Zet ik het puntje op de i, in 30 dagen ?

 30dagen

Deze november, het puntje op de i zetten.

Dertig dagen wordt vaak in de Paleo community en daarmee verwant, gebruikt om een experimenteer periode aan te geven van ‘streng’ naar de regels eten. Zoals Whole30, Aip dieet, Gaps of Elimineer dieet, enz.

“Eet eens dertig dagen géén graan” en kijk hoe je je dan voelt, is ook een veel gehoorde boodschap/kreet. Met de waarschuwing dat je de eerste week/weken flinke afkick verschijnselen kán krijgen. Maar dan komt het licht weer in je ogen. Zoveel N=1 verhalen, die dat bevestigen op de social media. Het is een vorm van een te overzien doel stellen. Wat is dertig dagen op een mensenleven. Niks ! Maar voor veel mensen het nieuwe begin van de rest van hun leven. Het begin van bewuster kiezen voor gezonder eten/leven. Want van het een komt het ander. Eenmaal ervaren dat zo’n schijnbaar eenvoudige interventie zoveel voordelen oplevert, is er geen weg terug. Voor velen:  De AHA erlebnis !

Mijn vorm van 30 dagen, nu, is geen begin, maar het begin van het einde 😉 Het laatste puntje, zou het ? Ja graag ! 


Op 1 December wordt mijn HbA1c weer gemeten. Het volgende ijkpunt om naar toe te werken, wat is 30 dagen ? Niks toch, op 
een heel mensenleven.

Mijn bloedsuiker is de laatste weken wonderbaarlijk stabiel. Nuchtere bloedsuiker in de normale range: tussen 3.5 en 4.7 en de rest van de dag tussen 5 en 7.  hooguit één keer per dag eens een uitschieter van 7 tot 8, die ook weer snel terugzakt.
Het lijkt erop dat mijn eigen insulineproductie in de betacellen weer een beetje op gang is gekomen, en daardoor de alfacellen een signaal krijgen om geen overmatig glucagon te produceren en er geen of weinig glucose dumping uit de lever wordt geïnduceerd.
Dat was vroeger wel anders, de lever dumpte, te pas en te onpas, glucose in het bloed, ook als de bloedsuikerspiegel helemaal niet te laag was. Gevolg: hoge bloedsuikers.

Al dat geëxperimenteer van het laatste jaar heeft zijn vruchten afgeworpen !?

Achtereenvolgens : Resistant Starch: de darmflora gezonder maken door rauw zetmeel met als effect dat de insuline resistentie afnam. Taylor: proberen de lever te ontvetten en daardoor de eigen insuline productie opgang te brengen en de overdreven glucagon productie te doen afnemen, Mobbs: om via calorierestrictie het lichaam nog meer op vet te laten gaan draaien vooral de hersenen ( ketose ) om daardoor de diabetes en zijn complicaties te vermijden wat ook een lang leven belooft.

Daarnaast de sporttraining, die steeds meer naar strenght training evolueerde. In de RS periode had ik nog vaker leverdumping ( glucose stoot ) ná het sporten maar goed uithoudings vermogen en minder spierpijn  bij en na het sporten. De Taylor periode, vooral toen ik me hield aan de whey shakes à la Taylor kenmerkte zich door vermoeidheid en vaker het uur niet kunnen volmaken, wat wel verbeterde toen ik de interventie omzette naar een vorm van calorie-restrict Paleo eten i.p.v. de whey. Mobbs, een interventie die meer ketose bracht, gaf juist meer energie en een duidelijke verbetering in de prestatie, dieper gaan en zwaardere oefeningen aankunnen, met duidelijk meer spiergroei. In mijn geval:  Ketose rocks !

En nu ? Doorgaan met een combinatie van deze drie interventies, boven op de basis van Paleo eten en leven. Een LC/HF versie van Paleo, omdat ik diabeet ben en dus moeite heb om koolhydraten/glucose zonder schade te verteren.
Het aardappel zetmeel, wel minder dan in het begin en soms een dagje overslaan. De darmen zijn tevreden en rustig, geen pijn meer in het bovenste stukje onder de maag ( duodenum ) dat was in het begin wel aanwezig, een beetje zeurderige pijn.  Een laag calorieën dieet, à la Taylor, met als doel de lever ontvetten en daarbovenop aansturen naar ketose à la Mobbs, om vooral de hersenen, speciaal de hypothalamus,  op ketonen te laten draaien i.p.v. glucose door middel van dietary restriction.  Helemaal begrijpen doe ik het ( nog ) niet. Weinig eten wordt al langer geadviseerd om lang te leven, maar Charles Mobbs probeert aan te tonen hoe het werkt.
De praktische interventie begrijp ik wel n.l. weinig eten en vooral weinig koolhydraten, om in ketose te komen. Zorgt voor het vermijden van diabetes complicaties en …. lang leven. Gezond lang leven, dat lijkt me wel wat. Zeker voor een diabeet niet zomaar vanzelfsprekend. Als het helpt, dan ga ik ervoor.

Deze komende maand wat extra hormese/uitdaging maken door wat meer spontaan IF te doen en ook weer af te wisselen van meer of minder eten en op andere tijden. Dus dan ook meer of minder spuiten van insuline. Eén keer kortwerkende insuline bij de ene maaltijd per dag en niet als het een IF dagje wordt. De langwerkende insuline stabiel houden en proberen, als het kán naar omlaag te brengen. Om een goede HbA1c te krijgen zal dit niet of beperkt lukken.  Na de meting van 1 December ga ik dat wat verder uitvogelen. Want aangezien de HbA1c helaas de enige beschikbare meting is om de stand van de diabetes voortgang te meten, wil ik dit nu niet frustreren.

Punt (je ) op de i  !!!!

whole30

 

SAM_4954

17-11

 

 

SAM_4959

18-11

 

 

SAM_4972

19-11

SAM_4979

20-11

SAM_4987

21-11

SAM_5037

25-11 hypo, zonde hypogevoel

 

SAM_4965

19-11 zeevruchten, kokosolie, boter, citroengras, zout, peper, kurkuma, granaatgranulaat, ui, knoflook, spruitjes, komkommer, sla, zelfgemaakte mayo.

 

SAM_5010

24-11 St.Jacobsschelpen, boter, kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, jalopeno, sla, komkommer, gegrilde aubergine’s

 

SAM_5034

25-11 garnalen, kokosolie, boter, prei, knoflook, citroengras, zout, peper, kurkuma, jalopeno’s, sla, komkommer, mayo, 2 schijfjes bakbanaan?, hennepolie.

SAM_5043

27-11 zalm, ui, knoflook, kokosolie, paar schijfjes zoete aardappel en pastinaak, 2 jalopeno’s, komkommer, lepel mayo, hennepolie.

 

SAM_5045

28-11 zeevruchten: mosselen, inktvis, garnalen, ui, knoflook, kokosolie, boter, zout, peper, kurkuma, zeekraal, jalopeno, paprika, komkommer, mayo.

CRON-O-Meter 3

312 thoughts on “Zet ik het puntje op de i, in 30 dagen ?

 1. Pingback: 2018, het zevende ‘iedere dag keto’ jaar | Ketogeen... en... Wat ?

 2. Hallo Mariet,

  Hoe gaat het momenteel met je Metformine?

  Bedankt voor de aardpeer idee!
  Is heerlijk vandaag vrouwlief geraspt over de salade.

  Als er mensen zijn op de site van Mariet die trainen en diabetes zijn graag ook op mijn blog comments geven over:
  Paleo Voeding & Trainen?
  Diabetes en trainen?
  Krachttraining en diabetes?
  Glucosewaarde meten na trainen hoeveel tijd daartussen?

  Even wat ideeën!

  Alle tips handig zowel van mij uit naar jullie als vice versa.

  Groeten,

  Maarten Groen

  Geliked door 1 persoon

 3. Mariet!!!!!

  Hulp!!!!!
  Die app geeft merknamen aan waarbik nooit koop en kan het niet veranderen .

  Ik kom wel uit eigenlijk beetje over mijn calorieën.
  Ik behaal mijn doelen niet!😕 Zit vet over de 10% van mijn koolhydraten en over mijn vetten van 50% en Eiwitten nog niet.

  Ik moet nog avondeten en mijn avond tussendoortje hoe en wat moet ik doen/eten?

  Like

  • Maarten, eerlijk gezegd ik vul niet meer iedere dag op de app in wat ik eet. Intussen schat ik hoeveel calorieën ik eet. Sinds MyFitnessPa niet meer accepteert dat ik zó weinig eet heb ik er niet veel meer aan. Wat jij zegt, er staan heel veel producten, die ik nooit koop. En iedereen kan zelf producten invullen, dus ik denk dat er veel fout staat.
   Er is een andere en veel beter: https://cronometer.com
   Als ik iets nieuws probeer en ik wil weten wat er in zit kijk ik daar.

   Klik even op de link in deze post https://mariethoen.files.wordpress.com/2014/10/cron-o-meter-3.pdf
   Dan zie je mijn eten van vandaag.

   Ga daar eens kijken, ik hoop dat je er meer mee kunt.

   Like

 4. Hey Mariet,

  Weet je toevallig wat ik met die App moet doen om de koolhydraten minder te doen en de eiwitten te verhogen?
  Ben niet zo’n Procenten berekenaar!

  Het gaat om die app die je me had geveven om je maaltijden bij te houden en wat je eet aan calorieën.

  Groetjes

  Like

  • Maarten, klikken op home en dan komt er in de 2de regel: Goals te staan. Klikken op Goals en op de groene knop klikken: Change goals.
   Dan de keuze: Custom, dus zelf invullen. Continue, dan kun jezelf invullen hoeveel je je per dag aan vet, eiwit en carbs wilt eten.
   Calorieën bv. 1500 Verhoudingen Carbs 5%, Protein 35% Fat 60% ( dat heb ik en 900 cal ) Groene knop: Change goal aanklikken en het is bevestigd.
   Je kunt het altijd veranderen en andere verhoudingen aan geven.

   Waar het omgaat is, dat als je je dagelijkse eten invult, het programma aangeeft of je over of onder je goal bent.
   Ik hoop dat ik duidelijk ben 😉

   Like

   • Thanx Mariet!
    😁👏

    Trouwens even je heerlijke maaltijden bekeken(eindelijk)!
    Je bent net zo dol op garnalen als ik😁👏!

    Vraagje!

    Het lukt mij niet om Mayo zelf te maken mislukt elke keer.
    Hoe doe je dat toch?😂

    Groetjes

    Like

   • Ja, lekker garnalen 😉 Mayonaise is makkelijk ! Alles op kamertemperatuur, om te beginnen.
    Eidooiers, zoveel als je wilt bv 3. koffielepeltje mosterd, azijn, niet teveel in het begin ( lekkere, zoals troebele appelazijn of wat je wilt )
    In een hoge kom of hoog glas : ei, mosterd en azijn met de staafmixer even los roeren.
    Dan langzaam olie erbij schenken en mixen, iedere keer meer olie erbij, en mixen, totdat het steeds stijver wordt. Te stijf? nog wat azijn, te slap? nog wat olie. Zout en peper of andere kruiden naar smaak erbij.

    Ik gebruik meestal extra virgin olijfolie, kán wat bitter zijn. Dus ga ik de volgende keer hennepolie én olijfolie mengen.

    Iedereen heeft zo zijn eigen recept, en zijn eigen voorkeur. Gewoon uitproberen en je vindt je mayo à la Maarten 😉

    Like

   • Ja hoor, in mosterd en azijn zitten heel weinig koolhydraten, en de azijn is hooguit 3 eetlepels. Van de mayo eet je, als het klaar is hooguit 3 eetlepels.
    Over ongeveer drie maaltijden verdeeld is het maar een paar gram per keer.

    Like

   • Nog even dit Maarten, dat is nou het verschil tussen fabrieksmayonaise en homemade. Bij de fabrieksmayo zitten er meestal de verkeerde bewerkte vetten in en vaak suiker ± 5% ( ze stoppen overal suiker in ) verdikkingsmiddel, kleurstoffen.
    Als je hem zelf maakt, weet je precies wat er in zit en kun je zelf bepalen hoe goed hij wordt door het kiezen van de ingrediënten.

    Like

    • Goedemorgen Mariet,

     Inderdaad zelf dingen maken is leuk als je de tijd hebt en inderdaad veel gezonder. Pindakaas maakte we ook zelf maar niet meer sinds Paleo.

     Geliked door 1 persoon

   • En hoe staat het met de mayo Maarten? (Ik maakte die vroeger altijd met een gans ei hoor, zolang je maar een beetje vocht (meestal azijn, maar kan dus ook eiwit zijn) hebt om de emulsie met de olie te maken).

    Heb je meer tijd en wil je thuis trainen: met de handgarde kloppen 🙂 Moet je wel de olie druppelsgewijs erbij gieten, ben je al gauw een tijdje zoet bezig 🙂

    Like

    • Nee nog niet begonnen😁

     Heb het nog niet nodig.
     Ik eet graag droog. alleen kruiden.
     Vlees, vis en ei hebben van zichzelf wel wat vocht met de kokosolie.😉

     Geliked door 1 persoon

 5. Pingback: Are you a victime or a warrior ?… aan het begin van jaar vier … | Ketogeen... en... Wat ?

 6. Hey Mariet,

  Stef gaf aan dat je wat last had van de Metformine?

  Ook even controleren met wat jij nuchter en na het eten goed vind.

  doktor bij mij zegt 4-7 voor 7-9 na.

  Groetjes

  Like

  • Hoi Maarten, had ik wel, de eerste 3/4 dagen. Hoofdpijn, misselijk, moe en beetje diarree. Maar dat is nu over. Gisteren van 1 naar 2 tabletten van 500 mg. per dag Gaat nog altijd goed. Aangezien ik maar één keer per dag eet en de apotheek aanbeveelt om ze bij een maaltijd te nemen, moet ik nog even zoeken hoe ik dat ga doen.
   Neem jij de metformine altijd bij een maaltijd of ook wel eens zonder maaltijd ? En heb je er dan last van ?

   Tussen de 4 tot 7 vóór de maaltijd, vind ik 7 wel wat hoog, eerder 4 tot 6 ofzo. Direct ná de maaltijd 7.9 kan wel, maar binnen 1 en 2 uur moet de BS weer zakken naar 6.6. ‘Normale’ mensen zakken na 2 uur weer naar 5.5.

   Deze link naar de site van Jenny Ruhl vertelt er meer over.
   http://www.phlaunt.com/diabetes/16422495.php

   Zij is ook diabeet en schrijft al veel jaren op haar blog. Heel veel informatie. Zij is ook wel low carb, maar niet paleo. Er staat, dat 3.9 al een hypo is en 2.2 een gevaarlijke hypo. Daar heb ik andere ervaringen mee. Bij Paleo/HF/LC en ketose is dat wel laag maar vaak zonder de bekende hypoverschijnselen. Als ik zo laag ben ( en géén hypoverschijnselen ) eet ik wel bv een dadel. Soms heb ik wel hypoverschijnselen en dan eet ik er twee 😉

   Like

   • Beste Mariet,

    Bedankt voor de info.

    M.b.t. Metformine:

    Voor je prachtige suikers vind ik 2 tabletten wat overdreven.

    In de Tijd dat ik 2 nam was een tijd dat ik geen moer om mijn diabetes gaf dronk, Rookte en at wat ik wou en at dan letterlijk ook soms 3 avondmaaltijden! Spareribs onbeperkt loved it. Suikers waren vaak 23 of soms erger. Opgegeven moment was mijn bloed bedekt met suikers!

    Ik neem 1 tablet direkt na mijn avondmaaltijd. Heb er geen last van omdat ik bewust omga met mijn suikers nu.

    5 jaar geleden werd ik er wel misselijk van uiteindelijk speelde dag op mijn werk(vaak ziek). Was ook niet bewust bezig. Ik stapte over naar Januvia.
    Daar werd ik niet ziek van.

    Dit jaar ben ik van Januvia teruggegaan naar Metformine.

    Hoop dat dit verhaal je wat helpt 🙂

    Groetjes en goed bezig!😁👍

    Like

   • Maarten, zou kunnen dat 2 teveel is. Mijn bedoeling is eigenlijk helemaal zonder medicatie. De metformine voor nu is bedoeld om de insuline zoveel mogelijk te kunnen terugschroeven. Hoge insulineniveau’s, daar wil ik van af. Dus als dat met één kan, graag !

    Gelukkig ben je met die slechte gewoontes gestopt. Goed voor je 🙂

    Like

    • Ja idd uiteindelijk willen we af van alles en geen medicijnen en insuline meer.

     Mocht je last blijven hebben vraag de doktor dan om het te veranderen of naar Januvia of naar Glimepiride!

     Groetjes en succes😁👍

     Like

 7. Vriendjes en vriendinnetjes: TROMGEROFFEL, TOETER, VLAGGETJE !!!
  Hier is tie dan …de HbA1c uitslag …. 5.4

  Van 8.1 naar 6.5 naar 5.8 naar 5.4 binnen een jaar en nu ben ik ‘normaal’ zegt de dokter. Ja, nog niet helemaal, want ik spuit nog insuline.
  Dat wordt het volgende project, de insuline eruit 🙂

  Geliked door 2 people

 8. Nog 3 nachtjes slapen voordat ik de dokter zie 😉

  Uitslag HbA1c en nieuwe medicatie bespreken, met als doel met minder insuline uit te komen.

  Iets minder strak op de BS gelet. Die is wat hoger, maar niet veel meer.
  Een beetje minder insuline gespoten. 40 EH i.p.v. 42 EH.

  Vanmorgen FBG 5.9, gisteren 3.9, voorgisteren 4.6. Door de dag BS niet hoger dan 6.5 tot één keer 7.5.
  Weinig gegeten, een beetje IF en 1 kg afgevallen.

  See you ❤

  Geliked door 4 people

 9. Verslag 30-11 Laatste dag vóór de HbA1c meting
  8 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM 29 gr
  13 uur BS 4.9
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten garnalen, mosselen, kokosolie, boter, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, handje groene boontjes, sla, paprika.
  18 uur BS 7.5
  21 uur BS 6.5 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 510

  1-12
  8 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie
  13 uur BS 6.7
  14 uur Rapid 6 EH
  !4.30 u eten: mosselen uit het zuur, sla, tomaat en …..yoghurt met twee handjes blauwe bessen uit de diepvries.
  18 uur BS 5.4
  21 uur BS 8.3 ( verlate reactie 😉 ) Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 650

  2-12
  9 uur FBG 4.5

  Maandag 8 december de uitslag bij mijn dokter. Tot die tijd blijft het spannend.

  Ik ga de komende dagen even iets meer relaxen over de bloedsuiker waardes. Niet anders eten, dat niet hoor. Eerder wat minder spuiten.
  Om na 8 december, hopelijk, metformine toe te voegen en daardoor minder insuline te hoeven spuiten. Als het werkt zoals verwacht. Die verandering kán wel even tijd in beslag nemen, door de omschakeling/gewenning.

  Ze hep weer wat nieuws 😉 ja, ja, vermoeiend maar spannend, toch 😉 )))

  Geliked door 4 people

 10. Verslag 29-11
  7.30 uur FBG 3.9 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.4
  14 uur Rapid 6 EH
  14.30 eten: mosselen in het zuur, stukje kaas, zeekraal, tomaat, komkommer, kokosolie.
  18 uur BS 7.2
  21 uur BS 5.6 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 460

  30-11
  8.30 uur FBG 3.6
  Gewicht gelijk

  Nog 1 dag …. 🙂
  Gemiddelde waardes 7 dagen 5.3, 14 dagen 5.6, 30 dagen 5.9

  Like

  • Perfecte waardes Zonder dat je je nu helemaal het schompes spuit en met de metformine die veel artsen en wetenschappers als gezegd zelf slikken vanwege het levensverlengende effect in proefdieren (ook sterk anti kanker) gaat het straks nog beter.

   Metformine (sinds 1910) is eigenlijk geen medicijn maar een supplement 🙂 .

   Geliked door 1 persoon

   • Hoop ik Melchior, want als het helpt om minder insuline te moeten spuiten, ga ik daar van afvallen. En afvallen zorgt weer voor minder insuline behoefte.
    Hoe meer ik er naar kijk, de info over metformine 🙂 hoe meer ik denk dat het wel eens op dit moment een goed supplement kan zijn.
    In een ver verleden, werd ik er erg misselijk van. Maar ik heb het ook maar kort gebruikt, dus geen gewenning en weet ook helemaal niet welke doses het was. Daar kan het ook aan hebben gelegen.
    Langzaam de doses opvoeren zou wel eens de oplossing kunnen zijn.
    Wat was ik vroeger onnozel, ( maar werd ook onnozel gehouden ) ha, ha 😉

    Like

   • Ja ik heb Lantus en metformine voor diabetes.
    Dankzij de neo paleo via stef en mijn maaltijden gaat het goed suikers dalen.
    Omdat die van mij hoog waren, duurt het wel even voordat ze perfect zijn.
    Gaan de goede kant op.
    Net nuchter geprikt uitgeslapen 4.7 dat is voor mij nieuw.
    Ik heb het erger gehad jaren gelden toen at ik slecht, dronk en rookte ook.
    Heb waardes gehad van 23- hoger of te wel mijn bloedcellen zelf waren bedekt met suiker.
    Gelukkig fit en actief doen.
    Althans moet de draad nu wel weer oppakken want het wennen van geen brood en zo had wel zijn tol bij mij.

    Geliked door 1 persoon

   • Maarten, dat zijn heel goede nuchtere waardes. Geweldig, die verandering.
    Dan kun je straks ook je Lantus misschien gaan verlagen, insuline slaat de glucose op in je lever, spieren en als die vol zitten, dan in de vetcellen. Dus hoe minder insuline nodig, hoe minder vetopslag.
    Het lichaam wil dat er maar hooguit één theelepeltje glucose in het bloed zit. Bij hoge suikers is het meer en dat vinden ‘ze’ niet leuk, gevaarlijk ! Zoals je zegt, teveel suiker op de bloedcellen. Meer wordt zo snel als het kan weggewerkt.

    Lukt het al een beetje meer goed vet te eten, naast het minderen van de koolhydraten ?
    Dat helpt ook om weer meer te kunnen sporten. Je lichaam gaat dan beter vet verbranden en is niet meer zo afhankelijk van glucose als brandstof, maar toch genoeg energie.

    Geliked door 1 persoon

   • Corrien morgen ga ik naar het lab, bloedprikken voor de HbA1c.
    8 december naar de dokter voor de uitslag. Het zou me erg verwonderen als die niet goed zou zijn. Mijn bloedsuikerwaardes zijn beter, nu, dan in Mei, vóór de vorige meting, en toen had ik een HbA1c van 5.8
    Het blijft spannend 😉
    Dan kan ik weer mij eigen gang gaan. Hoera !

    Geliked door 1 persoon

  • Vandaag geen update van je , Mariet .

   Logisch , na het bezoek aan het ziekenhuis vandaag , daarna natuurlijk de kroeg in en de pizzeria en weer de kroeg in , feest vandaag , HORMESE , joepie 🙂 🙂

   Zag een tweet/twit ( hoe dat maar heten mag ) van je vandaag heel vroeg 😉 , wel de moeite waard om ook hier te zetten dacht ik …..

   8 december is het ook maar zo , al is het slechts een bevestiging 😉

   Like

   • Ha, ha, Hans 🙂 )))
    Niet de kroeg in en ook geen pizza. Wel even blijven hangen in A’dam.
    Maar een uit de band en een beetje rebels vandaag. Druk bij de bloedafname, lang wachten.
    Wat gekibbeld met de vampieren van het lab. De jonge leerling-vampier vond het wel leuk. Zat driftig ja te knikken, op mijn commentaar, Zijn begeleidster schoot helemaal in de verdediging.
    Het punt is, ze vragen je 2 x je geboorte datum: een keer bij de balie en een keer in het prikhokje.
    Die meneer bij de balie was wel grappig, keek op het papier en zei extra een andere datum, met de bedoeling dat ik het zou verbeteren. Dus ik zei: Grapjas 😉 kun je niet lezen. Lol. Hij maakte er tenminste wat van, he.
    Dan in het prikhokje: De nette mevrouw vroeg het weer, de geboortedatum. Ik: ‘Denk je dat ik met een papier van een ander kom ? Ik heb goed opgelet hoor.’ Dat moeten wij doen. van de directie, bla,bla. Ja maar, zei ik, je kunt ook vragen. Hebt je gecontroleerd of het jouw briefje is. Zelfmanagement, he.
    Flauw, maar tenminste niet saai 😉
    Rebels, word ik altijd van die vampieren.

    En nu maar wachten op 8 december, voor de uitslag !

    Geliked door 1 persoon

 11. Verslag 28-11
  7.30 uur FBG 3.4 Koffie en kokosolie
  Geen AZM
  12 uur BS 7.1 Ná de sport
  14 uur 6.1 Rapid 6 EH
  14.30 eten: zeevruchten: mosselen, inktvis, garnalen, ui, knoflook, kokosolie, boter, zout, peper, kurkuma, zeekraal, jalopeno, paprika, komkommer, mayo.
  18 uur BS 5.0
  21 uur BS 5.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 530

  29-11
  8 uur FBG 3.9
  Gewicht gelijk

  Nog 2 dagen….
  Gemiddelde waardes 7 dagen 5.4, 14 dagen 5.6, 30 dagen 5.9. Dit geeft wel een beetje aan in welke richting de HbA1c zich gaat bewegen.
  Maar niet alles, want maar 4 keer per dag gemeten. De dag en zeker de nacht ( vasten ) heeft waarschijnlijk langere periodes van lage bloedsuikers ( of hogere, maar dat denk ik niet )
  Dus het blijft spannend, die HbA1c meting.

  Met de nieuwe meetmethode van Abbott wordt eigenlijk de hele dag en nacht de BS gecheckt, dat zou een betere indicatie geven.
  Helaas niets gehoord op mijn verzoek, om de nieuwe FreeStyle Libre meter te mogen uitproberen. Nog een reminder gestuurd, maar ook daarop niets vernomen. Geen goede marketing van Abbott 😦

  Like

  • Om positief te blijven , die lui bij Abbott denken vast dat die mevrouw die diabetes bijna onder controle heeft gebruikt die meter straks toch niet meer ……. 😉

   Of speelt follow the money ook hier weer een verdachte rol , aan Abbott de taak het tegendeel te bewijzen , slordig dat ze de moeite niet eens nemen te antwoorden .

   Like

   • Zou zomaar kunnen Hans, dat ze dat denken. Maar dan denken ze verkeerd. Ze maakte deze nieuwe meter om de bloedsuiker, beter, vaker en makkelijker ( zonder vingerprikken ) te meten.
    Dus is de bloedsuiker controleerbaarder, wat tot een beter instelling kán leiden. En een geheel of gedeeltelijke genezing kan brengen. Een nobel doel 😉

    Geld verdienen kunnen ze echt nog wel genoeg met de 300 miljoen diabeten, wereldwijd.
    Ze schreven als reactie op mijn email, dat ze binnen 48 uur zouden reageren. Niet dus.
    Terwijl het zo simpel is 😉 Ja of Nee !

    Like

 12. Verslag 27-11
  8 uur FBG 5.1 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM, 29 gr.
  13 uur BS 5.8
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: zalm, ui, knoflook, kokosolie, paar schijfjes zoete aardappel en pastinaak, 2 jalopeno’s, komkommer, lepel mayo, hennepolie.
  18 uur BS 7.1
  21 uur BS 6.2 Lantus 38 EH
  Totaal insuline 44 EH
  Calorieën ± 520

  28-11
  7.30 uur FBG 3.4
  Gewicht gelijk.

  Nog 3 dagen …..
  Pfff, wat zal ik blij zijn, als dat Hb1Ac meten achter de rug is. Legt een druk op me. Gisteren weer een beetje hoger. De bloedsuiker laag houden, zorgt ook weer uiteindelijk voor een paar kilo’s meer en niet verder afvallen. Ik wil/moet de insuline verder verminderen om weer af te vallen. Ik ben als de dood, voor weer opslaan van vet in de lever. Met als gevolg, alle verworvenheden weer terug te schroeven. Dat mag niet gebeuren 😦

  Like

  • vlaggetje toeter, vlaggetje toeter….. 😉
   De aanhouder wint …… zijn/haar gezondheid terug ….
   Hé dappere dodo; je bent er bijna. Bij je volgende stap ( nou ja dodo’s waren dan ook loopvogels, ppppfffftttt)

   Like

  • Ok, malaysian cowboy style advies: stap nu in je auto, rijd naar die dokter en ga daar zitten tot de dag voorbij is, vroeg of laat gaat ie/sy toch binnen laten 🙂

   Dit is gewoon te onlogisch: wachten en dikker worden om een dokter te zien? Moet je die dokter toch eens de vraag stellen wat nuttiger is: wachten en bijkomen of nu zien dus afvallen en gezonder worden. Het is een dokter, dus ie/sy moet wel het laatste antwoorden 🙂

   Start Marietsebiel!

   Like

   • Stef, zo gaat het echt niet. In het VUMC kan ik alleen terecht met een afspraak. Als het bloed is afgenomen kan ik beginnen met minder spuiten, dus nog maar een paar dagen. Dokters geloven niet in gezond worden, of liever gezegd ze denken alleen aan symptomen bestrijden. Met medicijnen. Dat hebben ze geleerd. Over voeding weten ze niet veel. Dus daar heb ik niets te halen. Zo zit het systeem in elkaar. Er zijn er wel een handjevol, die langzaam verder kijken. ( Keerdiabetes om ) Ga ik hem wel over bevragen 😉

    Geliked door 1 persoon

   • Goeie môre Marietsebiel,

    Even mijn excuzes om mijn domme cowboy logica.
    Het medicynen-systeem is wel degelijk complex, en kan je dus niet even doorbreken met als cowboy voor de dokter te gaan staan en geloven dat het dan weer goed zal gaan.
    Het eten-om-te-leven-systeem is wel degelijk complex, en kan je dus niet even doorbreken met als cowboy voor de gegeten suikers wat insuline te spuiten en geloven dat dan weer goed zal gaan.

    Ik ben duidelijk niet de enige met domme cowboy logica… 😦
    … 🙂
    Maar 2 slechten maken jammer genoeg niet 1 goede.

    Zoals je al zegt, goede raad voor iedereen: op zoek gaan binnen dat medicijnen-systeem naar dokters die wel iets meer met voeding bezig zijn, en het wordt wat makkelijker + gezonder bewegen binnen dat systeem 🙂 Wel een hele klus op zich, zulk een dokter vinden.

    Nog 2 keer slapen dus en keer diabetes om!

    Prettig weekend.

    Like

   • Stef, voorlopig zit er maar één ding op. Zelf het heft in eigen handen nemen. Eist veel studie, nadenken en besluiten nemen. De goede bronnen aanboren. En dat is niet makkelijk, want er is op voeding gebied nog zoveel achterhaalde informatie. Kom daar maar eens wijs uit.

    Geliked door 1 persoon

   • Klopt Marietsebiel, raak daar maar eens wijs uit 🙂 Maar lukt je toch aardig merken we!

    Ikzelf geraak niet echt wijs uit het LDL cholesterolverhaal: ikzelf eet hem lager (zo denk je dan), geef mijn dieet aan anderen en die zien niks veranderen 😦 (dus alleen eten klopt niet).

    En dan lees ik jouw verhaal en begin ik te denken: misschien is het zwaarlijvigheid dat simpelweg alle processen/systemen in ons lichaam ontregelt. Zelfde logica met onze temperatuur: tussen 37 en 40 kunnen we het in de hand houden, maar eens daarboven, dan gaat het de verkeerde richting uit. (eens ontregelt, nog meer ontregelen)

    Misschien doet zwaarlijvigheid hetzelfde (eens ontregelt -> nog meer ontregelen) met alle processen waar voor een niet zo zwaarlijvige de “Let food be thy medicine and medicine be thy food” veel makkelijker opgaat.

    Anyways: nog 1 keertje slapen en het wordt spannend hier 🙂

    Prettige zondag en rustig blijven 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Cholesterol ? Ik maak me er niet ( meer ) druk om. Bij MM staat zóveel posten daarover en die heb ik allemaal gelezen 😉 Statines, korte tijd geslikt, ik zag nooit verschil in de waardes. Alleen bijwerkingen. Sinds Paleo lagere Tri en hogere HDL.

    David Newman, legt uit Truth That Last: over onderzoeken

    Heb ik van Dr.Malcolm Kendrick, hij heeft het vaak over cholesterol en statines 🙂
    http://drmalcolmkendrick.org/2014/09/12/watch-this-2/

    Geliked door 1 persoon

   • Dank voor de video Marietsebiel! Die legt het verstaanbaar uit 🙂 Heb ook op MM al “wat” rondgelezen.

    Vind het vooral lastig wanneer mensen toch paleo gaan en hun LDL niet omlaag zien gaan, is het niet echt aan mij om te zeggen: lig er niet meer wakker van.

    Vooral bij mensen die geen bijwerkingen ondervinden van de statines en de LDL naar omlaag zien gaan, wordt het moeilijk praten. Ik kan dan wel uitleggen wat er nog allemaal niet wordt aangemaakt behalve LDL, en wat toch nuttig is, maar kan moeilijk zeggen: no need (wie ben ik om zo slim te zijn voor anderen?). Dus dat laatste bevalt me niet zo 😦 Voor mijn eigen LDL, daar lig ik niet meer wakker van , wel voor de LDL van mensen die ik liefheb.

    Geliked door 1 persoon

  • ik lees nog steeds met grote regelmaat en interesse je berichten. Kop op!! Hoop dat die druk snel minder is. Waarom neem je de hennepolie? Heb er vast overheen gelezen maar ben benieuwd.

   Like

   • Jah, leuk dat je blijft kijken 🙂

    Hennepolie neem ik soms i.p.v. olijfolie op de sla ( mag niet verwarmd worden ) omdat er een redelijke verhouding omega6 en omega3 inzit. 3:1. Olijfolie is hoofdzakelijk omega6.
    Daarbij komt dat olijfolie heel vaak geen pure olijfolie is, maar bijgemengd met andere bewerkte plantaardige oliën. Dat heeft niet altijd te maken met de prijs en/of gekocht in een ‘goede’ winkel.
    Vaak genoeg uitgeprobeerd b.v. uit een biologische, goede winkel. De truc is de fles olijfolie een dag of wat in de koelkast leggen. Pure olijolie wordt snel vlokkerig ( troebel )
    Bijgemengde olijfolie wordt niet of nauwelijks troebel. Dat heeft te maken met de verschillende troebelpunten van de verschillende oliën.
    Dan ga ik altijd terug en vraag mijn geld terug. Ik zeg, vergissing, ik had er nog genoeg.
    Geen discussie nl. want dat heb ik wel als ik zeg waarom.
    “Daar heb ik nog nooit van gehoord, dat kan niet enz. ”
    ’t Is maar dat je het weet, ha, ha 🙂

    Like

   • Olie en vet , het blijft verwarrend vind ik .

    Koud en warm , welke , omega 6-3 en afgezien van dat met alle olien en alle vetten gerotzooid wordt , helaas ……

    Even vloeken in de kerk : ben voornemens zelf frites te bakken in , jawel Ossen(wit) , Belse friten dus 🙂

    Hormese enzo , ,, een vette bek halen ” volgens mijn kinderen , hihi .

    Mariet , jij maakt zelf mayonaise las ik , wil je zo vriendelijk zijn hier je recept te plaatsen , bvd , moet wel (vies) lekker zijn ? 😉

    Geliked door 1 persoon

   • Hans, daar heb gelijk in. Ingewikkeld om de juiste spullen te vinden. Hoe meer je weet, hoe beter dat je oplet, hoe vaker je merkt dat veel gesjoemeld wordt.

    Lekker ossenwit !

    De mayonaise is heel makkelijk.
    Meestal doe ik 4 eierdooiers, lepeltje mosterd ( de grove, vind ik lekkerder ) zeezout, peper, kurkuma, ongeveer 2 eetlepels appelazijn, staafmixer erover en dan langzaam de olijfolie erdoor mixen, beetje bij beetje, tot de mayonaise stijf genoeg is. Klaar is kees, iedere dag een lepel over de sla en/of komkommer.
    Yummy ❤

    Like

   • Ah, op die manier afwisseling dus. Dat van die olijfolie ga ik nu uitproberen 🙂 Zo heb je al snel een verzameling vet in je kastje staan, kokosolie, olijfolie. Gebruik ook levertraan met boterolie, schijnt een goede verhouding A, D, E en K in te zitten. Vraag me toch nog steeds af of dit wel voldoende vitamine D is omdat we daar zo een tekort aan schijnen te hebben. Iemand een idee?

    Geliked door 1 persoon

   • He Mariet. Welke olijfolie gebruik je in de mayo?
    Ik heb een paar eerlijke, maar daar zit zo’n sterke smaak aan dat ik bang ben de smaak van de mayo te verprutsen.
    Rommel nu iets bij elkaar met zout, peper, appelazijn, olijfolie en een paar lepels bottenbouillon om het lobbig te maken…. niet verkeerd als slasaus, maar af en toe is mayo natuurlijk wel lekker…

    Like

 13. Verslag 26-11
  8 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.9
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: stukje schapenkaas,tomaat, komkommer, sla, mayo, hennepolie.
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 5.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 36 EH
  Calorieën ± 470

  27-11
  8 uur FBG 5.1
  Gewicht -1 ons

  Nog 4 dagen ….

  Like

 14. Verslag 25-11
  8 uur FBG 2.7 Koffie en kokosolie en grote medjool dadel
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.2
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: garnalen, kokosolie, boter, prei, knoflook,citroengras, zout, peper, kurkuma, jalopeno’s, sla, komkommer, mayo, 2 schijfjes bakbanaan?, hennepolie.
  18 uur BS 7.0
  21 uur BS 6.4 Lantus 36 EH
  22 uur BS 2.6
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 530

  26-11
  8 uur FBG 4.5
  Gewicht gelijk.

  De ochtend lage BS voelde niet als een hypo, de avond hypo wel.
  Deze werd, bijna zeker veroorzaakt door het ‘fout’ spuiten.
  Ik spuit de Lantus in mijn bovenbeen. Hoe minder vet daar gaat zitten 😉 hoe gauwer het spuiten een bloeduitstorting veroorzaakt.
  Dat komt omdat ik een klein bloedvaatje raak. Meestal gaat de naald langs dat bloedvaatje en wordt de plas insuline toch nog in het weefsel gedeponeerd. De Lantus is zo samengesteld, dat hij langzaam in het bloed wordt opgenomen ( o.a. door toevoeging van zink )
  Maar als die plas Lantus te dicht bij dat aangeprikte bloedvaatje ligt, wordt een deel tóch snel opgenomen. Gevolg. Hypo !

  Nog 5 dagen …..

  Like

  • Hey Mariet, de hypo kwam dus door de injectie! Jeetje hey, erg hoor.

   Maar goed, in het filmpje van D’agostino legt hij vanaf 13:00 uit dat ketose je beschermt tegen hypoglycaemie. Vanaf 20:00 gaat het over ketose en het hart.

   Like

   • Tije, deze hypo wel. Die in de ochtend was dus geen hypo in de gewone zin. Dat is de hypo, die hij noemt in dat experiment van de studenten, die 40 dagen niet aten. ( dat experiment was extreem, en zou niet meer kunnen nu, zegt hij )
    Als er genoeg ketonen zijn beschermen zij tegen de hypo.Dus bij de avondhypo had ik niet genoeg ketonen, om mij te beschermen ? Een interessante vraag, dat moet ik uitvogelen. Ik ga hem verder afkijken, de video. En nogeens en nogeens, tot ik het begrijp 😉 Kom ik op terug, ook op de ketose en het hart.
    Spannende materie !

    Geliked door 1 persoon

   • Ja, dat was ook mijn aanleiding om toch die dadel in de ochtend de schuld te geven, of die twee plakjes bakbanaan in de avond. Dat je daardoor net iets teveel uit ketose bent geraakt?
    Maar nietttemin dat het best heftige ervaringen zijn lijkt mij.

    Like

   • Tjie, de bakbanaan denk ik. Was in de vriezer en een halve bakbanaan stak me de ogen uit ;-( Bakbanaan zorgt altijd voor reactie.
    De dadel niet. Om 13 uur BS 5.2.

    Om 18 uur BS 7.0 ná de bakbanaan. Twee schijfjes bij het eten en nog twee na het eten. Zo lekker … maar het mag niet, he 🙂

    Geliked door 2 people

   • Stef, als ik dat wist ! Maar het is zo, iedere keer weer. Terwijl bakbanaan wordt geadviseerd te eten, omdat het zetmeel bevat.
    Als vervanging van aardappelzetmeel, als iemand dat niet verdraagt omdat het een nachtschade is.
    Maar blijkbaar zit er toch te veel glucose in. In ieder geval merk ik het altijd als ik het eet, hoe klein het stuk ook is.
    Een dadels eet ik meestal alleen als ik tegen of echt een hypo heb. Dan levert die de glucose, die ik dan nodig heb, zonder dat de bloedsuiker weer té hoog wordt.

    Een vraagteken, maar het bewijst maar weer eens dat iedereen anders is 😉

    Geliked door 1 persoon

   • Hoi Marietsebiel,

    Nu je eventjes op vakantie bent 🙂 … nog een vraagje over die bakbanaan en die vijg:

    hoeveel bakbanaan is dat dan in gram (zo ongeveer) en hoe maak je die klaar? Intrigeert me wel een beetje zo op het eerste zicht 🙂

    Like

   • Stef, er zijn van die grote bakbananen (± 17-20 cm ) en kleintjes ( ± 10-12 cm ) Tenminste hier, ik weet niet hoe dat bij jullie is.
    Het was een kleine en daar de helft van. Daar had ik twee schijfjes ( ± 1 cm dik ) van gegeten, bij het eten, even kort meegebakken bij de pan eten, mossel of garnalen en groente.
    Daarna nóg twee van die schijfjes bij de koffie, na het eten. Het laatste restje banaan heb ik weggegooid.
    Dus ! niet veel toch.
    De dadels: ik heb twee soorten, kleintjes, 7 gr. en groten medjool dadels 22 gr
    De kleintjes eet ik wel eens als mijn FBG zo’n 3.4 is en de groten als ik echt een hypo heb.
    🙂

    Like

 15. Verslag 24-11
  8 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  geen AZM,
  12 uur BS 5.7 na de sport
  14 uur BS 4.3 Rapid 6 EH
  14.30 eten, St.Jacobsschelpen, boter, kokosolie, ui, knoflook, zout, peper, kurkuma, jalopeno, sla, komkommer, gegrilde aubergine’s
  18 uur BS 4.2
  21 uur BS 5.0 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 560

  25-11
  8 uur FBG 2.7
  Gewicht gelijk

  Erg laag, die nuchtere bloedsuiker. De gemiddelde waarde op het metertje zaken naar: 7 dagen 5.3, 14 dagen 5.7, 30 dagen 6.1

  Maar geen hypogevoel, dat komt door de ketose 😉
  Wel een dadel bij de koffie genomen.
  Nog 6 dagen ….

  Like

  • Leuk die dalende gemiddelden 🙂 Marietsebiel, heb je een pagina waar je ketose even snel uitlegd?

   En hypo: toen ik nog niet paleo zat en brood bakte met confituur, begonnen steevast mijn handen te beven na een 3tal uur. Had dat probleem niet met eerder paleo maaltijden, en zeker niet na 3 uur. Kan jij dat wat verklaren? Dank en prettige dag.

   Like

   • Stef, glucose/koolhydraten eten zorgt ervoor dat er insuline wordt gemaakt door de betacellen in de pancreas. Veel glucose, veel insuline. De glucose wordt direct gebruikt, of bij teveel, opgeslagen in de spieren, in de lever en uiteindelijk word het teveel opgeslagen als vet.
    Als de glucose weer uit het bloed is ( het lichaam wil maar een theelepeltje glucose in het bloed ) dan krijg je weer honger. En dan begint het weer opnieuw: insuline productie, vet opslag enz.

    Regelmatig teveel glucose in het bloed drijft de insuline productie op. Te hoge insulinespiegel maakt ook dat je het opgeslagen vet niet weer kunt gebruiken, dus honger.
    Bij ketose, laag koolhydraten gebruik, dwing je het lichaam om het opgeslagen vet weer te gebruiken i.p.v. glucose.
    Dat is ook de reden om straks minder insuline te gaan spuiten, ( nog ) meer vet verbranden.
    Ketose:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Ketose_%28metabolisme%29
    http://www.ruled.me/ketosis-ketones-and-how-it-works/

    Geliked door 2 people

  • Mariet, ik heb de filmpjes ook bekeken; ketose beschermt je tegen de hypo. De spreker -weet zijn naam even niet- noemt dat tijdens het experiment, dat nu verboden zou zijn, de deelnemers extra insuline kregen toegediend en geen hypo kregen, waar dit dodelijk had kunnen zijn. Ik kan dit alleen niet rijmen met jou eerdere hypo’s waarbij de lever nog aan het sputteren was. Toen was er toch ook sprake van een plotselinge overload aan insuline?

   Like

 16. Verslag 23-11
  8.30 FBG 4.8 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM een eetlepel
  14 uur BS 6.3 Rapid 6 EH
  14.30 eten : Mosselen, boter, kokosolie, ui, knoflook, tomaat, zeekraal, 2 ei, samen in de pan, komkommer met hennepolie.
  18 uur BS 5.1
  21 uur BS 6.5 Lantus 36 EH
  23.30 BS 5.9
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 450

  24-11
  8 uur FBG 4.4
  Gewicht gelijk

  Nog 7 dagen volhouden…. en dan de boel weer op z’n kop.
  Eten naar het spuiten.

  Geliked door 2 people

 17. Goededag Mariet,

  Ik stel me even opnieuw voor:
  Naam: Maarten Groen
  Leeftijd: 32
  Op een leeftijd van 4 1986 kreeg ik Leukemie.
  Werd beter verklaard en kreeg voor de 2e keer leukemie.
  Toendertijd vrij nieuw de bestraling, Beenmergtransplantatie en Chemokuur op mij toegepast.
  Mijn eigen beenmerg werd ingevroren en ik werd bestraald.
  Pubertijd kreeg ik de Thyrax erbij. Schildklierafwijking.
  2007 borstklieren weg laten halen deels door de bestraling.
  Rechterklier borstkanker ontdekt gelijk operatie.
  2008 diabetes type 2 geconstateerd. Metformine en Cholestorol pil en Kalktablet
  2011 Hartcatherisatie vanwege zuurstof tekort in het hart.
  2014 Diabetes type 1 Avond Lantus en bij Avondeten Metformine en cholestorol pil

  Momenteel aan medicijnen: Thyrax(schildklier), Androgel(groeihormoon), Metformine(diabetes), Symvastine(cholestorol), Calci Chew(klaktablet) en Lantus(Diabetes insuline).

  Paleo sinds 3 dagen nu en is flink wennen.

  Like

  • Maarten, dat is wel een heleboel, wat jij al achter je kiezen hebt gehad. En je bent nog zo jong.
   Het wordt gewoon tijd dat het beter met je gaat worden.
   Nu begrijp ik ook wel waarom je best kritisch bent, en terecht !

   Ik hoop echt dat Paleo voor jou ook voordelen gaat opleveren, zoals bij veel mensen. Dat zou heel fijn zijn. Dat gun ik je graag.

   Ja het is wel wennen, alle verandering is moeilijk. Maar het is de moeite waard.
   Toen ik eraan begon, was ik er echt belabberd aan toe. Lopen was nauwelijks nog mogelijk, met veel pijn. Na 100 meter moest ik zitten. Vocht in de benen en pijnlijke, doorgezakte enkels. Dus elastische kousen en orthopedische schoenen. Veel te dik geworden door de Lantus en Actos. Nu, 3 jaar later ( het heeft bij mij lang geduurd ) ben ik dat allemaal bijna vergeten. Het grootste deel kan ik achter me laten. Op naar de honderd ( ben 71 nu 😉 ) Ik voel me weer ‘normaal’.

   Dus doorgaan en vraag maar raak.

   ( En op het blog van Melchior kijken, daar staat heel veel, stukje bij beetje doorspitten )

   Like

 18. Verslag 22-11
  8uur FBG 4.6 Koffie en kokosolie
  11 uur eetlepe[ AZM
  13 uur BS 5.9
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten : Restje van spaanse tortilla, zeevruchten, kokosolie, zeekraal, klein stukje kaas, spruitjes.
  18 uur BS 6.5
  21 uur BS 6.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 490

  23-11
  8.30 uur FBG 4.8
  Gewicht – 3 ons

  Nog 8 dagen, dan HbA1c prikken !

  Geliked door 2 people

  • Mariet, ik ben een, meestal, stille volger van je blog en ik vind het zoals je weet echt fantastisch wat je bereikt hebt en probeert te bereiken!

   Volg je Dr BG ook? Ze was eerste een fervent voorstander van AZM maar krabbelt steeds meer terug. AZM is volgens haar schadelijk in grote hoeveelheden. Zie ook een comment van haar in haar laatste blogpost (http://drbganimalpharm.blogspot.nl/2014/11/new-gg-podcast-episode-06-weed-thy-gut.html):

   lisao,
   yes please try out version B on unwitting clients and let me know. It was working for me and I was even down to size OO and pre-gut dysbiosis weight (121#). Then I had the raw potato starch fiasco, that lead to deeper digging and the latest studies how RPS does some nasty things to body fat loss

   Raw potato starch at high dose (like advised by some people incl me lol)
   –raises insulin significantly
   –hampers healing of the liver and hepatic fat congestion
   –creates competition where B longum dies and goes away
   –feeds half the gut only thus substantially lowering gut diversity (this not what anyone wants)
   –starves ALL THE IMMUNOPROTECTIVE ancestral strains
   –suppresses all the strains that make us HUMAN and produces disabled #hamsterguts that are lacking half or more of the weapons to fight cancer or disease
   –increases inflammatory TGs in T2 diabetics
   –can feed several strains of vipers if they are in the upper gut (no they don’t ‘ride’ the fucking way to the colon — they ferment right there LOL)
   –the vipers they feed are found in nearly every western disease from breast cancer, colorectal cancer, colitis (like yours)/IBD/Crohn’s, IBS, mental disorders/anxiety/depr, T2D, obesity, celiac, autoimmune disorders (all — AS, hashi/Graves, RA, MS, etc).

   I adore your comments and am so grateful the posts here have helped your health ‘But it didn’t heal to the extent that Graces 7 steps have. Selecting the proper strains that are meant to live in the human gut and then feeding them properly has worked far better and brought about complete healing from the colitis. ‘

   Do you think your gut is full of B longum now? Have you done stool and urine testing? Did you track any antibodies (Lab Corp IBD expanded profile, etc — these are all yeast and saccharomyces auto-antibodies LOL)

   If your symptoms have all subsided, I think it is wonderful to verify the gut has a ‘normal’ microbial signature = Lots of symbionts (as you mentioned) XIVa + B longum plus bacteroides and clostridium
   + little or no vipers or yeast overgrowths

   I almost feel if the B longum is ‘high’ (green zone on GDX testing) with no symptoms and negative urine organic acids, then success can be fully declared.

   Ze geeft ook aan dat iedereen anders is. AZM doet mij goed dus ik blijf er in kleine hoeveelheden mee door gaan (een theelepel per dag). Daarnaast neem ik nu ook Inuline en FOS zoals DR BG adviseert en ik neem regelmatig RS3 tot mij in de vorm van gekookte en gekoelde aardappelen.

   Like

   • Daniel, ja BG volg ik ook. Ik zag dat zij ( wat ) van mening is veranderd.
    Ik ben ook al een tijdje minder aan het gebruiken. 1 eetlepel per dag. Dat is nu echt genoeg. Gekookte, gekoelde aardappelen is voor mij teveel koolhydraten, het percentage RS is laag. Maar ik zag in het lijstje op haar blog dat RS3 in paarse aardappelen hoog is. Daar heb een kilootjes van liggen, zelf gekweekt.
    En de aardperen, met inuline, zijn nu ook oogstbaar.
    Cichorei wortels hebben de meeste inuline. Die heb ik ook groeien, moet ik maar eens gaan uitgraven 😉

    Like

 19. Verslag 21-11
  7 uur FBG 3.7 Koffie en kokosolie
  10 uur AZM 1 eetlepel
  11 uur BS 5.3 en naar de sport
  12 uur BS 6.9 ná de sport
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur soort van spaanse tortilla ( pannenkoek ) van eetlepel kastanjemeel, eetlepel amandelmeel, 2 ei, boter, kokosolie, zeevruchten, ui, knoflook, jalopeno’s, spruitjes erin gebakken. Zeekraal n zelfgemaakte mayo. Niet helemaal opgegeten.
  18 uur BS 6.9
  21 uur BS 6.1 Lantus 36 EH
  Totaal Insuline 42 EH
  Calolrieën ± 550

  22-11
  8 uur FBG 4.6
  Gewicht -1 ons

  Like

 20. Hallo Mariet,

  Ik zie dat je erg goed gaat met je suikers.
  Ikzelf heb diabetes type 1 (nadat type 2 niet meer goed ging).
  Stef gaf aan vanwege de bedoeling is dat ik train met diabetes dat ik jou wel wat raad kon vragen(niet letterlijk maar kwam er zo op neer).
  Wat heb jij zo aangepast aan je Neo Paleo eten dat je suikers zo goed blijven?
  Ik heb 40 eenheden van Lantus en nuchter(ochtend) kan mijn bloedsuiker vaak over de 8 zijn.
  Hypos en te lage bloedsuiker nog nooit gehad.
  Alleen te hoge en veel agressiviteit.

  met vriendelijke groeten,

  Maarten

  Like

  • Hoi Maarten, welkom 🙂

   Begrijp ik het goed, dat je eerst gediagnosticeerd was als diabetes type 2 en je nu type 1 bent ?
   Bedoel je dat je nu insuline spuit en daarvoor niet ? Hoelang al ?

   Ik ben Type 2, al bijna 25 jaar en spuit daarvan ongeveer 20-22 jaar insuline. Precies weet ik het niet meer, maar al lang.

   De laatste 3 jaar heb ik inderdaad veel veranderd.
   Paleo gaan eten, HFLC, erg weinig koolhydraten, zeker geen graan, bonen, weinig zuivelproducten, alleen onbewerkt voedsel, grasgevoerd vlees, vis, eieren, groene groenten, noten met mate, kokosolie, boter en ook géén ( bewerkte ) zaadolien.

   Daarnaast ook regelmatig IF en ook overgestapt op ketose.

   Wat eet jij zo in het algemeen ? Want zo’n hoge nuchtere bloedsuiker, is niet lekker. Zeker als je er agressief van wordt, wat ook niet verwonderlijk is.

   Vertel eens wat meer, misschien heb ik wel tips voor je 🙂

   Like

   • 2008 Diabtes type 2 Metformine.
    Later Glymepiride erbij.
    Van Metformine naar Januvia.
    Sinds dit jaar weer naar Metformine.
    En uiteindelijk Lantus 1x avond.
    Eten sinds paar dagen Neo Paleo van Stef.
    Nog beetje puzzelen van wat en en recepten dus veel verse vis, noten, groente en fruit.
    Merk wel dat de suiker omlaag gaat.
    Wel wennen dat ik meer honger heb en me sterk moet houden.

    Like

   • Maarten, tegen de honger helpt het beste: veel goed vet eten, boter, extra virgin kokosolie, olijfolie, eventueel reuzel of ossewit en volvette kaas met mate. spek en eieren.

    Van teveel koolhydraten ( ook fruit ) daar krijg je honger van.
    De verhoudingen moeten ongeveer zo zijn :
    Koolhydraten: tussen 50-100 gram (8%-20% van de calorieën. Meer naar de 50 gram, dan naar de 100.
    Eiwitten: 1-2 gram per kilo lichaamsgewicht (12%-24% van de calorieën)
    Vetten: 144-222 gram (60%-80% van de calorieën)

    Zeker in het begin moet je lichaam nog wennen aan de omschakeling. Dat kan wat vervelend zijn. Moe, enzo, dus lekker vroeg naar bed 😉

    Ook moet je er opletten om, ook in het begin, wat meer zout te eten.
    Door het weglaten van de veel koolhydraten raak je, weer in het begin veel vocht kwijt, en daarmee ook zout. Dat moet je aanvullen, anders ga je je flauw voelen.

    Laat weten hoe het gaat, dan krijg weer nieuwe tips !
    Vraag gerust, als ik het niet weet, zeg ik het en stuur je door naar een of ander link 🙂
    Veel succes met het terugdringen van diabetes.
    Het kán !!!

    Like

    • Veel vet is geen optie niet alleen suiker moet omlaag maar mijn buik moet ook weg. Trainen doe ik ook.
     Afvallen is wel zo mijn doel maar het opbouwen van spieren ook.
     Volgens Stef kan ik beter de 100%Whey laten staan en het houden bij de biologische eiwitten vis en vlees.
     Meerendeel dieten waren niet goed om Diabetes met fitness te combineren en vanwege dat raak je het snel zat en stop je weer.
     Dit wil ik voorkomen en kunnen doorgaan zonder hoge suikerlevel.
     Tot zover de training nog niet weer gestart.
     Ik wil de Neo Paleo even een week aankijken.
     Trainen met hoge waardes is toch niet gezond.

     Like

   • Maarten, van goede vetten word je niet dik. Dat is echt een misverstand.
    Van koolhydraten wordt je dik. Zeker als diabeet. Juist omdat je insulineresistent bent en je de glucose niet goed kunt gebruiken word dat opgeslagen als vet.

    Ik ben 28 kg afgevallen op dit dieet. Ik doe ook aan sport, hoofdzakelijk krachtsport, om spieren op te bouwen. Dat gaat goed en steeds beter.
    Daar heeft Stef gelijk in: weg met de whey, Natuurlijk eiwit, vis, vlees, enz.
    Probeer het één maand, dan kijk je verder.

    Like

    • Is goed ik volg jullie wijze een maand en kijk of ik verschil zie en voel.

     Volgend probleem is slaaptekort.
     ik ben altijd al een slechte slaper geweest.
     Ik kan meestal niet vroeg slapen.
     Zeker ook niet uitslapen.
     In het begin energie maar al snel op
     het werk merk je het wel.
     Zeker als je veel zit.
     Zal proberen de 7-8 uur slaap te krijgen al is het moeilijk.

     Wat doe je meestal pre en post workout aangezien ik nu wel Whey drop en Creatine enzv.
     Moet vervangend iets hebben een gewenning.

     Like

   • Tja, Maarten, dat slapen komt vast wel weer als je ‘gezonder’ wordt.
    Ik ga altijd om 11 uur sporten. Om 8.30 uur drink ik 2 koffie met 1 eetlepel kokosolie. Als ik heel laag ben, wel eens een klein dadeltje of klein stukje chocolade 85%.

    Dan sporten en om 14 uur eten. Vlees, vis of schelp/schaaldieren, met spruitjes of een andere gekookte groente, sla, komkommer, tomaat. En weer een eetlepel kokosolie en vaak ook boter.

    Dus ik sport nagenoeg nuchter.

    Maar jij kunt natuurlijk een paar eieren eten, met een avocado met mayo b.v. en na het sporten een lekkere sla met olijfolie en b.v. kip.
    Dan heb je eiwit, vet en een beetje koolhydraten.
    Je gaat het vast lekker vinden 😉

    Geliked door 1 persoon

 21. Verslag 20-11
  8 uur FBG 3.7 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM 1 eetlepel
  13 uur BS 4.4
  14 uur Rapid 5 EH
  !4.30 uur eten: vette kaas, zeekraal, jalopeno’s, zelfgemaakte mayo.
  18 uur BS 4.9
  21 uur BS 5.6 Lantus 34 EH
  Totaal insuline 39 EH
  Calorieën ± 420

  21-11
  7 uur FBG 3.7
  Gewicht -3 ons
  Gemiddelde waardes 7 dagen 5.6, 14 dagen 6.0, 30 dagen 6.1

  DE LEVER IS OPGEHOUDEN MET DUMPEN !

  Ik kan geen andere conclusie trekken.
  Gisteren, de hele dag ‘normale’ waardes : 3.7, 4.4, 4.9, 5.6 en vanmorgen 3.7
  Naast dat, meten is weten, voelt het totaal anders, al een paar dagen. Het voelt alsof ik in een kalm, rustig meertje zwem, met rustige slag, zonder haast, genieten van het water, de zon, het koele briesje. O, dit mag eeuwig duren 🙂

  Gevoel kán je voor de gek houden, dus daar twijfel je ook aan.
  Maar de combinatie, meten en voelen !?

  Geliked door 3 people

  • Het gaat al heel lang de goede kant op (soms wat stapjes terug, hoort erbij)! Het lijkt er op dat je weer een glazen plafond hebt doorbroken. Jeej!

   Bespreek je met je dokter alleen de resultaten van ´zijn´ testen, of bespreek je ook het patroon zoals die hier op je blog te zien is?

   Like

   • Marcel, hij krijgt nog één kans 😉
    Als mijn HbA1c nog lager is dan de vorige keer hoop ik dat hij toch wel razend nieuwsgierig wordt.
    Maar misschien ontslaat hij me wel als patient,
    Zoals de vorige keer. Bij HbA1c 5.8 zette hij me voor een nieuwe afspraak op een half jaar i.p.v. 3 maanden.

    Like

  • Mariet , geweldig !

   En meten en voelen ? Moest direct denken wat ik zojuist op FL las hihi ….

   Zie hieronder Hoenselaar : ,, meten is weten ” en de reactie daar op van dr.Frank ; ,, “Ik behandel patiënten en geen grafieken.” 🙂

   En Guido tegen Hoenselaar : ,, Als je dat zegt, dan snap je er toch helemaal niets van. Het is niet meer uit te leggen. Je gaat het pas zien als je het door hebt ” . 😉

   Op FL ;

   Robert Hoenselaar
   Diëtist en onderzoeksjournalist. • Auteur
   20 november 2014 – 22:50#378

   @Frank,
   Volgens mij geeft wetenschappelijk onderzoek het beste de praktijk weer. Onder die omstandigheden zijn de beginwaarden, uitkomstmaten en mogelijke storende factoren het duidelijkste vastgelegd. Natuurlijk moeten de mensen in de onderzoeken dan wel enigszins vergelijkbaar zijn met mensen in de praktijk.

   We zijn allemaal mensen die graag iets goeds doen. Wat we waarnemen, beschrijven en onthouden zijn vooral de successen.

   Als er 10 mensen in gewicht toenemen en er vallen en 5 af, dan kunnen we concreet zeggen dat er 5 zijn afgevallen en kunnen we ook uitspraken doen over het aantal mensen dat van de diabetes(medicatie) af is. Wat dit betreft, wijkt de arts/diëtistenpraktijk niet af van onderzoek. Meten = weten.

   Guido Vogel
   21 november 2014 – 8:21#380

   “Volgens mij geeft wetenschappelijk onderzoek het beste de praktijk weer.”

   Als je dat zegt, dan snap je er toch helemaal niets van. Het is niet meer uit te leggen. Je gaat het pas zien als je het door hebt.

   Prachtige reactie van Frank in #376: “Ik behandel patiënten en geen grafieken.”

   Geliked door 1 persoon

 22. Verslag 19-11
  8 uur FBG 4.2 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.7
  14 uur Rapid 6 EH
  14.30 uur eten: zeevruchten, kokosolie, boter, zout, peper, kurkuma, granaatgranulaat, citroengras, ui, knoflook, spruitjes, komkommer, zelfgemaakte mayo.
  18 uur BS 7.1
  21 uur BS 7.2 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 550

  20-11
  8 uur FBG 3.7
  Gewicht + 3 ons

  De mooie nuchtere bloedsuikers, ze gaan maar door !

  Geliked door 1 persoon

 23. Verslag 18-11
  8 uur 4.6 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM, 1 eetlepel
  13 uur BS 6.6
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: garnalen, kokosolie, boter, knoflook, ui, citroengras, zout, peper, kurkuma, sla, komkommer, kimchi, homemade mayo.
  18 uur BS 6.1
  21 uur BS 6.9 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 570

  19-11
  8 uur FBG 4.2
  Gewicht gelijk

  Vanaf 12-11 tot vandaag 19-11 perfecte FBG ( nuchtere bloedsuiker waardes) achtereenvolgens :
  4.4, 3.7, 5.7, 3.7, 4.5, 3.6, 4.6, en 4.2.
  Mooi of mooi 🙂

  Geliked door 3 people

 24. Verslag 17-11
  7.30 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie
  10.30 AZM
  12 uur BS 6.6 ná de sport
  14 uur BS 7.1 Rapid 6 EH en een kwartiertje later

  eten: 4 eiwitten en een heel ei ( overgehouden van de zelfgemaakte mayo ) met 1.5 eetlepel kastanje meel, 1.5 eetlepel amandelmeel, zeezout, boter, kokosolie, een pannenkoek gemaakt, met geitenkaas gesmolten erop. sla, halve paprika, komkommer, hennepolie.Veel eiwit, ná de sport, had ik echt zin in.

  18 uur BS 5.9
  21 uur BS 6.9 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 550

  18-11
  8 uur FBG 4.6
  Gewicht -3 ons

  Sporten ging weer goed. Nu twee oefeningen combineren, zonder pauze:
  dus 1x push up 10x en 1x squad 10x, zonder pauze, dan rusten en dan nog 2x hetzelfde.
  Nog 2 zo’n combi’s met andere oefeningen.
  Als afsluiting fietsen met Hitt. Hartslag blijft steeds lager steken, van 148 naar 138 en nu 128. Het hart vindt de ketonen lekker 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Mariet, je constatering dat het hart ketonen lekker vindt, klopt als een bus! Gisteren ontdekte ik dat in een van filmpjes uit de draad op Melchior zijn site. Een zekere Richard Veechs zou hier veel onderzoek naar gedaan hebben. Het hart gaat tot 25% efficienter werken op ketonen.
   Voor mij heel interessant, zoals je weet 😉

   Like

   • Weet ik Tije, van je hart ! Dat is voor jou ook een goede optie toch, ketose. Of in ieder geval regelmatig in en uit ketose. bijvoorbeeld door een vorm van IF zodat je lichaam flexibel wordt en ook ketonen leert/gaat gebruiken.
    In de lezing hier beneden, via Sunny, wordt het ook nog eens aangehaald. Het hart en de hersenen willen liever op ketonen lopen dan op glucose.
    Melchior heeft het ook al vaker gezegd.
    Aangezien hartfalen bij diabetes ook vaker als mogelijke complicatie wordt genoemd is ketose hiervoor ook een voordeel.
    Een paar broers en een zus met diabetes hebben al hartfalen, ik wou dat ik ze kon overtuigen van het dat voordeel.
    Nóg niet ;-(

    Like

   • Diabetes en hartfalen zal ik nog eens onderzoeken. Het komt in ieder geval significant vaker voor bij mensen met coeliakie. Voor mijzelf ben ik een modelletje aan het opzetten hoe het mechanisme is waardoor hartfalen optreedt. Ik kan inmiddels redelijk duiden hoe dit verloopt in combinatie met glycolise. Dit stukje over beta-oxidatie valt mooi op zijn plaats.

    Geliked door 1 persoon

 25. Verslag 16-11
  8 uur FBG 4.5 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM 1.5 eetlepel
  13 uur BS 5.2
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: restje mosselen, restje gehakt, komkommer, zeekraal, zelfgemaakte mayo.
  18 uur BS 5.7 thee en 5 walnoten
  21 uur BS 5.9 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 490

  17-11
  7.30 uur FBG 3.6
  Gewicht + 2 ons

  Goede bloedsuiker, hoger gewicht, slechtere bloedsuikers, lager gewicht.
  Daarom moet ik de insuline verlagen, zo gauw als het kan ( na het meten van de HbA1c )
  En dan is er twijfel of insuline vet opslaat !? 🙂

  Like

  • Dank Mariet, het gaat ondertussen idd alweer beter. Had een paleo regel overschreden: niet met de kippen op stok gegaan. Resultaat: ik begon in de verte alles dubbel te zien.

   Dus even een serieuze computerstilte ingelast + meer slaap: en het gaat alweer flink wat beter, al is het nog niet zoals het moet: mijn rechteroog kan veel minder naar rechts kijken dan mijn linkeroog naar links. Allemaal niet zo spannend als hier op jouw blog en weet ook niet direct wat te eten om meer naar rechts te kunnen kijken 🙂

   Zie bij Melchior ook niet direct iets voorbijkomen van rechtskijken…

   Prettige dag verder!

   Like

   • O Stef, dat is niet lekker ! Ben je al naar een oogarts geweest, dan ? Even laten kijken hoe dat komt ?
    Kokosnoot en kokosolie eet je alvast. Voor de rest zou ik het niet weten. Toch maar laten nakijken. Wie weet is heel makkelijk te veranderen !

    Like

   • Niet lekker? Wacht tot je de fles “blauwe bessen enzyme” geproefd hebt, dat ik hier in een biowinkel ontdekt heb: al zo goed als Portugese Porto… 🙂 Vervelend dat ze in dit land niet echt de ingredienten vermelden op wat je koopt, want een gegiste blauwe bes met een zoete smaak: dat klopt niet. Gelukkig zijn de verse blauwe bessen hier ook te verkrijgen, maar die at ik al toen mijn ogen nog goed waren.

    Tot hiertoe is de diagnose: Optieker zegt dat ik een sterkere leesbril moet maken en … trommelgeroffel: minder sterke glazen voor mijn verzicht. Eerste keer in 40 jaar dat mijn verzicht er op vooruit gegaan is. Optieker zegt ook: foute sterktes maken je ogen ’s avonds moe, en begin je zonder bril te lezen (wat ik deed toen ik een tablet gekregen had), dan ga je alleen met je beste oog lezen, dus het andere synchroniseert niet meer… Maar best toch ook een mening vragen van een oogarts zegt de man erbij, zou zonde zijn dat je een nieuwe bril koopt en dat er iets anders aan de hand is. Na 14 jaar in dit warme land: eindelijk een goede optieker gevonden 🙂

    Oogarts kon met zijn kijkinstrumenten niets fouts zien, dus raadt me aan om een MRIscan te nemen, om uit te vinden hoe de spier die mijn rechteroog naar rechts moet trekken er dan wel uit ziet.

    Ik wacht nog even vooraleer naar de MRI te stappen (hou niet zo van ziekenhuizen), ondertussen op zoek naar soortgelijke n=1 ervaringen, maar vind ze niet direct.

    Prettige dag gewenst voor jouw!

    (‘k snap wel niet goed waarom wordpress geen “beantwoorden” zet onder jouw laatste antwoord, of zie ik er naast?)

    Like

   • @Stef: als die opticien gelijk heeft, heb je misschien je ene oog wat beter getraind dan het andere. Erger na veel beeldschermwerk? Probeer gewoon eens je ogen ‘los te oefenen’.
    Gewoon met gesloten ogen zover mogelijk naar links/rechts…… in die uiterste stand boven/onder of 8jes. Worden je ogen daar moe van; handen even flink warm wrijven en op je oogkassen leggen
    Kijk nu eens; Saskia (van wie ik het geleerd heb) heeft een app:
    http://deskfit.com/deskfit-app-is-klaar/

    Andere gedachtenkronkel; blokkering bovenste nekgewrichten; loop eens langs bij een manueel therapeut/chiropractor.
    Succes

    @Mariet; sorry dat ik je blog misbruik 😉

    Geliked door 2 people

   • Stef, Ik zocht er gisteren naar op google en kwam toen dit tegen.
    http://www.oogartsen.nl/oogartsen/zenuwen_oogkas/verlamming_hersenzenuwen/
    Vond het nogal heftig. Gelukkig ben je al naar de oogarts geweest.
    Dat heb al vaker gehoord, dat door Paleo eten vooral het ver kijken verbeterd.
    Bij mij ook ! Terwijl ik in 2003 een staaroperatie heb gehad, zijn mijn ogen de laatste jaren vooruit gegaan, vooral het veraf kijken, zegt mijn oogarts.

    Ja, wordpress, ik heb het zo ingesteld dat ik het laatste dagverslag boven kan zetten, en de reacties er onder. Vooral bij een lang draadje vind ik dat makkelijk. Dat het laatste boven staat, zodat je niet helemaal naar onder moet scrollen.

    Fijne dag gewenst 🙂

    Like

   • Dank Corrien en Mariet voor het opzoekwerk 🙂

    Corrien, leg je die andere gedachtenkronkel: blokkering bovenste nekgewrichten, eens uit? Idd als ik op vakantie ben en een spatje (lees spaa-tje) meepik, is nek en schouders waar de massagemensen zich steevast op concentreren.

    Dank voor de app, is hier in Maleisie niet down te loaden (leuk landje verder overigens 🙂 ) , maar met je oogoefeningen heb ik al genoeg.

    Dank Mariet voor jouw link: in rust kijken mijn ogen nog recht vooruit, dus het is minder bangelijk dan op die site 🙂

    Je vroeg of ik kokos at? Zo weinig mogelijk, wegens de gangbare volkslogica is dat je van kokosmelk dik wordt en kokosolie gebruik je om in je haar te smeren, ons voorgedaan door Elvis. Wat is de logica over kokos in de Lage Landen?

    Ja, heel leuk dat paleo het zicht verbetert, maar nog leuker hoe je je alfacellen weer aan de praat begint te kijken. Heel mooi Mariet! Nog 10 dagen tellen 🙂

    Oja, soms staat “beantwoorden” niet onder het stukje tekst/reactie dat ik wil beantwoorden. Vind het wel zeer goed dat je de allernieuwste reacties bovenaan hebt staan, zodat we niet ellenlang omlaag moeten scrollen zoals op soMMige blogs met ook vele coMMents 🙂

    Dank nogmaals en prettige dag alweer!

    Like

   • Zoals je in Mariets opzoekwerk kan zien, komen sommige oogzenuwen uit de hersenstam. Bij scheefstand van je bovenste nekwervels kan daar sprake zijn van een niet optimale. doorbloeding/verzorging.
    Sowieso hebben oogspiertjes/bewegingen een nauwe relatie met je bovenste korte nekspiertjes. Ze werken heel nauw samen (normaal als je ergens naar kijkt gaat dat deels met je ogen/deels met je hoofd). Je evenwichtsregistratie vindt plaats door nauwe samenwerking van evenwichtsorgaan (oor), ogen en diezelfde korte nekspiertjes.

    Hé Mariet; bedenk ineeens dat die oefeningen voor jou ook zo slecht niet zullen zijn.

    En om Katy Bowman eens aan te halen; PC-werk is natuurlijk wel voedings-armoede voor je ogen 😉

    Like

   • Corrien, daar kon je wel eens helemaal gelijk in hebben. Want via de lunges, met de stang in de nek ontdekte ik en mijn coach, dat ik moeite heb om met mijn handen achter mijn hoofd de stang vast te pakken. Daar zit het vast. Wat je zegt, de bovenste nekspieren.
    Nu ben ik met een bezemsteel, die achter mijn hoofd naar beneden brengen, aan het proberen de spieren daar losser te maken. Korte nekspiertjes en evenwichtsorgaan: verband !

    Die oefeningen voor de ogen, ga ik ook doen. Want idd. vaak veel te lang achter de computer.
    Bedankt weer voor je goede uitleg ❤

    Like

   • Stef, over kokosolie. Ik weet niet of die logica klopt. Dat soort dingen worden hier ook wel verteld: van vet wordt je dik !? Maar of het waar is ? Ik denk niet. Van veel koolhydraten wordt je dik. Kokosolie kan hogere temperaturen aan, dan andere plantaardige olien, zoals zelfs olijfolie. Dus beter bij braden van vlees b.v. en bij frituren.

    Zoveel voordelen:
    http://www.kokos-olie.nl/
    http://www.marksdailyapple.com/coconut-oil-health-benefits/#axzz3JXI2TlVP

    Like

   • Hoi Mariet, meestal begint dat met strekken en draaien bij overgang borstkas/lenden; als je jezelf daar goed losoefent, gaat het bovenin ook beter.
    – borstkas ‘op en open’; zo vaak mogelijk
    – zitten met borstkas ‘op en open’, vingers losjes achter de oren (niet je handen achter hoofd) en dan li. en re. om draaien
    Als dat ook gevoelig is in je schouders, dan met je armen voor je borst gekruist; borstkas op en li./re.om draaien.

    Succes!!

    En stang niet in de nek, maar op zachte gedeelte bovenrug (maar dat veretelllen ze je in de sportschool ook vast wel)

    Schoudergordel losoefenen gaat goed in zit:
    handen op je benen leggen (als je ze optit, gebruik je je schouderspieren teveel) en flink draaien met je schouders
    (jas aan/jas uit of helemaal rond vooruit/achteruit)

    Geliked door 2 people

   • @Mariet, ik heb direct nog een vraagje voor Corrien, dus mijn excuzes om dat langs deze weg te doen. Maar eerst de kokos: ik dacht dat je een relatie had kokos-ogen, die ik nog niet kende.

    Nu wat kokos en vet worden betreft, is dat hier eerder een grapje, al valt op dat “kokos” in het grapje staat. Ook valt op dat behalve de plantagewerkers, die de kokosolie extraheren door de kokospulp droog te koken, er hier zeer weinig mensen kokosolie noch kokosboter gebruiken. Wat we wel veel gebruiken is kokosroom, vooral in de malay cuisine. + de door elke bevolkingsgroep aanvaarde lekkernij: nasi-lemak of rijst gekookt in kokosmelk, is een topper, lekker en supergoedkoop.

    Trouwens na je minus bijna 30kg, moet kokos best kunnen 🙂

    Moest je tijd en zin hebben, graag even een foto van de kokosolie, -boter, -room …? die je gebruikt, want de namen worden dikwijls doorheen gebruikt, en ook de extractiemethoden: de ene is al veel gezonder dan de andere.

    Dank!

    @Corrien: ik strek me hier net op mijn bureaustoel: armen hoog in de lucht en dan verder achter mijn rugleuning – zo van we gaan eens goed geeuwen: goed tsrekken dus – en voel ik ineens een rare pijn onderaan de rechterhelft van mijn linker ribbenkast. Nu weet ik wel dat dit niet makkelijk diagnosteren is zo van meer dan 10000 mijnen ver, maar moest je dit nog al eens gehoord hebben, wat is dat dan zo ineens?

    Dank en prettige dag aan iedereen 🙂

    En rustig blijven zwemmen daar in dat meertje van jouw Mareitsebiel: proficiat!!! 🙂

    Geliked door 1 persoon

   • Bedankt weer Corrien, dat ga ik weer doen. Al een paar keer gedaan.
    Het was trouwens de squad, met de stang in de nek. Dat was ook het probleem. Ik kon de stang niet lager krijgen, dan de nek. Heel oncomfortabel. Vandaag al wat lager, gelukkig 🙂

    Like

   • @Stef
    Voor of achter? Als ik je uitleg goed begrijp, ben je flink (over)strekt… In dat geval
    voor = rek … spanning/teveel gezeten???
    achter = beetje ‘wring’ in de wervelkolom…. of rib-wervelverbinding. Kan diverse oorzaken hebben; van ‘teveel (onderuit) zitten’ tot juist ‘veel teveel sjouwen/trekken/tuinieren in de verkeerde houding

    Hiervandaan zou ik zeggen, ga ook maar lekker zwemmen of zet een gezellig plaatje op en dan lekker swingen?’

    Succes!

    Geliked door 1 persoon

   • @Mariet: dank dat je Maarten wat meer info geeft dan ik 🙂

    @Corrien: dank! de pijn (alleen als ik met strek/uitrek dus) zit vooraan, ergens rechts net aan of onder de ribbenkast. Ook weer raar: wil ik net ribben tellen waar het pijn doet als ik druk, kom ik op de (denk ik) 4de uit. Ik druk daar dan weer op, en ineens voelt dat minder pijnlijk (ik weet het, minder erop drukken, of misschien meer … 🙂 ).

    Heb “borst Op en Open” hier op een postitje en op de muur geplakt, maar moet gewoon meer van de stoel af 🙂 Zwemmen is de laatste weken ook duidelijk afgenomen, tsk tsk tsk.

    Dank en prettig weekend allen!

    Like

 26. Verslag 15-11
  8 uur FBG 3.7 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM 2 eetlepels
  13 uur BS 5.6
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: gebakken mosselen, kokosolie, boter, ui, knoflook, stukje paprika, okra, komkommer, sla, zeekraal, hennepolie.
  18 uur BS 5.4 heel klein beetje yoghurt, 8 blauwe bessen
  21 uur BS 7.5 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 550

  16-11
  8 uur FBG 4.5
  Gewicht gelijk

  Vandaag voel ik me weer oké. Ik denk toch dat een paar dagen last had van een soort virus ( griep? ) Vervelende hoofdpijn, stijve spieren, onbehagelijk en moe.
  Geen griepspuit gehaald dit jaar ( net als vorig jaar niet ) Ik had van de griepspuit last, vaak een week lang hoge bloedsuiker.

  Maar als ik dan vermoed dat ik een beetje griep krijg, ga ik weer twijfelen of dat wel een juist besluit was. ( ‘ze’ maken je bang he, als je diabeet bent )
  Gelukkig is het nu weer over, dat grieperige gevoel.

  Like

 27. Verslag 14-11
  8 uur FBG 5.7 Koffie en kokosolie
  10 uur AZM
  12 uur BS 6.8 na de sport
  13.30 BS 6.8 Rapid 6 EH
  14 uur eten: 3 eieren, ontbijtspek, boter, kokosolie, tomaat, knoflook, 2 plakken geitenkaas, komkommer, sla.
  19 uur BS 6.7
  21 uur BS 6.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 550

  15-11
  8 uur FBG 3.7
  Gewicht + 2 ons

  De dag na het sporten is de BS laag en het gewicht wat hoger, altijd.
  Weer nieuwe oefeningen gedaan, andere spiergroepen. Daarna ook weer wat spierpijn, als bewijs, dat het ook andere spieren zijn.

  Like

  • Mariet, naarmate ik dieper duik in de fascinerende recente ontdekkingen over de oorsprong van de moderne mens, wordt het voor mij aannemelijker dat schelpdierconsumptie voor Homo sapiens essentieel is. Zij maakten ons mens en houden ons mens. Er is ook een duidelijke link tussen (een gebrek aan) de breinspecifieke nutriënten en diabetes. Mensen hebben geen jodiumsparend vermogen en we zouden best eens meer jodium nodig kunnen hebben om gezond te blijven, dan de hoeveelheid die momenteel wordt gedoceerd. Vandaar mijn aandringen om dagelijks mosselen te eten.

   Geliked door 1 persoon

 28. Verslag 13-11
  8 uur FBG 3.7 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.5
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten, kippenlevertjes,reuzel, kokosolie, boter,ui, knoflook, granaatgranulaat, zout, peper, kurkuma, citroengras, citroensap, orka, paksoi.
  18 uur BS 7.7
  21 uur BS 7.0 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 560

  14-11
  8 uur FBG 5.5
  Gewicht + 2 ons

  Vandaag weer sporten, lekker 😉

  Like

 29. Verslag 12-11
  8 uur FBG 4.4 Koffie en kokosolie
  12 uur AZM
  13 uur BS 5.4
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten, mosselen, boter, kokosolie, ui, knoflook, bittermeloen, okra, paksoi, zout, peper, granaatappelgranulaat.
  18 uur BS 6.6
  21 uur BS 7.5 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 520

  13-11
  8 uur FBG 3.7
  Gewicht gelijk

  He,he, weer ‘gewoon’ in ketose.
  Dat voelt weer lekker helder in het hoofd.
  Ik krijg dan weer een helikopterblik. Tussen hoofd en buik (gevoelens, emotie) bestaat dan ruimte. Ze kijken dan welwillend naar elkaar. Zonder de stress, dat de een de ander zit te pushen. Zo fijn ❤

  Geliked door 3 people

  • Mariet, ik was een poosje afwezig, want momenteel aan het werk in het buitenland (niks boek, voorlopig, helaas). Heb tijdens de enkele momenten dat ik online kan vooral de verrichtingen van Hoenselaar et al gevolgd 🙂 . Kromme tenen.

   Hier is iets leuks gaande, als je het mij vraagt.

   Die diepe hypo’s zijn – hoe vervelend ook – natuurlijk een goed teken. Ik denk niet zo zeer dat ze het gevolg zijn van een toegenomen endogene insulineproductie (die was er volgens mij altijd al), maar van iets dat veel crucialer is voor glucoregulatie/homeostase: alfacellen die weer naar insuline beginnen te luisteren. Nogmaals, de ‘suikerziekte’ (hyperglycaemie) is niet zo zeer een gevolg van een perifeer gebrek aan insuline of van perifere insulineresistentie, maar van een lever die op de verkeerde momenten glucose in circulatie brengt, daartoe aangespoord door een glucagonsignaal dat er niet hoort te zijn.

   Het lijkt erop dat je alfacellen nu af en toe het insulinesignaal oppikken en stoppen met de productie van glucagon. Voor volledige homeostase moeten alle orkestleden op het juiste moment hun ding doen en het kan even duren voor ze allemaal weer synchroon spelen.

   Geliked door 2 people

   • Melchior, dan, ja dan, laat ze maar komen de hypo’s 🙂 Wat jij zegt, dus nog niet stabiel. Dat verklaart ook dat het zo sterk wisselt, dag voor dag. De ene dag super BS en de andere weer hoog. Geen peil op te trekken, behalve de verklaring van jou. That make sense ! Alles moet weer synchroon gaan spelen.

    Weer een stapje verder !?

    Geliked door 1 persoon

 30. Verslag 10-11
  8 uur FBG 5.9 Koffie en kokosolie
  12 uur BS 8.9, na de sport
  14.30 uur BS 8.4 Rapid 6 EH
  15 uur eten, halve avocado, klein stukje geiten kaas, 2 gekookte eieren, komkommer, tomaat.
  18 uur BS 7.1
  21 uur BS 8.4 Lantus 38 EH
  Totaal insuline 44 EH
  Calorieën ± 500

  11-11
  8 uur FBG 6.2
  11 uur AZM
  13 uur BS 7.9
  13.30 Rapid 6 EH
  14 uur eten: avocado, restje kaas, restje bakbanaan. Extra kokosolie in koffie en thee
  18 uur BS 7.1
  21 uur BS 8.2 Lantus 38 EH
  Totaal insuline 44 EH
  Calorieën ± 420

  12-11
  8 uur FBG 4.4
  Gewicht -5 ons

  Door de hypo’s, zo vaak achter elkaar, en het daarvoor eten van extra koolhydraten, zoals medjoul dadels ( in huis voor de hypo’s, omdat zij heel snel glucose leveren i.p.v. karvan cévitam of glucosetabletjes, die ik vroeger daarvoor gebruikte ) ben ik uit ketose.
  Dat voelt niet lekker, hoofdpijn, moe, brainfog. En spierpijn van het sporten, dat heb ik in ketose niet of bijna niet.
  Daarom geprobeerd te vasten, maar uit ketose is dat veel moeilijker. Dus toch een klein beetje gegeten en extra vet.
  Pas in de avond gaat de honger over.
  Vandaag weer ‘normale’ BS.

  Geliked door 1 persoon

  • Jammer dat je op je controle moet/wilt wachten, anders zou je die Lantus misschien wat kunnen minderen.
   Tenminste als ik je blog goed heb bijgehouden is dat in december pas je planning 😉

   Like

   • je alvleesklier lijkt op een haperende startmotor. Misschien nog eens ‘masseren’ met je flankademhaling, lats of een ouderwetse koude douche. Nu snap ik ineens die hormese. Bij lichamelijke dingen gaat zo’n schrikreactie natuurlijk vaak gepaard met een forse ademstoot of juist het stokken daarvan = scop tegen je alvleesklier 😉

    Like

   • Juist Corrien, ná 1 december ben ik weer vrij 😉 om iets anders te doen. Als ik nu mijn insuline verlaag, als experiment, wordt mijn BS, eventueel tijdelijk, hoger. Met als gevolg een hogere HbA1c en dan begint mijn dokter weer over meer insuline spuiten en/of weer pillen.

    Dat zou ik nu wel willen in dit stadium gaan uitproberen, andersom werken. Minder spuiten en daarnaar eten, om te zien of ik zo langzamerhand zelf insuline ben aan ’t produceren.
    Het feit dat ik vaker een hypo krijg geeft aanleiding om dat te denken.

    Gisteren had ik flinke brainfog ( uit ketose ) en kon ik de linken van Alex niet volgen. Vandaag wel. Het klopt wat Tim2000 zegt in antwoord op Antony. Die ervaring heb ik ook, in ketose moet de BS heel laag zakken, voordat er echte hyposignalen zijn. Zonder ketose voelt het als hypo bij BS 3.5 tot 4.2 ofzo. Zweetuitbraak, trillen, brainfog, dubbel zien, balansverlies, verward. Dan moet ik snel glucose nemen.
    Bij ketose merk ik dit pas op ná BS 2.2 en in ketose komt dit niet vaak voor.
    Als ik dan laag ben, bij rond die tijd meten, zo’n 3.5 tot 4 BS, hoef ik niks te nemen. Dan brengt mijn lichaam dat zelf weer in balans.

    Dat ik nu een paar keer na elkaar zo laag uitkom, een uurtje ná het spuiten van de Lantus ( langwerkende insuline en wordt dus ook langzaam opgenomen ) geeft een indicatie dat ik zelf insuline produceer ? terwijl er weinig glucose voorhanden is ?
    Dat zou ik wel willen uitproberen, maar na 1 december dus.

    Geliked door 1 persoon

 31. Verslag 9-11
  8 uur FBG 3.6 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 4.6
  14.30 uur Rapid 4 EH
  15 uur eten, halve avocado, stuk schapenkaas, 2 kleine tomaatjes
  18 uur BS 5.2 handje noten
  21 uur BS 7.4 Lantus 36 EH
  22 uur BS 2.2 flinke hypo, drie grote dadels
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën ± 400

  10-11
  8 uur FBG 5.9
  Gewicht gelijk

  De derde hypo binnen een week. Terwijl ik bijna nooit een hypo heb. Bij in ketose zijn, dan.
  Iedere keer een uurtje, ofzo, ná het spuiten van de Lantus.
  Normaal krijg ik dan een glucose dump. Nu niet, gezien de redelijk lage BS in de ochtend.
  Wat het betekent ? Ik weet het niet, kan alleen maar vermoeden.
  Dat er geen of weinig glucose in de lever zit, dat de overmatige glucagon productie gestopt wordt ? Maar bij een hypo is dat toch nodig, om weer een glucose evenwicht in het bloed te krijgen ? Maar dat de glucagon productie weer stopt als er weer genoeg glucose in het bloed zit ? ( na het eten van de dadels )
  Eerlijk gezegd snap ik er niets van !
  Het is anders dan anders, dat is alles wat ik er van kan zeggen.

  Like

   • Tije, áls het de bakbanaan was, dus veel glucose in het bloed, dan zou ik normaal gesproken hoge BS krijgen, maar lage ? Dat betekent juist dat er teveel insuline is, die alle glucose uit het bloed werkt, waardoor er een tekort ontstaat. Hypo dus.

    De dadels nam ik om de lage BS weg te werken. Zonder de glucose aan te vullen, kán ik in een coma komen. Na 2 dadels stoppen is al een krachtinspanning omdat het lichaam schreeuwt om glucose. Voordat de glucose, pas na een kwartier in het bloed is, is stoppen met eten is ‘onnatuurlijk’. De ervaring leert, dat je bij een hypo vaak teveel eet, wat dan weer resulteert in hoge BS. En dat wil je weer voorkomen. Vandaar het proberen niet teveel te nemen.

    Like

  • Wat is het toch een ***ziekte dat diabetes , en wat is jouw gevecht daar tegen toch geweldig inspirerend voor een ieder , ook als je (nog ) niet aan de beurt bent !

   Iemand die aan een Boek werkt 😉 vroeg je onlangs om schelp en schaaldieren te eten , hoe is het daar mee ? Zag ze niet in wat je zoal wat eet ?

   Wil je niet overhoren hoor , gewoon belangstelling van deze ,, Alien-frend “, zoals jij dat noemde 😉

   Like

 32. Verslag 8-11
  8 uur FBG 4.8 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 7.2
  14.30 u Rapid 6 EH
  !5 uur eten: 10 shrimps en handje sla
  18 uur BS 5.4, handje noten
  21 uur BS 5.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën 400

  9-11
  8 uur FBG 3.6
  Gewicht – 5 ons

  Zouden ze dit bedoelen als ze zeggen: Die kan van de lucht leven ? 😉 )))

  Like

   • Is ook een optie, Marcel 😉
    Duizelingen weer een stuk minder. Nog minder eten ? helpt alleen met afvallen. Een paar dagen heel weinig gegeten en dan weer wat afvallen. Als ik het durfde zou ik gewoon een tijdje niets meer eten. Is waarschijnlijk makkelijkere, na een paar dagen, dan weinig eten. Pfff, over na denken 😉

    Like

   • Hoi Corrien ❤ dat hoop ik ook.
    Een keer een hypo, direct na het spuiten, kan. Verkeerd, in een bloedvat spuiten. Maar nu al de derde keer op rij is wel opmerkelijk. Binnen het uur, na het spuiten. Met langwerkende insuline nog wel. Op z'n minst een teken van opheffing ( tijdelijk ? ) van de insuline resistentie. Weer drie grote dadels gegeten. Glucosebom. Daar krijg ik barstende hoofdpijn van. Opeens glucose naar de hersenen, die grotendeels op vet draaien.
    Zweet uitbraak en doodmoe. Dus onder de douche en naar bed.

    Vanmorgen toch maar FBG van 5.9, wat ook opmerkelijk is. Zoiets had in het verleden als gevolg een heel hoge BS in de ochtend.

    Voorzichtig optimistisch 😉

    Like

 33. Verslag 7-11
  8 uur FBG 6.2 koffie en kokosolie
  11 uur Sport
  12 uur BS 8.7
  13.30 u BS 8.2 Rapid 6 EH
  14 uur eten: 3 x ei, tomaat, boter,kokosolie, komkommer
  18 uur BS 4.9
  21 uur BS 5.9 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 450

  8-11
  8 uur FBG 4.8
  Gewicht gelijk

  Weer genormaliseerd 😉

  Like

 34. Verslag 6-11
  8 uur FBG 5.5 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 6.3
  14 uur Rapid 6 EH
  14.30 u eten, garnalen, boter, kokosolie, zout, peper, kurkuma, 1 okra, bitter meloen, ui, knoflook, stukje eddo, paar champignons, klein stukje biet, sla.
  18 uur BS 9.5 ? Extra Rapid 4 EH
  21 uur BS 8.2 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 46 EH
  Calorieën ± 550

  7-11
  8 uur FBG 6.2
  Gewicht gelijk

  What the f*ck, volle maan ofzo 😉 Met horten en stoten, de laatste dagen
  Vandaag effe vasten, alleen wat eiwit en een beetje vet, na het sporten.

  Like

 35. Verslag 5-11
  8 uur FBG 4.0 Koffie en kokosolie klein stukje dadel.
  11 uur AZM
  13 uur BS 5.3
  13.30 u Rapid 6 EH
  14 uur eten, St.Jacobsschelpen, ui, knoflook, boter, kokosolie, 2 okra, tomaat, paar schijfjes bakbanaan en stukje bittermeloen
  18 uur BS 7.5
  21 uur BS 4.4 Lantus 36 EH
  21.30 u BS 2.2 , wow hypo, twee grote dadels gegeten
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 590

  6-11
  8 uur FBG 5.5 ( zeer redelijk, ná hypo gisteren )
  Gewicht gelijk

  Weer een hypo, zo kort op elkaar ! ?

  Kan drie dingen betekenen:
  – de bittermeloen ? ( http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/62010-bittere-meloen-bij-diabetes.html )
  Mmmm, na één keer, klinkt mij wat onwaarschijnlijk.
  – Verkeerd gespoten: in een adertje, waardoor een deel van de langwerkende insuline te vlug wordt opgenomen i.p.v. langzaam ?
  – Of: leverontvetting en het produceren van insuline door de betacellen.
  ?????
  De tijd zal het leren !

  Nu had ik ook al weer de hele dag lichte duizelingen bij het bukken/bewegen. Niet echt heftig, maar toch. Trok in de loop van de dag weer weg, zeker na het eten.

  Like

 36. Verslag 4-11
  8 uur FBG 5.4 Koffie en kokosolie
  14 uur BS 7.2 Rapid 4 EH
  18 uur BS 5.1 eten héél klein beetje, kleine visjes, tomaat, 5 noten, geen honger, daar moet je gebruik van maken. Wel AZM, want had ik vergeten ’s morgens.
  21 uur BS 6.7 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën ± 200

  5-11
  8 uur FBG 4.0
  Gewicht -4 ons

  Lekker tegenstrijdig. Ondanks dat ik een heleboel lekker eten had gehaald ( zoveel, ik kon ook niet kiezen ) had ik totaal geen honger. Dus alles netjes opgeborgen en vandaag gaan kiezen, met wat meer afstand. Nou ik ga voor het lekkerste, vandaag !
  ( raadseltje 😉 )

  Like

 37. Verslag 3-11
  8 uur FBG 3.9 Koffie en kokosolie
  12.30 u BS 5.7 ( ná de sport )
  14 uur BS 5.4 Rapid 4 EH en eten: gehakt, kokosolie, reuzel, ui, knoflook, pastinaak,en veel spruitjes.
  18.30 u BS 6.5
  21 uur BS 6.2
  Totaal insuline 40 EH
  Calorieën ± 550

  4-11
  8 uur FBG 5.4
  Gewicht + 1 ons

  Heerlijk gesport weer, o.a. American Deadlift, waarbij je de heupen naar voren duwt bij het omhoog komen en de billen tegen elkaar knijpt. Weer 2.5 kg zwaarder. Op deze manier legt deze oefening het accent op de bilspieren en heupen i.p.v. op de bovenbenen.
  Maar het mooiste is wel de goede BS, ná de sport.

  Like

   • Een snoep winkel 🙂 ( dat was er ook, maar daar ben ik langs gelopen )
    Mosselen, seafood cocktail, garnalen, st.jacobsschelpen en zelfs een noordzee krab gekocht. Ook Surinaamse trie ( gedroogd visjes, lijken op sardientjes ) en met allerlei mensen gebabbeld over: Wat is het en hoe eet je het. Heel leuk.
    Okra, bitter meloen, eddo’s, zoete aardappel, verse laos, mix van paddestoelen o.a.shi-i-taki, citroen gras, bakbanaan, kastanjes, paksoi, enz.
    Die houden we erin. Ik voelde me een echte jager/verzamelaar 😉
    Er naast lag nog een grote Chinees/Indonesische winkel, ga ik de volgende keer ook naartoe.
    En nu maar zoeken op internet naar recepten, en die dan naar mijn hand zetten, ha, ha.

    Geliked door 1 persoon

   • Bedankt Hans, ja daar kijk ik ook vaker ( Robin 😉 )
    Maar ik filter er de suikers, graan, soya, bonen en zaadolie uit, en dan moet ik het recept soms ombouwen. Maar veel info te vinden, ook achtergrond, herkomst enzo. Leuk !
    Zo vond ik daar dat de gedroogde trie visjes, familie zijn van de ansjovis, dus …

    Like

  • Mariet , biologische appelazijn is ook goed bij diabetes lees ik her en der , weet jij daar meer over ( of Melchior natuurlijk 😉 ) ?

   Btw , ik zie geen zoekfunctie op je blog of kijk ik daar overheen.

   Like

   • Hans, The Woo is er helemaal verkikkerd op, ze zweert erbij, of liever gezegd was dat, Nu heeft ze het constant over kratom !? ik zie haar de laatste tijd er niet meer over. Maar ik neem het daarom ook regelmatig, scheutje in de thee of een paar lepels in het stoofvlees. Lekker, maar ik heb nooit direct gemerkt dat het bij mij de bloedsuiker verlaagt.

    Ja zoekfunctie, heb ik niet. Al een paar keer geprobeerd, moet ik echt eens voor gaan zitten 😉

    Like

   • Effe wat anders !!! Omdat het mooi is en me herinnert aan mijn stukje leven met mijn kunstmannetje, heel lang geleden. Nostalgie ❤

    Synchroniciteit ! Berichtje over de vandaag uitgebrachte videoclip van de single "Geen idee" en het struinen in een andere wereld winkel. Tóen deed ik dat ook, nieuw voedsel zoeken in verre landen en uitproberen.

    "Ik denk niet al te vaak aan vroeger. Vroeger is voor mij passé. Maar soms kijk jij over mijn schouder of loop je even met me mee. Als ik in oude albums bladder en zie hoe jij daar lacht naar mij. Komt wel die tijd een stukje nader. Maar kom jij niet dichterbij. Ik blijf zitten met mijn vragen, mijn twijfels, mijn gedachten, Ik zal nooit weten wat jouw droom was. Geen idee ! "

    Like

 38. Verslag 2-11
  8 uur FBG 4.6 koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13.30 u BS 5.0 Rapid 6 EH
  14 uur eten : gehakt, kokosolie, reuzel, ui, knoflook, pastinaak, spruitjes, peper, zout, kurkuma.
  18 uur BS 4.9, paar noten
  21 uur BS 6.3 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 550

  ´s nachts wakker 3.30 uur, ik droomde van een hypo !, dus opgestaan en gemeten, BS 3.8. Klein dadeltje gegeten en weer slapen.

  3-11
  8 uur FBG 3.9
  Gewicht gelijk, wordt wel weer eens tijd dat het weer gaat bewegen, pfff !
  De gemiddelde waardes, die voor 7 dagen weer gestegen waren tot 6.6 zijn nu weer: 7 dagen 6.3, 14 dagen 5.9, 30 dagen 6.2.

  Like

   • Ja, dat is waar. Afgezien van dat vreemde dipje vorige week, is de BS bijna voorbeeldig. Als ik niet naar een goede HbA1c zou toewerken, zou ik de insuline eens drastisch gaan verminderen. Ik denk dat ik dan beter zou afvallen. Misschien tijdelijk hogere BS, Ik kreeg een hint ( JN ) om methformine te gaan gebruiken, om beter af te vallen. Heel lang geleden ( 10/15 jaar ) was ik op meth. en had er toen veel last van. Wie weet is dat nu anders. Wat denk je daarvan ? Pas 8 december te bespreken met de dokter !? Dus tot die tijd maar op dit regiem blijven.

    Like

  • Mariet, dat gewicht is echt mysterieus, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het uiteindelijk moet gaan zakken.
   Je zit toch niet de hele dag als een zielig vogeltje en rillend van de kou op de bank (zodat je ‘rust’-energieverbruik erg laag is)?

   Overigens, ben je bekend met het gebrek aan ‘gezondheidswinst’ door strikte bloedsuikercontrole bij mensen met DM2? http://www.thennt.com/nnt/tight-glycemic-control-for-type-2-diabetes-over-5-years/

   Like

   • Marcel, ja echt wel 😉 mysterieus.
    Nee, niet dus “als een zielig vogeltje en rillend van de kou op de bank”
    Ik heb het juist veel sneller warm en kan al een hele tijd veel beter tegen kou. Dus kan ik de verwarming lager zetten, Samen met dat weinig eten, heb ik een voorbeeldige ecologische voetafdruk 😉

    Maar over die HbA1c daar heb ik ook zo mijn bedenkingen. Dat is bijna de enige maatstaf, waar dokters naar kijken. Alhoewel hij laatst tussen neus en lippen iets mompelde over dat ‘ze” er nu anders naar kijken. Hoe legde hij verder niet uit. Dus 8 december ga ik hem nogmaals hierover bevragen.

    Want door dat wat los te laten en niet meer zó strak naar die super lage HbA1c te streven, en dus de insuline te verminderen ( en eventueel geheel of gedeeltelijk te vervangen door methformine ) zou het gewicht wel eens sneller kúnnen afnemen.
    En dat helpt dan ook weer om de insulineresistentie te verminderen en de lever te ontvetten.
    Het blijft puzzelen, goed tegen inslapen achter de geraniums 😉

    Like

   • Hoi Mariet,
    Je bent een moedige vrouw!
    Frits Muskiet roept trouwens ook steeds iets over een medicijn dat mensen zou helpen afvallen zonder vervelende bijwerkingen. Ik zal hem eens vragen wat dat was. Frits ziet het als een manier om een duw in de goede richting te geven, waarna een gezond leven de verloren kilo’s eraf moet houden.

    Like

  • Tight BG regulation is levensgevaarlijk… als die wordt bewerkstelligd met een straf insulineregiem en medicatie (uitgezonderd metformine).

   Hyperinsulinaemie en farmacologisch geïnduceerde weefselspecifieke insulinegevoeligheid zijn gevaarlijk, een lage HbA1c niet.

   Geliked door 1 persoon

 39. Hoe ging dag 1 ?

  Verslag 1-11
  8 uur FBG 5.2 Koffie en kokosolie
  11 uur AZM
  13 uur BS 7.7 Rapid 6 EH en eten, stukje vette kaas, tomaat, sla
  18 uur BS 6.1, handje walnoten
  21 uur BS 7.1 Lantus 36 EH
  Totaal insuline 42 EH
  Calorieën ± 410

  2-11
  8 uur FBG 4.6
  Gewicht – 1 ons

  De dip is weer bedwongen. Twee dagen hoge FBG van 6.5 en 7.5 en door de dag ook hoog. Op 31-10, IF, alleen wat kokosolie en een paar noten gegeten.
  Op 1-11 ook weinig gegeten en flink gewerkt in de tuin. Zo’n mooi weer ! ( Tijn mag weer naar buiten, voor ons beiden een opluchting )

  Vanmorgen dus weer ‘normale’ bloedsuiker. Gelukkig !!!

  Geliked door 1 persoon

 40. Aardappelzetmeel… Krijg je toch ook binnen als je (afgekoelde) (gekookte) aardappels eet? Dat lijkt mij logischer dan het uit een pakje moeten halen. Al moet je dan wel elke dag aardappels koken en ze evt. laten afkoelen 😛

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s