Kink in de kabel… óf nieuwe ronde nieuwe kansen …

016_Asterix24_p3

Aangeslagen !? maar niet voor lang.

Van de schrik bekomen, ervaren dat de stents mijn hart weer van bloed en zuurstof voorzien. Alle pijn  en kortademigheid van de afgelopen maanden verdwenen is, ik adapted ben aan de meeste pillen en me weer een stuk beter ga voelen, ga ik weer moed vatten om door te gaan.

De laatste maand was een nachtmerrie, waaruit ik nu langzaam wakker wordt. Je bent er niet meer, je bent een patiënt en iedere gek heeft een mening .. en zijn favoriete stokpaardje 😉  en meent goede raad te moeten geven, je de zeggenschap af te moeten nemen, je lichaam als hun oefenapparaat over te nemen, en nog eens goede raad te geven. Soms van toepassing, soms de grootste kul. Als de dokters het allemaal al niet op een rijtje hebben, he. Wie dan wel ! Klinkt hard, maar alléén wie de schoen past trekt hem aan. Dus effe wat zelfreflectie 😉 Want zo’n plotselinge toestand, onverwacht, maakt angstig, niet alleen de patiënt maar ook zijn omgeving. Ze worden geconfronteerd met hun eigen sterfelijkheid, hun eigen onzekerheden en of ze wel goed bezig zijn met hun 80/20 Paleo, ha,ha.

Dan het volgende punt:  Ik heb er een rol/job bijgekregen. Wat mij nu nog meer duidelijk is geworden, in deze stressvolle weken is dat er een coördinator mist in het geheel ! Nu heb ik dus drie specialisten aan de draad. Hart, Diabetes en Revalidatie. O ja en dan nog de Dexascan uitslag, via de huisarts. Over de vermeende botontkalking. Die mij naar aanleiding daarvan, Vit D3, kalk en bisfonaat wil voorschrijven. Echt niet !  voorlopig, ik heb net een hoop pillen voor het hart voorgeschreven gekregen. Hoe kan ik al die bijwerkingen uit elkaar houden ?  Daarbij is mijn botontkalking plaatselijk. O, niet gezien, zie de dokter.

Geen van hun neemt de leiding van overleg met elkaar. Dat is al jaren zo, het wordt tijd dat daar iets aan veranderd. Er is gewoonweg niemand die het overzicht heeft !  In theorie zou dat de apotheek moeten zijn, die de werking van de verschillende medicijnen op elkaar moet evalueren. Daar komt in de praktijk niets van terecht. De functie die de ziektekostenverzekeraars voor de apotheek heeft is puur een geldbesparende en niet een gezondheidsbevorderende. Misschien wel in theorie maar niet in de praktijk.

Dus die rol zal ik zelf op mij moeten nemen, jammer maar helaas. Ik zou ook veel liever in de tuin gaan werken 😉

Zo zocht ik naar de bijwerkingen van pantoprazol. De eerste review was meteen raak, dat heb ik dus ook en dan moet ik het gewoon gaan uitproberen of mijn hogere bloedsuiker daarvandaan komt. Want voor de maag !? kan ook met Rennies, zoals deze man zegt 😉

“02-08-2015
Man, 72 jaar
Algehele tevredenheid

Pantoprazol (pantoprazol)
Maagbeschermer

Tevredenheid over
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

Kreeg dit van mijn specialist om mijn maag te beschermen tegen de vele medicijnen welke in noodgedwongen moet slikken. Ik had voorheen af en toe maagpijn en nu nog, dus effectief, eerlijk ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat , nadat ik met dit middel ben gestopt, mijn glucose gehalte (heb Diabetes type II ) als een speer omlaag is gegaan. Ik stond net op het punt om op insuline over te gaan, maar omdat ik nu weer ruimschoots onder de 8.0 zit, kan ik gewoon met enkel Metformine doorgaan. Ik kan bij maagpijn beter Rennies kopen, lijkt me.

SAM_6317

21-8 Paleo lasagne 😉 4 laagjes, zie boven op bedje van sla en komkommer.

SAM_6318

24-8 Boter, 2 gebakken eitjes, tomaat, 2 plakken kaas. stukje 70+ kaas, sla, komkommer, paprika. koriander.

SAM_6355

6-9 ovenschotel met bloemkool, ricotta, ei, ui, tomaat, knoflook.

SAM_6368

9-9 Bio zalm, boter, reuzel, zoet aardappel, ui, knoflook, sla, zure augurken, olijfolie.

SAM_6374

14-9 Vis soep, makreel, kabeljauwlever, broccoli, paddestoelfond, zoete aardappel, ui, knoflook, kokosolie, room.

SAM_6380

18-9 uitgebakken spek, ui, knoflook, reuzel, tomaat, sla,

SAM_6389

29-9 kipkotelet, reuzel, boter, kokosolie,uioflook, asperg, kne, zoete aardappel, komkommer

SAM_6391

30-9 kipkotelet, beter, reuzel, kokosolie, ui, knoflook, artishockharten, zoete aardappel, veldsla, olijfolie.

SAM_6399

3-10   2 ei, boter, kokosolie, ui, knoflook, tomaat, artishock, kaas, veldsla, olijfolie.

SAM_6400

4-10 ovenschotel van alle restjes groenten, zoals, aubergine, jalapeno, spruiten, paprika, ui, knoflook, boter, kokosolie, met uitgebakken bio. spek, witte saus van ricotta, geroerd met 2 ei en room. In de oven , lekker bruin en garen en op het bord. Morgen de volgende helft opwarmen. Makkelijk dagje 😉

SAM_6403

4-10

SAM_6407

4-10

SAM_6412

11-10 Boterstrip, 2 gekookte eitjes, stukje kaas, tomaat, gemengde sla, komkommer.

SAM_6416

13-10 Bio zalm, sla, chanterellen en knoflookteentje, gebakken in boter, half wafeltje met stick boter, klein stukje volvette kaas

1513827_532154686942353_8732531999274762665_n - kopie

185 thoughts on “Kink in de kabel… óf nieuwe ronde nieuwe kansen …

 1. Deze week weer naar het lab voor bloedonderzoek voor de cardioloog. Daar had ik om gevraagd, bij het maken van de afspraak.
  Volgende week een afspraak met hem en de uitslag van het bloedonderzoek.
  Natrium, kalium, cholesterol, HbA1c, glucose, TSH screen, Bloedbeeld. Erg fijn, benieuwd naar de utslag, vooral de cholesterol, in de hoop dat de LDL gezakt is en en de cholesterolverlagers verminderd kunnen worden. Hoewel de crestor minder bijwerkingen heeft dan de simvastatine, heb ik wel af en toe spierkrampen in de benen en carpaal tunnelsyndroom verschijnselen in de linker hand ( muishand bij mij ) Afbouwen ! zo gauw mogelijk 😀 .

  Like

 2. Wat ben ik blij dat ik geen wetenschapper ben of zoiets, dat er tegenaan schurkt !
  Gewoon een mens met diabetes, en ik nóg kan doen wat ik wil. Zomaar omdat ik mij een oordeel vorm over dat wat ik tegen kom op mijn weg in de behandeling van diabetes en alles wat daar achteraankomt, helaas.
  Bij het opnieuw bekijken naar Episode 1: The True History of Chemotherapy & The Pharmaceutical Monopoly – See more at: https://go2.thetruthaboutcancer.com/global-quest/episode-1/#sthash.IKoIDJHR.dpuf
  realiseer ik me dat het verschrikkelijk is om totaal overgeleverd te zijn aan de medische industrie. Ik heb er nu weer een stukje van van dichtbij meegemaakt , en heb nog een traject te gaan van begeleiding en uiteenzetting met dokters en aanverwant medisch personeel. Gewone, redelijk aardige mensen, die het goed bedoelen, maar o zo gevaarlijk. Ja dat meen ik, gevaarlijk.
  Want ze gelóven in dat wat ze geleerd hebben, en hebben de algemene mening aan hun kant. Ga daar, als eenling, maar eens tegen in. En toch zal dat moeten om zelf te blijven bepalen wat er met je behandeling gebeurt.
  Alleen al die blik in hun ogen, ha. Laat je niet intimideren, want dat is wat ze proberen. Ook al zeggen ze, met de mond, dat ze het heel interessant vinden, wat je als ervaningsdeskundige hebt te berde te brengen, zij weten wel beter, als het erop aankomt 🙂
  Dus dan wordt je weer weggebluft. Lekker dan, blijf dan maar eens sterk in je schoenen staan.
  Ik doe mijn best !!! Keep going strong ❤

  Like

  • Mariet , daar valt geen letter aan toe te voegen ……. volkomen eens , jammer voor al die mensen die klakkeloos de mening en de aangeboden zooi letterlijk van de reguliere geneeskundigen slikken voor ,, zoete koek ” 😉

   Wees op je hoede en denk vooral zelf ( mee ) , het is wel jouw lijf / live 🙂

   Btw , net als Marcel , gluur ik hier ook elke dag , probeer wel es NIET te reageren 😉 Geen bericht , goed bericht !

   Geliked door 1 persoon

  • Way to go girl!! Ben het volkomen met je eens dat het zeer moeilijk is om jezelf staande te bouden bij doctoren. Bij mij is het meestal ma en amen zeggen en dan toch gewoon je eigen weg gaan met onderzoeken op internet.

   Geliked door 1 persoon

 3. Het is rustig hier, tja er valt niet veel te vertellen. Ik ben nog altijd in revalidatie. Kleine stapjes, voetje voor voetje. Soms voelt het heel goed, soms weer gauw moe. Een beetje saai allemaal. Met alllemaal krakkemikkige oudjes op de sport/revalidatie helpt niet echt om bij de vaart der volkeren te horen 😀

  Maar oke, even rustig recoveren… en dan in de lente weer volle poule, zo stel ik me dat voor.
  Tot ± 10 december zit ik in dat klasje en dan weer terug naar Suzanne, naar de sportschool. Krachttraining ! Ik hoop dat ik er dan weer klaar voor ben.

  Want stimulatie helpt. Zondag was ik, met het AHS groepje, in het Rijksmusseum. Een groepslid is gids aldaar en heeft ons een fantastische rondleiding gegeven ( ná de evaluatievergadering )
  Was er ook nog de marathon in A’dam, weinig openbaar vervoer, veel lopen. En in het musseum ook natuurlijk, lopen, staan. Plus trappen.

  Maar ik heb het allemaal gedaan, en nagenoeg bijgehouden, dus 😉 Het was heel leuk zo met een gids, aanrader !

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mariet,
   Rustig aan, dan breekt het lijntje niet. Het is belangrijk dat jij je goed voelt bij het traject wat je ondergaat. Gelukkig heb je de energie om je eigen traject bij te sturen.
   Veel updates of niet. Ik kijk toch trouw elke dag eventjes of er wat nieuws is.
   Veel succes en houd vol.

   Geliked door 1 persoon

 4. Schokkend ! De geschiedenis van de chemo therapie ! Follow the money 😦
  Episode 1: The True History of Chemotherapy & The Pharmaceutical Monopoly –

  https://go2.thetruthaboutcancer.com/global-quest/episode-1/?a_aid=1591129#

  Episode 2: Cancer Facts and Fictions, Breast Cancer, Hormones, Skin Cancer & Essential Oils

  – See more at: https://go2.thetruthaboutcancer.com/global-quest/episode-2/?a_aid=1591129#sthash.tZ4lvY91.dpuf

  Episode 3: Cancer-Killing Viruses, Cancer Stem Cells, GMOs, Juicing & Eating the Rainbow
  – See more at: https://go2.thetruthaboutcancer.com/global-quest/episode-3/?a_aid=1591129#sthash.8FE30cYw.dpuf

  Like

  • Mooi ! Eindelijk Atkins zien, na al die tijd al zijn boeken gelezen te hebben. Vanaf 1975 (orgineel 1972) eerste boek in Nederland. ‘Dr. Atkins DieetRevolutie’
   Daarna in 2004 (orgineel 2003) uitgegeven in Nederland twee nieuwe boeken. ‘De Dr.Atkins nieuwe Dieet Revolutie’ en ‘Een leven lang Atkins’.

   Geliked door 1 persoon

   • Hoi Stef, In 1975 kocht ik het eerste Atkins boek. Toen was ik 32 jaar en vond dat ik wel een paar kilo’s kon kwijtraken 😉 Dus ik begon met Atkins te lezen en het dieet te volgen. Heerlijk vond ik het en de eerste kilo’s was ik zo kwijt. Later las ik in het 2de Atkins boek, dat hij de eerste keer dat je Atkins deed, de gouden periode noemde, omdat je die nooit meer zou meemaken, zo goed afvallen. Daar denk ik iedere keer aan als ik zie dat mensen, die veel koolhydraten eten opeens overstappen op b.v. paleo en dan heel veel afvallen.
    De gouden periode !
    Ik maakte ook de recepten uit het boek, zoals cheesecake van monchou kaas en die was heerlijk.
    Het werd een sensatie in de media met juichende verhalen en natuurlijk ook de ‘Katans’ van die tijd met de waarschuwingen tegen het vet !!!
    Toen ik ongeveer 5 kg was afgevallen stopte ik ermee, vanwege die waarschuwingen en ook omdat het lastig in te voegen was, mijn anders eten, met de rest van het gezin.
    Maar ja, toen had ik nog geen diabetes, he ! Tenminste, dat dacht ik.( Kraft 😉 )

    De 2de keer dat ik met Atkins begon was in 2004 (hij was altijd in mijn hoofd blijven hangen) Toen kwam zijn 2de boek uit: De nieuwe dieet revolutie.
    Ik was op dat moment al 15 jaar diabeet en door de zeer intensieve medicatie ( 290 eenheden insuline per dag, moddervet geworden ) Mijn klacht daarover werd weggewuift door de internist. Hij zei, dat het nodig was om zoveel te spuiten en op die manier de insulineresistentie aan te pakken.
    Op een gegeven moment zou de resistentie gaan kantelen (sick !!! hoe hij aan die wijsheid kwam ? Vast ingegeven door lesjes van Big Pharma 😦 ) Dat gebeurde dus ook niet, lol.
    Wel stuurde hij me naar een soort klasje (in eerste instantie voor hartpatienten, maar te weinig deelnemers, dus mocht ik ook erbij) waar onder leiding van fysiotherapeuten gesport werd en wij theorieles kregen over eten en onze ziekte. Inmiddels was ik zelf met Atkins begonnen en mijn bloedsuiker begon razendsnel te dalen en ik viel af ( totaal 15 kg ). Steeds minder insuline nodig, maar ik kreeg er een pil bij, Avandia (ja, die pil die uit de handel is genomen, vanwege verdacht op kankerbevorderend, dus later verwisseld voor Actos) In het begin werkte deze pil goed, maar op de lange duur sloeg Avandia en later de Actos, vooral vet op in de bovenarmen en -benen en nog later in de rest. Ik ging er uit zien als een Michelinmannetje 😦 ((( Ondanks dat ik nog behoorlijk low carb at. Doordat ik, wel niet meer bij kwam, maar ook niet meer afviel, raakte ik ontmoedigd. Het gewicht meeslepen eiste zijn tol. Vocht en pijn in de benen. Niet meer 100 meter kunnen lopen, het hield niet over. Ik zag mezelf in een rolstoel terechtkomen. Schrikbeeld.

    Tot eind 2011, toen begon ik met sporten onder begeleiding én Paleo (via MM blog, he) en later LC/HF (zoals Atkins maar nog meer nadruk op de oorzaak van b.v. insuline resistentie door KH en vooral de granen) ketogeen, IF, vasten, calorieristructie, enz. Ik heb veel geleerd de laatste jaren en dat leren stopt nooit. Ieder experiment levert weer nieuwe inzichten. Niet alleen in theorie maar in real time. Dit blog schrijven helpt mij om mijn vorderingen vast te leggen, bij te houden en te evalueren. Bijsturen als iets niet werkt, direct de afslag wijzigen. Zo fantastisch 😀

    Nu is het bijna 2016, dus 4 jaar verder. Op dit moment 😉 in die 4 jaar 38 kg afgevallen, insuline gebruik 36 eenheden per dag, 1x 500 mg metformine.

    Als ik daar de 15 kg meetel die ik door Atkins ben afgevallen, dan kom ik op totaal 53 kg. Da’s een heel mens, wat ik door insuline en pillen, heb meegedragen vele jaren.
    Atkins is ná zijn dood steeds meer verworden tot een firma, die produkten verkoopt. Dat heeft niets te maken het gedachtengoed van Atkins. Je zou kunnen zeggen dat hij teveel eiwit adviseerde, maar deze video die ik vandaag zag, zegt juist dat je meer eiwit moet eten (3x per dag op z’n minst 30 gr.) Of deze dr. gelijk heeft ? We gaan het zien.
    Atkins is eigenlijk nooit echt verdwenen, zijn gedachte dan. Alleen op voortgeborduurd, bijgevoegd, verdiept, toegevoegd, opgestapeld.
    Zo zie ik de ontwikkeling van voeding als medicijn. Er komen steeds nieuwe inzichten bij, de moeite waard om het bij te houden en op zijn merites te testen.

    Nieuwste experiment ? Nattodan …

    Geliked door 1 persoon

   • Mariet,
    november 13, 2015 om 5:05 PM

    Jouw reactie lijkt me een complete post !

    Het geeft een goed inzicht in je geschiedenis en verschaft daarom veel duidelijkheid en dus veel informatie voor pre-diabeten , wat zoal iedereen is begrijp ik .

    Ga vooral door met je ontdekkingstocht , geweldig , zo leerzaam en informatief !

    Mijn buurvrouw , diabeet blijft elke ochtend 2 volkorenbammetjes van de super met ontbijtkoek (40% suiker) eten , is wel goed/gezond zegt de huisarts ……. die Metformine voorschrijft , en elke vrijdag bloedprikken , gezellig met bijna het hele dorp dat ook aan de statines is naar zijn ,, snoepwinkeltje” , zucht , 🙂

    Ik ben de zonderling , ze willen nergens van weten ………

    Geliked door 2 people

   • Hoi Marietsebiel, dank voor je antwoord! Met wat vertraging hier wegens een griepje (je moet het maar kunnen in dit heet land… , en me leesbril ergens vergeten (dat typt onaardig).

    Aha, met Atkins gestopt niet omdat je er niet mee afviel. En de monchoutaart komt dus uit die periode 🙂 Anyways, ik dacht zo uit mijn hoofd dat Atkins 5 KH 25 Eiwit en 75 Vet dieet was, dus super low carb en vergeleken met het 33-33-33 paleo dieet, niet eens echt veel eiwitten.

    Maar het kan zijn dat zo uit mijn hoofd het wat fout zit, zoals ook dat leesbrilverhaal illustreert 🙂

    Succes verder en tot kijk in je laatste draadje 🙂

    Like

   • Hoi Stef, ik hoop voor je dat je weer gauw opknapt.

    Volgens mijn herinnering kon je met Atkins zoveel eiwit eten als je wilde. En dat deed ik ook in het begin, maar op de langere duur at je vanzelf minder eiwit (vlees/vis/ei)
    Toen wist ik niet dat eiwit ook voor insulinesecretie zorgt.
    De verhoudingen waren voor mij toen niet zo heel duidelijk. Ik denk ook dat ik nog te weinig en het verkeerde vet at.

    Geliked door 1 persoon

 5. Gisteren naar het Vu voor de uitslag van de bloedsuikerwaardes. Ik had de afspraak in september uitgesteld omdat ik iets meer tijd wilde tussen het bezoek aan de internist en mijn hartinfarct. Zo kon ik proberen mijn BS, die door de stress flink omhoog was gegaan weer lager te krijgen.
  Maar goed ook, anders was ik wellicht in het VUMC watergate-gat gevallen 😀

  Pfff, de waardes waren beter dan ik had verwacht !
  De HbA1c was 6.6 % ( vorige waren 5.4 en 5.7 ) Dat is nog niet eens zó erg uit de bocht.

  Het insulineniveau was wel verhoogd, 320 ( vorige waren 150, 180 en 210 )
  Maar het goede nieuws was dat de C-peptide weer hoger was 0.75 nmol/L ( vorige waren 0.31 en 0.47 )
  De laatste tijd flink aan het zoeken geweest over hoe het nou eigenlijk zit met de insuline en C-peptidemetingen. O.a. bij Jenny Ruhl.
  Het meten van C-peptide, samen met de insuline meting, is goed omdat de insulinemeting geen onderscheidt maakt tussen de lichaamseigen insuline en de kunstinsuline.
  Door de C-peptide meting kun je wel aangeven hoeveel insuline je zelf nog maakt. C-peptide is n.l. de helft van het totaal.
  Hier een stukje tekst van Jenny Ruhl.
  “C-peptide is a chain of proteins that is spun off in the process by which the beta cell makes insulin. During this process, a precursor molecule, proinsulin is split into insulin and C-peptide. So for every molecule of insulin your beta cells produce, they also produce a molecule of C-peptide.”

  Dat ik dus steeds meer insuline zelf maak is een goed resultaat van al de inspanningen van die vooraf gaande jaren 😉

  Nu moet ik me gaan concentreren om dat voordeel voor mijn insulineniveau te laten werken. N.l. minder spuiten !

  Geliked door 1 persoon

  • Verder had ik een goed gesprek met mijn internist. Hij wist niets van mijn hartinfarct en schrok wel. Hij heeft meteen een verzoekschrift gemaakt, om meer info te krijgen van de cardioloog.

   Met hem ook het hele lijstje medicijnen doorgenomen, mede vanuit het oogpunt welke medicijnen hebben invloed op de diabetes.
   Hij vond dat de plastabletten veel waren en vroeg zich af of zóveel wel nodig was. Dat ga ik dus binnenkort met de cardioloog bespreken.
   Een paar medicijnen heeft hij aangestreept als nodig, een paar als eventueel snel afbouwen. Werk aan de winkel voor de coordinator 😉

   Verder met hem over het hoge insulineniveau gehad. Hij zei, dat klopt, dat is echt een probleem. Maar !!! hoe krijg je het naar beneden ???
   Dat is én blijft de vraag. Dat vind ik ook, want alles wat ik er tot nou toe over lees en hoor, geeft nog altijd niet de ultieme oplossing. LC en LC en LCHF en Ketose en Fast. Allemaal door mij tot in den treuren uitgeprobeerd en nog niet genoeg gezakt, het insulineniveau !
   Dat is mijn ervaring, en god weet hoe weinig koolhydraten dat ik eet 😀
   Wie o wie ! IK ? ik blijf zoeken, ha, ha.

   Like

  • Jeey je maakt meer insuline aan ☺ En vermits je ook wel goed eet (tenzij cordain paleo beter is), misschien eens het vizier verleggen naar die andere cellen van je pancreas. Zoals MM al zei: ze zijn daar met 3 in de pancreas, insuline is maar 1 product van die 3. Dus het ganse systeem regelen met 33% van het geheel is simplistisch gezegd niet echt makkelijk ☺

   Like

   • Klopt Stef, alleen naar de insuline kijken heeft inderdaad geen zin.

    Maar áls ik zelf insuline ga maken/maak dan heeft dat ook effect op de andere producten van de pancreascellen. Want volgens Unger is een insulinestoot, gemaakt door de betacellen, krachtig genoeg om de alfacellen te laten stoppen met het produceren van glucagon.
    Dit in tegenstelling tot de kunstinsuline, die niet krachtig genoeg is. Gevolg glucagon productie stopt niet en dus blijft de lever glucose dumpen in het bloed. Gevolg: hoge bloedsuiker !

    Dus mijn eigen insuline zou dat kunnen stoppen ❤

    Ik heb de laatste weken een paar keer gezien dat mijn BS in de middag, ná het eten ( zonder bijspuiten, want daar was ik mee gestopt ) juist zakte. ( FBG 5.3, 12 uur BS 7.4 13 uur eten !. 16 uur BS 4.7
    En dit patroon had ik zo'n 3 keer in ongeveer 2 weken )

    Dat gebeurt dus ( nog) niet iedere dag, maar toch !!!
    Het lijkt erop dat het eten een insulinerespons opwekt, die krachtig genoeg is om postprandiaal de glucogonproductie te stoppen.

    Ik hoop dat dit doorzet 😀

    Geliked door 1 persoon

 6. Gisteren bloedprikken in het Vu. HbA1c, Insuline en C-peptide.
  Volgende week naar de internist. Benieuwd naar de uitslag, maar ook bevreesd. Want de HbA1c zal wel een stuk hoger zijn nu.

  Toch zakt de bloedsuiker nu wel weer. Erg wispelturig, overdag soms weer hoog, 8 tot 9.4 mmol/L. Maar ’s ochtends wel weer laag. Tussen 4.3 tot 6.3 mmol/L

  Gisteren, 6-10 was een heel goede dag
  8 uur FBG 4.3
  12 uur BS 7.1
  13 uur eten
  18 uur BS 6.0
  21 uur BS 8.2 Lantus 38 EH

  7-10
  8 uur FBG 5.3

  Benieuwd of het vandaag doorzet, is het de metformine of meer vet eten ? Want dat ga ik nu wel iets beter doen. Meer vet eten in verhouding, om weer beter in ketose te komen.
  Gedachtig de lesjes van Marty en Esmée.

  Like

   • Hoi Hans helemaal goed hoor !
    Ik heb het zo ingericht dat de laatste post bovenaan komt en dat je daar dan meteen op kunt reageren. Ik vind dat wel handig, want dan hoef je niet helemaal naar beneden te scrollen om de nieuwe reacties te zien.

    Like

   • Ha, dat zou mooi zijn, naar Nieuw Zeeland AHS.

    Dat is wel de bedoeling, dat alle lezingen op de website komen te staan. Wanner dat weet ik niet. Het is nog veel werk om ze daarvoor klaar te maken.
    Tja, we hebben binnenkort evaluatie, dus ik zal je opmerkingen meenemen 😉

    Like

 7. Sinds 5 dagen ben ik gestopt met kortwerkende insuline bijspuiten, naast het feit dat ik ook weer vanaf 17-9 met 1 x 500
  mg metformine ben begonnen.

  Te zien was dat, hoeveel ik ook bijspoot aan kortwerkende insuline 3,4 of 5 EH. b.v. voor het eten, de bloedsuiker niet echt daalde. Vóór en ná het eten bleef de bloedsuiker even hoog, dan ervoor.
  Door het bijspuiten liep het insuline gebruik steeds meer op naar een gemiddeld dagelijks gebruik van 40 tot 43 EH per dag. En dan te bedenken dat ik vóór het hartinfarct maar 20 EH dagelijks gebruikte.

  Dat moest anders !
  Vanmorgen was de FBG om 7.30 uur weer 4.6 mmol/L

  Maar het mooiste was, dat nadat de bloedsuiker een paar dagen hoger was, 10 tot 8 mmol/L, hij gisteren een heel stuk gezakt was.
  8 uur FBG 6.1
  12 uur BS 7.7
  eten, kip gebakken in reuzel, koksolie, ui, knoflook, klein stukje zoete aardappel, veldsla, komkommer en olijfolie.
  18 uur BS 7.7
  21 uur BS 8.7 Lantus 38 EH

  Vanmorgen dus FBG 4.6

  Nu kan ik gaan proberen om de Lantus ook te verlagen.

  Like

  • “The Law of Small Numbers.”
   Even erbij zetten. Dit gaat over Lisa, zij is weliswaar Type 1, maar veel van wat hier staat gaat ook op bij Type 2. Zeker als je insuline spuit.
   Dat sluit aan op mijn verhaal over de insuline van hierboven. Proberen met zo min mogelijk insuline toch goede bloedsuikers te krijgen. Natuurlijk met LC, maar ook met het sturen van de insuline.
   Goed monitoren wat er gebeurt. I.p.v. maar wat in het wilde weg bijspuiten, zoals nog altijd té vaak wordt geadviseerd door veel diabetes behandelaren 😦

   http://www.diaverge.com/blog-2/2015/9/19/the-law-of-small-numbers

   Like

  • Voor wat het waard is: http://betterbydrbrooke.com/3-things-you-need-to-know-about-metformin/

   En uit een ander stukje van haar over (het nut van) het meten van bloedsuikerwaardes:

   “Stress

   Remember that cortisol and adrenaline also raise your blood sugar. So if your reading seems oddly high for what your normal response is to a particular meal, consider if you had any acute stress prior to taking the reading. If you are under chronic stress and seeing trends of higher and higher readings, then consider that stress may be making you more insulin resistant.”

   Fijn dat je langzaam maar zeker weer de ‘oude’ bent Mariet, al is het logisch dat zoiets je niet in de koude kleren gaat zitten.

   Like

   • Dank je Alex, inderdaad de metformine is niet het wondermiddel, zoals zo vaak wordt aangeprezen. Ik krijg er ook na een week diarree van. En het gewichtsverlies is minimaal en de bloedsuiker daalt maar een heel klein beetje.
    Ik neem ook maar 1 x 500 mg i.t.t. de voorgeschreven 1000 mg per dag. De 1000 mg werkt een beetje beter, maar ook met meer bijwerkingen.

    Maar omdat de bloedsuiker hoog bleef (ook nadat de stress van het hartinfarct al was afgenomen, dus waarschijnlijk een bijwerking van de vele medicijnen, zoals de cardioloog ook bevestigde, maar wegwuifde als maar weinig en niet-belangrijk)
    dacht ik ga eens kijken of de metformine iets kán veranderen. Ook wou ik weten of mijn conclusie dat de metformine de oorzaak was van de slokdarmpijn/maagzuuroprispingen.
    Niet dus, want de twee weken dat ik weer metformine slik heb ik dat niet meer gehad.

    Dat waren dus de onduidelijke waarschuwingen van de afsluiting(en) van de kransslagaders. Ook hoorde ik dat als de afsluiting aan de onderkant van het hart zit, de symptomen nog onduidelijker zijn. Dat ga ik de volgende keer vragen, waar zaten de afsluitingen nou precies.

    Like

  • Je moet tegen je zin een batterij pillen slikken, dus wil ik je aanraden een goede probiotica te slikken om je darmflora zo veel mogelijk in tact te houden. Ik kan je aanraden onderstaand post van Free The Animal te lezen.

   Antibiotics are carpet bombers. (Alle medicijnes functioneren als antibioticas, zelfs Metformine). Ik zie het al voor me, het is oorlog in de flat, die onze goede mede flatbewoners kunnen verliezen. Dus hulptroepen in de vorm van probiotica in stelling brengen!!

   http://freetheanimal.com/2015/10/microbiome-contributing-killings.html#comments.

   Like

   • Ik gebruik Prescript Assist. Wel duur maar dan krijg je een goede hoeveelheid. Ik ben weer gestopt met Metformine omdat het niet deed voor me wat het moest doen. Ik heb nu Glyclazide Retard CF 30 gekregen, die een wat langere werking heeft dan de vorige. Ik slik nu 3 pilletjes ’s ochtends. Beter want ik vergeet vaak de middag en avond pil te nemen.

    Ik koop het hier:
    https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/29247/Probiotica-Prebiotica-Prescript-Assist-60-capsules?gclid=COPZq_mJq8gCFeVz2wodIm8PXQ

    En heb weer eens insuline meten aangekaart bij de DVK en de huisarts. Beide wisten niet van het bestaan ervan. Ik zei, vreemd, want in Amerika wordt het belangrijker gevonden dan de HbA1c en dus regelmatig aangeboden. Ze zouden gaan informeren bij een internist, met de opmerking dat ik me dan moet onderwerpen aan zijn behandelprotocol. Ik weet van jou dat het wel kan, maar zoals je ziet, wordt het niet aangemoedigd.

    Je kunt praten als brugman, maar het komt iedere keer weer terug op pilletjes voorschrijven of overstappen op insuline. Het is duidelijk dat ze niet in overweging kunnen nemen dat de hoge bloedsuikers aan iets anders kan liggen dan aan een slecht functionerende alvleesklier!!

    Like

   • Nog iets, je zou veel meer prEbiotica kunnen nemen: eigen gemaakte zuurkool, kimchi, en andere zelf gemaakte gefermenteerde voedsel. De aanbeveling is 2 eetlepels 3 keer per dag.

    Like

   • Jo, dat is toch vreemd dat ze daar niks van weten. De laatste regel in dit stukje, zou toch een goede reden zijn om je insuline en C-peptide te meten. Ik zou het eisen, temeer omdat ze je willen overhalen om insuline te gaan spuiten. Eerst meten.
    En dan pas in overweging nemen of je insuline zou willen gaan spuiten, maar niet eerder, ha. Ik hoop dat ze daar niet van terug hebben 😉

    Net als bij cholesterol, eerst meten en dan pas eventueel cholesterolverlagers.

    Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde

    https://www.nvkc.nl/zoek-een-test?id=238

    “Wanneer wordt deze test gedaan?

    De dokter kan een insulinetest aanvragen om vast te stellen of de patiënt teveel insuline maakt door bijvoorbeeld een insulinoom. Een andere reden om de insulinetest aan te vragen is om de oorzaak van een te laag suikergehalte (glucose) in het bloed te onderzoeken.

    Ook kan de bepaling van hoeveelheid insuline, samen met die van c-peptide, gebruikt worden om de productiecapaciteit van insuline door de alvleesklier te onderzoeken. Dit kan nodig zijn om te bepalen of een patiënt met type 2 diabetes moet beginnen met insuline-injecties.”

    Ik moet er ook iedere keer om vragen. Morgen wordt het weer gemeten: insuline en C-peptide.

    Like

   • Fantastische blog die je gevonden hebt. Ga hem meteen in mijn favoriten zetten en volgen. Hij geeft een goede uiteenzetting waarom wij het niet in “poedertjes” moeten zoeken, maar in nutriënt dense whole foods. Dat vertelde Karl Seddon ook over zijn bezoek aan Uganda (link boven) waar de bevolking veel knol en wortel gewassen eet. Hun darmflora ziet er dan ook uitstekend uit.

    Like

   • Ja Jo, mooi blog van Marty en zoveel info. Hij wordt op twitter door velen geprezen.

    Maar deze post van Esmée La Fleur ligt in het verlengde daarvan en is ook heel verhelderend over het effect van eiwit op diabeten. Zo duidelijk omschreven wat precies insuline secretie bewerkstelligd en wat het effect is van de hoge insuline niveaus, n.l. belemmeren dat er ketonen gemaakt worden door de lever en in het verlengde daarvan dus geen opgeslagen vet wordt verbrand en erger nog, weer wordt opgeslagen. Dit heb ik nog nergens gezien of gehoord. Wel dat hoge insuline niveaus schadelijk zijn voor het hart en de vaten en obesitas crëeren. Maar dat zij ook nog eens de obesitas in stand houden d.m.v.teveel insuline had ik nog niet gehoord.
    Te zien in dit vertaalde ( let niet op de slechte vertaling ) stukje uit haar post: “De enige manier waarop uw lever ketonen kunnen maken is om insuline niveaus laag genoeg in de bloedstroom van een specifiek enzym te activeren genoemd hormoongevoelige lipase. Dit enzym kan uw opgeslagen lichaamsvet te mobiliseren en vrijgegeven in de bloedbaan. Lage insuline blijkt dit enzym op, terwijl hogere insuline zet het uit.”

    Een eyeopener voor mij !
    http://zerocarbzen.com/2015/10/05/a-high-fat-ketogenic-diet-is-protein-sparing/

    Like

   • Ik vind dit stuk erg verwarrend.

    The only way that your liver can make ketone bodies is to have your insulin levels low enough in the bloodstream to activate a specific enzyme called hormone sensitive-lipase. This enzyme allows your stored body fat to be mobilized and released into the bloodstream. Low insulin turns this enzyme on, while higher insulin turns it off..

    Dus, als ik het goed begrijp kan de lever pas ketonen maken wanneer insuline LAAG is in de bloedbaan. Vreemd, want jij was toch goed in ketose terwijl je nog 30 eenheden insuline spoot (als hoog beschouwen?), maar je viel niet af, want je stond toch al geruime tijd min of meer stil. Dus je was niet vet aan het verbranden.

    Iets verder op zeggen ze:
    Therefore, if you eat this low carb HIGH PROTEIN diet, you will have higher insulin levels which – in turn – will stop all fat burning and the production of ketones for the brain. The liver will use the excess protein amino acids first for gluconeogenesis. If you continue to over eat protein, your liver will never have any reason to use glycerol in place of protein for gluconeogenesis.

    Eet je te veel eiwit, dan wordt er te veel glucose aangemaakt (50% van de inname wordt omgezet in glucose) waardoor je insuline stijgt en je niet in ketose komt.

    Zij hebben het natuurlijk over de eigen gemaakte insuline. Wat voor mij verwarrend is wat voor rol speelt gespoten insuline hierin. Moet je dat in de berekening meenemen? Wordt het dus zaak zo min mogelijk te spuiten?

    Onderaan het artikel lees ik: Jeff Cyr has severe metabolic syndrome. En toen ik op de eerste link klikte, wat lees ik daar: Histamine Intolerance. Nou breekt m’n klomp!!

    Like

   • Jo, dat zegt zij ook. De lever kan alleen (veel) ketonen maken als er weinig insuline in het lichaam is.
    Toen ik de vastenperiode à la Jason Fung deed, waren mijn ketonen de hoogste ever. Dat was bij een insulinegebruik van 20 EH, voor mij ook de laagste ever. Sinds heel lang heet dat dan 😉

    Zie hier foto van de laatste ketose meting, op de dag van het hartinfarct.

    Blijkbaar was het insulineniveau laag genoeg om behoorlijk veel ketonen te maken.
    Naast de kunstinsuline maakt het lichaam ook zelf nog insuline, waarschijnlijk.
    Voor een volwassenen mag het insuline niveau tussen de 12-90 pmol/L zijn. Mijn insulineniveau is een stuk hoger, tussen de 150-200 in de laatste metingen.

    Deze site vond ik nog, om je insuline niveau te laten meten in Utrecht. Hier !
    Kosten € 36.50 Onderaan staat ook nog glucose, maar € 5.- Dus dat is vast de reden dat ze het niet willen meten, vanwege de kosten !

    Like

   • Dan over de eiwitten, dat is inderdaad zo, denk ik, dat teveel eiwit een hoge insulinerespons geeft. Dat wordt vaak te berde gebracht en dan wordt aangeraden om de proteïne te beperken tot ± 75 tot 100 gram per dag. Dat klinkt heel logisch.

    Esmée legt echter beter uit, waarom en wat er gebeurt als iemand die insuline resistent is teveel eiwit eet. Naast het feit dat eiwit voor 50% wordt omgezet in glucose, zwengelt eiwit, omgezet in glucose, ook de insulineproductie aan, wat voor een diabeet de IR nog eens vergroot.
    En dan kán een diabeet, met zowiezo al te hoge insulineniveaus niet meer in ketose komen en dus zijn eigen vet niet meer verbranden.
    Zo achter mekaar gezet vind ik het beter te begrijpen en verklaart het voor mij nog beter waarom ik zoveel moeite heb om in ketose te komen en om snel gewicht te verliezen. Dus alles gericht op de insulineniveaus te verlagen !

    Like

   • Ah, dan komt het neer op wat wij onder een hoge en een lage insuline niveau verstaan. Als de norm is tussen 12 en 90 pmol/l ligt, beschouw ik 38 eenheden spuiten als een hoge dosis (ten opzichte van wat je eet) en jij misschien een lage dosis. De insuline waarde van 200 lijkt mij zeer hoog, en zou je dan niet in ketose komen. Het is natuurlijk een momentopname, het kan de week er na alweer gekelderd zijn. Bij jou is nog de grote onbekende maak je nog zelf insuline aan, en zo ja, hoeveel.

    Geliked door 1 persoon

 8. Zo goed op de revalidatie gisteren. Het voelde heerlijk, weer een beetje sporten. Leuke fysiotherapeuten voor de begeleiding. Goede info en aanmoediging om vooral heel veel te vragen 😉 Dat ga ik doen !
  3 mannen, 3 vrouwen. We werden een paar keer gemeten, bloeddruk, hartslag. Op de fiets/hometrainer, 15 min, ieder zijn eigen belasting. Daarna naar de sportzaal met een aantal apparaten, zoals loopband, crosstrainer, roeitrainer, enz.
  Doordat ik ook nog een intakegesprek moest doen, was dat voor mij maar 15 min. Kopje thee en weer naar huis.
  Donderdag weer !

  Like

 9. De eerste video van het AHSNL is online; http://www.ancestralhealth.nl/spreker/hanno-pijl-esther-van-zuuren/

  En de eerste eyeopener is binnen. Hanno zegt helemaal in het begin iets wat ik nog nooit gehoord heb. Vóór 4 miljoen jaren leefden onze voorvaders in de bossen in Oost Afrika. Zij aten voornamelijk koolhydraten en konden die heel goed verwerken. Insuline resistent kwam pas later.
  ± 2.5 miljoen jaren geleden, toen het klimaat veranderde (ijstijd)
  Voor het eerst moesten de voorvaders meer eiwit en vet eten, wat er voor zorgde dat we grotere hersenen kregen maar ook IR om te garanderen dat die hersenen toch nog insuline kregen.
  Voor miljoenen jaren ging dat goed.( waarschijnlijk, na heel veel jaren van aanpassingen en waarschijnlijk ook het uitdunnen van onze voorvaders )

  Bij de komst van het agrarische tijdperk ging het mis. Het teveel aan koolhydraten kan ons lichaam niet meer verwerken.
  Vandaar al die welvaartsziektes. Begrijp ik ook dat gesputter wat je wel vaker ziet, over dat de mens vroeger wél veel koolhydraten at en daar tegen kon. Dat was dus vóór de ijstijd, he.
  Nu zijn we allemaal minder of meer Insuline Resistent.
  Denk daar maar eens goed overna. Ik begin 😀

  Like

 10. Zo nog even volhouden en dan kan ik Maandag gaan sporten/revalidatie. Blij toe.
  Ik merk dat ik wel een heel stuk meer uithoudingsvermogen heb. Was ik eerder in de middag moe en deed ik een semi-dutje, nu is de noodzaak steeds minder en ga ik gewoon door.
  Wel fijn, want over een paar dagen AHS en dat wordt natuurlijk een drukke dag. Alleen al door het ontmoeten van alle mensen die ik al zolang ken via het web 😉 Lijkt me erg leuk !

  Ik ben heel voorzichtig weer begonnen met metformine, 1 x 500 mg per dag. Vandaag de 5de keer. Het duurt op z’n minst 5 tot 7 dagen, voordat de werking ingedaald is.
  Want tussen al die andere pillen valt hij niet op 😀
  Maar ik hoop dat de metformine de BS toch weer positief kán beïnvloeden.
  Vóór het infarct dacht ik dat de metformine de schuld was van de pijn in de slokdarm/maagpijn/zuur. Dat was dus ‘not the case’

  Dat wil ik nu even uitproberen. Het lijkt erop dat het gaat werken, een beetje tot nu toe. Over een weekje weet ik meer.
  Het experimenteren ? zit in mijn bloed, ha, ha.

  Geliked door 1 persoon

   • Ook heel erg leuk Corrien om jou te zien en zoveel anderen, die mij vertelde dat ze hier regelmatig meelezen. Schrijf gerust wat je er van vond, de AHSNL2015. We gaan natuurlijk nog evalueren met de organisatiegroep, dus goede tips zijn welkom.

    Ik vond het een geweldige dag.
    Zo blij dat het me toch gelukt is om te komen.
    En Tim Noakes was geweldig. Alle sprekers waren dat.
    Maar wat Tim Noakes zei was dat wat ik zó graag 26 jaar geleden had willen horen van een dokter. De tranen sprongen in mijn ogen. Op dat moment realiseerde ik me dat zo heftig als nooit tevoren. DIT is waar ik naar snakte, al die jaren.
    Tim Noakes begrijpt dat als geen ander. Hij heeft bij zijn eigen diabetes diagnose zich gerealiseerd dat hij al jaren op het verkeerde been is gezet. Dat heeft hij nu volledig ingehaald.
    Fantastisch !
    Nu hoop ik dat de kennis zo snel mogelijk verspreid wordt en veel beginnende diabeten ‘gered’ worden.
    Spread the news 😀


    Foto via Wouter de Heij

    Like

  • Mariet ,

   Wat was het een geweldige dag , heb je ontmoet in levende lijve en dat was al erg leuk ( te kort , maar dat maken we hier wel goed 🙂 ) , maar ja er waren zoveel mensen om mee kennis te maken , heb er teveel gemist ook nog , ben bijziend
   😉 …… AHS2016 dan maar ?
   Kan me niet voorstellen dat AHS.nl geen blijverd is ….

   Ps. Scoorde het laatste XXL AHS Polo-shirt , collectorsitem 🙂
   Ps 2 : Goed voor je dat prof. Tim Noakes je zo’n boost geeft , zal voor de meeste 300 aanwezigen ook zo zijn geweest . Prachtig !
   Idd , Spread the word……….

   Geliked door 1 persoon

   • Hans, het was een mooie dag. Heel leuk om jou te zien !
    Ja eigenlijk te kort, maar zoveel te doen, al die presentaties en zoveel mensen.
    Zo lief, mensen die mij herkennen, maar weten dat ik hen niet ken en dan vragen, mag ik je een hand geven.
    Hans, we gaan het AHS, waarschijnlijk, het volgend jaar overdoen en dan zien we elkaar vast weer 😀

    Ha, denk ik ook dat het poloshirt een collectorsitem wordt. Maar een stuk of dertig in de running, dus !

    Like

 11. Bedankt, Stef, Hans, Cocky en Marcel, voor de bemoedigende woorden en tips.
  Het helpt, een beetje klagen, zelfmedelijden en dan wat troost.
  Wat ook hielp was Kees van Kooten op tv. Hij had precies een jaar geleden ook een hartinfarct, zomaar plotseling. Hij is twee jaar ouder dan ik. Hij kreeg 3x een bypass en was weer helemaal fit, met plannen voor de eerste 20 jaar.
  Daar kikkerde ik een beetje van op 😉 Ik dacht: over een jaar ben ik ook zover, dus.
  Gisteren met dochter en kleindochter lekker in de tuin gewerkt. Appels geplukt, heg gesnoeid, lekker gegeten en lekker gewandeld.

  Geliked door 1 persoon

 12. Tja, ik ben een beetje vlak. De lol is er vanaf. Laat ik het zo zeggen, het perspectief naar een steeds gezondere toekomst is aan ’t wankelen gebracht. Dat betekent dat ik een beetje depressief ben, de motivatie staat op een laag pitje.

  Of…. zouden mijn hersenen (én darmflora) door de pillen, hun werking op de bloedsuiker, het cholesterolniveau, weer in de depri modus staan. Wat ik merk is dat mijn dyslexie ook weer meer opspeelt !

  Mijn Insuline Resistentie is erger, dat is wel duidelijk. Waardoor ? Aan het eten ligt het niet ! Gisteren weer eens de Cron-O-Meter ingevuld. 640 Calorieën: Vet 60.1 gr, Protein 19.1 gr. Carbs 7.4 gr

  Biologisch spek in de pan met boter, tomaat en een eitje, stukje 60+kaas erbij. Sla. ’s Morgens bij de koffie met kokosolie, room, bananenchips, 5 kleintjes, voor bij de pillen.

  Ik hoop dat die grauwe deken, die over me heen ligt, gauw weer verdwijnt. Misschien als ik weer ga sporten 😉
  Of … als het lente wordt 😀

  Geliked door 1 persoon

 13. Oh, Mariet, geen vergelijk met je sportprogramma, het heet ook revalideren, maar ik vermoed wel dat je met grote sprongen het revalidatieprogramma doorloopt. Je doet dan i i g meer dan wandelen alleen, succes ermee!!

  Geliked door 1 persoon

 14. Vandaag 12-9
  8 uur FBG 4.9 mmol/L met alleen Lantus 36 EH. Geen Rapid gespoten. Ook al ging de BS omhoog tot 9.8 .

  8 uur 3.9 12 uur 7.3 15 uur klein beetje gegeten, niet veel honger. 18 uur 4.8 ????, 9.8, 9.5 ( meter op hol geslagen of komt dat door de bloedverdunners ? ) Om 21 uur nog 9.3

  Tussen door naar A’dam voor de apotheek. Zeer verwarrende conversatie. Verkeerde hoeveelheid, recept niet goed gelezen. ect.
  Gesprek afgemaakt met de échte apotheker. Toen kreeg ik wel de juiste informatie.
  De maagzuurremmers van 10 mg (geen pil, maar granulaat=kleine bolletjes, met water roeren en doorslikken) wordt wel vergoed. Deze had mijn dokter mij voorgeschreven. Slim, want zo gauw als het meer mg is, b.v. 20 mg moet de patient het zelf betalen !? 30 tabletten € 22,- En dat loopt op in een jaar ! Naast het eigen risico.

  Terug naar de insuline en de bloedsuiker. Ik ga het deze week weer uitproberen. Minder insuline gebruiken en niet alleen VLC eten maar ook weinig en binnen 5 à 6 uur.
  Doel: insuline behoefte naar beneden.
  Fotootjes van de bordjes 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mariet ,

   Volg je blog met buitengewone belangstelling al heel lang omdat ik denk dat je voor mij een voorbeeld bent v.w.b. wat wel en niet te eten voor een ieder i.h.a.
   Met wat begon , voor mij , de feedback van Melchior , is er daarna van alles voorbij gekomen , heb er net als jij en anderen veel informatie opgedaan , prachtig !
   Nu ben ik zover , na ook op Twitter te lezen en ja mijn horizon is , wat heet , groter/breder geworden en wat druk 😉 Zoveel dat ik steeds meer twijfels krijg naarmate ik me meer met kennis verrijk ……. 😉

   Conclusie : ,, Hoe meer ik weet , hoe minder ik weet ”

   Gevolg ,ik blijf je volgen maar onthoud me maar even van commentaar omdat het geen toegevoegde waarde heeft , denk ik .

   Geliked door 1 persoon

   • Hans, dat begrijp ik zeker. De drukte en vooral de hoeveelheid en soms ook tegenstrijdige informatie, daar heb ik ook last van. Daarbij komt nog dat iedereen anders is en op bepaalde dingen anders reageert.
    Dus ik neem er kennis van en probeer zo goed mogelijk op te letten hoe ik er op reageer.
    Een beetje afstand nemen soms, van te veel informatie is ook wel eens nodig 😉

    Geliked door 1 persoon

  • Gisteren was ik even bij een vriendin die net uit het ziekenhuis was ontslagen. Zij was bewusteloos gevallen, had zich bezeerd en veel bloed verloren (moest 16 hechtingen in haar voorhoofd hebben). Het bleek dat zij ernstige bloedarmoede had en heeft een bloedtransfusie gehad. Zij slikt ook bloedverdunners (wegens een pacemaker). En van de week heeft ze een angstige episode gehad met diarree en duizeligheid. Ze kon niet zien of er bloed in haar ontlasting zat omdat ze staal pillen slikt voor de bloedarmoede (die maakt de ontlasting al zwart). De doctors vrezen voor inwendige bloedingen door de bloedverdunners. Als ik het me goed herinner (had de bijsluiter moeten meenemen) slikt ze 3 mg (en soms 4 mg) Acenocoumarol Sandoz. Wat de bijwerkingen waren, waren niet mis. En de bijsluiter zegt dat je ze niet in moet nemen wanneer je boven de 70 bent!! En dan toch voorschrijven. 3mg lijkt mij een te hoge dosering voor iemand die asthma patient is.

   Klik om toegang te krijgen tot h04464.pdf

   Ik laat je dit weten, Mariet, zodat je op je hoede bent voor die bloedverdunners.

   Ze vertelde ook een leuke anecdote. Haar moeder (ruim 40 jaar overleden) was diabeet, en voordat ze voor controle naar de dokter ging, slikte ze “gezuiverde soda” dan was haar pancreas mooi schoon!! (Leuke visualisatie, vond ik) Thuis gekomen, even gegoogled. En het blijkt dat sodium bicarbonaat (zuiveringzout) wel een goede remedie is om je bloedsuikers te verlagen. Dus ga ik daar wel mee experimenteren.

   http://www.worthytoknow.com/baking-soda-nightmare-pharmaceutical-industry

   Geliked door 1 persoon

   • Jo, dramatisch verhaal. Heel vervelend voor je vriendin. Maar het medicijn dat zij gebruikt is erg zwaar. Daarbij moet je heel vaak gecontroleerd worden door de trombosedienst.
    Aan de hand van de uitslag wordt de medicatie aangepast. Dus ik vraag me af hoe dat dan kan.

    Ik ben er niet zo kapot van om sodium bicarbonaat te gaan slikken. Erg agressief middel.
    Ik neem liever troebele appelazijn, scheutje in water. Sinds ik meer medicijnen moet slikken vind ik dat erg ‘lekker’ Dat helpt tegen het nog steeds een beetje onpasselijke gevoel bij de medicijnen.
    Want thee ‘smaakt’ niet meer zo goed, de misselijkheid wordt dan eerder meer.

    Geliked door 1 persoon

   • Ik doe mijn best Corrien 😉 Maar wat mis ik het sporten. Gelukkig ben ik nu ingepland voor de revalidatie/sport. Dat gaat 28 september beginnen. Twee keer per week 1 uur. Ik ben benieuwd. Als dat voorbij is ga ik weer terug naar mijn eigen sport coach, vlak in de buurt. Zeker voor de wintertijd is dat een stuk handiger.

    Like

   • Mag nog niet ! Alleen een beetje wandelen. In het begin was dat ook genoeg, maar nu ben ik al weer sterker.

    Alhoewel het wel lang duurt, voordat ik opgeroepen wordt. Advies was 6 weken, maar ja, wachtlijst 😉 Dus ná AHS ga ik weer sporten. Ik hoop dat het wat voorstelt. Ik ben naar aanleiding van de fietstest ingedeeld in een groep.

    Like

 15. Vandaag 11-9
  8 uur FBG 3.9 mmol/L
  Het lukt beter om de bloedsuiker onder controle te krijgen, maar vooral met minder insuline !!!
  Als de BS steeds te hoog is, is de verleiding groot om kortwerkende insuline bij te spuiten. Het gekke is dat het niet eens werkt. Ook denk/zie ik dat teveel insuline bijspuiten het gewicht verhoogd, klein beetje, maar toch.
  Dus heb ik gisteren maar heel weinig kortwerkende Rapid gespoten, bij de kleine maaltijd, 2 EH. En ook al bleef de BS hoog ( 9.4, 8.3, 8.4 ) toch verder alleen mijn Lantus ’s avonds gespoten, 36 EH
  Dus nu toch lage FBG 3.9

  Dat ga ik nu eens heel systematisch aanpakken, minder Rapid bijspuiten, om langzaam het insulinegebruik weer omlaag te krijgen !!

  Geliked door 1 persoon

 16. Vandaag 8-9
  8 uur FBG 3.9 mmol/L

  De eerste keer écht laag. Maar het voelt een beetje hypoachtig d.w.z. honger. Dat heb ik niet als ik in ketose ben.
  Na de koffie met kokosolie, room, een klein stukje 85% chocolade en enkele bananenchips is dat weer weg. Een klein beetje eten, om de berg pillen niet op een totaal lege maag te slikken. Dat voelt n.l. niet lekker.
  Vandaag naar de cardioloog. Bespreek lijstje klaar 😉

  Geliked door 1 persoon

 17. Vandaag, gisteren en voorgisteren waren de FBG weer redelijk tot goed. resp. 6.4, 4.8, 5.3. Wel meer insuline, rond de 40 EH.

  Ondanks alles wat ik probeer en ondanks very low carb eten krijg ik mijn bloedsuiker niet meer zo laag als ik voor het infarct had. Ook de ketose sticks kleuren maar heel licht roze en dus maar weinig vetverbranding/ketose. (Gewicht blijft gelijk, een beetje omhoog, een beetje omlaag. De dag ná de sterke plastablet, omlaag, en dan weer omhoog. Heel logisch.)

  Ik breek mijn hoofd over hoe dat kan !? De medicatie: misschien, de stress, denk ik niet, ben over de schrik heen.

  Ik denk dat ik weer meer IR ben/heb dan voorheen. Maar door wat ?
  Dat blijft gewoon de vraag , ook na Kraft, hoe wordt een mens IR, hoe komt een mens aan hoge insulineniveaus. Als hij veel koolhydraten eet en andere onlogische voeding, gezien vanuit de evolutie, kan ik dat begrijpen. Maar begrijpen is wat anders dan weten.

  En als hij/zij dat niet doet, waarom dan toch !?

  Misschien maak ik nu weer zelf minder insuline, waardoor de glucogeen niet meer genoeg wordt afgeremd ?
  Ik kon toe met zo’n 20/25 EH insuline, waarom nu niet meer ?

  Heel benieuwd naar de insuline-en C-peptideniveaus. Die worden begin oktober weer gemeten.

  Geliked door 1 persoon

   • Stef, ik heb geen Hydrochlorothiazide maar Furosemide 40 mg

    Nog eens goed de bijsluiter gelezen: “Hormoonhuishouding. Het kan voorkomen dat u bepaalde suikers (glucose) niet meer kunt verdragen door het gebruik van furosemide.
    Indien u suikerziekte (DM) heeft, kunt u bepaalde waarden in uw bloed niet meer nauwkeurig meten.” ????
    Wat een geklets, hoe moet je daar wijs uit worden? Dat moet de dokter toch echt beter kunnen uitleggen 😉

    Geliked door 1 persoon

  • Heel benieuwd naar je gesprekje.

   Wikipedia vind dat jouw plastablet hyperglycemia kan veroorzaken… hopelijk weet je dokter meer daarover.

   En ik ben jaloers op die appel die ik bij je twitter zag voorbijkomen, al jaaaaaren geen zure appel meer gegeten 😂

   Like

   • Ach, die dokter, hij weet het wel, maar het is maar heel weinig, zegt hij 😦
    Zit er niets anders op dan het weer zelf uit te proberen. Dat ga ik dan weer doen.
    Ook een hartfilmpje en bloeddrukmeten gehad. Als laatste een fietstest. Ging heel goed, afhankelijk van de uitslag wordt ik ingedeeld in een groep met andere revalidatie mede-hart-lijders 😀
    Dat duurt dan weer 2 weken voor dat start. Pffff.

    Ja die sterappels. Worden bijna niet meer gekweekt/verbouwd. Toen ik jong was waren ze er nog in overvloed. Ze zijn zó lekker zoetzuur, met de nadruk op zuur.
    Dat boompje heb ik 10 jaar geleden geplant in mijn tuin. De laatste jaren wel bloesem, soms de bloesem bevroren, of maar weinig appels, en de paar die er waren bleven klein en rijpte niet. Twee jaar geleden goed gesnoeid, op aanwijzing van Guy de Kinder van Fruit ABC, en nu eerste jaar echt een heleboel appelen. Die er nog hangen zijn al flink dik en beginnen goed te kleuren.
    Dit was een al vroeg afgevallen kleintje. Binnen laten narijpen. Ná de foto gegeten. De echte smaak van het zure sterappeltje, zóó lekker.

    Soms kunnen sterappeltjes ook een beetje melig worden, deze was dit niet. Beloofd wat voor de aanstaande oogst.

    Geliked door 1 persoon

 18. KRAFT – Father of the Insulin Assay

  Een paar highligths uit de video benadrukt. Omdat ik ze opmerkelijk vind en ze graag voor het grijpen heb !

  The damage of diabetes is vascular.
  The damage precedes the point where the glucose becomes elevated.
  The diabetic-driven disease is observed in all vessels, incl.micro vessels of the heart’s IV Septum.

  In summary, Kraft, concluded that
  “Those with cardiovascular disease not indentified with diabetes … are simply undiagnosed.”

  Kraft spreekt zijn dank uit aan: Dr. Rosalyn Sussman Yalow. Nobelprijs Fysiologie of Geneeskunde Jaar 1977. Voor het ontwikkelen van de Yalow-Berson methode om minuscule hoeveelheden peptidehormonen te meten met behulp van antilichamen. En aan Dr. Solomon A. Berson, hier een verhaal over hen beiden. Zij maakten Kraft attent op het feit dat er insuline genoeg, zelfs teveel was i.p.v. geen insuline (in DM2, dan wel he)

  Weer een mooi fragment, door mij gekozen. Wil je zelf kiezen ? De hele video kijken 😉

  Na 500 tests van de insuline niveaus: ‘We were swimming upstream too- we know that.
  Because we’d presented at a past meeting and they said “doctor it’s not so. Insurance companies aren’t gonna buy that” and I said ” Yeah that is right, but are insurance compagnies gonna determine how we practice ? ” Silence !!! ( :D, er is nog niets veranderd, he in al die jaren, toch )

  Het gaat verder over de: “Group of ENT people; ( Ear, Nose, Troat specialists )
  Daarvoor een interview met Kenneth Brookler ook door Ivor Cummins.
  Gepubliceerd op 14 aug. 2015
  A conversation with Dr. Brookler on tinnitus, inner ear disorders, hyperinsulinemia and the work of Dr. Joseph Kraft. We also cover some of the many issues with modern research bias, and knowledge gaps in the medical community with respect to chronic disease root cause.

  Een leider van de ENT dokters, Dr. Updegraff, deed met zijn groep ook de testen van Kraft. “He said he found that practically all of them, that have elevated bloodsugars alsoo had findings of increased insulin.
  Deze bevindingen werden gepresenteerd:”overseas as a member of the Anatomic Engineering group of physicians. Later on these doctors said: We running into the same problems that you do in the States. The Endocrinoloists say: “oh thats nonsence” The Diabetogists say: “oh they don’t know what they’re talking about ”
  So here we are… so, that is one of the holding parts that came into play ( halting progress )

  En vandaag 7-9 verder met luisteren en stukjes benadrukken, die ik relevant vind. Zoals, op dit moment natuurlijk, de relatie met de hart-en vaatziektes.

  Ik blijf aanvullen. Nu even tussendoor dit om een beeld te krijgen wat het betekent om hoge insuline in het bloed te hebben. Bij mij is het een paar keer gemeten. Alleen niet op dezelfde meetmethode dan Kraft in de video vermeld. Dus even een conversiontool erbij gehaald:
  Op 28-11-2013 150 pmol/L = 21.59827213822894 µIU/mL
  Op 10-3-2015 210 pmol/L = 30.237580993520517 µIU/mL

  Dit is de 40 die Kraft vermeld in de video 40 µIU/mL = 277.8 pmol/L
  en later nog eens de 30 µIU/mL = 208.35000000000002 pmol/L
  Voor wat het waard is: Mijn insulineniveau is dus rond de 30 µIU/mL à la Kraft.
  Volgens de normaalwaardes van het lab moeten de insulineniveaus tussen de 12 en 98 pmol/L zijn.

  Dat is omgerekend: 98 pmol/L = 14.110871130309574 µIU/mL
  De hoogste toegestane/aanbevolen waarde is de helft dus !


  Dank je Alex 😉

  Via: Ted Naiman ‏@tednaiman 3 u3 uur geleden
  Hyperinsulinemia drives obesity by doing what insulin does best: suppression of lipolysis.

  Nog een plaatje via Ted Naiman

  Iemand schreef me dit:
  “Ik was bij een nascholing waarin de vrij onlangs door de NHG versoepelde (lees: hogere) streefwaarden voor bloedsuikers bij ouderen werd toegelicht door internist en diabetoloog Adriaan Kooij van het Bethesda ziekenhuis. Hij vertelde dat gebleken was dat scherpe instelling ongunstig was door verhoogd risico op hypo’s en toename van cardiovasculaire accidenten. De verklaring die hij voor dit laatste gaf was destabilisatie van de atherosclerotische plaque t.g.v. van lage bloedsuikers. De plaque bestaat uit meerdere componenten die deels gebonden zijn aan suiker: geglycosyleerd. Dit vormt als het ware een deel van het cement. Bij langdurig lage bloedsuikers verschuift het evenwicht en wordt de glycosylering deels ongedaan gemaakt: het cement wordt aangetast wat de plaque instabieler maakt. Misschien is dat een verklaring voor het hartinfarct.”

  Erg he 😉

  Like

  • Fantastisch interview, maar zeer moeilijk te volgen, omdat hij zo zacht sprak. Gelukkig had Ivor Cummins het laten ondertitelen, zodat je het kon volgen.
   Wat ik er uit haalde is dat hoge bloedsuikers niet het probleem zijn, maar te hoge insuline secretie. Dus een HbA1c test zegt niets. Je moet de hoeveelheid insuline in het lichaam meten. En zij hebben het over de glucose tolerance test, waar ze kijken hoe je lichaam reageert op een dosis glucose ingenomen. Het is voor mij niet duidelijk wat ze daarbij meten: hoe lang de glucose in het bloed blijft circuleren? Of hoe hoog de insuline response tot de glucose is. Is er een overmatige insuline secretie in verhouding tot de hoeveelheid ingenomen glucose? Hoe slechter het weggewerkt wordt, hoe slechter de insuline zijn werk doet en te veel insuline in het bloed blijft rondhangen. De huidige principe is dat er TE WEINIG insuline vrijkomt (daar is de huidige behandeling op gebaseerd). Maar volgens Kraft is er eerder TE VEEL insuline in het lichaam maar de cellen zijn resistent geworden en openen hun deuren niet.
   Ze hadden het allebei over een verstoorde koolhydraat metabolisme en dat je dat kunt verbeteren door nutriënt management, m.a.w. de koolhydraten te verminderen. De insuline response wordt lager bij minder koophydraten en dat is goed voor de aderen.
   Dan zou de huidige behandelprotocol voor diabetes op z’n kop moeten, want er wordt tabletten voorgeschreven die de alvleesklier stimuleert steeds meer insuline te produceren (en er kan al te veel insuline aanwezig zijn) en wanneer die uitgewerkt zijn wordt er overgestapt op insuline spuiten en de dosis ook steeds meer verhogen (meer van hetzelfde in de hoop dat het resultaat anders wordt). Lost het probleem van insuline resistentie op? Nee, toch.
   Het is jammer, dat Kraft geen antwoord op dat dilemma geeft, of waar we dat moeten zoeken. Zij gaven wel aan dat low carb wel veel mensen geholpen had, maar wat dan als het bij sommige mensen niet werkte.

   Like

   • Dat is het punt Jo, het behandelprotocol voor Diabetes, en…. Hart- en Vaatziektes moet op de schop. Hoog nodig !!!

    Om te beginnen eerder diagnosticeren dat iemand hoge insulineniveaus heeft.
    Volgens Kraft hebben mensen met diabetes in de familie al misschien 20 jaar vóór de diagnose hoge insulineniveau’s. ( Kraft en collega’s meten de insulineniveaus i.p.v. of naast de glucose. Ik heb dat nu ook een paar keer laten meten. Niet de Kraft-test, maar gewoon hoeveel insuline zit er in mijn bloed. Ondanks mijn LC dus nog altijd veel te veel )
    Mijn broer had al een hartinfarct met 46 jaar. Ik had waarschijnlijk zwangerschapsdiabetes, met 21 jaar. (Toch Mody?)

    Dat ik nú pas een hartinfarct heb gehad is een wonder ❤
    Als ik terugkijk naar de bijna 4 jaar, vóór Paleo/LC/Keto/ IF én Fast, dan heb ik dat infarct 4 jaar weten uit te stellen.
    Want daarvoor was ik er slecht aan toe. Als ik dat alles niet had gedaan, was ik, wie weet, al dood geweest !

    Kraft, zo zegt Ivor Cummins, "is een a expert to the core Rosemary – he is very careful to only claim what he is EXPERT in. He fixed people using low carb tho 🙂 "

    Dus LCHF/Ketose/IF/Fast je leven lang, als je in stadium 2, 3, of 4 zit. En niks anders. 😀

    Like

 19. Om even het lijstje compleet te maken: 1 groep van medicijnen heb ik in de vorige opsomming vergeten.
  – de bloedverdunners Ticagrelor 2x 90 mg en Acetylsalicylzuur 1x 80 mg
  Mogelijke bijwerkingen van ticagrelor (o.a.) Meest voorkomende
  – blauwe plekken
  – bloed in urine
  – bloeduitstortingen (hematomen)
  – maag-darmbloedingen
  – neusbloedingen
  – (soms) bloedingen in gewrichten, hoofd, longen of oog

  Dat had ik bloeding in het oog, zag er griezelig uit. Een stekende pijn onder het bovenste ooglid ging vooraf aan de bloeding. Dat was ’s morgens bij het opstaan.
  Ik had het verder niet gezien, maar de buurvrouw die op bezoek kwam, maakte me erop attent .

  Dus dat ga ik wel vermelden bij de dokter. Hopelijk weet hij wat te doen.

  Waar ik zeker ook over ga praten met de cardioloog is ( als ik de kans ervoor krijg ) over mijn manier van eten.
  Want zoals Stef al zei, ik eet anders, zeker minder dan de meeste mensen, minder maar ook minder keer per dag. Wat heeft dat voor invloed op de medicatie ?
  Ik ben bang dat de dokter daar geen antwoord op heeft !? Gaat hij peinzend kijken of veegt hij het meteen van tafel ?
  We gaan het zien 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Nou begrijp ik waarom gevraagd werd of ik bloedverdunners slikte toen ik een paar jaar geleden ineens neusbloedingen kreeg die moeilijk te stoppen waren. Bij mij lag het aan de antibiotica kuren die ik kreeg voor een blaasontsteking.

   Dit lijkt mij een angstige situatie. Misschien er op aandringen de medicatie te halveren tot 1 x daags een tablet of nog meer. Daar raak je zeer gestressed van lijkt mij, en dat zal je suikers ontregelen..

   Heb jij het gevoel dat er “overkill” aan medicatie is voorgeschreven? .

   Like

   • Jo, ik krijg waarschijnlijk de standaard dosis, zoals iedereen !
    Ik denk dat dokters altijd met standaard dosissen werken.

    Zo is het met diabetes en zo zal het ook wel bij hartziektes zijn, denk je niet ?

    Als jezelf ook nog wat in de melk te brokkelen wilt hebben, dan zal je daarvoor moeten vechten.
    Om te beginnen veel informatie inwinnen. Dat is al heel moeilijk en vooral vaak tegenstrijdig. Kom daar maar eens wijs uit.
    De volgende stap is, dat onder de aandacht van de dokter weten te brengen.
    Dokters zijn een gilde/beroepsgroep.
    Zij beschermen hun belang. Het is niet in hun belang dat zij aan patienten zeggenschap toekennen. Dat zou hun gezag ondermijnen. Komt een patient bij de dokter en meent ook wat te weten, haha, het moet niet gekker worden 😀

    Zo omschreef een twitteraar het: “IMO the answer is economics: what he means by “scientists” is a guild, which profits by erecting barriers to entry.”
    ( IMO is het antwoord economie: wat hij bedoelt met "wetenschappers" is een gilde, die profiteert van het oprichten van toetredingsdrempels )

    Like

 20. Het is hier ietwat stil, wat waarschijnlijk wel de status quo illustreert die je beschrijft.

  Je vat met de status-quo wel het ganse medicijnenwereldje samen:

  -cholesterolverlager: gaat je LDL verlagen maar zegt niets over waarom ie dan wel “te hoog” is
  -betablokker: gaat je bloeddruk en je hartslag verlagen, trekt je hartspier minder samen, zegt niets over waarom die dan wel te hoog zijn
  -calcium+VitamineD tablet: gaat het Ca-gehalte in je beenderen verhogen, maar zegt niets over waarom dat dan wel te laag is
  -maagzuurremmers: dat zegt dat al die pillen niet goed voor je maag is, en gaat dan maar de zuurtegraad van je maag omlaag zetten…euhm…huh?

  -plastabletten: euhm… je had al enkele jaren last van vocht in de benen en krijgt dan elastische kousen: die kousen zeggen weer niets over het waarom van dat vocht.

  Nochtans had iemand met overzicht – of na het lezen van deze pagina, waar ik behalve “teveel vocht” ook “kortademigheid” zie opduiken, (ik dacht te lezen dat je na de stent weer beter ademt) http://hartfalenderwijs.nl/medicijnen.htm – misschien toch wel het optelsommetje kunnen maken?

  Nu vandaag: op dezelfde hartfalenderwijs staat dan weer dat betablokkers enkele maanden nodig hebben zodat je lichaam weer “gewoon” kan werken. Zou wel eens kunnen verklaren waarom het nu allemaal status quo is.

  Staat ook te lezen dat een hartfalen flink op de hormonen inspeelt, en je huidige pillendoos is ook een complexe toolbox… Zet daar dan nog eens een complex lichaam tegenover waar niemand eigenlijk goed van kan vertellen hoe het nu eigenlijk allemaal precies werkt… en ik voel ten sterkste met je mee Mariet.

  En dan zie ik voor mij het beeld van iemand die 50 jaar geleden ook maar niets wist van wat er zich in zijn Zwart-Wit TV met lampen allemaal afspeelde, maar wel wist waar precies te kloppen om de strepen en het rollen van het beeldscherm weer weg te krijgen…

  En jij weet meer over je lichaam dan die iemand over zijn TV, dus zie ik dat met wat geduld wel weer goed komen 🙂

  Prettige dag alweer Mariet.

  Geliked door 2 people

  • Hoi Stef , Goede analyse en… de daar dan bijhorende vragen. Spoken inderdaad ook door mijn hoofd. Ik probeer een lijstje te maken om punt voor punt met de cardioloog te bespreken.

   – Cholesterolverlagers, nodig ? Ja, dan moet het wel gemeten worden, en dat is niet meer gebeurd sinds de 23e juli. Toen was de LDL 6.3 hoog, maar nu ? HDL was hoog 1.67 Tri 1.08
   Maar nu heb ik al 6 weken statines geslikt, dus hoeveel is het gezakt ? Mijn broer slikt nu als onderhoudsdosis 5 mg. Ik nú 10 mg, ik dacht dat dat al weinig was, maar nee, 5 mg bestaat ook.
   Dus als mijn cholesterol weer gezakt is wil ik ook 5 mg. Punt.

   – Betablokkers, bloeddruk is echt te laag, hoe lang en hoeveel nog slikken ? Een tablet móet ik 2x per dag slikken !? De andere 1x. Metoprolol 2x 25 mg en Perindopril 1x 4mg Mischien eentje minder ?

   – Calcium en Vit D, combinatie pil voor de botontkalking, slik ik niet. Niet via de cardioloog, dus even wachten. Ik vind dat ik wel even genoeg pillen, met de nodige bijwerkingen, toegevoegd heb Wel slik ik Vit D3 2000 iu per dag.

   – maagzuurremmers Pantoprazol 40 mg, die zijn echt te zwaar, ik word daar echt kotsmisselijk van. Goed uitgeprobeerd Dus een andere en minder sterk graag.

   – plastabletten Furosemide 40 mg 1x in de 2 dagen en Spironolacton 25 mg 1 x per dag, deze pil is kaliumsparend !?

   Mmmmm, de enige pillen waar ik gematigd positief over ben. Waarom, omdat het het vocht uit mijn benen erg goed verwijderd. Vooral de Furosemide doet dat. Door dat vocht in mijn benen heb ik een chronische ontsteking in mijn benen. Zichtbaar aan een rode verkleuring. Die verkleuring zat vroeger in mijn hele onderbeen, tot aan de knie. Door de sport en het afvallen is dat een steeds kleiner stuk geworden van ± 11 cm net boven de enkel.
   Nu is dat aan het slinken en nog belangrijker, de kleur rood wordt steeds vager.
   Als het helemaal weg is 😉 kan ik misschien wel ophouden of minder gaan slikken !

   Volgende week Dinsdag moet ik naar de cardioloog en neem ik mijn huiswerk mee 😀

   Geliked door 2 people

 21. Ik zit in een soort van vacuüm. Er gebeurt niks, ik ga niet vooruit, ik ga niet achteruit.
  Mijn bloedsuiker, mijn gewicht, mijn bijwerkingen van de medicijnen: alles blijft gelijk. Ik ben nog altijd gauw moe en slaap per dag wel 9 uur.
  Het meest opmerkelijke wat er gebeurde was een bloeduitstorting in een oog. Alleen in het wit, ziet er vies uit. Komt vast van de bloedverdunners.
  Over een week heb ik een afspraak met de cardioloog. Daarvoor moet ik deze week bloed laten prikken.

  Als reactie op een aantal hinten van mijn bezoekers

  Ik ben tot nu toe, al geruime tijd bezig (± 4 jaar) met een soort van studie over diabetes. Zo langzamerhand kán ik wel onderscheid maken tussen ‘goede’ en ‘foute’ informatie. Over voeding, bloedsuikerwaardes, ketose, vasten, IF, etc.
  Niet alleen theoretisch maar ook door het systematisch waarnemen en vastleggen van mijn experimenten.

  Maar nu ben ik weer terug naar af. Want, hoewel hartfalen, altijd in een adem wordt genoemd met diabetes, had ik er tot voor kort, zelf weinig mee te maken, dacht ik 😦

  En nu de focus op het hart en weer opnieuw veel verwarring. Dat gaat weer een tijdje duren voordat ik het kaf van het koren kan scheiden.
  En in die tussentijd !? Ben ik veroordeeld om braaf de instructies van de cardioloog te volgen, zonder zelf te kunnen beoordelen of hij ‘altijd’ gelijk heeft.

  Geliked door 1 persoon

 22. Zo, dat begint vruchten af te werpen ! Weer terug naar vasten. Niet helemaal, 24 uur, maar zeker 16 uur. En daarbij weinig eten. Vooral door de grote hoeveelheid tabletten en de daar bijkomende misselijkheid, is het moeilijk om niet te eten. Want een beetje eten helpt tegen de misselijkheid.

  Vandaag was mijn nuchtere bloedsuiker weer ‘normaal’ 4.6.
  Dat is fijn, maar nog fijner is natuurlijk dat de BS door de dag op een redelijk niveau is én niet onbelangrijk, ik minder insuline kan spuiten, zoals gisteren 26-8:
  De weken hiervoor ging de BS door de dag soms wel tot 10.5 en 9.8 en het insulinegebruik daarbij tot totaal wel 44 EH zonder dat het ook maar een spat hielp.

  9 uur FBG 6.1
  13 uur BS 7.6 Rapid 2 EH, beetje eten
  18 uur BS 6.8
  21 uur BS 7.9 Lantus 35 EH

  27-8
  8 uur FBG 4.6

  Vooral de maagtablet, pantoprazol 40 mg, veroorzaakt misselijkheid. Heel duidelijk geconstateerd nu.
  Want alle anderen heb ik nu weer op het door de dokter gewenste niveau teruggebracht. Na een paar van deze, iets rustiger in te voeren, om mijn lichaam te laten wennen.

  Alleen de maagtablet al bijna een week niet geslikt en gisterenmorgen, wel weer genomen. Prompt misselijk. Dus ga ik vragen om een andere of om de dosis te verlagen naar 20 mg.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Marietsebiel,

   Euhm… raadpleeg uw dokter zou ik zeggen: heb even gegoogeld naar pantoprazol op http://www.gesundheit.de/medizin/wirkstoffe/protonenpumpenhemmer/pantoprazol , waar 40mg voor acute problemen is en 20mg voor preventie. Komt daar nog bij dat dat weer voor de “gemiddelde persoon” is. Maagzuur is zoals bloedsuiker: met pieken en dalen. Piekt bij een maaltijd, maar vermits jij geen “3 keer per dag” stramien volgt, misschien dat even duidelijk maken aan de dokter en hoe daarop in te spelen. Ik lees ook de dosis te verspreiden over de ganse dag ipv in 1 keer, maar… wat kan je geloven op het internet en wat niet 🙂 Feit is dat je merkt dat je teveel neemt, dus daar verandering in brengen.

   Lees hier op FB bij andere diabetesvrienden dat die “voor onverklaarbare redenen” hun BS omhoog zagen gaan de laatste 2 dagen. Om maar te zeggen dat het wel degelijk meer is dan Steve Cooksey’s low carb + exercise = happyhealthy all the way.

   Wat voor de ene werkt, werkt daarom niet voor de andere… en dat het complexer is dan op je eten letten, lees je ook hier op jou site.

   De geestdrift die iemand zoals Steve naar buiten brengt voor iets dat werkt bij hem, daar mag je ook niet naastkijken, zelfs al wordt dat gebruikt “tegen” iemand die het precies ook goed doet zoals Jason. Hier geldt de regel: onderzoekt alles en behoudt het goede. Werkt Steve’s methode, dan doe je Steve, werkt Jason’s methode dan doe je Jason: everybody happy 🙂

   Anyways, er hangt hier al 2 dagen gevaarlijk ongezonde smog, dus geniet van de gezonde lucht daar in de Lage Landen 🙂

   Prettige dag alweer!

   Geliked door 1 persoon

 23. Zoveel om over na te denken !
  Soms wordt ik vroeg wakker, zoals vandaag. Tussen 5 en 6 uur, proberen weer te slapen. Deze keer lukte het niet. Dus bleef ik liggen en liet het maar gebeuren, de denkwaterval. De laatste dagen is er weer van alles langsgekomen wat linkt aan de gebeurtenissen van de laatste maand. Want er blijven vragen over:
  Waren er aanwijzingen die ik niet herkende ?
  Wat heeft het infarct getriggerd ?
  Had ik het kunnen voorkomen ?
  Is er wel iemand die het had kunnen voorkomen ?

  Mijn gedachten gaan langs deze lijn:
  – De metformine: tijdens het gaan slikken van de metformine begon, na een paar maanden, de pijn (de niet herkende hartpijn) bij het borstbeen.
  Cooling Inflammation over medicijnen en ook metformine.
  – Naast de borstbeenpijn had ik ook een peesplaatontsteking aan de linkervoet, die maar niet wegging. Bij het sporten vooral last van en na de nacht, bij het opstaan, van liggend weer lopen. Met mijn broer toevallig over gehad en hij had dat ook een tijd terug (toch nog eens vragen wanneer)
  Ná het dotteren en de stents was de pijn wég. Viel mij niet meteen op, maar nu achteraf wel !? Vreemd !

  Dan verder terug:
  – De draaiduizelingen, BPPV, die ik had. Een paar keer midden in het Taylor experiment van calorieresistrictie om de lever en pancreas te ontvetten en weer zelf insuline te produceren. Die productie ging inderdaad omhoog, geconstateerd door de C-peptidemeting.
  En later via Rodger Unger verder om uiteindelijk de glucagonproductie aan banden te leggen, zodat zij niet te onpas de lever zouden aanzetten om glucose te dumpen.
  – Mijn duizelingen waren niet meer heftig, alleen als ik té plotseling op mijn linkerzij ging liggen en weleens bij het sporten, van liggend omhoog komen bij de burpee.
  Via twitter en Facebook, Ivor Cummins, heel veel linken naar Kenneth Brookler: hij is een ‘Inner ear’ dokter. Hij legt verbanden tussen: “tinnitus, inner ear disorders, hyperinsulinemia and the work of Dr. Joseph Kraft ”

  Over Dr.Joseph Kraft ook heel veel op twitter en Facebook, weer via Ivor Cummins, @FatEmperor.
  Dr.Joseph Kraft, ook weer zo’n roepende in de woestijn, net als Unger, decennia genegeerd en nu, op de valreep van hun leven weer langzaam in ere hersteld.
  Hij heeft het over de hyperinsulinemia. Het teveel aan insuline i.p.v. het teveel aan glucose. Hier linkt hij voor mij ook aan Jason Fung, die dat ook zegt: Het is niet het teveel van glucose maar het teveel aan insuline. Wat hem een woedende reactie oplevert van Steve Cooksey. Verwarring alom.
  Daarover later.

  Ik ga nu even eerst de linken in dit stukje plakken, anders raak ik de draad kwijt (als dat al niet is gebeurd)
  Maar ik ben er nog niet over uit gepraat.
  Straks óf morgen verder 😉

  Like

  • Vandaag, hoe wonderlijk, voel ik me heel goed. Nu eet ik ook al een paar dagen minder. Toen ik pas uit het ziekenhuis was (in het ziekenhuis was het eten vies en slecht dus at ik echt weinig) had ik constant honger. Een soort van overlevingshonger. Niet dat ik ‘slechte dingen’ at, welnee 😉 Maar meer. Ook at ik meer omdat ik de onpasselijkheid door de medicatie probeerde weg te eten.
   Dat is nu weer genormaliseerd.

   Afgelopen week voelde ik me minder. Vooral de eerste uren na het opstaan. Onpasselijk, misselijk gevoel. Verder in de dag trok het wel wat weg. Koffie niet echt lekker en thee al helemaal niet. Water met appelazijn hielp wel tegen de misselijkheid.
   De bloedsuiker zakt langzaam een beetje. Ik denk ook dat het heeft geholpen om de medicatie op een paar punten, tijdelijk even terug te schroeven, iets minder van een paar dingen en dat dan langzaam weer terug naar de ‘normale’ dosis. Het lichaam de tijd geven om te wennen.

   Er is ook wat gebeurd door het lange (misschien wel te lange, maar ook misschien wel niet) vasten en het infarct.
   Er is iets veranderd, lijkt wel op een knop om, zoals ook met het gewicht. Niets bijgekomen en zelfs weer 2 kg afgevallen.

   Als het goed voelen doorzet, ga ik weer voorzichtig vastendagen invoeren.
   Want wat ik vooral wil is het insulineniveau weer terugschroeven naar het niveau van voor 23 juli. Rond de 20/24 EH per dag . Nu zit ik weer op 38/42 EH Te hoog !
   Want dat is volgens de laatste inzichten the way to go ! Zie hierboven.

   Deze tweet van Ivor Cumminns is ook zo’n uiting hiervan 😀 Toepasselijk omdat het over ’n cardioloog gaat, ha,ha.

   “Ivor Cummins ‏@FatEmperor 7 u7 uur geleden
   Ivor Cummins heeft NickM geretweet
   Most docs have no idea of insulin’s crucial role in chronic disease…
   Ivor Cummins heeft toegevoegd,
   NickM @bokkiedog
   @FatEmperor Chatted to a cardiologist who said “What’s insulin got to do with it? That’s a diabetic’s hormone!” So compartmentalised! “

   Geliked door 1 persoon

   • Omg … dus insuline is geen menselijk hormoon maar een diabetic hormoon. Anyways talk is cheap ☺

    Nog iets, het gemiddeld pillendoosje is voor de gemiddelde mens die gemiddeld eet , dus uiteraard veel minder persoonlijk voor iemand die een persoonlijk dieet volgt zoals jij.

    Verder sluit ik me aan bij de gouden regel: verder doen met waarmee je je goed voelt ☺

    Prettige dag alweer!

    Geliked door 1 persoon

   • Hoi Stef, waanzinnig he, dat ze zo in hokjes denken en niet open staan voor nieuwe inzichten.
    Dat is voor een leek al een probleem. Van de medische wetenschap zou je meer verwachten, maar niets is minder waar.

    Steve Cooksey, die ik zeer waardeer heeft er nu even ook moeite mee. Hij is een beetje een heksenjacht tegen Jason Fung begonnen. In mijn ogen onterecht. Waarom ?
    Steve bedwingt al veel jaren zijn diabetes met zeer veel succes, door very low carb te eten en exercise. Zijn bloedsuikers en zijn gewicht zijn voorbeeldig. Hij gebruikt geen medicatie en is een voorbeeld voor velen. Maar dat Jason Fung zegt: Het is niet de glucose maar de hoge insuline, die het probleem is, is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Teveel glucose en teveel insuline, beiden een kant van de diabetesmunt. Steve lukt het om door weinig glucose zijn bloedsuikers laag te houden. Jason probeert bij zijn patienten het insulineniveau laag te krijgen door LC én vasten. Ik moét ondanks LC/Ketose toch ook nog altijd insuline spuiten. Voor mij zijn de inzichten en interventies van Jason Fung van toepassing.

    “Tweet van Ted Naiman, die alles zegt.
    @tednaiman
    @diabeteswarrior vs @drjasonfung makes me sad because both hyperglycemia AND hyperinsulinemia are bad and we should all try to reduce both ☹ “

    Geliked door 1 persoon

 24. Zo langzamerhand gaat mijn FBG weer wat zakken.
  Vanmorgen was hij 5.6
  Dat komt omdat ik meer insuline spuit. Maar ook omdat ik langzaam wen aan de medicatie.
  Een paar proefjes uitgeprobeerd en ik kan wel zeggen dat ik straks de dokter een paar veranderingen ga voorstellen.
  Zo zijn de maagtabletten en de plastabletten voor een gedeelte waarschijnlijk de oorzaak van de hoge bloedsuiker. Een paar dagen wat minder nemen helpt. Kijken of dat zo is als ik weer volgens voorschrift slik.
  Ook de bloeddrukverlagers zijn teveel. Mijn bloeddruk is
  ’s ochtends veel te laag. Daardoor ben ik duizelig en duurt het wel een uur voordat dat wegtrekt.
  Voorbeeld: Sys 96 Dia 57 Pulse 49 Paar dagen ietsje minder (halfje) Sys 110 Dia 63 Pulse 75.
  Ook nog heel goed en gewoon weer fris en fruitig in de ochtend !
  Dus effe finetunen met de dokter, volgende keer.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Mariet,

   Kan je even beschrijven hou dat duizelig en zo voelt zo s morgens door te lage bloeddruk? Doet me aan mijn schoonmoeder denken die soms ook duizelig opstaat en waar uiteraard geen dokter wakker van ligt 😢. Tot 1 keertje dat ze zelfs niets meer kon zien.

   Ook wel een beetje raar dat jij die toch van nature al een lage bloeddruk hebt, nog extra pillenspul daarvoor krijgt. Of is het eigenlijk gewoon een standaard medicijnendoos die je meekrijgt na hartinfarct?

   Dank alvast, leuk te horen dat je er weer zicht op begint te krijgen ☺

   Prettig weekend alweer 👍

   Like

   • Stef, de te lage bloeddruk verschijnselen, welke ik nu door de overmedicatie heb denk ik, is er vooral als ik van liggend naar staan ga.
    Om te beginnen wankelen, licht in het hoofd, ook effect op het zien. Dan ga ik gauw weer even zitten en moet even wachten om weer opnieuw te gaan staan. Ook word ik een beetje misselijk. Dat duurt alles bij elkaar wel een kwartier tot een half uur voordat ze beiden, de duizeligheid en de misselijkheid, wegtrekken. Heel vervelend, want ik ga koffie malen en de koffie zetten en sta dan te duizelen aan het aanrecht.
    Als ik meteen meet en dan weer na de koffie zie ik het verschil van een stuk hoger.
    Ik zei het tegen de dokter, dat de bloeddruk zo laag was. Maar hij vond dat niet erg, beter laag dan hoog. Pas als ik er last van had zou hij iets willen veranderen. Wat hij met die last bedoelde kwam er niet achteraan.

    Ja dat denk ik wel gewoon een standaardpillenpotje. Kijk als je het echt goed zou doen en mét de patient zou samenwerken, dan zou je als dokter zien dat iedereen anders op een bepaald medicijn reageert. Daar is natuurlijk geen tijd voor, dus krijg je gewoon een soort van gemiddelde.

    Wat ik krijg is eigenlijk een betablokker, metoprolol, 50 mg. Twee halve per dag. Werking: bloeddruk daalt, hartslag verlaagt, hartspier trekt minder krachtig samen.
    Door een paar dagen maar 1 halve te nemen is het effect minder. Daar ga ik dus met de dokter over praten.

    O ja en dan nog iets over de bloedsuiker. Ik was met iemand op een andere plek daarover aan de praat. Door de reactie daar beseft ik opeens dat de term ‘hoge bloedsuiker’ niet alles weergeeft. Hoge bloedsuiker is het resultaat is van Insuline Resistentie. Dus het een volgt op het ander.
    Deze twee begrippen worden vaak door elkaar gebruikt i.p.v. achter elkaar. Hoge bloedsuiker kun je krijgen van b.v. teveel koolhydraten eten. Dat is dan ook het gevolg van Insuline Resistentie, maar niet helemaal. Teveel KH is voor een diabeet zowiezo niet goed te verwerken. Maar je kunt ook Insuline Resistent reageren op bepaalde voedingsmiddelen ( zoals zuivel ) maar ook door medicijnen gebruik, zoals het nu uitziet.

    In mijn geval kan ik dat zien, als ik ondanks dat ik heel koolhydratenarm eet, extra insuline spuit en toch de bloedsuiker hoog blijft. Dan is de insulinespiegel hoog én ondanks dat ook de bloedsuiker.

    Voor mij betekent dat ik weer terug naar af ben, voorlopig.
    Mijn bloedsuiker was heel erg laag/goed en nu is hij weer veel te hoog. Door wat ?
    Door de Insulineresistentie om welke reden dan ook !? in ieder geval niet door teveel aan koolhydraten.

    Geliked door 1 persoon

   • Stef en dan nog iets. De glucagon !!!
    Wat als de medicijnen die ik moet slikken (of als reactie op de hartenzymen of whatever) de in mijn ogen door al mijn inspanningen opgebouwde minder heftige werking van de glucagon, weer terug is. Dus met andere woorden, niet meer geremd wordt door de productie van eigen insuline in de pancreas?
    Dus die eigen productie weer wordt afgeremd ?
    Niemand die het weet, want niemand die er ook maar ooit heeft naar gekeken, he.
    En nu ? Weer helemaal opnieuw gaan opbouwen. Je zou er mismoedig van worden en dat ben ik ook wel. Mismoedig.
    Gaat vast wel weer over, maar nu even niet 😦

    Geliked door 1 persoon

   • En wat het meeste pijn doet in dit hele proces is, de reactie of liever gezegd het helemaal niet meer reageren van ‘believers’ in mijn aanpak, die net als ik natuurlijk geschokt zijn. Dan zijn er ook de mensen, die hun ongeloof nu bevestigd zien, en dat er wel even proberen in te wrijven.
    Ik heb het niet over hier hoor, maar in het dagelijkse leven ;-(

    Maar er is niemand die het echt weet ! ! !

    Er is van alles te bedenken, zelfs een heel positief scenario (houd ik nog even voor me )
    De tijd en een heleboel studie én waarneming, vooral dat ! zal het leren. ❤

    Geliked door 1 persoon

   • Je zou van minder mismoedig worden Marietsebiel.

    Er ontbreekt trouwens ook nog een professionele emotionele steungever naast de coordinator. Ik bedoel, je zou van minder schrikken maar niemand die je daarmee verder helpt.

    Zitten natuurlijk wat extra vraagtekens nu, maar dat wil ook weer zeggen dat er nieuwe wegen zijn waar wellicht het antwoord te vinden is.

    En oja de horde ongelovigen… Jammer maar helaas kan je daar niets mee beginnen. Zoveel mogelijk niet mee omgaan en verder gaan met wel gelijkgezinden. Liever 1 gelijkgezinde waar je wat aan hebt dan een horde balast.

    Nog een prettige avond en rustig aan verder gaan ☺

    Geliked door 1 persoon

  • Lieve Mariet, al een aantal maanden volg ik je met veel belangstelling. We kennen elkaar niet maar wilde je toch even laten weten dat ik ‘virtueel’ meeleef. Wat heb jij het voor je kiezen gekregen en wat ga je daar ontzettend dapper mee om! Heel veel sterkte en ik wens je kracht en wijsheid. En hoop dat je ondertussen toch ook kunt genieten van het heerlijke weer, je tuin en ik hoop van veel liefde en aandacht van je dierbaren.

   Geliked door 1 persoon

 25. Hoi Mariet,
  Je hebt iedereen laten schrikken ben heel blij dat je weer aan het opkrabbelen bent! Helaas weet ik precies wat je bedoelt dat er geen coördinatie is! In NL is het de huisarts die dat moet doen, maar ja hij weet ook niet wat hij met moet, voor alles moet ik weer terug naar de specialisten. Maar je hebt wel heel goed door dat je zelf je eigen coördinator moet zijn. Jarenlang heb ik die omer en panta en weet ik wat voor prazols moeten??? slikken. Totdat ik op een dag weer een ander generieke kreeg, ontzettend veel last van mijn maag, op naar de apotheek waar ik vertelde dat ik dacht dat dit een mis gemaakte potje was, een maandag fabrieksfoutje. Nee hoor mevrouw, u kunt hier gewoon niet tegen, bij de huisarts dit merk aanvragen, nooit gekregen, zal wel te duur zijn. Gewoon gestopt, was al een jaartje paleo, wat denk je? Nooit meer last van de maag gehad!!! Zou ik ze ooit echt nodig gehad hebben?
  Helaas kan ik met dit soort verhalen wel een tijdje doorgaan…
  Bij mij waren de heupen slecht maar wervelkolom kaarsrecht en niet aangetast, oordeel van de arts… Ja als je echt geen botversterker wilt slikken… Ach met deze wervelkolom waardes is het eigenlijk ook niet echt nodig…

  Geliked door 2 people

  • Hoi Sylvia, Gelukkig gaat het steeds beter. Ik voel me met de dag sterker worden en daardoor niet meer zo kwetsbaar. Erg fijn want de schrik/angst werkt verlammend.
   Gisteren weer voor het eerst met de auto boodschappen gedaan. Ná een infarct mag je 4 weken niet rijden. Heerlijk weer zelf in de winkel rondstruinen.

   Het is eigenlijk verschrikkelijk, mijn vertrouwen in de medische wetenschap is zowat totaal weg.
   Niet op alle gebied hoor. Zoals ik eerder al zei: Op reparatiegebied (dus zoals een goede mecanicien) zijn ze hartstikke goed. Dat wil niet zeggen dat dat altijd goed gaat, maar het is een vaardigheid waar je steeds beter in kunt worden.

   Maar dat pillen voorschrijven, bijwerkingen inschatten, combinaties voorspellen van hun vakgebied met eventueel een ander vakgebied is nog een ramp.
   Ik zou echt graag willen weten waar zij hun informatie over pillen vandaan hebben: Alleen van de farmaceutische industrie óf doen ze ook onafhankelijk onderzoek naar de werking (en de samen- of tegenwerking van de verschillende medicijnen met elkaar)
   Daarbij zijn ze vaak ook nog stomverbaasd als je niet meteen ja en amen knikt. De absurde verwaandheid, dat ze altijd gelijk hebben zou om te lachen zijn, ware het niet dat ze die gelijkhebberigheid uitstorten over mensen, die op dat moment het meest kwetsbaar zijn en zich dus niet kunnen verweren. Bah.

   Ik hoorde van iemand die het weten kan, dat er aan gewerkt wordt. Zo zijn er 2 opleidingsplaatsen tot Ziekenhuisarts als nieuw specialisme.
   “De Ziekenhuisarts krijgt de coördinerende taak en zorgt ervoor dat de specialisten de juiste zorg verlenen in samenspraak met de patiënt. Er gloort dus hoop ” zegt deze persoon.

   Mmmm, eerst zien en dan geloven. Zo’n ziekenhuisarts zal dan met de verschillende vakgebieden moeten gaan overleggen i.p.v. de patient en tegen dezelfde verwaandheid oplopen als de kritische patient.
   Er moet nog veel water door de Rijn stromen, voordat dat zoden aan de dijk zet. Of ik dat nog meemaak ?

   Tot die tijd: zelf weer de touwtjes in handen zien te krijgen 😉

   Geliked door 1 persoon

  • Dank Mariet,

   Is idd te gemakkelijk om gewoon over kh en hoge bloedsuikers te spreken,dat blijkt nu wel overduidelijk. Het zelfde soort van gemakkelijk als dat gemiddeld pillendoosje.

   Duidelijk te weinig persoonlijke aanpak, en daar laten ze de persoon dan los. Doet me een beetje denken aan een schoenwinkel met alleen maatje 37…

   Bij lage bloeddruk gaan ze hier soepje koken met logan en chinese rode dadels. Maar dat is symptomen wegwerken. Wel lekker, daar niet van ☺

   Prettige dag verder!

   Geliked door 1 persoon

  • Hoi Stef, het staat er toch echt.

   Femurhals rechts (heupbeen)
   BMD (botmineraaldichtheid) 0,537 g/cm
   T-score -2,8 SD
   Z-score -0,9 SD

   Wervelkolom (L1-L4)
   BMD 1,021 g/cm
   T-score -0,2 SD
   Z-score 2,0 SD

   T-score, vergelijkt je botdichtheid met een gezonde vrouw van 35 j.
   Z-score, vergelijkt je botdichtheid met iemand van jouw leeftijd

   Voor mij even wat opzoeken, voor een dokter toch met een oogopslag te lezen dunkt me.

   Dan betekent dat toch dat mijn heupen aangetast zijn door botontkalking en mijn wervels niet. Waarom ? Heeft Suzanne mijn coach gelijk, komt het door het gebroken bekken, bij de bevalling en daarmee nog maanden rondlopen, voordat het geconstateerd werd en behandeld ? Zij zegt dat door zo’n breuk een verzwakking kan plaatsvinden !?
   Maar nee niet verder kijken, he. Gewoon medicijnen voorschrijven en de bijwerkingen op de koop toenemen 😉 Ik dacht het niet !

   Ik krijg een combinatiekauwtablet: Calcium 1gr/ Vit D3 800 IE. Niks apart zodat ik het kan sturen, dus ik ben weer begonnen met mijn Vit.D3 van 1000 IE van Solgar. Even rustig opbouwen.

   Geliked door 1 persoon

 26. Dus die rol zal ik zelf op mij moeten nemen, jammer maar helaas. Ik zou ook veel liever in de tuin gaan werken 😉 ……
  …..
  Herkenbaar, maar volgens mij ligt het jou wel om zelf ‘regisseur’ te zijn. Nu alleen nog zorgen dat je niet meer in het ziekenhuis komt 😉

  Succes, het gaat je lukken!

  Al die, goedbedoelde, adviezen, raadgevingen…

  Ik heb er ook nog een:
  Ken je die kleine staafjes laurierdrop? geven ook een heerlijk ‘filmpje’ op je slijmvliezen. Merkte ik ooit toen ik verkouden was.
  Was nog in m’n ‘broodtijd’ en ik had Ranitidine tegen het zuurbranden. Hielp niet; lauriertje wel, en nog direct ook!

  En; je hebt toch een lage bloeddruk (enige bijwerking is een mogelijke bloeddrukverhoging)

  Geliked door 1 persoon

  • Dank je Corrien, het gaat me lukken, ik begin er nu ook weer in te geloven, na van de schrik te zijn bekomen.

   Goede tip van de laurierdrop ! en lekker ook nog.
   Zeker goed voor mijn bloeddruk, want die is heel laag. Veel te laag, maar de dokter wil alleen de medicatie aanpassen als ik er ‘last’ van heb ? Flinke duizelingen enzo 😦
   Voorlopig ga ik akkoord maar ik blijf de boel in de gaten houden !

   Like

  • @jo laat even weten hoe het met de vitD verdergaat.

   Ander vraagje, ik lees dat je lactose intolerant bent, hoe weet meet je dat? En welke melkproducten kunnen wel of niet?

   Wegens dit jaar stikt paleo gegaan en duidelijk een granen en of melkintolerantie, maar zou wel eens willen weten wat precies. Dank!

   Like

   • Stef, Ik kwam er achter omdat ik ontzettende last had van opgeblazen buik, trompetconcerten van winden, en het joeg mijn bloedsuikers omhoog. ik zag het hoofdzakelijk aan mijn meter, mijn BS zakte niet terug ondanks medicatie, wel wanneer ik geen zuivel at. Ik werd destijds getest, maar kwam terug negatief. Logisch want er wordt voor allergieën getest en een intolerantie is iets anders dan een allergie. Het is 14 jaar geleden gebeurd bij het begin van mijn diabetes T2 diagnose. Ik at destijds ruim een kilo jong belegen kaas in de week, dronk een liter melk per dag, en niet te vergeten veel Turkse joghurt (over-kill realiseerde ik me later). Cold Turkey gestopt met alle zuivel (een beetje TE radicaal). Ruim 60 gram eiwitten in een klap uit je dieet halen zonder het te compenseren, was niet goed. Mijn opgezette buik ging weg, de trompetconcerten stopte (was heerlijk, me niet meer hoeven te schamen in gezelschap), en ik kon mijn bloedsuikers veel beter onder controle houden.
    14 jaar verder, en ik kon mijn bloedsuikers steeds minder onder controle houden. Een poep test laten doen bij een orthomoleculaire therapeut en er kwam Histamine intolerantie uit. Mijn IgG en IgG4 tests waren zeer slecht voor gluten producten en nachtschades. Op zuivel had ik geen reactie meer, dus de lange periode van onthouding heeft me min of meer hersteld van de lactose intolerantie. Ik heb er andere voor in de plaats gekregen!! Ik eet nu wel jonge geitenkaas in kleine beetjes voor de eiwitten, want die moeten drastisch omhoog. Het probleem bij mij was/is een eentonig dieet, ik eet dagenlang hetzelfde. Ik moet nu leren een 4-daagse rotatie toe te passen, zodat ik iedere dag iets anders eet. Met eetgewoontes die al 50 jaar oud zijn, valt het niet mee om die om te schakelen. Ik probeer nu allerlei voor mij vreemde groentes te eten, zoals venkel, meiraapjes, enz om die eentonigheid enigszins te doorbreken.

    Geliked door 1 persoon

   • @jo dank. Enige uitleg waarom de bloedsuikers naar omlaag gaan wanneer je stopt met zuivel, en niet reagereert op medijnen?

    Een dokter alhier zei een 17 jaar geleden hier dat ik best wat minder melk dronk, ben daar domweg niet op ingegaan toen.

    Succes met meer gevarieerd eten!

    Like

 27. Mariët, wat sla je je hier geweldig doorheen. Blijf vooral kritisch en goed naar je lichaam luisteren. Ik heb ook jarenlang maagzuurremmers geslikt tegen steeds terugkerende ontstekingen/irritaties in mijn slokdarm. Weliswaar niet veel last van bijwerkingen gehad maar uiteindelijk hielp het niet meer en zoek je verder. Mede doordat het me bijzonder tegenstond om mijn leven lang medicijnen te gebruiken terwijl je eigenlijk geen aandoening hebt. De maagdarmarts sprak van een functiestoornis. De link met voeding vond ik toen al erg voor de hand liggen. Het heeft wel enige tijd geduurd voordat ik er achterkwam, maar sinds paleo geen maagzuurremmer meer aangeraakt en nooit meer last van maag en slokdarm gehad.
  Ik wens je veel kracht en succes met de zoektocht naar de voor jou juiste combinatie van voeding en medicijnen. En sterkte met je verdere herstel.

  Geliked door 1 persoon

 28. Ik kreeg maagpijn van die maagbeschermers. Ze verlagen de zuurgraad waardoor je eten niet meer goed verteerd. Er zijn inderdaad een heleboel mensen die geen last van die pillen hebben, maar ik was er ook snel mee gestopt.
  Aloe drank ging wel. Ik ga ook mee met de gedachte dat Metformine niet meer goed wordt opgenomen.

  Geliked door 1 persoon

  • Sunny, de meeste mensen gaan er van uit dat bij oprispingen en dergelijke, dat ze TE VEEL maagzuur hebben, waardoor ze Rennies gaan slikken om dat terug te brengen. Op het internet lees ik, dat het veel meer een geval van TE WEINIG maagzuur hebben. (Dat is bij mij vastgesteld, waardoor ik het onderwerp ging googlen). En laag maagzuur nog meer verlagen is is wat je niet moet doen.
   Zie onderstaand link die een goede uitleg geeft

   Of in het engels:

   http://bodyecology.com/articles/low_stomach_acid_symptoms.php

   Wat zou bij jouw het geval kunnen zijn: te veel of te weinig maagzuur?

   Like

   • Hoi Jo, het punt is dat ik eigenlijk helemaal geen maagklachten heb en ook nooit heb gehad.
    Toen ik dáçht dat ik door de metformine maagklachten kreeg waren dat geen maagklachten maar voorlopers van de hartklachten.
    Toen was ik al heel spaarzaam met maagzuurremmers, zoals Rennies, omdat ik me bewust was van het feit dat ik ook eerder te weinig maagzuur zou kunnen maken.

    Maar nogmaals, dat was dus allemaal niet aan de hand.

    De maagzuurremmers, die ik nu van de hartdokter krijg voorgeschreven is puur voor de preventie. Om de maag te beschermen tegen de eventuele aantasting van de maagwand door de andere pillen. Is gewoon een standaardprocedure, blijkbaar.
    Aan mij de schone taak om aan te tonen dat ze de bloedsuiker veel hoger maken, ondanks dat ik VeryLowCarb eet.
    Of hij dat dan wil erkennen, omdat hij weer helemaal niks van diabetes weet en dan een alternatief heeft, is maar de vraag.

    Like

   • Sorry, de link ging naar een andere Facebook pagina. Ik doe maar een copy en paste zodat je de juiste tekst leest:

    De Gevaren van te weinig maagzuur

    Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, een verstoorde spijsvertering, zuurbranden en een aantal andere zaken die met voedsel te maken hebben, zoals diarree en constipatie, dan zou je wel eens kunnen lijden aan te weinig maagzuur. Wanneer je ouder dan 40 jaar bent is er een kans van 40% dat dit bij jou het geval is.
    Waarschijnlijk heb je op een of ander moment voor of na je maaltijd een antacidum of een zuurremmend medicijn gebruikt om je te helpen met dit probleem. Als dat het geval is, dan doe je precies het tegenovergestelde van wat je lichaam nodig heeft om de effecten van te weinig maagzuur op te heffen. Zo vreemd als het lijkt, de symptomen van te weinig maagzuur zijn vrijwel dezelfde als die van een overproductie van maagzuur. Maar een overproductie van maagzuur komt zelden voor. De behandeling is echter helemaal anders. Om je beter te voelen, moet je maag méér maagzuur produceren, niet minder.

    Symptomen van te weinig maagzuur (Hypochloorhydrie)

    Te weinig maagzuur is een spijsverteringsstoornis waarbij er een laag niveau van HCl in de maag is. Dit staat ook bekend als hypochloorhydrie, verlaagd maagzuur en achloorhydrie.

    Symptomen van te weinig maagzuur:

    Overgroei van bacteriën/schimmels
    Slechte adem
    Boeren
    Opgeblazen zijn
    Diarree en constipatie
    Vermoeidheid
    Overgevoeligheden voor voedsel
    Een vol gevoel
    Gasvorming
    Hoofdpijnen
    Brandend maagzuur
    Toename van het voorkomen van parasitaire infecties
    Indigestie of gestoorde spijsvertering
    Problemen met absorptie
    Misselijkheid
    Tekorten aan nutriënten
    Rectale jeuk
    Maagpijn en spanning
    Onverklaarbare honger
    Overgeven
    Verzwakte haren, nagels en huid
    Schimmelinfecties en nog een aantal kwalen

    Hoe te weinig maagzuur chaos in de spijsvertering veroorzaakt

    Omdat ons gehele spijsverteringsproces van de onderdompeling van het voedsel in een gezonde hoeveelheid maagzuur afhankelijk is, is het moeilijk om de potentiële catastrofale gevolgen van een conditie, die door een abnormaal kleine hoeveelheid maagzuur wordt gekenmerkt, te overdrijven.
    Zonder HCl kan de vertering van eiwit, koolhydraten en vet niet goed worden voltooid. De maag heeft HCl nodig om de maag te beschermen tegen bacteriële- en schimmelovergroei (bacteriën en schimmels kunnen niet in een zure omgeving overleven). HCl helpt ook bij het goed absorberen van essentiële vitamines en mineralen.
    De aanwezigheid van onverteerd voedsel in de dunne darm en het colon kan spijsverteringschaos veroorzaken doordat dit een overgroei van schadelijke bacteria veroorzaakt die dan toxines produceert die door de lever worden geabsorbeerd. Deze interne oorlogvoering veroorzaakt een enorme stress op een van onze meest vitale organen, de lever. De lever moet dan twee keer de hard werken om zichzelf te ontgiften.
    Er is vaak een lange ontledigingstijd van de maag bij te weinig maagzuur en we weten dat, hoe langer de bacteriën blijven zitten, hoe sneller ze zich reproduceren. Toxines worden geproduceerd en dan door de lever geabsorbeerd.
    Ongeacht hoe goed je eet, slechte vertering en malabsoptie van nutriënten is het eindresultaat van te weinig maagzuur. Zonder adequate voeding zul je een doel zijn voor infectieuze en degeneratieve ziekten.
    Verder kan deze toxische conditie, die we als disbiose kennen, als resultaat tot vermoeidheid, gas, hoofdpijnen, hoge bloeddruk, slapeloosheid, irritatie, spierpijnen, veranderingen in persoonlijkheid en vele andere problemen leiden.

    Ziekten die met te weinig maagzuur in verband worden gebracht

    Veel van wat we eten bevat bacteriën. Normaalgesproken doodt maagzuur de schadelijke bacteriën en werkt om ziekten op afstand te houden. Bij mensen met te weinig maagzuur komen meer dan gemiddeld ziekten voor omdat schadelijke bacteriën in hun dunne darm terecht komen i.p.v. door het maagzuur in hun maag gedood te worden.
    Vaak, zonder te weten waarom, voelen mensen met te weinig maagzuur zich niet goed. Dit is nauwelijks verwondelijk, omdat er zoveel gezondheidsproblemen met te weinig maagzuur in verband worden gebracht.

    Aandoeningen die met te weinig maagzuur zijn te maken hebben zijn:

    Allergieën
    Astma
    Auto-immuunaandoeningen
    Chronisch candida
    CVS
    Chronische hepatitis
    Chronisch allergische huidaandoeningen
    Droge huid
    Eczeem
    Ziekte van de galblaas
    Gastro-intestinale infecties en parasieten
    Hypoglycemie
    Lupus
    Osteoporosis
    Psoriasis
    Verminder nachtzicht
    Reumatoïde artritis
    Rosacea
    Schildklieraandoeningen
    Diabetes type 1 en 2
    Vitiligo (een huidaandoening die door witte plekken wordt gekenmerkt)
    Broze haren, nagels en huid

    Wat veroorzaakt te weinig maagzuur?

    Het ouder worden is een van de belangrijkste oorzaken van te weinig maagzuur. Hoewel, bijnierinsufficiëntie, de consumptie van alcohol, bacteriële infectie en chronische stress ook met deze aandoening in verband worden gebracht.

    Het testen van te weinig maagzuur

    Te weinig maagzuur heeft een geschiedenis van niet serieus genomen te worden door de medici. Als resultaat is het vaak een verkeerd gediagnosticeerde en vaak ondergediagnosticeerde aandoening.
    Soms wordt te weinig maagzuur gewoon onbehandeld gelaten, in andere gevallen worden er grote hoeveelheden zuurremmende middelen voorgeschreven alsof men te veel maagzuur zou hebben in plaats van te weinig.
    Een precieze test is beschikbaar. De Heidelberg Gastric Analysis test is een precieze, wat dure test die in een tot twee uur klaar is.
    De patiënt slikt een capsule van de grootte van een vitaminesupplement die een pH meter en een radiozender bevat. Vervolgens wordt er een oplossing van natriumbicarbonaat gedronken om het maagzuur vrij te maken. Schommelingen in pH levels worden overgebracht naar een ontvanger en vervolgens in grafiek gebracht. De capsule wordt normaal uitgescheiden.
    Nauwkeurig testen is heel belangrijk bij te weinig maagzuur omdat de spijsverteringsproblemen verward kunnen worden met maagzweren en hyperaciditeit, aandoeningen die met een teveel aan maagzuur worden geassocieerd.
    Normaal gesproken zal men meteen na een maaltijd bij te weinig maagzuur indigestie en ongemak ervaren en zal men 1-6 uur na de maaltijd discomfort hebben bij overproductie van maagzuur (zelfs wakker worden gedurende de nacht.)

    Je kunt ook op je eigen risico wat thuistesten doen. Als je antacida en zuurremmende medicijnen hebt geprobeerd en ze lijken niet te werken voor je, probeer dan één of twee eetlepels pure appelcider azijn te drinken (of mix het met een kleine hoeveelheid water om het door te slikken) als je last hebt van indigestie. Als dit je indigestie verlicht dan heb je hoogst waarschijnlijk te weinig maagzuur.

    Er zijn nog wat manieren om zelf te testen of je te veel of te weinig maagzuur hebt:

    Natriumbicarbonaat
    (Als je vermoedt dat je te weinig maagzuur hebt)
    Gebruik een afgestreken theelepel
    smile-emoticon
    5ml) opgelost in water en drink het op een lege maag. Let even op de houdbaarheidsdatum op de doos.

    · Als je genoeg maagzuur hebt zal het natriumbicarbonaat in gas worden omgezet en binnen vijf tot tien minuten boeren produceren. Drink meer water om de effecten van het natriumbicarbonaat te minimaliseren.

    · Als je geen effect hebt dan lijdt je hoogst waarschijnlijk aan te weinig maagzuur.

    Citroensap
    (Als je te veel maagzuur verwacht)
    Neem een eetlepel citroensap als je last hebt van brandend maagzuur.

    · Als dit tegen je symptomen helpt, dan is dat een indicatie dat je te weinig maagzuur hebt.

    · Als de symptomen erger worden dan wil dat zeggen dat je te veel maagzuur hebt.

    Te weinig maagzuur behandelen

    Als de diagnose eenmaal is gemaakt kun je ervoor kiezen om het tekort aan maagzuur met een meervoudige benadering aan te pakken.
    Betaïne HCL supplementen die 30 of 40 mg pepsine bevatten worden ten zeerste aanbevolen. Wanneer dit bij maaltijden wordt genomen, kan betaïne helpen meer maagzuur te produceren. Het gebruik van betaïne kan je maag helpen om uit zichzelf meer maagzuur te produceren.
    Behalve supplementen kan het eten van voeding die betaïne bevat je lichaam helpen om meer maagzuur te produceren. Bronnen van betaïne zijn bieten, broccoli, spinazie en goedkope wijnen. Van mensen die jarenlang geleden hebben aan te weinig maagzuur is bekend dat zij met betaïne HCl onmiddellijke en levensveranderende resultaten hebben bereikt.
    Diëtisten en vele andere naturopaten adviseren iedereen van boven de veertig om dagelijks spijsverteringssupplementen te nemen. Om een betere algemene spijsvertering te krijgen wordt het nemen van spijsverteringssupplementen bij de maaltijd aanbevolen. Kies voor maximum effectiviteit spijsverteringssupplementen die ook betaïne HCl bevatten.
    Als je antibiotica gebruikt of wanneer je verstoringen zoals te weinig maagzuur hebt, kunnen probioticasupplementen een gezond milieu in het maagdarmkanaal creëren. Een probioticasupplement van hoge kwaliteit kan helpen bij het behandelen van spijsverteringsproblemen en candida in de darmen en kan je lichaam ook helpen om een hele serie van ziekten die door slechte bacteriën worden veroorzaakt af te weren.
    Tweewekelijkse injecties met vitamine B12 gedurende 3 weken wordt vaak medisch aanbevolen; neem contact op met je arts.
    Gember is een klassiek tonicum voor het spijsverteringskanaal. Het stimuleert de spijsvertering en houdt de darmspieren op spanning, een sleutelfactor om de ontledigingstijd te versnellen. Gember wordt ook aanbevolen om parasieten zoals rondwormen (nematoda) en trematoda in het bloed te bevechten.

    Like

 29. Zelfde ervaring: pantoprazol, ezomeprazol…. maakt niet uit welke maar het laat mijn bloedsuiker stijgen: Mijn hypothese :Metformine wordt minder goed geresorbeerd als je deze gebruikt.
  Verder veel succes en sterkte en voorspoedig herstel. Ik hoop dat je snel weer een balans hebt!

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Caroline, bedankt voor je reactie en je goede wensen.

   Alhoewel ik nú geen metformine meer gebruik, want ik stopte er mee omdat ik de indruk had dat deze de maagzuurpijn in het gebied van de slokdarm/borstbeen veroorzaakte, heb ik toch heel hoge bloedsuikers. Zeker voor mijn doen en met mijn heel lage koolhydraten consumptie.
   Ik ga een paar dagen uitproberen of het weglaten van de maagzuurremmer effect heeft. Zo nee, dan is het wat anders, zo ja, dan ga ik dat met de dokter bespreken.

   Geliked door 1 persoon

 30. Ha lieve Mariet, wat vervelend allemaal, maar je bent er nog/weer 🙂 Goed dat je die maagbeschermer bent gestopt. Kun je je pillen niet innemen met wat ontgeurde kokosolie? Of met wat grasboter? of een stukje 90% chocola? Dat geeft ook een laagje in je maag. Of avocadoijs met cacao. Ik roep maar wat. Sterkte en bedankt voor het delen. X

  Geliked door 1 persoon

 31. Oh, dat bange hart, je hoort daar alle “hartpatienten” over. Loop je geluk niet voorbij, Mariet, je hebt weer adem en minder pijn. En die hele chemische fabriek die je erbij krijgt, daarin ben je tegen wil en dank je eigen coordinator. Ik zou zeggen, iedere keer dat je op controle komt, zeuren of er niet iets af kan. En voor een leek is het moeilijk te bepalen welke pillen je gewoon al kunt laten staan, zoals die zgn maagbeschermers. Heb je niet iemand in je omgeving waarmee je kunt sparren? Dat geeft al lucht……

  Ben ook heel benieuwd hoe je bloedsuikers er uit gaan zien zonder pantoprazol.
  En een kopje gemberthee op z’n tijd wil ook nog wel eens fijn zijn voor de geplaagde maag, Stukje gemberwortel schillen en in plakjes, en kokendheet water eroverheen en een schijfje citroen. Geeft je een tevreden gevoel.

  Verder doe je het fantastisch, stoere dame!!

  Geliked door 1 persoon

  • Ha Cocky, ja opmerkelijk he. Hartziekte hebben een veel ergere impact op de schrikreactie’s van mensen dan b.v. diabetes.
   Of dat terecht is ?

   Ik ga het uitproberen, een paar dagen geen maagzuurremmer en kijken wat het effect is. Geen, dan ga ik het weer nemen en dan bespreken met de dokter of een ook een ander middel kan krijgen. Net als bij de cholesterolverlagers, kán een ander middel al helpen.

   Lekker gemberthee, heb ik nog een heleboel van in de vriezer. Ga ik weer eens gebruiken. Dank voor de tip.

   Like

 32. Het moeilijke hierin is dat als je dan plotseling in het ziekenhuis terecht komt je die rol van coordinator niet meer zal kunnen vervullen wellicht.

  De maagbeschermer neem ik zal zeker 30 jaar voor maagzuur. Ik heb eigenlijk verder nooit maagpijn. De pil neem ik als eerste bij het opstaan met wat lauw water. De hele enkele keer dat ik het vergeet en pas neem na koffie etc. heb ik de hele dag last van gevoelige keel. Bij mij is de beste werking dus ook zeker afhankelijk van wanneer ik hem neem. Verder weinig medicijn gebruik, alleen 1x voor hoge bloeddruk. Tijdens laatste 2 stressvolle werkjaren had ik er nog 2 nodig.

  Geliked door 1 persoon

  • Hoi Lot, reden temeer om er hopelijk weer voor lang uit te blijven, dat ziekenhuis.
   Bedankt, als ik hem toch blijf nemen, de maagzuurremmer, zal ik er aan denken hem vooraf alle anderen te nemen. Fijn dat je maar zo weinig pilletjes hoeft te nemen, nu.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s