Ik ben tevreden, 75 jaar en klaar met reversing diabetes…..#grapje

FP-Blog-History-of-Laughing-Buddha-740x411

Ik ga ophouden met ontevreden zijn, altijd nóg beter willen, dat ben ik helemaal zat. Ik wil nu nog 25 jaar, op z’n minst en wie weet nog veel meer, gelukkig zijn, domweg gelukkig zijn.

Ik heb genoeg tools verzameld om weer in te zetten als dat nodig is. En als ik er nog meer nodig heb, weet ik waar te zoeken, in mijn studieproject. Maar voor de rest ga ik niet meer in op allerlei aanbevelingen en nieuwe interventie’s van vrienden, internisten, cardiologen, en andere hulpverleners. Zelfs collega’s diabeten kunnen me de pot op 😀    Hoe ondankbaar klinkt dat, ik weet het …. Maar het moet eens klaar zijn. Voor mij, niet voor de anderen, wat die ervan vinden kan me geen reet meer schelen.

Dus dit blog krijgt een andere invalshoek. Hoera, valt er nog wat leuks of écht nieuws te melden ??? Dan graag !

Ik ben de laatste 6 jaren behoorlijk opgeknapt. Ik kan weer lekker lopen, op reis, in de tuin werken, sporten, huispoets bijhouden, lekker koken, met de poes spelen, heerlijk slapen én weer lekker sporten, o ja dat zei ik al 😀
Ook kijk ik weer graag in de spiegel en geloof ik het als iemand tegen me zegt: Je ziet er goed uit ! Kleren kopen is weer terug mijn hobby !

Ik ben een heleboel afgevallen, opgehouden met roken, eet lekker laag in koolhydraten, vers, biologisch, goed klaargemaakt met goede vetten. Ik geniet ervan, wat wil je nog meer.

Waarom deze ommekeer ?  Nee dat is het niet hoor. Ik blijf  mijn keto, lowcarb, intermittent vasten, anti-aging,  paleo, AZM, gefermenteerde groenten, terugdringen van medicatie, veel bewegen, weinig zitten, koud douchen, geen of heel weinig zeep, shampo en deoderant gebruik en nog een paar van dit soort niet nader te noemen interventies,  trouw.

Er is wel iets wat ik toch wel achter ben gekomen:  Ik kan niet tegen bemoeiingen, daar wordt ik ‘trotzig’  van ! Dit dus …

“Trotzigkeit – überwinden – wie geht das? Trotzigkeit ist eine Einstellung oder ein Verhalten, das von Trotz, also von Widersetzlichkeit, von Eigensinn, geprägt ist. 
Man kann jemandem sagen: Hör auf mit dieser Trotzigkeit. Deine Trotzigkeit wird dir nichts bringen. Oder man kann in die Gesprächsrunde einwerfen: Wir ignorieren jetzt alle Trotzigkeiten und schreiten zur Abstimmung.   
Liebe hilft beim Umgang mit Trotzigkeit
Das Substantiv Trotzigkeit kommt vom Adjektiv trotzig. Dieses wird insbesondere bei Kindern angewandt: Man spricht von einem trotzigen Kind, einem störrischen Kind. Trotzig kann also heißen widersetzlich, stur, dickköpfig, auch aufmüpfig. Trotzig kann auch eine Gestik, eine Mimik sein. So gibt es das trotzige Schweigen.

Trotzig kann auch stehen für kühn: Es gibt den rechten, trotzigen Helden, der allen Herausforderungen trotzte.
(dit ook en het lijkt een beetje meer op “Kop d’r veur” van Hans, de positieve vorm van trotzig, die ik meer aan mij toedicht, alhoewel ik ook wel trekjes van de andere hier beschreven vorm herken, maar ik zie toch ook wel dat deze vorm ook voordelen heeft, van niet alles zo maar aannemen en ongehoorzaam zijn, wat levensreddend kán zijn)
Das Adjektiv trotzen kommt vom Substantiv Trotz mit der Bedeutung WidersetzlichkeitEigensinn. Trotzigkeit ist meist eine Zuschreibung von außen, oft negativ, abwertend verwendet. Der scheinbar Trotzige empfindet sich oft als der Kühne, der Aufrechte, der bei den Grundsätzen, bei dem Vereinbarten bleibt. Die Linie zwischen Prinzipientreue und kindischer Trotzigkeit ist oft nicht leicht zu ziehen. Die Wahrheit ist oft im Auge des Betrachters.”
Hier de link van dit geschrift: trotzig

 

En als ik dit gevecht met mijn eigen trotzigheid uitgevochten heb, doe ik toch het goede en gebeuren er magische wonderen. Zo was het altijd met mij. Voor anderen vaak niet te volgen, maar als ik het maar snap, hé 😀  en als het effect ernaar is.
Het is een soort van Watzlawick opdracht/interventie. Zo’n tegengestelde paradoxale opdracht, die nooit fout kan gaan 😀
Of de opdracht wordt uitgevoerd, of juist niet. Maar er wordt een keuze gemaakt, daar gaat het om, beweging in de ene of de andere richting.
Want ik heb al (te) lang rondgekeken in de lowcarb, reversing diabetes wereld  en dat is goed, ik heb er veel geleerd en ook veel uitgevoerd. Maar als het een obsessie wordt en het mij teveel frustratie levert omdat ik, ondanks heel veel vooruit te zijn gegaan, nog altijd diabeet ben en dat als een falen wordt gezien, door anderen en ook door mij, moet ik om mezelf te beschermen, de andere kant opkijken.
Want er zijn in deze stroming ook veel fanatiekelingen en opportunisten. Niets menselijks is ons vreemd. Fanatisme is voor mij een gruwel, het maakt mensen niet meer vatbaar voor een open houding. Opportunisme waarbij het meer gaat om eigen gewin in de plaats van overtuiging. Als dat teveel op de voorgrond treedt, haak ik af. Gecombineerd met het feit dat ik niet ‘genees’  wil ik er niet blijven achteraanlopen.  Ik voel mij daardoor ook niet een rolmodel, zoals sommige mij betitelen. Wel een doordouwer 😀

Zo mooi de Watzlawick aanpak, ik was er vroeger goed in om zo’n opdracht te verzinnen, te construeren. Voor cliënten  en nu dus voor mezelf.  De constructie:  Het hoofd vrijmaken, de stress weg, de druk eruit, onbezorgd, onbezonnen, wegkijken, de andere kant opkijken. Iets nieuws vinden of terug bij het begin uitkomen

Dus laat mij maar rustig in mijn vet gaarsmoren.

 

Laatste commentaar van mij aan Jo in de vorige post, en zo is  het:

“Jo, ik denk dat de reden waarom jij en ik maar niet ‘genezen’ van diabetes, nog niet ontdekt is. Dus nog even volhouden en goed opletten wanneer het/ons kwartje valt … Het ligt niet aan ons ….

Mark my words 😀 😀 😀 ”

Mark My Words
Mark my words, that’s all that I have
Mark my words, give you all I got
In every way I will
You’re the only reason why
Oh I don’t wanna live a lie
Mark my words
Mark my words
So you heard it all before
Falling in and out of trust
Trying to rekindle us
Only to lose yourself
But I won’t let me lose you
And I won’t let us just fade away
After all that we’ve been through
I’ma show you more than I ever could say
Mark my words, that’s all that I have
Mark my words, give you all I got
In every way I will
You’re the only reason why
Oh I don’t wanna live a lie
Mark my words
Mark my words
Songwriters: Jason Boyd / Justin Bieber / Michael Tucker / Rodney Jerkins / Marlene Strand / Justin Drew Tranter
Songteksten voor Mark My Words © Kobalt Music Publishing Ltd., Universal Music Publishing Group, Cypmp, BMG Rights Management US, LLC
 .
.
.
.
Bordjes:

144 thoughts on “Ik ben tevreden, 75 jaar en klaar met reversing diabetes…..#grapje

  1. Prof Barbara Corkey

    Dit opgetekend, even snel ik ga het nog verbeteren en aanvullen. Want dit is de ‘ clou’
    Na 47 min komen de adviezen. Daar verheug ik me op, Ik moet nu naar de oogarts, dus later verder 😀 :
    Even er tussendoor: Mijn ogen zijn weer helemaal oké. Geen netvliesaandoeningen, die vaak voorkomen bij diabetes. De oogdruk is gedaald, was in december 2017 iets te hoog. Dus kreeg ik een gezichtsveld onderzoek. Dat was goed en er was ook geen schade aan de oogzenuw (weer een ander onderzoek). Over half jaar weer terugkomen.

    “Insuline resistance is misschien wel een voordeel. Wat zou er gebeuren als je hoge insuline hebt (heb ik) en er was geen resistance, dan zou je flinke hypos krijgen.
    De behandeling van diabetes om meer insuline te stimuleren, of toe te voegen, zorgt er niet voor dat er ook maar iets van genezing gebeurt, eerder het tegenovergestelde ”

    En dan zegt ze bij: Mogelijke Oplossingen iets wat heel opmerkelijk is: “Eet liever middellange keten vetzuren ipv lange keten vetzuren. Dus bijvoorbeeld kokosolie ipv boter ” ( MCT dus ook voor de bulletkoffie maar dan wel niet de ghee of boter, Jo)
    De reden is dat MCT, middellange keten vetzuren, direct naar de mitochondria gaan om gebruikt te worden ipv eerst naar de lever en dat zorgt ervoor dat de insuline niet wordt verhoogd !

    Like

    • Ik vond de uitspraak van Barbara Corksey dat je eerder cocos olie (Medium Chain Fatty Acids MCFA) dan boter (long Chain Fatty Acids LCFA) zou moeten eten opmerkelijk. Ik moest het nog even nazoeken en het klopte wat ik vermoedde. Boter is een Short Chain Fatty Acid en niet een LCFA. SCFA’s are end products of fermentation of dietary fibres. Boter (de naam zegt het al) wordt omgezet door de darmflora in butyrate (butyric acid).

      Butyric acid has powerful anti-inflammatory effects in the body thanks to its ability to suppress the activity of certain proteins that produce inflammation.

      Butyric acid is also a contender in the fight against insulin resistance. In several studies on mice, butyrate supplementation was found to improve glucose balance, improve insulin sensitivity, and even improve mitochondrial function.

      If you want to coax your body into producing more butyric acid on its own, try adding foods high in resistant starch, like green (underripe) bananas, Jerusalem artichokes, dandelion greens, cooked then cooled sweet potatoes (refrigerate them for at least 12 hours to get the most resistant starch).

      Barbara geeft (helaas) een verkeerde aanbeveling, Ik heb al gemerkt dat de bulletproof koffie mijn bloedsuikers stabiel houden. En het verband met resistant starches moet ik weer oppakken.
      De bulletproof koffie was ook mee op reis!!

      Onderstaand artikel gaf een paar goede tips (geen oploskoffie o jé).

      https://www.fix.com/blog/the-benefits-of-bulletproof-coffee/

      Like

      • Ja dat zag ik ook al ergens, dat boter korte keten vet is. Dus goed voor de dikke darm.
        Heeft Barbara dus fout.
        Maar wat blijft staan denk ik is dat de kokosolie en dus ook de MCT olie direct in het bloed wordt opgenomen en niet eerst naar de lever gaat, waar hij een insulinerespons zou veroorzaken. Dat is de reden dat de bloedsuiker niet omhoog gaat bij een bulletproof koffie.
        Ik weet niet of dat bij korte keten vetten ook zo is, dat ze niet eerst naar de lever gaan en insulinerespons geven.

        Zou fijn zijn want sinds kort heeft de Appie Kerry Gold boter uit Ierland 😀

        https://bibliotheek.ortho.nl/2129/korte-keten-vetzuren-belangrijk-voor-darmfunctie/

        Like

        • En nu maar hopen dat de AZM ook, naast alle andere voordelen, mijn darmen ‘schoon’ heeft gehouden. Want gisteren de test voor het bevolkingsonderzoek darmkanker opgestuurd.

          Like

        • Ik had voor de vakantie ook gezien dat Appie gras gevoerde boter (Kerriegold) in de aanbieding had. Heb gisteren beide varianten gekocht. Kijken welke ik het lekkerste vind. Vanochtend in de koffie gedaan, en het smaakte LEKKER, beter dan de ghee die ik had. Ghee is makkelijker op reis mee te nemen. Wil geen boter plas in de tas hebben.

          Like

    • Even nog wat uitgebreider reageren !
      “Ik ben nu aan ’t kijken naar een video van Gabor Erdosi.
      Heel interessant, ik zal hem hier plaatsen.
      Hij bestudeert o.a. de opname van voedsel in de darmen.
      Hij maakt onderscheid in de bovenste dunne darm en de lagere dunne darm.
      Ook zegt hij als je een vette lever wil hebben, dan moet je veel kleine maaltijden eten. Beter is 1 grote maaltijd en dan lang niet eten.”
      In het bovenste stuk van de dunne darm wordt GLP uitgescheiden, in de onderste dunne darm GLP-1. Ze hebben allebei een functie om insuline te maken. Als ik het goed heb begrepen maakt GIP insuline én glucagon vrij en GLP-1 maakt insuline en remt de glucagon. Bij diabeten is de productie van GLP-1 er wel, maar gaat de werking heel snel naar beneden.
      Dat zou met Victoza dus beter moeten gaan. Klopte ook wel, alleen héél veel bijwerkingen. Bij mij wel in ieder geval.
      Straks verder, moet nu weg.
      Maar dan ga ik nog verder met Gabor 😀

      Like

      • Goede vondst Jo. Maakt het nog veel duidelijker. De video gaat zo snel en hier kan je eens rustig naar kijken. Dat ga ik doen !

        Ik was vandaag naar A’dam om een lieve vriend te bezoeken en een beetje op te vrolijken. Hij is ziek, dus kan het wel gebruiken. Ik vind het ook heel leuk, we kennen elkaar al zeker 40 jaar en veel samen meegemaakt.

        Ik at niets, alleen koffie met room. Ik spoot 8 Eenheden Rapid want ik was 15.5 mmol vanmorgen. Om 12 uur weer gemeten, voor dat ik weg ging: 13.2 mmol/L
        Mijn vriend kreeg zijn eten om 12.30 uur en daarom ging ik om 13.30 uur naar hem toe.
        We gingen wandelen in het Vondelpark en dronken een kop koffie. Met zo’n heel klein koekje.
        Verder niks gegeten !!!
        Om 16.30 weer gemeten, 16.8 mmol/L
        Naar huis en weer gemeten om 17.15 uur 15.5 mmol/L
        Maar weer wat gespoten, 6 EH, en gegeten !
        Een haring, 2 eieren, een snee, 50 gr, zeer koolhydratenarm brood ( 3.8 gr. koolhydraten) met KerryGold boter 25 gr. handje zeekraal en 1 avocado. Daarna 6 kersen.
        Nu om 20 uur 15.4 mmol/L

        Daar is toch echt geen peil op te trekken 😦

        Like

  2. Zo vanochtend bij mijn DVK geweest, en er ontspon een geanimeerd gesprek over de resultaten. Voor ons beide zeer leerzaam geweest. Ik ben een ideaal patient voor hem, omdat ik meedenk en bereid ben te experimenteren en te leren. Ik had ook mijn eetdagboekes meegenomen uit 2001. We vonden een paar parallelen met nu. Dezelfde spikes, dezelfde vragen.

    Gisteravond doelbewust vergeten te spuiten en het resultaat was: gisteravond voor het slapen 13.3 en vanochtend nuchter 13.2. Toevallig of expres?? Ik zal het nog een paar keer moeten herhalen. Alle andere dagen was er een daling te zien tussen voor het slapen gaan en nuchter de volgende ochtend.

    Die bulletproof koffie houdt mijn bloedsuikers stil. Ik ben butyrate op gaan zoeken, en vond een paar interessante sites. De butyrate productie wordt door de darmflora gemaakt. Het is het “afval” product van het verteringsproces.van vezels en resistant starches door de darmbacteriën. Onder de benefits staat vermeld:

    Increases mitochondrial activity
    Prevents activation of intestinal glucose production
    Improves insulin sensitivity

    Dus ik moet ook mijn resistant starch cocktail weer van stal halen, om de productie van butyrate op gang te houden.

    We hebben afgesproken dat ik door ga met het experiment en heb weer een voorraadje strips meegekregen. Ik ga kort werkende insuline spuiten om de avondmaal op te vangen. 4 tot 6 eenheden 2 uur na de maaltijd afhankelijk van de stijging, zodat ik lager de nacht inga.

    Like

  3. Dag 8
    Gisteren was helemaal een merkwaardige dag.
    10.1 (07.30u), 10.4 (10.10u), 10.1 (13.00u), 10.5 (17.35u)
    21,5 (20.15u), 16.4 (22.40)

    07.45 naar Lidl stappenmeter kopen
    09.15u bulletproof koffie
    11.00u Pilates
    12.35u Kefir papje
    Vergeten vooraf te meten, dus meteen daarna
    ’s middags naar de tuin 3 uur aan een stuk bezig geweest.
    20.15u holy cow waar komt dat vandaan. Wat heb ik gesnackt ??
    Omelet en cherry tomaatjes. Had eigenlijk geen trek.

    Vanochtend 9.0 (hoera)

    Vanochtend herinnerde ik me dat ik rond 17.30 een kalfsleverworstje gegeten had, maar onbewust heb ik nog wat genomen die voor die enorme piek gezorgd heeft. Wat??? Het schiet me wel te binnen.
    Mijn lichaam heeft die hoge piek goed weggewerkt. Thank God.

    Ik spuit iedere avond 14 eenheden langwerkende insuline. Ik wil de wateren niet vertroebelen door meer of minder te spuiten.
    Vanavond is de planning om vergeten te spuiten, zodat ik kan zien wat dat voor effect heeft.

    Like

    • Dat was wel erg hoog opeens ! Ik denk aan 2 dingen: – –
      – Kalfsleverworstje met meel als bindmiddel of wat anders gegeten met koolhydraten !?
      – Hard werken in de tuin, veel beweging waardoor het sympathisch zenuwstelsel te lang geactiveerd werd en het parasympathisch zenuwstelsel niet goed de boel remde, wat vaak bij diabetes voorkomt !? Waarschijnlijk niet want dan zou je dat ook met sporten moeten hebben.
      Dus toch het eten ?
      Of nog iets heel, onbekend, anders 😀

      Like

      • Ik denk dat ik weet wat de oorzaak was, en ik moet het even herhalen om zeker te weten. Ik snack nogal eens een klein handje vol inca bessen. Zeer gezond veel vitamine C, en ik had de pot in mijn handen. Ik weet niet meer of ik de bessen in de pot heb gelaten of niet. Het is zo’n onbewuste gewoonte om te snacken. En gedroogde incabessen zijn suikerbommetjes.

        Like

        • Aha, dat zou het kunnen zijn. Ik ben nu aan ’t kijken naar een video van Gabor Erdosi.
          Heel interessant, ik zal hem hier plaatsen.
          Hij bestudeert o.a. de opname van voedsel in de darmen.
          Hij maakt onderscheid in de bovenste dunne darm en de lagere dunne darm.
          Ook zegt hij als je een vette lever wil hebben, dan moet je veel kleine maaltijden eten. Beter is 1 grote maaltijd en dan lang niet eten. Dat is wat ik nu doe. Dat ga ik met nog meer “fine-tuning” doen.
          Hoop dat het effect heeft.

          Like

  4. Dag 7 – nog grotere verrassingen
    9.5 (06.55u), 11.4 (10.15u) 14.1 (12.40), 7.5 !!! (17.00u)
    13.9 (20.30u), 12.7 (22.40u)

    08.00u Bulletproof koffie
    10.15u ietsje verhoogd, stil gezeten met broer geskypt.
    10.15u eigen gemaakte groente soep + lupine bonen
    10.45u naar Puur Markt Franckendael
    Lunch???? (vergeten te noteren of ik wat genomen heb)
    ’s Middags naar de tuin
    17.00u gemeten. 7.5 Dat heb ik in geen jaren gemeten.
    18.00u Kefir + room, blasuwe bessen, 2 el chia, 2 el hennep,
    2 el vlaszaad.
    3 ei omelet met ham tomaat, ui
    1/2 Cherry Ripe (een soort mars) doelbewust.
    19.00 u bakje gefermenteerde groentes.

    Ik ben in het weekend mijn oude eetdagboekjes van 2001 aan het lezen geweest. Ik zal een paar uitzoeken en posten als je dat goed vindt. De vragen die toen bleven, zijn er nog steeds.

    Geliked door 1 persoon

    • Dat is een verrassing Jo, 7.5 !
      Maar helaas moet ik zeggen dat ik dat ook wel eens heb. Opeens heel laag. Ik wil je niet ontmoedigen!
      Laatst nog 5.8 mmol/L Zomaar uit het niets. Dan voelt het als een hypo, na zolang hoog te zijn geweest. (Dat was om 14:21 en daarna gegeten. ’s Avonds weer 15.5 mmol/L)

      Alsof de insulineresistentie even ophoudt te bestaan, maar waarom ???
      Als ik dat zou weten kon ik dat herhalen. Maar er is niets aanwijsbaar te ontdekken. Meer spuiten, minder spuiten, meer eten minder eten, veel lopen, veel sport, allemaal niet eenduidig.

      Voor de rest was ik gisteren heel hoog.
      Nuchter 16 mmol/L
      Dat is echt heel hoog. Maar ook een paar keer wakker geweest, met hoofdpijn.
      Door de dag ook hoog en 1 keer extra snelwerkende insuline gespoten ’s avonds. Dat hielp wel, tijdelijk. Van 16.5 naar 14.5 om 23 uur.
      Maar vanmorgen 14.4 nuchter.

      Dat is dus wat ik niet begrijp. Dat ik ’s nachts niet daal. Dat ik niet naar beneden ga in de nacht.
      Dat was in het verleden echt anders.
      Meer spuiten helpt niet. Maakt het alleen maar erger.

      Like

    • Ja Mariet, onbegrijpelijk en frustrerend. Ik heb al vanaf het begin gezien dat mijn nuchtere waardes jaar op jaar hoger worden. Atkins zou moeten helpen, niet. Paleo zou moeten helpen, niet. Keto zou het ei van Columbus moeten zijn, weer niet. Vasten zou je van het zijn, nog steeds niet. Wanneer ik me er goed aan hou, zijn de bloedsuikers hoog, en wanneer ik flink spijbel zijn ze laag. Grrrrr.

      Vanochtend gemeten 10.1 (07.30u) 10.4 (10.10u) 10.1 (13.00u)
      Na Pilates ben ik vergeten vooraf te meten en had mijn kefir + room papje al op. Dus deed het meteen daarna, en wat gebeurt er: 0.03 punten GEZAKT !!! Hoe kan dat nou. Bij de eerste hap begint je bloedsuikers toch te stijgen ?!? Natuurlijk, weet ik niet of hij nog meer gezakt was na 10 uur en had al een lichte stijging gezien in dat half uur tussen beginnende te eten (12.35u) en meten achteraf (13.00u). Daarom meet vooraf de maaltijd en 2 uur daarna, om te zien hoe hoog de piek uiteindelijk is geworden.

      Wat ik wel de afgelopen dagen gemerkt heb is dat de bulletproof koffie mijn bloedsuikers niet in beweging brengen. Dus die wil ik erin houden.

      Like

      • Ja echt wel frustrerend.

        Want ik had om 15 uur opeens 7.8 mmol/L terwijl ik vanmorgen nuchter 14.4 had. Toen heb ik vanmorgen 6 eenheden Rapid gespoten en om 12 uur na 15.0 mmol/L en weer 6 eenheden gespoten. Om 14 uur 10.9 en om 14.30 uur 8.5 mmol/L
        Dan om 15 uur 7.8 , toen ben ik maar gaan eten !!!
        (Gisteren omdat ik zo hoog was door de dag, zelfs 1 x meer 6 eenheden gespoten, hielp even, maar niet lang)

        Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook tegenzin in krijg om al die gloria victoria verhalen te zien.
        Soms denk ik, ja dank je de koekoek, als je voorheen héél veel koolhydraten en junkfood at en plotsklaps bijna geen koolhydraten eet, je dan snel veel afvalt.

        Maar ik eet al vanaf 2003 Atkins en dan vanaf 2012 Paleo en LowCarb, Keto en Vasten. Net zo als jou, Jo, zo ongeveer, denk ik.

        Dan denk ik : zou het op de langere duur niet meer werken ???

        Ik ben in de laatste 6 jaar 40 kg afgevallen, minder insuline kunnen gaan spuiten.
        MAAR NIET GENEZEN.

        Ik wou echt dat er iemand was die het begreep en er een echt sluitende verklaring voor had.
        Want nu geloof ik de medische wereld niet meer, maar ook de zogenaamde LowCarb wereld kan niet helpen. Al hun adviezen allang uitgeprobeerd.

        En wat jij zegt klopt ook, soms is zondigen de enige manier om even wel weer lagere bloedsuiker te krijgen. Voor even, dat dan weer wel 😀

        Like

  5. Dit doe ik nu alweer zeker 3 maanden !
    18 uur vasten (het voelt niet als vasten, maar gewoon als niet eten)
    Binnen 6 uur wel eten.

    Het effect is dat het vet begint te smelten en de bloedsuiker een beetje daalt. Niet te veel, want als het teveel daalt ga ik weer minder kunstinsuline spuiten. Dan gaat de bloedsuiker een beetje omhoog, dat is de bedoeling want dan sla ik niet opnieuw vet op.

    Na bijna 3 jaar niet afvallen, moet het nu maar weer eens gaan gebeuren. Al die andere fratsen, zoals Victoza, enzo van internisten, cardiologen en andere leefstijlgoeroe’s, daar ga ik niet meer aan beginnen.
    Deze manier van eten heb ik eerder gedaan (2014/2015) 1 à 2 maaltijden per dag, niet zo strikt dan nu, maar toch en toen viel ik regelmatig 1 kg per maand af.
    Bij de enige maaltijd die ik eet spuit ik nu kortwerkende insuline en ’s avonds langwerkende insuline. Beiden heb ik heel langzaam teruggebracht. Steeds minder spuiten is het doel.
    De kortwerkende insuline, waar ik nooit een fan van was, vind ik nu juist heel helpvol, omdat hij maar kort zijn sterkte behoudt en niet blijft dooremmeren, zoals de langwerkende. Die blijft maar door wandelen in je lichaam op zoek naar suiker 😀 😀 😀
    Mijn idee !!!

    Praktisch gezien gaat het zo:
    Ik sta op en drink 2 koppen koffie met room. Omdat ik dan ook een paar pillen slik eet ik bij de koffie een mini stukje speltwafel met een koffielepel kokosolie, om wat in mijn maag te hebben als bodem voor de pillen, anders vallen die niet lekker 😀
    Tussen 14 en 15 uur eet ik een volledige maaltijd (zie bordjes) Na een bordje nog een beetje fruit (b.v. halve banaan, aardbeien, bosbessen, abrikoos, in een beetje slagroom en soms een scheutje geitenmelk yoghurt)
    Dan drink ik rond 19.30 uur nog een koffie met room en een klein hapje, zoals wat kaas, een ei, stukje vlees, noten of stukje wafel met boter.

    https://www.dietdoctor.com/intermittent-fasting/time-restricted-eating

    Like

    • Wat een toeval zeg, jouw opmerking over kort en langwerkende insuline. Ik was gisteren weer bij de DVK en het gesprek begon over de hoge nuchtere glucose waardes en dat mijn HbA1c te hoog is. Die is niet gezakt, want dat kan ik zien aan mijn metingen. We waren het met elkaar eens dat de langwerkende insuline niet werkt.
      Dus misschien overstappen naar kortwerkende insuline. Hij stelde voor de komende dagen te meten 2 uur na het eten om te kijken wat die pieken kan veroorzaken (trigger foods). Hij heeft me een meter te leen gegeven zodat hij mij 100 strips kon meegeven (wilde me niet op kosten jagen).
      Gisteren meteen begonnen te meten, ik heb een meting voor de maaltijd aan toegevoegd, zodat ik kan zien hoe hoog de “piek” zou zijn en het was meteen raak.
      11.8 NU (07.30u) 19.1 V (12.15u) 21.4 N (15.30u) 17.2 V (17.45u)
      18.0 N (20.05u) en 15.0 (22.40u)
      NU = nuchter, V = voor de maaltijd, N = 2 uur na de maaltijd.
      Mijn boosdoener was een plakje cake.
      Na de piek duurde het de hele dag voor dat hij enigszins weer gezakt was.
      Vanochtend 12.7 NU (07.20u)
      Ga een leerzame periode tegemoet.

      Like

      • Jo, we lijken wel tweeling 😀
        Op dit moment dan. Maar zonder gekheid, ik heb op dit moment bijna dezelfde waarden door de dag.

        Terwijl ik een paar jaar geleden heel goed reageerde op lowcarb, lukt het nu niet meer. Nuchter had ik toen vaak 4 à 5 mmol/L bloedsuiker en door de dag op z’n hoogst 7 à 9 mmol/L
        Ik at hetzelfde dan nu, spoot alleen langwerkende insuline, steeds minder en viel 1 kg per maand af.

        En nu ? Nuchter tussen de 10 tot wel 13 mmol/L en door de dag ook net als jou wel 12 à 15 mmol/L na eten. En ook na niet eten bleef de bloedsuiker stijgen.

        Dat is ook de reden dat ik toch maar weer kortwerkende insuline ben gaan gebruiken.

        Want, ik kreeg bij de Victoza van de internist Tresiba insuline voorgeschreven. Dat zou daar beter bij passen. Tresiba is nieuw en heeft een 48 uur waarde tijd, blijft dus lang zijn werking houden.
        Dat zorgt voor een hele plas insuline.

        Na het stoppen van Victoza merkte ik dat de Tresiba mijn insulineresistentie eerder verhoogde ipv verlaagde. Dus vroeg ik weer mijn ‘oude’ Lantus terug.

        (bijkomende overdenking is dat Tresiba veel duurder is en van Lantus de licentie verlopen is en dus goedkoper is geworden. Zou mijn dokter daarom Tresiba promoten: Vertrouwen, hoe krijg je dat terug ? 😀 )

        Dan denk ik dat ik misschien wel steeds meer een type I diabeet ben geworden.
        En die gebruiken kortwerkende insuline bij de maaltijd. De kortwerkende insuline blijft maar een aantal uren actief. Ook merk ik dat de kortwerkende insuline beter werkt. Mijn bloedsuiker zakt echt met 2 tot 4 mmol/L.

        Door de langwerkende insuline te minderen heb ik in het totaal minder insuline in mijn lichaam.
        Door 18 uur te vasten heb ik ook minder insuline nodig.

        Ik spuit nu ’s avonds 20 eenheden Lantus, langwerkende.
        En 2 x 6 eenheden Rapid, kortwerkende, 1 x ’s morgens 6 EH en 1 x 6 EH bij de maaltijd. Samen 32 eenheden, dat is minder dan voorheen.

        Ik hoop dat mijn redenatie klopt en ik door de insuline meer uit mijn lichaam te houden, ik meer afval en dan weer minder insuline nodig heb.
        Het blijft puzzelen !!!

        Like

        • Hoi Mariet,
          Alles kits?

          Vraagje…. als je BG 12-15 mmol staat, ben je dan ook nog in ketose? Ik hoop van niet…

          Like

        • Op dit moment spuit ik nog minder insuline. ’s Morgens ben ik wel hoog en niet in ketose.
          In de avond, als ik door de kortwerkende insuline ben gezakt, ben ik wel rose op de urinestick.

          Like

      • Gisteren dag 2:
        12.7 (07.20u) 12.2 (10.15u) 16.9 (13.05u) 11.2 (17.30u)
        13.2 (20.10u) 14.5 (22.50u)
        Bulletproof koffie ’s ochtends
        10.15 uur mijn bakje kefir + 200 ml gefermenteerde room plus 2 el chia zaden, 2 el hempzaden, 1 el bijenpollen, 100 gram lupinebonen, en 150 gram bosvruchten. stijging was 4 punten.
        Had vol gevoel de rest van de dag, dus ’s avonds bloemkool fried rice met spekjes gegeten.
        Geen plakje cake!!. Mijn waardes waren dus veel beter.
        Ik hou het op 14 eenheden insuline spuiten ’s avonds. Ik heb geprobeerd het te verhogen naar 20 eenheden, maar ben daarmee gestopt omdat ik alleen maar zwaarder werd. Maandag woog ik 77 kilo. En de vet rolletjes rond de organen alleen maar toenam.
        Vanochtend vroeg wakker.
        10.9 (06.10u)

        Gefermenteerde room: ik neem een pakje slagroom 200 ml, voeg daar een paar eetlepels eigen gemaakte melk kefir aan toe. Laat het 24 uur rijpen en dan heb ik een soort creme fraiche gekregen. Dit doe ik voor de medebewoners in mijn darm.

        Like

        • Wel beter, nu. Maar natuurlijk wel nog te hoog.
          Dat heb ik ook, zelfs na kortwerkende insuline ben ik ’s avonds toch weer hoger. En nuchter ook hoog. Soms een paar mmol/L minder dan ’s avonds, maar ook wel zelfs meer dan ’s avonds.

          En meer spuiten betekent niet eens altijd lagere bloedsuiker.
          Maar wel meer vet opslaan.

          Het is een duivels dilemma !
          De zorgverleners (dokters, dvk, etc.) zouden mij aanraden meer te gaan spuiten, met het gevolg: meer vet opslaan.
          Ondanks zo weinig koolhydraten eten, 20 tot 30 gr. !?

          Daar kom ik toch echt niet met mijn pet bij.

          Like

      • Tja, ik denk het ook wel niet. Maar toch maken type I diabeten ook nog wel C-peptide. Ik hoorde dat laatst van een type I, in een FB groep. Iets minder dan ik maar toch.

        Dit staat in het artikel, een voordeel van zelf nog insuline maken, minder complicaties.
        Zou dat een goede reden zijn om, op z’n minst tijdelijk, maar de hoge bloedsuikers voor lief te nemen, ten voordele van de afname van gewicht. Ik moet eigenlijk nog zo’n 10 tot 15 kg afvallen en hoop dan minder of geen insuline nodig te hebben :

        “Natural history of C-peptide secretion in type 1 diabetes
        Most patients with type 1 diabetes become severely insulin deficient within 5 years of diagnosis due to T cell mediated autoimmune destruction of pancreatic beta cells. C-peptide levels are lower in children compared with adults, and the speed of C-peptide decline is more rapid (particularly in children aged <5 years).[13] Increasing use of sensitive C-peptide assays have demonstrated that type 1 diabetes patients may continue to secrete C-peptide at low levels, often for decades after diagnosis [14], and these beta cells may continue to be functionally reactive to stimulation with a mixed meal load [15]

        Persistence of C-peptide is advantageous for the patient. The Diabetes Control and Complications Trial (DCCT) demonstrated that 90 minute stimulated C-peptide ≥0.2 nmol/l (200 pmol/l) was associated with improved clinical outcomes (less retinopathy, neuropathy and severe hypoglycaemia). Efforts have subsequently focussed on attempts to preserve C-peptide. The honeymoon period (also known as partial remission), the time following diagnosis when some beta cell recovery occurs, can be followed by measuring C-peptide, usually during a MMTT, in type 1 diabetes trials to monitor interventions aimed at preserving beta cell function. C-peptide is rarely measured in routine clinical practice to follow the honeymoon period in part because of the difficulties in C-peptide measurement and uncertainty about its use. Instead, clinical factors are used, such as insulin dose and HbA1c, or combined measures.[16] "

        Like

      • Nou volgens alle zorgverleners zou ik met deze jarenlange torenhoge bloedsuikers al blind moeten zijn van de retinopathie en aan een amputatie toe zijn wegens neuropathie. Mijn ogen zijn nog uitstekend (niets te merken op de fundusfoto) en ik voel ieder steentje of korrel zand in mijn schoen. Gevoelloos zijn ze beslist niet. En dat vindt mijn DVK ook zo merkwaardig, ik ben een bijzonder en apart geval die niet voldoet aan het beeld “diabetespatient”. Misschien ligt het niet aan de diabetes, maar zodra ik symptomen van dunnend haar of iets dergelijks opnoem wordt het altijd gerelateerd aan diabetes. Je hebt nu eenmaal dat etiket op je voorhoofd, en dan kunnen ze niet verder kijken.

        Like

        • Ha,ha, Jo, ik zei het al: tweeling. Ik spuit al vanaf 1990 insuline, en had/heb heel vaak hoge bloedsuiker.

          Maar hetzelfde hier: een klein steentje moét er meteen uit, uit de schoen.
          Mijn ogendokter, waar ik al vanaf 1989 kom, is iedere keer weer blij met mij en verwonderd zich ook over mijn geweldige ogen. Ik heb wel een beetje te hoge oogdruk, maar geen schade. Maar door de staaroperatie, die ik wel had is dat nagenoeg weg.

          In december moest ik voor de keuring voor het rijbewijs weer bij hem langs en heeft hij me heel uitgebreid onderzocht. Hij stond gewoon te juichen en zei ,en schreef het ook op in het keuringsrapport, dat ik een vrachtwagen kon rijden. Dat is een vraag in dat rapport.

          Hij wijt het aan mijn Paleo/LCHF/Keto eten. Daar is hij echt in geïnteresseerd en vraagt hij ook naar, zowat de enige dokter in mijn leven, die dat doet.
          Mijn familieleden hebben wél, min of meer oogproblemen.

          Dun haar heb ik ook al heel mijn leven, maar door geen shampoo ( 1x per half jaar en dan duurt het weer 3 weken voordat het niet weer zo plat zit) te gebruiken lijkt het dikker.
          Ook regelmatig gelantine eten helpt wel.

          Heeft volgens mij heeft dun haar niks met diabetes te maken !?

          Like

        • Ja wij zijn tweelingen. Ik moet ook de molen weer in om mijn rijbewijs te vernieuwen. Er werd gevraagd bij de gemeente balie of ik al 75+ ben.

          Geliked door 1 persoon

    • Dag 3
      10.9 (06.10u) 11.9 (12.15u) 13.3 (16.00u) 12.1 (17.30u)
      16.8 (20.00u) 17.3 (22.40u)
      Voor het avondeten had ik raapstelen aardappelpuree plus omelet 3 eieren en spekjes. Alles met room en boter afgemaakt.
      Gisteren totaal 400 ml slagroom gehad. Aardig vetgehalte ingenomen. Eet vaak te weinig vet. Ketonen gemeten: 1.3.
      Vanochtend nuchter 13.8 (07.40u)

      Like

      • Jo, door de dag in principe maar weinig schommelingen. Eet je dan niet en pas rond 17/18 uur ?
        Als dat zo is dan zou het een goed moment zijn om dan kortwerkende insuline bij de maaltijd te nemen. Dan zou je lager de nacht in gaan en misschien ’s morgens lagere nuchtere BS hebben. Is te proberen !
        Ik denk dat ik dat ook eens ga doen, iets later eten en kortwerkende insuline spuiten, om lager de nacht in te gaan. Want ’s morgens al hoog beginnen vind ik echt helemaal niks.

        Kijk dat heb ik nu ook !
        In ketose, wel later op de dag. ’s morgens geen kleur op de stick, maar ’s avonds altijd, soms veel, soms weinig, maar altijd roze.
        En eigenlijk moet dat niet kunnen, in ketose met hoge bloedsuiker. Behalve dan als je vast en dat doe ik wel. 18 uur.

        Like

      • Ik eet zo, omdat ik rekening moet houden met de tijd van mijn Pilates les. Ik had al gemerkt dat ik niet met een volle maag Pilates of yoga moet doen. Donderdags heb ik geen les, en fiets ik naar de Dappermarkt. Ik was vanochtend gaan fietsen vlak nadat ik mijn papje had gegeten. Mijn spieren waren moe op de terugweg en kon moeilijk op gang blijven. Ik zou liever de maaltijden willen inpassen in mijn circadisch ritme, dus naar de ochtend. Ik heb lang geleden gemerkt dat de maaltijden beter verteerd worden in de “actieve” periode ’s ochtends, niet in de “rust” periode ’s middags/’s avonds. Mijn lichaam geeft voorrang aan vertering en kan dan de nodige energie niet vrijmaken.

        http://www.uab.edu/news/research/item/9433-etrf-improves-blood-sugar-control-and-blood-pressure-pilot-study-says

        Er is een gezegde: breakfast like a king, lunch like a prins, en dine like a pauper.

        Onze darmflora heeft ook circadische klok en daarover heb ik al gemerkt dat wil ik spijbelen ik het ’s ochtends moet doen. Als die ontregeld raakt…….

        https://kresserinstitute.com/gut-circadian-rhythm-connection/

        Ik moet heel wat alletjes in de lucht houden.

        Like

    • Dag 4 en de puzzel wordt steeds ingewikkelder.
      13.9 (07.40u), 12.7 (08.20u), 16.1 (10.30u), 15.4 (12.40u)
      18.2 (13.50u), 15.9 (17.45u), 16.8 (20.00u), 16.8 (22.50u)

      Geen bulletproof koffie vandaag.
      08.20u Kefir room papje.
      12.30u rauwkost kip mozzarella. Bakje zuren.
      15.30u leverworstje
      18.00u zalm en gemengde groentes. Bakje zuren.

      Terugkijkend, lijkt het alsof de bulletproef koffie geen effect op de glucose niveau heeft. Dus de periode dat mijn bloedsuikers hoger zijn is dan korter. En ik merk dat mijn bloedsuikers alleen overnacht zakken.

      Vanochtend nuchter 10.2

      Like

      • Tjonge, tjonge het moet niet gekker worden.
        Best hoog de hele dag, maar dan is de nuchtere wel weer redelijk laag. Er is geen touw aan vast te knopen.
        Bij mij ook niet.
        Ik had gisteren ongeveer dezelfde bloedsuikerwaardes. Met alleen koffie en room als ontbijt en maaltijd om 14.30 uur. ’s Avonds nog 3 plakjes kaas en vanmorgen weer 14.2 mmol/L. Dat kan ik eigenlijk niet doen, ’s avonds nog iets eten.

        Ben maar weer eens gaan zoeken over het dageraad fenomeen.
        Gaat meestal over type 1.
        http://www.eendiabetes.nl/diabetes-en-het-lichaam/het-dageraad-fenomeen

        Misschien moet ik toch maar weer de langwerkende insuline gaan verhogen en de kortwerkende dan weer verlagen. Hopelijk gaat mijn nuchtere bloedsuiker dan toch naar beneden.
        Ik heb geen hypo’s in de nacht, dat heb ik ook al vaker uitgeprobeerd.

        Like

        • Ik heb in het verleden gemerkt dat wanneer ik ’s avonds een paar plakjes jong belegen kaas nam dat mijn bloedsuikers de volgende ochtend hoger waren. Dat is een van de redenen waarom ik overgestapt ben op Mozzarella kaasjes. Een bolletje van 125 gram geeft me 21 gram eiwit. Is vermoedelijk lichter verteerbaar en dus geeft een mindere aanslag op mijn bloedsuikers. Ik doe het meestal in de salade maar moet het een keer afzonderlijk eten en meten.

          Ik had ergens gelezen dat vet en eiwit ruim 8 uur nodig hebben om verteerd te worden. Dan begrijp je wel dat die paar plakken kaas ’s avonds je stofwisseling aardig verstoren. Binnen het circadische ritme gedachte is je digestion (stofwisseling) in de rust periode trager). Hij kan of voedsel verteren of herstel en reparatie uitvoeren, niet beide tegelijk. Vandaar ook de aanbeveling om het avondmaal over te slaan en niet het ontbijt.

          https://www.healthline.com/health/how-long-does-it-take-to-digest-food

          Ik moet weer gaan experimenteren met mijn groene smoothies en kijken wat dat met mijn bloedsuikers doet. Of ze sneller gaan zakken.

          Like

        • Ja klopt, ik weet het wel ! ’s Avonds niets meer eten, doe ik ook meestal niet.
          Kaas gebruik ik alleen over de gebakken eieren, gesmolten, in de vroege middag en dan heeft hij niet een zo duidelijk bloedsuiker verhogend effect.
          Maar ja, ik had wat weinig gegeten en at 3 plakken ipv 1 😀

          Niet meer doen 😦

          Like

    • Dag 5 weer verrassend.
      10.2 (07.35u), 10.1 (10.35u) 9.0 (14.30u) 13.1 (17.00u)
      15.7 (20.15), 16.6 (22.30u)

      Om 8 uur bulletproefkoffie genomen.
      08.30 joga (anderhalf uur) op nuchtere maag
      14.30 uu kefir papje zonder chia zonder hennep.
      17.30 u kip met gemengde salade

      Ik heb expres pas laat gegeten om te kijken hoe lang het aanhoudt voordat de bloedsuikers gaan stijgen. Niet dus, ging zelfs OMLAAG. Jippie. Dezelfde doorstijging bij het avondeten. Dus voor mij een teken dat het verteringsproces bij mij langzamer loopt in de “rustperiode” . Ik moet het nu omdraaien en vroeger gaan eten, de laatste maaltijd uiterlijk 15.00 uur eten en dan vasten tot de volgende ochtend.

      Vanochtend 11.2.

      Like

    • Dag 6 (nog meer verrassingen)
      11.2 (07.25u), 11.6 (11.00u), 14.4 (14.25u), 14.3 (16.35u),
      13.4 (18.20u), 12.6 (20.35u), 13.9 (23.05)

      Werd wakker met licht hongergevoel
      07.45u bulletproof koffie
      09.00u naar Noordermarkt gefiets, en door naar Orbrecht markt.
      12.30u green smoothie van spinazie, waterkers, veldsla, salad greens, lupinebonen, frambozen, schijf ananas, gefermenteerde room
      14.30u een klein rauw gebakje (vegan) van Noordermarkt.
      18.20u kip filet + bakje zuur
      te weinig gedronken.
      Grappig, na het avondeten eerst zakken en dan toch weer stijgen.
      100 gram gekookte lupinebonen geeft me ongeveer 32 gram eiwit.
      Vanochtend 9.5 !!!

      Like

  6. Zag gisteren op de BBC de documentaire The Truth About Carbs en vond het van ochtend al op You Tube. Ik probeer nog wat verder te zoeken naar Dr David Unwin die al zijn diabetes patienten op “groene” koolhydraten te zetten en met succes.

    Like

  7. Over glucagon gesproken…..

    SCFAs promote secretion of glucagon‐like peptide‐1, an important incretin hormone, which is made by enteroendocrine L cells. Glucagon‐like peptide‐1 impedes secretion of glucagon, hampers gluconeogenesis in the liver, improves insulin sensitivity and augments central satiety, thereafter resulting in bodyweight loss.

    As fibers cannot be digested by the human digestive fluid, they are fermented by the gut microbiota, thereby generating short‐chain fatty acids (SCFAs) as metabolites.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5754518/

    Dus toch maar weer de AZM en andere fibers van stal halen….

    Geliked door 1 persoon

    • Ja Jo, alweer. Hoe vaak lees ik (en jij) dat het aan de gut ligt. Iedere keer weer ! En wij doen braaf (ik in ieder geval wel 😀 Ik denk jij ook) wat ons wordt aanbevolen.
      Resultaat ? nul !
      Ik kan er bijna niet meer doorheen ploegen 😦

      Het is een wazige business, dat gezoek in de gut.
      De farmacie zoekt het ook in de gut !
      Victoza zou de GLP-1 verhogen, DPP 4 remmers ook.
      Allemaal met de nodige bijwerkingen. Dus geen oplossing.
      Dat gemanipuleer, terwijl nog niemand weet hoe het écht zit in de darmen. Doe ik niet meer aan mee !

      Af en toe rauw aardappelzetmeel, alleen als de darmen een beetje verstoppen, anders niet.

      Like

      • Inderdaad in ontzettend veel onderzoek kom je een relatie tegen tussen de gut en …. vul maar in.

        Mag ik de verwarring nog groter maken? 😀

        Jack Kruse – een bijzonder iemand, schept graag op, wie niet, maar hij wel heel erg – had een aardig stukje over de invloed van de zon / UV-licht – hoe kan het ook anders bij hem – op het microbioom. Dit in relatie met de vondst van Jeff Leach dat het microbioom van de Hadza niet anders werd door het eten van westerse meuk. Hoe ken dat nou?

        https://www.linkedin.com/pulse/what-went-down-vermont-2018-jack-kruse/?published=t

        Effe kijken: waar heb ik mijn blue light blocker gelaten?

        Geliked door 1 persoon

        • Ik ben een grote fan van Jeff Leach en van Jack Kruse. Van Jeff heb ik geleerd veel prei te eten, goed voor de darmflora. Van Jack heb ik geleerd hoe belangrijk het is volgens je circadische klok te eten en bewegen. Dit laatste stuk bevestigt voor mij wat ik al ondervonden heb: alles loopt veel beter wanneer ik in Australië ben. Het ligt dichter bij de evenaar en de zon schijnt feller. Het wordt eerder donker (om 20.00 uur in de zomer (bij ons rond 23.00 uur) en rond 18.00 in de winter (bij ons rond 17.00). Dus ik slaap veel beter, ga rond 21.00 slapen want ik kan mijn niet meer open houden. Van Jack heb ik ook geleerd niet te snel een zonnebril op te zetten, want de zonnestralen moeten de retina bereiken. Je hoeft niet recht in de zon te kijken, maar wel zo lang mogelijk de zonnebril opzetten uitstellen.

          Ik moet ook weer die oranje bril weer in gebruik nemen……

          Geliked door 1 persoon

      • Ja, hij zegt dat wel. Ik gebruik het wel regelmatig. Het is moeilijk om te zeggen wat het doet.
        Maar mijn bloeddruk is goed. Zelfs door internist gemeten in maart. Hij was 130 / 75 en meestal is die hoger dan thuis, dus….

        Mijn hart, ik heb er geen last meer van. Nu 3 jaar geleden. Ben ook niet meer op controle gegaan bij de cardioloog.
        Waarom ? Ik zou niet weten waarom 😀
        Wel wat medicijnen verminderd/gestopt.
        De betablokker, metoprololtartraat van 50 mg 2x per dag gehalveerd. tot 1x 25 mg per dag.
        Die neem ik omdat Thomas Cowan zegt dat de betablokker het sympatisch zenuwstelsel remt.
        Spironlacton 25 mg per dag, plastablet, ook gehalveerd tot 12.5 mg per dag. Is genoeg, dat zie ik aan mijn vochtvasthoudende benen, die dan niet dik worden, is genoeg dus. 😀

        Eruit gegooid de acetylsalicylzuur 80 mg 1x per dag (asperine) eerst gehalveerd en nu al een paar maanden eruit.

        Lekker, puh 😀

        Like

  8. Dr. Benjamin Bikman – ‘Insulin vs. Glucagon: The relevance of dietary protein’
    Dat is nog eens een goede uitleg over insuline/glucagon ratio én over protein/eiwit inname. Niet het eiwit, maar het moment van eten/de staat van het lichaam is van invloed op de reactie van de insuline/glucagon/ratio.

    “Put it in the right context.”
    Heel verhelderend !!!

    Like

    • Over autophagy !

      “Maar wat is autofagie? Het woord is afgeleid van de Griekse auto (zelf) en fageine (te eten). Dus het woord betekent letterlijk om zichzelf te eten. In wezen is dit het mechanisme van het lichaam om alle afgebroken oude cellen (organellen, eiwitten en celmembranen) kwijt te raken wanneer er niet langer voldoende energie is om het te ondersteunen. Het is een gereguleerd, ordelijk proces om cellulaire componenten te degraderen en te recyclen.”
      ‘Wat activeert autophagy?
      Ontmoediging van voedingsstoffen is de belangrijkste activator van autofagie. Onthoud dat glucagon het tegenovergestelde hormoon is tegen insuline. Het is net als het spel dat we speelden als kinderen – ‘tegenovergestelde dag’. Als de insuline omhoog gaat, daalt glucagon. Als de insuline daalt, gaat glucagon omhoog. Terwijl we eten, stijgt de insuline en glucagon daalt. Wanneer we niet eten (snel) gaat insuline omlaag en glucagon gaat omhoog. Deze toename van glucagon stimuleert het proces van autofagie. Sterker nog (verhoogt glucagon) geeft de grootste bekende boost aan autofagie.

      Dit is in wezen een vorm van cellulaire reiniging. Het lichaam identificeert oude en ondermaatse cellulaire apparatuur en markeert deze voor vernietiging. Het is de opeenhoping van al deze rommel die mogelijk verantwoordelijk is voor veel van de gevolgen van veroudering.

      Vasten is eigenlijk veel voordeliger dan alleen het stimuleren van autofagie. Het doet twee goede dingen. Door autofagie te stimuleren, ruimen we al onze oude junky eiwitten en cellulaire delen op. Tegelijkertijd stimuleert vasten ook groeihormoon , wat ons lichaam vertelt om nieuwe snazzy-onderdelen voor het lichaam te produceren. We geven ons lichaam echt de volledige renovatie.”

      Nu na 3 maanden pas, merk ik het effect ! Aan de buitenkant (want in de binnenkant kan ik niet kijken) ruimt het 18 uur vasten allerlei ‘oude’ troep op, zoals verdikte ouderdomsvlekken, een 4 j.oude bobbel van een ontstoken wond is nu weg en schrale plekjes op het gezicht (ik denk ontstaan door het roken) zijn weg. Dit is nog maar de buitenkant !!!
      Nog meer opmerkelijk is het verhaal dat de glucagon stijgt bij weinig insuline. Door vasten én weiniger spuiten steeg dus de glucagon.
      Maar glucagon gooit ook glucose, opgeslagen in de lever, weer de bloedstroom in. Zou daardoor de bloedsuiker al een hele tijd hoger zijn ???
      Nu is de bloedsuiker aan het zakken. Waardoor ?
      Is de autofagie een beetje klaar ?
      Is het de L-glutamine 2 x per dag 500mg, die de leaky gut heelt ?
      Of is het de toevoeging van 1 x 500mg. Metformine (dus nu 2x 500mg. per dag) ?
      Ik vraag het me af 😀 😀 😀

      https://www.dietdoctor.com/renew-body-fasting-autophagy

      Like

  9. Sinds 5 maart
    (bezoek aan de internist, waarbij hij mij op een halfjaarlijkse controle zette, mijn bloedsuiker was te hoog, maar hij wist niet meer wat hij nog te bieden had, denk ik, medicatie uitgeput, dus schoof hij mij vooruit, wat moet ik nou met deze vrijheid, nou gebruik van maken, dus)
    ben ik weer begonnen met mijn eigen interventie’s onder de loep te nemen.
    Allereerst het instellen van een vast patroon van 18 uur vasten en één volledige maaltijd per dag. Daar helemaal op aanpassen duurt een tijdje, dus soms wat teveel extra’s nemen tegen de avond.
    Mijn bloedsuiker vloog de pan uit, vooral in de ochtend, dus begon ik rond 12 uur kortwerkende insuline te spuiten, van 10 tot 12 eenheden en dan wachten totdat de bloedsuiker gedaald was tot redelijke laagte voor wat te eten. ’s Avonds was ik dan weer hoog en ’s morgens even hoog dan ’s avonds. Vreemde situatie. Naast de kortwerkende insuline ook langwerkende en proberen beiden laag te houden.
    Als resultaat van de hoge bloedsuikers ging mijn vet smelten (mmm) en mijn benen pijn doen (auw)
    Aan die 18 uur ben ik nou helemaal gewend en het heeft een positief effect (ik denk dat dit voor mij de beste methode is, ik heb het in 2013/2014 ook heel lang gedaan en ik viel er gestadig van af en de bloedsuiker werd heel stabiel)
    Zo langzaam aan reageert mijn bloedsuiker weer wat beter, minder spuiten. Dat is nodig, liever wat hoger in de bloedsuiker, dan weer vet opslaan. Vind maar eens de goede balans tussen beiden.

    Door de pijn in mijn benen en zoeken, zoeken kwam ik (ja het komt uit de kosmos naar me toe, zo voelt het wel, altijd, mijn hele leven, lach maar) op verzuring, dus ph teststrips gekocht en Alkathee.(urine was flink zuur en is nu een beetje minder zuur)
    Maar tegelijkertijd zag ik ook L-Glutamine en dat ging ik ook gebruiken. Belangrijkste voordeel (voor mij) herstel leaky gut en ontzuring .
    https://www.sohf.nl/nutrient/l-glutamine
    http://www.praktijkvanas.nl/artikel/Glutamine.htm

    Dit soort dingen duurt wel een paar weken voordat je eventueel resultaat kunt merken.

    Als laatste ben ik, ja je gelooft het niet Jo, een tablet van 500 mg metformine meer gaan slikken. Verwonderlijk genoeg, had ik geen bijwerkingen.

    Dit alles heeft er toe geleid dat:
    De bloedsuiker stabieler is, de pijn in de benen en gewrichten minder zijn en ik me kiplekker voel. Hoera !!!

    Wordt vervolgd 😀

    Geliked door 1 persoon

    • Mariet, ik lees net gisteren dat CBD olie een bloed suiker regulerend invloed heeft. Het begint een beetje te lijken op Haarlemmer olie, maar er is natuurlijk een grondige reden dat Big Pharma altijd zo fel gekant is geweest tegen CBD.

      Like

    • Zoals je weet ben ik ook driftig aan het puzzelen wat mijn torenhoge bloedsuikers veroorzaakt en waarom ze niet willen zakken. Een paar dagen geleden werd ik herinnerd aan Dawn Fenomeen. Wanneer wij niet eten, heeft ons lichaam geen reden om insuline aan te maken, zodat de bloedsuikers hoog blijven. Insuline wordt tenslotte aangemaakt in respons tot eten dat binnen komt. Bij gezonde personen geeft het uitstellen van eten niet want hun suikers blijven zo wie zo laag, maar bij diabeten werkt dat niet zo goed meer. Er werd aanbevolen om 2 hard gekookte eieren te eten.

      I think the hard boiled eggs are a perfect food with just the right protein/fat ratio and good micronutrients including the b vitamins required for glucose metabolism.

      Ik heb het in het verleden ook gedaan, maar kan me niet meer herinneren of het effect heeft gehad. Dus opnieuw gaan experimenteren.

      Ik ben ook bezig met 2 maaltijden per dag zodat ik 18 uur kan vasten. Ik eet mijn eerste maaltijd rond 10 – 11 uur (of ik vroeg of laat mijn Pilates les heb). De tweede maaltijd rond 17.00 uur. Ik denk dat dat nog te laat is wanneer ik mijn circadische ritme in ogenschouw neem.

      Eat when the sun is up; sleep when it is down.
      Eat more as the sun starts rising (best start near dawn) and less as the sun is Setting (that is after midday) and a lot less (if anything) when the sun has already set!

      Ik heb begrepen, dat wanneer je laat eet is je lichaam bezig is met de omzetting van het voedsel dat je tot je nam (digestion) en dan kan het niet aan opbouw en reparatie (metabolism) werken.

      Weer het nodige experimenteer aan de horizon.

      Geliked door 1 persoon

  10. Vanochtend bij de DVK geweest en de uitslag van de C-peptide test gehoord: 0.43 (0.17-0.90 normaal range). Dus ben ik nu officieel insuline resistent verklaard. Hij had ook mijn bloed geprikt en het was 1 punt gestegen ten opzichte van de basale waarde. Ik heb geen grote pieken, dat had ik zelf al eerder getest. Toen ontspon een discussie over hoe we de IR kunnen doorbreken. Ik ga nu mijn insuline ’s avonds voor het naar bed gaan spuiten en kijken of dat invloed heeft of de basale metingen. Het voortdurend koud hebben is een schildklier kwestie met misschien te weinig jodium omdat ik geen brood eet, waar het aan toegevoegd wordt. Heel ongewoon gesprek dus, met een paar vreemde wendingen.

    Like

    • Fijn dat je het nu eindelijk weet, Jo. Dus je maakt nog insuline, maar je bent insuline resistent.
      Wat bedoel je met basale metingen, basale waarde ?

      Tja, ’s avonds spuiten lijkt mij ook beter, zeker langwerkende insuline. Deed jij het dan ’s morgens ?
      Alhoewel Dr. Berrnstein zegt dat je het beter in 2 keer, ’s morgens en ’s avonds kunt spuiten.
      Ik doe het altijd ’s avonds en heb het wel een paar periode, ’s morgens en ’s avonds, spuiten geprobeerd maar ik zag geen voordeel.

      Mijn peptide was de laatste keer 78, maar dat was tijdens de Victoza periode. Daarvoor was hij altijd rond de 47.
      Ik maakte door de Victoza dus meer insuline en mij HbA1c was wel wat lager, zo rond de 6.5. Maar ik kwam er van aan ipv van afvallen. Dat komt natuurlijk door de insulineresistentie. Die oplossen ? Ik heb nog niemand gezien die voor mij de ultieme oplossing hiervoor heeft.

      Ik heb nu een periode (achter de rug, hoop ik) van hele hoge bloedsuikers. Super resistent ! Meer spuiten, minder spuiten, veel lopen en minder, nóg, minder eten: niets hielp. Ontsteking ? Beetje last van de blaas !? Maar dat kan ook van teveel suiker in de urine komen.
      Totdat ik nieuwe Lantus insuline ging halen. De oude lag al lang in de ijskast, was bijna over de datum.
      Dan zegt Bernstein, lantus moet in de koelkast bewaard worden. Dan zegt Jenny Ruhl, je moet de insuline niet in de deur van de koelkast bewaren, want iedere keer deur open en weer dichtslaan is killing voor insuline. Heh, nooit gehoord !
      In ieder geval zakt mijn nuchtere bloedsuiker weer een heel stuk.
      Daarbij eet ik nu, al weer zeker 3 maanden, binnen een tijdsrange van 6 uur per dag: een grote maaltijd rond 15 uur en nog een beetje wat later, om 19/20 uur.

      Jodium tekort door geen brood eten ? flauwekul (van het voedingscentrum! )
      Er zijn genoeg levensmiddelen met jodium
      https://www.avogel.nl/blog/jodium-op-het-erepodium-a-vogel-blog/

      Like

    • Sorry, met basale waardes bedoel ik nuchtere waardes. Meteen na het opstaan en voor het ontbijt.

      Ik spuit ’s ochtends, want dat was het advies. Ik heb een poosje geprobeerd rond 17.00 uur te spuiten, maar dat was geen succes, want ik vergat het te vaak. Voor het naar bed gaan lijkt mij beter, want het is makkelijker te doen, wanneer je je pyjama aantrekt.

      Ik bewaar mijn insuline op de bovenste plank, zo veel mogelijk achterin. Heb ik onbewust gedaan, blijkt instinctief de beste plaats te zijn, jouw verhaal lezend.

      We zullen zien hoe dat uitpakt.

      Ik heb mijn eiwitten opgevoerd naar ca 90 gram per dag. IK probeer 30 gr bij het ontbijt te nemen. En de warme maaltijd met vlees/vis naar de middag verplaatst. Dat bevalt me beter dan die warme maaltijd ’s avonds te nemen (rond 18.00 uur). Dat blijkt te dicht op de tijd dat ik naar bed ga. Ik heb laatst 2 keer overgegeven, de groene smoothie, was nog net zo groen als toen ik het innam!!

      Like

      • Kurt, de medische wereld gaat er van uit, dat wanneer je bloedsuikers torenhoog blijven, dat je TE WEINIG insuline aanmaakt. Hun conclusie is nu dat ik voldoende insuline aanmaak, maar dat ik insuline resistent ben. En wat is hun antwoord hierop? Nog meer insuline bij spuiten in de hoop dat dat het probleem oplost. Niet dus, wan mijn bloedsuikers blijven torenhoog (momenteel rond de 15). Vanaf dat in 2001 bij mij diabetes vastgesteld werd, nadat ik mijn nuchtere bloedsuikers omlaag gekregen had (rond de 5) zijn ze jaar in jaar uit steeds gaan stijgen, eerst 6/7, dan 7/8, 8/9, enz tot nu ze rond de 15 schommelen. Mijn vraag is: waarom houdt mijn lichaam zo veel glucose in mijn bloed vast? Het is energie, die nodig zal zijn als ik moet “vluchten” want hij denkt dat ik geen energie op voorraad heb. Het blijft een mysterie.

        Like

        • Kijk aan Jo, ik heb precies hetzelfde ! Alleen al veel langer. Bij mij is in 1989 diabetes geconstateerd. Bijna meteen insuline spuiten. Steeds meer , uiteindelijk bijna 300 EH per dag. De internist dacht óók dat steeds meer spuiten de oplossing zou zijn. Ik werd er alleen maar dikker van, 136 kg uiteindelijk.
          In 2003 ging ik op Atkins en viel 15 kg af. Ook minder insuline spuiten.
          Maar de rest van het gewicht bleef een zware last.

          In 2011/2012 begonnen met Paleo/ LC/HF en Keto. Tot 2015 nog 45 kg afgevallen. Daarna begon het gewicht weer te stijgen en ook de bloedwaardes.
          Jullie weten wel wat ik allemaal heb gedaan om af te vallen, maar vooral om Diabetes om te keren !
          Sinds ik in 2015 een hartinfarct kreeg ( na een periode van streng vasten: oorzaak en gevolg ?) bleef mijn bloedsuiker steeds maar stijgen.
          Precies zoals jij beschrijft Jo.
          Ook ik heb nog redelijke insulineproductie !
          Maar mijn insuline resistentie blijft bestaan en wordt alleen maar erger, de laatste jaren. Nu ben ik ook heel vaak boven de 15 mmol/L . Wat ik ook doe, wat ik ook eet, hoe lang ik ook niet eet (18 uur) ’s morgens is mijn bloedsuiker waarde, zowat even hoog dan de laatste meting rond 8 uur. Alsof ik ’s nachts niet leef, glucose gebruik. Ook ’s nachts meten geeft geen uitsluitsel: net zo hoog !

          Wel meet ik mijn ketonenlevel en ik ben iedere dag in ketose, vooral in de late namiddag, een paar uur na de enige maaltijd per dag, waarbij ik kortwerkende insuline spuit. Ja, met hoge bloedsuiker, hoe kan het ?
          En ik val af, klein beetje, sporten gaat goed, ik voel mij lekker en heb geen last van de hoge bloedsuikers, geen reactie op mijn hersenen.
          Dat zijn allemaal geen ‘standaard reactie’s op hoge bloedsuikers.

          RA, RA, HOE KAN DAT. Is er wel iemand die dat weet ? Ik lees alles wat los en vast is. Ik zie niet één aanwijzing En kom niet met aan lowcarb/keto/onlymeat/onlyplant/fasting/ enz.

          Want dat heb al allemaal geprobeerd 😀 😀 😀

          Like

    • Hoe ons lichaam anders reageert dan verwacht!!

      Op verzoek van een bekende Amerikaan had ik een proefronde gedaan met de meest bekende Resistant Starches om te zien hoe ik er op zou reageren als TD2.
      Ik heb de proef gedaan op dagen dat ik laat in de sportschool moest zijn.

      Eerste meting is nuchter, dan na 1/2 u. 1 u, 1.5 u, 2 u, 2,5 u, 3 u.

      12.4.2017 Bob Mill Potato Starch 15.7, 18.2, 17.0, 16.4, 16.3, 17.3, 18.0,
      13.4.2017 12.0
      14.4.2017 Honig Potato Starch 15.4, 16.4, 17.4, 17.8, 18.0, 18.2, 17.9
      15.4.2017 Joannesmolen Potato Starch 14.7, 15.0, 16.1, 16.8, 16.7, 15.3, 16.8
      16.4.2017 13.0
      17.4.2017 Australian Banana Starch 13.7, 14.9, 15.2, 17.4, 16.5, 16.1, 15.7
      18.4.2017 12.5
      19.4.2017 Hollands banaan meel 13.7, 14.9, 15.2, 17.4, 16.5, 16.1, 15.7
      20.4.2017 14.6
      21.4.2017 1/2 bakbanaan 114 grams 11.7, 14.9 , 16.9, 12.7, 12.6, 14.1, 16.1
      22.4.2017 Koude aardappel 108 gram 13.2, 15.1, 16.7, 16.7, 16.1, 17.6, 14.9
      23.4.2017 12.9

      Wat mij verbaasde, ik had geen torenhoge pieken. Alles bleef bijzonder vlak. Alleen de nuchtere waardes waren hoog. Mijn DVK had er geen verklaring voor!!

      Like

      • Dat het vlak blijft vind ik niet zo verwonderlijk. Tenslotte is RS rauw zetmeel (gekookt, is het dus wel verteerbaar zetmeel in de dunne darm) en dat heeft, als het goed is, geen invloed op de bloedsuiker. De bacterien in de dikke darm vinden het wél verteerbaar 😀 en dan is het goed voor de darmflora.

        Dan denk ik dat de nuchtere hoge bloedsuiker, daar niet van komt.

        Like

        • Over insuline resistentie, dat wat we al weten 😦

          Aseem Malhotra
          2 uur · geleden gepost op FB
          Dear friends, HERE IT IS! The full medical journal article I wrote with Rob Lustig and Grant Schofield that made front page news on Friday. It contains the strongest and most complete piece of ammunition on the science and harms of sugar and the corporate playbook strategy and arguments of all those involved who have links to sugar industry that hinders public health advancement. It also gives examples of how sugar industry supporters distort the message to confuse an unsuspecting public by also engaging in smearing those who only care about the public’s health with abusive language. It’s truly shocking and sickening but if everyone knows what’s really going on and the truth gets out there then as I said on Sky News yesterday WE CAN AND WE WILL reverse the type 2 diabetes and obesity epidemic within 3 years and give our children a healthier and happier future! This is a free open access journal so please share with all friends, family, loved ones, your local MP or congressman or congresswoman, and even your doctor!!
          https://insulinresistance.org/index.php/jir/article/download/39/111

          Like

        • Wat gek bij mij doet hij het wel. Het is een pdf-je en geen link naar een artikel. Bij mij gaat hij naar de downloads en dan openen ! Iemand anders ook een probleem ?

          Like

        • James, Ik had het in het begin ook. Hij opent niet meteen. Ik krijg een melding links onder op het scherm van mijn laptop en wanneer ik daar op klik, dan opent de pdf. Ik heb het wel vaker meegemaakt en weet nu de truc wanneer het lijkt alsof een link niet werkt.

          Like

      • James, je eerste link gaf een interessant artikel weer. Hebben T1D’s baat bij een low carb diet? Ja, Dr Richard Bernstein is het levend bewijs! Wordt ook genoemd. Verder heb ik het wel tandenknarsend gelezen.

        I STRONGLY CAUTION ANYONE WITH DIABETES TO DISCUSS ANY DIETARY CHANGES WITH HIS OR HER DIABETES CARE PROVIDER.

        Alles goed en wel, maar onze huisartsen hebben geen kaas gegeten van nutrition en voedingsleer, dus MOET je het wel zelf uitzoeken.

        Like

        • James en Jo, Ja dat klopt wel allemaal, dat ook type 1 voordeel heeft van Low Carb.
          Maar dat was hier niet de discussie !

          Die was: Hoe kan het als je very low carb eet, keto dus, en ook ketonen in je urine hebt, je toch ook vreselijk INSULINE RESISTENT bent en dus hoge bloedsuikers hebt.

          Hoe los je, in dit geval IR op.

          DIT schreef ik in een comment hierboven:

          ” RA, RA, HOE KAN DAT. Is er wel iemand die dat weet ? Ik lees alles wat los en vast is. Ik zie niet één aanwijzing. En kom niet met aan lowcarb/keto/onlymeat/onlyplant/fasting/ enz.

          Want dat heb al allemaal geprobeerd 😀 😀 😀 ”

          Het enige wat die lowcarb profeten weten is:
          Je zult wel cheaten 😡 😡 😡

          Waarom maak ik best nog wel insuline (C-peptide 47) en probeer ik zo min mogelijk kunst insuline te spuiten en heb ik ’s avonds net zo’n hoge bloedsuiker dan ’s morgens en gaat mijn bloedsuiker alleen omlaag als ik 18 uur vast én kortwerkende insuline spuit een paar uur vóór mijn enige maaltijd per dag !

          En waarom heb ik dit pas nu, na jaren door VLC/HF/Keto de bloedsuiker wél laag te krijgen, veel af te vallen !!!!
          Dit systeem staat nu al een paar jaar stil, waarom ?????

          Like

        • Bij mij dezelfde vraag, waarom reageert mijn lichaam altijd contra naar wat verwacht wordt.

          Bij mij gaat het nog verder terug. Ik dieet al 50 jaar, en heb dus wel zo’n beetje alle afval methodes toegepast. Met en zonder succes. Het eerste wat ik deed was aardappelen drastisch gereduceren, want mijn moeder gaf een bord vol (van 8 naar 1 klein aardappeltje). Suiker in de koffie en thee doe ik ook al 50 jaar niet meer. Come on, ik weet het al, dus hoeft men niet meer die oude koek op te hoesten. Ik heb calorie-restrictie toegepast. In 1986 (strenge winter) deed ik het Atkins dieet. Ik was toen al op het bestaans minimum wat eten betreft, dus was het moeilijk om te weten waar ik nog op kon beknibbelen. Ik maakte een grote rauwkost met zalm, garnalen, oid. Ik viel er goed mee af, gelukkig. Maar hield het niet vol midden in die strenge winter. Heb ook geflirt met vegetarisme, lukte niet.

          En toen kwam diabetes erbij in 2001. Weer gaan sleutelen aan mijn dieet. Ik dacht dat ik lactose intolerant was, en schakelde alle zuivel uit. Wat ik niet in de gaten had was dat ik daarmee ruim 60 gram eiwit per dag uitschakelde zonder het EERST te vervangen door andere eiwit bronnen. Waar heeft dat toe geleid? Een scala aan onverklaarbare effecten die ik niet aan eiwit tekort koppelde..

          Over welke boog moet ik het nu gooien????

          Geliked door 1 persoon

        • Hiernaast bij MM, wordt er gepraat over Shawn Baker, of all people.
          Hoelang doet hij het al ? 17 maanden ? En al die anderen LV/HF/Keto diabeten, hé, een paar jaar ? Ik heb het niet over de ‘gezonde’ paleo-eters.

          Dus we zullen moeten wachten totdat ze ons hebben bijgehaald qua tijd en zien hoe het hun vergaat, ná al die jaren!

          Leuke opmerking/vraag van MM: “Dat van dat betacelverlies bij permanente ketose moet ik verder uitzoeken. Een ding wordt toch altijd weer duidelijk. Leuker, sexier, beter en simpeler dan het Bierviltje wordt het niet :-). ”
          (Ja, ja, alleen voor de ‘gezonde’ paleo-eters)

          Kunnen wij wel beantwoorden 😀 😀 😀 want wij hebben onze peptidewaardes uitgezocht !
          Geen betacelverlies !
          (bij mij in ieder geval niet, want ik heb een aantal waardes van een aantal jaren achterelkaar en mijn C-peptide is heel langzaam gestegen )

          Like

    • Niet dus 😦

      Ik was bij de apotheek en vroeg hoe ze aan de gegevens van de nieuwe ziektekostenverzekering kwamen (vroeger moest je dat zelf doorgeven, als je wisselde van verzekering)
      Gewoon het staat in het systeem ! maar hoe komt het daar ? Tja dat weten ze niet. Is vast een trucje van rutte, hé.
      Die houdt ons in de gaten. Of we wel verzekerd zijn en hoeveel geld we binnen krijgen ! Nee niets is meer geheim. Bah !

      Geliked door 1 persoon

    • Apothekers, huisartsen, specialisten en de zorgverzekeraars zitten allemaal in het elektronisch patiënten dossier. Ze hebben niet overal toegang toe, b.v. de zorgverzekeraar naar je historie. want dan kunnen ze je uitsluiten (in Amerika “precondition”) voor dat geval, want dan wordt jij een hoge kostenpost voor ze. De verzekeraars willen zo min mogelijk “chronische” patiënten hebben. Wanneer je doorverwezen wordt naar een specialist moet je huisarts jouw dossier openstellen voor de specialist. Tenminste wanneer hij in het circuit zit.

      Like

    • Vorig jaar bij een bezoek aan de DVK, toen hij door mijn dossier liep op medicijn gebruik, zei hij jij gebruikt een statine. Nee, absoluut niet. Vreemd er staat een retour-recept voor een statine, kijk hier en wees het aan. Hoe krijg ik het er weer uit. Dat wist hij niet. Toen aan de assistente gevraagd. Zij belde met de apotheek (die de verkeerde insuline geleverd had), en bij nadere onderzoek had de apotheek het aan het verkeerde dossier gehangen!! Zij moesten het uit mijn dossier halen.

      Like

      • Jo, het enige wat we in ieder geval moeten proberen te behouden is ons hoofd, onze hersenen, zodat we in de gaten kunnen houden wat ze allemaal uitspoken.
        Hoe ouder dat je wordt, hoe minder dat ze denken dat je ze nog allemaal op een rijtje hebt en ze je niet voor vol aanzien.
        Dus, als er zoiets aan de hand is moeten je flink op de trom slaan, anders wordt je niet geloofd.

        Ik vind het heel irritant, die verwaandheid van jong(ere) mensen. Waar halen ze dat vandaan ? Verkeerde opvoeding, teveel schouderklopjes van de hippie generatie, die wilden het eens anders doen, want hun ouders waren vaak super autoritair en dat werkte slecht op het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. En nu is het vaak de omgekeerde wereld. Niet iedereen, maar veel 😀

        De kunst is om voor vol aangezien te worden. Dat kost veel moeite en veel zelfreflectie beoefenen 😀 😀 😀

        Like

  11. Big Food and Big Pharma: Killing for Profit?
    Vrijdag 13 april 2018 bij het Europees parlement

    Thank you to Aseem Malhotra and the rest of the panel for blowing the cover on the dark world of lobbying and how Big Food and Big Pharma are influencing dietary and medical guidelines putting millions of lives at risk 😱

    En een intervieuw met onze Hanno Pijl door Ivor Cummings

    Like

  12. @Kurt en iedereen die meeleest uiteraard 🙂

    Kort door de bocht is wat we toch allemaal op school geleerd hebben 🙂 ”’ Wie heeft er vandaag iets geleerd van zijn voorvaderen zoals onze paleovoorvaderen hun kinderen leerden : AL wat zij wisten? Gelukkig kunnen we nog iets leren van een blogger zoals Marietsebiel, alweer niet op school dus 🙂

    VitC: De Inuit zijn niet echt VitC eters, maar worden waarschijnlijk niet oud genoeg om in een rolstoel te belanden met hun dieet 🙂

    En ikzelf lag vereden jaar nu plat op de grond met verschrikkelijke rugpijn, dus zelfs niet meer in een rolstoel te krijgen. Niet omdat ik fout zou eten, maar wat meer moet bewegen merkte mijn nieuwe fysiotherapeut op 🙂 Wie zei er in dit draadje alweer dat we niet te lang achter de computer moeten zitten! DOEN DUS!

    En blijkt dat de Orang Asli hier in de maleisische oerwouden toch wel eens graag ubi kayu kennem goreng semasa eten, en daar moet je toch een tapioca voor uitgraven 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Stef, leuk verhaaltje. We leren maar zoveel op school, het meeste leren we nadat we van school komen. Zoals ik al antwoordde aan Kurt, wat onze paleo voorouders deden hebben ze gedurende een lange evolutie zich eigen gemaakt, doorgegeven van generatie op generatie en iedere generatie verfijnde het en bracht hun “knowledge” een stapje verder. Wat wij nu doen is ook het product van wat generaties voor ons deden. Ik heb nog koken geleerd van mijn moeder, zoals zij het van haar moeder geleerd heeft. Helaas, kan de tegenwoordige generatie niet meer voedsel bereiden, maar stelt het samen uit allerlei blikjes, potjes kant en klaar voedsel. Waar gaat dat naar toe in de toekomst.

      Geliked door 1 persoon

      • Nu al Leuk verhaaltje…? Ik had er niet eens bijgezegd dat de eerste dokter die ik voor mijn rug bezocht, mij een spuit Buscopan gaf tegen de rugpijn… Wat “knowledge” ze die dokters hier op school leren … 🙂

        Het is echter jammer dat we zo lang op die schoolbanken zitten – ja ja zitten alweer – en zoals je zegt pas daarna beginnen te leren.

        Wel blij dat jij alvast hebt leren koken van moeder die het dan weer van haar moeder leerde! 🙂

        Warme groeten.

        Geliked door 1 persoon

  13. Hoi Mariet, ik lees jouw blog al jaren en wil je al een tijd laten weten dat ik jou(w) (mentaliteit in de zoektocht) heel erg bewonder, juist ook om je “trotzigheid”…!! Bij deze dus 🙂

    Geliked door 2 people

  14. Oke, dan nog even over insulin Resistance:

    Best Diet for Insulin Resistance (+ Extra Tips) • Dr Benjamin Bikman

    Ik kom er maar niet achter, bikman vertelt het weer anders, het is geen eenduidig begrip.
    Wat ik zelf merk de laatste tijd is dat de kortwerkende insuline heel goed werkt. Ik neem dat nu een tijdje vóór het eten en het werkt als een fluitje. Terwijl de langwerkende insuline niet werkt. Dat viel mij op omdat de Tresiba, als vervanger van de Lantus, nog minder werkt. Ik ben weer terug naar de Lantus.
    Ik denk dat de Rapid (kortwerkend) beter is voor mij en ik ga eens kijken bij Dr.Bernstein. Die is Type 1 en gebruikt ook kortwerkende insuline.

    Nog eens gekeken naar deze video en daarna naar de volgende, waarschijnlijk nog interessanter, want de glucagon wordt maar niet gestopt bij mij. Hopelijk hier antwoorden !!! :
    Dr. Benjamin Bikman – ‘Insulin vs. Glucagon: The relevance of dietary protein’

    Like

      • Heel interessant Jo, over de protein. Dus dat moet wel omhoog. Niet teveel, want het werkt toch ook op de insuline. Maar ook niet te weinig, anders kun je je spieren niet vernieuwen/behouden. Zeker als ouwe taart 😀 En die spieren hebben wij nodig om de glucose op te slaan, waardoor de bloedsuiker beter te regelen valt. Zo duidelijk !!!
        En natuurlijk veel bewegen/sporten/ krachttraining ect.

        Vooral de tweede video van Luc van Loon is heel inzichtelijk. Dat je in ongeveer drie maanden je spieren weer helemaal vernieuwd ! Wow, dan moet je dus echt wel genoeg eiwit eten en voor de rest ook heel goed voedsel !!!!
        Gelukkig doen wij dat toch wel !?

        Maar erg duidelijk, deze man. En hij komt uit de buurt (Maastricht)
        Hij moet naar de AHS komen ❤

        Leuke manier van praten, ook nog ❤

        Like

        • Allereerst de ”bijsluiter”: ik kijk zelden meer naar dit soort programma’s. Er is altijd wel iemand die weer met iets nieuws komt. De enige geweldige oplossing die de rest van de wereld over het hoofd heeft gezien. Steevast verdwijnt een en ander meestal weer zo langzamerhand. Soms wordt het weerlegd door een ander onderzoek. Ik draai al 10, 20 jaar mee in dit gebeuren en wat me in steeds toenemende mate begon op te vallen is dat de meeste onderzoeken er bijna altijd een aantal bevindingen uithalen die , of bij een hypothese passen, of een licht op de zaak werpen wat men niet verwachtte. In het laatste geval hangt van de eerlijkheid van de onderzoeker af hij/zij dat bekend maakt.. Vergeet niet dat er vaak jaren aan onderzoek vooraf is gegaan en zoiets zet je maar niet zo maar aan de dijk. De eiwit hypothese is er net zo een. Deze draait al meer dan 20 jaar mee. Ik begin me echter af te vragen of dit een kwestie is van eiwit of van iets anders. Zoals de meesten hier wel weten is de ‘first limiting ‘ eiwit lysine. Reden dat haver altijd zo gezond is geweest.
          Zodra de lysine op is werkt de rest van de amino zuren niet of amper. Wat veel mensen echter vergeten of niet weten is dat lysine hand in hand werkt met ascorbic acid, of Vitamine C voor het maken/bouwen van collageen. Meer dan 80% van de eiwitten in ons lichaam bestaan in de vorm van collageen. Geen spierweefsel, geen aderen, geen haar of nagels, niets helemaal niets kan zonder dat collageen..
          Dus om een lang verhaal kort te houden: als men het heeft over eiwit, denk ik aan collageen; als men het over verse groente en fruit heeft, denk ik aan ascorbic acid.
          Zijn dit soort programma’s dan zonder waarde Nee, maar wat mij betreft zijn ze vaak, bijna altijd onvolledig. Voor de iets beter ingewijden voegen ze niets toe aan de momenteel beschikbare kennis. Met een duidelijke nadruk op ‘momenteel’. Het is nog niet zo lang geleden dat we geheel nieuw orgaan (Mesentery) ontdekten in ons lichaam waarvan we nog geen idee hebben wat het doet, maar reken maar dat het belangrijker is dan we denken omdat het direkt en intiem verbonden is met on spijsverterings systeem.

          Geliked door 1 persoon

        • Ja Jo, daar hamer ik al jaren op en wordt steeds weer over het hoofd gezien. Geen idee wat het probleem daar mee is. Tenzij het de verborgen antipathie is die nog velen tegen Linus Pauling hebben. Er zijn er niet zo veel die twee keer een Nobel prijs kregen voor hun werk. En dan ook nog voor iets zo gewoons als Vit C.
          En iedereen zoekt het een brug verder, maar feit is dat het collageen verhaal veel en veel beter onderzocht had moeten worden. Probleem is natuurlijk ook dat Big Pharma er niet veel aan kan verdienen. Maar de dokters zouden beter moeten weten. De cardiologen zouden beter moeten weten. De aderwanden behoren gerepareerd met lysine en ascorbic acid en niet met de lipids. Je gewrichten horen gerepareerd op dezelfde manier. We verslijten onze gewrichten niet !!!! We verwaarlozen ze. enz. enz. In feite een treurig verhaal.

          Like

        • Je hebt wel gelijk James 😀
          Dat is ook de reden dat ik zei: ik ben er klaar mee, lol.

          Maar toch af en toe blijven kijken, want er kán iets nieuws opduiken.

          En dat doe ik ook voor mijn hart/aders, collageen regelmatig extra slikken en Vit.C en nog een paar, zoals Vit K2 ect.

          Like

        • Thanks Mariet, maar ik kan me er vaak wel zo kwaad over maken. En toch. dan zitten ze al in een rolstoel of lopen te kreupelen achter een rollator. Ja ja, het zal wel waar zijn. Het is een levendige industrie, er worden miljarden aan verdiend.

          Like

        • Dat heb ik nou ook, als ik een rollator zie. Boos, en zeg ik tegen mezelf, never: nooit.
          Dat geeft mij drive, ik hoop echt dat ik dat héél lang kan volhouden 😦 ((((

          Like

        • James, ja we komen weer terug op vitamine C. Ik vond het boek van Irwin Stone een openbaring. Eén van de opvolgers van Linus Pauling is Andrew Saul. Ik kwam zijn naam voor het eerst tegen in een documentaire van de BBC. Ik zie hem nog 17 capsules van 1000 mg slikken om te laten zien aan de interviewer (wiens naam me niet te binnen wil schieten) dat mega doses van vitamin c geen kwaad kan en dat we het nodig hebben.

          Geliked door 1 persoon

        • Even een zoek gedaan “BBC presenters documentary” en ik vond een foto en dat gaf zijn naam: Jacques Peretti.
          Hij heeft o.a. de documentary series gemaakt:
          The men who make us spend (3-delig)
          The men who make us fat (2 of 3 delig).
          Ik denk dat Andrew Saul in de serie men who make us fat voorkomt.
          Ik kon helaas niet de volle episodes op YouTube vinden.

          Geliked door 1 persoon

        • Ja Jo heb Saul al regelmatig ontmoet in verschillende series, en ik heb hem die slik proef ook zien doen. En zoiets helpt. Je onthoudt het. Maar ik blij er bij : er zit geen geld in voor Pharma en ze zullen waar ze kunnen het belang er van ontkennen, terwijl het een van de belangrijkste metabole processen is. Zonder collageen ben je er niet. Niet, als in helemaal niet. Is onmogelijk en als je begrijpt dat dat tot stand komt d.m.v. de interactie van ascorbic acid en een amino zuur (the first limiting, daar is ook een reden voor), dan snap je dat de belangrijkheid daarvan ontkennen aan het misdadige grenst.

          Geliked door 1 persoon

        • Ja James we weten al jaren dat big pharm vitamine therapiën afserveren. Ze zijn natuurlijk bang dat we “genezen” en zij geld verliezen. Ik vind Andrew Saul het leuk verwoorden:

          Michael Pollan is ook zo een. Ons probeert te overtuigen dat we alles vers moet eten. Hij loopt door een “average” supermarket. Ongelooflijk hoe veel manufactured produkten er te vinden zijn, alles supersized.

          Geliked door 1 persoon

        • Even een reactie op hetgeen James schreef:
          “En toch. dan zitten ze al in een rolstoel of lopen te kreupelen achter een rollator.”

          Dus James, de personen die enkel vlees en vis eten, die krijgen geen vitamine C binnen, en zullen dus in een rolstoel eindigen?
          Is dit niet wat kort door de bocht?… Lijkt me dat er veel meer komt bij kijken dan enkel vitamine C in ons zo complexe lichaam.

          Waar ik je wel in kan vinden… ik lees geen studies meer… Als leek te moeilijk om het kaf van het koren te scheiden….ik probeer meer logica te vinden in hetgeen onze voorouders “waarschijnlijk” zouden gegeten hebben voor de eerste landbouwers.
          En eerlijk gezegd denk ik niet dat ze op een bepaald moment begonnen te graven om knollen te zoeken 🙂

          Like

        • Natuurlijk is het amper zo dat alle mensen die aardig gezond eten redelijk gezond de oude dag kunnen halen. Maar er is een sinistere reden waarom zo veel oudere mensen zo slecht ter been zijn. En daarmee bedoel ik niet moeilijkheden t.g.v. een neurologische pathologie. Krakende gewrichten, versleten heupen heeft bijna zonder uitzondering een collageen gebonden oorzaak en we weten al decennia lang waardoor die ontstaan. Als je daar tegen in brengt dat je vis en vlees eet en verwacht geen moeilijkheden te krijgen, dat is geweldig. Ik geloof echter dat dat niet geldt voor de grote massa. Helaas hoor je deze mensen niet meer wanneer toch moeilijkheden krijgen wanneer de 80 in het gezicht komt. Ik speel liever op safe. Begin de 80 in het vizier te krijgen en ik heb mijn gewrichten nog niet gehoord.

          Like

        • Kurt, je zegt: En eerlijk gezegd denk ik niet dat ze op een bepaald moment begonnen te graven om knollen te zoeken

          Ik ben er van overtuigd, dat ze dat wel deden, onze paleo voorouders. Omdat niet iedere dag verse jacht voorhanden was, gingen de vrouwen verzamelen. Zij leerden dat ook knollen zeer voedzaam waren om de magere jacht tijden te overbruggen. Zoiets komt niet uit de lucht vallen, maar evolueert door de generaties heen. Net zo goed als jagen, komt ook niet uit de lucht vallen, maar is eveneens een evolutie proces.

          Geliked door 2 people

    • Al zoekend onder Anabolic Resistance (Mike Kerrie) kwam ik de term Sarcopenia (muscle wasting) tegen. Holy moly, kwam ik onderstaand onderzoek tegen. Schrok me een hoedje.

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4627537/

      Misschien zijn wij niet “frail” maar hebben we wel de andere symptomen, ik in ieder geval wel.

      a decrease in muscle size
      weakness
      loss of endurance
      poor balance
      trouble climbing stairs

      Het komt er op neer dat we zeker:
      Eating enough protein is an important dietary consideration in preventing sarcopenia. The IOF recommend that adults eat 1.0-1.2 grams of protein per kilogram of bodyweight daily.

      Like

        • Ik zat maar 2 uurtjes achter het scherm, daarvoor had ik een uur zitten skypen met mijn (zondags klusje). De rest van de dag was ik buiten fietsen. Genoeg beweging. Vandaag ga ik Pilates doen en vanmiddag naar mijn volkstuintje. Tussendoor nog een paar trips met de fiets, dus genoeg bewegen zou ik zeggen.

          Like

  15. Hoi Marietsebiel 😆

    Sorry dat ik je in een richting wilde duwen om te zoeken naar meer blijheid 😆😆😆

    Dank voor al je lessen en antwoorsen hier op je blog en een prettige volgende 25 gewenst alvast.

    Warme groeten,

    Stef

    Geliked door 2 people

  16. Soms zit je te wachten op iets anders. iets echt anders. We kennen je weg een beetje.Zijn er een beetje deel van geweest en ben blij met dit relaas. Nog 25 jaar er bij? Hoeft voor mij niet. Zolang in ieder geval op eigen benen. Thanks Mariet en ja je ziet er goed uit. Zodra de mannen weer gaan denken: Die 75 jarige durf ik bij in bed te kruipen, heb je geen klagen. 🙂

    Geliked door 1 persoon

    • Ha, ha James, ja dat klopt, de hele MM club was deel en jij natuurlijk ook. Mooie tijd met heel veel hoop én plezier. Toen het er nog 6 waren, was het leukst ❤

      Ja zeker wel in redelijke gezondheid, maar daar heb ik nu in ieder geval meer kans op !

      We gaan het zien 😀

      Like

Plaats een reactie