Weer terug naar keto ….

……………………………………………………………………………………………………………………………….

metformin_opener

Onschuldig ? Old drug, new tricks. Known as goat’s rue, holy hay,  French lilac and Italian fitch,  Galega officinalis was an ancient herbal remedy. Now its derivative,  the diabetes drug metformin, may find new uses treating cancer and other diseases.

Midden in mijn ‘rust’ periode kom ik toch weer terug op …KETO ! Very low carbs, high fat.

De laatste weken begon ik steeds meer last te krijgen van de metformine. Het duurde een tijdje voor ik uitgevogeld had dat het toch echt de metformine was, waardoor ik me zo slecht ging voelen.

Verschijnselen? Druk in de maag, regelmatig diarree aanvallen, spanning/druk in het middenrif met zuurbranden in de slokdarm, kortademigheid, misselijkheid en onverklaarbare graas-honger. En ik werd steeds sneller moe, bij ieder inspanning: sport, tuinieren, stofzuigen enz.
Ik dacht eerst dat het kwam door ZeroCarb, dus hield ik daar na 10 dagen mee op. Maar de verschijnselen werden niet minder, eerder erger. Ook bij de sport ná 5 min. loopband: kortademig, niet kunnen doorademen, moeten stoppen. Het voelde heel angstig: wat heb ik nu aan mijn fiets hangen. De wildste fantasieën maakten zich meester van mijn gedachten. Vooral ’s nachts, als het zuurbranden me wakker maakten. Opstaan, water drinken met een beetje appelazijn, rennies nemen. Dat was het enige wat een beetje hielp. Dik kussen onder mijn hoofd ook. Weer in slaap sukkelen tot de volgende aanval.

Het gekke was, en daarom duurde het ook zo lang voor ik toch op de metformine kwam als oorzaak, was dat ná de eerste gewenningsperiode van ongeveer een maand (december/januari) ik steeds minder last kreeg van de metfomine. Maar toch genoeg om er over te klagen tegen mijn dokter in maart, waarop hij zei: Dan neem je er maar 1 i.p.v. 2 (500 mg) Deed ik ook een tijd.
Maar omdat ik wilde afvallen, want het gewicht steeg weer, ging ik toch weer 2 per dag slikken.  De ene dag ging het goed, de andere dag minder. Gewicht eraf, er weer bij. Geen peil op te trekken. Al met al ben ik er wel zo’n 4 kg van afgevallen. Of dat van de metformine of van de diarree komt blijft de vraag.
Op 30 mei besloot ik nog maar 1 metformine te nemen. Daarbij nam ik choline en een paar dagen later nog B12. De verschijnselen werden minder. Op 5 juni ’s morgens nam ik de laatste metformine. Ná 1 dag was de maagdruk en zuurbranden nagenoeg weg. Vandaag helemaal ! Kortademigheid ook. Wat een opluchting.

Conclusie: Metfomine maakt mijn hele verteringskanaal van slag, de darmen (zo opgeknapt door de AZM, die nu niet meer hielp) Mijn maag, die door de methformine minder snel geleegd wordt, waardoor het maagzuur van slag raakt. Om dat rotgevoel in de maag weg te werken ging ik de hele dag kleine beetjes eten, stukje kaas, wat noten, een tomaatje, enz.
Dat gaf even wat verlichting, maar niet lang. De druk nam weer toe. Proberen te boeren of toch maar weer een rennie. Het hield niet over. Het middenrif verstijfd, waardoor de ademhaling niet diep genoeg gaat met als gevolg: kortademigheid.

Dus voor mij weer terug op voeding als medicijn. Ketogeen eten. LCHF !!! Daar kan niets tegenop.

Een stukje van toepassing !? uit de bijsluiter van metformine:
“WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN?  Vertel het uw arts als u: – allergisch bent voor één van de stoffen in dit geneesmiddel. Deze stoffen kunt u vinden in rubriek 6 – lijdt aan ernstige diabetes gecombineerd met een bepaalde toestand van verzuring in het bloed genaamd keto-acidose, die veroorzaakt wordt door een tekort aan insuline. Verschijnselen van deze aandoening zijn: · maagpijn · snel en diep ademhalen · slaperigheid of een ongebruikelijke fruitachtige geur van de adem · snel gewichtsverlies

Sandoz B.V. Page 2/8 Metformine HCl Sandoz 500/850 mg, filmomhulde, tabletten; RVG 100915-934 1313-V13 1.3.1.3 Package Leaflet April 2015 Dit kan leiden tot het voorstadium van coma – lijdt aan ernstige diabetes gecombineerd met een begin van bewustzijnsverlies, genaamd precoma diabeticum, wat ontstaat door verzuring van het bloed – nierproblemen heeft – leverproblemen heeft – regelmatig grote hoeveelheden alcohol drinkt – lijdt aan uitdroging, zoals – na aanhoudende of ernstige diarree – of aanhoudend braken – wordt behandeld voor hartfalen (onvoldoende pompkracht van het hart) – onlangs een hartaanval heeft gehad – ernstige problemen met uw bloedsomloop heeft – ademhalingsmoeilijkheden heeft – een ernstige infectie heeft, bijvoorbeeld van longen, luchtwegen of nieren. Stop met het gebruik van Metformine HCl Sandoz en vertel het onmiddellijk aan uw arts als zich tijdens de behandeling een ernstige aandoening voordoet, genaamd melkzuuracidose. Dit kan u met name treffen als u een verminderde nierfunctie heeft. De verschijnselen zijn: – braken – buikpijn met spierkrampen – algemeen gevoel van grote vermoeidheid en onwelzijn – moeite met ademhalen.

Om coma te voorkomen is een spoedopname in het ziekenhuis noodzakelijk. Andere ziekten, langdurig vasten, slechte bloedsuikerregulering of alcoholgebruik kunnen het risico op deze ernstige aandoening vergroten. Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? Vraag uw arts om advies voordat u begint met het gebruik van Metformine HCl Sandoz wanneer een van de volgende zaken op u van toepassing is: – een operatie onder algehele narcose. Uw arts zal de behandeling met Metformine HCl Sandoz 48 uur voor deze operatie stopzetten. Als hij vindt dat uw nierfunctie normaal is, kunt u 48 uur na de operatie weer beginnen met Metformine HCl Sandoz. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van uw arts nauwkeurig opvolgt. Uw arts zal beslissen of u gedurende deze tijd een andere behandeling

Welke stoffen zitten er in dit middel? – De werkzame stof in dit middel is metforminehydrochloride. Metformine HCl Sandoz 500 mg Elke filmomhulde tablet bevat 500 mg metforminehydrochloride, wat overeenkomt met 390 mg metformine als base. Metformine HCl Sandoz 850 mg Elke filmomhulde tablet bevat 850 mg metforminehydrochloride, wat overeenkomt met 662,9 mg metformine als base. – De andere stoffen in dit middel zijn: Tabletkern: povidon K30, magnesiumstearaat. Filmomhulling: hypromellose, macrogol 4000 en titaandioxide

MOGELIJKE BIJWERKINGEN Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Stop onmiddellijk met het gebruik van Metformine HCl Sandoz en informeer direct uw arts als u last krijgt van de volgende verschijnselen van melkzuuracidose: – overgeven – buikpijn met spierkrampen – algemeen gevoel van grote vermoeidheid en onwelzijn – moeite met ademen – lagere lichaamstemperatuur dan normaal – coma. Zie ook rubriek 2 onder “Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel?“. Andere mogelijke bijwerkingen Zeer vaak, komen voor bij meer dan 1 op de 10 gebruikers · misselijkheid · braken · diarree · buikpijn · verlies van eetlust. Deze bijwerkingen komen voornamelijk voor in het begin van de behandeling en ze verdwijnen in de meeste gevallen weer vanzelf. Neem om deze klachten te voorkomen de tabletten tijdens of na de maaltijden en verdeeld over 2 tot 3 doses per dag. Vaak, komen voor bij minder dan 1 op de 10 gebruikers ”

In dat proces van uitzoeken of het toch écht de metfomine was stuitte ik op een site, met 7 pagina’s klachten  over metformine. Ook een paar tevreden patiënten. Natuurlijk worden er meer negatieve ervaringen gedeeld dan goede, omdat als het goed gaat valt er weinig te klagen. Maar de klachten waren voor mij zeer herkenbaar. Volgens de bijsluiter  (en de dokters ) zijn de klachten van korte duur. Niet dus bij iedereen !!!

5-12-2014 

Man, 46 jaar
Algehele tevredenheid
Metformine (metformine)
Diabetes type 2
Opgebouwd van 1x 500mg naar 3×500, 3×850 tot 3x1000mg. De diarree was zo ernstig dat ik niet meer de deur uit durfde. 2 tot 3 keer per week te laat bij de wc. Zo kun je niet werken. Nu over op insuline. Na afbouw van de de Metformine naar 0 heb ik mijn leven weer terug. Afgelopen week op advies van internist weer 1x500mg geslikt en het is gelijk weer bingo; zeer ernstige diarree. Ik slik het nu niet meer; de insuline alleen moet gaan voldoen.

27-12-2014
Man, 65 jaar

Algehele tevredenheid
Metformine (metformine)
Diabetes type 2

Ik gebruik sinds enkele jaren Metformine en gebruik 4 x daags 1 tablet 500 mg. nu gebruik ik sinds 1995 metformine. van een ander merk. nu gebruik ik van het merk Sandoz. sinds dien riekt mijn urine. naar vis. hoe kan dat. ?

20-02-2015
Man, 56 jaar

Algehele tevredenheid
Metformine (metformine)
Diabetes type 2
Al sinds vijf jaar ervaar ik ook ‘racekak’. Sinds ik mocht stoppen met insuline inspuitingen – dit door serieus gewichtsverlies en bijhorend dieet – ben ik alleen nog maar afhankelijk van Metformine en Unidiamicron. Voordien met de insuline en Metformine, werd ik zo om de veertien dagen geplaagd door een diarrée aanval. De laatste maanden is het katastrofaal. Ik heb per week drie aanvallen en daarnaast laat ik winden die horen, zien en ruiken vergaan. Ik hoorde recent van mijn huisdokter dat die toiletbezoeken en winderigheid wel eens te maken zou kunnen hebben met die verrekte Metformine. Ik heb Sandoz geprobeerd maar het potpapier bleef rollen. Nu ik de andere verhalen hier lees, ben ik overtuigd. Het is een schijtproduct. En Sandoz ook BTW. Ik heb sterk de indruk dat de producenten van die handel, aandelen hebben in Scottex.

12-02-2015
Man, 66 jaar

Algehele tevredenheid
Metformine (metformine)
Diabetes type 2
Heb regelmatig last van plotseling opkomende diarree. Volgens huisarts komt dit alleen in de beginfase voor. Dit is niet waar, ik slik het al 20 jaar in combinatie met insuline.

30-03-2015
Vrouw, 56 jaar

Algehele tevredenheid
Metformine (metformine)
Diabetes type 2
met metformine ben ik in 6 maanden 18 kilo afgevallen en daardoor is mijn suikergehalte laag en ook mijn cholesterol. voel me beter.

03-05-2015
Vrouw, 52 jaar

Algehele tevredenheid
Metformine (metformine)
Diabetes type 2
per ongeluk ontdekt dat ik diabetes had. kreeg metformine voorgeschreven en simvastatine. dat schijnt zo bij elkaar te horen. eigenlijk is alleen mijn ochtendwaarde te hoog . 2x 850 ’s morgens en ’s avonds 1. veel diaree, heftige buikkrampen en 18 kilo aangekomen in 3 jaar tijd. ik eet prima en gezond volgens elke voedingsdeskundige. volgens mijn huisarts kan het niet van de medicijnen komen, maar ik geloof dat het er wel van komt, darmflora is gewoon naar de verpest door die medicijnen. ik tolereer ondertussen ook geen volkoren pasta meer, geen bruin brood en geen rijst. ben dus gestopt met elke vorm van dieet en diëtiste. Ben het spuugzat dat men er maar van uitgaat dat ik wel zal liegen over wat ik eet en dat ik maar moet gaan sporten, wat voor mij lichamelijk zo goed als onmogelijk is. en dat weten ze allemaal ook wel als ze mijn dossier eens echt zouden bekijken. soms krijg ik heel erg de neiging om maar gewoon te stoppen met die metformine en dan zie ik wel wat er gebeurt.. heb tenslotte jaren met D2 gelopen zonder er erg in te hebben. en sinds de medicijnen niks dan ellende. als je het opnoemt krijg je een standaard antwoord als ja dat kan wel eens met metformine. ik durf zowat geen boodschap meer te doen uit angst dat ik mijn broek vol poep in de winkel.

Reactie:
Ik ben sinds anderhalf jaar waarin ik glicazide en metformine gebruik 25 kg aangekomen. Houdt me keurig aan alle voedingsschema’s en beweegschema’s en kom nog steeds aan.Ook het gewenste resultaat verlaging van de suikerspiegel blijft uit. Daarnaast problemen op me werk i.v.m. winderigheid en iedere ochtend diarree. Ongeveer 2 weken geleden is het geëscaleerd bij de praktijkondersteuner van de huisarts. Ze begon weer over overgewicht. Ben kwaad weggelopen en heb thuis alle medicijnen in de ton gegooid. Had vanmiddag een afspraak met de huisarts. Wat blijkt; suikerspiegel gemeten, uiteraard niet nuchter en was nauwelijks hoger. Ik heb hetzelfde gegeten als altijd en nu zelfs 5 kg afgevallen! Mag nu naar een internist, maar weet wel dat ik die rot tabletten niet weer ga gebruiken.

Datum 08-05-2015 17:18

Advertenties

16 thoughts on “Weer terug naar keto ….

 1. Ik ben behoorlijk opgeknapt ná het skippen van de metformine. Alle vervelende bijwerkingen bijna verdwenen. Vanmorgen een kleine maagzuuroprisping, echt zuur ! Niet onaangenaam. Dat had ik niet bij de slokdarmpijn van de metformine. Zou kunnen duiden op het herstel van het maagzuur. Want dat denk ik dat er gebeurt: het maagzuur wordt afgeremd door de metformine. Veel gelezen over maagzuur en er wordt vaker aangehaald dat bij maagproblemen er juist te weinig maagzuur is.
  ikzelf had nooit zoiets als maagpijn/slokdarmpijn, dus daar had ik nooit zo echt naar gekeken.

  Mijn bloedsuiker is wel een beetje van slag, niet heel erg. Soms wat hoog, zoals 6.9 nuchter en de volgende dag weer 4.6 nuchter. Maar dat vind ik niet verwonderlijk. Weer een nieuw evenwicht vinden. Het graasgedrag is ook verdwenen, weer makkelijk mijn ene maaltijd eten en daarna alleen nog een handje noten, ofzo.

  Gisteren een Dexa scan gehad in het kader van een onderzoek over osteoporose, waar ik al een paar jaar aan meedoe. Tot nou toe alleen vragenlijsten invullen.
  Nu was ik aan de beurt voor de scan. Ook bloed afgenomen voor wat, niet duidelijk ?
  Na veel aandringen en er voor tekenen !? krijg ik de resultaten ook toegestuurd over 3 weken. Ook van het bloedonderzoek. Normaal sturen ze de resultaten alleen naar de huisarts.
  What the fuck ! het gaat toch om mijn botten ? Toen ik de verpleegkundige had overgehaald, vertelde zij al een tipje van de sluier. Ruggenwervels goed, heupbeen wel botontkalking, oei. Dus zal de huisarts me wel oproepen om te gaan behandelen !!!
  Doordat ik het nu al weet kan ik eens haarfijn gaan uitzoeken wat ik wel of niet wil van die behandeling. Een vluchtig onderzoek vertelt al dat er medicijnen zijn met veel bijwerkingen. Daar ga ik met de nodige sceptisch naar kijken 😉

  Een slimme meid, is op de toekomst voorbereidt !!!

  Liked by 1 persoon

  • ‘Botontkalking’ is een vrij zinloos begrip. het gaat om de botstructuur, niet om de hoeveelheid kalk die er in zit. Pas op met bifosfonaten. Ze verhogen de ‘botdichtheid’, maar op een heel geniepige manier en ze verslechteren voor zover ik weet de botstructuur. In bepaalde gevallen kunnen ze het risico op fracturen verhogen.

   Like

   • Bedankt Melchior, ik zag dat medicijn al opduiken, bifosfonaten, met de nodige bijwerkingen, pfff.

    Dit was de eerste keer, dat er bij mij botontkalking wordt gemeten, dus weet ik veel hoelang en hoeveel ik dat al in mijn heupen had. Want er was alleen osteoporose in de heupen, niet de ruggenwervels.
    Suzanne, mijn sportcoach zei, dat zou wel eens kunnen komen van je bekkenbreuk ( bij geboorte van dochter )
    Daar heb ik toen 4 maanden mee rondgelopen ( létterlijk en figuurlijk ) voordat het gediagnosticeerd was en ik 6 weken in een hangmatje moest liggen.
    Stoer he, rondlopen met een gebroken bekken 😉
    Dat blijft altijd een zwakke plek, zegt Suzanne.

    Maar sporten is goed ervoor, toch !? En wie weet is de eventuele botontkalking daardoor al gestopt. Dat kan ik nu wel regelmatig gaan bijhouden.
    Eerst maar eens naar de huisarts, na de officiële uitslag. Misschien wat calcium slikken, D3 ( of nog meer in de zon)
    En dan over een jaar weer een Dexascan vragen !

    Liked by 1 persoon

   • Daar was ik al bang voor. Calcium, ook slecht voor het hart, dacht ik zo. Tenminste dat heb ik je al eerder zien zeggen toch ? Gewoon goed eten, kijken naar groenten met calcium, zoals kool.

    Was lachen, de verpleegkundige vroeg of ik margarine at. Nee echt niet! Dat is toch plastic ? Zei ik, ze keek op en bromde instemmend, ha.

    Liked by 1 persoon

 2. Mariet , wederom mijn petje af voor je zoektocht naar verbetering in gezondheid !
  Hopelijk ooit ? zonder de chemische zooi , je bent al zo ver op weg !!! Voorbeeld voor zovelen die er niet van willen weten en maar spuiten en pillen slikken omdat de dokter het zegt , zucht 😦

  Nu maar weer rust en genieten van de bloempjes en beestjes…… en dat verrekte Twitter net als ik links laten liggen 😉

  Like

  • Hoi Hans, daar ben ik blij om dat ik nú al een hele tijd, niet meer klakkeloos van alles aanneem, wat wordt voorgeschreven. Mijn eigen onderzoek en waarneming laat prevaleren, boven de algemene adviezen van behandelaars. Zoals in dit voorval maar weer blijkt, dat er niet zoiets is als ‘algemeen’ en iedereen over een kam scheren.
   Nu is het zo dat ik zelf om de metformine heb gevraagd, omdat ik er goede berichten over kreeg. Qua afvallen en dat het goed zou werken op de bloedsuiker.
   Het blijkt dat de bijwerkingen, in mijn geval, erger zijn dan de kwaal. Daarom voel ik me ook vrij om er mee te stoppen.

   Dat vond ik ook zo schrijnend aan die klachten over de metformine hierboven, dat mensen al jaren veel last hebben en toch maar braaf blijven doorslikken. Zo was ik vroeger ook. Ook herkenbaar is, dat wát je ook zegt tegen de behandelaars, je niet serieus wordt genomen.

   Dan zit er niets anders op dan jezelf serieus te gaan nemen 😉

   Twitter 😉 Ha,ha, als je niet oppast neemt het bezit van je ! Toen ik ermee begon ( 2009 ) ben ik een hele winter gekluisterd geweest … Dat gaat weer over 😀

   Like

 3. Mijn zomer stop gaat door, ik houd wel alles bij in mijn kleine boekje. Iedere dag 4 tot 5 keer BS prikken, wegen, eten opschrijven, insuline gebruik en de eventuele verrassingen.

  Vandaag: update gewicht.
  Mijn streefgewicht had ik nog niet helemaal bereikt, toen ik toch maar het streefgewicht met 10 kg verhoogd heb. Gewoon omdat het kan 😉
  Op 3 ons na, het al drie jaar staande streefgewicht bereikt. Nu kan ik gaan knabbelen aan de laatste 10 kg van mijn nieuwe streefgewicht. Feestje 😉

  Like

  • Christel, heb ik écht wel gedaan !
   Er zijn ook heel veel mensen, die er wel goed op reageren. Heel veel goede berichten daarover vernomen/gelezen. Maar ik hoor blijkbaar tot die categorie die er niet tegen kan. Ongeveer 22/24 jaar geleden werd metformine ook aan mij voorgeschreven, naast insuline. Had ik er ook flink last van en heb toen na 3 maanden een ander medicijn gekregen. Is al zo lang geleden dat ik niet meer weet wat.
   De gedachte was dat ik toen niet lang genoeg heb volgehouden, om de periode van aanpassing te doorstaan. Het gekke is dat ik in de tijd tussen de 4de en 5de maand veel minder last had. Pas de laatste 40 dagen werd het weer erger. Daarom was het ook zo lastig om de metformine de schuld te geven.

   Nu na bijna 6 maanden, weet ik het zeker. Niets voor mij 😉

   Like

  • Liamin, Wie weet, maar voorlopig niet. Eerst maar even de metf. eruit werken. En tot rust komen, de darmen en maag vooral. Mijn zomerstop afmaken. Voor ik weer aan een nieuw experiment begin.
   Mijn gewicht was vanmorgen ook weer bijna terug op het laagste punt ever 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s