lysosomale machines worden afgebroken en naar de lysosomen worden gevoerd, de hergebruikvaten van de cel.)

  How To Fix Loose Skin from Weight Loss:
  Dr. Ken Berry MD

  Like

 5. Nog even over het hart !
  Professor Douglas Boyd – Inventor of the Calcification Scan
  Al uitgevonden door deze dokter in de 70- tiger jaren. Nog altijd niet wijd verbreidt in gebruik.
  Aan het eind vertelt hij WAAROM ! Dus als je het niet helemaal bekijkt dan wel van af 23 min. over de Mayo kliniek, maar het wordt nog erger ! Dus tot het eind kijken ! ( Drug company’s : We doen niet mee, want dan kunnen we geen pillen meer verkopen aan mensen die ze niet nodig hebben. Shocking)

  Like

  • “And we even didn’t bring op the stent people” zegt hij ook !

   Dat bevestigd mijn gedachte/gevoel dat ik geen twee stents nodig had, maar hooguit 1. Bewijs het maar eens.

   Maffia, maffia, ik had een week geleden weer een telefoontje van de onderzoeker van het oplosbare stent project. Vijf jaar lang, rond de datum van mijn hartinfarct. Dit is jaar 3.
   Ze vraagt, hoe het gaat, welke medicatie neemt u nog, ect.

   Geen ascal meer ???? Nee, ze vraagt het 3x nee, nee, nee. Ik heb gelezen dat het niet hoeft/goed is voor iedereen en ik was een van de aangeduide in dat onderzoek. ( mijn cardioloog zei het ‘heel vals’ die ascal moet u nu uw hele leven slikken)
   Van de 7 heb ik er 6.5 geskipt ! Sommige met medeweten van de dokters, sommige op eigen initiatief.
   Na onderzoek !

   Als zij niet willen horen over Keto/LowCarb, dus leefstijl, waarom zou ik dan naar hun luisteren ?

   Ja, ja, ik weet het, ik ben eigenwijs, maar niet zonder reden 😀

   Like

   • Als zij niet willen horen over Keto/LowCarb, dus leefstijl, waarom zou ik dan naar hun luisteren ?

    Dat zegt het helemaal !!!

    Maar ja, jij past niet in het “patiënten patroon”

    Like

  • Schitterend artikel!! Ze hebben gelijk.

   She (mother nature) was continuously dusting us with the microbiota of natural soils, which are characterized by high bacterial diversity and the species that were present, more often than not, grew slowly……

   Waar halen ze de emmer aarde vandaan? In Finland zou je nog goede hummus aarde kunnen vinden in de bossen. In Nederland zou dat een stuk moeilijker gaan met hun over gebruik van pesticiden en kunstmest De aarde is dan al uitgemergeld, weinig bacterieën laat staan hoge diversiteit (net als onze darmen).

   Maar, goed, niet te veel je handen wassen zonder zeep is ook een goed idee. Je moet de Dettol maar laten staan.

   Like

   • Ja Dettol, verschrikkelijk ! Hadden ze al toen ik in het ziekenhuis werkte, met 18 jaar pleeg in opleiding.
    Mijn dochter komt er ook iedere keer mee op de proppen. Discussie !!! Voor op de badkamer, laat ik het even staan en gooi het weg 😀

    Groente of fruit uit de tuin (of biologisch) was ik niet goed, dus een beetje drek eraan, goed voor een mens.
    Ik ging toen ik kind was samen met vrienden naar een suikerbietenlandje en dan beten wij de buitenkant eraf en aten de binnenkant (vast resistant starch)
    We kregen dan natuurlijk ook ‘schone’ grond binnen !
    Waar zie dat nog ? Geen allergieën toen.

    Like

 6. De antibiotica heeft zijn werk gedaan. Ik voel me weer kip (hoen) lekker !
  Actief en weer beweeglijk.
  Mijn bloedsuiker is iets beter, behalve in de ochtend. Door de dag gaat hij makkelijker naar beneden. Een ontsteking heeft invloed op de bloedsuiker, vandaar die hoge BS ? We gaan het zien !

  Reconstruerend wat er nu eigenlijk gebeurde:
  Ik voelde me heel moe, ben om 9 uur opgestaan, geprikt en gespoten. Toen weer naar bed.
  Dat ik eruit gerold ben heeft toch echt aan de blaasontsteking gelegen. Ik had koorts, bleek later in het ziekenhuis 38.4
  Ik probeerde van alles om weer op te komen, maar was volgens de dokter te verzwakt.
  Ik probeerde mijn telefoon te bereiken, maar die viel achter het bed.
  Lang verhaal kort: Ik werd gered door de beheerder en de ambulance (jammer niet door de prins op het witte paard, maar wel door mijn lieve dochter, die iedereen heeft ingeseind)
  Gelukkig wordt het raam door de verzekering betaald.

  Wel ook weer een goed bericht: Uitslag bevolkingsonderzoek darmkanker: Gunstig, geen aanleiding vervolgonderzoek nodig. Erg blij, want ‘it runs in the family’
  Zou het door dat gezonde eten en mijn zorg voor de darmen komen ?

  https://www.nutritionadvance.com/health/

  Like

  • Ik heb ook al jaren moeite om overeind te komen na grondoefeningen bij Pilates. Wat ik doe is op mijn buik beginnen, dan trek ik mijn armen terug totdat ik op mijn ellebogen rust. Dan weer achteruit kruipen op mijn ellebogen tegelijkertijd lift ik mijn bips op zodat ik op handen en knieën rust. Dan ga ik nog verder omhoog met de bips zodat ik in de joga pose “dog facing down” oftewel omgekeerde V kom. Dan loop ik naar mijn handen toe knieën buigen en kan ik overeind komen door te steunen op mijn knieën. Ik sta dan al op mijn voeten, voorover gebogen met de handen licht op de grond. Dan rol ik mijn rug op (wat je doet met dead lifting) tot ik overend ben.

   Dit filmpje begint hetzelfde, maar eindigd een beetje anders.

   Ik heb natuurlijk geen stoel bij de hand, zodat ik het via de dog facing down doe.

   Like

   • Ik had wel een stoel bij de hand, op mijn slaapkamer en later ben ik naar de WC gekropen om me daar op te trekken. Lukte allemaal niet ! Wel mijn knieën en ellebogen flink geschaafd. Pfff.

    Het 2de filmpje is hoe ik via de burpee opkom bij de sport.
    Dat lukt altijd ! Heb ik ook geprobeerd.

    Door de koorts had ik geen kracht in mijn benen om omhoog te komen, werd mij in het ziekenhuis uitgelegd.

    Ik had 25 min. peak op mijn FitBit,
    Dat was dus 25 min. 133 BPM (beats per minute) Dat is heel lang zelfs als ik Hitt doe heb ik dat hooguit 5 min peak.
    Dat het zo hoog was kwam waarschijnlijk ook door de koorts.
    Ook mijn rusthartslag was verhoogd, 74.
    Nu, vandaag was hij gezakt naar 64 hartslagen per minuut.

    Wél duidelijk dat ik geen last heb van het stoppen van de bétablokker (metoprolol) Ik nam zowiezo maar een halve meer.

    Mijn hartslag wordt dus niet meer geblokt en dat voelt veel lekkerder !

    Like

   • Proberen op te komen zoals de man in het eerste filmpje, is niet goed. Je hele gewicht komt op die ene knie en dijbeen die je op moet hijsen. Zal de meeste oudjes met zwakke spieren meer kwaad doen dan goed. Je gewicht moet op beide benen zitten, te bereiken via de omgekeerde v. Je staat dan op 2 benen (gewicht verdeeld), en hoef je de dijbeenspieren niet te gebruiken om op te rollen. Het is dan net die bar met 50 kilo van de grond aftillen.

    Like

 7. Zou de VU deze therapie doen? Zou wat voor ons zijn.

  “By contrast, the opposite effect has also been observed. Researchers from the University of Adelaide tested the effects by exposing people with type 2 diabetes to a total of six periods of 90 minutes of hyperbaric oxygen therapy over a five-week period.

  Hyperbaric oxygen therapy involves spending time in a pressurised diving chamber containing 100% oxygen. The technique resulted in a dramatic 40% improvement in insulin sensitivity, an effect that would usually require a 13% loss of body weight.”

  https://www.diabetes.co.uk/in-depth/is-oxygen-key-to-insulin-resistance/

  Like

  • Gaan ik eens vragen 😀 Zal wel niet 😦

   Ik was even uit de running.
   Was uit mijn bed gerold, letterlijk, en kon niet meer opkomen. Zeker 4 uur geprobeerd. De Fitbit zei, 45 min. Peak !!! ( de dag ervoor had ik hele erge diarree)

   Mijn telefoon was achter mijn bed gerold, dus ik kon niet bellen. Mijn dochter belde maar ik kon niet opnemen. Zij vond dat verontrustend en heeft iemand naar mij toe gestuurd. Ook belde zij 112 Het raam werd ingeslagen en ik meegenomen naar het ziekenhuis.
   Alles nagekeken: ze dachten aan kalium gebrek door de diarree en dan mocht je geen insuline spuiten, zei de ambulancebroeder !?! Nooit gehoord.
   Bloed geprikt, hartfilm, longfoto en urine, Ook zuurgraad.
   Alles oké , geweldig. Dus hart, kalium, long en zuurgraad goed, meteen insuline gekregen.

   Maar ik had een blaasontsteking en daardoor was ik verzwakt en kon niet opkomen. He,he, ik dacht al hoe kan dat.

   Ik mocht weer naar huis: met antibiotica voor 5 dagen.

   Gelukkig, goed afgelopen. Zo blij en geluk bij een ongeluk, weer alles na gekeken !

   Het was op 23 juli, precies 3 jaar ná mijn hartinfarct.
   Raar, spooky 😀

   Like

   • O, je wat vreselijk wat je overkomen is. Ik heb vroeger een hospita gehad die op de grond was gevallen en niet meer overeind kon komen. De telefoon ging en er werd niet opgenomen, dat vond ik vreemd en ging kijken en zo vond ik haar op de vloer . Zij had een beroerte gehad, haar linker kant was verlamd. Haar zuster woonde boven haar en die heb ik ingeschakeld om de huisarts in te schakelen en haar naar het ziekenhuis te krijgen. Ik gun het niemand om zo 4 uur te liggen op de grond.

    Ik zou je wel willen aanraden om een probiotica kuur te nemen om je darmflora weer op peil te krijgen.

    Like

   • Ja herkenbaar, mijn broer wil ook niks weten van mijn verworven inzichten over diabetes en ook over het hart. Hij had al een hartinfarct op 46 jaar en pas later diabetes. Dus mij wordt de mond gesnoerd. Jammer dan 😀

    Like

 8. Vandaag ga ik eens precies omschrijven wat en wanneer ik eet en doe qua medicatie.
  Na vanaf ongeveer eind april/begin maart te zijn begonnen met heel consequent 18 uur te vasten, ben ik nu zover dat ik kan zeggen dat ik gewend ben en de resultaten kan beoordelen.
  Dag indeling :
  Opstaan, plassen, ontlasting (heel vaak meteen bij het opstaan) Soms wegen (ik doe het nu niet meer iedere dag, meestal 1 keer per week)
  Meten bloedsuiker (meestal hoog en dat is al een hele tijd zo, met wel een dalende trend). Kortwerkende insuline spuiten, 6 EH.
  Fitbit uitlezen, om de slaap uren (meestal gemiddeld tussen 7 en 8 uur, soms zelfs 9 uur) en rust hartslag (meestal tussen 65 en 67) uit te lezen.
  Koffie maken, bio, zelf malen met flinke scheut kokosmelk en klein scheutje room. Twee flinke koppen. Bij de koffie, 2 tabletten, 1 plastablet en 1 metformine.
  Om 11 uur even 10 min. in de zon, zo bloot mogelijk, om Vit.D binnen te halen. Nu het al zolang zo al iedere dag zonnig is is dat geen kunst.
  Uitgezocht 10 min. per dag, onbeschermd zonnen is genoeg, zon je langer dan wordt de Vit.D weer afgebroken.
  Om 12 tot 13 uur meet ik de bloedsuiker weer. Hij is dan meestal 1 tot 2 mmol/L gezakt. Nou dan weet ik dat 😀
  Om 14 uur meet ik weer en dan is de BS meestal gezakt met nog eens 1 tot 2 mmol/L .
  Dan ga ik het eten voorbereiden en om 15 uur (ook wel eens 16 uur) eten.
  Voor het eten prik ik weer mijn bloedsuiker en dan is hij meestal gezakt met nog eens 1 mmol/L
  Dan spuit ik kortwerkende insuline, 6 EH, en ga daarna binnen 10 min. eten.
  Eten is: vlees of vis, rauw of gebakken in kokosolie, ongeveer
  100 gr. = ongeveer 50 gr eiwit, soms meegebakken zoete aardappel, ui, knoflook handje spinazie of kool. Daarbij rauw kost, zoals komkommer, paprika, tomaat, sla, rauwe peultjes, sugarsnaps ect. Ook een klodder mayo, meestal.
  Als ik rauwe vis, zoals haring, scampi’s of zalm eet neem ik meestal een snee brood (KH arm, 3.75 gr koolhydraten) met een eetlepel kokosolie, als aanvulling van het vet. Eieren, gekookt of geroerbakt erbij, niet altijd maar wel vaker bij de scampi’s en zalm.
  Daarna drink ik nog een kopje koffie met kokosmelk en scheutje slagroom en een handje noten. Ook wel eens een halve appel, of ander fruit. alleen als de bloedsuiker het toelaat.
  Om 18 uur ongeveer prik ik weer bloedsuiker en de laatste weken is die dan wat lager dan weken terug. Toen soms toch weer 15, nu 11 mmol/L.
  Om 7:30 weer prikken ( weer wat hoger) en spuiten, langwerkende insuline 20 EH.
  Kopje koffie, kopje thee en water. Veel water door de dag met scheutje appelcider, bio en troebel.
  Door de laatste inzichten van Gabor Erdosi en Barbera Corkey (video’s hierboven) ben ik nu minder zuivel, meer rauw en weer meer kokosolie gaan eten.
  ’s Avonds meet ik wel eens mijn ketonen, als ik het ’s morgen doe blijft de stick beige, maar ’s avonds heb ik altijd roze, licht tot middel roze.
  Dus je kunt zeggen dat ik na al die jaren lowcarb, mijn lichaam heb getraind om flexibel te zijn, dwz glucose óf vet te gebruiken.
  Eten doe ik dus binnen 6 uur en vast 18 uur.
  Nu ik al 8 dagen van de metoprolol af ben, voel ik me beter, minder moe. Dat had ik echt eerder moeten doen.
  Maar de ‘slechte’ berichten over metoprolol zag ik pas nu verschijnen. Vooral het verlagen van de hartslag en het
  verlagen van het metabolisme zijn erg.
  Dat zorgt ervoor dat mensen er van aankomen, zeker als ze veel koolhydraten eten. Maar het verklaart wel waarom ik maar niet meer kon afvallen. Ik hoop dat dat nu weer op gang komt. Zeker in combinatie met de 18:6 uur vast.
  Over Vit.D
  https://www.dr-jetskeultee.nl/vitamine-d/
  Over metoprolol
  https://www.apotheek.nl/medicijnen/metoprolol?product=metoprolol#belangrijk-om-te-weten-over-metoprolol
  https://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/m/metoprolol/bijwerkingen/item29653

  Geliked door 2 people

 9. Waarom mijn nuchtere glucose waardes ineens zo laag waren:
  Zondag 15.7.2018 6.9
  Maandag 16.7.2018 6.5
  Daarna weer omhoog kropen 9.2, 12.3 en vanochtend 11.1 zette mij aan het puzzelen. Wat had ik gegeten (of niet gegeten) die het veroorzaakte. Al teruglezend in mijn eetdagboekje, zag ik dat ik zaterdag 3 haringen voor de lunch had gegeten en ’s avonds nog 2. Volgende dag nuchter 6.9.
  Zondag at ik weer 3 haaringen voor de lunch.
  Maandag 6.5 nuchter.
  Dinsdag 9.2 geen haringen meer gegeten.
  Dat zette me aan het denken en zoeken naar omega-3 en diabetes. En vond de volgende link.

  https://gezonderleven.org/gezondheid/helpt-omega-3-bij-diabetes/

  Ik ga het experiment herhalen met de haring en kijken of het zich herhaalt. En ook de omega-3 supplementen weer van stal halen. Ik heb het in het verleden geslikt, maar nooit gekeken wat het met mijn bloedsuikers deed.

  Een fluke dat geen fluke blijkt te zijn????
  .

  Like

 10. I am VERY pissed off!! Stond vanochtend op de weegschaal en woog 77.0 kg. Weer aangekomen!!
  Op donderdag 5 juli woog ik 76,3 kg.
  Maandag 9 juli woog 76,6 kg.
  De insuline doet niet wat het zou moeten doen: de glucose uit de bloedbaan halen. Mijn bloedsuikers blijven net zo schommelen als altijd. Dat artikel van Jeff Leach bracht me op het idee om onderzoek te doen naar Short Chain Fatty Acids die de darm bacteria moeten maken en kwam onderstaand artikel als eerste tegen. De onderzoekers komen uit Groningen !!

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3735932/

  The key characteristics of the metabolic syndrome are obesity, loss of glycemic control, dyslipidemia, and hypertension.

  Recently, dietary fibers have raised much interest, as they exert beneficial effects on body weight, food intake, glucose homeostasis, and insulin sensitivity.

  Wij hopen dat op te lossen met insuline spuiten. Mijn intuitie verzet zich daar tegen, want meer van hetzelfde lost het niet op.

  Like

 11. Ik kom hem weer tegen ! Again and again 😀
  Ron Rosedale ❤

  http://www.meandmydiabetes.com/2015/06/01/ron-rosedale-talk-cancer/

  Kijken, een paar keer, en steekwoorden opschrijven !!!
  Dat wat je eet maakt of je verbrand vet of suiker. Het LowCarb dieet wordt/werd aanbevolen om gewicht te verliezen. Niemand (behalve ik RR) beval een hoog vet dieet aan. Vet bleef ‘moeilijk’ ook bij gewichtsverlies. Niet bij mij, ik wilde diabetes en hartfalen genezen.

  Hij RR gaat terug naar het begin van het leven, niet zoals Paleo, terug naar het begin van de mensheid. Dat is veel te jong. Langer perspectief !!!
  We moeten terug, Vóór Paleo !!!

  De enige manier om te leren, is eerst wissen wat je voorheen leerde !
  Criteria: Je gezondheid en life span (levenslengte) wordt bepaald door de proporties vet versus suiker dat je verbrandt tijdens je leven. Dat wordt bepaald door de communicatie tussen de voedingssensoren. Wat je vandaag eet bepaalt wat je morgen zal/moet eten

  Leven is 3.8 billion jaren oud. Tadi,tadi,tadi
  Wij gaan terug naar het Proterozoic Eon, 2.5 tot 2 billion jaren.

  Leven is niet over de onderdelen maar wat je doet met de onderdelen, de communicatie tussen de onderdelen

  Groei factor IGF-1 Insulin like growth factor, neven van elkaar eigenlijk zijn ze een en hetzelfde, ze kunnen elkaar receptor’s gebruiken.

  Hyperinsulinemie: insuline wordt IGF-1 , maakt kanker.

  Eiwit maakt (teveel) IGF-1

  Tor Target of Rapamycin

  Gaat verder !

  Like

  • OK, ik heb naar het filmpje geluisterd. Het was voor hem een heel andere presentatie, dan hij gewoonlijk geeft.
   Ik heb de volgende notities gemaakt:
   Your health and likely your lifespan will be determined by the proportion of fat versus sugar you burn over a lifetime.
   …. and that will be determined by the communidation of hormones.
   (hij zei: will be determined by what you eat)
   ….. you should eat today to control the hormones that will tell you wehat you will need to eat tomorrow.
   High protein affects weight loss.
   25 years ago fat was vilified, nobody ate high fat.
   I (RR) wanted to treat diabetics.
   In diabetics protein turns to sugar: diabetic glucogenoses of turning protein into sugar.
   I (RR) could not understand feeding a DB a lot of protein or sugar and treating them with medication. Makes not sense at all.
   What’s left? High fat diet worked well for DB.
   How important to restrict protein.
   More important to restrict protein than carbs.
   Pre-paleo. 4 billion years ago, single cell organisma stay alive by dividing.
   Bacteria used oxygen, generated tons of energy.
   Proto-mytochondria fuel.
   Takes a lot to stay alie.
   Paleo what it tells us did we evolve with maximised over reproductiveness. Not what will give us a long life. Genes get passed along to the next generation.
   Competing for food. Pass our genetics to the next generation.
   How do we age.
   Our repair mechanism also gets damaged.
   We rancidify and caramelize as we age.
   Upregulating repair of damage.
   Single cells to outlast a nutrient deprevation, a famine.
   Nutrietn sensors, lots of them.
   How much food is there available to do this.
   Something combines all this:
   Mammalian target rapamycin (oftewel mTOR)
   Most important pathway.
   Should this cell replicate.
   Inhibit IGF you live longer
   High insuline it stimulates IGF (growth hormone)
   Restricting growth hormones extends life.
   Amino acids affect TIOR directly.
   Insuline increases TOR
   Glucose increases TOR
   Need to upregulate maintenance and repair.
   It began with bacteria.
   Amino acids mediates mTOR signals.
   Powerful signal that stimulates mTOR = amino acids.
   All cancers upregulate mTOR
   You want to eat a high fat diet.
   Now recommend 0.75 gram/kg lean body mass protein for diabetics.

   Met Atkins, zei hij, gingen de meeste mensen hoog protein eten omdat vet in de ban was.

   En voor mij kwam de presentatie terug bij de darmbacterieën. Die bepalen de omzetting van nutrienten in enzymen en amino acids. Voed je je medebewoners goed, dan voed je jezelf goed.

   Like

   • Insulinegebruikers !

    So they died with beter glucose 😀

    Bedankt Jo, voor de ( engelse ) notities.

    Eerlijk gezegd heb ik hem niets over darmbacteriën horen zegen 😀

    Maar wel over hoog eiwit en dat het teveel IGF-1 (Insulin like growth factor ) veroorzaakt en dat dat zorgt voor veroudering én kanker.
    Eiwit zou je dus maar 1 gr en voor diabeten 0.75 gr per LBM (Lean Body Mass) Later zegt hij 0.6 gr per LBM
    Bij een meting al een tijdje geleden had ik 62 kg LBM, is dus 46 gr bij 0.75 en 37, 2 gr bij 0.6 per LBM

    Hij zegt het niet direct , calorierestrictie, maar: weinig koolhydraten en weinig eiwit, geeft bij veel calorieen veel vet. Dat kun je niet zoveel eten, dus krijg je vanzelf al calorierestrictie.
    Door 18 uur te vasten en binnen 6 uur te eten, met die verhoudingen zoals hij aangeeft is dat wel het geval. Niet alleen calorierestrictie maar ook autofagie en Tor (Target of Rapamycin, de baas over alle andere hormonen sensors ) naar beneden brengen, waardoor je de ‘oude ‘rommel, zoals dode cellen en dode mitochondria opruimt en verwijderd óf opnieuw gebruikt. Eiwit wordt dan hergebruikt, dus wel logisch dat je dan niet veel hoeft te eten. Met téveel eiwit is er geen behoefte om te recyclen.

    Like

    • Wat ik me afvraag is: Hoe zit dat met die alleen maar vlees en water eters. Als je zijn verhaal doortrekt zouden zij snel verouderen.

     Nou zegt Ron Rosedale wel dat je als je jong bent daar waarschijnlijk niet zo’n last van hebt, want de Natuur beschermt je redelijk goed tegen allerlei ziektes, zoals ook kanker om dat je nog in de reproductie fase zit. !?

     Like

   • Hij had het over communicatie van hormonen. Dat moet bacterieën zijn. Het is de microbiome (darmflora) die communiceert met de hersenen. Vandaar dat het het tweede brein wordt genoemd. Toen hij het over single cell organisms, sprak hij in feite over bacterieën.

    Like

    • Nee hoor, hij bedoelt hormonen zoals insuline, leptine en glucagon ect.
     En single cell organisme waren de eerste cellen die ontstonden. Zo’n 2.5 biljoen jaren geleden.
     Deze cellen vermenigvuldigde zich en ‘leefde’ solitair. Zij gebruikte glucose, want die konden ze gebruiken zonder zuurstof, die er toen nog niet was. De voorlopers van de kankercellen. Ongebreidelde vermenigvuldiging.

     Zuurstof kwam pas later, werd gemaakt door cellen met chlorofyl in de oceaan, dat wat nu ook nog in planten zit. Door zuurstof kán vanaf dan ook vet gebruikt worden als brandstof.

     98% van het leven kon dit niet aan en werd vernietigt.

     Bepaalde bacteriën, de voorlopers van de mitochondriën, konden wel zuurstof gebruiken en werden door cellen ingesloten (opgegeten, ingesloten zeg maar) . Zo profiteerden die van de energie die in de mitochondriën werd gemaakt. Zoals nog altijd.

     Op deze manier ontstond de de verbinding tussen het lichaam (soma) en de genen (het genetisch materiaal.) Toen gingen cellen dus samen werken.

     Het lichaam beschermt de genen en zorgt voor de voortplanting. De ‘natuur’ wil alleen maar de genen doorgeven en interesseert zich daarna niet meer voor de soma !

     Dat is nu echt het punt bij Ron Rosedale. Hij begint bij het begin, terwijl Paleo begint bij het ontstaan van de mens. Heel interessant en leerzaam, om te bestuderen hoe wij ons gingen onderscheiden van andere zoogdieren. Waarom en waardoor wij zo’n grote hersenen ontwikkelde, en ook zo’n darmflora, die als tweede brein funtioneert’

     Maar dat is allemaal heel veel later, 200.000 jaar geleden.
     Een paar luttele minuten op de tijdlijn, die Ron Rosedale uitzet.

     Dat is andere thee dan koffie !!!
     (hoenfamilie gezegde, we maakte ze zelf) 😀 😀 😀

     Like

    • Dat kan wel zo zijn dat de bacteriën in de darmen ook singles cells zijn.
     Maar Ron heeft in de video over de eerste cellen, die er waren en die gedroegen zich als eenlingen. Hij noemt ze ook de voorlopers van kanker. Dus wij hebben ze waarschijnlijk ook opgenomen in onze soma/lichaam. Maar dat heeft hij niet vermeld.
     Misschien waren dat wel bacteriën, maar in een ander context dan nu in de darmen. Wij bestonden nog helemaal niet, geen enkel samengesteld wezen. Ik ga nog eens goed kijken en luisteren en kom er op terug.
     Hij noemt ze om aan te geven hoe er pas na het ontstaan van zuurstof (dat heeft heel veel eeuwen geduurd tot zuurstof in grote hoeveelheden werd gemaakt) de cellen een symbiose aangingen en er zeedieren en later landdieren ontstonden, waar wij ook weer uit voortkomen.
     Ik heb een aantal jaren geleden een BBC documentaire gezien (en de link bewaard) Helaas gooit de BBC alles altijd eruit en zet het achter een betaalsite of helemaal niet bereikbaar.

     Like

 12. Een wonder geschied vanochtend!!!
  08.10u nuchter 8.1 ja echt 8.1
  Om 08.30u joga les.
  10.15u 9.3

  Fluke of downward trend???? Fingers crossed.

  Gisteren 08.10u 10.5
  12.25u 12.4
  17.40u 13.8
  23.30u 16.0 dus 6 eenheden kortwerkende insuline gespoten.

  Like

  • Heb gisteren een opmerkelijle ontdekking gedaan. Om 20.25u had ik ineens 20.2. Waar kwam dat nou toch vandaan? Om 16.30u was het nog 12.7 en toen heb een salade kant en klaar gegeten. Ben terug gaan kijken en op do 5 juli had ik die salade ook gegeten. Er voor 14.7 gemeten en 21.4 2 uur daarna. De dag ervoor had ik een lunch bowl gegeten. Er voor was het 14.8 en er na 21.6. Dus wat doen ze aan toevoegingen aan de salade? Het kan ook aan de dressing liggen. Dus voortaan zelf de salade samenstellen en zelf de dressing maken. Het is een allergische reactie denk ik, want ik heb 8 eenheden gespoten en voor het naar bed gaan was het 19.7 van 20.2. Van ochtend was ik nuchter 12.5. Dat heb ik wel vaker gezien niet helemaal terugzakken.

   Het experiment continues…..

   Like

   • Suiker, dat zit er in 😀
    Jammer dat die goede waardes van gisteren nu weer weg zijn.
    Maar je bent nu ook op de kortwerkende insuline overgestapt.
    Wat spuit je dan aan langwerkende ’s avonds. Gewoon nieuwsgierig 😀
    Ik spuit nu 16 EH, langw. ’s avonds en 2 x per dag 6 of 8 EH kortw. per dag afhankelijk van de hoogte van de bloedsuiker, vóór het eten.

    ’s Morgens nog altijd te hoog, maar ik wil de insuline spiegel naar beneden.

    Ik ben nu ook met de metoprolol (betablokker) helemaal gestopt.
    Eens goed gaan googlen geweest en nu komen er allemaal berichten dat mensen er (veel) van aankomen. Die eten geen LC/Keto maar toch.
    Dat staat er pas sinds korte tijd. Ik had er al een vermoeden van. Dus heb ik al zeker een jaar gehalveerd. De dokters wuiven het weg, Pffff.
    Ik ben er niet écht van bijgekomen, maar afvallen gaat bijna niet. Wat doet het: bloeddruk, hartslag en metabolisme verlagen ! Dank je de koekoek toch !!!
    En nog een paar andere vervelende dingen. Vier dagen nu eruit gekieperd, even afwachten of het wat doet !
    Dan ga ik het er uitgebreid over hebben.

    Like

  • Krankzinnig. Na de blip van gisteren was mijn bloedsuiker vanochtend 6.9 (nuchter). Kon het niet geloven dus na een uur weer gemeten na mijn boterkoffie 8.7. Had 6 eenheden kort gespoten plus 14e lang om 23.15u toen was het 17.4. Meestal duurt het 3 dagen (72 uur) voordat het weer terugvalt.

   Like

 13. Er is een aspect wat ik nog niet ben tegengekomen op het internet en waar melding van gemaakt is in het boek: “The Mind Gut Connection” van Emeran Mayer. Wat ik in dit boek las sloeg in als een bom. Kan dit de missing link zijn waar ik naar op zoek ben en de verklaring is waarom mijn lichaam altijd het tegenovergestelde reactie geeft van wat verwacht wordt???

  “Do you think you had a happy childhood?” What is most remarkable is the fact that asking this question, and without any additional probing, I usually get an honest account of what traumatic experiences patients remember from their first eighteen years of life. Most of the time the patient had not made a connection between such experiences and their current medical problem.

  A recent study of close to 54,000 randomly selected Americans showed that children or teenagers who experience adverse events have a higher likelihood of suffering from poor health, a heart attack, stroke, asthma, and diabetes as adults. The risk for such negative adult health outcomes increased with the number of adverse experiences participants endured before the age eighteen.

  These experiences had programmed the interactions of the brain, the gut, and its microbes in a unhealthy way.

  We need to know how our earliest experiences alter specific neural circuits in our brains that underlie our response to a variety of stressful situations.

  A large body of scientific evidence has accumulated that confirms the close relationship between a mother’s stress level and the way the nervous system of the child will react to stress later in life.
  Even an antianxiety drug as strong as Valium did little to ease their stress.

  We had demonstrated for the first time in humans that our brains become rewired in response to adverse experiences early in life—and that rewiring can persist throughout our lifetime.

  Gut reactions to specific emotions—positive and negative ones—may dramatically alter the mix of metabolites that gut microbes produce from the food—in other words, they’ll heavily edit the molecular signals our gut microbes send to the rest of our body.

  Ik kan zo 3 traumatische gebeurtenissen in mijn jeugd opnoemen, dramatisch genoeg om de “rewiring” waar de auteur het over had tot stand te brengen, waar mijn broer en ik nog last van hebben.

  En ik kwam childhood trauma nog een keer tegen:

  Another risk factor for CHD is environmental stress. Childhood trauma can lead to an average decrease in life expectancy of 20 years. Chronic stress increases glucocorticoid receptor resistance, which results in failure to down regulate the inflammatory response. Combining a complete lifestyle approach of a healthful diet, regular movement and stress reduction will improve quality of life, reduce cardiovascular and all-cause mortality. It is time to shift the public health message in the prevention and treatment of coronary artery disease away from measuring serum lipids and reducing dietary saturated fat. Coronary artery disease is a chronic inflammatory disease and it can be reduced effectively by walking 22 min a day and eating real food. There is no business model or market to help spread this simple yet powerful intervention.

  https://bjsm.bmj.com/content/51/15/1111?hootPostID=62624d1f4f8265c864852635af25a262

  Like

  • Mark Hyman geeft goed advies om chronisch stress te verbeteren.

   Experts have connected stress with blood sugar and belly fat. Chronic stress raises insulin, driving relentless metabolic dysfunction that becomes weight gain, insulin resistance and ultimately diabetes.

   https://www.mindbodygreen.com/0-17660/10-natural-tips-to-beat-chronic-stress.html

   En in de volgende link staat een lijst van symptomen die naar chronisch stress wijzen:

   https://hbr.org/2016/04/steps-to-take-if-youre-suffering-from-chronic-stress

   Ik kan 2/3 aantikken. En door de traumatische gebeurtenissen in ons jeugd, begrijp ik waarom mijn broer en ik altijd als kat en hond gevochten hebben als kinderen.

   Zou die pijn in de rug en verkrampte spieren (die maar niet over wil gaan), een gevolg zijn van chronisch stress??

   Like

   • Heftig, om dat nu (opnieuw) te beleven, in deze context. Alleen is dat natuurlijk moeilijk om met zekerheid oorzaak en gevolg aan te wijzen.
    Maar het zou ook zomaar kunnen.

    Zo denk ik dat het feit dat mijn moeder O-rhesus factor negatief had (dus geen rhesusfactor) en ik O-positief rhesusfactor had, mijn rode bloedcellen afbrak en ik dus bloedarmoede kreeg. In die tijd wist men nog niet wat er speelde, nu krijgen de baby’s wisseltransfusie’s, zelfs in de baarmoeder, indien nodig. Ik kreeg alleen plasma en moest het zelf zien te redden. Dit was een fysiek trauma. Maar ja, oorzaak en gevolg, niet meer te achterhalen, denk ik.

    Als ik het goed begrijp waren jouw trauma’s psychisch, Jo !?

    Like

   • Maakt niets uit of het fysieke of psychische traumas waren. Ik heb ook een fysieke stress meegemaakt, maar hoofdzakelijk psychische. Zoals iemand op internet opmerkte bij chronische stress your meta olism goes down the drain. En we kunnen het al vanaf onzs geboorte hebben. Het is zo onze tweede natuur geworden dat we niet meer weten hoe het voelt als de stress weg is.

    Like

    • Ik ga de interventies die Mark Hyman voorstelt toepassen en kijken waar het schip strand. Emeran mayer stelde ook voor veel gefermenteerde voedsel te eten om om onze medebwoners te vreden te stellen. Die zullen je dan belonen met een beter functionerende stofwisseling en hopelijk beter glucose control.

     Like

  • Goede info, gelukkig doe ik het dan wel goed. Veel wandelen en goed eten 😀 En 8 uur op z’n minst slapen.
   Daarbij heb ik sinds ik een tijdje DPP-4 enzym geslikt, een maand ofzo, met probioticum Lactobacillus rhamnosus erbij, een heel regelmatige darmwerking. Klokslag bij het opstaan. Als het even wat minder is weer een paar keer nemen en het gaat weer goed.

   Like

   • Op een andere site kwam ik tegen
    Hitting the snooze button on your alarm clock a few times before you actually get up, causes stress and a feeling of anxiety in your stomach, and skipping breakfast furthering your stress spiral.
    Ha, ha dat doe ik al ruim 40 jaar!!! Foute boel blijkt nu…

    Like

    • Ha, doe ik ook. Meestal, als ik niet vroeg op moet. Om 8 uur en om 8.30 uur, gaat de wekker, en soms slaap ik dan verder tot 9 uur. Dan wordt ik vanzelf wakker en sta op.
     Ontbijt, niet ! Ach gewoon niet álles geloven 😀 😀 😀

     Like

 14. Ongelooflijk!! Hoe wij als tweelingen op elkaar lijken.

  Ik begon ook laat te menstrueren (14 jaar). Had meteen veel last van PMS. Opgezette buik begon rond de 28 dagen, maar de “roestige deuren” gingen pas open rond de 31 – 33 dagen. 4 dagen zwaar vloeien, 2 dagen nadruppelen. Ook mijn moeder schijnt dezelfde PMS klachten gehad.

  Ik begon op mijn 17e zwaarder te worden. Vergeleken met nu was ik nog slank. Mijn moeder serveerde een bord met aardappelen waar je u tegen zegt. Volgens mij schilde zij 1 à 1,5 kilo aardappelen per dag voor 3 personen. Ik besloot dus volgens de norm van toen hooguit 1 aardappeltje te eten, en geen sju meer te nemen. Mijn moeder verzette zich tegen mijn plan (komend uit de oorlog, dacht ze haar kinderen goed te voeden met veel aardappelen), maar toen ik zichtbaar kolo’s kwijtraakte begon ze mee te werken. Ik ben toen afgevallen en woog 60 kg.

  Door een traumatische gebeurtenis begon ik te snacken vooral met hartige snacks en kwam ik weer aan. Toen ik weer een beetje gezetteld was ben ik weer begonnen. Toen schakelde ik aardappels helemaal uit. At alleen vlees en een groente voor het avondeten. ’s ochtends 1 boterham met kaas. ’s middags 2 boterhammen met kaas. Kwam weer uit op maatje 38 en woog weer 60 kilo. Dat heb ik jaren vol kunnen houden. Wel een kilootje hier en langzamerhand weer zwaarder geworden tot ik 80 kilo woog (maatje 46). Niemand kon geloven dat ik zo zwaar woog en die maat had. Het zat zo egaal over mijn lichaam verdeeld.

  Ik heb ook een poging gedaan met modifast onder begeleiding van de huisarts. Ik viel 2 kilo af en daarna geen spat meer. Geen beweging in te krijgen, dus na 6 weken er mee gestopt. Wat voor schade heeft dat aangericht?

  Ik had ook van Atkins gehoord, en deed mijn versie van Atkins in de strenge winter van 1986. Ik maakte een rauwkost van sla, komkommer, wortel en garnalen 2 dagen en 2 dagen een 1/2 blikje zalm. Vrijdags deed ik kaas. Maakte een eigen saus van joghurt met worchester saus en tomatoketchup. Ik viel 7 kilo af (73 kilo) maar had genoeg van die koude salades.

  In de 90er jaren was ik weer aangekomen, en besloot mijn versie van vegetarisch te eten. Alleen groente eten. Foute boel. Heeft niet lang geduurd.

  Kerst en Nieuwjaar 1999/2000 was ik in Oostenrijk, en mijn hele rug zat onder de kloofjes (allergische reactie??) na het eten van een stuk zacchertorte. Het Kerst daarop was ik weer in Oostenrijk en had weer die kloofjes op mijn rug na het eten van een stuk Zacchertorte.

  Ik besloot maar naar de dokter gegaan 2 januari 2001 en in plaats van onderzoeken waar dat door kwam, werd bij mij diabetes geconstateerd, en de rest is history! (Een verhaal apart….)

  Like

  • Ik heb mijn broer gesproken vanochtend. Hij is al een paar weken keto. Hij vertelde, dat hij inmiddels zo’n 10 kilo kwijt is. Hij heeft zijn insuline gehalveerd na overleg met zijn huisarts. Hij spuit nu 2 x 15 eenheden (was 2 x 30) langwerkende en 2 x 15 eenheden kortwerkende (was 3 x 30) insuline. Zijn huisarts is geen voorstander van keto en wilde hem weer naar een diëtiste sturen. NO THANKS. Die geeft hetzelfde slechte advies voor diabeten. Nou dan in ieder geval het advies volgen van de Australian Diabetes Society. In ieder geval promoten die wel een low carb dieet. Hij gebruikt het app Stupid Simpel Keto om zijn macro’s te volgen. Dit is eigenlijk de eerste keer dat hij serieus aan het diëten is, dus kunnen we zijn resultaten niet vergelijken met de onze. Zijn bloedsuikers zitten rond de 6 en 8 mmol/L.

   Like

   • Te gek Jo, ben je dan eindelijk tot hem doorgedrongen !

    Nee dat is wat ik ook denk, niet te vergelijken met ons. Al zoveel jaren, lowcarb/keto.
    Als mensen al die tijd heel veel koolhydraten hebben gegeten en dan plotseling stoppen dan reageert het lichaam heftig met afvallen en lagere bloedsuiker, denk ik. Hoor je ook, zie je ook !

    Ik hoop het niet voor ze, maar het lijkt erop dat in de loop van de
    tijd de interventie slijt.

    Of er is iets heel anders aan de hand bij ons. Dat gaan we uitvinden.

    Ik ben er nog altijd hartstikke verbaasd over dat ik ’s morgens wakker wordt met dezelfde bloedsuiker dan ’s avonds. Alsof het hele systeem plat ligt ’s nachts en pas als ik ga bewegen weer wat doet.
    Dat had ik vroeger niet !!!

    Like

  • Hij praat al de lingo van keto. Hij kijkt op pakjes en ziet hoeveel suiker er in zit. Hij is weer van half volle melk naar volle melk gegaan. Hij heeft een MCT olie gevonden!! Het is eigenlijk zeer komisch om te ervaren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s