Insuline, nodig ???

“In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is insuline niet nodig voor glucoseopname en gebruik bij de mens.”  Bron )

Best wel een helder verhaal met maar één fout ! Glucagon, naar Amy Berger, haalt geen glucose uit de spieren, wel uit de lever en vetcellen bij lage glucose in het bloed.
“Glycogeen wordt ook opgeslagen in spierweefsel, maar glucose uit spierglycogeen kan alleen in die spiercellen worden gebruikt ; het komt niet vrij in de bloedbaan, dus het beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet”

Hoelang gaan we uit van de verkeerde inzichten over insuline ? Als ik terug ga in de tijd van mijn diabetes verleden, weet ik nu wel zeker dat ik me op de verkeerde gronden, plat gespoten ben/heb door kunstinsuline 😀 In 2003 in ieder geval, omdat de dokter mij steeds meer insuline liet spuiten, hij dacht dat de insuline in grote hoeveelheden nodig waren om de glucose in de cellen te krijgen. Dat lukte wel om de glucose uit het bloed te krijgen, maar de glucose werd voornamelijk opgeslagen in de vetcellen, en niet alleen in de cellen/ mitochondria om gebruikt te worden als brandstof. Gewoon omdat de dokter het niet anders wist ??? Deze post gaat dus over de ontdekte (al lang geleden, maar nu pas weer opnieuw in de aandacht gebracht) functies van insuline en glucagon. Ze hebben meer functies dan globaal aangenomen wordt. Zo worden ze vrienden als je weet hoe ze te begrijpen, waarderen en behandelen i.p.v. te verfoeien. Zo blij met deze post van Amy Berger “Een nieuwe kijk op Insulin, Glucagon & the Pancreas (ook bekend als ITIS deel 9) zegt het allemaal”

“Contrary to popular belief, insulin is not needed for glucose uptake and utilization in man.” (Source)
What? Insulin is not needed for glucose uptake? Did I just blow your mind a little?  If so, hang on to your hat. Lots more of that to come.

Geweldige samenvatting van alles waar ik de laatste tijd mee bezig ben en op een rijtje probeer te krijgen, staat er chronologisch in naar de laatste inzichten. Over de rol van insuline en glucagon en insulineresistentie. Een paar uitsnedes uit haar artikel, vertaald ! Om het echt te begrijpen lees het hele artikel, maar deze uitsnedes lichten de belangrijkste toe.

“Als je eraan denkt om insuline te gebruiken als een ‘bloedsuikerhormoon’, staat je wereld op zijn kop .  Wat ik de afgelopen jaren over insuline heb geleerd, doet me denken dat het verlagen van de bloedglucosewaarde een van de minst belangrijke en indrukwekkende dingen is die het doet. Door de chemische structuur van glucose, is glucose wateroplosbaar en kan vrij reizen in de bloedbaan. Het kan echter niet vrij passeren door celmembranen, die op lipiden (vet) zijn gebaseerd. Om binnen cellen te komen, wordt glucose via glucosetransporters (GLUTs) doorheen geëscorteerd. Het enige wat je hier moet weten, is dat de meeste GLUTs geen insuline nodig hebben om glucose in cellen te krijgen “

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, ondersteund door de leidende fysiologie en biochemische handboeken, is er altijd voldoende populatie glucosetransporters in alle celmembranen om genoeg glucoseopname te verzekeren om de ademhaling van de cel te bevredigen, zelfs in afwezigheid van insuline. Insuline kan en verhoogt het aantal van deze transporters in sommige cellen, maar glucoseopname is nooit echt insulineafhankelijk. “( Bron ) “Wat zegt u nu ?

“Mensen zijn bang geworden voor glucagon omdat ze denken dat het de bloedglucose gaat verhogen tot pathologische niveaus. Bij een gezond persoon met een functionerende alvleesklier en een goede insulinegevoeligheid, gebeurt dit niet . Het zorgt er wel voor dat de bloedglucose niet te laag wordt door deze een beetje op te tillen, wanneer deze moet worden verhoogd . (In feite is de naam glucagon afkomstig van gluc ose agon ist. ) Wij houden van glucagon. Als je een ketogeen dieet volgt om lichaamsvet te verliezen, dan hou je van glucagon. Glucagon is de beste vriend van je friggin.
Denk aan glucagon als brandstofmobilisator. Glucagon stimuleert de 
afgifte van dingen uit de opslag, zoals glucose (uit leverglycogeen), aminozuren (uit lichaamseiwitten) en vetzuren ( van uw vetzuren uit uw vetweefsel). Als u wilt om vet te verbranden, moet je eerst krijgen wat vet uit je vetcellen. Glucagon is een van de dingen die uw vetweefsel signaleert om deze vetzuren vrij te maken. (Als je contant geld wilt gebruiken, moet je eerst naar de geldautomaat gaan en eerst wat krijgen). Glucagon is niet het enige hormoon dat dit doet, maar het is de enige waar we ons op moeten concentreren. Glucagon stimuleert autofagie en activering van bruin vetweefsel , terwijl de synthese wordt geremd van nieuw vet. Glucagon stimuleert trouwens ookketogenese . Als je in ketose wilt zijn, is glucagon een goede zaak om rond te hebben. Als je aan het vasten bent, of aan een ketogeen dieet, moet je glucagon bedanken (gedeeltelijk) dat je in leven bent.”

Wow, nu dit, echt een eyeopener, wist ik dus echt niet over de vervloekte glucagon, blijkt dus een vriend te zijn:

“Je krijgt bericht luid en duidelijk, toch? De postprandiale (na de maaltijd) stijging van glucose bij diabetici komt minder van het voedsel dat ze zojuist hebben ingenomen en meer van de lever die glucose blijft afgeven, zelfs als het niet wordt ‘verondersteld’, omdat insuline dit zou moeten onderdrukken. Het lijkt erop dat de lever niet reageert op insuline door glycogenolyse te stoppen . Het zou ook de alvleesklier zelf kunnen zijn – de α- cellen reageren specifiek niet op insuline door de glucagon-afscheiding te stoppen. Meer hierover, omdat het een fascinerend probleem is.
“Insuline-geïnduceerde stimulatie van glucoseopname in de lever is verminderd bij mensen met type 2 diabetes. Dit leidt tot lagere percentages van hepatische glycogeensynthese voornamelijk als gevolg van verminderde opname van extracellulair glucose vermoedelijk vanwege onvoldoende activering van hepatische glucokinase. “( 
Bron )
In het gewone Engels zegt het bovenstaande citaat: bij mensen met T2D neemt de lever geen glucose op zoals het zou moeten, vanwege een inadequate activering van een van de belangrijkste enzymen die bij dit proces betrokken zijn (hepatische glucokinase). Mijn vraag is, zou het ook 
een persoonlijk vetdrempel ding kunnen zijn? Als de lever glycogeen is al vol, dan is de lever niet kan nemen meer glucose, zodat de glucose moetblijven in de bloedbaan voor een tijdje.”

“(Als u zich zorgen maakt over glucagon of gluconeogenese op een low-carb of keto dieet bent, ik smeek je omdeze video van Dr. Ben Bikman kijken . Waard, elke seconde van uw tijd. Het effect van glucagon op bloedglucose is zeer verschillend naargelang op hoe vol glycogeen je lever is . Hoe hoger je leverglycogeen, hoe hoger je BG onder invloed van glucagon zal zijn, maar als je hebt gevast of als je een koolhydraatarm of ketogeen dieet hebt, gaat glucagon je BG niet in de hoge stratosfeer plaatsen.) ”

Dus, glucagon mobiliseert dingen. Haal ze uit de opslag en in de bloedbaan. Insuline doet het tegenovergestelde. Insuline haalt dingen uit de bloedbaan en bewaart ze. Insuline stimuleert de opname van het spierweefsel door aminozuren, de opname van glycogeen door de lever en spieren en de opname van vetzuren door vetweefsel . ( Zoals dr. Roger Unger zei : “De rol van insuline als lipogeen hormoon is onvoldoende, we weten dat je zonder insuline niet dik kunt worden.”) 
Insuline remt alle dingen die glucagon stimuleert: lipolyse (afbreken van vet), proteolyse (afbreken van spierweefsel), glycogenolyse, gluconeogenese en ketogenese. En insuline verhoogt de dingen die glucagon
vermindert , zoals glucoseopname en lipide (vet) synthese”

Op aanbeveling van Amy en gelinkt in het artikel, deze video van Benjamin Bikman.

Wat brengt het mij en vooral hoe moet ik deze nieuw verworven kennis in mijn dagelijks leven aanwenden ? Niet zo heel veel anders doen dan ik al doe, maar nog meer finetunen, nog preciezer afstellen en met liefde en aandacht voor de vrienden insuline en glucagon in gedachte. Ze inzetten om hulp aan mij te bieden en en ze daartoe in de gelegenheid te stellen, door hun leefklimaat te verbeteren 😀 Zoals je dat doet met vrienden ! Ook ‘geloof ‘ ik wel dat je mindset invloed heeft op je ‘suiker’ Meten is weten, maar weten is macht die kan sturen. Weer een stapje verder. Bedankt Amy ❤

En nu even in Jip en Janneke taal. Voor mij en mijn volgers. Als ik het ook eenvoudig weet uit te leggen heb ik het begrepen en kán ik het ook toepassen. Je eet bijvoorbeeld een maaltijd met koolhydraten (glucose), eiwit en vet. Dan maakt je lichaam insuline naar behoefte (of spuit je insuline als je DM1 hebt of DM2 met weinig of geen insuline productie) Eet je veel glucose, dan maak je veel insuline en eet je weinig dan maak je weinig. Of heb je veel of weinig kunstinsuline nodig. Nu, na deze post van Amy, weet ik en jij, dat insuline meer doet dan glucose in de cellen sturen, en zelfs daar heb je insuline niet echt voor nodig. Wel is insuline een opslaander en remmer. Hij slaat glucose op in de spieren, de lever én in de vetcellen. En het liefst houdt hij het daar.

Maar gelukkig hebben we ook glucagon want die mobiliseert juist al die glucose die is opgeslagen voor ‘slechte’ tijden in de lever en vetcellen. Als je weinig glucose binnen krijgt bij koolhydratenarm/keto eten en bij vasten, zorgt glucagon ervoor dat de opgeslagen glucose in de lever en vetcellen weer vrij komt en gebruikt kan worden. (glucose in de spieren worden opgebruikt bij beweging/sport, vandaar dat bewegen zo goed is, je glucose in de spieren wordt opgebruikt en er is weer plaats) Dus voor een diabeet is het goed om weinig koolhydraten te eten en weinig insuline te gebruiken, zodat je goede bloedsuikers hebt/krijgt en niet teveel vet opslaat en afvalt doordat de glucagon zijn werk kan doen !!!

Het is zó simpel 😀 😀 😀

Hier nog een paar linken die ook in het artikel van Amy Berger staan, waarin zij verwijst naar wetenschappelijke artikelen. Nogmaals, lees de hele post van Amy !!!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2129159/

https://bjanaesthesia.org/article/S0007-0912(17)37337-3/fulltext

https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00025.2016

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2963523/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0200817

Bordjes ❤

75 thoughts on “Insuline, nodig ???

  • Dramatische ontwikkeling.Ik lig in het ziekenhuis al sinds zondag. Er is kanker vastgesteld. Rechter nier met uitzaaiing naar hoofd. Biopsie van niertuumor viel mee. Ze hopen maandag de uitslag te weten welke kanker het is. Dan weten ze meer over behandeling. Dinsdag naar ANTONIE VAN Leeuwzenhoek voor onderzoek van hoofdtumor. Dan misschien ook bestraling om de tumor te laten slinken. Hij zit voornamelijk tussen bot en huid. Drukt Op oogzenuw en daardoor kon ik dubbel met rechteroog en veel pijn. Is een uitzaaiing van de andere. Ik hoop dat het lukt.

   Like

  • Het is een aanklacht tegen de medische wereld die ons niet goed behandeld, en in feite niet verder wil kijken dan hun neus lang is. Dat wat in de ene medisch specialisme gebeurt, gebeurt ook in de andere, zoals ik het ervaar. De patiënt als volwaardige partner behandelen. Wanneer je een diagnose hebt gekregen, kan het niet een (overhaaste) verkeerde diagnose blijken te zijn.
   De andere aanklacht is tegen de pers vrijheid die niet onafhankelijk handelt. Ze herhalen als een kip zonder kop wat de medische wereld hun voorschotelt.

   Like

   • O ja dat kan ik alleen maar beamen ! Daarom heb ik ook weer, na een beetje hoop, weer mijn buikvol van dokters. Mijn nieuwe internist, waar ik zo mijn hoop op had bevestigd, is ook alweer een teleurstelling. Wat je zegt: niet verder kijken dan hun neus lang is.

    Hij vráágt niet eens wat ik dan nu echt eet ! Terwijl hij wel voeding als medicijn in zijn vaandel heeft staan. Makkelijk wegkomen, niet geïnteresseerd in de ervaringen van de patient.
    Ik hoor het hem denken: “En dan zo’n oude taart, 76 jaar, wat wil ze nou nog !? Genezen?
    Wordt gewoon tijd dat ze de pijp uitgaat. Lachen zeg, dat mens wil honderd worden, belachelijk ! ”

    En zo denken ze allemaal, of bijna allemaal.

    Zo was en is het nog ook met mijn blaasontstekingen. Bij de derde keer. Plasje inleveren bij de assistente. Ja, blaasontsteking. U krijgt een recept voor antibiotica, kweek expliciet om vragen en zelf inleveren bij de Atal, uitslag E-coli, dan moet de blaasontsteking nu over zijn. Doei !
    Geen huisarts gezien, die heeft geen tijd én geen interesse.

    Nu maar zelf uitgezocht, D-mannose en nu nadat ik denk dat de bijholteontsteking ook daarvan komt, want de blaas speelt ook weer op, beiden aan ook het behandelen met baking soda. Dat wordt ook wel gecommuniceerd door bepaalde KNO artsen.
    Ik heb het idee dat het helpt, vooral ook voor de bijholteontseking ( snufje baking soda oplossen in water en met pipetje in de neus spuiten)

    Natuurlijk is mijn bloedsuiker al die tijd te hoog, vooral in de ochtend. Meer spuiten helpt niet, dus dat doe ik niet.
    Dat het helpt kan ik daaraan zien ! Vanmorgen minder pijn in de verschillende holtes én ….. bloedsuiker omlaag !!!!!

    Al met al ben ik nog steeds en al heel lang mijn eigen dokter. Maar wie strijkt er het salaris op: die ongeïnteresseerde slimielen -:( -:( -:(

    Like

 1. Ben jij dit eerder tegengekome? Ik niet.

  Blood Sugar
  The adrenal gland (bijnieren) regulates blood sugar. Pancreas is its closest ally. When you have not eaten for a few hours, your adrenals releases cortisol. This moves carbs out of their stores in your muscles and liver and into your bloodstream to keep your brain fed. When you are thriving, this happens mostly through the efforts of the pancreas, with little work from your adrenals. But if your blood sugar drops off suddenly, your adrenals have to work harder to make extra cortisol. This happens when you miss a meal, eat too few good carbs, eat too many bad carbs.
  A drop in blood sugar triggers the same fight or flight response that fear does.

  When you make too much cortisol you raise your blood sugar excessively. When your adrenals are mono-maniacally producing cortisol, the rest of the hormone cascade falls into neglect.

  Op een andere site kwam ik dit tegen:

  Tijdens stressvolle tijden verlang je naar zoetigheden. Te wijten aan het effect van cortisol, het onderdrukken van de insuline functie, het laten stijgen van de bloedsuiker spiegel, en het stimuleren van de eetlust. Meer koolhydraten eten omdat ze als een soort tranquilizer werken om het serotonin niveau te verhogen.
  Stress voorbij.
  Je kunt uitrusten en de energie weer naar allerlei lichaamsprocessen kan die tijdelijk op een laag pitje gezet waren, zoals de spijsvertering en niet alleen naar je spieren om te rennen of te vechten. Cortisol aanmaken is een antwoord van je hersens op stress.

  Wij proberen onze bloedsuikers te regelen via insuline, maar het lijkt wel of cortisol roet in het eten gooit. Cortisol domineert, en wat hij zegt, wordt gedaan. Zo voelt mijn bloedsuikers. Wat ik ook probeer, het gaat alle kanten op behalve omlaag.

  https://www.todaysdietitian.com/newarchives/111609p38.shtml

  Like

 2. De laatste maanden ben ik aan het inlezen geweest over alle aspecten van het endocrine systeem, om een verklaring te zoeken voor mijn hoge bloedsuikers, die weigeren om te gaan. Heel veel geleerd, en toen kwam ik een boek tegen over back pain. Ik viel zo wat van mijn stoel toen ik de eerste zin las:

  For most, the problem is not your back. It’s your feet, your shoulders, your core, your stress, and your diet.
  Stress triggers muscular tension.
  Backpain is actually your body pleading for attention.
  Diagnosis of arthritis, degenerative disc disease, herniated discs, or spinal stenosis.
  People who may have physically healed but didn’t extinguish their digestive inflammation or emotional stress won’t heal properly.

  Ik denk dat mijn jarenlange constipatie een belangrijke rol speelt in mijn rugklachten. En dat heeft alles te maken met mijn dieet over de jaren heen.

  Like

  • Onderstaand uit het boek, sprak mij aan. Ja, dit heb ik decennia lang gedaan, of het Atkins, of paleo of keto was.

   To find the underlying chemical cause of pain, the first step is to determine whether there have been changes in your eating pattern that would alter the chemical system, or whether you have developed a repetitive eating pattern that has become toxic and, over time, has broken down the body’s natural resistance. You’ll want to think about your pain pattern and see if you can trace your pain to poor dietary choices that also result in reflux, gas pains, diarrhea, or constipation.

   Al dat gesleutel aan mijn eetpatroon, hele voedsel groepen weglaten, weinig variatie, enz, heeft natuurlijk effect gehad op mijn darmen en constipatie veroorzaakt. Ik merk nu dat de pijn erger is wanneer de ontlasting op zich laat wachten.

   Like

   • Zuivel en brood, dat kun je niet zomaar doen zonder daar de gevolgen van te ondervinden. Ik had al 50 jaar geleden aardappelen uit mijn dieet gehaald. Ik moet veeeel meer groente gaan eten, zeker rauwkost, maar dat lukt me niet in de winter. Ik gebruik weer wat zuivel in de vorm van kefir van geitenmelk. En ik drink weer wat geiten melk (lijkt het meest op moedermelk, makkelijk verteerbaar). Ik wil weer wat brood gaan eten in de vorm van zuurdesem brood zelf gemaakt van ouderwetse granen zoals einkorn, en spelt. Maak veel gefermenteerde groentes, o.a. zuurkool van zowel witte- als rodekool. Goed voor de darmen.

    Like

 3. Op 7 mei had ik een onderzoek in het ziekenhuis. Dat duurde van 9 uur tot 13 uur. Toen mocht ik weer naar huis.
  Ze deden een MixedMealtest. Vergelijkbaar met een OGTT (orale glucosetolerantietest )
  Om te zien hoe het staat met de glucosetolerantie en insulineresistentie.
  Ik kreeg een infuusnaald in mijn arm en daaruit werd zowat om het kwartier bloed afgenomen. Gemeten werd de C-peptiden en het insulineniveau.
  Eerst nuchter en daarna nadat ik een suiker/eiwit drank had opgedronken.
  De meeste uitslagen zijn al binnen. Maar er werd ook een anti-insuline afgenomen, waarvan de uitslag nog volgt.
  Dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt met de dokter en de resultaten besproken.

  Heel spannend,…. want ik vind de ‘voorlopige’ uitslagen wel heel opmerkelijk.
  😀 😀 😀

  Ik ga er zeker een nieuwe post aan wijden, dat kán echt niet anders ❤

  Geliked door 1 persoon

   • Voorlopig niet -:( (((
    De reactie van de internist was zeer teleurstellend. Ik heb nu weer mijn buik vol van dokters.
    Leek het eerst een verbetering, nu is het toch een afknapper.
    De MixedMeal test leek goed te gaan. Maar de reactie van de dokter was erg lauw. Een afspraak maken was al lastig en het werd uiteindelijk een telefonisch consult.
    Zijn conclusie was: gewoon insuline blijven spuiten, want was nodig, en koolhydratenarm blijven eten. Niks nieuws onder de zon, dat had ik ook wel zelf kunnen bedenken.
    Pas weer een échte afspraak in oktober.
    De lol is eraf !

    Daarbij komt dat ik al een hele tijd geplaagd wordt door allerlei kwalen. Eerst blaasontsteking, met drie keer antibiotica, dat hielp niet echt en maakte mijn darmen van slag. Daar begin ik niet meer aan. Door de D-mannose wel nu onder controle. Maar ik moet het zeker een half jaar blijven slikken. Huisarts heeft verder niets te bieden.

    Dan geplaagd door heel vervelende pijn aan de linker zwevende rib. Een paar keer fysio gehad maar het hielp niet heel goed.
    Wel uitgevogeld dat het waarschijnlijk aan een verkeerde houding ligt. Dus nu anders met de muis werken, want ik hing over naar links. Het gaat maar langzaam beter.

    En ‘last but not least’ een bijholteontsteing !
    Die houdt ook al een maand aan. Cinuforce tabletten en neusspray, stoombad.
    Begint te verdwijnen, nu.

    Dus volledig uit de running en zielig 😀

    Like

   • Jeetje, je zit aardig in de lappenmand. Ik kan je wel een tipje geven. Mij is jaren geleden aangeraden de muis niet te gebruiken, maar de toetsen, je weet wel de toetsen naar boven en naar onderen, links en rechts. En te klikken met de links/rechts toets onderaan in het midden. Ik blijf daarmee rechtop zitten. Je hebt denk ik een laptop met numlock toetsen ernaast. Ik heb altijd gemerkt dat ik scheef voor het toetsenbord zat. En dan ga je een scheve houding aannemen. Ik heb een nieuwe laptop moeten kopen en die heeft het numlock niet. Dus zit ik er recht voor alsof ik achter mijn oude hand schrijfmachine zit.

    Misschien helpen deze stretch oefeningen.

    Geliked door 1 persoon

 4. Maar daarnaast vind ik dan weer per toeval (of niet per toeval, whoknows) dat D-mannose, dat ik nu neem voor de blaasontsteking, ook goed werkt voor diabetes: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613377/

  Papier is geduldig, zullen we maar zeggen 😀
  Maar wat schetst mijn verbazing: Mijn bloedsuiker zakt flink, terwijl ik wel een blaasontsteking heb en ik voorheen daar dus hoge bloedsuikers van had.
  Het moet niet gekker worden, toch.

  Hopelijk blijft dat zo en hopelijk werkt het ook voor de blaasontsteking.

  Door de antibiotica is mijn darmflora flink van streek geraakt. Dus ook weer aan de probiotica. Dat is ook een aanbeveling om de E-coli bacterie in de darm te verminderen. Die is vaak de oorzaak van de blaasontsteking.

  Like

  • Misschien is d-mannose ook iets voor mij.

   D-mannose increases the production of T-cells which modulate the immune system. Suppresses inflammation.

   Alles wat chronische ontsteking reduceerd moet ik in de strijd gooien.

   Like

    • Ja dat klopt volgens mij ook niet. Ik kocht die van € 22,57 en ik neem er 4 per dag (voor de blaasontsteking moet het verdeelt over de dag)
     Ik heb minder insuline gespoten en ben lager met de bloedsuikers. Vooral ook in de ochtend, en dan ben ik juist altijd hoog. Ook postprandiaal zakt de bloedsuiker veel sneller. Dat duurde altijd heel lang en dan ook maar weinig. Ik vind het een wonder !!!

     En nu maar hopen dat dat zo blijft (en dat ik ná het wegwerken van de blaasontsteking met bv 2 capsules dezelfde werking behoudt. Anders wordt het een dure geschiedenis.

     Like

    • Ik zou het dan kopen bij iHerbs. Zij hebben verpakkingen van 240 caps voor 32,15. Ik zou dan meteen 2 verpakkingen kopen. Wanneer je onder de 70 euro blijft inclusief verzend kozten hoef je geen btw en handelingskosten betalen, rond de23 euro. Je hebt dan wel 480 capsules. Laatst moest ik wel betalen, dan kwam ik duurder uit dan nederland.

     Geliked door 1 persoon

   • Capsules slikken kan een dure geschiedenis worden. Misschien dat Cran water iets voor jou zou kunnen zijn. Ik kwam het tegen in het boek Fat Flush Diet van Ann Louise Gittleman.
    Je hebt nodig 1 oz unsweetened cranberry juice
    7 oz water.
    Dat moet je 8 keer per dag drinken (64 oz)
    Als ik het goed uitgerekend heb
    1 oz is 28 ml afgerond naar 30 ml is 2 eetlepels
    7 oz is 210 ml water.
    8 keer drinken kom ik uit op 2 liter per dag.
    Het wordt aangeraden zeker 1 1/2 liter water per dag te dinken en daar 4 eetleps per 500ml cranberry juice aan toe te voegen, lijkt mij een makkie. In ieder geval goedkoper.

    Like

    • Gittleman zegt dat capsules het verteringsproces in moet, en juice meteen opgenomen wordt omdat het al voorverteerd is.

     Like

    • Ik houd het toch op D-mannose, voorlopig. Ik heb al een hele tijd, 2 maanden Cranberry capsules geslikt. Daar zit 250 mg Cranberry in en extra Vit. C. Dat hielp niet of niet genoeg. Sap zit nog altijd te veel suiker in.

     Ik heb nu de 250 mg D-mannose pas 6 dagen geslikt. Eerst 5 per dag, maar dat voelde teveel. Nu 4 x per dag.
     Vanmorgen blaastest gedaan. Nog niet helemaal weg, maar wel minder.
     Ik las ergens (FB groep) dat het minstens een maand moet.

     Maar het effect op mijn bloedsuiker is nog de grootste reden om het te blijven slikken.
     Vanmorgen had ik een nuchtere bloedsuiker van 6.2 mmol/L.
     Dat is al heel lang geleden, zo laag.

     Gisteren vóór eten om 14 uur, 6.5 mmol/L en 6 EH gespoten, dan eten flink bord en halve banaan.
     Om 17 uur 6.7 mmol/L

     Echt wonderlijk.

     Like

    • O ja, nog iets ! D-mannose wordt rechtstreeks opgenomen via de dunne darm in het bloed om gebruikt te worden. Niet zoals andere suikers/glucose naar de lever gestuurd. Dat is ook de reden dat het de bloedsuiker niet verhoogd (eerder verlaagt zoals ik ervaar) Dan naar de blaas waar het de E-coli bacteriën vangt en mee naar buiten neemt.

     Like

   • Ik blijf het heel wonderlijk vinden, de D-mannose. Mijn bloedsuiker blijft laag, niet de hele tijd, maar vooral ná het eten werkt de insuline veel beter, terwijl ik minder spuit. Zeer wonderlijk !!! Ik denk dat de D-mannose op een of andere manier de glucagon tegenhoudt !???? Nergens iets over gelezen, maar meer een ‘intuïtief gevoel’
    “In tegenstelling tot andere suikers, wordt mannose niet gemakkelijk in glycogeen omgezet en in de lever opgeslagen.[1] In plaats daarvan komt 90% van de geconsumeerde mannose binnen 30 tot 60 minuten onveranderd in de bloedsomloop terecht, waarna uitscheiding via de urine begint. Binnen de acht uur daarna komt nog eens 9% ervan in het bloed terecht. Consumptie van mannose heeft geen significante invloed op de bloedglucosespiegels. ”

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Mannose

    Like

  • Ik ben lid geworden van 2 Facebook support groepen voor hypothyroidism, en laat ik nou het antwoord krijgen op mijn gevoel dat hoge bloedsuikers aan een trage schildklier kan liggen.

   The only thing that was off was my cholesterol being high and glucose being high, which was weird because we eat relatively healthy.

   In de andere club wordt niet gekeken naar bloedsuikers, dus komt het verband met diabetes niet aan de orde.

   Like

    • Ik las jouw berichtje gisteren, maar wilde wachten tot vanochtend zodat ik eerst kon meten. Ik heb een hele tijd niet meer gemeten, deed het vorige maand een keertje en het was toen nog 35.9.Een paar jaar geleden toen ik het een paar maanden gedaan had schommelde het tussen 35.7 en 35.9.

     Vanochtend met 2 meters gedaan, de ene gaf 36.1 en de ander 36.4. Dus de jodium werkt!!! Ik gebruik nu al een maand zowel de pillen (Iodoral) en Lugol’s jodium 5%. Ik voel me een stuk beter, en de pijn in de rug/verkrampte bilspieren zijn nagenoeg weg.. Ik heb het nog wel koud vanwege de koude wind, maar niet zo erg dat ik voortdurend thermisch ondergoed aan moet hebben.

     Met de suikers is nauwelijks verbetering te zien, het is een paar punten gezakt. Het blijft nog als vanouds schommelen. Ik moet geen wonderen overnacht verwachten. Het is momenteel te koud, dus dan heb ik er meer last van. Het is momenteel te koud voor deze tijd van het jaar. Ik denk dat ik wel flinke verbetering zal zien wanneer het warmer wordt. In ieder geval blijf ik doorgaan met de jodium. Op eigen houtje dus, want ik hoorde niets meer over de waardes. Na 2 weken het opgevraagd bij mijn DVK. Alles was “normaal”. Alleen cholesterol en suikers waren te hoog. Dus no go wat de doktoren betreft. Ik hoopte uiteindelijk op iets anders, maar nee dus. Misschien ook wel goed, want die kunsthormonen zijn een ellendige boel. Frappant genoeg hoor ik bij de 2 support groepen die ik volg niemand praten over jodium. Ik denk dat voor velen het met de kunsthormen er net zo aan toegaat als kunstinsuline bij diabetes (althans bij mij).

     Ik kwam een ander verhaal tegen dat de specialist metformine voorschreef om de prediabetes verhoogde suikers onder controle te houden. Dus toch een link tussen de twee.

     Like

    • O Jo, dat is een verbetering. Goed dat jodium werkt. Ik dacht dat ik al laag was, maar dan was jij toch nog lager.

     Erg toch, dat je niet meer hoort dan: ‘alles is normaal’ Alsof je een klein kind bent 😦
     Alsof jezelf niet mag meekijken en meebeslissen. Die houding zit er ingebakken en krijg je er niet uit.
     Nu ik al voor de derde keer blaasontsteking heb, kom ik met mijn plasje bij de dokter. Niet dus, bij de assistente en die stuurt een berichtje naar de dokter, die stuurt weer een berichtje naar de apotheek en klaar is kees.
     Ik ga het maar weer zelf behandelen. Vit C, (teveel denk ik, diarree en oprispingen, dus even wat minder) En nog meer drinken !!!
     Ook las ik dat Cranberry capsules mét Vit C niet samen moeten geslikt worden.
     D-Mannose los besteld omdat die de bacterien verwijdert uit de blaas ipv doodt. Dat heeft dan ook geen werking op de darmbacterien.

     https://www.sohf.nl/content/blaasontsteking?fbclid=IwAR1jJKCDwvvTG60DJpJTEH5CnqvDzgLHm0-YspCiG4W9bJpIkBer7eiGGP4
     https://www.sohf.nl/nutrient/d-mannose


     Jo, dit zinnetje begrijp ik niet goed. Wat betekent dit en welke twee bedoel je ?

     “Ik kwam een ander verhaal tegen dat de specialist metformine voorschreef om de prediabetes verhoogde suikers onder controle te houden. Dus toch een link tussen de twee.”

     Like

    • Ik volg 2 thyroid support groepen op Facebook. Daar gaat het vooral over hoe de dames nog moeite hebben hun ziekte onder controle te houden met hormonen. Een van de bijkomende verschijnselen is verhoogde bloedsuiker en verhoogd cholesterol. Dat blijken ze te testen naast de volledige paneel TSH, T3, T4 en antistoffen. Een dame vertelde dat haar endocrynoloog naast haar thyroid medicijnen ook Metformine voorschreef om de geconstateerde hoge bloedsuikers te behandelen. Er werd niet verteld of de Endo ook iets voorschreef voor de verhoogde cholesterol. Voor mij betekent het, dat ik begrijp dat ik iets anders onder de knie kan hebben en dat we op het verkeerde paard inzetten. Er wordt dan niet verteld dat ze naast hypothoiridism ook diabetes heeft (dat ze nog in de prediabetes fase zit). Je kan blijkbaar maar één ziekte hebben. Binnen die groep gaan ze niet dagelijks hun bloedsuikers meten. Eigenlijk jammer, want dan kunnen we veel meer leren hoe ons lichaam reageert. Mij zegt het wel boekdelen.

     Like

    • Ach zo, nu begrijp ik het !
     Dus die thyroid medicijnen verhogen dan weer de bloedsuiker.
     Tja van de regen in de drup.
     Veel medicijnen verhogen de bloedsuiker of maken je insulineresistent, maar geen haan die er naar kraait 😀
     Niet in het belang van Big Pharma, dus waarom zou je er wat mee 😦 (((

     Like

  • Ja heel inzichtelijk, bijna griezelig te noemen. De verwaandheid van de witte jassen is spreekwoordelijk voor de hele sector en niet alleen bij hen. De hele maatschappij is er van doordrenkt. Toch iets fout in de opvoeding. Allemaal opgevoed om zichzelf op de borst te kloppen, wat goed is als er ook de juiste inspanning aan vooraf gaat. Maar dat hebben ze weer niet geleerd: Inspanning, nederigheid, dienstbaarheid en werkelijk op zoek naar de waarheid.
   Dat komt het meest tot uiting als ze niét geïnteresseerd zijn in de ervaringen van de patient.
   Die zien deze omhooggevallene als DDD (dom,dik,diabetes) Terwijl ze zouden kunnen samenwerken en hun skils zouden kunnen verbeteren door de ervaringen van de patienten mee te nemen in hun zoeken naar de waarheid. Maar de meeste zijn, net als hun logge geldvreetende ziekenhuistempels, mee verstard in hun symptoombestrijding i.p.v. genezing.

   Daar moeten de patienten maar zelf voor zorgen 😀

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s