Ready for fasting. IF, … again ……

Fasting-Joke

De zomerstop is over 😉 Ik heb er genoeg van, ha.

De volgende stap, met nieuw elan !!!  Vasten IF,  weer opnieuw. Gestructureerd, heel gestructureerd. Mijn besluit valt zo’n beetje samen met het begin van de ramadan, 18 juni. Toeval ?  of niet.
Volgens Jason Fung  in het eerste lesje over vasten, bestaat vasten al heel lang:”Fasting is one of the most ancient and widespread healing traditions in the world.
Hippocrates of Cos (c 460 – c370 BC) is widely considered the father of modern medicine”
En deze over de godsdiensten, vandaar mijn refereren aan de ramadan: “Fasting for spiritual purposes is widely practiced, and remains part of virtually every major religion in the world. Jesus Christ, Buddha and the prophet Muhammed all shared a common belief in the healing power of fasting”    Voor meer hierover de lessen 1 tot en met 9 ( tot nu toe) van Jason Fung lezen.

Dit zegt hij ook, Jason Fung:  “Wanneer vasten wordt vermeld, is er altijd dezelfde ‘eye rolling respons’. Hongersnood? Dat is het antwoord? Nee, Vasten is een compleet ander beest. Honger is de onvrijwillige afwezigheid van voedsel. Het is niet opzettelijk, noch gecontroleerd. Hongerende mensen hebben geen idee wanneer en waar hun volgende maaltijd zal komen. Vasten, aan de andere kant is het vrijwillig onthouden van voedsel voor geestelijke gezondheid, of andere redenen. Het is het verschil tussen zelfmoord en sterven van ouderdom. De twee termen mogen nooit worden verward met elkaar. Vasten kan worden gedaan voor een periode van tijd, van enkele uren tot maanden aan een stuk. In zekere zin, het vasten is een onderdeel van het dagelijks leven. De term ‘break fast’ is de maaltijd die breekt het vasten – wat dagelijks wordt gedaan”

Mijn plan is om op z’n minst 30 dagen (* of 40 😉  ) heel consequent een bijna 24 uur ‘fast’ te doen. Ontbijt koffie met kokosolie/boter/room. Eén volledige maaltijd per dag binnen 6 uur ná ontbijt.
Wel Paleo/LC: Eiwit: uit eieren, vlees, schelpdieren of vis, Vet: reuzel, kokosolie, boter, ganzenvet en veel verschillende groene groenten en kruiden en heel af en toe wat fruit uit eigen tuin. Wat noten ná. Daaromheen veel drinken, vooral water en thee, maar niets meer eten. Bij de maaltijd kortwerkende insuline spuiten en ’s avonds langwerkende insuline.
Het doel is, zo als altijd, om het insuline gebruik te verminderen en de lever en pancreas te ontvetten.
Als het niet genoeg oplevert én ik aan het vaste ritme gewend ben ga ik misschien ook af en toe, als een soort van ‘versneller’ een 36-uur ‘fast’ doen.

download (1)

Niks nieuws zul je misschien zeggen, dat doe je al zolang.  Dat klopt, maar na het debacle van de metformine, ben ik me er weer opnieuw bewust van geworden, dat ik mijn genezing wil zoeken in voeding en niet in medicatie. Medicatie is soms echt nodig, zonder insuline kan ik nog niet. Maar medicatie is ook verleidelijk, want het verdoezelt de symptomen. Toen de metformine nog redelijk goed werkte kon ik wat minder goed passen op wat/hoeveel ik at en vooral wanneer. Zonder de metformine moet ik weer heel consequent zijn, want anders gaat de bloedsuiker weer stijgen, moet ik weer meer insuline spuiten om goede bloedsuikers te houden ( en gaat het gewicht ook weer stijgen, verwacht ik zomaar )
Dat wil ik absoluut niet !  Dus kan ik dat alleen bereiken met nog een tandje bij te zetten. Dus bedankt Jason Fung, voor de nieuwe impuls.

Hippocrates

* De ramadan is 29 of maximaal 30 dagen, hangt samen met de maanstand. Jesus ging 40 dagen vasten in de woestijn.
Zoals zoveel van die godsdienstige gebruiken hebben ze volgens mij allemaal een gezondheid bevorderende achtergrond, zoals bedoeld door Hippocrates 😉

SAM_6067

15-6 3 gepocheerde eieren, sla, lenteuitje, 4 kleine tomaatjes, stukje geitenkaas, 9 schijfjes hongaarse salami , daar zit de minste toegevoegde suiker in, 0.1 per 100gr, scheut olijfolie.

SAM_6113

16-6 3 sardientjes, sla, rode biet, komkommer, olijven, olijfolie. geklopte slagroom en stukje meloen, na.

SAM_6116

17-6 speklapje, reuzel, ui, knoflook, tomatenpuree, zout, peper, kurkuma, broccoli, komkommer, avocado, olijfolie. Ook vandaag klein bakje geklopte slagroom met klein stukje meloen na. Lekker en voor het vet.

SAM_6118

18-6 speklapje gesneden, stukje geitenkaas, reuzel, kokosolie, ui, knoflook, broccoli, jalapeno, peper, zout, kurkuma, tomatenpuree, olijven, halve avocado, komkommer, olijfolie.

SAM_6122

19-6 2 haringen, sla, komkommer, tomaat, paprika, olijfolie, toetje kommetje geitenyoghurt, room, 4 aardbeien.

SAM_6127

20-6 6 schijfjes worst,roquefort, geitenkaas, tomaat, avocado, olijfolie, geitenyoghurt, room 4 aardbeien, koffielepel chocolademousse (kokosolie, bakbanaan, avocado, rauwe chocolade)

21-6 rapport   Hier staat het échte rapport ( als het goed is ? )

SAM_6129

22-6 Fast Breaking diner, kogelbiefstukje, reuzel, kokosolie, boter, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, broccoli, paprika, rode biet. Klein kommetje geitenyoghurt, room, 4 aardbeien, erna.

SAM_6138

23-6 sla, tomaat, komkommer, avocado, feta, olijfolie, pannenkoekje van kokosmeel, amandelmeel, kastanjemeel, 1 ei per pannenkoekje, gebakken in reuzel, kokosolie, boter. Geen toetje.

24-6-2015 15.12 uur

24-6 om 15.12 uur ± 1.5 tot 2 mmol/L op de ketose stick

24-6-2015 18.13 uur

24-6 om 18.13 uur ± 3 mmol/L op de ketose stick.  Niet helemaal 4, maar meer dan 1.5

SAM_6156

25-6 om 15:17 uur, na 49 uur vasten,  blijft de waarde rond de 3 mmol/L

SAM_6173

26-6 Fastbreak: 2 haringen, sla, halve avocado, tomaat, feta, pannenkoekje van amandel, kokos, en kastanjemeel, en ei, paar schijfjes hongaarse salami, olijfolie.

SAM_6181

29-6 Om 21.24 uur ketosestick, begint op te lopen, neigt naar paars. Dat betekent over de 3 mmol/L

SAM_6183

1-7, na 4 dagen vasten: speklapje, reuzel, kokosolie, ui, knoflook, cantharellen, sla, avocado, rode biet, olijfolie

SAM_6208

7-7 fastbreak, na 6 dagen vasten, 2 haringen, ui, knoflook, zoete aardappel, tomaat gebakken in reuzel, , sla, rode biet, komkommer, halve avocado, half wafeltje. Ik kreeg het niet helemaal op 😉

DSC_6281

8-7 2 gekookte eieren, zalm uit blik, sardientjes, paprika, komkommer, wasabisla, tomaat.

SAM_6220

Dit is de ketonenmeting van 18-7 22.30 uur . Geen twijfel mogelijk +++ Echt paars.  Tot nu toe zaten de ketonen tussen ++  en +++  in.

SAM_6235

20-7 om 21:51 uur +++, 8, 80                           Behoorlijk in ketose

SAM_6258

23-7 om 12 uur gemeten , de hoogste ever. Dat was na het infarct.

Advertenties

245 thoughts on “Ready for fasting. IF, … again ……

 1. Pingback: 2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar | Ketogeen... en... Wat ?

 2. Het gaat dag voor dag beter. De bloedsuiker is nog niet optimaal, vanmorgen FBG 6.5, maar door de dag gaat hij niet hoger dan 8.5/9. Wel kortwerkende insuline bijspuiten. Totaal met de langwerkende 37/38 EH.
  Ik hoop dat ik volgende week, ook door de werking van de AZM/RS minder kan gaan spuiten. Want dan ben ik weer 2 weken op AZM, en ik merk nu al de ‘goede’ werking in de vorm van mild ruikende winden 😉

  De crestor heeft veel minder bijwerkingen dan de simvastatine. Daar kreeg ik o.a. spontaan carpaal tunnel syndroom van. Verkrampingen aan alle vingers van beiden handen. En spierverkrampingen in de tussenribspieren en dijbeenspier, bij even een ´verkeerde´ beweging.

  Ook de pijn in de lies en uitstralend naar de buik door het via de liesslagader te dotteren, is eindelijk weg.
  Daar werd ik ongerust van en dus belde ik met de post infarct poli. Die zeiden dat dat vaak gebeurd, omdat via de lies meer complicaties kán opleveren. Na het dotteren moest een verpleegster 10 min. flink duwen met veel kracht om de slagader dicht te duwen. Pijnlijk en zwaar voor haar. Daarna een drukverband en 4 tot 5 uur plat blijven liggen. Want als de slagader onverhoopt open gaat wordt dat een flinke bloeding. Op de slagader staat veel druk in tegenstelling met de aders.
  Dat is ook de reden dat de dokters liever via de pols dotteren. Daar ontstaat ook een flinke blauwe plek, maar de kans op een slagaderlijke bloeding is kleiner en als het toch gebeurt, beter te behandelen. Bij de 2de dotter behandeling werd het wel weer geprobeerd, in de rechter pols, maar dat lukte niet meer om er goed in te komen. Vandaar de keuze voor de lies.

  Ook nog eens nagevraagd over de cholesterol: Direct bij de opname werd van alles gemeten en ook de cholesterol. ( ik krijg alle uitslagen ook op papier)

  Totale cholesterol 8.5 LDL 6.3 HDL 1.67 Triglyceriden 1.08 Dus flink verhoogd, de totale cholesterol. Maar HDL en Triglyceriden zijn verbeterd. LDL was 4.1 HDL was 1.57 en Tri 1.4 op 28-5 -2014, de laatste keer gemeten.
  De stress van het hartinfarct gooit alles omhoog, ook de bloedsuiker en de bloeddruk en die is inmiddels weer heel erg laag.
  Dus kijken hoe de cholesterol gaat worden in de toekomst, mét crestor en als alles weer tot rust is gekomen.

  Liked by 1 persoon

 3. Vandaag en het begon al gisteren voel ik me al een heel stuk beter. Sterker, minder moe en vrolijker. Waarom ?

  Dit schreef ik al aan Michael : “Ik denk, ik begin te wennen aan de medicatie, ik zie mijn angsten onder ogen, ik krijg mij bloedsuiker onder controle, en ben weer een klein beetje in ketose. Lichtste verkleuring, maar toch verkleuring, want die was er een hele week niet, terwijl ik ketogeen at.”

  Vanmorgen was mijn FBG 5.9 Dat is een stuk lager dan de afgelopen dagen. Dag ervoor 7.4 en daarvoor hoger.
  Ik ben ook weer begonnen met iedere dag een lepel AZM/RS te nemen. De laatste dagen voelen mijn darmen weer soepel.( ik had rare verstoppingen )

  Mijn energie komt terug, ik slaap weer als een roosje en lang.
  Zo blij 😀

  Liked by 3 people

  • fijn Mariet, iedere dag een beetje beter, en de crestor mag je best in de toekomst ook laten staan, zie de mooie resultaten van paleo-onderzoek!!!!!!!!!! Natuurlijk is het fijn om het weer eens even zwart-op-wit bevestigd te zien. Houd moed, he.

   Like

   • Dank je Cockey, ga ik doen, moed houden.
    Echt wel, in de toekomst weer van de crestor proberen af te komen.

    Mooi, de resultaten van dat onderzoek over de voordelen van Paleo, zeker voor het voorkomen en genezen van diabetes.
    Dat er nog velen zullen volgen 😀

    Like

 4. Ik was een paar dagen erg down. Vreselijk moe, overal pijnen. Ook mijn darmen van slag, bloedsuiker heel hoog. Zaterdag wakker geworden met een hartverkramping, waarvoor je ‘een onder de tong pilletje’ moet nemen. Dat hielp, maar maakt doodmoe.( Isosorbid ) Daar was ik wel voor gewaarschuwd en vooral in het begin zou dat kunnen gebeuren. De stents moeten vergroeien met het kransslagader weefsel.

  Gelukkig heb ik Zaterdag de simvastatine kunnen ruilen met crestor, rosuvastatine. Van de simvastatine kreeg ik spierpijnen, steeds erger, benen, armen en zelfs in de buikspieren en darmen. Ook kreeg ik weer carpaal tunnel syndroom spierverkrampingen in mijn handen. Had ik sinds het stoppen met cholesterolverlagers niet meer gehad.

  Dat alles is nu wel grotendeels over. Hoop ik.

  Maar het vertrouwen in mijn zelfgenezend vermogen is geschokt. Dat dringt langzaam tot mij door. Ik was zo goed bezig en dit hartinfarct is gewoon een dikke terugslag.

  Sport op laag pitje, afvallen niet meer belangrijk, diabetes weer door elkaar, weer meer insuline spuiten. Lijkt op terug naar af.
  Zo verdrietig !

  Maar vandaag voel ik me weer iets beter. Ook de FBG was weer wat lager 7.4
  Gisteren ook minder gegeten, dan de dagen ervoor.
  Na het ziekenhuis had ik opeens veel honger, een soort van overlevingshonger 😀 Ik kon de hele dag eten, wat ik ook deed. Nu zit ik weer in mijn oude ritme van minder per dag. Weinig koolhydraten, normaal eiwit en vet.

  Ik hoop dat het doorzet en ik gauw weer mijn zelfvertrouwen terugvind.

  Liked by 1 persoon

  • Wat ellendig Mariet ,
   Hoop dat je de kracht kan vinden om door te gaan , van jezelf natuurlijk want die heb je toch , die kracht ! En mensen om je heen en hier …..
   Ow , en Tijn wil het vast ook 😉
   Maar weer ,, Kop d’r veur ” , weet het , makkelijk gezegd……
   Sterkte.

   Liked by 1 persoon

  • Ha Mariet,

   deze verbeteringen zet door hoor, de terugslag komt van de cholesterolremmers, dat is een bekend verschijnsel, ik hoop voor je dat je van deze minder bijwerkingen ervaart. Niet de moed verliezen, we steken je gewoon met z’n allen “een hart onder de riem”, sterkte gewenst!!!!

   Liked by 1 persoon

  • Morgen Marietsebiel,

   Dat zal wel zijn dat je een paar dagen down bent, moest je superup zijn, dan kan er immers dit gebeuren… :

   Doet me denken aan de laatste keer dat ik uit het ziekenhuis ontslagen was, zo van yeah, we leven nog! “Strong Like An Ox”. Dat moeten we vieren zegt mijn vrouwtje: reisje geboekt, vliegensvlug weg, rugzakje aan, stap en wandel en boef pardaf: bijna bewusteloos… “Stupid Like An Ox?” … Of zoals de receptioniste van het hospital al zei (dus niet de artsen, niet de verplegers!): “de eerste maand een beetje rustig aan doen meneer: daarbinnen in je lichaam is het kompleet niet op orde alhoewel het er van buiten weer goed uitziet (zeker zo na alweer flink wat afgevallen, dankuwel ziekenhuiseten dat we niet eten dacht ik er al gelijk bij 🙂 ).”

   Er is dus ergens een “middenweg”: na het diepe dal van hartinfarct en de eerste top van “de stent werkt, u bent weer tip top de oude, zelfs nog topper want dat zal je wel onmiddellijk duidelijk voelen”.

   Zoals met alles in het leven (volgens Einstein en ik zie dat je die soms ook mentioned 🙂 ) : een golfbeweging die je rijdt.

   Zal wel zijn wanneer je je pillendoos ziet elke dag nu, pilletjes voor dit en dat, En pilletjes voor de nevenwerkingen van de dit en dat pilletjes te voorkomen….

   Heb je dat gezien: het woord VOORKOMEN! komt weer eens ter sprake bij Big Pharma. Jammer genoeg in de vorm van pilletjes… daar alleen al zou je depressief van worden 😦 En daar houdt het voor hun dan weer op en zit jij daar nu schoon.

   Maar je zit er nog Mariet, dus hoera, hoera, klap klap!

   Tuurlijk is er een deuk in je zelfvertrouwen, maar dat hangt er maar vanaf hoe je de duiding maakt van het hartinfarct. In de krant lees je supergezonde mensen die plots een hartinfarct krijgen, en niemand die dat duidt. Wegens we weten gewoon de oorzaak niet? We zien wel dat het een welvaartsziekte is, maar bij die supergezonde mens gaat dat welvaartsziekte verhaal niet op, so how? Dunno 🙂 Ben je daar wel zeker van, vraagt de Thaise monnik?

   Ikzelf ben ben van de “agv insuline verstopte goot duiding”: de goot vertoppen duurt jaaaaren en plots bij een heftig onweer is er duidelijk teveel regen voor de dichtgeslibte goot. De goot verstoppen als gevolg van insuline, is iets waar mijn buikgevoel me op wijst. Zeker toen ik mijn cholesterolsite begon en er vooral diabetes mensen reageerden in plaats van hoge LDL mensen … En wanneer ik die diabeten toenertijd begrijp, moesten zij statines nemen … blablabla doktersvoorschrijft … duiding Stef: om de nevenwerking van de insuline te verdoezelen: zijnde te hoge LDL.

   Met bovenstaande duiding werken wil dus zeggen dat jou zelfgenezend vermogen nog steeds daar is, maar het wordt wel tegengewerkt door de medicijnenwinkel. Nu met je stent met extra pilletjes, dus “ze” hebben hun tegenwerking even opgeschroefd. Net nu jij het rustig aan moet doen: duidelijk een trippele pletwals die over je heen gaat. Maar je bent er nog 🙂

   Om maar te zwijgen van al die nevenwerkingen van die medicijnen: dat haxelt gewoon in je al moeilijk te balanceren insulineverhaal. Zie vooral de maag en darm nevenwerkingen (zelfs dat domme aspirientje, dom omdat het in de natuurlijke verpakking – waarvan de meeste bekende de wilg is – je maag met rust laat). Kwestie dat alles wat je spijsvertering overhoop zet, je ganse gemoed overhoop zet. Zeggen ze er natuurlijk ook niet bij in het ziekenhuis 🙂

   En dat onder de tong pilletje: heb dat me schoonbroer eens zien nemen, het klinkt inderdaad leuker dan wat het doet. Serieus paardemiddel .

   In het kort de Wisdom van de Ox (dat zijn de in de landbouw werkende waterbuffalo’s alhier) : even rustig aan ter plaatse gaan staan, wat herkauwen, vooral niet liggen lopen en van zodra dat achter de rug is, zullen we weer een zware last van hier naar daar verplaatsen, iets wat de boer niet kan maar de Ox wel 🙂

   Ik zou zeggen: een nieuw draadje beginnen 🙂

   P.S. Je hebt een kat Mariet, dus deze zal je zeker herkennen 🙂 Wat doet een kat als ze flink wat gewond is na het vechten met de kat van de buren, of een kat die even ziek is?

   Inderdaad, trekt zich even terug in een hoekje en is verdacht stil en wacht, zodat zijn/haar zelfgenezend vermogen zal focussen om zo snel mogelijk weer de oude speelvogel te zijn 🙂

   Liked by 1 persoon

   • Herkenbaar Stef 😉 Had ik ook de eerste dagen. Zo goed voelen, na het dotteren en de stents. Weer ruimte in de borstkas, beseffen dat het al een tijdje minder was.
    Maar dan gaan de medicijnen en hun bijwerkingen aan de slag. Dat duurt voor je lichaam daar weer gewend aan is.
    Gelukkig voelt het vandaag weer beter, Ik ben nu 2 weken verder.
    Ik hoop dat het zo verder gaat, dan ben ik snel weer de oude vechtersbaas 😉

    Maar er klopt iets niet in de medische wereld. Dat besef ik nu aan den lijve : ER IS NIEMAND DIE HET OVERZICHT HEEFT.

    Voorbeeld: ik heb al jaren ( 7 of 8 ?) vocht in de benen en waarschijnlijk daardoor pijn in de enkels. Verwezen door de huisarts naar de revalidatieafdeling. Die schrijven mij elastische kousen voor en orthopedische schoenen. Helpt een beetje, maar wordt pas echt wat minder door sporten. In 4 jaar tijd 3 cm dunnere benen.
    De laatste tijd had ik weer last van mijn enkelgewrichten en de benen waren niet meer dunnere geworden, zei de kousenmeetmevrouw, begin juli.

    Nu, na het infarct heb ik, vanwege te veel vocht, in de longen, om het hart te ontlasten, 2 plastabletten voorgeschreven gekregen.
    1 plastablet om de dag nemen, is heel sterk !
    Het vocht in mijn hele lichaam wordt razendsnel afgevoerd. Dus ook in mijn benen. Na de eerste tabletten werden mijn benen zó dun, dat de huid ging rimpelen. Ze zijn nu gewend en rimpelen niet meer, maar zijn dun en blijven dun. En de pijn in de enkels ? verdwenen, als sneeuw voor de zon. Een wonder !

    Conclusie: Ik heb dus al jaren een slecht werkend hart: De hartdokter had het over een slechte pompfunctie.

    Nu ben ik dus bij drie specialisten onder behandeling. Ieder voor zich en God voor ons allen 🙂

    Iedereen doet aan symptoombehandeling, zonder met elkaar af te stemmen. Dat is toch waanzinnig !?

    Liked by 1 persoon

  • Je hebt nu een zure appel en een bittere pil, maar houd vol. Het gaat weer beter worden. Of je nu braaf alle conventionele richtlijnen volgt of een verstandige mix tussen conventionele en evolutionaire richtlijnen, de meeste mensen zullen zich na verloop van tijd weer beter voelen. Jij dus ook.
   Sterkte en succes.

   Liked by 1 persoon

   • Een wonder inderdaad 🙂

    It’s strictly business, nothing personal.
    Dus hoef je ook geen allesomvattend persoonlijk approach te volgen wegens:
    it’s strictly business, nothing personal.

    Wetende dat er ook wel dokters zijn die er persoonlijk voor gaan zitten en
    serieus met je meedenken naar oorzaken ipv symptoombehandeling,
    maar niet echt veel zulke wonderbaarlijke vakmensen:
    de mijne woont 10.000 mijlen ver van hier 🙂

    Liked by 1 persoon

  • Dacht al wat is het hier stil. Gelukkig zag ik op FB nog wat voorbij komen….
   Fijn te lezen dat het iets beter gaat! En schrik maar niet als er nog wat dipjes komen, zolang de gemiddelde lijn maar omhoog is….

   Vlaggetje ….. toeter…. vlaggetje …. toeter…..

   @ Stef; wat een leuke analyses maak jij! 😉

   Liked by 1 persoon

  • Bedankt Michael voor de link. Alleen begrijp ik niet echt wat de inhoud betekent. Een paar keer gelezen, vertaald en weer terug. Pdf gelezen.
   Jij hebt blijkbaar wel een idee ? anders had je hem niet geplaatst, denk ik ? Graag een beetje uitleg 😉

   Like

   • Excusses, het was niet mijn bedoeling dat je er een studie van ging maken! Persoonlijk besteed ik mijn tijd liever in de tuin, of met een goed boek, of in het cafe (lol). De gedactengang was deze: In de optiek van sommige lchf/paleo types zou ketose moeten ‘beschermen’ tegen een infarct. Bijv. een quote van MM: “Mijn voorspelling: in ketose is het optreden van cardiale ischemie veel onwaarschijnlijker, zo niet onmogelijk.” Gelijksoortige speculatie heb ik ook wel gelezen op Hyperlipid. Ik heb me er nooit zo in verdiept, maar het lijkt me wel logisch.
    Maar waarom dan een infarct?
    Welnu, dit artikel beaamt deze gedachte, nl. dat ketose gunstig/beschermend zou zijn (cf. eind pagina 5/begin pagina 6). Maar toen viel me dit op (verderop pagina 6): “[…] ketogenic diets can cause biochemical disturbances and cardiac dysfunction in certain vulnerable patients, possibly due to latent defects in ketone body metabolism […] In one patient presented with cardiovascular complications, the serum level of β-OHB of 11.7mmol/L was detected on admission to the hospital.”
    Terwijl ketosis meestal gunstig is, ook in de studie waarnaar dit geval refereert, soms is het kennelijk ongunstig, of in ieder geval niet beschermend – het ligt eraan hoe je het interpreteert. In mijn optiek zijn “latent defects in ketone body metabolism” natuurlijk altijd een mogelijkheid. Zoals Feinman stelt in zijn boek (p. 99): “metabolism does not run on mass action, (the chemical principle that the amount of a compound will drive its chemical reactivity) but rather hormones and enzymes.” Dus wanneer een bepaald enzym ontbreekt kan de stofwisseling in de soep lopen. Zelfs al zou dit het geval zijn, dan nog is ketose natuurlijk niet noodzakelijk slecht, maar in ieder geval niet beschermend. Er valt niet zo veel over te zeggen vanwege de onduidelijkheid die er, het artikel lezende, kennelijk bestaat.
    Het was enkel mijn bedoeling aan te duiden dat je dus niet de enige bent die alles goed doet, en dan desondanks toch in de problemen raakt. Ik leef met je mee. Het is een enorme domper en zou mijn zelfvertrouwen behoorlijk aantasten.

    Like

   • Ha Michael, blij met je uitleg. Die geeft precies weer langs welke lijn ook mijn gedachten gaan. Hoe kan dat gebeuren ? Juist nu ik zo goed eet, leef, sport, enz.
    En inderdaad die hele hoge ketose, die ik vlak vóór het infarct had, was dat van invloed of niet ? ( ik probeerde dat te bespreken met de hartdokter, maar wat is dat ketose )

    Want ik heb natuurlijk vergaand geëxperimenteerd de laatste jaren. Ben ik te ver gegaan of heeft dat er niets mee te maken. En is het zelfs zo dat die interventies mijn hartfalen hebben uitgesteld.

    Je hebt gelijk, al die gedachten en de onzekerheid hierover tasten het zelfvertrouwen aan.
    Vandaag en het begon al gisteren voel ik me al een heel stuk beter. Sterker, minder moe en vrolijker.
    Ik denk, ik begin te wennen aan de medicatie, ik zie mijn angsten onder ogen, ik krijg mij bloedsuiker onder controle, en ben weer een klein beetje in ketose. Lichtste verkleuring, maar toch verkleuring, want die was er een hele week niet, terwijl ik ketogeen at.

    Zoals ik gisteren al schreef aan Stef, denk ik dat mijn hartfalen er al lang zit. ( over het vocht in de benen dat nu verdwijnt en de chronische ontsteking, die er onder zit blootlegt en die ik met de dag minder zie worden )

    De tijd zal het leren, maar wie weet is deze fase wel een onderdeel van het genezingsproces i.p.v. een terugval.
    Hoop doet leven 😀

    Liked by 1 persoon

 5. 6-8
  8 uur FBG 4.7
  11 uur AZM
  13 uur BS 8.5 Rapid 3 EH
  Onderweg naar de poli, bus stress
  16 uur BS 5.6 :
  Weer thuis: eten 2 ei, tomaat, stukje wafel, stukje kaas
  18 uur BS 7.7
  21 uur BS 7.8 Lantus 30 EH

  7-8
  9 uur BS 7.2
  Gewicht gelijk.

  Met het openbaar vervoer naar post-infarct-poli. OV pffff: ellende, Dankzij hulp van een vriend, toch op tijd gekomen.
  Ná een infarct mag je 4 weken niet autorijden.
  Gelukkig de vervolg afspraken buiten die periode kunnen maken.
  Er wordt vertelt: wat er is gebeurd, waarom, welke tabletten, over revalidatie, bloeddruk gemeten en dat ik 20 augustus weer mag autorijden.
  De dokter komt ook even langs om wat vragen toe te lichten over de lage bloeddruk. Vindt hij niet erg, alleen als ik er veel last van krijg, zoals duizelingen, dan de medicatie verminderen, maar nu juist goed voor het herstel en de inkapseling/vast gaan zitten van de stents. En een nieuw recept uit te schrijven voor de statines. Nu crestor 10 mg. Kijken hoe ik die ervaar.
  Over de Ticagrelor/Brilique 90 mg, die ik 2 x per dag moet slikken, een bloedverdunner. Deze móet ik voor een jaar slikken, ook om de stents voor dichtslibben te beschermen. Na een jaar houdt het met deze pil op, omdat de werking dan geen effect meer heeft. Ascal/acetylsalicylzuur/aspirine 5 mg, ook een bloedverdunner moet ik mijn hele leven slikken, zegt hij.
  We zullen het zien 😉

  Liked by 1 persoon

  • Mody, zou ik toch een Mody zijn ! ? Nu naar aanleiding van het infarct met mijn broer gebeld. Wij kwamen ook op Mody. Hij heeft daar met zijn internist over gesproken. En dat ook o.a. naar aanleiding van de metformine. We kwamen erop omdat ik zei, die druk op het borstbeen, kortademigheid begon, nadat ik paar maanden met de metformine begonnen was. Om die reden en nog anderen had mijn broer gesproken met zijn internist over DNA onderzoek op Mody.
   Mody heeft veel meer te maken met erfelijkheid. Dan zijn er ook nog 7 verschillende vormen van Mody.( uitzoeken welke )
   Aangezien mijn broers en zussen allemaal redelijk jong ( 45/46 jaar ) de diagnose DM2 kregen, mijn vader en zijn moeder ook
   ( mijn oma, dus, zij stierf met 56 jaar, mijn vader was toen geloof ik 18 jaar, hij is van 1908, dus in 1926 )
   Mijn broer heeft toen ook zijn eerste hartinfarct gehad, met 46 jaar. Hij vooral en wij allemaal hadden een normaal gewicht voor de diabetes. Drie van ons hadden wat meer aanleg om vet op te slaan, maar goed in de hand te houden. Twee waren eerder te dun. Die kregen het eerst hartproblemen.
   Ik werd begin 1989 gediagnosticeerd en achteraf had ik al in 1988 verschijnselen, dus met 45 jaar. Toen was er niets bekend over Mody, ik heb in het begin ook metformine moeten nemen, maar werd ik daar kotsmisselijk van en mocht stoppen ná 3 mnd, als ik me goed herinner.

   “Een patiënt met MODY kan niet worden behandeld met metformine tabletten, die vaak bij patiënten met type 2 diabetes worden gebruikt” Waarom staat er niet bij, dus verder zoeken.

   Het DNA onderzoek is heel duur en mijn broers arts wil er niet aan. De schlemiel zei; “Als een van je broer/zussen positief is bevonden, wil ik het wel doen” Nu vraag ik je, hij denkt dat hij slim is 😦

   Hier meer over Mody ! Ik zoek door.

   Liked by 1 persoon

   • Het feit dat jullie allemaal rhesus babies waren speelt dus geen enkele rol? Het feit alleen dat jullie allemaal diabetes gekregen hebben, allemaal hart kwalen ontwikkelden, is niet genoeg. Hoeveel bewijzen moet je verzamelen om het DNA onderzoek re rechtvaardigen? Ach, dat komt er van als je je maar met een factor bezighoudt en nergens een verband zoekt/ziet.

    Er is wel uitgebreid onderzoek gedaan naar babies geboren tijdens de hongerwinter van 44-45 en wat de gevolgen waren op lange termijn. De rhesus babie behandeld en klaar is kees. Dan geen onderzoek doen op hoe het de baby vergaat op lange termijn..

    Liked by 2 people

   • Tja, Jo, dat klopt. Ze kijken alleen naar hun eigen vakgebied. De diabetes dokter dus niet naar het hart en de hart dokter niet naar de diabetes. Geen enkele vraag hierover. De hartdokter had mij de eerste keer gedotterd en 1 stent geplaatst. De 2de werd door een vrouwelijke collega gedaan. ( aardiger en meer communicatie, dat wel )
    Zover ik het kan beoordelen, was hij heel kundig. Maar ze lijken meer op mecaniciens, reparateurs, heel waardevol. Maar de mens, ach 😉
    Ik vertelde de verpleegster dat ik 40 kg was afgevallen, de laatste 3.5 jaar en zij zei, goed zo.
    De dokter zei toen ik dat ook aan hem vertelde, later, wat badinerend, maar er kan nog wat meer af. Weet ik ook wel, ik ben nog niet zo slank als mijn dochter ! Maar bijna wel 😀
    Erg ondersteunend 😦 Wat een l*l !

    Liked by 2 people

   • Zou kunnen. Ik heb in het verleden meerdere malen gevraagd of MODY en LADA waren uitgesloten. Maar dat hoeft weer niks met het risico op hartinfarct te maken te hebben. De positieve familiegeschiedenis heel duidelijk wel. Er zijn allerlei ‘verklaringen’ mogelijk, maar je zult er niet achterkomen, vrees ik. Zelf vermoed ik dat je leefstijl de infarcten heeft uitgesteld, maar weten kun je het niet.

    Like

   • Melchior, nooit onderzocht. Maar Mody diagnosticeren is pas een paar jaar via DNA onderzoek mogelijk. Nu is er een kind, ± 15 jaar, van het kind van mijn oudste broer ( achternichtje ? ) met hoge koorts opgenomen geweest in Leiden ( Hanno Pijl, ha ) Bloedsuiker veel te hoog, wel weer gezakt, maar wordt nu op Mody onderzocht.

    Dat denk ik ook dat ik er nooit achter kom, wat het hartinfarct heeft getriggerd. Maar je hebt gelijk, ik ben 72 jaar, mijn broer was 46.

    Ik zei tegen de hartdokter, over het afvallen, dat er veel vet terug in mijn bloedstroom kwam ( cholesterol, 5.5 HDL 1.7-was 1.5 de laatste keer- en tri weet ik niet meer, van de week weer met de verpleegster bellen en opschrijven )
    Nee dat kon niet, lichaam kan dat goed verwerken zei hij. Maar ik had wel super hoge ketonen , op dat moment !?
    Wie zal het zeggen.
    Nu achteraf waren er al een paar maanden vage aanwijzingen van hartfalen, maar zo onduidelijk dat het niet te herkennen was.

    Nu ga ik wel iets voorzichtiger doen met vasten. Het gekke is dat ik nu meer afval, dan tijdens het vasten. Net alsof er een knop is omgedraaid.
    Er valt nog veel te studeren, zeker als je van de gebaande paden gaat treden … En binnen de gebaande paden is ook geen garantie, dus.
    Wie weet waar Willem Wouter woont. Willem Wouter woont wijdt weg. Wie weet wat … etc. 🙂

    Liked by 1 persoon

   • Mariet, je achternichte is dan de 5e generatie die diabetes (T2?) op jonge leeftijd gekregen heeft. Als dat geen reden is om DNA onderzoek te doen bij de hele familie weet ik het niet meer!!!!
    Je grootmoeder, je vader, jullie 3e generatie, hebben je neven en nichten dezelfde problemen?, en nu je achternichtje 5e generatie. Hopelijk brengt het uitslag, zodat jullie allemaal mee kunnen gaan en dat Leijden jullie ook zullen gaan testen.

    Like

   • Klopt Jo, zover we weten is zij de 5de generatie. Misschien heeft ze DM1 of Mody.
    Vóór de tijd dat mijn oma diabetes had, werd diabetes vaak de tering genoemd, toen ze nog niet wisten wat diabetes veroorzaakte. Want onbehandelde diabetes, daar teer je van uit !

    De 4de generatie, die van de generatie van mijn dochter is redelijk rustig, maar sommige aanwijzingen zijn wel te zien. Een nicht heeft bariatrische chirurgie gehad, 2 jaar geleden. Maar verder weet ik er niets van. Mijn dochter laat het regelmatig nakijken.

    Wij wachten de uitslag af. Maar of het nog zin heeft voor ons om het te weten ? Mijn broer wil het wel. Hij zit o.a. al heel lang op metfomine en als wij Mody zijn, heeft dat geen zin, kan hij daarmee stoppen en heeft dan ook geen bijwerkingen meer.

    Liked by 1 persoon

   • Dat kun je wel zeggen:

    Nu ga ik wel iets voorzichtiger doen met vasten. Het gekke is dat ik nu meer afval, dan tijdens het vasten. Net alsof er een knop is omgedraaid.

    Oefeningetje ‘hormese’?

    Zie het trouwens zelf ook. Ben niet zo fanatiek als jij, maar was wat aangekomen omdat m’n man ‘vetgemest moest worden’. Wat vaker eten, af en toe een ijsje/wijntje extra enz.
    Weken IF5; niets. Nu weekje wel ontbeten met zuurkool en iets van vlees (-restjes of -waar) …. 2kg eraf. Denk dat ik m’n darmen beetje in de war gegooid had.

    Liked by 1 persoon

  • Mijn vader is als baby bijna overladen aan ondervoeding doordat zijn tweeling broer eerder wakker werd en aan de borst gezet. Zijn lichaampje heeft een enorme knauw gehad. Hij was 52 toen hij aan een hartinfarct (ik geloof de eerste) overleed. Hij had wel voortekenen gehad dat er iets niet goed zat, maar ik weet niet wat.

   Met jouw interventies van de afgelopen maanden, eerst de 500 calorieën, 1 maaltijd per dag, en later hele dagen vasten, de laatste bijna 14 dagen niet eten, ben jij zwaar ondervoed geraakt, hebt je in feite “honger” geleden. Met jullie voorgeschiedenis voor ogen ben jij vatbaarder voor hartinfarcten, en is vermoedelijk de trigger geweest voor jouw hartinfarct. Vasten lijkt mij in jouw specifieke geval niet goed.

   Met diabetes kun je leven, ook met licht verhoogde bloedsuikers. Als ik in jouw schoenen zou staan, zou mijn focus gericht zijn op mijn hart, zou ik mijn hart vertroetelen bij de vleet, het alles geven wat zijn hartje begeert, zorgen dat hij niets tekort komt. Het lijkt mij niet goed wanneer mijn hart “honger” lijdt.

   Het is heel belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Je hebt eiwitten nodig om spieren te herstellen na sporten. Bij te weinig eiwitten kunnen je spieren niet goed herstellen of iedere keer een beetje minder herstellen hoe lager de hoeveelheid is die je binnenkrijgt. En je hart is ook een spier die je in tip top conditie wil houden, niet waar.

   Nou las ik op het internet: Eiwitten zijn nodig voor de opbouw en het herstel van weefsel. De afbraak en aanmaak van weefsel gaan altijd door. Eiwitten worden gebruikt om afgestorven cellen te vervangen en om ‘reparaties’ te verrichten: ze zorgen ervoor dat wondjes of blessures genezen én maken dat de haarscheurtjes die tijdens het sporten in onze spiercellen ontstaan herstellen.

   Het lijkt mij niet zinnig wanneer de haarscheurtjes in de cellen van de hart spier slecht herstellen door te weinig eiwit te consumeren. Geen wonder dat mijn orthomoleculaire therapeut mijn eiwit inname op 86 gram gezet (uitgaande van mijn gewicht van 72 kg). In 100 gram vlees of vis zit 20 gram eiwit, dus kan ik onmogelijk die hoeveelheid halen zonder een eiwit shake erbij te nemen. Toen ik nog zuivel at, kwam ik aardig in de richting: een liter melk per dag 25 gram, en 100 gram kaas 35 gram. Dus toen ik stopte met zuivel wegens lactose intolerantie kelderde mijn inname van eiwitten enorm. Wat zijn voor mij de consequenties op langere termijn?

   Dus, Mariet, wat overwegingen om in je zoektocht mee te nemen. Hopelijk heb je er wat aan. Het is zeker leerzaam voor mezelf geweest.

   Like

   • Jo als dat zou kloppen, dan zou ik minder spier hebben nu, dan jaren geleden. Want je denkt toch niet, dat het lichaam alle spierweefsel intact houdt en alleen de hartspier afbouwt, bij tekort aan eiwit. Eerder omgekeerd, zou ik denken. De hartspier als laatste.

    Op 26-5-2014 had ik een percentage van 21.9 spier. Op 4-8-2015 was mijn spierpercentage 32. Dus flink omhoog gegaan.

    Vet % van 49.4 naar 31 % Dus ik denk dat jouw redenering in dit geval niet opgaat.

    Het is eerder zo, dat mijn nog altijd te hoge insuline niveaus de trigger zijn en waren voor mijn hartfalen.

    Dr. Joseph R.Kraft ( via Ivor Cummins )
    en hier.

    Like

   • Hoge insuline dosis slecht voor je hart, lage insuline dosis slecht voor je bloedsuikers. Dan heb je een duivels dilemma lijkt mij: insuline verlagen voor je hart, of insuline verhogen om je bloodsuikers weer omlaag te krijgen.

    Like

 6. 5-8
  7.30 uur FBG 5.6
  11 uur AZM
  12.30 uur BS 7.3
  13 uur Rapid 3 EH en eten : 2 haringen en sla+olijfolie, stukje oude kaas, yoghurt+room, lepeltje zelfgemaakte jam (zuur)
  18 uur BS 7.8
  21 uur BS 8.7 Lantus 30 EH

  6-8
  8 uur FBG 4.7 ( dat is heel goed, ben ik echt blij mee )
  Gewicht weer bijna 1 kg naar beneden.

  Vandaag op controle in het ziekenhuis: post-infarct-poli.
  Evaluatie en verdere instructies.

  Een heleboel voorbereiding om goed beslagen ten ijs te komen o.a. de bloeddruk meten en info opzoeken over de cholesterol pillen, ervaringsdeskundigen raadplegen 😉
  Iedere dag 2 keer bloeddruk gemeten, bij opstaan en rond 18/19 uur.
  Vanmorgen was hij Sys 96 Dia 52 Pulse 71. Dat is vrij laag dus, hij mag ook niet weer te laag worden.
  Ik krijg een bloeddrukverlager, perindopril 4 mg, ik denk dat standaard wordt gegeven, Maar ook was de bloeddruk flink hoog ná het infarct. Net zoals de bloedsuiker. Wel logisch na zo’n aanslag.

  Verder ben ik nog altijd aan het studeren, beredeneren en bespreken over alles wat de laatste weken gebeurd is. Waarom, en wat was de trigger ? Verdachten ? De metformine en de lange fast, of juist niet ! Als ik er uit ben laat ik het weten 😉

  Liked by 2 people

 7. Vandaag 5-8 heb ik ( eindelijk ) een goede FBG van 5.6

  Gisteren 4-8
  8 uur FBG 9.4 Rapid 3 EH
  11 uur een eetlepel AZM/RS ben ik nu weer mee begonnen sinds 3 dagen. ´Oude´ door mij beproefde methode om de darmen weer te voeden en in evenwicht te brengen. Raar ongewoon koolhydraten eten en al die vreemde medicatie zouden de darmflora wel weer eens aardig door de war hebben kunnen maken.
  13 uur BS 9.9 Rapid 5 EH en eten, maar heel weinig: 1 gekookt ei en een halve avocado, beetje citroensap en scheutje olijfolie
  18 uur BS 6.7 klein stukje oude kaas ± 30 gr. 6 schijfjes hongaarse salami, omdat de tabletten niet lekker vallen op een lege maag
  21 uur BS 7.8 Lantus 29 EH

  Vandaag 5-8
  7.30 uur FBG 5.6 Pfff.

  Hopelijk zet dit door, zodat ik weer minder insuline hoef te spuiten. Want hoeveel ik ook spuit/spoot de bloedsuiker gaat er niet van naar beneden. Dat is wel heel duidelijk.
  Dit zegt Dr. Malcom Kendrick in zijn laatste post over Professor Roger Unger.
  De glucagon ! speelt de hoofdrol. Daar raak ik steeds meer van overtuigd, Die erkenning staat nog altijd in de kinderschoenen. Want hoewel er steeds meer aandacht voor komt, wil dat nog niet zeggen dat men weet hoe het te veranderen.
  De enige weg die ik zie tot nu toe, is via lever en pancreasontvetting, in de hoop dat de eigen insulineproductie weer opgang komt en die dus weer terug in staat is om de glucagon te stoppen, bijtijds.

  Als dat niet lukt is het wachten op medicatie, maar dat gaat nog een lange tijd duren. Dus graag via de voeding, Als het even kan.
  Help me hopen 😀

  Liked by 1 persoon

  • Wow, mooie bloedsuiker, Mariet. en ja, hoe het komt?? Omdat het lichaam ook minder stress te verwerken krijgt nu, meer ontspanning??
   Ben ook benieuwd naar je ketonen!
   Ik eet inmiddels braaf op de nuchtere maag een rauwe wortel, Jo, het zou ook detoxeren. Wortels en lever ( ontvetting?) hebben van oudsher een goede relatie, en het smaakt me prima.

   Liked by 1 persoon

 8. Nu weer terug naar de diabetes, want die is voor mijn doen gigantisch ontregeld.
  Vanmorgen FBG van 9.3 Maar wel weer afgevallen, 1.2 kg sinds gisteren. Dus het laagste gewicht ever. Weigth LossTicker weer aangepast. Lost 38.6 kg. 7.3 kg to go.

  Gisteren door de dag op 3-8
  7 uur FBG 7.4
  8 uur BS 11.4 Rapid 3 EH
  13 uur BS 8.3 Rapid 5 EH en eten
  18 uur BS 10.3 Rapid 3 EH
  21 uur BS 10.7 Lantus 28 EH

  Sinds ik uit het ziekenhuis ontslagen ben, heb ik mijn eetpatroon weer op mijn ‘oude’ ritme van één maaltijd per dag gebracht. LCHF, veel verse groenten, vlees, vis, eieren, vet. Zo genoten van mijn heerlijke eten. Zalm, kip, stoofvlees, eieren, alles vers gemaakt.

  Wat een rotzooi eten andere mensen en dat vinden ze heel gewoon. Tenminste aan de reactie’s van mijn medepatienten te zien. Ze smullen ervan, niet te geloven. Bij het ontbijt nam ik 1 keer 1/2 snee brood, omdat er niks anders was. Ik spuwde het bijna uit, smaakte naar karton. Gelukkig ontdekte ik dat ze ook sesamkrackers van bolletje hadden, iets wat beter te pruimen, een per dag. Aan de hoeveelheid eten kan het echt niet liggen, dat mijn bloedsuiker zo hoog was. Warm eten, nam ik alleen vlees, vis, zo neutraal mogelijk, want soms gepaneerd en gekookte groenten en 1 salade, zonder dressing. Natuurlijk geen zetmeelproduct ( aardappel, rijst, pasta, ect.) Totale verwondering bij de verpleging en medepatienten. Maar ze raakte gewend, Ze dachten gewoon dat ik een beetje gek was 😀

  Ik denk dat vooral al die tabletten én de stress mijn IR behoorlijk ontregeld.
  Dat moet weer anders.
  Dus ga ik heel voorzichtig terug naar Jason Fung. Met vasten. Nu wel niet meer zolang achterelkaar, maar beginnen met 24 uur en dat dan om de andere dag.
  De laatste paar dagen weer eens de ketonen gemeten, ze zijn er weer, maar met een heel lichte verkleuring.

  Liked by 1 persoon

  • Ja dat eten vond ik ook vreselijk toen ik vorig jaar 2x voor nieuwe knieen in ziekenhuis lag. Dat ik ontbijt uitstelde tot 10 of 11 uur was al vreemd. Brood ook niet te eten en beleg nauwelijks beschikbaar wel veel zoet!!!!!!!!!. eng dun plakje ham en kaas kreeg ik, maar alleen als ik ook brood erbij nam, en dat werd ook weer weggegooid toen ik dat liet liggen. Fruit hebben ze kennelijk ook nog nooit van gehoord.
   Diner was echte vreselijk, behangplaksel met wat sliertjes die lof zouden moeten zijn en een blindevink die zo compact en zout was, brrrr.
   Er was 1x omelette en dat ik alleen die opat en de spinasieblub liet leggen was ook natuurlijk erg raar, niet dat dat lekker was maar ik moest toch wat. De kip in kerrie saus kon ik kwijt bij buurvrouw die het heerlijk vond, ik heb maar een eat natural in winkeltjes gehaald, dat was echt het enige wat ik kon vinden dat enigssinds in de goede richting kwam.

   Liked by 2 people

   • Ha Lot, totaal herkenbaar. Dat vroeg ik ook: Verpakte ham, 2 plakken en verpakte kaas, 1 plak, 2 kuipjes échte boter ( geen becel ? ) op 1 cracker (alles op 1 cracker ? Ja alles op 1 cracker) Het mocht wel, maar een beetje idioot, he 😉

    Volgens mij zou een gewone MCDonald bijna nog beter zijn ( without the bun, die kan je dan weggooien )
    Donderdag moet ik op controle naar de post infarct poli. Voor de nazorg. Dan krijg ik ook leefstijladviezen met o.a. voedingsadviezen. Ik ben benieuwd !

    Liked by 1 persoon

 9. Vandaag over geluk. Ik ben een geluksvogel.

  Nu 5 dagen weer thuis, uit het ziekenhuis. Vroeg wakker en opgestaan om de zon te zien opkomen. Dat doet hij recht boven de ven, achter het huis. Vandaag wordt een warme dag en in de ochtend is het nog koel.
  De laatste dagen had ik duidelijke dromen, tenminste, dromen die ik me nog herinnerde bij het wakker worden. Vannacht over het ziekenhuis, met zo’n drukbelletje in je bed: “Als er wat is bellen en dan komen we” Honderd keer gehoord daar. Er kwam een soort van trol de kamer op en die stortte zich bovenop me en begon te duwen en knijpen. Ik zocht, een beetje in paniek, het belletje en drukte heftig.Verpleegster kwam en begon een onduidelijke discussie met de trol over het waarom. Ik luisterde niet meer en het enige wat ik wou dat het zo gauw mogelijk afgelopen zou zijn 😉
  Ik snap hem wel, na 7 dagen, je helemaal overgeven aan de behandeling en alles over je heen laten komen, de angstig makende druk van de procedures, zinvol of niet, gewoon doen. Zoals het grijpen van de verpleging tussen je borsten, naar een losgeschoten knijpertje van een van de plakkertjes, die er zitten om via een kastje om je nek hangend, signalen door te sturen naar de verpleegbalie om bij te houden wat je hart (nog) doet. Heel gewoon hoor in het ziekenhuis.
  Die dromen verwerken dat en ze zorgen dat je weer ‘normaal’ wordt.
  Dus vandaag lag ik, na de droom, nog wat na te soezen en bedacht me dat ik voor het geluk geboren ben. Al zo vaak door het oog van de naald gekropen, al zo vaak dingen op mijn pad gevonden, die ik nét nodig had. Met een goede intuïtie om de voordelen te herkennen. En daar heb ik dan ook geluk mee gehad, met een goede intuïtie. Niet dat ik nooit foute keuzes heb gemaakt, maar als, dan zo gauw mogelijk drastisch omkeren: Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald
  Al zo vaak gedaan, vooral drastisch, met intuïtie, niet altijd helemaal beredeneerd, pas achteraf te duiden, onbegrijpelijk en schokkend voor anderen en soms ook voor mezelf.

  Dat hartinfarct heb ik nu gekregen, net op tijd, nog goed te behandelen, meenemen in het vervolg, de doorbloeding is weer duidelijk op gang gekomen, het voelt als herboren.
  ik ben een geluksvogel 😀

  Liked by 2 people

 10. Vandaag studeren over de pillen, alles op een rijtje zetten. Een heleboel mondelinge uitleg gehad, maar dat is echt niet zo makkelijk te onthouden. Dus ga ik zelf alles op een rijtje zetten om de eventuele kanttekeningen te noteren en zo makkelijker met de artsen te bespreken. Ook om de bijwerkingen in de gaten te houden. Dat zijn er al vast een heleboel. Zo zou het kunnen dat mijn bloeddruk door de medicatie wel eens té laag zou kunnen worden. Ná het hartinfarct was die hoog, maar nu weer veel lager, zoals ik al veel langer had en hij kán te laag worden zegt de bijsluiter. Dus zelf regelmatig meten.

  Een aantal pillen is bedoeld om de stents ‘schoon’ te houden. Er is er een ( maar ik weet niet meer welke ) die ik maar een jaar mag slikken. Redelijk nieuw en er is niet aangetoond dat deze pil na een jaar nog effectief is, daarom wordt hij dan gestopt. Ik wil opnieuw horen welke dat is.

  Bloedverdunners 2 x
  – Ticagrelor 90 mg, 2 x daags
  – Acetylsalicylzuur 80 mg, 1 x daags
  Bloeddrukverlager, niet dus Betablokker
  – Metoptolol 25 mg, 2 x daags
  Betablokker, niet dus bloeddrukverlager
  – Perindopril 4 mg, 1 x daags
  Plastabletten 2x
  – Spironolacton 25 mg, 1 x daags
  – Furosemide 40 mg, om de dag
  Cholesterolverlager
  – Simvastatine 40 mg, 1 x daags
  Maagbeschermer
  – Pantoprazol 40 mg, 1 x daags

  Onder de tong, bij acute pijn op de borst
  – Isoorbidedinitraat 5 mg ( sporadisch, alleen indien nodig )

  Liked by 1 persoon

  • Betablokker houdt iig je hartslag laag; ook als je hem door training zou opjagen. Nou weet ik niet of jij trainde op basis van hartslagmeting of op basis van je eigen gevoel, maar die meting is dus niet meer betrouwbaar 😉

   Maar je stents zorgen voor lekker meer energie en jij bent zo goed gewend om naar je lichaam te luisteren, dus ik zou zeggen: lekker doorgaan met je HIIT-training als JIJ denkt dat dat kan……

   Verder natuurlijk BLIJ dat je thuis benten tot ziens in september 😀

   Liked by 1 persoon

   • Bedankt Corrien. Ja ik deed HIIT op hartslagmeting, in het begin ging die tot 148, de laatste tijd tot hooguit 128.
    Maar de laatste maanden, voelde het niet meer lekker, dus sloeg ik of over of maar 1 keer HIIT-training.
    Daar zal ik dan rekening mee moeten houden, dat de Betablokker de boel kan vertekenen en nog voorzichtiger beginnen.

    Nu moet ik ± 4 weken rustig aandoen en weer opbouwen.

    De vermeende maagpijn begon toen ik was begonnen met de metformine, niet meteen maar in de 3de maand denk ik. Of dat nu nog met elkaar samenhangt is me niet meer helemaal duidelijk.
    Want toen ik stopte met de metformine werd de ´maagpijn´ en de kortademigheid minder. Uiteindelijk kwam het weer terug.

    Like

 11. Zo en nu even opschrijven wat er allemaal gebeurde op 23 juli. Als ik dat niet doe, ben ik over een paar weken alles weer kwijt, zeker de chronologisch volgorde.
  Doel is: wat is er gebeurd en waarom is het gebeurd.

  Daar gaat tie 😉

  In de nacht van 22 tot 23 juli, van woensdag op donderdag werd ik om 5 uur wakker, OM 3.15 UUR DUS , met ontiegelijke pijn achter het borstbeen.
  ( kijk een mooi voorbeeld van de noodzaak van vast leggen, het was om ± 3.15 uur en niet 5 uur, want BS gemeten om 3.26 uur, staat in het metertje )

  Tegelijkertijd brak mij het zweet uit, zo erg dat binnen een paar minuten mijn nachthemd totaal doorweekt was. BS/suiker gemeten, hypo? Bloedsuiker was 5.5. Ik dacht een flinke maagzuur aanval, zoals ik de laatste maanden wel vaker had. Deze was echter veel heftiger.
  Schoon nachthemd en weer proberen te slapen ( toen had ik al de dokter moeten bellen, wist ik veel )
  Weer wat in slaap gesukkeld en om 8 uur opgestaan. Weer BS gemeten: 11.2

  Dan was er nog iets opmerkelijks. De avond te voren had ik al heel hoge ketonen. Flink paars.Dus toen ik om 8 uur wakker werd met heel hoge bloedsuikers voor mijn doen, dacht ik, zeker toen die maar niet naar beneden gingen: ketoacidose ? Dus om 12 uur ketonen gemeten: de hoogste ever. ( zie fotootjes boven )
  In het ziekenhuis waren ze hiervan niet onder de indruk, BS 11.9 ? echt niet hoog genoeg voor ketoacidose. Dan moet het zo rond de BS 20 zijn !
  ( Over de BS van 8.2 ‘echt niet hoog’ daar hoef ik me geen zorgen over te maken, zeiden ze. Ik geloof er niks van. Wat ik heb ik toch mooie bloedsuikerwaardes, behalve de laatste week 😉 )

  De hele dag BS gemeten, waardes de hele dag hoog, tussen 11.9 en 8.2, lager niet.
  Veel bijgespoten, 10 tot 12 EH Rapid, in totaal, ’s avonds nog 22 EH Lantus, nauwelijks gegeten, overgegeven, diarree. Alles kwam langs.
  In de middag was het duidelijk dat ik niet opknapte en de dokter gebeld. Huisartsenpost, kwamen meteen met hart meet apparatuur en daarna de ambulance. Naar Blaricum.

  IC en onderzoek, echo, bloedafname. Naar de hartcatheterisatie afdeling, onderzoek om vernauwing op te sporen. Direct door naar dotteren en stent plaatsen aan een van de drie kransslagaders. Dat gaat via dezelfde catheter en het is dus heel handig, om dat meteen te doen.
  Twee waren dus verstopt, een het ergst, de tweede minder dicht, de derde open.
  De eerste stent op Donderdag geplaatst, de tweede op Dinsdag. De eerste bracht al meteen verlichting van de druk, dat wordt binnen een paar uur steeds beter, omdat het weefsel weer doorbloedt wordt en dus zuurstof krijgt.
  Het door de afsluiting beschadigde weefsel heeft een lidteken en kan niet herstellen maar ander weefsel kan de functie, geheel of gedeeltelijk overnemen.
  Voorlopig even genoeg. Wordt vervolgd !

  Liked by 1 persoon

  • Tjee, wat een verhaal, het enige wat ik te zeggen heb, dat 3 u ’s nachts volgens de chinese geneeskunde zgn. longtijd is. Ik kan me voorstellen dat door de afsluitingen de longen weinig energie / zuurstof toegevoerd krijgen. En verder…..misschien kan iemand anders de verhouding hoge ketose, hoge bloedsuikers en harsinfarct verklaren.
   Verder rustig aan, Mariet, hoop dat je weer snel opknapt en deze episode weer achter je laat!

   Liked by 1 persoon

  • Heel goed dat je het allemaal opschrijft. Hoe voelde je je de dagen voor de hartaanval? Waren er symptomen, die je achteraf een aanwijzing gaf in de richting van een hartaanval? Die maagzuur aanvallen misschien? Schrijf dat ook op. Zoek desnoods op google wat de voorsymptomen van een hartaanval kunnen zijn, en of je die hebt gehad, en anders geïnterpreteerd destijds. Kan heel leerzaam zijn, ook voor anderen.
   Ik wens je nog steeds veel sterkte toe.

   Liked by 1 persoon

   • Maagpijn kan idd een voorteken zijn (maagzuur weet ik niet). Herinner me dat de huisarts van m’n schoonmoeder dat zei; de een zit net onder, de ander net boven het middenrif en enige uitstraling is altijd mogelijk….

    Liked by 1 persoon

 12. Hey Mariet, rusten in plaats van lezen ☺, laat staan antwoorden 😁

  Jouw uitleg duiden verklaart dan weer waarom je niet meer afviel kwestie dat je lichaam begreep dat meer vet in de aders je ader zou doen dichtslibben… Raadpleeg een deskundige arts natuurlijk in plaats van duidingen die je op het internet leest ☺

  Prettige avond, nachtrust en morgen gezond weer op 👍

  Liked by 1 persoon

 13. Zo ik ben weer boven water. Na een hele lange dag wachten en nog allerlei onderzoeken en instructies eindelijk definitief de uitslag: U mag naar huis !

  Eerste nacht weer in het eigen bedje, wat was dat fijn.
  Wakker worden met mijn kat weer op het voeteneind, blij dat ik er weer ben. Hij was uitlogeren in A’dam, bovenhuis, dus voor zijn doen opgesloten. Zo blij: erin, eruit, erin 😉

  Meest opmerkelijke vanmorgen !!! Bloedsuiker weer ‘normaal’ 5.8
  In het ziekenhuis was ik constant veel te hoog en wat ik ook bijspoot, ik kreeg hem niet laag genoeg.
  Waardes van laagste 8 tot 12.9 en alles er tussendoor. Kortwerkende 4 ot 5 EH, langwerkende 25 EH . Niets hielp, beetje zakken en dan weer omhoog.
  Drie keer per dag eten. Ontbijt: 1 cracker, plak kaas, plak ham, boter, koffie. 2 x per week gekookt eitje. Lunch idem dito en dan om 5 uur Diner. Koolhydratenbeperkt ? nooit van gehoord ( nu wel, ha,ha. ) Opgeven wat je kiest, maar info wat erin zit is niet te krijgen, dus gokken of b.v. de kalkoenschnitzel gepaneerd is of niet, wel dus, dan maar een klein stukje eten. Gelukkig wel salades met de dressing ‘apart’.

  Gisteren niet meer gegeten, klein stukje feta.
  Nog opmerkelijker, geen gram bijgekomen, dat had ik niet verwacht.

  Dus van nu af kan ik weer verder.

  Ik heb een hele berg pillen gekregen, 9 verschillende soorten. Beta blokkers, maagbeschermers tegen de andere pillen, bloedverdunners, plastabletten en 2 tegen het afstoten van de stent. En natuurlijk statines: simvastatine. Begin augustus op controle dan ga ik kijken of ik die eruit kan krijgen.

  Allemaal heel erg bedankt voor de belangstelling en de goede wensen 😀

  Ik ga rustig werken aan verder herstel, is even een domper, maar ik laat me niet uit het veld slaan.
  Ik hoop dat ik er nog eens achter kom, waarom ik ondanks al drie jaar Paleo/LCHF toch dit hartinfarct kreeg. Waarschijnlijk zat het er al van voor die tijd 😉

  Nu voelt het goed, net alsof er meer ruimte en zuurstof in de borstkas zit. Dat is natuurlijk ook zo.
  De dokter, Madera ( het eiland, zonder i zegt zij, want met i is portugees en zij is spaans) heeft mij na afloop de before en after opnames laten zien. Van beiden ingrepen. Dat was heel duidelijk te zien, de ingeknepen kranslagaders en na het plaatsen van de stents weer doorbloeding.
  Ik heb gevraagd of ik foto’s of opnames kan krijgen, dat gaan ze uitzoeken.

  Nog zoveel te vertellen, maar aangezien ik heel rustig moet opbouwen, volgende keer meer 😉

  Like

   • Heerlijk weer mijn eigen eten. Mooi stukje zalm, lag nog in de vriezer, en groenten en sla. Knoflook, ui, kruiden en gebakken in reuzel. olijfolie. Smullen.

    Ze doen hun best in het ziekenhuis. Stomverwonderd dat ik geen brood ( 1 keer gegeten, gatverdarrie, net karton ) Maar 1 Bolletje sesamcracker !? Kaas ernaast, ham, boter, allemaal op die ene cracker ? Jaaaa. Ze snappen er niets van en sommige zustertjes zijn zelfs een beetje boos voor de afwijzing van ‘hun’ eten. Maar het went en ze leggen er zich bij neer.
    Kennis over eten, het bestaat niet. Niet bij de dokters, verplegend personeel, de mede patienten. Nog veel werk aan de winkel voor de AHS 😉

    Big Parma staat, d.m.v. van de apotheek te juichen. Negen keer een adviesgesprek over iedere medicijn en € 6.- per medicijn beuren. Mijn dochter moest die halen in A’dam en kreeg het over zich heen.Totaal gebrainwasht en bang gemaakt over de verschrikkelijke noodzaak.
    Gelukkig had ik al goed kunnen spreken met de zaalarts hierover, welke medicijnen écht nodig zijn en welke er na verloop van tijd kunnen worden afgebouwd, naar gelang de ontwikkelingen. Ook over de statines. Ik houd de vinger aan de pols.

    Like

  • Hoera, hoera, 3wif hoera Marietsebiel 🙂

   Volgende duiding kwam gelijk bij mij op, door jouw verhaal en een link op je twitter. Insuline duwt de suiker uit je bloed in vet, maar doet dat complex via … drumrol… VLDL naar drumrol… LDL.

   Wie het durft zeggen, zegt dan: hart en bloedvaatziekten als gevolg van insuline. Aan anderen om dat wetenschappelijk te onderzoeken 🙂

   Leuk dat je gewicht niet verandert is, mijn laatste 2 ziekenhuisbezoeken van 5 dagen verloor ik gemiddeld 1 kg per dag… dus aankomen in een ziekenhuis is precies niet echt makkelijk.

   Leuk dat je weer thuis bent in je eigen bedje met kat 🙂 Geniet van je zomer en alles rustig aan, of zoals ze hier zeggen: sikit sikit jadi bukit 🙂

   Like

   • Stef, zou heel goed kunnen. Al drie en een half jaar vet terug in het bloed om afgebouwd te worden, nog altijd te hoog insuline- en triglyceridenniveau.

    Dat moet nog maar eens goed bijgehouden worden en op grond daarvan medicatie en niet andersom. Ik wil weten hoe het staat, want nu wordt statines standaard voorgeschreven. Of zoals een laconieke verpleger zei, toen ik er naar vroeg: O, dat krijgt iedereen hier ( hartafdeling ) Wordt dus rondgedeeld als snoepjes.
    De hartafdeling is nog niet zolang geleden in het Tergooi ziekenhuis, als specialiteit ingesteld, door de fusie tussen Blaricum en Hilversum. Voor de hele Gooi en Vechtstreek. De artsen lijken heel kundig en leggen alles nog heel open, enthousiast en deskundig uit.

    Ga ik doen, rustig aan. Ik ben allang blij dat ik nog leef 😉

    Liked by 2 people

  • He, gelukkig weer thuis en….weer eigen baas. Goed te lezen dat de artsen on speaking terms waren, en je goed voorgelicht hebben over welke pillen wel en welke pillen op termijn niet meer nodig zijn. En welke theorie hierachter zit, na zoveel jaar vlgs paleo-principes gegeten te hebben nu dit infarct. Zal goed te maken kunnen hebben met de diabetes2/insuline.

   Fijn dat je fysiek verbetering voelt van het dotteren, toch niet voor niets geweest dus.

   geniet van het thuiszijn, de poes en van het leven!

   Liked by 1 persoon

 14. Veel sterkte Mariet! Ik kan me voorstellen dat het nu stormt in je hoofd met vragen over het hoe en waarom van dit infarct.
  Ik wens je een spoedig herstel en dat je maar gauw uit het ziekenhuis ontslagen mag worden!

  Liked by 1 persoon

  • Nou, Marietsebiel, wat zielig nou. En bij al die ellende gaat er ook nog iemand anders over je insulinegebruik, maar…… misschien, misschien, tref je nu iemand die eens met je mee wil denken, die blijken er ook rond te lopen. Verder een stevige hart onder de riem, letterlijk en figuurlijk, te steken door je heel veel beterschap te wensen. en daarna weer afgelopen met gekke dingen doen, stoere oma!!!!!!!!xxx

   Liked by 1 persoon

  • Mariet, sorry te horen dat je in het ziekenhuis ligt na een hartinfarct. Hopelijk ben je gauw weer de oude en dat je niet je strijdbaarheid verloren hebt. Je veel sterkte toegewenst en ook aan je dochter en kleindochter..

   Liked by 2 people

 15. Nu goed geplaatst ?

  Godver wat een naar bericht maar fijn dat je er nog bent Mariet . Hopelijk ben je snel weer de ,,oude” !
  Veel wijsheid toegewenst met het medicatie-geweld wat ongetwijfeld op je afkomt . De voeding zal daar ook wat , ehm , ,,anders” zijn denk ik …. 😉

  Sterkte en beterschap gewenst !

  Liked by 1 persoon

 16. Godver wat een naar bericht maar fijn dat je er nog bent Mariet . Hopelijk ben je snel weer de ,,oude” !
  Veel wijsheid toegewenst met het medicatie-geweld wat ongetwijfeld op je afkomt . De voeding zal daar ook wat , ehm , ,,anders” zijn denk ik …. 😉

  Sterkte en beterschap gewenst !

  Liked by 1 persoon

 17. 21-7 zevenendertigste dag, 11 de dag van deze cyclus
  8 uur FBG 4.2
  13 uur BS 5.4
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 6.8 Lantus 20 EH

  22-7 ( begin 12 de dag )
  8 uur FBG 4.3
  Gewicht -1 ons

  Gisteren weer Greens for Life genomen in de thee. Denk wel dat beetje vitaminen en mineralen nodig was. Meer energie gelukkig. Dat had ik nodig.
  Vandaag wel nog maar een klein beetje nemen. Want de ketose kleur was gisteren iets minder. Of het daardoor komt weet ik niet, maar even voorzichtig.

  Like

  • misschien twee keer een heel klein beetje Greens, dosering verdelen misschien ietsje minder invloed op wellicht de ketose?? succes met de verhuizing van de kleindochter, stoere oma!!

   Like

  • Ha, Cocky, goed idee, verdelen over de dag. Stom, had ik zelf ook kunnen bedenken. Bedankt !
   Dochter en kleindochter zijn fietsers, dus oma voor het autovervoer is wel eens handig 😉 Deze keer geen busje huren, is maar een kleine verhuizing !
   ( vind ik zó leuk, busje rijden )

   Like

 18. 20-7 zesendertigste dag, 10 dag van deze cyclus van 14 dagen
  8 uur FBG 4.3
  13 uur BS 5.3
  18 uur BS 5.2
  21 uur BS 7.0 Lantus 20 EH

  21-7 ( begin 11 de dag )
  8 uur FBG 4.2

  Gewicht nog altijd gelijk.
  Voel me wel vandaag een stuk fitter. Hopelijk blijft dat zo. Misschien wel door de Greens for Life, ik weet het niet. Ik ga ze vandaag weer nemen.
  O ja, de ketonen zijn super hoog. Voor mijn doen. Even kijken naar de laatste foto boven. Echt pimpelpaars 🙂
  En toch maar geen beweging op de weegschaal, tjonge, jonge, mijn lichaam is nog koppiger dan ik 😉

  Liked by 1 persoon

   • Hans, ik denk dat ik de boel maar weer eens voor de gek ga houden. Mijn lichaam bedoel ik dan. Misschien geeft het zijn weerstand op als ik weer wat eet !

    In ieder geval ga ik Vrijdag weer een beetje eten. Dat is wel de 14 de dag, maar ik moet mijn kleindochter verhuizen naar haar nieuwe kamer. Stukje rijden en dat doe ik niet in ‘FastStaat’

    Dan Zaterdag een hele maaltijd en Zondag waarschijnlijk ook.
    Maandag weer aan de fast, voor een paar dagen. Kijken of het gewicht weer gaat schuiven, naar beneden wel te verstaan 😉
    Zo lang als ik nu doe, is misschien helemaal niet nodig.

    Liked by 1 persoon

 19. 19-7 vijfendertigste dag, 9 de dag van deze cyclus van 14 dagen
  8 uur FBG 4.6
  13 uur BS 5.7
  18 uur BS 6.2
  21 uur BS 7.4 Lantus 20 EH

  20-7 (begin 10 de dag)
  8 uur FBG 4.3

  Gewicht gelijk ……Wat gaat dat langzaam. Gisteren was ik opeens heel moe. Vroeg naar bed, 9 uur geslapen.

  Liked by 1 persoon

  • Ha Mariet, gaat erg langzaam ja, dus tijd voor een hart onder de riem!! Kijk eens naar je Lantusverbruik, zoveel minder en je bloedsuikers blijven goed onder controle, dus met “de gezondheid” gaat het steeds beter, de rest volgt, niet vanzelf, maar toch. Geen maandagmorgenblues, hoor…..

   Like

   • Pfff, je hebt gelijk Cocky. Ik weet het wel 😉

    Maar toch ! Er zijn zoveel dingen die ik moet afhouden/uitstellen. Zonder strikt focussen lukt het niet.
    Dat wordt niet altijd begrepen en dan is het zwaar de motivatie vol te houden. Gisteren was zo’n dag, daar werd ik ook moe van.

    Vandaag, na goed te hebben geslapen, zie ik het wel weer zitten. Ik zit tenslotte in de eindfase, toch 😀

    Liked by 1 persoon

    • oh, maar dat snap ik best. heb je voldoende om je af te leiden, om je zinnen te verzetten? Jezelf zo af en toe verwennen met een nieuw boek. Ik heb laatst het boek van Alexander Munninkhof gelezen, gaf weer een heel ander beeld van Nederland(ers) in en na de tweede wereldoorlog.
     Sterkte in de strijd!!!!

     Liked by 1 persoon

   • Who knows 🙂 Zag gisteren dat mijn aardingdekentje ontkoppelt was. Vannacht weer ingeplugd.

    Maar ik denk dat ik te weinig vitaminen en mineralen binnen krijg. Dus heb ik een halve portie Greens for Life in de thee gedaan. Koolhydraten 2.08 gr. Moet kunnen. Hele portie is 5.16 KH, is wat veel, dan ben ik bang om uit ketose te vallen. Als het goed voelt kán ik het morgen weer doen.
    Daar komt misschien ook de honger vandaan, te weinig vitamines + mineralen.

    Like

    • Mineralen tekort, zou best kunnen Marriet, ik wilde het een paar dagen geleden nog zeggen maar hield mijn mond om niet te betweterig te zijn ( mijn grote zonde…. ).Je gaf toen aan heel veel te drinken, dan spoel je al veel mineralen weg en dan die warmte er nog overheen. Je kunt je er hondsberoerd van voelen natuurlijk. Celzouten of Greens, maar vaak voel je zelf wel wat goed voor je is. W’ll keep an eye upon you.

     Like

   • Cockey, dat is ook eigenlijk heel logisch, he.
    Veel drinken, alles wegspoelen … en ook nog altijd om de dag een beetje diarree.

    Ik drink al extra bouillon met veel keltisch zout/of himalaya zout. En ik loop de tuin in en pluk een paar blaadjes rucola, sla en kruiden. Maar dat is te weinig. Want het mag geen eten worden natuurlijk.

    Of het nu de suggestie is of niet. Het voelt al beter, na de Greens for Life. Ook met de honger, voorlopig 😉
    Morgen weer !

    Like

   • Hoe zit dat met ketose wanneer je een stuk kaas eet? Of schimmelkaas, zo een schimmel zit boordevol weet ik wat ☺

    Inderdaad bouillonntjes drinken, lekker veel mineralen en zeker goed bij diaree, want dat laatste put gewoon uit.

    Like

   • Stef, ik eet maar een héeeeel klein stukje kaas, 10 gr. Roquefort, omdat het heel zout is en veel calcium heeft, voor de botontkalking, ha.

    Daar heb ik gelukkig geen last van, niet van schimmelkaas of b.v. nachtschades zoals tomaat. Blij toe, ik moet er niet aan denken dat ik ook nog een fodmap dieet zou moeten volgen. Als kind veel in de modder gespeeld 😉
    O ja, de ketose is er nog altijd, wordt steeds dieper, paars !

    Liked by 1 persoon

 20. 18-7 vierendertigste dag, 8 ste dag van deze cyclus van 14 dagen
  8 uur FBG 4.8
  13 uur BS 5.2
  18 uur BS 5.9
  21 uur BS 6.7 Lantus 19 EH

  19-7
  8 uur FBG 4.6 ( begin 9 de dag )
  Het gewicht blijft gelijk, maar wel 1 % vet verloren volgens de weegschaal.

  Rond 18 uur had ik honger, knaaghonger, zo’n honger die aan je ingewanden knaagt. Alsof je buikholte een groot, leeg, vat is. Extra veel thee gemaakt met daarbij een heel klein stukje Roquefort ( lekker zout ) Dan nog ook nog koffie. En water met een eetlepel appelazijn. Om 20 uur was het weer over. Pfff.

  Niet dat jullie denken dat het makkelijk is 😀

  Liked by 3 people

  • Zij, het Sky team eet LCHF en daardoor zijn zij in ketose, dat betekent dat ze op ketonen ‘lopen’ i.p.v. glucose. Voordeel: die soort verbranding heeft minder zuurstof nodig. Dus meer uithoudingsvermogen. Bijproduct is aceton, dat wordt via de longen uitgeademd en via de urine uitgescheiden. Dat is te meten, zie boven fotootjes van mijn ketosemetingen.
   Of ze een extra ketonendrankje nemen is nog altijd geheim.
   Ze hebben een kok met een hele grote camper, die hen volgt en voor ze kookt. LCHF.
   En Martijn Katan, lult weer onzin hierover en de journalisten zijn te lui om het écht uit te zoeken.
   Als diabeet kún je ALS JE HEEL HOGE BlOEDSUIKER HEBT in KETOACIDOSE komen, dat is gevaarlijk. Dat gebeurt alleen als een diabeet GEEN insuline gebruikt b.v. in het begin, vóór de diagnose is gesteld.
   Maar KETOSE is niet gevaarlijk, daarbij héb je geen hoge bloedsuiker.

   Ketose is een oeroud meganisme om bij minder (of minder koolhydraten in deze tijd) voedsel aanbod, opgeslagen vet te gebruiken om te overleven. Zodat er genoeg energie is om op jacht te gaan, voedsel te verwerven. Zonder dat waren we allang uitgestorven 😉

   Dit was de twitter erover van Cris Froome:

   “Chris Froome
   @chrisfroome
   Want to see what we eat on tour? Take a look at @ChefOrre’s new book #velochef twitter.com/cheforre/statu…

   Henrik Orre @ChefOrre
   This is Velochef. Available online at Gawellforlag.com from June 2nd. #velochef pic.twitter.com/euBMnCVYa6
   Henrik Orre on Twitter
   Story thumbnail
   “This is Velochef. Available online at http://t.co/pO1kotPqfP from June 2nd. #velochef http://t.co/euBMnCVYa6”
   10:15pm · 29 May 2015 · Twitter for iPhone
   41
   RETWEETS
   127
   FAVORITES
   Reply
   Retweet ”

   Hij staat hierboven ook, in mijn twitterfeed, daar kun je doorklikken naar de tweet van Cris Froome.

   Like

   • Mariet , duidelijk uitgelegd antwoord. En maar weer eens , dump de koolhydraten en ga vet verbranden enz. , daarna over op ketonen uiteindelijk ……..

    Zeker mooie foto’s van je bordjes eten , met (eigen) duim zelfs van 8/7 , en terecht 😉

    De links werken bij mij niet goed…..

    Like

   • Hans, even omhoog scrollen in Follow me on Twitter, staat bovenaan de tweet van Cris Froome, klikken en dan kom je bij de originele tweet van Cris ! Leuk is ook dat hij verteld dat hij op de grond slaapt à la Kathy Bowman !!!

    Zo is het, dump de koolhydraten … en je wint de tour 😀

    Ha, had ik nog niet gezien de duim. Lol

    Like

 21. 17-7 drieëndertigste dag, 7de van deze cyclus
  8 uur FBG 3.1
  12 uur BS 6.9 ná de sport
  13 uur BS 5.8
  18 uur BS 5.5
  21 uur BS 6.2 Lantus 19 EH

  18-7 ( begin 8 ste dag )
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht gelijk

  Dus de lantus weer verlaagd. Kijken hoe de bloedsuiker gaat worden in de loop van de dag. Nuchtere BS iets hoger, maar nog altijd een fatsoenlijke waarde.

  Het vasten is steeds makkelijker, alles functioneert, sporten gaat goed, de hersenen zijn wakker, energie goed, slapen normaal. Als dat zo doorgaat kan ik echt wel de 14 dagen vol maken.
  Zou het lukken, wat denk je ? 😀 😀 😀

  Liked by 1 persoon

 22. 16-7 tweeëndertigste dag, 6 de van deze cyclus
  7 uur FBG 3.5
  13 uur BS 4.7
  18 uur BS 5.1
  21 uur BS 6.7 Lantus 21 EH

  17-7. ( begin 7 de dag )
  8 uur FBG 3.1
  Gewicht weer 3 ons eraf

  Lantus nu op het laagste punt ‘ever’
  En dus vanavond nog minder eenheden nemen, gezien de steeds maar lager wordende nuchtere bloedsuiker.
  Dit is wel heel erg motiverend om de 14 dagen vol te maken !?

  Liked by 1 persoon

  • Zo, het lijkt wel of je een bepaalde grens bent gepasseerd, teveel insuline geeft vetopslag, als het niet meer teveel is verdwijnt de vetopslag dus. ik kreeg “vroeger” les van een interniste die in vergelijking met andere vakgenoten echt heel weinig eenheden insuline voorschreef. Niemand begreep het, al haar patienten gingen goed maar ze bleef een roepende in de woestijn.. Bizar he, ik moest er ineens aan denken, “zoveel insuline is nergens goed voor” was haar stelregel. Ik volg je met veel belangstelling en ben iedere morgen benieuwd hoe het met je gaat. Succes en ik heb veel bewondering voor je moed en doorzettingsvermogen!!

   Liked by 1 persoon

   • Dank Cocky, wow, die interniste was haar tijd voor! Had ik die maar als dokter gehad.
    In tegendeel: ik had zo rond de eeuwwisseling een dokter, die dacht dat je IR kon oplossen door de dosis steeds maar te verhogen ( platspuiten ) Op een bepaald moment spoot ik 260 EH per dag !!! Bij mijn gesputter daartegen zei hij: Wat moet dat moet ! Echt sick, weet ik nu. Ik werd alsmaar vetter.

    Maar gelukkig kwam Atkins met zijn nieuwe boek in 2003 en toen ben ik zelf Atkins begonnen en heb de insuline kunnen terugbrengen naar ± 60/70 EH per dag.
    Zijn commentaar: Ik hoef niet te weten wat u doet, maar blijf doorgaan met wat u doet.
    Werkelijk sick toch, nu achteraf 😦 Hij wilde het niet eens weten.

    Liked by 1 persoon

    • oh, oh, dat is echte mishandeling van zo’n man!!!! Je spuit mensen op deze manier naar een andere wereld! Geen wonder dat je lichaam zo gereageerd heeft met vetopslag, razend knap dat er nog zoveel zelfherstellend vermogen in zit!
     Deze interniste liet 2x daags 6 tot 12 eenheden insuline spuiten en ze kreeg iedereen gereguleerd. Maar geen fratsen zoals smokkelen met suikers in je dieet, alles werd afgewogen. niet voor te stellen met de consumptietendens van vandaagdedag,

     Liked by 2 people

   • Ja echt mishandeling, kun je wel zeggen. Als ik er aan denk, met de kennis van nu, krijg ik een rode waas voor de ogen.
    Ik probeer het te vergeten en vooruit te kijken. Herstellend vermogen in te zetten. Gelukkig ben ik niet zo’n terugkijker, maar toekomst gericht 😀

    Liked by 1 persoon

  • Lukken zolang je het leuk vindt 👍👍

   Fung zegt het wel juist,hoe kan je nu een hormonale oorzaak oplossen met calorieen.

   Feast or fast… lijkt me jouw aanpak toch: enkele dagen fast, dan wat leuk naar zee (zeer goed voor allerhande hormonen) dan weer fast en boem, daar vliegen de onsen weer ☺

   Om het einde ramadanfeest de naam suikerfeest te geven, vraag ik me toch wel af wie die term bedacht heeft.

   Liked by 1 persoon

   • Zeggen ze hier, in Nederland ‘Suikerfeest’ en de Turkse buren van mijn dochter maken dat ook waar. Komen allerlei familieleden met hele schalen gebak. We mochten een keertje proeven !
    Mierzoet, daar vallen spontaan je tanden van uit 😀

    Liked by 1 persoon

   • Klopt dat turkse pastietjes mierzoet zijn, maar hun griekse buren maken hun pasteitjes even mierzoet, en die doen geen ramadan. Ook hier wordt er niet direct mierzoet gegeten na de ramadan (trouwens mieren smaken niet zoet, maar wel lekker zuur, en dan vraag ik me weer af waarom ze iets zoet mierzoet noemen …, frisdrankzoet lijkt me beter als je dan toch het overdreven wil accentueren 😁 )

    We wijken af 😂 Zal wel zijn dat het niet makkelijk is, prettige zondag alweer!

    Like

 23. 15-7 eenendertigste dag, 5 de dag van deze cyclus
  8 uur FBG 3.9
  12 uur BS 6.7 ná sport
  13 uur BS 6.2
  18 uur BS 5.4
  21 uur BS 5.6 Lantus 23 EH

  16-7
  7 uur FBG 3.5 ( 6 de dag )
  Gewicht 6 ons naar beneden ( dat is 1 kg in 2 dagen )

  Op de ticker gaan staan en klikken, dan zie je de update.

  ( De ticker werkt niet goed in wordpress, wel bv bij het forum van Seth Roberts, daar wordt hij iedere keer geupdate. Waarom gevraagd bij help, geen antwoord. ) Update !

  Ik ben dus vandaag precies 37 kg afgevallen. ( 81.5 pound. Pound klinkt meer, he 😉 )
  Nog 8.9 kg ‘to go’ Leuk he !? Dat het gewicht weer beweegt, eindelijk. Na 30 dagen pas….

  18-7 Ha, hij doet het nu wel weer ! De ticker, Dus 37.3 kg afgevallen 😀

  Liked by 1 persoon

  • Hoi Mariet,

   Wonderbaarlijk dat gewicht, als ik niet iets soortgelijks had meegemaakt kan ik me voorstellen dat ik moeite zou hebben om je te geloven. Ik heb 6.5 dagen gevast (7 dagen niet volgehouden) en ben toen ‘maar’ 1.5 kilo gewicht kwijtgeraakt. Het was me niet om gewichtsverlies te doen, maar puur om te bekijken of ik het kon. Sterker nog, ik had afgesproken dat ik bij 5 kg gewichtsverlies zou stoppen (ik heb niet veel vet in mijn lijf).
   Het ging boven verwachting goed, behalve de laatste dag, want ging gewoon op de fiets (wel rustig) naar m’n werk en deed enkele korte krachttrainingsessies en functioneerde verder ook vrij goed (in ieder geval niet slechter dan normaal ;-)).
   Ik ben overigens gestopt omdat ik het opeens abnormaal koud had en geen energie meer, ik wilde alleen maar op bed liggen.

   Wat ik eigenlijk wil overbrengen is dat ik met je meeleef, en je sterkte toewens bij die moeizame momenten rond tijden waarop je normaal gesproken gaat eten en geduld bij het verliezen van het overtollige (orgaan)vet.

   Groet,
   Marcel

   Liked by 3 people

   • Ha Marcel, te gek en leuk dat jij ook hebt gevast ! En je ervaring deelt #hartonderderiem

    Raar toch, dat gewicht, dat het maar zo langzaam gaat. Van de andere kant ook niet. Je ziet het maar aan jou 😉

    Ik ben nu voor de 2 de keer op dag 6. Net als de vorige keer kreeg ik gisteren buikgerommel en diarree. Ik las ergens ( maar kan het nu niet meer vinden, er was een mooie term voor, die ik nu ook niet meer weet 😦 ) dat vasten de boel opruimt, alle oude afgestorven weefsel en dode witte bloedlichaampjes opruimt.
    Het gekke is dat ik, doordat ik dat nu weet, ik terugdenkend me realiseer dat ik een knobbeltje had van een val 2/3 jaar geleden, bovenop een bamboe stronk. Flinke wond en ontsteking. Het werd ingekapseld ( slim van het lichaam, toch ) en soms speelde het op, werd het weer pijnlijk én maakte ik me een beetje zorgen. Na al dat weinig eten en nu helemaal met vasten is dat knobbeltje steeds dunner, bijna weg en niet meer gevoelig. Een klein wondertje van de natuur. Trots op zo’n prachtig meganisme, dat ons lichaam is !

    Dat opruimen gebeurt vast op de 4/5 de dag, dan ! Toen begon de weegschaal ook weer te bewegen. De vorige keer de weer bijgekomen kilo en deze keer weer onder het laagste gewicht.

    Maar gelijk heb je, als het niet meer goed voelt, meteen stoppen. Dat ben ik ook van plan. Ik heb natuurlijk nog wat meer reserve, dus hoop ik dat ik het nog kan uithouden.

    Liked by 1 persoon

  • Oja de ramadan is over hier, maar verder gewoon doorgaan daar 👍👍👍

   Brrrr die doktersverhalen van spuit maar door jongens en meisjes 😢

   Maar dat maakt jouw doorzettingsverhaal tegen de stroom in alleen maar mooier!

   En hoe was het sporten alweer?

   Inderdaad alweer nacht hier (6uren verder), prettige avond alweer en morgen gezond weer op ☺

   Liked by 1 persoon

   • Ja, hier ook vandaag suikerfeest !
    Maar niet voor mij, ik ga door en ga voor de chistelijke vasten, 40 dagen. Die eindigt met Pasen 😉 Dat ga ik niet redden, ha.

    Maar wel Zaterdag over een week, hoop ik. Een paar dagen eten en dan wellicht weer door. Als het goed blijft voelen …. doe ik het !
    Vandaag weer een nieuwe post van Jason Fung, lesje 11
    Feasts and Fasts – The Cycle of Life –ga ik lezen.

    Hoop dat ik ook nog een feestje kan gaan vieren 😀

    Liked by 1 persoon

 24. 14-7 dertigste dag, 4 de van deze cyclus
  8 uur FBG 4.7
  13 uur BS 6.5
  18 uur BS 6.7
  21 uur BS 6.9 Lantus 26 EH

  15-7
  8 uur FBG 3.9 ( de 5de dag )
  Gewicht 4 ons eraf.
  Lantus vanavond weer minder, denk ik, want de FBG zakt weer dus.

  Vandaag weer naar de sport, 14 dagen niet geweest, door de warmte, scholing coach en paar dagen naar zee van mij.

  Like

 25. 13-7 negenentwintigste dag, 3 de dag van deze cyclus
  8 uur FBG 5.4
  13 uur BS 5.5
  18 uur BS 6.6
  21 uur BS 6.6 Lantus 26 EH

  14-7
  8 uur FBG 4.7

  Na de koffie begint de vierde dag. Tot nu toe was de 4 de dag altijd een ‘totaal aangepaste dag’ Aangepast aan het vasten, bedoel ik dan.
  Niets vraagt meer: waar is het eten ?
  Dat is heel prettig want dan is er weer plaats voor andere gedachten en activiteiten.

  Ik denk dat dat komt omdat de ketonen dan de overhand hebben. Gisterenavond nog eens gemeten en neiging tot paars, dus flinke ketose.

  Liked by 1 persoon

 26. 12-7 achtentwintigste dag, 2 de dag van deze cyclus
  7.30 u FBG 4.2
  13 uur BS 6.2
  18 uur BS 6.7
  21 uur BS 7.1 Lantus 26 EH

  13-7
  8 uur FBG 5.4
  De weegschaal weer een pietsie bewogen, paar onsjes eraf.

  Eerste dagen, altijd op een of andere manier het moeilijkst. Heel bewust van het niet-eten, voelt een beetje als vervelen: Ik verveel me !
  Als kind in de lange schoolvakantie, beetje vies weer, niks te doen en dan aan je moeder zeggen: ik verveel me !
  Er valt een gat in je bezigheden, niet-koken met alles wat erbij hoort is weg. Raar, dat je dat mist. Meestal is het na 3 dagen weg en dan ga je genieten van de vrije tijd. De energie komt terug en je ‘ziet’ werk. In de tuin bijvoorbeeld 😉

  Liked by 1 persoon

 27. 11-7 zevenentwintigste dag,
  1 ste vastendag van volgende cyclus.
  8 uur FBG 5.5
  13 uur BS 5.7
  16 uur BS 4.6
  18 uur BS 6.1
  21 uur BS 6.9 Lantus 26 EH

  12-7
  7.30 uur FBG 4.2

  Deze dag, 11-7, is uitgeroepen 😉 tot de eerste dag van de volgende cyclus vasten.
  Ga ik de 14 dagen vasten vol maken ? ? ? Lesje 10 van Jason Fung!

  8-7, 9-7, 10-7 gegeten: 1 volledige maaltijd per dag ( 1 bordje zie boven ) en ontbijt met koffie, gekookt ei en half wafeltje.
  8-7 BS 5.5, 6.9, 7.2, 8.2 Lantus 25 EH Rapid 3 EH
  9-7 BS 5.2, 6.8, 5.6, 6.4, 7.3 Lantus 26 EH Rapid 3 EH
  10-7 BS 5.4, 5.3, 6.3, 6.7 Lantus 26 EH Rapid 2 EH
  Insulinegebruik wel iets hoger, maar nog altijd lager dan voorheen.
  De laatste dag was de meest zonnige dag, dus nog wat langer gebleven aan het strand en pas later naar huis.

  Liked by 2 people

 28. 7-7 drieëntwintigste dag, de 6de vastendag vol gemaakt en weer gegeten, zie bordje 7-7. Niet helemaal opgegeten, het ging gewoon niet. Daarna helemaal, maar dan ook helemaal geen behoefte aan meer eten, tot nu toe !
  Nu nog 2 dagen eten en dan weer gauw aan de ‘fast’.

  7.30 u FBG 3.2
  13 uur BS 4.9
  14.30 u BS 4.6
  14.30 u eten Rapid 3 EH
  18 uur BS 6.7
  21 uur BS 6.1 Lantus 22 EH

  8-7
  7.30 uur FBG 5.5

  Redelijke reactie op het eten, wel weer meer insuline gespoten, maar nog altijd minder dan voorheen.
  Ook wat uitstapjes stress, wafeltjes bakken, opvang kat regelen, enz.
  Nu bijna klaar om te vertrekken !

  Liked by 1 persoon

 29. 6-7 tweeëntwintigste dag, nr 5 en begin van nr 6 van mijn non-stop fast ! Tot 14 uur vandaag 7-7, zijn de zes dagen vol= 144 uur.

  8 uur FBG 3.6
  13 uur BS 5.0
  18 uur BS 4.9
  21 uur BS 5.4 Lantus 22 EH

  7-7
  7.30 uur FBG 3.2 !!!

  Hoe minder insuline, hoe lager de nuchtere bloedsuiker !?

  Vandaag ga ik weer eten. Ik was er helemaal aan gewend, de eerste drie dagen komt er nog zoiets van zelfbeheersing bij kijken, daarna gaat het vanzelf.
  Ik vind het jammer, dat het moet. Morgen een paar dagen weg en een stukje rijden en dan is het verstandiger wel wat te eten.
  Vrijdag weer de 1ste vastendag en dan ga ik, als het lukt, de 7 dagen volmaken.

  Want dat is nu wel te zien, hoe langer de fast, hoe minder insuline gebruik er nodig is.

  Ik ben benieuwd hoe de bloedsuiker zich houdt als ik weer eet 😉

  Liked by 1 persoon

  • Dit gaat echt heel goed ineens. Als je elke dag een eenheid weghaalt, wanneer gaan de BG’s dan oplopen? Over 7 dagen? Over 21 dagen 🙂 ? Of helemaal niet meer? Bijna jammer dat je voor de zekerheid moet gaan eten…

   Like

   • Melchior, ja echt jammer.
    Klein reisje al eerder gepland met dochter en kleindochter en die zijn gewend aan mijn WOE. We gaan zelf koken.
    Van de andere kant is het ook wel interessant om te zien hoe het gaat bij drie dagen eten.
    Daarna ga ik wel gewoon door met vasten, zolang als mogelijk/nodig is.

    Liked by 1 persoon

   • 😀 Maar dan zonder kunst-insuline laag zijn is de kunst. Zeker, stress heeft invloed op de bloedsuiker, maar zodra de tijger weer weg is, moet de BS wel weer zakken en niet blijven hangen. Dat doet hij bij gezonde mensen wel, bij DM vaak niet.

    Liked by 1 persoon

  • Geniet van een paar gezellige dagen, de boog kan niet altijd gespannen zijn, dit is ook goed voor “het lijf”.
   Trouwens, ook geen AZM meer? en hoe reageren de darmen? die kunnen nogal stil komen te liggen met vasten, ben ik benieuwd naar!

   veel plezier, Cocky

   Like

   • Cocky, bedankt, ga ik doen genieten:-)
    Nee geen AZM tijdens het vasten tot nu toe.
    Nu het vraagt: de darmen !
    Heel gek, bij het vasten. Ik dacht ook dat ze stil kwamen te liggen, dus hield ik de AZM achter de hand.
    Maar als ik in bed lig, op de rug liggend, begint er een onderaards gerommel/geknor. Niet onaangenaam, meer zo van we zijn er nog ! Vooral de eerste dagen ! Ná drie dagen is dat minder.
    Ook wonderbaarlijk is dat ik best regelmatig moet poepen, niet iedere dag maar zeker om de dag. Soms gewoon vast en soms wat waterig. Redelijk gewone hoeveelheden en dan vraag ik me af: waar komt dat vandaan !?

    Voor de rest zijn de darmen heel rustig, niet opgeblazen, tevreden en kalm. Wonderlijk 😀

    Like

    • Aj, helemaal goed, je eet dus blijkbaar niets dat je darmen kunnen verstoren, ha ha. Ze gedragen zich even onverstoorbaar als jijzelf in je “mind” bent, prachtig hoor.

     Liked by 1 persoon

   • Ja, ze vinden het heel leuk geloof ik, zo weinig aanbod. Hoera vakantie !
    Misschien ook wel een goed idee voor de Sibo mensen, een tijdje vasten !? Kan de darm resetten/genezen.
    Net gegeten lekker groot bord, ik kreeg het niet op 😉
    Voelt als voorlopig zat genoeg, ha.

    Like

 30. 5-7 eenentwintigste dag, nr 4 van de non-stop fast ! Tot 14 uur vandaag loopt dag 5 en begint dag 6.

  8 uur FBG 4.7
  13 uur BS 4.9
  18 uur BS 5.7
  21 uur BS 6.5 Lantus 23 EH

  6-7
  8 uur FBG 3.6

  Weer zo’n lage nuchtere bloedsuiker. De Lantus kán nog meer naar beneden.
  Hoe langer ik vast, hoe makkelijker het gaat, ook met de energie.
  Zelfs met die warme dagen redelijk veel in de tuin gedaan, zwarte bessen geplukt, jam gemaakt en de struik meteen gesnoeid. Nog meer gesnoeid, zomersnoei. En gisteren het hele huis gepoetst. Weer thuis komen in een schoon huis 😉 Wassen opruimen enz. Ik kom maar niet stil, zoveel energie.

  Je zou toch zeggen…..maar ik zeg het niet 😀
  Tot het zover komt. Dat het komt is zeker, want dat is nog altijd gebeurd, zo maar op een keer !

  Liked by 2 people

 31. 4-7 twintigste dag, nr. 3 op rij van deze non-stop ‘fast’
  8 uur FBG 3.6
  13 uur BS 4.4
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 5.5 Lantus 24 EH

  5-7
  8 uur FBG 4.7

  Vandaag dag 4 volmaken! Want de vastendag loopt van 14 uur vorige dag tot 14 uur huidige dag. Daarom is dat tellen zo moeilijk en raak ik iedere keer de tel kwijt.

  Mooie waarde nog altijd, met nú tussen de 6 en 9 EH insuline minder.
  Even kijken hoe het vandaag verder loopt en dan met stapjes van 1 EH naar beneden.
  Als ik weer eet spuit ik Rapid bij de 1ne maaltijd, dan zou de Lantus laag kunnen blijven, hoop ik.
  Ik ga de dagen tellen en er maar bij zetten anders raak ik de tel kwijt en moet ik iedere keer opnieuw tellen op de vingers 😉

  Liked by 2 people

 32. 3-7 negentiende dag
  8 uur FBG 3.5
  13 uur BS 4.1
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 4.7 Lantus 26 EH

  4-7
  8 uur FBG 3.6

  Vandaag wordt de derde dag van deze vastenperiode. Oplopende van 1, 3, 4, tot nu 5 dagen op een rij, als het lukt. Dat zou betekenen dat ik Dinsdag weer eet. O.o, wat is dat moeilijk rekenen. Als ik Dinsdag pas eet is het 6 dagen !? 6 x 24 uur= 144 uur.
  Woensdag ga ik een paar dagen naar zee, dan eet ik 1 maaltijd per dag op Woensdag en Donderdag. Vrijdag weer vasten !

  Gisterenavond 2 EH insuline minder gespoten.en een FBG van 3.6.
  Vanavond weer een beetje zakken ?

  Liked by 2 people

  • Voordeel van die hitte is dat als je dan nieuwe kleren gaat kopen, je er echt niet veel moet kopen 🙂

   Hou zit dat dan met die (lanthus) insuline? Als je 5 dagen niet eet, ! 🙂 ! , waarom gaat de bloedsuiker toch nog omhoog, hoe hoog kan ie dan wel zonder eten en zonder dat je begint te sporten?

   Prettige dag alweer en je spaart meteen een reisje uit naar hier: even heet hoor 🙂

   Liked by 1 persoon

   • Ja, Stef, dat weet ik ook niet 😉 Waarom heb ik überhaupt nog insuline nodig als ik niet eet en zeker geen carbs ?
    Wat ik wel weet is dat insuline de honger verhoogd. Minder insuline, minder honger. Kunst is een goed evenwicht vinden tussen minder insuline en redelijke bloedsuikers.

    Wel is in de afgelopen jaren iets heel wezenlijks veranderd in de reactie op insuline en hoge en lage bloedsuikers.
    Vóór 2012 en voor het begin van mijn ‘experiment’ was mijn reactie op lage bloedsuikers: geen honger ( tot er een hypo verscheen/doorzette, dan moest ik eten en kon niet stoppen met eten )
    Op hoge bloedsuikers: wel honger, dan bleef ik zoeken naar eten! Mijn verklaring daarvoor was, dat door de insulineresistentie er geen glucose gebruikt kon worden en dat uitte zich in honger. Mijn dokter keek als: “e frisch gepopt uilke” zeggen ze in limburg= zoiets als: ik niet begrijpen met grote ogen, ha.

    Maar sinds ik meer en meer de ketose opzoek en dus vet gebruik als fuel, is dat totaal omgedraaid. Als ik lage bloedsuiker heb krijg ik honger en als ik hogere bloedsuikers heb: geen honger. Zou een indicatie kúnnen zijn dat mijn insulineresistentie wat meer opgeheven is. Zeg ik maar heel voorzichtig.

    Nog een reden om de Lantus te verlagen nu en mij lichaam te dwingen vet voor fuel te gebruiken !

    Liked by 1 persoon

  • Gewoon even verder doen met wat je aan het doen bent, kwestie dat de christenvastentijd 40 dagen is of om je tellen wat makkelijker te maken: 8 keer eten zo om de 5 dagen en klaar ben je 🙂

   Ijsje eten na de vasten… zo deden wij dat vroeger.

   En dan denk ik ook even aan die tv show survivor -eiland robinson- of zo noemt dat bij jullie. Die eten dikwijls gewoon te weinig, en gaan dan hun eigen spieren verteren. Ďat doe jij dus niet, dus goed bezig.

   Like

 33. 2-7 achttiende dag
  730 u FBG 4.2
  13 uur BS 4.3
  18 uur BS 5.8
  21 uur BS 5.8 Lantus 28 EH

  3-7
  8 uur FBG 3.5

  Weer de eerste dag vasten, ná eten de dag ervoor. Is altijd even lastig overschakelen. Dan weer rond 18 uur moeilijk moment. Héél klein beetje gegeten, stukje kaas, paar schijfjes worst, veel thee. Door de hitte nog een beetje zwaarder.
  Veel water drinken met soms een scheutje appelazijn. Vandaag gaat het vast weer beter met vasten.

  De bloedsuiker is goed laag en stabiel. Als alles goed gaat, vanavond weer minder gaan spuiten. Dat is uiteindelijk de bedoeling, (weer) minder gaan spuiten.

  Liked by 1 persoon

  • Je zou… tijdens de perioden dat je echt helemaal vast eens kunnen kijken wat een trapsgewijze vermindering van het aantal eenheden Lantus voor effect op je BG heeft. Vorige keer ging dat niet goed, maar wat gebeurt er als je er eenheden afsnoept in de context van 0 exogene calorieën?

   Like

   • Ja, dat is inderdaad een goed plan. Ik hoef natuurlijk geen FBG van 3.5 te hebben, 4.5 is laag genoeg en 5.5 ook 😉

    Die keer, waar jij het over hebt, was ik drastisch gestopt met insuline. Een beetje té veel over de top. Overmoedig, maar toch een vruchtbare ervaring. Een fantasietje testen: zou ik nu al zelf ( veel of weinig ) insuline maken ? Te weinig dus.

    Vanavond Lantus: 26 EH spuiten en als dat goed gaat, langzaam verder naar beneden.

    Liked by 1 persoon

 34. 1-7 zeventiende dag
  8.30 u FBG 3.5
  13 uur BS 4.9 Rapid 3 EH Eten, bordje boven
  18 uur BS 6.2
  21 uur BS 6.8 Lantus 28 EH

  2-7
  7.30 uur FBG 4.2

  Heerlijk eten. Ik zei het al eerder, na vasten en zeker zo lang, smaakt eten veel lekkerder, ben je eerder verzadigd en zijn gedachtes over eten weer snel op de achtergrond. Dan moet je, denk ik weet ik wel zeker, wel LCHF eten anders gaat die vlieger niet op.

  Dat waren dus 96 uur vasten !!!

  Vandaag weer vasten, kijken of ik deze keer 5 dagen kan volmaken;-)

  Liked by 1 persoon

 35. 30-6 zestiende dag
  8.30 u FBG 3.5
  13 uur BS 4.7
  18 uur BS 7.1
  21 uur BS 6.0 Lantus 28 EH

  1-7
  8.30 uur FBG 3.9

  Vandaag ga ik weer eten, één maaltijd lekker veel, wat ik maar op krijg. Met Rapid bijspuiten !
  De ervaring leert dat het weer zo zal zijn dat de ogen groter zijn dan de buik. Maar wat zal het lekker smaken !

  Dat waren dus 4 dagen vasten Na eten vandaag ga ik morgen weer aan de volgende ‘fastperiode’

  Gisteren merkte ik dat het tijd werd om de fast even te breken. Kriebelig, denken aan eten, verongelijkt (zij wel en ik niet: eten) Dan voelt het teveel als straf i.p.v. keuze. Dus vandaag ben ik weer even aan de beurt, ha,ha.

  Liked by 1 persoon

 36. 29-6 vijftiende dag
  7 uur FBG 5.1
  13 uur BS 5.8
  18 uur BS 5.2
  21 uur BS 6.3 Lantus 28 EH

  30-6
  8.30 uur FBG 3.5

  Drukke dag gehad, van hot naar haar, maar geen centje pijn met de energie.
  Wat opvalt dat mijn benen/enkelgewrichten, nog altijd niet volledig inzetbaar 😉 door het vasten/afvallen (?) soepelere zijn ( beter de trap op en af ) Valt de familie op !
  Natuurlijk wil ik dat het vet het eerst verdwijnt in de buik enzo, maar mijn body trekt zich niks van mijn, ik wil, ik wil, aan. Blijkbaar vindt hij dit een eerste vereiste, ha.

  Liked by 2 people

 37. 28-6 veertiende dag
  7 uur FBG 4.1
  13 uur BS 5.4
  18 uur BS 6.2
  21 uur BS 7.1 Lantus 29 EH

  29-6
  7.30 uur FBG 5.1

  De hele dag gevast, tot 18 uur, toen heb ik toch iets gegeten. Stukje kaas, een paar schijfjes worst en een half pannenkoekje, samen met thee. Waarom, raar maaggevoel, misselijk, kortom niet lekker. Was genoeg. En ik zou eten als ik me niet lekker voelde 😉
  Maar je kunt zien dat het effect heeft op de bloedsuiker.
  Nu was het om die tijd ook weer benauwd weer, dreigen van regen, maar niet doorzetten. Omslag van de luchtdruk, heeft altijd effect op mijn BS.
  Voor de rest gaat het goed, veel energie, flink in de tuin gewerkt.
  Vandaag gewoon door.

  Like

   • Melchior, nee. Ik hoef pas in september naar de internist. Wel binnenkort naar de huisarts voor de uitslag van de Dexascan. Zal ik erom vragen om het ijzer te laten onderzoeken.
    Ik las laatst nog dat Actos botontkalking in de hand werkt en dat heb ik ± 10 jaar geslikt !
    ( even zoeken of ik de link heb vastgelegd, dan zet ik hem hier )
    Gevonden bij Jenny Ruhl.

    A study published in November of 2006 found some evidence that elderly women taking Avandia and Actos were more likely to suffer bone loss leading to more fractures. Zag ikzelf ook bij Diabetes in Control
    Begin 2012 met Actos opgehouden, nooit op getest, zoals op zoveel bijwerkingen niet 😦

    Liked by 1 persoon

 38. 27-6 dertiende dag
  8 uur FBG 4.2
  13 uur BS 4.8
  16 uur BS 4.7
  18 uur BS 4.5
  21 uur BS 5.1 Lantus 25 EH
  23 uur BS 5.2

  28-6
  7 uur FBG 4.1

  Geen eetplaatje vandaag, want zoals te zien aan de bloedsuiker toch niet gegeten.
  De visite had zelf eten meegebracht en meteen in het begin opgegeten, zodat de noodzaak om later samen te eten verviel. Lekker in de zon met veel thee en bijpraten was er zoveel afleiding dat ik niet aan eten dacht.
  Dat kwam wel weer daarna, toen de visite weg was en weer rond 18 uur. Moeilijkste tijd, altijd.
  Maar die mooie bloedsuikers zijn wel weer een goede motivatie om even vol te houden.

  Om 23 uur nog eens extra gemeten. Ook ketonen en die waren er nog altijd.
  Waarom ? Omdat ik me afvroeg: Hoe zit het met de zo gevreesde hypo’s ? Niets, nada, al die vastentijd niet. Niet na 3 dagen vasten en niet na 1 dag. Natuurlijk heb ik wel mijn insulinegebruik aangepast. Na het stoppen met de metformine was de insuline weer opgelopen tot 35 EH per dag.
  Gisteren 25 EH en zo’n evenwichtige bloedsuiker, dat je zou kunnen zeggen, die kleine afwijkingen liggen aan de meter en niet aan mijn lichaam. Dat motortje houdt mijn bloedsuiker totaal gelijk. Hoezo het lichaam heeft exogene glucose nodig ?

  Liked by 2 people

  • Mooie bloedwaarden zo tijdens het vasten 🙂

   Hypo’s met brood en confituur: wat bij mezelf opviel toen ik nog brood met confituur had tijdens mijn niet te veel verzadigd vet en lage cholesterolwaardendieet (dus zeker niet LCHF): lunchje brood met confituur is supersnel klaar. 4 tot 5 uur later begonnen mijn handen te trillen, geen zin om nog iets te denken of te doen behalve eerste vereiste eten (of frisdrank binnengulpen). Wegens ik meet niet, geen idee wat het was, maar klinkt hypo-achtig?

   Duiden is dan makkelijk: lichaam dat de piek gaat regelen door een dal mee te geven (wat je ook ziet als je en steen in het water gooit: dat zijn hoge pieken en dalen tot het even verder weer mooi normaal beweegt, en volgens Einstein beweegt alles in golven).

   Anders gezegd: gooi je geen steen in het water, blijft het mooi zachtjes bewegen.

   Lijkt me ook te werken met vasten: “gooi je geen eten in het systeem”, dan blijft het mooi zachtjes bewegen, moet er wel vet opgeslagen zijn 🙂

   Wat dan weer verklaart waarom de zero carb geen succes was wegens van proteinen kan je suikers maken-zie Benno. (en zonder vezels komt een mens sowieso nergens, maar dat is mijn persoonlijke visie daarbovenop). Daar waar zonder voedsel het ganse systeem duidelijk anders gaat werken, zoals je maar weer mooi met iedereen deelt 🙂 .

   Prettige week gewenst!

   Liked by 1 persoon

   • Steff, dat was zeker een hypo, of eigenlijk hypoglycemie: “Hypoglycemie is een lichte suikerstofwisselingsstoornis, die (nog) niets te maken heeft met suikerziekte omdat er geen gebrek is aan insuline (het hormoon dat het bloedsuikergehalte regelt), die kan optreden bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Het is een lichte stoornis omdat de bloedsuikerwaarden slechts op bepaalde momenten licht afwijken van de norm maar die in de regel wel ernstige gevolgen heeft, die geleidelijk toenemen naarmate de stoornis langer (onherkend) blijft bestaan”
    Nog niet, he, diabetes 😉 maar wel teveel insuline aanmaken bij koolhydraten inname. Dus gerust pre-diabetes te noemen. KH triggeren de afgifte van veel insuline, die gaat razend snel de KH “wegwerken” opslaan in de lever en vetcellen. Teveel nog rondrennende insuline, op zoek naar meer KH = razende honger. Als je dat maar vaak genoeg doet krijg je diabetes.

    Liked by 1 persoon

   • Dank Marietsebiel voor de klare uitleg 🙂 ‘k vraag me af hoelang ik nog bananen eten kan…

    Anyways: sinds ik de granen en suikers uit mijn dieet heb geschrapt, is alvast dat gekke razende hongergevoel weggebleven 🙂 Interessant hoe alles met alles samenhangt.

    Ook ten zeerste interessant die ervaring die je daar deelt dat verandering in luchtdruk ook je BS verandert. Logisch eigenlijk, want we zijn wezens met een bloeddruk, dus al wat daar tegenaan drukt, speelt dus weer mee. Wordt veel te weinig op ingespeeld vind ik, tenzij de kennis dat te hoge bloeddruk 1 van de symptomen is van welvaartziekten en dat er dus pilletjes zijn om dat symptoon weer weg te werken zonder verder de onderliggende oorzaak aan te pakken.

    Mooie observaties Mariet! Laat ze blijven komen en vandaag weer een zonnige dag daar in de Lage Landen: genieten dus 🙂

    Liked by 1 persoon

 39. 26-6 twaalfde dag
  8 uur FBG 4.3
  12 uur BS 7.4 ná de sport
  13 uur BS 6.2 Rapid 3 EH en eten , bordje boven
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 6.2 Lantus 28 EH
  Samen 31 EH insuline

  27-6
  8 uur FBG 4.2

  Om 13 uur had ik, tot ná de sport, 71 uur gevast.
  Sporten ging gewoon goed.

  Wat opviel bij het na zo’n lange tijd vasten weer eten, was dat het veel duidelijker smaakte en ook rook.
  De haring rook zo scherp, dat ik me even afvroeg: is hij nog wel goed ?
  Nog zo’n evolutionair dingentje ? Bij vasten worden smaak- en reukvermogen versterkt, zodat je de prooi/voedsel beter kunt definieren ?

  Vandaag ga ik gewoon verder als het lukt. Vanwege visite misschien wel eten.
  Maar dan zeker Zondag, Maandag en Dinsdag, tot Woensdag, na de sport.

  Liked by 1 persoon

 40. 25-6 elfde dag
  8 uur FBG 3.8
  13 uur BS 5.3
  18 uur BS 5.5
  21 uur BS 4.8 Lantus 25 EH
  Dat zijn 8 tot 9 EH minder dan de tijd vóór vasten !

  26 -6
  8 uur FBG 4.3

  Op dit moment heb ik dus 66 uur gevast. Gisteren om 15 uur, al een uur na mijn etenstijd, had ik nog altijd geen honger. Hoe langer de vast, hoe makkelijker het wordt. Vooral omdat de energie goed blijft, verbeterd zelfs.
  En een helder hoofd, rustig, kalm. Dat kwam dus van pas als je de jacht op eten moest beginnen. Goede strategie bedenken om door slimheid een vaak sterkere tegenstander toch te kunnen vangen.

  Nu wel koffie met afgestreken eetlepel kokosolie en scheut room. Straks sporten en vanmiddag eten !?

  Like

   • Taylor 2.0 zeg maar. Misschien is zo’n oorverdovend signaal (geen eten, ook geen kleine beetjes) bij jou nodig om de boel in beweging te krijgen. Je kunt je afvragen of je moet gaan eten zo lang je nog vetreserves (inclusief ectopisch vet) hebt.

    Like

   • Zo kun je het zien, maar de naam is Jason Fung 😉

    Want Taylor laat je heel weinig eten. Volgens Jason is dat calorierestrictie en dat kan je metabolisme vertragen.
    Vasten versnelt het metabolisme.
    Dat merk ik ook heel goed, het verschil.
    Het voelt beter, meer energie en heel duidelijk op vetverbranding en diepere ketose.

    Ik was heel blij met Taylor en de inzichten, die hij levert. Zijn theorie over vette lever, insuline en glucagon waren, voor mij althans, een eyeopener
    (mede dankzij jou uitleg en niet aflatende ondersteuning. Daar ben ik nog altijd dankbaar voor)

    Voor iemand die kort diabetes heeft is Taylor, waarschijnlijk ook voldoende om diabetes om te keren.
    Bij mij zijn er hardere maatregelen nodig, als ik me er niet bij neer wil leggen. En dat wil ik niet 😀

    Like

   • Fung baseert zijn advies op Taylor’s bevindingen. Alleen heeft Taylor niet helder dat zelfs geringe energie-inname bij sommige mensen een verschuiving van beta-oxidatie naar glycolyse teweeg brengt. Vandaar dat ik destijds voorzichtig aandrong op volledig vasten 🙂 .

    Like

  • Ja, dat is een reële optie. Gewoon eerst alle overtollige vet opeten. Zoals die jonge man, die 1 jaar niet at. Daar had jij het al eens over en Jason nu ook.
   Zo drastisch hoop ik dat niet nodig is, maar langer gaan vasten zou zomaar kunnen. Ik wil gewoon van de insuline af. Punt 🙂

   Liked by 1 persoon

   • Van de insuline af, maar wel graag alive & kicking 🙂 . Dat is waarom ik nog steeds een groot voorstander zou zijn van dokterstoezicht. Aan de andere kant, wat er mis gaan… Hoe je je voelt is een tamelijk betrouwbare indicatie. En die BG’s zijn voorbeeldig. Ik neem aan dat je wel voor elektrolyten etc. zorgt?

    Mocht het toch niet lukken om de insuline af te bouwen tot (bijna) niks, dan zou ik aankloppen bij Max Nieuwdorp van het AMC voor een poeptransplantatie.

    Like

   • Absoluut, als het niet meer goed voelt houd ik op. En ik weet hoe het voelt, niet goed voelen. Veel ervaring mee 😉

    Net terug van de sport, mijn programma af kunnen werken.
    Maar nu ga ik 2 hollandse nieuwe eten, met sla enzo. Aardbeien na en wat noten. Beetje Rapid bijspuiten en dan weer door met de volgende vasten periode.

    Dat dokterstoezicht, zou leuk zijn, dat gebeurt niet. Wie weet bij mijn ‘opvolgers’ Als ik helemaal genezen ben !!!
    ( De MM: marietsebiel methode, genaamd! Hint voor MM: melchior meijer, kan geen toeval zijn, lol )

    Extra zout, mineralen en vitamientjes, ga ik zeker doen, doe ik al. Veel drinken.

    Poep transplantatie, houd ik weer in mijn achterhoofd voor de volgende fase 😉

    Like

   • Hoe heet die mens die 1 jaar niet heeft gegeten?

    De MMMMmethoden voor een gezond leven 🙂

    Mooi zo sporten na meer dan 66 uren vasten, je ziet wat gebeuren hier 🙂

    Wat P-transplantaties en AZM hack betreft, ook daar even het echte paleo alternatief voor ogen houden: meer vezels eten (100 keer meer wanneer we Stanely Boyd Eaton mogen geloven, veeel meer dus). Als de groenten- en fruittelers 1 ding hebben weggeteeld, dan zijn het de vezels wel. Jammer, want die miljoenen kritters in je darmen zitten liever leuk op een vezel hun ding te doen in plaats van te verzuipen en uitgespoeld te worden met de cacocalo en andere “frisdranken”.

    Focus: vet verbranden nu, goed bezig Mariet 🙂

    Liked by 2 people

 41. Nog een dagje bij aanplakken? Op naar een weekje vasten? :-;

  Mevrouw de scheikundewetenschapknobbel, leg even de metingen en waarden en bedoeling van de ketonenstiks uit, then ken i oso follow ☺

  Weerom een prettige dag gewenst en sinds het morgen zonnig is aldaar, gewoon een dagje op zonnenergie gaan ☺

  Liked by 1 persoon

  • Zou zomaar kunnen, een weekje vasten !

   Nou, oké even uitleggen. Ik was vroeger ook wel vaker in ketose door binnen een tijd van 6 tot 8 uur te eten en natuurlijk LCHF. Dan was mijn ketose tussen de 0.5 ( net in ketose ) en een enkele keer 0.9 mmol/L.

   Door echt niet te eten, op dit moment al 53 uur, is mijn ketose al tussen de 2 en 4 mmol/L. Dat is pas echt ketose, he.
   ( dit zijn de urinesticks, daar plas je overheen en kun je binnen 15 sec. zien hoeveel ketonen: product van de vetafbraak uit je depots, gebruikt worden i.p.v. glucose. #Fatforfuel. Er zijn ook bloedketonen sticks, te meten met een bloedsuikermeter, die daarvoor geschikt is, maar die zijn heel duur )

   Volgens Jason Fung gaat van niet-eten het metabolisme omhoog, in tegenstelling tot 6 x eten. Dat is in de evolutietheorie logisch omdat bij geen eten het lichaam zorgt voor genoeg energie om een mammoet 😉 kunnen te gaan vangen en dus aan eten te komen. Als dat niet zou gebeuren waren we allang uitgestorven. Geen winkel op elke hoek van de straat !

   Aangezien wij nú eten in overvloed hebben, komen wij bijna niet meer in ketose. In tegendeel, wij eten 6 x per dag, zoals veel mensen nu doen.
   Wij draaien op die manier ons mooie, goed functionerende lichaam de nek om. Gevolg obesitas en diabetes.

   Daar ga ik eens mee ophouden. ( ben ik allang mee opgehouden 😉 )

   Liked by 1 persoon

 42. 24-6 tiende dag
  8 uur FBG 5.1
  12 uur BS 7.1 ná de sport
  13 uur BS 6.1 niet eten, geen Rapid
  16.30 BS 4.6
  18 uur BS 5.4
  21 uur BS 4.8 Lantus 28 EH

  25-6
  8 uur FBG 3.8

  Gisteren nieuwe keto sticks binnen. Natuurlijk gelijk uitproberen.
  Foto’s boven.
  Vasten gaat steeds beter. Nog altijd wel rond 18 uur tot 20 uur het moeilijkste moment.
  Door de ketosemetingen dus te zien dat het niets heeft te maken de overgang van glucoseverbranding naar vetverbranding.
  Om 15 uur was ik al in ketose en om 18 uur zelfs wat meer.
  Opmerkelijk ook was dat ik vanochtend nog maar heel lichte verkleuring op de ketostick had, terwijl de bloedsuiker heel laag was.
  De enige reden die ik kan bedenken is dat de ketonen goed worden verbruikt bij heel lage bloedsuiker en dus niet hoeven te worden afgevoerd.
  Straks, vlak voor de fast-break/eten nog eens meten.
  Wat is dat leuk, he. Meten is weten 😉
  Wiskunde, meetkunde, scheikunde, biologie allemaal vakken waar ik goed in was op de middelbare school. Rapporten met ’n 9 voor scheikunde en ’n 4 voor b.v. engels.
  Ik zat natuurlijk op de verkeerde opleiding, geen B maar A.
  Dat probeer ik nu in te halen, ha, ha.

  Liked by 1 persoon

   • Mariet , ondanks dat ik je (nog) alleen virtueel ken , zeg ik het toch in mijn eigen woorden:

    Heb het al ooit eerder gezegd , waar jij mee bezig bent zou voor iedereen goed zijn , dus ook als je geen diabeet bent , en ook niet wilt worden als het door middel van voeding mogelijk is zoals het nu lijkt .

    Het blijft mij een raadsel waarom mensen om mij heen er niet van willen weten ….

    Iemand zei mij naar info gegeven te hebben : ,, Denk niet dat ik dat ga doen , dan moet ik teveel opgeven ” Tja …. 😦

    Maar goed , mag ik jou een ,, stoer wijf ” noemen ? Ja , dat mag ik en volg je ,, ademloos” 🙂

    Succes en ben er van overtuigd dat je een voorbeeld zult zijn voor velen !

    Like

   • Hans, dat gaat veranderen op het Ancestral Health Symposium, we gaan ons zien 😉

    Ik begrijp het ook niet ( of misschien ook wel ) Het zit in de ‘botte’ hoofden. Wat er eenmaal in zit krijg je er niet makkelijk meer uit.

    Ben ik dan zo heel anders dan anderen ? Tenminste wel op gebied van voeding. Er zijn ook wel dingen waarvan ik zelf nog vindt dat ik er teveel aan vast houdt.

    Ik heb ook veel jaren de waarheid voor mezelf verdoezeld, uit gemakzucht, tegenzin, teveel luiheid om me erin te verdiepen en om consequent te zijn.
    En dan het te goed gelovig zijn. In wetenschap, medische wereld en me te laten be-indrukken door andere betweters.

    Hoe meer ik zelf studeer en leer, hoe minder ik daar vatbaar voor ben !
    Mooi, he 😉 Dat wordt nog eens wat met mij, lol.

    Like

 43. 23-6 negende dag
  7 uur FBG 6.2
  11 uur 1/2 eetlepel AZM
  13 uur BS 6.7 Rapid 3 EH eten, zie bordje
  18 uur BS 7.2
  21 uur BS 7.2 Lantus 30 EH

  24-6
  8 uur FBG 5.1

  Vandaag naar de sport én niet eten. Pas morgen om 14 uur weer. Kijken hoe dat gaat.
  Sporten zal wel gewoon gaan, want ik sport altijd nuchter, maar daarna: lukt het om de hele dag verder niet te eten ? We zullen het zien.

  Like

 44. 22-6 achtste dag
  8 uur FBG 4.3
  11 uur 1/2 eetlepel AZM
  13 uur BS 4.7 Rapid 3 EH en eten, bord boven
  18 uur BS 6.1
  21 uur BS 6.8 Lantus 30 EH

  23-6
  7 uur FBG 6.2

  Tsja, niet na een keer 48 uur vasten genezen, he 😉
  Dus ga ik het vaker doen.
  Vandaag weer gewoon mijn ene maaltijd per dag eten en woensdag tot donderdag weer vasten.

  Liked by 2 people

 45. 21-6 zevende dag
  8 uur FBG 5.5
  13 uur BS 5.6
  18 uur BS 4.9
  21 uur BS 6.0 Lantus 28 EH

  22-6
  8 uur FBG 4.3

  Een 48 uur vastendag bijna achter de rug.
  Begonnen op 20-6 14 uur tot vandaag 22-6 14 uur.
  Scheelt 5 tot 6 EH insuline per dag met mooie nuchtere bloedsuiker.

  De moeilijkste periode van de dag is en blijft de tijd rond 18 uur. Dan heb ik gewoon honger. Veel thee drinken helpt. Tegen 20 uur verdwijnt de honger weer. Nu, in de ochtend, geen enkel probleem om tot 14 uur te wachten met eten.

  Liked by 1 persoon

  • Troost voor, omdat het zó lang duurt voordat ik vooruit ga 😉 Hoe langer diabeet ( 26 jaar ) hoe langer dat het duurt. Hart onder de riem ! De volhouder wint !

   “Those with long standing obesity tend to have more insulin resistance and therefore harder-to-treat obesity. The relatively short duration of obesity of the 2-5 year old group means that obesity is relatively easier to treat.”

   Jason Fung The New Science of Diabesity – Hormonal Obesity XI

   Like

  • Smakelijk voor straks 🙂

   Plakt Jason Fung er ook een periode op, of slaat hij er gewoon een slag naar (het eerste is dus leuker, want dan kan je gewoon beginnen aftellen 🙂 ) als ie zegt:
   Those with long standing obesity tend to have … harder-to-treat obesity.

   Like

   • Nee, helaas geen periode. Zou ook echt maar een slag ernaar slaan zijn 😉
    Ik ben nu al 3.5 jaar bezig en heb al veel gewonnen. Nog een jaar… of 2 ? Wat maakt ’t uit !
    Ik zal mijn hele ( hopelijk nog lange 😉 ) leven blijven passen op mijn eenmaal verpeste insulineresistentie.
    Hij weet er veel van Jason Fung en hij beschrijft het heel precies. Als ik dit alles, zeg 45 jaar geleden had geweten…

    Maar dat is ook relatief, he. Want over 45 jaar zegt iemand anders precies hetzelfde ?

    Like

 46. 20-6 zesde dag
  8 uur FBG 5.2
  13 uur BS 5.3 Rapid 3 EH en eten, zie bordje boven
  18 uur BS 6.9
  21 uur BS 5.9 Lantus 30 EH

  21 -6 8 uur FBG 5.5

  Een kopie van de PDF, uit mijn meter. Niet zo mooi als de PDF, maar als je iemand van de cijfertjes bent 😉 kun je er wel wat uit opmaken: dat ik maar 1 keer een BS van 8 had. en een paar keer vergeten heb om de Lantus te noteren. Dat kun je niet herstellen, jammer genoeg.
  De échte PDF heb ik boven kunnen plaatsen. 21-6 onder bordje van 20-6. Voor de liefhebbers 😉 Als het goed is kun je hem daar bekijken. Effe klikken.

  METER: FreeStyle InsuLinx
  SERIENUMMER: ?
  PAGINA 1 VAN 15
  DATUM: 21/6/2015
  Glucose (mmol/L)
  GESELECTEERDE RAPPORTERINGSPERIODE
  Tests Standaardafwijking
  3% Boven doel
  97% Binnen doel

  Doel**
  Werkelijk
  +3,1
  -3,1
  +0,9
  -0,9
  6,2 Gemiddelde
  Gemiddelde 6,2 mmol/L
  Hoog 8,0 mmol/L
  Laag 4,2 mmol/L

  Standaardafwijking 0,9
  Totaal tests 31
  Gem. tests/dag 4,4
  Dagen zonder tests 0
  Hypovoorvallen 0
  Doelbereik: 3,9-7,8 mmol/L ** Doelstandaardafwijking < (gemiddelde/2) Hypodrempel: 3,0 mmol/L
  TRENDS(Afgelopen 90 dagen)
  90 DAGEN 60 DAGEN 30 DAGEN
  BG-gemiddelde
  19,4
  7,8
  3,9
  mmol/L
  30 DAGEN 90 DAGEN
  Gemiddelde 6,5 6,6
  Hoog 11,1 11,1
  Laag 3,8 1,5
  Standaardafwijking 1,1 1,1
  Totaal tests 135 330
  Gem. tests/dag 4,5 4,6
  Dagen zonder tests 0 18
  Hypovoorvallen 0 1
  Insuline en koolhydraten
  GESELECTEERDE RAPPORTERINGSPERIODE
  4% Correctie 8% Maaltijd
  88% Langwerkend
  GEMIDDELDE DAGELIJKSE TOTALEN
  Totale dagelijkse dosis 22,7 eenheden
  Insuline maaltijd 3,7 Eenh/dag
  Correctiedosis insuline 2,0 Eenh/dag
  Langwerkende insuline 29,8 Eenh/dag
  Notities
  BG-waarden vóór maaltijd zijn 92% van
  de tijd binnen doel (12 van 13). Zie
  het Rapport maaltijdengemiddelde
  voor meer informatie.
  Lacunes gevonden in de
  insulinegegevens. Er zijn voor 1
  dagen in deze rapportageperiode geen
  insulinevoorvallen geregistreerd. ( vergeten te noteren ! )
  Er zijn gedurende de
  rapportageperiode 2
  gebruikerswijzigingen van de
  aanbevolen insulinedosis toegediend.
  Is er een verandering in medicatie,
  levensstijl of gezondheidstoestand?
  Snapshot
  jun 15, 2015 – jun 21, 2015 (7 dagen)

  Like

   • Ha, ha, als ik dan nog leef, he ! 2050, ben ik 117. Zou ik wel willen, alleen al om mijn pensionverzekering een poot uit te draaien.
    Zo’n diabeet gaat snel dood, dachten ze, dus dikke winst 😉

    Stef, als ik om 18 uur eet dan haal ik de dagelijkse fast van 16 uur niet en heb ik ’s morgens hogere bloedsuiker. Ervaringsfeit ! als het wel eens moet vanwege sociale noodzaak of ’n etentje enzo.

    Om 14 uur eten, na geen ontbijt, is heel fijn en lekker rustig koken, de boel opruimen, klaar.
    Dan heb ik om 18 uur ook geen honger. Alleen als ik vast en op de dag dat ik niets eet. Dan gaat het die dag echt doortrekken. Maar die honger verdwijnt ook weer.

    Ja, stuur de zon 😀 Het regent hier nu al zowat een week en ook te koud voor de tijd. Goed voor de tuin, maar te weinig Vit D voor ons mensen.

    Like

 47. 19-6 vijfde dag
  8 uur FBG 6.2
  12 uur BS 8.0 ná de sport
  13 uur BS 7.3 Rapid 4 EH en eten
  18 uur BS 7.1
  21 uur BS 7.3 Lantus 31 EH

  20-6 8 uur FBG 5.2

  Ook mijn spieren beginnen weer langzaam te wennen aan een leven zonder metfomine. Metfomine verandert de opname van glucose in de spieren, dus gaan ze weer over op glucose verbranding i.p.v. vet. Dat geeft meer spierpijn en stijfheid. Die dag en de dag erna.
  Gisteren de eerste keer dat het minder was en vandaag lijkt het erop, ook niet. Dat vond ik altijd fijn, op keto, geen spierpijn en soepel lopen.
  Zoveel jaren met pijn rondgelopen 😦

  Liked by 1 persoon

 48. 18-6 vierde dag
  7 uur FBG 4.3
  11 uur 1/2 eetlepel AZM
  13 uur BS 4.3 Rapid 3 EH en eten, bordje boven.
  18 uur BS 6.6
  21 uur BS 5.5 Lantus 29 EH

  19-6
  7 uur FBG 6.2

  Iets hogere FBG vandaag, waarom ? Ik weet het niet, de maan, de zon, de sterren 😉 Grapje, en toch niet helemaal, verandering van luchtdruk, overgang van lage naar hoge luchtdruk of omgekeerd kán invloed hebben. Nee geen wetenschap, observatie van een ervaringsdeskundige, ha.
  Of misschien wel in ketose komen, dat duurt altijd een tijdje, soms wel een week. Volhouden en thee drinken !

  Liked by 1 persoon

 49. 17-6 derde dag
  8 uur FBG 4.8 Koffie, kokosolie, room.
  Geen AZM vandaag, wel sporten
  12 uur BS 7.1
  13 uur BS 7.0 Rapid 4 EH en eten, foto boven
  18 uur BS 6.7
  21 uur BS 6.1 Lantus 30 EH

  18-6
  7.30 uur FBG 4.3

  Sporten gaat weer veel beter, weer adem genoeg. Burpee, 2 x 3 keer achterelkaar. En de deadlift, nu 43 kg tillen, 3x 10 keer.
  Geen honger meer, ná de ene maaltijd, om 18 uur.

  Like

 50. Succes ermee Mariet. Morgen start hier de ramadan, weinig religieus,de ramadanbufetten savonds kunnen bourgondiers nog veel van leren. Zeker niets meer met gezondheid te maken als je ziet wat ze hier dan eten.

  Idd de eerste dagen zien we hier dat het moeilijkst is.

  Succes!

  Like

  • Stef, hier ook op 18 juni de ramadan begonnen.
   Ja ik denk dat dat hier ook zo is dat er veel gegeten wordt als het weer mag, en waarschijnlijk ook ook veel koolhydraten en zoet. Dus of het nog dezelfde gezondheidsvoordelen heeft ?
   Maar in de zomer is de periode dat er niet gegeten wordt wel heel lang. Zeker 16 uur.
   Of men zich er nog van bewust is dat dat vasten ook de gezondheid kán bevorderen ? Ik weet het niet.

   Zo wordt diabeten ontraden om mee te doen aan de ramadan. Terwijl dat juist goed zou kunnen zijn. Dan moeten ze natuurlijk wel hun medicatie aanpassen en daar achten de behandelaars diabeten niet toe in staat.
   “Houden jullie ze dom, dan houden wij ze aan de medicatie” Het Medici en BigPharma complot.

   Een variant op “Houden jullie ze dom, dan houden wij ze arm” Kerk en de Politiek !
   Niks nieuws toch! Belasting 2% omlaag en de BTW omhoog ( van 6% naar 21 % op een aantal producten. Ja, ja, wie rekent het uit ?
   Uitkomst 0 ? Zou zo maar kunnen !

   Liked by 1 persoon

   • Mariet,

    Nu je het zegt: jullie zomerdagen zijn daar inderdaad veel langer dan hier 🙂

    Tijdens de ramadan zie je hier op de speciale “eetmarkten” – die opeens uit de grond schieten tot iets voor etenstijd – allerhande voedsel dat je de rest van het jaar niet ziet. Toen ik hier pas was, ging ik daar graag naartoe en probeerde graag vanalles uit. Heb er vandaag eens doorgelopen en… niks gekocht 😉 Lijkt me alles behalve gezond.

    Dadels zijn steeds een gretig verkocht ramadan item, onafhankelijk van winter of zomer.

    Wel wel, diabeten worden afgeraden om te vasten… Yup, vooral domme adviezen de wereld injagen, want dommigheid, daar verkopen we pilletjes voor (neen niet tegen, maar voor 🙂 )

    Nu wat BTW betreft gaan ze hier nog leuker dan bij jullie: gewoon op bijna alles voor iedereen 6% zo sinds een paar maand. Behalve bv. op kreeft, want dat wordt ingevoerd uit de provincie waar er zeer veel verkiezingsstemmen gehaald worden voor de meerderheidspartij: dus vooral niets taxeren daar. Gebakken vis dus BTW, gebakken kreeft geen BTW.
    (oja, de meerderheidspartij heeft maar 47% van de stemmen, en de alles samen minderheidscoalitie 53%, mensen die niet teveel onzin gegeten hebben zullen nu merken dat er iets mis is… 🙂 )

    Gelukkig zijn er nog slimme blogs zoals hier met lekker en gezond eten 🙂 Prettige dag alweer!

    Liked by 1 persoon

 51. 16-6 de tweede dag, gaat al een heel stuk beter.
  8 uur FBG 6.2
  11 uur 1/2 eetlepel AZM
  13 uur BS 5.9 Rapid 4 En eten, bordje hierboven
  18 uur BS 6.3
  21 uur BS 5.8 Lantus 30 EH

  17-6
  8 uur FBG 4.8

  Kijk nu gaat het gebeuren, om 18 uur geen tot bijna geen honger 3 schijfjes hongaarse salami bij de thee. Doordat ik de bijna 24 uur ‘Fast’, vol kan houden gaat de nuchtere bloedsuiker zakken. Dat is fijn, want als dit doorzet kan ik minder insuline gaan spuiten.

  Liked by 1 persoon

 52. Gisteren 15-6, de eerste dag.
  De eerste dag is altijd het moeilijkst. Vooral omdat je er de hele tijd aan denkt.
  Ik was vroeg wakker, al om 6 uur. FBG 5.1,
  Vroeg voor mijn doen, 2 grote koffie koppen met 1x afgestreken eetlepel kokosolie en scheutje room.
  10 uur 1/2 eetlepel AZM, al een paar dagen niet gedaan, nu weer wel omdat de darmen nog altijd wat van streek zijn door de metformine.
  12 uur BS 6.5, 4 EH Rapid gespoten en gaan eten, zie foto van het bordje. Daarna thee met handje noten.
  De enige maaltijd per dag ga ik niet meer calorieën tellen, maar eten tot ik vol ben. De kortwerkende insuline ( Rapid) moet het werk doen.
  18 uur BS 6.3 Dit tijdstip is voor mij altijd het moeilijkst en zeker op de eerste dag. Dan krijg ik honger en sinds de metformine zelfs een beetje een vreemd maaggevoel. Ook een soort van opvliegers !? Dus klein stukje kaas en een paar uitgebakken varkenszwoerd ‘chips’, echt maar een paar. En veel thee drinken. Het vreemde maaggevoel verdwijnt wel daardoor. Ik hoop dat het vandaag niet nodig is.
  21 uur BS 6.4 Lantus 30 EH

  16-6
  8 uur FBG 6.2

  Like

 53. Je hebt het, zoals altijd, keurig op je netvlies. zo gefundeerd aan de gang gaan, chapeau! Dit gaat zeker lukken, en ja, “Laat voedsel uw medicijn zijn”, ik weet zeker dat het kan, maar het vergt nogal wat. Keep your good spirit !!

  groeten Cocky

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s