Zolang er alleen met oogkleppen op naar ziektes wordt gekeken, ben ik op mezelf aangewezen.
De dokters doen het bijna allemaal. Ze baseren hun advisering op voor hen bekend terrein (de ‘medische wetenschap’ wat voor een groot deel neerkomt op Big Pharma. Goed te begrijpen, er zijn zoveel medicijnen, ook als dokter is dat niet bij te houden, dus afgaan op collega’s en alles wat zo ter oren komt, en dat is dan vast wel vaak de BP lobby)
Ik durf te beweren dat het feit dat ik al 6 jaar ‘gezond’ eet (dwz mijn eigen vorm van Paleo/LCHF/Keto) veel invloed heeft op hoe de medicijnen, die ik gebruiken moet voor mijn vorm van diabetes en hartfalen, bij mij vallen/werken en waardoor ik mij niet aan de dosis kán houden, die mij is voorgeschreven. Als ik alles zou slikken wat aan mij voorgeschreven is/was, dan lag ik nu al op het kerkhof.
Hoe ik dat weet ? Dat is nu juist de crux, dat weet ik niet zeker. Maar ik weet het wel iets zekerder dan de anderen, zoals de dokters.
Ook de gezonde voeding goeroes, weten weer niet veel van/of zijn zelfs afwerend tegenover medicijnen en willen alleen over voeding nadenken.
Waarom denk ik dat ik het beter weet ?
Omdat ik, in tegenstelling tot al die anderen 😀 hou van mij en goed oplet wat er gebeurd (waarnemen, meten, opschrijven)
Medicijnen versus LCHF/Paleo/Keto !?
Zoals deze gloria victoria tweet suggereert is het of/of. Zeker fantastisch resultaat.
Maar of het voor iedereen zo is ?
https://twitter.com/M_Andreae/status/824506092772167680
Ik wou zo graag ook zwart/wit denken. Maar helaas is mij dat niet gegeven. Na al die 6 jaar vooruitgang geboekt te hebben door gezond te eten, ben ik ook nog altijd aangewezen op medicijnen.
Doordat ik met de dokters niet behoorlijk kan praten over de invloed van eten/leefstijl en met de voedselgoeroes niet kan praten over medicijnen zit ík in een spagaat!!!
Twee werelden die maar niet bij elkander kunnen komen.
Waarom niet hand in hand gewerkt ? Omdat niemand het initiatief hiertoe neemt !
Liever stelling nemen en zich daarachter verschuilen, en geen duimbreed ervan afwijken.
Zo krijg ik weer een alarmbrief van het ziekenhuis: Of ik maar gauw weer kom opdraven, paniek, paniek, oei, oei. Er is iets goed mis met de stents die geplaatst zijn (bij 1 % kán er zich bloedstolsels in de stents gaan vormen, omdat de stents niet zo snel oplossen als gedacht) en dat betekent dat ik weer opnieuw een sterke bloedverdunner moet gaan slikken, extra ! Meteen maar een recept erbij voor een voor mij totaal onbekend middel. Angst zaaien ? Nee, het eigen paadje schoonvegen, dat is het. Zonder gedegen onderzoek naar de rest van de medicatie !?
Zomaar even uit de losse pols !?
Kijk en daarom kom ik er even bij. Want welk onderzoek is dat dan ? Google, google, levert het op. Tegenstrijdige berichten/onderzoeken, nog niet helemaal afgeronde onderzoeken. Liever teveel dan te weinig ?
In wiens belang ? Tja, ze hebben nog veel aan mij uit te leggen in het ziekenhuis, op de afdeling cardiologie. Maak je borst maar nat 😀
Dus tijd voor: Alle aspecten die invloed hebben op het genezen (en voorkomen) van welvaartsziekten, dus ook de wisselwerking van voeding op medicijnen en visa versa. Zodat de keuze voor welk eten en welke medicijnen daarbij horen een vast onderdeel van de advisering wordt. Bijvoorbeeld bij diabetes: veel carbs, veel medicatie – weinig carbs, weinig medicatie nodig. Die keuze maakt dan duidelijk dat het een het ander beïnvloedt. Zo kun je dan zelf je bijwerkingen sturen ! Eigen verantwoordelijkheid. Dat is pas echt zelf mangement DVM @DiabetesNL @DiabetesFonds
Personalized medicine: Time for one-person trials
Bordjes :
Een update en deze gaat over de altijddurende waakzaamheid, die geboden is.
Want volgens het boekje (en de instructies van de dokter, die ook volgens het boekje werkt, want geen eigen ervaring en ook niet luisteren naar de ervaringen van zijn patienten 😦 ) zijn er geen afwijkingen te constateren.
Dat kán alleen door een zeer oplettende en goed monitorende patient, zoals ik 😀 😀 😀
Nadat ik op een langzame manier de Victoza had verhoogd naar de meest gebruikelijke dosis (1.2 Mg) ten opzichte van de hoeveelheid insuline die ik spoot (32 EH Tresiba) en ik dat de dokter vertelde ging hij een beetje juichen, want dat was volgens het boekje. Dus kon ik in de toekomst een combinatie van Victoza én Tresiba in een spuit te samengebracht ( combinatiepreparaat insuline degludec met liraglutide = (Xultophy) ) gaan gebruiken.
Blijkbaar heel leuk, want hij werd er blij van 😀
Lokkertje: maar een keer spuiten per dag !
Ik hield het nog af tot de volgende keer in augustus.
En dat is maar goed ook, blijkt nu.
De laatste weken ging het niet goed. Ik spoot inmiddels dus 1.2 Mg Victoza en 30 EH Tresiba.( want ik wil de insuline proberen te verminderen)
Maar, hoewel er een aantal bijwerkingen veel minder waren (maagpijn, constipatie, door om de dag 1 eetlepel AZM, hoofdpijn)
voelde ik mij de laatste weken niet echt lekker. Vergiftigd gevoel, moe, pijn in de gewrichten.
Ook kreeg ik honger en vooral naar zoet. Gevolg hogere ‘fasting’ bloedsuiker en ook door de dag. Ik verrek het om weer meer insuline te gaan spuiten ! Dat ging de verkeerde kant op !
Toen dacht ik opeens: Hoe is dat ook alweer: Jij en medicijnen: Jij hebt toch altijd genoeg aan minder !!! Zoals bij de hartmedicatie waarvan ik maar de helft slik dan voorgeschreven, omdat de dubbele hoeveelheid meer bijwerkingen oplevert. Ook ervaren door waarneming en goed monitoren.
Besluit: maar 0.9 Mg Victoza spuiten en daarbij de Tresiba, voorlopig, gewoon op 30 EH houden.
Dat pakte goed uit !!! De ‘fasting’ bloedsuiker zakte in een paar dagen van ± 7.5 naar 5.4 mmol/L.
Ook de rest van de dag blijft de bloedsuiker heel gelijkmatig en stijgt maar hooguit tot 8 mmol/L ná het eten en is snel weer terug op hooguit 7.0 mmol/L .
Verder voel ik me minder moe en minder vergiftigd.
(Nog even dit: Tresiba insuline is absoluut een verbetering: Zorgt voor een zeer gelijkmatige toevoer van insuline en werkt echt veel langer dan 24 uur, in tegenstelling tot Lantus, die echt ná 18 uur is uitgewerkt, waardoor Dr.Bernstein aanraadt om Lantus te delen in 2 en ’s morgens en ’s avonds te spuiten.
Gevolg van de Tresiba is een veel gelijkmatiger afgifte van insuline en minder hypo’s, niet dat ik die veel heb/had maar nu al heel lang niet meer)
Al met al een goede actie dus. In de komende weken weer kijken of het nog een beetje minder kan.
Voor beiden : Victoza en Tresiba !
Zo blij met mijn eigen input en monitorende akties 😀 😀 😀
LikeLike
Veel mensen en ook dokters kunnen nog een hoop van jou leren Mariet. Mooie stap weer gemaakt!
LikeGeliked door 1 persoon
Dank je wel Gert, ik hoop het wel dat er nog iemand wat aan heeft, behalve ikzelf 😀
Dokters zijn er veel te eigenwijs voor, de meeste dan. Alhoewel mijn internist het wel spannend vindt met mij, alleen al omdat ik niet alles voor zoete koek (lol) aanneem. Lastig, maar ook een uitdaging.
Ik denk wel dat, als ik minder Victoza kán gaan gebruiken er wel iets veranderd is in de darm. En nu maar hopen dat dat blijvend is en ik niet toch weer de dosis moet gaan verhogen.
Afwachten maar weer !
LikeLike
Weer een interessant artikel op het spoor gekomen, nu over insuline en potassium (kalium) bij diabetes.
http://diabeteslibrary.org/insulin-and-potassium/
LikeLike
Beetje vaag dat artikel. Ik vind het onduidelijk, het beste zou zijn om de kalium te meten, of die hoog of laag is. Dat is bij mij wel gedaan door de cardioloog ivm de plastabletten. Kalium was goed, niet te hoog, niet te laag.
Dat ik dat vind komt ook omdat ik andere artikelen ben gaan lezen, zoals http://diabeteslibrary.org/insulin-vs-glucagon/.
Daar staat niks anders dan de ‘normale’ werking van glucagon. Gewoon overgeschreven van de medische leerboeken 😀
LikeLike
Ik kwam zojuist dit fascinerende artikel tegen, met fantastische foto’s van de ingewanden van Michael Mosley. Hij was in Australië om zijn nieuwste boek te promoten. Er wordt de laatste jaren steeds meer aandacht besteed en onderzoek gedaan naar onze “old friends”
http://www.theaustralian.com.au/life/weekend-australian-magazine/gut-reaction-how-the-intestines-microbes-affect-our-health/news-story/43035a547a49baf5c58f1aac6ee0afb6
LikeLike
Zit achter betaalsite, ik heb het wel gevonden door de link te kopieren en via google te zoeken.
Maar dan zegt google: niet veilig, wel te lezen. Ik zet die link hier neer en hoop dat dit de juiste is. Wel interessant, maar wat zegt het. Dat er veel gebeurd in de darm ? Maar wat kan je daar mee anders dan eventueel griezelen ?
Waarschijnlijk een goed instrument om meer van de darmwerking te onderzoeken.
http://www.theaustralian.com.au/life/weekend-australian-magazine/gut-reaction-how-the-intestines-microbes-affect-our-health/news-story/43035a547a49baf5c58f1aac6ee0afb6
LikeLike
Niet gelukt, kom weer bij de betaalsite.
Dus via link kopieren en op de derde optie klikken, wel te lezen.
LikeLike
Overzicht powerpoint presentatie van Ivor Cummins:
Ivor Cummins – The Pathways of Insulin Resistance: Exposure and Implications
Klik om toegang te krijgen tot Ivor-Cummins-The-Pathways-of-Insulin-Resistance-Exposure-and-Implications.pdf
Heel informatief. Eigenlijk alles wat hij de laatste tijd bestudeert heeft achter elkaar
(behalve Roger Unger: https://www.youtube.com/watch?v=VjQkqFSdDOc )
Slide 35 zegt wat ik nu ervaar.
Nu de Victoza door mijn lichaam geaccepteerd is en alle bijwerkingen zo goed als verdwenen zijn.
Namelijk door de toediening van Victoza wordt GLP-1 aangemaakt en de eigen insuline productie een beetje verhoogd. C-peptide was 0,43 en is nu 0,78 pmol/L
Maar er is nog een opmerkelijke waarneming
Zoals bekend, in ieder geval bij mij 😀 dat bij diabeten vaak de balans tussen sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel ontregeld is. Zoals bovengenoemde slide ook zegt, een gevolg van insulineresistentie.
Door de Victoza wordt de overmatige glucagon productie gestopt. En stopt ook de glucosedumping zoals bijvoorbeeld altijd gebeurde na het sporten.
Maar wat voor invloed heeft dit alles op de balans tussen sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel ?
Ik denk (geïnspireerd door Thomas Cowan) dat de balans hersteld wordt.
Had ik voorheen altijd, ná het sporten hogere (8 tot 11 mmol/L) i.p.v. lagere bloedsuiker, nu is mijn bloedsuiker lager ná het sporten (5,7 tot 6.5 mmol/L)
Of en wie het eerst is, (de kip of het ei) de stop van de glucagondumping of regulatie van de balans tussen sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel, kan ik niet achterhalen.
Er wordt met geen woord gerept over de (dis)balans tussen sympathisch en para-sympathisch zenuwstelsel bij diabetes en ook bij hartfalen heeft niemand het erover.
Behalve Thomas Cowan !!!
Daarvoor moet eerst erkend worden dat het er toe doet.
No way, in ieder geval niet in mijn leven 😀
LikeLike
Mariet, ik ben een grote leek in vergelijking met de kennis die jij dagelijks absorbeert. Over die glucosedumping heb ik een andere mening, weliswaar zonder enige staving van een studie. Maar die zal er wel ergens zijn veronderstel ik.
Als je sport, dan zal de energie die in de spiercellen zit verbruikt worden. Binnen de eerste twee uur na het sporten zullen alle sporters zoveel mogelijk energie bijtanken, omdat het lichaam in die tijdspanne een grotere hoeveelheid kan verwerken (poorten van de cellen staan als het ware open).
Dus dat je lever een glucosedumping doet na het sporten vind ik hierdoor wel normaal.
In feite zouden we dit eens moeten testen bij een gezond persoon. Meet de glucose voor het sporten, laat de persoon 30 minuten intensief sporten, en meet daarna nogmaals de glucosewaarden.
Ik denk dat die iets hoger zullen liggen. Probleem met zo’n test bij gezonde personen, ze maken makkelijker insuline aan 🙂
Uiteraard… is hoe ik het zie zonder enige studie als backup
LikeLike
Hoi Kurt, je hebt gelijk het is een ingewikkelde kwestie. Bij diabetes is niks wat het lijkt 😀
De normale logica gaat (vaak) niet op.
Zo ervaar ik altijd als ik hoge bloedsuiker heb, de beruchte ‘cravings’ honger, grazen in de koelkast etc. Ik moet dan bewust daar tegen ingaan.
Daarentegen heb ik bij lage bloedsuiker geen honger en zelfs tegenzin in eten.
Al vaker te berde gebracht bij dokters, die dan heel wazig gaan kijken. Ik zie ze denken: die mevrouw is van Lotje getikt, lol.
Na lang nadenken en proberen alle tot dusver tot mij genomen informatie mee te nemen, kom ik tot de volgende theorie:
DM2= IR.
Dat betekent dat er niet genoeg insuline beschikbaar is en die er wel is, of bijgespoten wordt, niet goed werkt (IR=insuline resistentie)
In die situatie kun je veel glucose in je bloed hebben, maar door de IR kun je de glucose niet gebruiken.
Tekort aan glucose in de mitochondriën=energietekort en lokt hongergevoel uit. Dit laatste is mijn conclusie.
En ik relateer dat ook aan het succes van ketogeen eten. Want bij genoeg vet geleverd door de voeding en het vermijden van veel koolhydraten, krijgen de mitochondriën vet als brandstof=geen honger !
Dat mijn bloedsuiker ná het sporten (voorheen) hoger was kwam omdat ik, net zoals niet-diabeten, glucose op gebruikte. Dan vraagt het lichaam door middel van glucagon naar glucose, net zoals in niet-diabeten.
Verschil is dat ik geen adequate insuline heb om de glucose goed te gebruiken en de niet-diabeten wel.
Volgende probleem is dat ik geen ‘eigen’ krachtige insuline maakte, die in staat is om de glucagon productie te stoppen bij ‘enough is enough’ zoals bij niet-diabeten.
Dus de glucose productie gaat door, waardoor het ‘glucosedumping’ (=teveel dus) wordt.
Dan blijft de diabeet te lang hangen, in de werking van het sympathisch zenuwstelsel (vecht/vlucht reactie met flink adrenaline bijvoorbeeld)
Voordat het para-sympathisch zenuwstelsel weer rust brengt.
Door de Victoza (vooral nu ik ná 5 maanden, pfff, gewend ben)
maak ik weer meer ‘eigen’ insuline ( C-peptide verdubbeld naar 0.78 nmol/L)
Dat zou de oorzaak kunnen zijn (ik zeg het voorzichtig 😀 ) van de recentelijk lagere bloedsuikers ná het sporten.
Achtergrond informatie uit een post van Steve Parker, waarin een video van Roger Unger over het glucagon verhaal.
https://www.diabetesdaily.com/blog/2015/09/the-glucagon-theory-for-why-diabetes-occurs/
LikeLike
Heb een zeer interessante site gevonden over paleo en kalium.
http://www.highpotassiumfoods.org/high-potassium-foods/paleolithic-diet
It is based on the assumption that there has been NO evolution in the last 10.000 years. False.
Ik heb even rond geneusd in hun lijst van posts. VEEEEL leesvoer voor ons.
LikeLike
Heel interessant Jo, veel info waar je wat mee kunt. Vooral waar, wat, in zit.
Grappig is dat ik dus de laatste tijd veel bananen eet, en rode bieten poeder heb gekocht op aanraden van Thomas Cowan. Daar zit inderdaad veel kalium in.
Ook doe ik een mispuntje zout in de gemalen koffie. Nú doe ik er losalt in. Die had ik nog staan en jij vertelde dat daar veel kalium in zit.
Hij, Thomas Cowan, heeft een grote tuin en je kunt bietenpoeder (en andere groenten poeders) bij hem kopen. Maar te ingewikkeld bestellen vanuit de VS.
Maar ik vond hem ook bij NewPharma: http://www.newpharma.nl/biotona/497721/biotona-red-beet-raw-bio-poeder-200g.html
Lekker in smooties bijvoorbeeld.
Ik doe hem bij een lepel AZM, klein lepeltje gelantine, klein lepeltje rode bieten poeder, water en een scheut room.
Of bij de yoghurt met room of alleen room, stukje banaan, handje bessen, rode bietenpoeder, als toetje.
LikeLike
Op alle producten die uit Amerika komen zitten invoerrechten en BTW plus handling charges van de vervoerder (DHL of UPS). Ik moest laatst 48 euro betalen, waardoor de producten zuper duur werden. Tegenwoordig zoek ik zoveel mogelijk lokale bronnen. Voor die rode bieten poeder zou ik het bestellen bij Pit en Pit: 1 kg voor 12,50 van goede biologische kwaliteit. Ik heb al vaker wat bij hun besteld,
LikeGeliked door 1 persoon
En waarom veel groenten eten voor je kalium? Kan je ook met vlees. Brocoli = 464 mg/100g, rundsschenkel 400 mg/100g, biefstuk 350 mg/100 g.
Dus mensen die enkel vlees eten, eten rond de 1 kg vlees per dag… die hebben ook geen kalium tekort.
Ik laat ook telkens checken of mijn vitaminen e.d. in orde staan. Maar op wat baseert de huidige geneeskunde zich hoe hoog onze waarden moeten zijn? Mijns inziens zijn die waarden opgesteld voor mensen die een standaard westers dieet volgen. Ga je gezonder eten, dan wijzigt volgens mij die behoefte. En kan je dit enkel bepalen aan de ongemakken die je krijgt. Daar zit weer die moeilijkheid voor ons… wij kunnen niet meer naar ons lichaam luisteren zoals onze voorouders. Ons instinct is weg.
LikeLike
Vermoeiende tijd achter de rug.
En ik hoop dat die ook echt achter de rug is.
Mijn oudere broer overleden en dat is echt een klap. Omdat het aangeeft dat de dood begint te knabbelen aan ons gezin. Hij is gevonden, rustig zittend in zijn stoel achter de computer. Voor hem een zachte dood.
Terug van het afscheid nemen een flinke verkoudheid, opgepakt in Limburg ?
Dan ook nog een soort van peesontsteking in mijn heup !? Veel pijn, bij iedere beweging.
En dat alles werkt, natuurlijk, op de bloedsuiker.
Maar goed, vandaag weer een stuk beter. Met het wegtrekken van de hittegolf, ook de kwaaltjes weg en de bloedsuiker weer redelijk.
LikeLike
Innige deelneming Marietsebiel. Beterschap met de heup ook.
LikeLike
Bedankt Stef
LikeLike
oooo, dat komt hard aan. Een broer verliezen. Hij heeft wel een mooie zachte dood gehad. Het is nooit fijn een familielid te verliezen, ook al weet je het moet eens gebeuren. We wensen eigenlijk iedereen het eeuwige leven, maar dat kan niet. Ik hoop de je gauw weer in het reine bent met je verlies.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, dat was wel schrikken. Hij heeft ± 2.5 jaar geleden zijn vrouw verloren. Zij is in haar slaap overleden. Hij kon er niet aan wennen en dit was zijn wens. Snel achter haar aan !
Dat is de enige troost, dat zijn wens uitkwam.
Niks voor mij zo´n doodswens 😦 (((
LikeLike
Hoi Marietsebiel en Jo,
Met al die tegengestelde info geldt steeds: meten is weten.
Loren Cordains paleo is zonder toegevoegd zout bij het eten.
En de 161 “groenten” tegenover de 1 tot 2 is inderdaad ook een gebrek, zelfs in het hedendaagse paleo, dus eigen tuintje met eigen kruiden is steeds troef!
Dat we ook geen topvleeseters zijn lijkt me logisch: probeer maar eens een vlieg te vangen, laat staan iets dat groter is.
Prettige zondag daar in de warme landen!
LikeGeliked door 1 persoon
Op een facebook pagina die ik volg, wordt de laatste tijd veel gesproken over potassium. Dus besloot ik een Google zoek te doen en kwam o.a. het volgende artikel tegen.
http://hkpp.org/patients/potassium-health
Wanneer we een low carb/paleo/keto dieet volgen raken we veel potassium kwijt. Ook als we ouder zijn verliezen we veel potassium.
Low potassium may impair glucose metabolism and lead to elevated blood sugar. Dat zou mijn verhoogde bloedsuikers kunnen verklaren en waarom ze niet reageren op de medicatie die ik inneem. De aalvleesklier is niet het probleem.
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, potassium oftewel kalium is wel een belangrijk mineraal.
Bij ketogeen eten raak je, vooral in het begin, vocht kwijt. Veel plassen.
Ook plastabletten veroorzaken kalium (en magnesium) verlies. Had ik ná het hartinfarct, 2 sterke plastabletten.
Dus zoals jouw artikel zegt Jo: slecht voor de bloedsuiker. Denk maar niet dat de cardioloog dat tegen je zegt. Daar moet je zelf maar achter komen.
Heb ik nu afgebouwd tot 1x een halve plastablet,en dan degene die kaliumsparend is.
In de link hieronder meer over kalium !
Waar zit veel kalium in? … Kalium is een mineraal dat voornamelijk te vinden is in groente en fruit, peulvruchten, zaden en noten. Met name groene groenten, zoals broccoli, groene bladgroenten (boerenkool, spinazie, peterselie, basilicum), avocado. Van tomaten en bananen is het vrij bekend dat ze kaliumrijk zijn.
Waar zit veel kalium in? – Get Satisfaction
https://nl.getsatisfaction.com/mijnvoedingscentrum/topics/waar_zit_veel_kalium_in
LikeLike
De laatste keer bij de internist heeft hij een aantal vitamines laten prikken. B1, 6,12, D
Allemaal goed zegt hij, nou dat vond ik niet van de Vit D, die ben ik gaan bijslikken.
Hier een link naar het vitamine informatie bureau, met meer info over vitamines en mineralen.
Ze weten niet alles, zoals bijvoorbeeld over Vit K, praten ze alleen over K1 en niet over K2 en die is nou juist voor hartpatienten belangrijk. Zorgt ervoor dat de calcium niet wordt afgezet in de aderwand (plaque) maar wel naar de botten wordt gestuurd. Ook heel belangrijk. Vit K1 wordt wel gedeeltelijk omgezet in K2, maar heeft maar een korte levensduur, terwijl Vit K2 een paar dagen leeft vóór het wordt afgebroken. Die slik ik ook bij.
http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/kalium/
LikeLike
Er werd een You tube filmpje geplaatst over dit onderwerp.
Ik kreeg de indruk, dat we ons lichaam in alkalische toestand dienen te houden en dat zou betekenen dat we zout moeten minderen en kalium moeten verhogen. Ons lichaam houdt ieder grammetje zout vast, maar kan dat niet doen voor kalium. Dus die moeten we iedere dag aanvullen. De beste bronnen van kalium zijn spinazie en bietenloof. En dan heb je een probleem met de ketodieet, want je moet de groenten beperken tot 30 gram, en dus krijg je veel te weinig kalium binnen. Op de meeste sites zeggen ze dat de RDI op 4700 mg zit. Dan mag je wel een kilo spinazie per dag eten om een beetje in de buurt te komen.
LikeLike
Geen zout minderen, zegt het boek: The Salt Fix door Dr James DiNicolantonio, Pas uitgekomen.
Lage zoutinname heeft een aantal bijwerkingen die ons risico op hart- en vaatziekten vergroten, zoals een verhoogde hartslag, gecompromitteerde nierfunctie, traag werkende schildklier, verhoogde insulinespiegel – een risicofactor voor diabetes – evenals verhoogd cholesterol
Read more: http://www.dailymail.co.uk/health/article-4546722/Salt-won-t-heart-attack-says-scientist.html#ixzz4iGPskHJk
LikeLike
Grappig. Ik lees het tegenovergestelde: minder zout, meer potassium. Ik heb net 4 uitstekende artikelen hierover gelezen:
Potassium-to-Sodium Ratio Affects Overall Health Part 1: Innovative Supplements Have Helped Millions
Potassium – to – Sodium Ratio Affects Overall Health Part 2: Imbalance Often Leads to Hypertension
Potassium-to-Sodium Ratio Affects Overall Health Part 3: Old News That Bears Repeating
Potassium-to-Sodium Ratio Affects Overall Health Part 4: Potassium, Sodium and Dementia
http://www.drpasswater.com/
Te vinden onder het kopje: Articles
Trouwens veel meer artikelen waar ik interesse in heb.
LikeGeliked door 1 persoon
Wow Jo, uitgebreide info van Dr.Passwater.
Vermoeiend die tegengestelde informatie, iedere keer.
LikeLike
Ik had een tijdje mijn Keltische zeezout inname verhoogd. Resultaat: mijn bloeddruk door het plafond !! Schrok er erg van. Ik ben nu naar Lo-Salt overgestapt. En ik neem nu iedere dag 1/2 theelepel wijnsteenpoeder (cream of tartar) in mijn ochten 1/2 liter water. Binnen een paar dagen is mijn bloeddruk vlink gedaald !! De Lo-Salt heeft minder zout, veel potassium en ook magnesium. Lijkt mij een goede combinatie.
http://www.losalt.com/nl/het-product/kennismaking-met-losalt/
LikeLike
Wat ik uit de papers van Passwater zo interessant vond, waren de aanhalingen over onze paleo voorouders:
Our ancestors had a K-factor of about 16 to 1 and we evolved having a K Factor something like that.
Our caveman forebears got around 11.000 mg of potassium daily and about 700 mg of sodium.
You would not expect that any species human or otherwise could live for several million years with a huge potassium intake and then suddenly flip-flop this ratio without consequences.
Vegetarians rarely have high blood pressure.
Onze paleo voorouders aten veel “groen” naast hun vlees. Overal een paar blaadjes van en dan kwamen ze al gauw op een totaal van 165 verschillende “groentes.” Vergelijk dat met onze 1 of 2 en dan zie ik al gauw dat onze kalium inname bij lange na niet voldoende is.
LikeLike
Eerlijk gezegd ben ik een beetje leesmoe geworden. Dat wil niet zeggen dat ik niet meer kijk naar al die tegenstrijdige berichten, maar ze allemaal met een korreltje zout neem 😀
Zoals vandaag: http://www.voedingnu.nl/Nieuws/Nieuw_eiwit_mogelijk_te_gebruiken_in_medicijn_voor_de_behandeling_van_hartfalen_bij_diabetici-170523102357?utm_medium=email&utm_campaign=Nieuw+eiwit+brengt+behandeling+hartfalen+bij+diabetici+dichterbij+&utm_source=newsletter
Verder zoeken naar het echte onderzoek:
https://www.maastrichtuniversity.nl/news/new-protein-brings-us-closer-treatment-diabetic-heart-failure
Gepubliceerd in Diabetes : http://diabetes.diabetesjournals.org/content/66/6/1521
De bedoeling van dit onderzoek (dat al 20 jaar duurt) is een medicijn te ontwikkelen. Heel leuk, maar in die 20 jaar niet aan de voeding gedacht !?
Jawel 😀
“Het westers eetpatroon zorgt bij veel mensen voor een toename van vetten in het lichaam. Als in de hartcellen naar verhouding te veel vetzuren worden opgenomen, verhoogt het risico op hartfalen. Een vette hartspier trekt namelijk moeilijk samen. De verhoogde vetzuuropname gaat ten koste van de opname van glucose, een andere belangrijke brandstof voor het hart. Als gevolg hiervan komt het hart terecht in een diabetische toestand. Het nieuw ontdekte eiwit beïnvloedt de zuurgraad rond de hartcellen, waardoor de stofwisseling rond de hartcellen in een gezonde balans kan komen.”
Kijk, daar wordt ik nu leesmoe van. Dat eromheen gezwets !!!
Give me a break !!!!
LikeLike
Eindelijk, na 4 maanden, zijn de bijwerkingen van de Victoza nagenoeg weg.
Dat betekent dat de voordelen beginnen op te wegen tegen de nadelen. Nu heb ik ook een andere nieuwe langwerkende insuline voorgeschreven gekregen. Tresiba ! Deze werkt langer, in principe 42 uur. Iedere 24 uur spuiten maakt een hele gelijkmatige afgifte en zou, volgens de fabrikant, een zeer gelijkmatige bloedsuiker moeten geven. En dat doet hij ook, zeker in combinatie met de Victoza.
De bedoeling is dat ik bij het volgende bezoek (3mnd) aan de internist waarschijnlijk een recept voor Xultophy ( hoe verzinnen ze die nauwelijks uitspreekbare namen toch????) krijg.
Dit is een combinatie van Tresiba en Victoza in de juiste verhoudingen. Voordeel maar 1 keer spuiten per dag.
Ik heb het een beetje uitgeprobeerd door de Tresiba en de Victoza op hetzelfde tijdstip te spuiten, nl. ’s avonds. Doordat ik daarna niets meer eet, heb ik ook minder last van de maagperikelen van de Victoza.
Nu ik gewend ben én de hoeveelheden ook bij elkaar passen lijkt me dat een goede optie.
(insuline: Tresiba 32 EH, -is 4 EH minder dan voorheen- en liraglutide: Victoza 1.2 EH)
De bloedsuiker is héél stabiel, ik kan niet anders zeggen. Heel de dag hetzelfde, zo’n beetje. Van ’s morgens rond de 5 mmol/L tot 7.5 door de dag, ook 1 uur of 2 na het eten.
Zelfs na het sporten gaat de bloedsuiker omlaag ipv omhoog, wat vroeger altijd gebeurde ! Wonderlijk 😀
De internist heeft naast de HbA1c en cholesterol (alle twee lager) ook een aantal Vitamines laten meten en insuline en C-petide.
Allemaal goed zegt hij.
Maar het meest opmerkelijke is dat de C-peptide is verdubbeld !
Dat is een belofte van Victoza, die dus wel uitkomt. Dat zou dus op den duur kunnen betekenen dat ik minder insuline nodig heb. We gaan het zien !
In ieder geval verklaart dit het effect op de glucagon. (Unger) Namelijk dat de zelfgemaakte insuline de glucagonproductie kán stoppen, zodat er geen glucosedumping plaats vindt. Mooi toch 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Blij te horen dat het uiteindelijk de goede kant uit gaat. Als je C-peptide verdubbeld is, dat betekent toch dat je veel meer eigen insuline aanmaakt. Zou je dan niet minder insuline kunnen spuiten? Ik zie dat je nog steeds op 34 eenheden zit.
Ik kwam vanochtend een voor mij interessante artikel van Tim Spector, van de Britse Gut project tegen. Geeft aan hoe onze darmflora beïnvloed wordt door wat we eten (en niet eten).
http://www.dailymail.co.uk/health/article-3405567/Do-bug-tum-makes-Bacteria-gut-reveal-astonishing-secrets-health.html
LikeGeliked door 1 persoon
Ja, ben ik ook blij om, dat het nu werkt. Ik ben van 36 EH insuline naar 32 EH gegaan.
Hopelijk kan ik nog meer verminderen. Dat zou ook voor het gewicht kunnen helpen.
Uiteindelijk ben ik in de totale periode van dit blog gezakt van 50 EH naar nu 32 EH.
Hoop doet leven 😀
LikeLike
Ja, ook belangrijk om de ‘lange lijn’ te blijven zien… !!!!
LikeGeliked door 1 persoon
Yep, je zou het soms vergeten: Kijken naar wat je al bereikt hebt i.p.v. wat je nog móet 😀 😀 😀
LikeLike
Uit het hart gegrepen, de laatste post van itsTheWooo
“There are no gurus; observe, consider, synthesize. You must take an active role in your own improvement.”
My struggles are my own – there is no magic omniscient guru who can solve yours
LikeGeliked door 1 persoon
Mooie relativerende uitspraak van High Steaks @CarnivoresCreed op twitter in het kader van: Niet iedereen is hetzelfde.
@PolderPaleo @_Jamie_Scott When people stop eating junk they tend to obsess about optimisation, when 90% of it is done by not eating junk.
5:04 PM – 20 Apr 2017
LikeLike
Via via kwam ik dit artikel tegen dat al onze aannames de das om doet.
http://www.cbc.ca/news/health/study-type-2-diabetes-questions-medical-dogma-no-evidence-1.3762658
LikeGeliked door 1 persoon
Gelukkig ???? dat Nederland niet op de lijst voorkomt……
https://blog.dacadoo.com/2016/02/10/the-global-rise-of-obesity/?utm_content=bufferec6f6&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
LikeGeliked door 1 persoon
Ik wed 25% hier 😀
LikeLike
Misschien vindt jit dit interessant om te lezen en te bekijken/beluisteren. Ron Rosedale en Art de Vany tesamen in een stuk.
https://freetheanimal.com/2017/03/longevity-juxtaposition-rodedale.html
LikeGeliked door 1 persoon
Ja leuk, die 2. Ze willen alletwee (net als ik én jij ! Niks voltooid leven) honderd worden.
Kunnen we vast nog wat van leren.
LikeLike
Leesvoer 😀
Even nog terug naar magnesium.
Hier een artikel er over. Best via eten !?
http://www.realfarmacy.com/deficient-magnesium-many-signs-can/
Zoals deze over rode bieten, ook interessant !
https://www.fourfoldhealing.com/blogs/news/effective-and-safe-support-to-prevent-neurodegenerative-diseases
LikeLike
Is een favoriet: rode bietjes met zure haring en Turkse yoghurt (is zuurder en heeft minder eiwit). Zó lekker… 🙂 . En is makkelijk mee te nemen.
LikeGeliked door 1 persoon
Lekker 😀
LikeLike
Je kunt rode bieten poeder kopen bij de Tuinen
http://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/jacob-hooy-bieten-poeder-100-puur-60003278
Nog beter is je eigen gefermenteerde bieten maken. Ik heb zowel de rode als gele bieten gebruikt. 2 vliegen in een klap: de bieten en de goede bacteriën.
http://heartbeetkitchen.com/2016/canningpreserving/fermented-beets-with-cumin-and-basil/
LikeLike
Bedankt Jo, Ga ik doen gefermenteerde bieten !!!
Bieten poeder, mhhum, misschien. Ik ben niet zo’n smoothie maker.
LikeLike
Gisteren/vanochtend gekeken naar de presentatie van Denise Minger – “In Defense of Low Fat” Ze geeft een mind boggling (voor mij althans) uitleg waarom sommige mensen met diabetes het beter doen om low fat te gaan. Rond 32 minuten begint de uitleg over de (poep) aardappel met vet experiment.
LikeGeliked door 1 persoon
Ik vind het grappig dat jij het zo mindblowing vindt.
Bij mij roept het irritatie op. Teveel van de hak op de tak en teveel aannames. Maar dat komt ook misschien door het engels, dat ik het niet allemaal begrijp. En haar studentikoze manier van doen.
Ik ga nog eens kijken met de ondertiteling aan 😀
Wat ik wel goed vind is dat ze vraagtekens stelt bij alleen kijken naar HFLC.
Nu ik de Victoza neem kan ik al helemaal maar weinig eten. Dus eet ik ook maar weinig vet. Eerder nog wat meer koolhydraten, omdat de GLP-1 alleen in werking treedt als er koolhydraten worden gegeten. Dat merk ik door dat na mijn maaltijd tussen 13-14 uur, waarbij ik vlees/vis/ei eet als eiwit (± 50gr.) en handvol groenten en daarna een handvol fruit met wat room.
Een paar uur later daalt mijn bloedsuiker drastisch,wel tot rond de 6 mmol/L.
LikeLike
Zo even weer een update over de Victoza.
Ik ben redelijk gewend, maar de bijwerkingen blijven zeer vervelend.
Ergste zijn: langzame maagontleding, waardoor eten niet echt fijn is. Gauw moe. En constipatie. Dat kan ik wel verhelpen door om de dag een eetlepel AZM te nemen. Dan gaat het weer goed. Om de dag een mooie drol draaien. Die stevig is en mooi van kleur.
Slapen is dieper en dromen zijn levendiger. Duidelijk veroorzaakt door de werking van de Victoza op de darmen en de darm/hersenen connectie.
De bloedsuiker is geweldig.
17-3 bijvoorbeeld:
8 uur FBG 5.8 mmol/L
12 uur BS 5.9 na de sport
15 uur BS 7.3 na het eten
17 uur BS 6.7
19 uur BS 5.9
21 uur BS 6.6
Niet altijd zó laag, maar nooit hoger dan 8.0 mmol/L
Alleen het afvallen gaat niet verder. Dat is wel vreemd, want ik eet door de langzame maagontleding heel weinig.
In het begin wel een paar kilo’s. Maar nu niet meer. Was denk ik ook vocht, Want dat moet ik ook, vaak plassen. Daardoor ook veel dorst en droge mond.
De insuline werkt beter, minder resistent, dus beter opslaan ???
Maar het kan nog komen. Ik zag bij andere gebruikers dat het heel wisselend is. Soms een tijdje stil en dan weer afvallen.
Dan nog even een artikel over de nervus vagus.
Waarom, omdat Thomas Cowan er over schrijft in zijn boek.
Volgens hem wordt hartfalen veroorzaakt door de disbalans tussen het sympathisch en het parasympathisch zenuwstelsel.
Bij diabeten zo wie zo ontregelt.
Dus …..
http://darouwellness.com/the-vagus-nerve-how-inflammation-can-be-controlled-by-the-brain/
LikeLike
Bij constipatie: probeer eens extra vitamine C. James Pott zei het al. Je hebt pillen van 1000 mg die langzaam gedurende de dag vit C afstaan. Bij Kruidvat of AH bijvoorbeeld.
Je kunt ook voor € 1 een pot vit C poeder kopen bij Kruidvat en 3x daags een (bijgeleverd) lepeltje nemen in water of yoghurt. Bij ziekte/ontstekingen/toxische omgeving wat vaker. Het spul is zuur, dus ik weet niet of het goed is voor je tanden, goed spoelen maar? Je stoelgang vertelt je of je genoeg of teveel vit C hebt genomen… 🙂 .
Vit C: goed voor je hart, aldus Kendrick.
In een ideale wereld hebben we niet zoveel vit C nodig, maar de wereld is niet zo ideaal….
LikeGeliked door 1 persoon
Goede Tip Gert ! Bedankt ❤
Ik slik wel geregeld Vit C 1000 mg, maar niet iedere dag.
Dat ga ik nu wel doen en kijken of het helpt.
Ook Magnesium zou helpen tegen constipatie.
Fred Philips schreef er recent ook over: Hier !
LikeLike
En ik kan door ervaring bevestigen dat magnesium goed helpt 😉
LikeLike
Ja dat werkt allemaal goed. Vit C, Magnesium en AZM.
Zo goed dat ik effe ‘durchfall’ kreeg.
Was een opluchting, voelde lichter in de buik.
Nu is alles weer normaal. En dat is wel zo fijn 😀
Dus ik blijf het doen.
LikeLike
Ik zag dit verhaal voorbij komen op Facebook. Twee huisartsen die achter LCHF/ketogeen staan!! Die verdienen een grote pluim en hopelijk snel achtervolging.
Een commenter: Hans heeft zelf, voor zichzelf, ontdekt dat hij steeds zieker werd van zijn eigen advies en is op zoek gegaan. Beide artsen eten zelf ketogeen en werken ook nog via een diabetes poly.
http://www.ed.nl/heeze-leende/leende-dunner-en-fitter-door-dieet~a5e66880/
LikeLike
Ja, zag ik ook. Er wordt ook veel over getwitterd. Heel mooi, maar voor mij nu effe niet relevant 😀
LikeLike
Dit filmpje van Omroep Brabant gaat er ook over. Maar kijk eens wat er op de toonbank van de lokale snackbar houder lig…..
De Real Meal Revolutie van Tim Noakes !!!
http://www.omroepbrabant.nl/?news/262771892/Leende+leeft+sinds+kort+super+gezond!+Maar+hoe+doen+ze+dat.aspx.
LikeLike
Bij Melchior heeft iemand een comment geplaatst obver Brouns en van Kuijk over Leende. Ook James (uit Canada) kwam weer voorbij. Geklikt op zijn naam, en kijk wat voorbij kwam:
LikeLike
O leuk Jo 😀
Meteen maar gevolgd ..
Ja ik zag het bij MM, de oude garde, weer actief !!!
Brouns, ik vind dat hij behoorlijk van het padje is. Op Foodlog, erg agressief allemaal.
Ik vind hem niet geschikt voor de AHS, maar de programmacommissie heeft anders besloten. Ben ik het niet mee eens.
LikeLike
Deze zag ik voorbij komen op Facebook. Interessante uitleg over glucagon.
https://profgrant.com/2016/01/29/understanding-glucagon-and-somatostatin-28/
LikeGeliked door 1 persoon
Bedankt Jo, er is maar weinig bekend/geschreven over glucagon. Zoals Prof.Grant al aanhaalt, Roger Unger is de enige die het er heel uitgebreid over heeft.
Zegt Prof.Grant: “For example, in this study, glucagon and gluconeogenesis are not decreased when people with type 2 diabetes are fed a low-fat, high-carbohydrate diet, and glycogenolysis (the release of glucose from glycogen) is actually increased after a high-carb meal – which is the opposite of what should happen”
Over somatostatin is nog weiniger bekend
Zegt Prof Grant: “Experimentation into the protein-sparing effect of somatostatin 28 seems to have trailed off when it became obvious that it wouldn’t be useful as a drug”
En deze: It seems to have been the case that, because high fat diets were thought to have no benefits, and diabetics and others have been instructed to avoid them until recently, research into some of their mechanisms has been very limited. Somatostatin 28 researchers may not have realised that their work imitated the effects of a ketogenic diet, and ketogenic diet researchers don’t seem to have measured somatostatin 28 in their studies.
Pure research isn’t always that pure – preconceptions about what will be important (in this case, managing high-carbohydrate diets, and developing drugs) can sometimes create a blind spot where research is neglected, and this seems to have happened with the somatostatin 28 response to fat-feeding”
Dus belangrijk in verband met een ketogeen dieet. Maar helaas geen onderzoek !!!
De Victoza stopt de glucagon productie, dat is echt wel duidelijk. Misschien ook de somastostatin ????
Maar hoe en met welke vervelende bijwerkingen. Want die blijven maar. De ene dag voor de andere, erger of minder erg. Het is heel onaangenaam. Ik ga dit niet heel lang volhouden.
Eind maart bloedprikken, HbA1c enzo.
Begin april naar de internist.
LikeLike
Mariet, mijn nederige mening is…. als je lichaam sputtert en onaangename effecten heeft op iets dat je inneemt, wil dit zeggen dat dit niet goed voor je lichaam is.
Indien je iets inneemt en het doet je lichaam deugd, waarom zou het dan sputteren?
LikeLike
Kurt, ik heb dit medicijn al vaker aanbevolen gekregen en ik blijf er huiverig voor.
Ik geef het, nú bijna 3 maanden, een kans.
Begin April ga ik weer met de internist praten. Ook naar aanleiding van de positieve én negatieve resultaten. Want ze zijn er beiden. Lagere bloedsuiker, geen glucosedumping meer, zeer goed slaappatroon. Maar de misselijkheid door langzame maagontleding (alhoewel dit minder wordt) moeheid, constipatie, zijn langdurig aanhoudende bijwerkingen. Die zouden allang veel minder moeten zijn.
Maar volgens mij heb ik heel gauw last van bijwerkingen. Ik had het ook met metformine, het duurde lang voordat ik gewend was, en pas toen ik i.p.v. 2 per dag, maar 1 ging slikken. Laatst, een paar maanden geleden heb ik omdat de bloedsuiker hoger werd weer 2 per dag geprobeerd. Weer flinke bijwerkingen. Dus weer gestopt en terug op 1 per dag.
Dat kan aan de genen liggen. Zo heb ik het gen dat aangeeft dat ik veel last krijg van statines.
https://www.nifgo.nl/problemen-bijwerkingen-van-medicijnen-binnenkort-verleden-tijd/
https://www.nifgo.nl/bijwerkingen_statines/
En deze links gaan over de GLP-1
Het zou kunnen dat ik ook een gen heb tegen dit medicijn en daardoor veel bijwerkingen heb.
http://caloriesproper.com/glp-101/
http://www.diabetesincontrol.com/glp-1s-function-in-preserving-cells/?utm_campaign=trendmd_0&utm_medium=TrendMD&utm_source=TrendMD
LikeLike
Wat toevallig. Gisteren kwam ik onderstaand artikel tegen toen ik een zoek deed naar Nutrigenomics.
http://www.precisionnutrition.com/nutrigenomics-research
LikeGeliked door 1 persoon
Goede vonst Jo !!! Dat ga ik eens goed lezen. Dat zou betekenen dat je via je genen zou kunnen uitzoeken, welk eten goed of slecht voor je is.
LikeLike
Recentelijk kwam ik deze presentatie tegen: Ketonen vs Insulin. Zeer interessant.
LikeGeliked door 1 persoon
Niet onze DNA, maar het DNA van onze darm flora!!
http://edition.cnn.com/2015/03/13/health/microbe-genes-human-dna-evolution/
LikeGeliked door 1 persoon
😉 Zou zo maar kunnen. Ze hebben er belang in om ons levend te houden. Dus bemoeien ‘ze’ zich er vergaand mee. Heel interessant Jo !
LikeLike
Zeer gedegen en uitgebreid, daarom zet ik het hier even neer om te bestuderen 😀
Fijn is dat er een video’s zijn en bij iedere video een transcript, zodat je het ook kunt lezen en ook eventueel in het Nederlands kunt vertalen.
“The Antioxidant System
Antioxidants are profoundly important to our health, yet just as profoundly misunderstood.
First, free radicals and other oxidants are actually good for us in the right amount and context. They support our thyroid health and our immune system, they help us regulate our energy metabolism, and they help us get lean and fit in response to exercise. In the wrong context, however, they can make us sick, contributing to aging skin, diabetes, thyroid diseases, and many other aspects of ill health. The role of the antioxidant system isn’t to stop these oxidants in their tracks; it’s to direct them into their healthful roles and prevent them from causing harm.
Second, nourishing the antioxidant system is about a lot more than fruits, vegetables, and the latest trendy superfoods. It’s also about protein, fat, carbohydrate, minerals, and B vitamins. It’s about a well rounded, nutrient-dense diet”
https://chrismasterjohnphd.com/the-antioxidant-system
LikeGeliked door 1 persoon
Kon mijn ogen niet geloven toen onderstaand forumpost tegen het lijf liep:
Het verhaal van Valentijn
http://forums.phoenixrising.me/index.php?threads/mitochondrial-encephalomyopathy-lactic-acidosis-and-stroke-like-episodes-melas.48943/
LikeGeliked door 1 persoon
Erg, je moet het maar treffen. Pfffff …
LikeLike
Laatste 3 dagen, bijna geen last meer. Nog maar een klein beetje, zoals een beetje druk in de maag na het eten.
De voordelen beginnen meer gewicht in de schaal te leggen 😀
De bloedsuiker is heel evenwichtig, ondanks dat ik de kunstinsuline al met 8 EH verlaagd heb.
Gisteren, 5.7, 6.9,( eten) 6.9, 8.0, 8.4 mmol/L 28 EH Lantus
Vandaag 5.6
Gewicht blijft nu wel even gelijk. Maar ik hoop dat het verlagen van de insuline effect zal hebben op het gewicht.
LikeGeliked door 1 persoon
Forget Everything You’ve Been Told About Your Heart. Everything!
Discover How to Heal, Empower & Follow Your Heart
Physically, Emotionally & Spiritually
FEB 25 – MAR 5, 2017
Aanmelden
https://heartlovesoul.me/
https://heartlovesoul.me/the-heart-revolution/free-event/day-one/#day1
LikeLike
Kop d’r veur ❤ op z'n limburgs (in het kader van de carnaval)
D'R BERG
Hèl is d'r sjtee en zoë kling is d'r miensj
deë d'r sjtee oet d'r berg mot goa hoale
mar d'r sjtolz van d'r koelmaan is hèller wie sjtee
deë geeft sjreëg durch de wand vuur zieng koale
D'r berg daagt 'm oet mit zieng glinsterende hoet
in et leech van de lamp op zieng patsj
mar d'r koelmaan deë wit: vuur et eind van mieng sjiech
likt deë berg hej vuur mich in der pratsj
REFREIN:
Gèf mich hoot, enne hammer, 'n sjöp enne biël
en ich how dich um d'r meter enne neuje sjtiel
ginne berg, ginne sjtoos, gee pand kriet mich kling
ich roof 'm alle koal en ich breék 'm alle sjting
Heë sjpeujt iggen heng – heë sjpant zich de bros
enne sjnapt zich d'r sjroämhammer vas
dan drieften 'm deë roazende betel derin
huur d'r koelmaan 'ns vlooke mit sjpas
Doe klotskop, doe prengel, die sjtief botte kow
wilst doe dich vuur mich neet verreure?
vir zalle ins zië weê der sjterkere is
ich paaf dich ing tussje de heure
REFREIN; Gèf mich hoot, enne hammer, 'n sjöp enne biël enz
Doe zals vuur mich sjterve, ich how dich kapot
ich krieg dich wal kling, nutte krak
ich morks en ich kuum en ich sjraap mich de kneuëk
mar ich klauw dich d'r koal oet d'r zak
lch prügel, ich treën en ich sjtamp diene pansj
ich mergel dich oet bis d'r knaok
ich zal 'm mich hoale, deë zow anthraciet
die sjtoakwermde, deep oet die loak
REFREIN; Gèf mich hoot, enne hammer, 'n sjöp enne biël enz
D'r hammer deè vördert zich sjnak durch die lief
en woë iësj diene sjtoos hat gesjtange
doa is noe e loak en ich ziën, ouwe maan
datste uëver mich hin al gees hange
Doe wools mich goa deuje, doe wils mich kapot
mar ich how dich vol sjtiele en sjpitse
ich klem dich et bakkes noe vas mit 'n kruk
want d'r sjterkere bin ich – en dat witste
Vertaling voor de 'Hollanders'
D'R BERG (DE KOLENWAND)
Hard is de steen en klein is de mens
die de stenen uit de'berg'(kolenwand) moet zien te halen
maar de trots van de mijnwerker is harder dan steen
die gaat dwars door de kolenwand voor zijn kolen
De 'berg' daagt hem uit, met zijn glinsterende huid
in het licht van de lamp op zijn pet
maar de mijnwerker weet: vóór het einde van mijn dienst
ligt die 'berg' hier voor mij in gruzelementen
REFREIN; Geef mij hout, 'n hammer' (afbouwhamer) en een bijl enz:
Geef mij hout, 'n hammer' (afbouwhamer) en een bijl
en ik sla je elke meter opnieuw een stijl
geen'berg', geen'sjtoos' (kolenwand), geen'pand' (kolenwand dat eruit moet) krijgt me klein
ik roof hem alle kolen en ik breek 'm alle stenen
Hij spuugt in zijn handen – hij spant zijn borst
en hij grijpt zijn afbouwhamer vast
dan drijft hij die razende beitel erin
hoor de mijnwerker, hij vloekt van plezier
jij dwarskop, jij knuppel, stijfkoppige koe
wil jij voor mij niet in beweging komen?
we zullen eens zien wie de sterkste is
ik knal je dwars tussen je horens
REFREIN; Geef mij hout, 'n hammer' (afbouwhamer) en een bijl enz:
Jij zult voor mij sterven, ik sla je kapot
ik zal je wel klein krijgen, smerig kreng
ik ploeter en kerm en schraap mijn knoken
maar ik klauw de kolen uit je darmen
lk rammel, ik trap en ik stamp in je pens
ik mergel je uit tot op het bot
ik zal 'm gaan halen, die rot anthraciet
die stookwarmte, diep uit je gat
REFREIN; Geef mij hout, 'n hammer' (afbouwhamer) en een bijl enz:
De 'hammer' vreet zich recht door je lijf
en waar eerst nog je 'sjtoos' heeft gestaan
daar is nu een gat en ik zie, oude man
dat je al over me heen gaat hangen
Jij wilt mij dooddrukken, jij wil mij killen
maar ik sla jou vol stutten en dwarslatten
ik klem je bek nu vast met een kruk
want de sterkste ben ik – en dat weet je
Alle teksten ©Jan Hendriks/Carboon
Met dank aan Jan Hendriks voor het ter beschikking stellen van de inlegvellen bij beide LP's.
De groep Carboon heeft het plan om de beide CD's opnieuw uit te brengen.
NIEUWS 20 mei 2015 door Jan Hendriks
LikeLike
Vooruit nog eentje die ik altijd met volle borst meezing. Limburgs afzetten tegen de autoriteit. Dat zit in mijn bloed 😀
BEAMBTEZJWEET
Ze hauwe ‘tzelfde: ing koalzjwatte moel
Mar versjil mot zië, zelfs deep iggen koel
Ze zjwidde tesame d’rzelfde zjweet
En tóch woar – dat rookste – e groët ongersjeed
D’r wirkmaan deë zjwidde zie simpele voch
D’r vaarsjtieger hauw al ing beëtere loch
Mar d’r hoofdingenieur, deë weledelgeleerde
Deë kos gaar neet zjwete, deë heer transpireerde
REFREIN:
Zoëgaar went ze naksj in et wäschlokaal zonge
“Poekel miene ruk va boave,
busjtel ich dich van onge..”
Dan hauw d’r beambte, dat zoogste god
Ummer et groêtste ei iggen vot
D’r sjlepper, d’r heujer, d’r koalfrontsoldoat
Woare koelemployees van et mindere soat
Diek in de moeskele, mar nieks in d’r kop
Daorum deë beambte – deë pásde d’rop
Deë keek gans geliërd wie et werk woëd gedoa
En wente get zjweet volt, dan zatte zich doa
Och in dat wit hoofdkantoër rookste gee zjweet
Dat hong dan och sjeef van de voeligheed
REFREIN; Zoëgaar went ze naksj in et wäschlokaal zonge
D’r koelpiet woar ’t wirkpeëd, ‘ne eëzel mit krach
D’r beambte’ne Herrgod mit hiëmels gezag
Deë hauw gesjtudeerd, twië joar mulo op zie minst
En dat brach d’r beambte ee aandeel in de winst
Deë wonde och get beëter, conform ziene sjtand
Neet in de kolonie, mar inne ruum beambtepand
Gong noa zie casino, neet noa et patronaat
En kreeg och get mië van et koaledeputaat
REFREIN; Zoëgaar went ze naksj in et wäschlokaal zonge
D’r sjtieger deë kreeg enne dartiënde mond
D’r sjlepper kreeg oerloën, dat loog an d’r bond
D’r beambte woar duur, ziene pungel goedkoop
Och doa sjeet d’r duvel op d’r gruuëtste hoop
Toch hauw deë beambte d’r kop deks vol zörg
Went deë heem koam woare ram veëdig en mörg
Dan kuumde heë: vreujke, wat bin ich kapot
Durch et sjleepe van dat extra ei in mieng vot
Vertaling voor de ‘Hollanders’
BEAMBTEZWEET
Ze hadden allemaal hetzelfde koolzwarte gezicht
Maar verschil moet er zijn, zelfs diep in de mijn
Ze zweetten allemaal hetzelfde zweet
Maar tóch was er – dat rook je – een groot verschil
De werkman die zweette zijn simpele vocht
Maar de hoofdopzichter had al een betere geur
En de hoofdingenieur, die weledelgeleerde
Kón helemaal niet zweten, die heer transpireerde
REFREIN:
Zelfs als ze naakt in het badlokaal zongen
“Schrob mijn rug van boven, dan borstel ik jou van onder”
Dan had de beambte, dat zag je dan goed,
Altijd het dikste ei in zijn kont
De sleper, de houwer, de kolenfrontsoldaat
Waren mijnemployees van het mindere soort
Dik in de spieren, maar niks in hun hoofd
Vandaar die beambte – die moest op hen passen
Die keek heel geleerd hoe het werk werd gedaan
Maar zodra hij wat zweet voelde, ging hij al zitten
Ook in het witte hoofdkantoor rook je geen zweet
Dat hing dan ook scheef van luiheid.
REFREIN; Zelfs als ze naakt in het badlokaal zongen enz
De ‘koelpiet’ (volkse uitdrukking voor mijnwerker) was het werkpaard, een ezel met kracht
De beambte een godheid met hemels gezag
Die had gestudeerd, twee jaar mulo op zijn minst
En dat leverde hem ook een aandeel op in de winst
De woonde ook wat beter, conform zijn stand
Niet in de ‘kolonie’ (wijk met identieke woningen voor mijnwerkers), maar in een ruim beambtenpand
Hij ging naar zijn casino, niet naar het parochiehuis
En kreeg ook wat meer van het kolendeputaat (extra toewijzing van kolen voor het personeel)
REFREIN; Zelfs als ze naakt in het badlokaal zongen enz
De opzichter kreeg een dertiende maand
De sleper kreeg uurloon, dat lag aan de vakbond
De beambte was duur, zijn ‘pungel’ (ondergrondse werkkleding) goedkoop
Ook daar scheet de duivel op de grootste hoop
Toch had die beambte zijn kop vaak vol zorgen
Als hij thuis kwam, dan was hij doodop en gaar
Dan kreunde hij: vrouwtje, wat ben ik kapot
Door het slepen van dat extra ei in mijn kont
Alle teksten ©Jan Hendriks/Carboon
Met dank aan Jan Hendriks voor het ter beschikking stellen van de inlegvellen bij beide LP’s.
LikeLike
Ik kwam een site tegen waar je documentaires kunt bekijken.
http://documentaryheaven.com/eat-fast-and-live-longer/
LikeGeliked door 1 persoon
Zaterdag 19-2 en Zondag 20-2, twee ‘slechte’ dagen.
Weer flink misselijk, darmpijn, weer hogere bloedsuiker en vooral Zondag heel erg duizelig ( darmen en hersenen verbinding, en voornamelijk de hypothalamus)
Veel liggen, weinig eten, dat helpt het beste om er zo min mogelijk last van te hebben.
Al 42 dagen duurt de aanpassing. Gaat het nog gebeuren ?
En dan:
Maandag ochtend voelt alles anders !
8.30 uur FBG 4.8 mmol/L
Wafel gegeten (1 ei en diverse melen, beetje boter, kokosolie, likje zelfgemaakte jam van cranberry’s)
12 uur BS 6.9 mmol/L
14 uur eten, speklapje, ei, stukje paprika, komkommer, halve banaan, gaat redelijk goed weinig maagpijn
16 uur PPBS 6.5 mmol/L
18 uur BS 5.6 mmol/L
20 uur BS 6.1 mmol/L
21 uur BS 6.0 mmol/L
Zo laag de hele dag ? Niet te geloven !
Besloten om dan maar minder Lantus te spuiten.
30 EH i.p.v. 34 EH
Wat zal de morgen brengen ?
7 uur wakker en geprikt
FBG 4.4
En nu maar afwachten of dit zo blijft en ik dus vanavond nog minder kan spuiten.
Dat zou mooi zijn 😀
Roger Unger legt in deze video het mechanisme bloot van de rol van insuline ten opzichte van glucagon. De betacellen die praten tegen de alfacellen. Glucagon speelt, volgens Unger, de hoofdrol in hyperglycemia. Glucagon stoppen !!!
Hoe ? Dat zegt de video niet met zoveel woorden.
Alleen een sterk signaal van de ‘eigen’ insuline kán de glucagon productie stoppen.
Het lijkt er op dat de Victoza, dat doet wat nodig is om de glucagon het juiste signaal te geven.
Namelijk door in de darmen de GLP-1 te herstellen. Dat zet de ‘eigen’ insuline productie ‘weer’ aan. Zodat deze de alfacellen kan laten stoppen met het onnodig produceren van glucagon.
Klinkt logisch toch !? Of het zo is ?
Dan ook nog deze uitleg van Diabetic Mediterranean Diet “Perhaps we’ve been wrong about diabetes all along: the problem isn’t so much with insulin as with glucagon”
Onder de video in de commentaren, nog een link naar
Glucagonocentric restructuring of diabetes: a pathophysiologic and therapeutic makeover
Roger H. Unger1,2 and Alan D. Cherrington3
First published January 3, 2012 –
Nog even goed lezen.
http://www.jci.org/articles/view/60016
LikeGeliked door 1 persoon
Interessant… maar toch krijg ik weer kippenvel als ik de Acknowledgements lees 😦
LikeLike
Ik kwam gisteren het Time Magazine artikel tegen: The Fire Within – Inflammation: the silent killer.
Klik om toegang te krijgen tot timearticlesecretkiller.pdf
The Huffington Post had er ook een artikel over.
http://www.huffingtonpost.co.uk/clark-russell/inflammation-the-silent-k_b_4715690.html
Wat op deze zoektocht bracht was de opmerking “runny nose”
Over 90 percent of the population suffers from inflammation or an autoimmune disorder. Until now, conventional medicine has said there is no cure. Minor irritations like rashes and runny noses are ignored, while chronic and debilitating diseases like Crohn’s and rheumatoid arthritis are handled with a cocktail of toxic treatments that fail to address their root cause.
Ik heb al meer dan 30 jaar last van een “runny nose” vooral ’s winters. Uiteindelijk weet ik waar het vandaan komt. Het is een teken dat ik chronic inflammation heb en waar ik wat aan moet doen. Zou het dan ook de diabetes “genezen” ???
LikeLike
Dat is wel de bedoeling 😀 om de diabetes te genezen.
Maar hoe ??? want, dat alles wat in de huffingtonpost staat over wat te eten heb ik al heel lang gedaan. (en jij ook, denk ik Jo)
En meer !!!
Paleo/LCHF/Ketogeen/ en à la Roy Taylor, Richard Nikoley. Resistant Starch, Roger Unger, Charles Mobbs.
Zo kan ik nog wel een paar experimentjes opnoemen, zal ik maar laten, staat allemaal op dit blog.
Dus wie het weet mag het zeggen.
Constateren is één ding: Chronische ontsteking, Metabool Syndroom, Syndroom X, om er maar een paar namen voor hetzelfde te noemen.
Maar definitief er van af komen ? Dé heilige graal ? Nog niet gevonden !!!
Natuurlijk helpt bij diabetes lowcarbs eten. Veel mensen/diabeten kunnen hun medicijnen weglaten. Maar dat is niet écht genezen. Ze zullen hun hele leven lowcarbs moeten eten. Geen punt. Koolhydraten zijn niet echt een essentieel voedingsmiddel, je kan zonder en zeker zonder veel.
Om echt genezen te worden zou waarschijnlijk de chronische ontsteking moeten worden aangepakt. Volgens mij weet nog niemand hoe dat zou moeten. Alle interventies blijven voor het grootste deel symptoom bestrijding.
Of die Nobel prijs winnaar al geboren is ???
Hoop ik wel zodat ik het in mijn leven nog mee kan maken.
LikeLike
De bijwerkingen van de Victoza zijn flink gedaald, zodanig dat het uit te houden is. Dat samen met de goede werkingen, maakt het voorlopig te doen. De dosis Victoza, na heen en weer geschuif nu vastgezet op 0.84 ml. Deze hoeveelheid verdraag ik het beste. Insuline 34 EH, nog altijd. Wel een paar keer verlaagd met 2 EH, maar toch weer terug. Ik hoop dat dat nog verandert. Ik houd het in de gaten 😀
Bloedsuiker is bijna normaal ie noemen, gewicht -5 kg in een dikke maand is spectaculair. Tot voor een week moest ik zeker 3 tot 4 keer per nacht plassen. Nu nog maar 2 x in het begin van de nacht en slaap ik van ± 2 uur tot 8 uur door. De honger is totaal verdwenen en ik moet me dwingen om een beetje te eten. Dat komt ook door de slechte maagontleding, dat maakt al vanzelf tegenzin in eten. Wel meen ik te merken dat het effect van langzame maagontleding iets afneemt. Dan zou ik weer wat beter kunnen eten.
GLP-1’s Function in Preserving B-cells
http://www.diabetesincontrol.com/glp-1s-function-in-preserving-cells/?utm_campaign=trendmd_0&utm_medium=TrendMD&utm_source=TrendMD
LikeLike
Kwam vanochtend het volgende filmpje tegen:
Hanno Pijl in gesprek met Esther van Fenema
LikeGeliked door 2 people
Zo even een update !
Ondanks dat ik nog altijd niet helemaal gewend ben aan het gilagif, werkt het op de bloedsuiker én het gewicht erg goed.
Voorbeeld dag 6-1-2017
8 uur FBG 4.9 mmol/L
8.30 uur ontbijt (koffie, wafel van 1 ei, koksolie,koffielepel jam)
12 uur BS 7.3 ”
13 uur gegeten (weinig, 2 haring, halve avocado,yoghurt halve banaan)
17 uur BS 7.1 ”
19 uur BS 6.2 ”
20 uur Koffie,25 gr. bananenchips, klein stukje chocolade 85%
21 uur BS 7.5 ” Lantus 33 EH (3 EH minder)
Volgende dag FBG 4.9 mmol/L
Wat opvalt is dat de bloedsuiker de hele dag kortbij elkaar blijft en ook na het eten nagenoeg niet stijgt.
Dat was voorheen vaker wel zo.
Dat kan maar op een ding duiden: geen glucose dumping meer !
Dat wordt ook wel beloofd, maar het gebeurt ook !
De weegschaal beweegt langzaam naar beneden, zoals gebruikelijk: kg naar beneden, paar ons weer omhoog, paar ons naar beneden, enz. In ieder geval een dalende lijn. Ook zoals beloofd.
Maar de bijwerkingen gaan maar niet over. Misselijk, maagpijn door verminderde maag ontleding na eten. Hoofdpijn, moe en duizelingen.
Ik ben nu weer langzaam minder aan het spuiten van de Victoza.
Van 0.6 langzaam verhoogd naar 0.96 en nu terug naar 0.84 ml. Na een week 0.6 ml leek het te wennen. Maar bij de verhoging tot 1.2 ml, zoals voorgeschreven kwamen de bijwerkingen in alle hevigheid terug.
Dus ieder dag terug met een klikje (0.6 ml) per keer. We gaan het zien 😀
LikeGeliked door 1 persoon
He Mariet; goed bezig!
Is inderdaad de enige manier; zelf blijven nadenken.
Mijn man had na verblijf op IC enorme rhabdomyolyse (afbraak spiereiwitten: urine was worteltjesoranje). Oké ze hebben z’n leven gered, dus daar gaan we niet over klagen, maar de cardioloog stond erop dat hij aan de statines zou gaan.
Dus ik: “Cholesterol is toch hardstikke mooi; laatste meting 3,9. Die paar spieren die hij nog heeft breken af als hij aan de statines gaat”.
Antwoord: “Ja maar ik ga voor laagst mogelijk cholesterol”.
Wij hebben duidelijk wel een goede apotheek, want de assitente waarschuwde “houdt u de urine in de gaten, want deze bloedverdunners en simvastatine vormen samen wel een erg grote belasting voor de nieren. Als het eruit ziet als cola; stoppen en arts waarschuwen”.
Dus eerst maar eens geen statines, maar 3x/wk een haring.
Cholesterol naar 3,2 dus sindsdien luistert de cardioloog als we wat zeggen……
Succes met jouw zoektocht
(vlaggetje – toeter – vlaggetje – toeter – vlaggetje)
LikeGeliked door 1 persoon
Ja Corrien, erg hé ! Zowat een dagtaak om alles bij te houden.
Als het aan de dokters ligt is je LDL 1.8 ofzo. Dat heb ik een paar keer gehad, zo laag. Door 2x een hele maand 2 cholesterol verlagers te slikken. Een keer voor de cardioloog en een keer voor de internist. Om te bewijzen dat het kán.
Maar met veel bijwerkingen, spierpijn, maar vooral geheugen- en concentratieverlies.
Dus nu weer rigoureus gestopt en nu heb ik 5,6 ofzo LDL.
Maar de HDL is 1.76 en de Tri is 0.9
En weer helder in de kop.
Dat is wat ik nodig heb. Goed werkende hersenen 😀
LikeLike
Hahaha…precies!!!!
LikeLike
Aanvulling op http://www.nature.com/news/personalized-medicine-time-for-one-person-trials-1.17411#/imprecision
Zo blijkt er de mogelijkheid om te onderzoeken hoe medicijnen bij de een of de andere mens werken. Dat kan door genen onderzoek.
Bij mij werd er een genenonderzoek gedaan naar FH Familiaire Hypercholesterolemie. Dat had ik niet.
MAAR wel een ander gen, dat aangaf dat ik voorbestemd was tot veel bijwerkingen als ik statines zou slikken. Heh, nooit van gehoord.
De dokter kreeg dit bericht, ik niet. Ik heb hem om een kopie gevraagd, zodat ik de naam van dat gen ook weet.
Deze link gaat over een soort gelijke situatie,maar dan over Plavix (Clopidogrel) een bloedverdunner. Dat willen zij mij laten nemen om de bloedstolsels te voorkomen.
http://www.huisartsengenetica.nl/invloed-van-cytochroom-p450-polymorfismen-op-metabolisme-medicijnen
“Patiënten met dezelfde aandoening of klachten, krijgen over het algemeen hetzelfde geneesmiddel met een gelijke dosering. Maar ze kunnen anders op de medicijnen reageren door een verschil in serumspiegels. De ene persoon kan wel en de andere geen bijwerkingen of effect hebben van het geneesmiddel. Dit is zoals bekend afhankelijk van vele factoren, zoals therapietrouw, leeftijd, geslacht, comedicatie, onderliggende ziekte. Bij farmacogenetica onderzoekt men de interactie tussen genen en geneesmiddelen en de respons bij het individu. Onderzoekers trachten hiermee de behandeling met medicijnen voor een individueel persoon te verbeteren door rekening te houden met het genetische profiel. Farmacogenetisch onderzoek vindt onder ander plaats in de psychiatrie en verslavingszorg, cardiologie, transplantatiegeneeskunde, bij pijnbestrijding en hemostase.
“Een voorbeeld van farmacogenetica zijn polymorfismen van de cytochroom P450 (CYP450) enzymen. CYP450 enzymen spelen een belangrijke rol bij de metabolisering van geneesmiddelen. Polymorfismen van sommige CYP450 enzymen kunnen een verminderde of verhoogde metabolisering van geneesmiddelen tot gevolg hebben. De huisartsinformatiesystemen zorgen er voor dat de huisarts rekening kan houden met deze polymorfismen voor CYP450-enzymen bij het voorschrijven van medicijnen. Om dit te doen moet de huisarts de patiënten met een bekend polymorfisme koppelen aan de betreffende contra-indicatie (bijvoorbeeld CYP2D6 PM). Bij voorschrijven van een medicijn waarop dit polymorfisme invloed heeft, verschijnt dan automatisch een advies hoe de medicatie het best kan worden aangepast. Indien uw softwarehuis de farmacogeneticacontra-indicaties niet heeft geïmplementeerd, kunt u uw softwarehuis vragen om dit te doen. Uw softwarehuis krijgt de hiervoor benodigde informatie aangeleverd door de KNMP. Een huisarts kan dan op het niveau van de individuele patiënt voorschrijven wat behandelresultaten kan helpen verbeteren.”
LikeLike
Gelukkig en gezond 2017 Marietsebiel?
Zijn er daar in de buurt geen (oosterse) “genezers” die de ganse persoon + leefomgeving beschouwen alvorens hun mond te openen wat je gezobdheid betreft?
Warme groeten!
LikeGeliked door 2 people
Hoi Stef, Jij ook een gelukkig en gezond 2017.
Welja, nog een speler in het veld 😀 😀 😀 Dat brengt nog meer stress.
Ik begrijp wat je zegt en dat zou een goed idee zijn als ik ook alleen maar met die persoon te maken zou hebben. Maar zolang ik nog diabetes heb en insuline nodig heb en er nog een kans is dat ik nog eens voor een hartinfarct in het ziekenhuis zou moeten gaan, maakt het alles nog gecompliceerder
Hoe krijg ik ze dan zover dat ze rekening gaan houden met de behandeling van de oosterse genezer ? Als ze al niet met elkaar, internist/cardioloog, uit twee verschillende ziekenhuizen overleg hebben ?
LikeGeliked door 1 persoon
Gisteravond op het nieuws gehoord:
https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/18/jaarlijks-17000-tot-20000-doden-door-verkeerde-1558330-a1384208.
Er werd gezegd dat de ene dokter niet weet wat de ander voorschrijft of de dosering verandert, enz. Er werd voorgesteld dat er een medewerker/ster bij artsen praktijken om alles bij te houden. En apothers niet genoeg waarschuwen wat er mis kan gaan bij de verschillende medicijnen. Welke wel en niet bij elkaar geslikt kan worden. Een grote puinhoop dus.
LikeGeliked door 1 persoon
Zag ik ook, Jo, en uit eigen ervaring.
Vier spelers in het veld: internist, cardioloog, huisarts en de apotheek. De apotheek was het ergst (ik ben nu van apotheek geswistcht, die konden het echt niet aan)
De internist ging zich helemaal op de cholesterol concentreren. Doordat ik het ICD kastje niet hoef, heeft hij weer ‘respect’ en heb ik hem via het gilamonster weer op de diabetes kunnen richten. Pfff…
De cardioloog vond de diabetes helemaal niet interessant, wisselwerking van hart/diabetes pillen, “nou! maar een heel klein beetje, verwaarloosbaar ! ”
De huisarts gaat mij bellen, want de apotheek wil van haar weten, wat ik nu echt slik.
En de apotheek stelt op bevel van ziektekosten verzekering een 3 maandelijkse pillen afgifte in. Dat is bedoeld om alles goed te laten verlopen, alleen krijgen ze het tellen tot 3 niet onder de knie en krijg ik zeer onregelmatig en veel te vroeg een bericht, dat er weer pillen voor me klaar liggen.
Nieuwe apotheek genomen, bij hun hoef ik dat niet, per 3 maanden abonnement. (bij jouw om de hoek 😀 )
Ik ben nog goed bij mijn hoofd, maar je moet maar seniel aan ’t worden zijn, dan ben je mooi in de aap gelogeerd.
Zoals je zegt Jo, een puinhoop !!!
LikeLike
Ben jij bij Riv…. apotheek? Na zoveel problemen met hen, ben ik overgestapt naar de apotheek in het midden van de Maasstaat, die doen het wat beter. Die oude tuttebellen begrepen niets en hebben me zowat iedere keer op de verkeerde been gezet. Maar recentelijk ging het bij de nieuwe apotheek ook weer mis. Ik ben zo langzamerhand alle apotheken zat. Ze gedragen zich als doorgeefluik, maar willen wel innen voor hun “expertise”. Volgens mij werkt de nieuwe apotheek veel met stagiëres, die ook nul verstand hebben. Misschien moet ik weer gaan overstappen naar de Rijnstraat. Ik kom regelmatig bij Deen zal dus vaker naar binnen kijken wie daar rond loopt. En of ze een beetje intelligentie uitstralen.
LikeLike
O ja, Riv…apotheek, mijn dochter is daar ook en tevreden, maar ja zij heeft er natuurlijk minder mee te maken. Je hebt gelijk er zal overal wel de zelfde sh*t zijn. Ja gelukkig zijn er wel veel in A’dam, dus keuze genoeg. Maar een beetje intelligentie is wel nodig, dat was er echt niet in de van Wou 🙂
LikeLike